|
|
Stranica: 45/138.
|
[ 3437 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 12 tra 2011, 07:57 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 86662 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Mate Boban je napisao/la: Koji ce nam kurac vise trgovacki centri? Ta mantra "Ne trebaju nam trgovine nego proizvodnja" vrijedi ako pod "nam" misliš na nekakvu zajedničku ekonomsku ljubav između HB+Muslimanije+RS, a ne isključivo HB. Ako govorimo o HB onda itekako treba gledat gdje tu izreku upotrebljavat. Znači kome to "nam"? 1.) Kad je u pitanju Mostar, ako promatramo stvar sa pozicije administrativnog centra Hrvata te razvoja i rasta grada (i našeg interesa da grad što brže raste zahvaljujući okolnom gravitacijskom bazenu koji je 90% H) skoro je pa svejedno iz koje ekonomske djelatnosti se nešto gradi, bitna su nova radna mjesta gledajući relativno u odnosu na zaleđe koje mu gravitira. Mepas će otvoriti i do 1000 novih radnih mjesta (40% manji Joker u Splitu zaposlio 600 ljudi), malo stani pa vidi šta ta brojka znači. Znači ogromni, luksuzni i moderni poslovno-trgovački centar, koji će napokon donijeti i multipleks kino za kojim se vapi, odlične prodavaonice, luksuzne restorane i bazene s panoramskim pogledom i slične sadržaje, ali i sjedišta nekih novih stvari koje će doći u Mostar (ima nas tu koji smo načuli o čemu se radi), dat će Mostaru nove odlike metropole i bit će najveća građevina u BiH. Mislim da gradu definitivno nedostaje jedan takav centar, i drago mi je da se upravo gradi i to punom parom. Samo nek se gradi. 2.) Šta se tiče toga da "samo proizvodnja valja". Svaka čast proizvodnim djelatnostima, mi i imamo respektabilnu proizvodnju (Aluminij koji je najjača industrija u BiH, Elektroprivreda HB, Violeta, Kapis, itd. itd.) i meni su takve vijesti najdraže. Nego de otiđi u Vitez gdje Muslimani troše dnevno kamione maraka pa reci Peri Gudelju i ekipi "ne treba vam trgovina, ona ne stvara nikakvu novu vrijednost". Otiđi u Široki pa reci "ne trebaju vam kladionice koje ste proširili po cijeloj BiH, to nije proizvodnja". Prošetaj Mostarom pa reci "šta će nam tolike banke ovdje, svakih 10 metara banka, one ništa ne proizvode i samo izvlače pare". http://www.beta.ba/components/com_gk3_p ... 264101.jpgGreška u logici ti je jer izjednačuješ Hrvate u BiH (Hercegbosnu), sa BiH u cjelini. Ako pretpostavimo da Hrvati u BiH bave proizvodnim granama gospodarstva u prosječnom intenzitetu u odnosu na druge dijelove BiH, ali u neproizvodnim aktivnostima drže drastično natprosječni udio u BiH, onda nas boli kurac za rečenicu "trgovina, financije i kladionice ništa ne proizvodi". Nama brate proizvode. I to upravo famoznu "novu vrijednost". Te tercijarne djelatnosti su naš glavni izvoz u Muslimaniju i RS.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 12 tra 2011, 08:04 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 86662 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Mate Boban je napisao/la: Ajde kad se ne prave sta se bar ne ruse one komunisticke zgrade kako su ruzne pogotovo one vise. Pa onda pravit normalne zgrade maximalno 5 katova jer ostalo nije humano. Čuj ideje, što Zagreb ne ide rušit ovo? http://www.pedja-licina.com/blog/wp-con ... ads/1a.jpgIli Split ovo? http://www.slobodnadalmacija.hr/Portals ... 007-03.jpgJa, odma rušimo Novi Zagreb, pola Beograda, itd. Na ovim prostorima neki grad se "u narodu" smatra pravim gradom po jedinom vizualnom kriteriju: ima li ili nema te glomazne socijalističke solitere. Nisu lijepi kao austrougarske zgrade (kojih je Mostar prepun, kao i Zagreb), ali to je bitan dio povijesti urbanizacije gradova na ovim prostorima, i to je tako. Meni je mostarka najružnija zgrada u gradu, ali su mi zvjezdare čak u nekom smislu lijepe.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 12 tra 2011, 09:43 |
|
|
|
Htio bih naći izgled buduće sveučilišne knjižnice ali ga nigdje nema.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mate Boban
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 12 tra 2011, 11:26 |
|
|
|
U pravu si da prodajemo muslimanima usluge, dali oni dolaze u zapadani Mostar u shoping?
