HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 pro 2024, 20:59.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 312 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Najkvalitetniji proizvodi SFRJ i samoupravnog socijalizma
PostPostano: 12 lis 2021, 13:00 

bumbar92 je napisao/la:
UPI-jevi sladoledi, vitaminkina Borovnica, bili su i neki medenjaci ne sjećam se ko ih je proizvodio,... i tako nađe se uvijek u svemu ponešto što je bilo dobro i kvalitetno, ali i to je skoro uvijek bilo pogurano prevelikom željom, općom kokuzijom (radničke klase) i nestašicama pa se onda kada to kupiš u krv pretvara, ne znam ali ja se ničega iz juge nisam zaželio, a da danas toga nema skoro pa u izobilju pa se ta nostalgija lako zaliječi sa Ledom, Vindijom...

Oružje je bilo gomilano, a o kvaliteti se da raspravljati. Svejedno, poslužilo je svrsi i raskopalo je tu istu Jugu kao nijedno drugo, doduše da nam je dalo toljage isti bi učinak bio. Bio je prilično kvalitetan arsenal, ali ni rumunjke ili kineski PKT nije bio loš, dapače...

Pred kraj 80ih se počelo pomalo otapati, ali kao i u svemu kasnilo se i u tome.

Citat:
doduše da nam je dalo toljage isti bi učinak bio

:smijeh :smijeh :smijeh :smijeh

Vrh

PostPostano: 12 lis 2021, 13:02 

Kaftanzoglio je napisao/la:
Svaka čast kefiru, slanini, ali to znaju napraviti i nepismene babe na selu.

Činjenica je da je SFRJ proizvodila recimo vlakove, avione i brodove u periodu dok su Kinezi još živjeli u zemunicama i jeli rižu. Turci su čuvali ovce. Možda je 10 država na svijetu moglo napraviti sva ta 3 proizvoda u to vrijeme.

Hvala! Malo je realnih ljudi ovde jer su ponukani ideoloskim motivima i onda pokusavaju sve da obezvrijede.

Vrh

PostPostano: 12 lis 2021, 13:04 

FAP (vojni aeorodrom Zeljava kod Bihaca)

slika

Vrh

PostPostano: 12 lis 2021, 13:06 

Hrv. proljeće je precijenjeno u tom smislu da je bilo za nezavisnu Hrvatsku. Kao prvo, to je bio pokret uskih intelektualnih krugova. Kao drugo, i braća se zavade oko imovine pa tako i kolege iz partije.

Isto kao kad bi neki izbačeni HDZ-ovac, uzmimo naprimjer Darko Milinović , svoj pokret nazvao ličko proljeće , ali ne zalaže se za izdvajanje Like iz Hrvatske i u suštini je to njihova bračna svađa.

Dokaz mojoj teoriji je da su proljećari svi loše prošli na izborima iz 1990-ih jer ih je narod percipirao kao premekane.

Vrh

PostPostano: 12 lis 2021, 13:07 

"Evropski auto 1970. godine"

slika

Pricajte sta hocete ali ovo je za ono vrijeme i za jednu komunisticku zemlju ipak prilicno fino dizajniran auto.

Vrh

PostPostano: 12 lis 2021, 13:11 

I ovaj vlak Gredelja iz 1963. je dokazao tehničke mogućnosti. Samo što to nisu pratile sposobnosti politike, komercijale i marketinga.

https://zg-magazin.com.hr/u-hrvatskoj-p ... ju-europe/

Vrh

PostPostano: 12 lis 2021, 13:47 

Kaftanzoglio je napisao/la:
Hrv. proljeće je precijenjeno u tom smislu da je bilo za nezavisnu Hrvatsku. Kao prvo, to je bio pokret uskih intelektualnih krugova. Kao drugo, i braća se zavade oko imovine pa tako i kolege iz partije.

Isto kao kad bi neki izbačeni HDZ-ovac, uzmimo naprimjer Darko Milinović , svoj pokret nazvao ličko proljeće , ali ne zalaže se za izdvajanje Like iz Hrvatske i u suštini je to njihova bračna svađa.

Dokaz mojoj teoriji je da su proljećari svi loše prošli na izborima iz 1990-ih jer ih je narod percipirao kao premekane.

Treba sve promatrati u kontekstu vremena. 1971. Broz je još sve kontrolirao, ekonomska kriza
nije uzela zamaha, situacija oko blokova napeta (uzburkanost oko inavezije u CZ tek završena), itd.
Naravno da ni reformirani hrvatski komunisti nisu mogli otvoreno ići s radikalnim idejama, što i nisu.
Pa i Tuđman i HDZ je radio slično (prijedlog konfederacije 1990.), kad je bilo jednostavnije. Moralo se ići mic
po mic, tražiti dogovore i kompromise, koji su s druge strane izostali.

Proljećari su 90tih loše prošli, to su dvije decenije poslije bili posve drugi ljudi, koji su svoju priliku
iskoristili a i došlo je višestranačje i pad komunizma u praktički cijeloj Europi. I EEZ/EU se
pretvorila u političku zajednicu...

Vrh

PostPostano: 12 lis 2021, 15:33 

Da nije bilo tektonskih promjena koje su na svijetu, ne samo u Europi, nastupili krajem Hladnog Rata, nacekali bi se i proljecari i cvjecari i ko sve jos da Juga pukne..

Vrh

PostPostano: 13 lis 2021, 18:00 

babo je napisao/la:
Tačno, npr. Galeb G4 je početkom 80tih bio jedan od boljih aviona u svojoj klasi onog vremena. Kako znam na izložbi u Parizu je odnio neku nagradu, nisam baš siguran.
Ali bilo je i drugi stvari kao legendarna Morava tvrdo pakovanje. :zubati

Jest,Galeb G4 je bio najuspešniji avion napravljen u Jugoslaviji. Amerikanci su se pred rat odlučili kupit 200 aviona G4 od Jugoslavije za obuku pilota. U međuvremenu se zaratilo i to je propalo.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2021, 18:03 

turbotakija je napisao/la:

slika

Pricajte sta hocete ali ovo je za ono vrijeme i za jednu komunisticku zemlju ipak prilicno fino dizajniran auto.

U redu bio je bolji od Trabanta,Zaporožca,Peglice i eventualno od Dacie 13 i Wartburga. :zubati

Vrh

PostPostano: 13 lis 2021, 18:24 

Graničar18 je napisao/la:
babo je napisao/la:
Tačno, npr. Galeb G4 je početkom 80tih bio jedan od boljih aviona u svojoj klasi onog vremena. Kako znam na izložbi u Parizu je odnio neku nagradu, nisam baš siguran.
Ali bilo je i drugi stvari kao legendarna Morava tvrdo pakovanje. :zubati

Jest,Galeb G4 je bio najuspešniji avion napravljen u Jugoslaviji. Amerikanci su se pred rat odlučili kupit 200 aviona G4 od Jugoslavije za obuku pilota. U međuvremenu se zaratilo i to je propalo.

Nisu odlučili kupiti, nešto se k'o fol razmatralo, uz dorade, promjenu motora, ali ništa konkretno.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2021, 19:44 

Jel FAP - Fabrika Automobila Pančevo?
Ako je to je onda ubiti Mercedes, to je odšteta NDH prema Jugoslaviji. Zapadna Njemačka je to plaćala u ime NDH i dio je išao kroz te stare njemačke pogone koje su prebacili u Jugu.

Mercedes
slika

FAP
slika

Zastava je ubiti bila FIAT 128
Zastava 1100
slika

FIAT 128
slika

Vrh

PostPostano: 13 lis 2021, 20:25 

Nije to neki uspjeh, sva auta su tada bila slična.

slika

1052 of 2558 - 41.13%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2021, 20:30 

Nije Pančevo nego Priboj. Što bi Srbima da prave takvu tvornicu na Sandžaku to samo oni znaju. :neznam

Vrh

PostPostano: 13 lis 2021, 21:01 

Jel to jugo Lada ili ruska, mislim znam da je ruski brand, nego jel se kod nas proizvodila?

Vrh

PostPostano: 13 lis 2021, 21:33 

Graničar18 je napisao/la:
turbotakija je napisao/la:

slika

U redu bio je bolji od Trabanta,Zaporožca,Peglice i eventualno od Dacie 13 i Wartburga. :zubati

Pa sta hoces? Bolje balkansko auto od poljskog, njemackog i rumunskog. A gdje su bili oni 1941. a gdje mi??!

Danas bas gledam Titovu sahranu po ko zna koji put. Tj. prilog njemacke TV - dnevnik u osam. To im je i bila glavna vijest i prva vijest i zauzela je pola dnevnika.

Kad je krepo tvorac hrvatske nacije doso mu onaj Turcin Demirel da ga isprati.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2021, 22:02 

Pa da, malo je ljudi ikad imalo na raspolaganju takvo bogatstvo kao Tito. Valjda ni Gates danas tako ne živi.

I dobro je sve iskoristio što mu je ponuđeno ikad. Vrlo sposoban čovjek.

No, kakve to veze ima s nama? Kakva je korist bila od života u komunizmu?

Evo ne mogu se sjetiti nečega što je bilo bolje nego danas. Sve te proizvode koje stavljamo imaš danas za kupit. Gledam sve što smo nabrojali bilo je i vani, ako ništa bar približno tako dobro.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2021, 22:12 

Predsjednica unije drzava u kojoj danas živim gđa Ursula je moćnija odpredsjednika unije država u kojoj sam živio g. Broza. Ipak hendla 500 milijuna vrlo bogatih i naprednih ljudi.

Ako se već moramo veselit moći jedne osobe. :neznam

Velika većina tvornica u RH oduzeta, ukradena od ljudi. Evo baš čitam kako je Šipad nastao. Sad bi se mi trebali ponosit proizvodima iz otetih tvornica. Eto spominjani Končar je oteti Siemens.

Ajd da ja otmem kuću od tebe, renoviram je i izdajem, pa se hvalim kako sam dobru stvar napravio.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2021, 09:26 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Pa da, malo je ljudi ikad imalo na raspolaganju takvo bogatstvo kao Tito. Valjda ni Gates danas tako ne živi.

I dobro je sve iskoristio što mu je ponuđeno ikad. Vrlo sposoban čovjek.

No, kakve to veze ima s nama? Kakva je korist bila od života u komunizmu?

Evo ne mogu se sjetiti nečega što je bilo bolje nego danas. Sve te proizvode koje stavljamo imaš danas za kupit. Gledam sve što smo nabrojali bilo je i vani, ako ništa bar približno tako dobro.

Prvo, za razliku od danasnjih vodja, Tito nista nije ostavio svojima u naslijedje. Sta on ima s Tim kad mu se sve nudilo dzaba..

I znas sta, ono sto je jedan trosio - ne zaboravimo svakorazne beneficije koje su proizilazile iz toga kad Tito pozove Breznjeva na lov na medjede po Bugojnu, to masa danasnjih Titica spicka dok rece keks. Kako samo lijepu vilu Cova ima..taj nekadasnji mali komunisticki aparatcik..legitimni do kraja zivota..

Drugo, cuj kakva je korist bila od zivota u komunizmu. Pa ako nista onda barem socijalna i drustvena sigurnost. Moji roditelji su za trosoban stan koji je izgradila drzava placali mozda 5% svoje plate. Nakon rata im poklonjen za neku sicu. Danas ja, iako imam poprilicno dobru platu, izdvajam skoro polovinu, a stan nije toliki. Rodjeni obadvoje poslije rata, nisu kapi krvi prolili za Jugoslaviju. A sta je Bosna dala svim mojim koji su krvarili 4 godine na frontovima sirom istocne Bosne? *** od ovce, tj. ima neka mala nadoknada..nesto..a i zato mi se rodjak moro ici marisati s murijom po Sarajvu (makaar je ispao odlican o kadru..dakle bas ga fino uhvatilo..i onda je slijedilo marisanje u muriji, ha ja..kao znak zahvalnosti za 4 godine provedene u picki materini).

Ovo je samo JEDAN primjer.

A na stranu to sto si kao Jugosloven shirom svijeta bio dobrodosao.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2021, 09:32 

Junuze, ides im polako na zivce. Bas si postao pravi seronja. Samo zelis obezvrijediti i omalovazavas cak i one stvari koje su u komunistickoj Jugoslaviji za 99% raje neupitne.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2021, 09:43 

Pa, bio sam na Brijunima u Titovoj vili, u Bugojnu, u Titovoj vili, na Plitvicama u Titovoj vili, na Bledu u Titovoj vili, pa i u Kući cveća i opet nisam sve vidio što je lik koristio i imao. Valjda ni gazda Pfizera takvo što nema. K tome to nije bilo zarađeno nego oteto. Od Brijuna do Bleda.

On Čovića uzeo za primjer, to što on ima ja mogu napravit. :D

Stanovi su se dijelili ali ne svima, slugama režima, Hrvatima skoro nimalo u BiH. I sad su lako dostupni u Goraždu ili Višegradu, možda u Sarajevu nisu više kao prije.
A nije ni gradnja više ona socijalna, nehumana. Na zapadu u soliterima kakvi su u BiH sirotinja živi.

Malo toga vidim dobrog u komunizmu osim nerada i opuštenosti ali toga tko je željan ima u islamskim zemljama koliko hoćeš. Problem je što takvo društvo ne može naprijed.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2021, 10:13 

Opet HRvati ugrozeni..pa jaooo kako to da vas bas svaki rezim tlaci? :( Pa jabemmumajku jos Tito Hrvat..dzaba..de ba, cuj Hrvatima se nisu dijelili stanovi. Istina je da se gradilo manje u onim dijelovima koje je sistem na neki nacin "kaznjavao" radi uloge u ratu, ili nakon rata - najbolji primjer za to ti je Cazinska krajina nakon tamosnje bune, ali niposto ne mozes tvrditi da se islo po etnickom principu.

A sto se Coviceve vile tice - ovo je ZDANJE a ne kuca.
slika

Napravi care. :D

A to naravno nisu sve njegove nekretnine. Ponavljam, bivsi komunisticki, nizerangirani aparatcik.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2021, 10:16 

Citat:
Na zapadu u soliterima kakvi su u BiH sirotinja živi.

Nisi upoznat sa situacijom. U jednom Innsbrucku bi studentska sirotinja a i poststudentska sirotinja (oni koji ostanu) oblizala svih deset prsta za pola stana kojeg je Jugoslavija manje vise poklonila mojim roditeljima. Ovo sirotinja naravno pod navodnike staviti jer toliko normalnih radnika zivi u BAS TAKVIM soliterima kao u ZE ili SA.

Evo, Innsbruck "Olimpijsko selo" - tj. O-Dorf.

slika

Vrh

PostPostano: 14 lis 2021, 10:18 

Ma beton je jeftin. Zemlja je tamo kad je on kupovao bila jeftina. Dozvole jeftine.

Sad da to prodaje bi dobio manje nego za bolji stan u Zg.

Pogrešnog razapinjete.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2021, 10:19 

A da ne pricamo o tome da masa Austrijanaca zivi u tkzv. Südtiroler-Siedlungen (Juzno Tirolske nastambe) koje je jos i Hitler izgradio.

To jesu NAJJEFTINIJE nekretnine ali samo u pola cijene od normalnih iako bez centralnog grijanja i slicno. Evo, jedna od "Südtiroler-Siedlungen"..tj jedna od zgrada
slika

Nema centralnog dakle. Ali kirija za dvosoban stan je oko 400 do 500 eura. Sto je opet vrlo jeftino jer isti takav stan od sezdesetak kvadrata normalno kosta 800 do 900 eura a nekad i vise, zavisi gdje.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 312 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: