HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 vel 2025, 08:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 259 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Imoćani i Hercegovci
PostPostano: 24 sij 2023, 22:09 

Imota je napisao/la:
daramo je napisao/la:
Nije bilo u Imotskoj čaršiji ili ti misliš da je Imotski tada izgledao kao sada ili je sličio Mostaru i Trebinju?
Da je bilo Imoćana ne bi Mlečani dovlačili Hercegovce, toliko vas bilo da su morali čak dovlačiti Srbe iz Crne Gore.
Imotski je do oslobađanja bio dio Hercegovine tako da su Imoćani koji su tu živjeli za vrijeme turskog vakta i bili Hercegovci.

Kakva čaršija, u njoj su bile 2 kršćanske kuće, sami turci, narod je živio na selu i taj su narod u par zbjegova franjevci odveli na mletački teritorij i na Biokovo kao ničiju zemlju. Kad je Imotski oslobođen čaršija je sravnjena sa zemljom i izgrađen je normalni mediteranski centar grada. Gradska populacija je tada i na zapadu bila uvjerljiva manjina kamoli kod nas, narod je živio na selu. I tocno se zna odakle je ko doša 1717-e jer ima sačuvan zemljišnik. Knjiga "plemena Imotske krajine" id fra Vjeke Vrčića se dilila u školi, svaka je imotska kuća ima i svak je tamo moga vidit odakle su njegovi. Ima i doseljenih iz hercegovine al to nije nikakva većina jer se većina zemlje razdilila već prije po ratnim zaslugama. Posebno su harambaše dobivale najveće komade zemlje.

Fala dragon Bogu, neko napisa kako triba.
Iman tu knjigu na selu u Imotskon.
Moja loza se spominje 1686., dio je pobiga pa se vratia, moji su ostali, fratri su sve zapisivali, tocno se zna di je ko je sta je.

Carscije u Imotskon nema, to je normalni dalmatinski grad, rijesia se Turaka jednon i zauvik

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:13 

Taj narod je više od 200 godina bio u makarskom primorju i tu se slijevalo stanovništvo u bjegu pred Turcima iz cijelog zaleđa, ne samo iz Imotske krajine, nisu se vratili kući za mjesec dana.
Dio Imoćana je prešao na islam a dio prihvatio život pod Turcima, dio je naselio kadiluk iz zaleđa, valjda znaš šta je rat.
Čovječe Imotski kadiluk je sve do 1717. bio dio hercegovačkog sandžaka.
To što se ti stidiš Hercegovine i Hrvata s druge strane granice tvoj problem.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:14 

Kakva je genetika kod Imoćana i Dalmatinaca? Koliko su kontaminirani bili od strane Srba i vlaškog stanovništva?

Po raznim forumima se izvlače znanstvena istraživanja za Hrvate u Hercegovini za koje se navodi kako imaju daleko najveći postotak autohtono-slaveniziranih gena (I2a+R1a1 ima 90% Hercegovaca).

Hercegovci su tu najčišći što i ne čudi jer se zna da su Turci i Srbi naseljavali samo prostore bogate prirodnim resursima (rijeke, šume i plodnu zemlj) dok su u Zap. Hercegovini mogli naći samo suhu klimu i surov kamenjar koji su izbjegavali i prepustili katolicima da ga kultiviraju u krvi i znoju.

Zato danas u Bosni živi preko 2 mil. ljudi, a u Zapadnoj Hercegovini 80k ljudi. Prirodni resursi su puno toga uvjetovali pa i genetiku.

Vrh

Naslov: Re: 1995.-2023. Krah multietniĆarsko-demografske politike i egzodus bonsai muslimana
PostPostano: 24 sij 2023, 22:16 

HrvatHR je napisao/la:
Novdan je napisao/la:

Jesi ti stvarno ponosan na Todorića ili se sprdaš?

Prica se o bogatstvu, ne o moralu.
Da je do morala, većina Hercegovine bi se moglo sakrit kako je došlo do para 90ih.

Onaj mali mlatimudan trabunja o superiornoj rasi Hercegovaca, zvuci ko tipični Srbin.
Toliko superiorni, od gladi umirali, na vagone ih se nosilo u Slavoniju da prizive.

Najimucniji Hrvati nisu iz Hercegovine, ovaj nikako da to prihvati.
Jednostavno sindrom siromasne sredine di se saka ljudi obogatila, a to ne kapa u opcedrustveno dobro pa ne preostaje nista drugo nego drzat excel tablice firmi.

To Hrvati ne rade, mi smo Hrvati, nismo pokatoliceni čopor.

Varazdinci i taj kraj je najrazvijeniji u HR i gospoda su za ovakve bizantlije

Meni se čini, bez uvrede ikome, da su i Hercegovci i Imoćani, u biti i općenito Dalmatinci, malo preponosni. Ok, nema ništa loše u tome da si ponosan na svoje, ali mislim da to često prelazi u neko teško liječenje kompleksa manje vrijednosti. Mi ovo, mi ono. Tuđi čovik nikad neće znati bla bla.