_________________ velikog mi Alaha Suljo Tihic je Srpski agent- neki forumas s Dnevnog avaza
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 12 tra 2011, 11:49 |
|
|
Mate Boban je napisao/la: U pravu si da prodajemo muslimanima usluge, dali oni dolaze u zapadani Mostar u shoping? Nisam to rekao, čak sam odvojio razloge u dvije točke (jednu koja objašnjava razloge za Mostar, i jednu koja objašnjava razloge za ostale krajeve tipa Vitez, radi se o potpuno drukčijim razlozima), baš zato što sam očekivao da ćeš ponovno izvest krivi zaključak i pomiješat to dvoje. Dakle, veliki centar u Mostaru = razvoj Mostara "na račun" hrvatskog zaleđa i prebacivanja tercijarnih djelatnosti iz ZH u Mostar. A da ne govorimo o sadržajima koji su jednostavno potrebni da bi nešto bilo grad.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Samo jako!
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 12 tra 2011, 11:50 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 19:46 Postovi: 1650 Lokacija: Tamo gdje viori crven-bijeli plavi!
|
Mate Boban je napisao/la: U pravu si da prodajemo muslimanima usluge, dali oni dolaze u zapadani Mostar u shoping? Ne,oni su uglavnom orijentirani na tržnicu u vrapčićima. @Robi,ima tu i druga strana medalje U našim prodajnim centrima ljudi većinom rade na crno,za minimalac i bez ikakvog osiguranja.Od Širokobrijeških kladionica nema niko koristi,osim vlasnika,raspitaj se kako stoje radnice u kladionicama.Što se tiče banaka,imamo najveće kamate na kredite u Europi. PS:Gdje bi trebala bit sveučilišna knjižnica?
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 12 tra 2011, 12:06 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63130 Lokacija: DAZP HQ
|
|
Centar dobro dođe jer uz njega idu multiplex kina, to pravi grad mora imati! Isto tako, dvoranu i bazene, to je najosnovnija infrastruktura da bi u većem broju počeo privlačiti ljude iz okolice.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 12 tra 2011, 12:08 |
|
|
Samo jako! je napisao/la: Mate Boban je napisao/la: U pravu si da prodajemo muslimanima usluge, dali oni dolaze u zapadani Mostar u shoping? Ne,oni su uglavnom orijentirani na tržnicu u vrapčićima. @Robi,ima tu i druga strana medalje U našim prodajnim centrima ljudi većinom rade na crno,za minimalac i bez ikakvog osiguranja.Od Širokobrijeških kladionica nema niko koristi,osim vlasnika,raspitaj se kako stoje radnice u kladionicama.Što se tiče banaka,imamo najveće kamate na kredite u Europi. PS:Gdje bi trebala bit sveučilišna knjižnica? Za kladionice ne znam točno, pretpostavljam da zaposlenici imaju kruh sa sedam kora, ali eto taman da sva "laka lova" ide samo u džep vlasnika, opet cijeli kraj ima nekakve koristi na indirektne načine, lova se ne skladišti u podrumu nego se mora vrtit, i taj vlasnik će to morat negdje potrošit ili uložit i te pare će svejedno završit većim dijelom u ZH. Bolje je i tako nego nikako. Banke... Kamatne stope su visoke i to je "zadana stvar" koja ovisi o višim varijablama (opće stanje u državi koje je glavni faktor rizika, poslovna politika iz središnjica u Beču, Rimu..., međusobna "solidarnost" banaka...). Banke su bitne onim mostarcima koji u njima rade (ima ih dosta na ovom forumu), te banke zahvaljujući činjenici da imaju sjedište u Mostaru a ne Sarajevu ili BL ipak opskrbljuju Mostar značajnom količinom radnih mjesta "više kvalitete", dakle menadžerskih, organizacijskih, direktorskih, analitičkih, marketinških itd. Sveuč. knjižnica će bit dio druge faze izgradnje kampusa, znači negdje na kampusu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 12 tra 2011, 12:27 |
|
|
dudu je napisao/la: Centar dobro dođe jer uz njega idu multiplex kina, to pravi grad mora imati! Isto tako, dvoranu i bazene, to je najosnovnija infrastruktura da bi u većem broju počeo privlačiti ljude iz okolice. x 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mate Boban
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 12 tra 2011, 13:31 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Mate Boban je napisao/la: U pravu si da prodajemo muslimanima usluge, dali oni dolaze u zapadani Mostar u shoping? Nisam to rekao, čak sam odvojio razloge u dvije točke (jednu koja objašnjava razloge za Mostar, i jednu koja objašnjava razloge za ostale krajeve tipa Vitez, radi se o potpuno drukčijim razlozima), baš zato što sam očekivao da ćeš ponovno izvest krivi zaključak i pomiješat to dvoje. Dakle, veliki centar u Mostaru = razvoj Mostara "na račun" hrvatskog zaleđa i prebacivanja tercijarnih djelatnosti iz ZH u Mostar. A da ne govorimo o sadržajima koji su jednostavno potrebni da bi nešto bilo grad. Znam sta si sve reko  nego kazem generalno da sve kladionice su Hrvatske, uvoz robe mi kontroliramo, plus dosta banaka ima srediste u Mostaru. Nego pito sam dal ce i muslimani kupovat u tom shoping centru.
_________________ velikog mi Alaha Suljo Tihic je Srpski agent- neki forumas s Dnevnog avaza
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 12 tra 2011, 14:02 |
|
|
Muslimana nema u Hercegovini  , osim jednog odmetnutog kvarta u Mostaru  , a da li će kupovat i koristit usluge (kino itd.), hm, određen broj vjerojatno i hoće ali njihova kupovna moć i brojnost je takva da ih ulagači vjerojatno nisu ni uzimali u obzir u pri planiranju. Ali svaki gost je dobrodošao u naš Mostar. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
jure split
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 12 tra 2011, 18:18 |
|
|
Mate Boban je napisao/la: Koji ce nam kurac vise trgovacki centri pun ih je Mostar, evo nas ko Muslimani i oni se dice shoping centrima. Ima li ista drugo da se pravi u Mostaru? prijatelju to se jedino i gradi na balkanu  ali dok je kladionica nema straha bit će para 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Samo jako!
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 14 tra 2011, 23:03 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 19:46 Postovi: 1650 Lokacija: Tamo gdje viori crven-bijeli plavi!
|
Citat: PRIPREMNI RADOVI NA PRONALASKU INVESTITORA ZA PORUŠENE OBJEKTE
MOSTAR - Robna kuća “Nama” i “Zema”u Titovoj ulici, robne kuće “Razvitak” i “Hit” te objekt bivše Više djevojačke škole, zatim nekadašnji hotel “Energoinvest”, zgrada Inženjeringa, Staklena banka, samo su neki od objekata o čijem značaju obnove je suvišno govoriti, a koji i dan danas, nakon toliko godina od prestanka rata, “krase” užu jezgru grada Mostara. Naime, Grad Mostar je nedavno objavio javni poziv za pronalazak investitora za objekt bivše Više djevojačke škole, u cilju prenamjene istih u hotelsko-poslovni kompleks visoke kategorije. Suad Hasandedić, vijećnik Gradskog vijeća ispred Kluba vijećnika SDA, koji je pokrenuo inicijativu obnove ratom porušenih objekta u vlasništvu grada, tvrdi kako će spomenuti objekt pokazati postoji li zainteresiranih investitora i za ostale objekte u gradu. Pokazati zanimanje ulagača
- Već radimo na pripremi javnih poziva za pronalazak investitora za ostale objekte koji su u užoj jezgri grada i predstavljaju ruglo grada. Prve po planu su robna kuća “Zema” te Četvrta osnovna škola, a projekt bivše Više djevojačke škole će pokazati postoje li zainteresirani investitori za ovu vrstu ulaganja te što nam je činiti dalje, govori Hasandedić. Prema njegovim riječima, ukoliko se pokaže da postoje zainteresirani ulagači, vrlo brzo će i za ostale objekte biti objavljeni javni pozivi za pronalazak investitora. Hasandedić smatra kako će se nastaviti ići u tom smjeru, jer je takav dogovor i postignut nakon usvajanja proračuna Grada Mostara, da nakon usvajanje regulacijskih planova to treba biti prioritet i staviti se u rješavanje. - Bitno je da smo ideju pomjerili s mrtve točke, sada više nitko neće moći reći da nema zainteresiranih investitora, jer po istom tom javnom pozivu može se iskazati zanimanje za bilo koji drugi objekt u gradu, što i očekujemo, kazao je Hasandedić.
Opasnost za građane
Objekti koji bi se trebali naći među prvim na listi za rekonstrukciju su oni koji svojim izgledom posebno narušavaju sliku grada i pri tome dovode u opasnost građane koji uvijek moraju biti na oprezu kada prolaze pored ruševina. Pogotovo u zimskom razdoblju građanima prijeti opasnost od obrušavanja ostatka s ruševina kojih, nažalost, ima mnogo. Iako je na veći dio njih postavljena zaštitna mreže, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica, opasnost i dalje postoji. Upravo iz spomenutih razloga potrebno je djelovati što prije, no poznajući ažurnost naših čelnih ljudi, kada je u pitanju rekonstrukcija ratom porušenih objekta, teško da će ideja zaživjeti u skorije vrijeme.
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 16 tra 2011, 19:16 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 24826 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rondo
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 19 tra 2011, 01:10 |
|
|
|
Evo da i ja pridodam svoja zapazanja i ono sto sam nauco o izgradnji u Mostaru.
1. Koliko sam upucen ubrzo bi se trebala nastaviti raditi zgrada od Hercegovina Osiguranje preko puta novog trznog? 2. Brodomerkur radi u pune 2 smjene i koliko sam mogao primjetiti jer sam nocna ptica radovi se izvode i po noci(ako je fino vrijeme) samo nije kao dnevnim tempom, recimo neka polu treca smjena. 3. Dvorana se gradi kako se gradi hehe 4. Primjetio sam da nitko jos nista nije u zadnje vrijeme napisao o franjevackoj crkvi. Radovi su ponovno poceli. Radi se nekih 2 mjeseca vec. Uglavnom uredjuju okolo i ispred crkve i sad se dobiva potpuno novi izgled crkve a i prilaz samoj crkvi je 1000 puta bolji nego ranije. Nakon sto se uradi prilaz zapocinju radovi na crkvi(fasada). Takodjer, franjevci su kupili veliki plac odmah do parkinga uz radobolju i produzuju parking. I tu su nedavno zapoceli sa radovima. 5. Ulica Nikole Subica Zrinskog(Rondo-Spanjolski trg) je i dalje razrovana i tako vec mjesecima stoji. 6. Ulica Kraljice Katarine (Rondo-Prva osnovna) nije ni zapoceta sa obnovom kako je obecano prije izbora :) 7. Spanjolsi trg nije zapoceo sa renoviranjem 8. Buduca gradska vijecnica dobro napreduje sa radovima 9. Ilegalni objekti se uklanjaju kako tako po gradu, mic po mic 10. Navodno se pravi nekakva biciklisticka staza na Gorancima? 11. Autobusna postaja polako ali sigurno postaje leglo narkomana
Vise manje to je to sto se cesce prica u Mostaru da se gradi ili da ce se graditi/renovirati koliko se mogu sjetiti. Ako netko ima pitanja neka se ne stidi :)
Sutra uslikam oko franjevacke crkve pa postavim.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rondo
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 20 tra 2011, 01:01 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rondo
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 20 tra 2011, 01:03 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rondo
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 20 tra 2011, 01:05 |
|
|
Ovo je parking koje se radi u sklopu franjevacke crkve. Jedan vec postoji odmah do ovoga jos vecih dimenzija od ovoga za one koji ne znaju.  
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 20 tra 2011, 01:08 |
|
|
|
Parking? A ja se taman nekidan poradovao da se gradi pokraj franjevačke nešto novo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rondo
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 20 tra 2011, 01:17 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Parking? A ja se taman nekidan poradovao da se gradi pokraj franjevačke nešto novo. Bilo je se jedno vrijeme pricalo da ce franjevci praviti nekakav muzej ali je se od te ideje odustalo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MaMo
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 20 tra 2011, 14:53 |
|
|
|
Hvala Bogu da se napokon malo sredi onaj parter ispred crkve. Možda je i bolje da je parking iza jer šta bi grad da ga Franjevci nisu napravili? Gdje bi parkirali silni autobusi s turistima i ljudi koji dođu na misu?? Ovako su sebi osigurali dovoljno prostora, ali i finu zaradu definitivno na turističkim autobusima i neka su. Sviđa mi se što su zasadili drveća po parkinzima pa neće biti glupa ravna površina nego za koju godinu će baš izgledati lijepo. Nadam se da će tako i sa novim dijelom uraditi. Nekad davno je to bio pravi park i ja bih vlio da je i sada ali to je bilo kad je u gradi bilo jedno auto na 50ak ljudi, a sada je omjer čini mi se jedno auto na svega 3-4 stanovnika. Novo vrijeme, nove potrebe.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 21 tra 2011, 23:53 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 24826 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
|
Četvrta etaža je na Brodomerkuru u tijeku. Možda bi netko mogao uslikati sutra ili prekosutra.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bijeli Brijeg
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 22 tra 2011, 15:32 |
|
Pridružen/a: 22 tra 2011, 15:29 Postovi: 161 Lokacija: iznad stadiona
|
|
može li netko napisati, naravno ako zna, što je s parcelom gdje se nekad nalazio dubinski kop na Rudniku ? Ima dosta prostora, a ulaganjem bi se sigurno mogla napraviti neka stambena četvrt il' nešto slično..
_________________ HŠKZ
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 22 tra 2011, 17:10 |
|
|
Dio novogradnje na Rudniku. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MaMo
|
Naslov: Re: Izgradnja u Mostaru Postano: 22 tra 2011, 18:11 |
|
|
|
Drago mi je da se na Rudniku dosta toga gradi ali jedina zamjerka je što su neke zgrade jednostavno preblizu. U par "sokaka" ljudi mogu komotnu pljunuti na balkon preko puta.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|