|
|
Stranica: 32/203.
|
[ 5073 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 20:50 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 11:02 Postovi: 8018 Lokacija: Banovina Usora
|
|
Može bit. Ne znam, možda ja previše upoređujem sa mojom okolinom tj katolicima koji rijetko propuštaju nedjeljne mise.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 20:53 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 64299 Lokacija: DAZP HQ
|
|
krizmom se prima 7 darova Duha Svetog i smatra se na neki način inicijacijom u svijet odraslih jer je to sakrament kojeg svjesno primamo za razliku od krštenja i prve pričesti. 7 darova su mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah božji. e sad, pitanje je zašto pravoslavna crkva daje svetu potvrdu (krizmu) zajedno s krštenjem.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 20:54 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Može bit. Ne znam, možda ja previše upoređujem sa mojom okolinom tj katolicima koji rijetko propuštaju nedjeljne mise. bh. Hrvati su priča za sebe, i prije rata.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 20:56 |
|
|
dudu je napisao/la: MRSHO je napisao/la: Može bit. Ne znam, možda ja previše upoređujem sa mojom okolinom tj katolicima koji rijetko propuštaju nedjeljne mise. bh. Hrvati su priča za sebe, i prije rata. Točno, moji susjedi Srbi u Sarajevu se nisu znali ni prekrstit kako Bog spada, a ja sam ih učio Očenaš, majke mi mile.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:00 |
|
|
dudu je napisao/la: vidiš za ovu 7. točku nisam znao, ali sad sam se sjetio kako sam bio u nekom društvu sa Srbima i nisam im uspio objasniti što je krizma, a svi pričaju da su kršteni. ovo je dakle objašnjenje.  Kakvo objašnjenje? Evo ni ja, kao neko ko prilično poznaje crkvene običaje u pravoslavnoj crkvi, nema pojma šta znači i predstavlja krizma. Toga nema u pravoslavnim crkvama, niko se ne krizma pa nema ni nekog posebnog razloga da se o krizmi zna bilo šta drugo osim kao o nečem što je specifično za RKC.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:02 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: dudu je napisao/la: vidiš za ovu 7. točku nisam znao, ali sad sam se sjetio kako sam bio u nekom društvu sa Srbima i nisam im uspio objasniti što je krizma, a svi pričaju da su kršteni. ovo je dakle objašnjenje.  Kakvo objašnjenje? Evo ni ja, kao neko ko prilično poznaje crkvene običaje u pravoslavnoj crkvi, nema pojma šta znači i predstavlja krizma. Toga nema u pravoslavnim crkvama, niko se ne krizma pa nema ni nekog posebnog razloga da se o krizmi zna bilo šta drugo osim kao o nečem što je specifično za RKC. dudu je napisao/la: krizmom se prima 7 darova Duha Svetog i smatra se na neki način inicijacijom u svijet odraslih jer je to sakrament kojeg svjesno primamo za razliku od krštenja i prve pričesti. 7 darova su mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah božji. e sad, pitanje je zašto pravoslavna crkva daje svetu potvrdu (krizmu) zajedno s krštenjem. ukratko i laički, ali blisko ljudima.  a evi i ovo de iure objašnjenje.  Citat: Po nauku Katoličke crkve, na krizmi katolici primaju na sebe Duha Svetoga kojeg je Isus obećao. Da bi se jasnije označio dar Duha Svetoga, vrlo je rano uz polaganje ruku dodano i mazanje mirisnim uljem (krizmom). To mazanje tumači i sam naziv "kršćanin" što znači pomazanik, izvedeno iz samoga imena Krista kojega je Bog pomazao Duhom Svetim. Tako i danas ljudi prilikom sakramenta Svete potvrde primaju na sebe Duha Svetoga koji će im dati dodatnu snagu, ispuniti ih svjetlom za bolji kršćanski život, da bi što bolje mogli razumjeti ono što im je Bog objavio.