Vjerojatno je tomu tako jer je Dalmacija još u Austro-Ugarskoj bila uz Galiciju doslovno najnerazvijeniji dio monarhije. Po svim parametrima, od nepismenost i do životnog vijeka. Zapravo sve do odlaska na bauštelu u Njemačku krajem 1960ih i jačanja turizma ti krajevi su bili teški jad i bijeda. Valjda odatle taj primitivizam.

Meni je malo tragikomično koliko su Imoćani i Hercegovci uspjeli napisati stranica u par sati.

No opet, ne trba isticati samo loše. Povijesni uvjeti su bili teški, ali na koncu svi ti krajevi su se lijepo razvili zahvaljujući marljivosti stanovništva, a posebno je impresivan uspjeh Zapadnoherceogvačke županije koja uz ekonomiju ima i demografiju.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:18 

Antonio Maria Mazzi je bio vođa talijanaša u Imotskom.

https://stari-imotski.com/?p=2013

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:18 

Croato je napisao/la:
Kad to već spominješ, brojne talijanske obitelji su živile u Imotskom. U Imotskom je bilo i glavno vijeće iredentista za priključenje Dalmacije Italiji.

Prezimena Franceschi kojeg ima i danas u Imotskom, Colombani, Ferrari, Benzon, Ciciliani itd.

http://www.modrojezero.org/docs/history ... pjaca.html

Bila je jaka mala talijanska elita, nije Imotski moga bit središte iredentizma kraj puno većih gradova s puno više talijana. Al da činili su bogatašku elitu grada. Imotski je bio središte Hrvatske ideje, don Miho Pavlinović (utemeljitelj narodne stranke, vođa Hrvatskog narodnog preporoda u Dalmaciji i prvi koji je održa govor na Hrvatskom u dalnatinskom saboru) je bio u Zadru zastupnik u dalmatinskom saboru kao predstavnik Imotskog. Ti talijani su na kraju šta izumrli (jer si se uglavnom samo ženili međusobno), sta otišli a šta potrani iza 1. i 2.svj rata. Ostalo je par obitelji koje su se asimilirali. Meni je tjelesni jedno vrime pridava prof. Franćeski. A jednom susjedu sam objašnjava da je talijanskog podrijetla bio je sav šokiran i u čudu haha nije zna. Recimo obitelj Colombani je naprosto izumrla, zadnja članica obitelji je svu svoju ogromnu imovinu ostavila imotskom franjevcima, to su one ogromne kamene vile u centru.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:20 

Da, krivo san se izrazio, ne središte, ali bili su jaki u gradu.

I meni je pridava Vjeko Franceschi, a baba mi živi pored Colombanovih dvora. To je danas pop Turić praktički pretvorio u muzej.

Susjeda nam je bila i žena koja se prezivala Ferarri, sad već pokojna, stara gradska imotska obitelj.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:23 

maradot je napisao/la:
Moj predak je donio prezime iz Imotskog, jer nije htio u Napoleonovu vojsku, još plemena ima takvih, npr. posuški Jukići su ih Prološca.

Misliš rodova?

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:24 

Posušje na svojih 17k stanovnika ima kompanije s 700 mil. eura prihoda, a cijela Imotska krajina ima kompanije sa 100 mil. € prihoda i još Hercegovci drže 40% prihoda koje ostvaruju privatni subjekti u Imotskoj krajini.

Kroz Zapadnu Hercegovinu kad prolaziš, vidiš puno veće i uređenije kuće i bolji vozni park nego u Dalmaciji. Npr. Posušje je Kalifornija za dalmatinsko zaleđe.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:24 

robelec je napisao/la:
Hercegovci su tu najčišći

Stvarno zvučiš ko Srbin s tim frazama. :zubati

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:25 

Odlično. Aj sad malo usporedi koliko turista dolazi u dalmatinsko zaleđe, a koliko u Posušje, tj. Kaliforniju.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:27 

robelec je napisao/la:
Kakva je genetika kod Imoćana i Dalmatinaca? Koliko su kontaminirani bili od strane Srba i vlaškog stanovništva?

Po raznim forumima se izvlače znanstvena istraživanja za Hrvate u Hercegovini za koje se navodi kako imaju daleko najveći postotak autohtono-slaveniziranih gena (I2a+R1a1 ima 90% Hercegovaca).

Hercegovci su tu najčišći što i ne čudi jer se zna da su Turci i Srbi naseljavali samo prostore bogate prirodnim resursima (rijeke, šume i plodnu zemlj) dok su u Zap. Hercegovini mogli naći samo suhu klimu i surov kamenjar koji su izbjegavali i prepustili katolicima da ga kultiviraju u krvi i znoju.

