RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

PAKET PROPISA O 'PAMETNIM GRANICAMA': Evropska komisija odlučila da od 2017. neće biti 'lupanja pečata'

Napisano 04.03.2013. 10:45
PAKET PROPISA O \'PAMETNIM GRANICAMA\': Evropska komisija odlučila da od 2017. neće biti \'lupanja pečata\'

Očekuje se da će modernizirani sistem ubrzati kontrolu, spriječiti ilegalne prelaske granice i omogućiti da se uoče oni koje se u EU zadržavaju duže nego što je dozvoljeno

Kako piše portal EurActiv, paket se sastoji od "Programa za registraciju putnika" iz zemalja van EU i "Sistema ulazak/izlazak" koji će ubrzati kontrolu i povećati sigurnost na granicama EU.

Evropska komisija je ocijenila da praksa "lupanja pečata" u pašoš dugo traje, ne osigurava pouzdane podatke i mogućnost registriranja onih koji su se zadržali u EU duže nego što je dozvoljeno.

Također, dosadašnji sistem provjere nije imao rješenje za putnike koji izgube ili oštete pasoš.

- Korištenje novih tehnologija omogućit će bolji i brži prelazak granica putnika iz zemalja koje nisu članice EU a koji žele da uđu u EU - ocijenila je komesarka za unutarnje poslove Cecilia Malmström.

Ona je također navela da će novi sistem doprinijeti ekonomiji Unije budući da se procjenjuje da su strani putnici samo u 2011. godini donijeli 271 milijardu eura ekonomiji EU.

Program za registraciju putnika omogućit će jednostavnu registraciju putnika sa pasošima država van EU na velikim prelazima kao što su aerodromi.

Sistem takozvanog “brzog prolaska” već postoji na aerodromu u Frankfurtu i funkcionira tako što putnik prisloni pasoš na mali skener sa monitorom koji izdaje obavještenje da li je pasoš verificiran ili ne. Putnik zatim prolazi kroz automatsku kapiju. Očekuje se da će pet miliona putnika van EU godišnje imati korist od ovoga.

Sistem za izlaske/ulaske će bilježiti vrijeme i mjesto ulaska građana zemalja van EU koji putuju u EU. Sistem će također automatski računati dozvoljeno vrijeme boravka umjesto dosadašnjeg ručnog sistema.

Zatim će obavještavati nacionalne vlasti ako putnik nije izašao iz zemlje članice do dozvoljenog datuma boravka.

Komisija smatra da će najveću korist od novog sistema imati ljudi koji nekoliko puta godišnje prelaze granicu poput biznismena, radnika sa kratkoročnim ugovorima, studenata, putnika koji imaju rodbinu u EU i stanovništva u pograničnim dijelovima.


Nema komentara

Anketa

Ustavi