Katoličko je vjerovanje da obred u kršćanima usavršuje i dopunjuje unutarnju sličnost s Isusom Kristom što im je darovana na krštenju, te ih ispunjuje ljubavlju da bi u događajima i ljudima koje susreću mogli prepoznati Božju prisutnost i Božji poziv da se neprestano što dosljednije uključuju u izgradnju novoga, Božjega svijeta. Priopćuje im osobitu snagu Duha Svetoga da kao pravi svjedoci Kristovi, riječju i djelom, šire i brane vjeru, da hrabro ispovijedaju ime Kristovo i nikada se ne stide njegova križa. a evo i objašnjenja za mene. Citat: U prvim stoljećima početka kršćanstva, ovaj se obred obavljao odmah nakon krštenja tvoreći s njime, prema izrazu Svetog Ciprijana, "dvostruki sakrament". Na Zapadu se zato uvela praksa privremenog odvajanja ovih dvaju sakramenata, dok se na Istoku sačuvalo jedinstvo ovih dvaju sakramenata. U Rimu se ustalio običaj da poslije krštenja bude dvojako mazanje krizmom. Prvo mazanje bi vršio svećenik odmah nakon izlaska novoga krštenika iz krsne kupelji, a drugim mazanjem bi kasnije biskup kada stigne dovršio potvrđenje. Kada bi se krstila odrasla osoba onda bi se vršilo samo jedno pomazanje i to odmah nakon krštenja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:06 |
|
|
dudu je napisao/la: e sad, pitanje je zašto pravoslavna crkva daje svetu potvrdu (krizmu) zajedno s krštenjem. Hm, ne znam da li se to u pravoslavlju naziva svetom potvrdom, kod nas je miropomazanje kao neka vrsta osveštenja svih čula prilikom krštenja, a krštenje ne mora biti uvek čin koji se vrši u najranijem uzrastu čoveka (mada je to najčešće).. Evo ti zvanično, da ne bih opisivala u formi romana  U neposrednoj vezi sa Svetom Tajnom Krštenja stoji Sveta Tajna Miropomazanja, koja se vrši zajedno sa krštenjem. Citat: Miropomazanje je Sveta Tajna u kojoj se naročitom materijom, Svetim Mirom, vrši pomazivanje svih delova tela kroz koje primamo ovaj svet čela, očiju, noѕdrva, usta, ušiju, prsa, ramena, ruku i nogu. Sveto Miro je uljana materija, spravljena od skupocenih miraišljavih biljaka, koju osvećuje sam Patrijarh na Veliki četvrtak i razašilje sveštenicima po eparhijama i parohijama.
Sveštenik pomazuje naša čula izgovarajući formulu: Pečat dara Duha Svetoga, dok kum potvrđuje: Neka tako bude. Kao što je novorođenčetu za telesni rast potrebna hrana, tako je i duhovnom novorođenčetu radi uzrastanja, potrebna duhovna hrana – blagodat Božija.
Krštenje je duhovno rođenje, a miropomazanje duhovna hrana novokrštenoga. Miropomazanjem svih čula ceo čovek je učinjen Hramom božijim. Posle miropomazanja sledi litija – ophođenje tri puta oko krstionice, uz pevanje jednog stiha iz Poslanice apostola Pavla galatima (3, 27): Vi koji se u Hrista krstite, u Hrista se obukoste, aliluja. Ovim ophodom je načinjen krug kome nema kraja, krug koji simbolizuje večnost (večno jedinstvo krštenoga i miropomazanoga sa Hristom). Posle čitanja Apostola i Evanđelja, obavlja se omivanje (brisanje) svetoga mira, kako bi se ono sačuvalo od obesvećenja i postriženje kose. Postriženjem kose čovek daruje plod svoga tela kao žrtvu i zavetuje se Bogu. Svaki dan je bitka za Hrista i za spašenje duše. Naoružaj se čim ustaneš. Budi spreman da te neko ogorči, naruži, ismeje. Prigotovi oružja blagosti, strpljivosti, praštanja, molitve. Ne kreći preko praga pre nego što uzmeš ovo svoje oružje. Budi spreman da će neko od tebe potražiti pomoć, zaštitu, pouku. Ne kreći preko praga pre nego što poneseš svoje oružje milosrđa, hrabrosti, mudrosti, ljubavi. Postoji li kod katolika "sveto miro" (npr. mirotočive ikone i sl..pretpostavljam da su ekvivalent tome kod vas razna ukazanja?)??
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:08 |
|
|
Citat: Izvorni djelitelj potvrde je biskup. Iako biskup može samo iz vrlo važnih razloga dati nekim svećenicima ovlast da dijele potvrdu, poželjno je ipak da radi značenja samog sakramenta podjeljuje on sam, zato jer je ipak zbog biskupa potvrda odvojena od krštenja. Osoba prima Duha Svetoga u trenutku kada mu biskup kaže: „Primi pečat dara Duha Svetoga“, nakon toga mu biskup na čelu posvećenim uljem utiskuje duhovni pečat, a sada već potvrđenik odgovara s „Amen“. ovo je bitno jer svetu potvrdu dijeli biskup, meni ju je prije 13 godina dao kardinal Bozanić.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:12 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:12 |
|
|
Real gone je napisao/la: Postoji li kod katolika "sveto miro" (npr. mirotočive ikone i sl..pretpostavljam da su ekvivalent tome kod vas razna ukazanja?)?? mislim da nema, znam da su u pravoslavnoj crkvi ikone vrlo bitne, dok kod nas ne igraju toliku ulogu, osim ako imaju neku iznimnu povijest, recimo slika BDM u kamenitim vratima u Zagrebu, koja je jedina preživjela veliki požar u Zagreb prije 300-tinjak godina. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:13 |
|
|
dudu je napisao/la: ukratko i laički, ali blisko ljudima.  Eto vidite, to je kao kod nas miropomazanje. http://www.svetigora.com/node/4949Znači, vi se čudite nekom da ne zna šta je krizmanje, umjesto da mu te stvari pojasnite kroz miropomazanje 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:15 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: dudu je napisao/la: ukratko i laički, ali blisko ljudima.  Eto vidite, to je kao kod nas miropomazanje. http://www.svetigora.com/node/4949Znači, vi se čudite nekom da ne zna šta je krizmanje, umjesto da mu te stvari pojasnite kroz miropomazanje  pa piše to u tablici koju je Real Gone stavila, zato sam i potegao to pitanje jer nisam znao da se zove miropomazanje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:16 |
|
|
|
Sto se tice "usisavanja" , zanimljiva je bila pojava medj anglikanskin biskupima, njih oko dvadeset ja mislin, da se anglikanska crkva vrati pod okrilje rkc.koliko god se anglikanska i opcenito luteranska crkva u zapadnoj europi bolje prilagodila modernon drustvo, polako ali sigurno spoznaju da su se odvojili od izvornog, tradicionalnog, konzervativnog.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:18 |
|
|
@dudu, tvoj citat: Citat: Po nauku Katoličke crkve, na krizmi katolici primaju na sebe Duha Svetoga kojeg je Isus obećao. Da bi se jasnije označio dar Duha Svetoga, vrlo je rano uz polaganje ruku dodano i mazanje mirisnim uljem (krizmom). To mazanje tumači i sam naziv "kršćanin" što znači pomazanik, izvedeno iz samoga imena Krista kojega je Bog pomazao Duhom Svetim. moj citat: Citat: Miropomazanje je Sveta Tajna u kojoj se naročitom materijom, Svetim Mirom, vrši pomazivanje svih delova tela kroz koje primamo ovaj svet čela, očiju, noѕdrva, usta, ušiju, prsa, ramena, ruku i nogu. Sveto Miro je uljana materija, spravljena od skupocenih mirišljavih biljaka, koju osvećuje sam Patrijarh na Veliki četvrtak i razašilje sveštenicima po eparhijama i parohijama. Sveštenik pomazuje naša čula izgovarajući formulu: Pečat dara Duha Svetoga, dok kum potvrđuje: Neka tako bude. Kao što je novorođenčetu za telesni rast potrebna hrana, tako je i duhovnom novorođenčetu radi uzrastanja, potrebna duhovna hrana – blagodat Božija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:18 |
|
|
puntar2.0 je napisao/la: Sto se tice "usisavanja" , zanimljiva je bila pojava medj anglikanskin biskupima, njih oko dvadeset ja mislin, da se anglikanska crkva vrati pod okrilje rkc.koliko god se anglikanska i opcenito luteranska crkva u zapadnoj europi bolje prilagodila modernon drustvo, polako ali sigurno spoznaju da su se odvojili od izvornog, tradicionalnog, konzervativnog. anglikanci su vrlo slični katolicima, svećenici su im obučeni identično. od svih protestanata oni su nam najbliži, ali i svi tradicionalni protestanti su relativno bliski KC, dok ovi noviji su na granici da ih uopće zovemo kršćanima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:19 |
|
|
dudu je napisao/la: pa piše to u tablici koju je Real Gone stavila, zato sam i potegao to pitanje jer nisam znao da se zove miropomazanje. Otprilike, kao što ni mi ne znamo šta je krizmanje. Jednostavno, ne koriste se isti termini a vjerovatno da tu postoje i određene razlike u samom činu krizmanja, odnosno miropomazanja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:22 |
|
|
 ovo je krizma, dođeš pred biskupa, kum stavio desnu ruku na rame potvrđenika, biskup (u ovom slučaju mostarsko-duvanjski) ti pouljenim palcem napravi znak križa na čelu i kaže "primi pečat dara duha svetog", potvrđenik kaže amen i dolazi slijedeći na red. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:24 |
|
|
|
Ja nisam znala šta znači reč "krizma", u tome je poenta.
Sad, ovako kad pišemo, mogu da se kladim da 95% praktičnih vernika pravoslavaca i katolika ne zna ove sličnosti/razlike.
Smatram da veronauka u školama, treba više da se bazira na ovakvom, informativno-sociološkom pristupu, nego na nekakvom propovedničkom (kome se protive i onako današnja građanska udruženja, partije i sl.) i na smaranju dece da uče napamet pojedine stvari i stihove, u vezi sa verom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:29 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:29 |
|
|
Kod pravoslavnih, miropomazanje je neposredno vezano za čin krštenja, odnosno, vrši se odmah nakon krštenja. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:31 |
|
|
Real gone je napisao/la: Ja nisam znala šta znači reč "krizma", u tome je poenta.
Sad, ovako kad pišemo, mogu da se kladim da 95% praktičnih vernika pravoslavaca i katolika ne zna ove sličnosti/razlike.
Smatram da veronauka u školama, treba više da se bazira na ovakvom, informativno-sociološkom pristupu, nego na nekakvom propovedničkom (kome se protive i onako današnja građanska udruženja, partije i sl.) i na smaranju dece da uče napamet pojedine stvari i stihove, u vezi sa verom. kod nas u srednjim školama nastava vjeronauka se dotiče upravo toga, zapravo maturanti uče isključivo o drugim kršćanskim crkvama i ostalim religijama i to je predmetna građa.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:32 |
|
|
Real gone je napisao/la: @Aga, jel imaš sačuvan onaj pramenčić kose koji ti je sveštenik izrezao prilikom krštenja? Ja moj još čuvam u nekoj kutijici :)) Imao sam. Imao sam i krstić koji sam tad dobio ali.... više nemam.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
orleanski
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:44 |
|
Pridružen/a: 15 pro 2011, 17:04 Postovi: 705 Lokacija: Hercegovina
|
Real gone je napisao/la: Ne bih rekla kao jednog od ostalih, već kao jednakog po časti u pentatarhiji apostolskih katedri - Rim, Carigrad, Antiohija, Aleksandrija i Jerusalim, sistem nasleđen iz prvih hiljadu godina utemeljenja hrišćanstva.
Tomejto - tomato. Rekao sam istu stvar. Pravoslavni tretiraju papu kao jednog od ostalih patrijarha. Mislim da nisam pogriješio u opisu. Ti si to samo temeljitije objasnila. Real gone je napisao/la: Da uzmemo da je pitanje primata Pape glavni problem (ako izuzmemo dogmu o nepogrešivosti koja je u 19. veku nastala, a kasnije u 20. veku Drugim vatikanskim koncilom ublažena uvođenjem biskupskog saveta), to je dovoljno veliki problem, gde ja nažalost ne vidim šansu da, kako reče Ministar - RKC pokuša da se nađe "na pola puta".. Misliš li ti da postoji neki modus za to? Postoji. Protestantski modus. Pojava protestantizma je iznenađujuće zbližila pravoslavce i katolike. 
_________________ It iz aj.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:44 |
|
|
dudu je napisao/la: kod nas u srednjim školama nastava vjeronauka se dotiče upravo toga, zapravo maturanti uče isključivo o drugim kršćanskim crkvama i ostalim religijama i to je predmetna građa.
Onda sam ja imala pogrešan utisak, naročito vezano za Hrvatsku, jer ponekad na hrt-u naletim na one vaše svešteničke propovedi, savete o životu povezane sa religijom i sl, od kojih mi se (bez uvrede) digne kosa na glavi..jer mi često zazvuče kao kult, ili ona američka pomodarska tv-religija, a ne hrišćanstvo.. Onda dalje, ti si pisao ranije na nekim temama na religiji, neke stihove i pesmice koje si učio ranije (valjda u osnovnoj) napamet.. Ne znam zaista kako je kod nas po tom pitanju, verujem da uopšte nije sistemski uređeno, tj da ima velikih odstupanja od onoga što zaista stoji u nastavnom planu i onoga što predavač forsira. Baš ću da se raspitam..
|
|
| Vrh |
|
 |
|
orleanski
|
Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu Postano: 15 tra 2012, 21:49 |
|
Pridružen/a: 15 pro 2011, 17:04 Postovi: 705 Lokacija: Hercegovina
|
Real gone je napisao/la: Inače, ako smem da uprostim, evo kratkog pregleda razlika koje su se stvorile od crkvenog raskola u 11. veku između katolika i pravoslavaca:  Što se tiče ovih razlika, neke su zaista smiješne. 4. razlika. Po ovome ispada da se kod katolika uopće ne spominje Duh Sveti, a kod nas u epiklezi stoji: "... rosom Duha Svetoga posveti ove darove..." 5. razlika: i kod nas postoji pričest pod obje prilike samo što se iz praktičnih razloga (velik broj vjernika) prakticira pričest samo kruhom. Ako je riječ o manjem broju vjernika, onda se predlaže i pričest pod obje prilike. 7. razlika: način krštavanja iliti inicijacije. Katolici razdvajaju krštenje od krizme, a pravoslavni rade sve u komadu. Dakle, nije ovdje stvar u razlici da netko nešto radi što ovaj drugi ne radi nego samo u načinu izvedbe. 8. razlika: i crkveni se brak može razvesti ako postoje opravdani razlozi.
_________________ It iz aj.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|