Zato danas u Bosni živi preko 2 mil. ljudi, a u Zapadnoj Hercegovini 80k ljudi. Prirodni resursi su puno toga uvjetovali pa i genetiku.

Mislim da je premalo genetskih istraživanja provedeno.

Inače, I2 haplogrupa NIJE autohtona. Došla je u slavenskim migracijama u ranom srednjem vijeku,zajedno s R1a. Posuška kultura sovići faza je imala haplogrupu J2b, a danilska E-v13. Te dvije su "ilirske".

Vlaškog priliva je sigurno bilo, recimo u knjizi Sa Kupreške visoravni koju je neki forumaš okačio stoji da je jezgra tzv. Bunjevaca (koji migriraju u sjevernu Dalmaciju, Podgorje, Liku itd.) u zapadnoj Hercegovini vjerojatno vlaška (nekoć davno romanofona), a spominje i doseljavanje Albanaca u istom razdoblju (kasni srednji vijek).

Ovo "kontaminirano" bolje da ne komentiram. Lako moguće da vrijeđaš nekog svog pretka. A i da ne vrijeđaš, ispod svake razine je

Vrh

Naslov: Re: 1995.-2023. Krah multietniĆarsko-demografske politike i egzodus bonsai muslimana
PostPostano: 24 sij 2023, 22:27 

Novdan je napisao/la:

Meni se čini, bez uvrede ikome, da su i Hercegovci i Imoćani, u biti i općenito Dalmatinci, malo preponosni. Ok, nema ništa loše u tome da si ponosan na svoje, ali mislim da to često prelazi u neko teško liječenje kompleksa manje vrijednosti. Mi ovo, mi ono. Tuđi čovik nikad neće znati bla bla.

Vjerojatno je tomu tako jer je Dalmacija još u Austro-Ugarskoj bila uz Galiciju doslovno najnerazvijeniji dio monarhije. Po svim parametrima, od nepismenost i do životnog vijeka. Zapravo sve do odlaska na bauštelu u Njemačku krajem 1960ih i jačanja turizma ti krajevi su bili teški jad i bijeda. Valjda odatle taj primitivizam.

Meni je malo tragikomično koliko su Imoćani i Hercegovci uspjeli napisati stranica u par sati.

No opet, ne trba isticati samo loše. Povijesni uvjeti su bili teški, ali na koncu svi ti krajevi su se lijepo razvili zahvaljujući marljivosti stanovništva, a posebno je impresivan uspjeh Zapadnoherceogvačke županije koja uz ekonomiju ima i demografiju.

To što pišeš je vrlo pojednostavljeno gledanje, istina, svi su Mediteranci malo glasniji ljudi, no kako već napisah, ni Imoćani i Hercegovci nisu isti.

Dalmacija je ipak u zadnjih tri stoljeća ipak bila naprednija od Hercegovine, do druge polovice 19. stoljeća se u Dalmaciji ipak stvorio kakav-takav građanski srednji sloj iz kojeg je iznikla Narodna stranka.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:28 

daramo je napisao/la:
Taj narod je više od 200 godina bio u makarskom primorju i tu se slijevalo stanovništvo u bjegu pred Turcima iz cijelog zaleđa, ne samo iz Imotske krajine, nisu se vratili kući za mjesec dana.
Dio Imoćana je prešao na islam a dio prihvatio život pod Turcima, dio je naselio kadiluk iz zaleđa, valjda znaš šta je rat.
Čovječe Imotski kadiluk je sve do 1717. bio dio hercegovačkog sandžaka.
To što se ti stidiš Hercegovine i Hrvata s druge strane granice tvoj problem.

Pa neće bit dio mongolskog sandžaka, to je krajnji dio turskig carstva drugog nema. Ko se koga stidi fantaziraš, nego ste se vi u nekoj frustraciji okomili na Imotski iz čista mira. Normalno da je puno naroda došlo i iz hercegovine i drugih krajeva al lako je utvrdit neke stvari jer je mletačka republika bila ipak uređena kršćanska država, imaju spisi, ima zemljišnik, zna se točno ko je koliko dobio zemlje. Jebate ja san naša kome je moj predak bio kum na krštenju u 18.st. zapravo je žalosno da su uređenije mletačke zemljišne knjige nego one iz obe jugoslavije.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:31 

robelec je napisao/la:
Posušje na svojih 17k stanovnika ima kompanije s 700 mil. eura prihoda, a cijela Imotska krajina ima kompanije sa 100 mil. € prihoda i još Hercegovci drže 40% prihoda koje ostvaruju privatni subjekti u Imotskoj krajini.

Kroz Zapadnu Hercegovinu kad prolaziš, vidiš puno veće i uređenije kuće i bolji vozni park nego u Dalmaciji. Npr. Posušje je Kalifornija za dalmatinsko zaleđe.

Bogati jel se pošušani dolaze ličit u Imotski il je obratno.

Vrh

Flamel je napisao/la:
Novdan je napisao/la:

To što pišeš je vrlo pojednostavljeno gledanje, istina, svi su Mediteranci malo glasniji ljudi, no kako već napisah, ni Imoćani i Hercegovci nisu isti.

Dalmacija je ipak u zadnjih tri stoljeća ipak bila naprednija od Hercegovine, do druge polovice 19. stoljeća se u Dalmaciji ipak stvorio kakav-takav građanski srednji sloj iz kojeg je iznikla Narodna stranka.

To što je Dalmacija bila naprednija od Hercegovine ne mijenja činjenicu da je u odnosu na ostatak RH, a osobito ostatak Austro-Ugarske bila totalna rupetina. Samo što je Hercegovina kao dio tamnog vilajeta bila još veća rupa.

Vrh

U odnosu na tursku Hercegovinu da, u odnosu na ostatak AU ne.
Dalmacija je bila najsiromašnija i najnerazvijenija provincija Monarhije.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:32 

Croato je napisao/la:
robelec je napisao/la:
Hercegovci su tu najčišći

Stvarno zvučiš ko Srbin s tim frazama. :zubati

Iznosim činjenice, zašto se ljutiš?

Hercegovci svoju moć pokazuju i preko sporta. Naime 180k herc. Hrvata ima 9 nogometnih i 12 košarkaških titula prvaka BiH, a 1,6 mil. Bošnjaka ima 7 nogometnih i 4 košarkaške titule. Srbi imaju 2 nogometne titule na njih milijun.

Pa toga nigdje na svijetu nema da je šačica od 180k herc. Hrvata moćnija par capita u sportu i ekonomiji od naroda koji broji 1,6 mil. ljudi (Bošnjaci) ili milijun ljudi (Srbi).

Stvar je očito u superiornoj genetici. Gdje god zagrebete u sportu, zdravstvu, prerađivačkoj ili IT industriji, bankarstvu, znanosti, ma Hercegovci će vam biti uvijek u vrhu društvene piramide i zato se Hercegovce patološki mrzi, uspješni su u svim sferama života i društva.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:33 

Imotski je nakon 200 godina Turaka, od 1717. bio pod Mlecima, Francuzima i Austrijancima. :zubati

Meni su omiljene Ilirske pokrajine s obzirom na teritorij na kojem su bile, dakle Francuzi. Prava Alpe-Adria država. :wub

Nu lipote.
https://www.google.com/search?q=ilirske ... 3684PjPKHM

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:34 

Croato je napisao/la:
K..M je napisao/la:
Ponovo Plen Ki Mun UZGAJA TKO KTITOR ĐAMIJE, diljem ljepe vaše...od Rijeke, ZG, Siska, Osjeka do Dubrovnika. :zubati

U Dubrovniku nema džamije.

Biće, aplicirali, kupiće zemljišče...

Imota je samo 161 g bila manje pod OC. Do 1878.

Ovi se puvaju tko da je Wiena.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:36 

I Vojvođani se puvaju da su nešto u odnosu na Šumadiju, a bili samo 90 godina manje od Šumadije pod Turcima.

https://www.google.com/search?q=ottoman ... OK8wPMbg5M

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:38 

daramo je napisao/la:

To stoji, bila je i najsiromašnija provincija u Napoleonovu carstvu. To je nakon propasti mediterana općenito kao trgovačkog centra. Onda se na to dovezala filoksera. S tim da je zagora bila poharana ničija zemlja di je hajdučija bila normalna do pred kraj 19.st.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:44 

daramo je napisao/la:

Doslovno UMIRALI OD GLADI I MIGRIRALI PO Amerikama.

AU je EXPORTIRALA Hrvate, tko Anglosi crnce u 17.st.

Zadnjih 50 g se Dalmacija diže. Ali su mnogi sirovine teške i ljakseri, Ala Milogorci.

Brzi i golem keš ih iskvarija. :zubati

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:47 

K..M je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Doslovno UMIRALI OD GLADI I MIGRIRALI PO Amerikama.

AU je EXPORTIRALA Hrvate, tko Anglosi crnce u 17.st.

Zadnjih 50 g se Dalmacija diže. Ali su mnogi sirovine teške i ljakseri, Ala Milogorci.

Brzi i golem keš ih iskvarija. :zubati

Bogati srbin priča o sirovinama, pa vi ste na polumajmunskoj razini. Narod sa turskom i ciganskom dušom.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2023, 22:47 

Većina dalmatinskih gradova nikada nije bila pod Turcima.
Većina crnogorskih gradova je bila pod Turcima.

Razlika je. :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 259 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: