RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Posada iz Komina pobjednik 16. maratona lađa

Napisano 11.08.2013. 09:31
Posada iz Komina pobjednik 16. maratona lađa

Lađarska posada iz Komina pobjednik je 16. maratona lađa koji se vozi od Metkovića do Ploča. Druga je u cilj uplovila lađa "Stablina" s posadom iz istoimenog mjesta pokraj Ploča, a treće mjesto osvojila je posada "Crnog puta" iz Metkovića.

Ove je godine nastupilo najviše ekipa dosad - 41, od čega tri ženske. Čak sedam ih je iz kontinentalne Hrvatske. Preveslali su 22 i pol kilometra od Metkovića do Ploča.

Lađare je prije početka najvećeg neretvanskog spektakla pozdravio visoki pokrovitelj, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je sa zapovjednog broda maratona dao znak trombunjerima da plotunom označe početak utrke.

Prije starta lađara u kratkom obraćanju predsjednik Josipović je istaknuo kako je ovo "predivna manifestacija u kojoj se sjedinjuju tradicija, turizam, sport i gostoljubivost.

Svima želim uspjeh i svi ćemo danas uživati".

Pobjednicima je zlatnu medalju te veliki prijelazni štit kneza Domagoja i mali štit kneza Domagoja u trajno vlasništvo, uručio predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Ovo je peta godina za redom da je posada "Gusari" iz Komina pobjednik Maratona lađa.

Iako je bilo planirano da pokrovitelj Maratona lađa predsjednik Republike Ivo Josipović uruči priznanje pobjedničkoj posadi, međutim, Josipović je zbog obveza morao večeras otputovati iz Ploča prije službene ceremonije proglašenja pobjednika te je umjesto njega pobjednička priznanja uručio predsjednik Sabora Leko, koji je s predsjednikom Josipovićem pratio natjecanje posada duž Neretve sa zapovjednog broda.

Na svečanoj su ceremoniji u Pločama uručene i plakete zaslužnima za razvoj Maratona lađa, a za izniman doprinos Maratonu posebna je plaketa dodijeljena veteranima 4. Gardijske brigade iz Splita.

Maraton lađa je tradicionalna sportsko-turistička manifestacija u kojoj se natječu izvorne (autohtone) tradicionalne lađe s Neretve.

Bilo je nažalost i nesportskog ponašanja. Policija je nekoliko lađara Stabline i Baćine na cilju u Pločama privela, jer su se tijekom vožnje sukobili veslima te na suhom sukob nastavili šakama. 

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi