HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 srp 2026, 11:28.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 201 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Preko Drine, zapadno
PostPostano: 07 srp 2016, 13:47 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Program prekogranične suradnje (obratiti pozornost na link za jezik slika) :
slika
http://www.cbc-cro-bih.net/en/item/15.html
Banovina?

Banovina + :D
Vujadin je napisao/la:
Pola sjeverne Njemacke prihvatilo je luteranstvo.
Ucestvovali ste u vjerskim ratovima, u Tridesetogodisnjem ratu, opsadi Magdeburga, klali ste luterane u njihovoj zemlji, na njihovim kucnim pragovima.

Je, ali to je pola polovice, zar ne ?
Sudjelovali smo, i kaj onda ?
Branili zakonsku vjeru.
Nismo bili na strani poturica, za razliku od vas.
Vujadin je napisao/la:
Trebinje je bilo sastavni dio Srbije.

Nije baš.
Bilo je stotinjak godina u Srbiji, ali je prije toga bilo dukljansko ili humsko, a poslije toga bosansko.
A i jedna i druga (i treća) država su hrvatske.
Vujadin je napisao/la:
I stvarno si glup kad mislis da su Srbi doseljavani samo iz Trebinja, jer to povezujes sa preovladjujucim hercegovackim dijalektom.
Zapadni krajevi su naseljavani iz raznih dijelova Srbije - od Hercegovine, Raske, Podrinja, Metohije, Kosova, Makedonije, Sumadije.

Nema teoretske šanse. Da je tako, drugačije biste pričali.
Dijalekt nije istočnohercegovački.
To je ime poddijalekta, koji je u istočnoj Hercegovini (ne i Poneretlju) i Podrinju.
Podijalekt zapadno od Brčkog i u Poneretlju ti je više zapadni ikavski (s jekavskim jatom), odnosno mješavina istočnohercegovačkog i novoštokavske ikavice.
Dubrovački je odvojeni poddijalekt.
Vujadin je napisao/la:
Pecka Patrijarsija do KKV je istorijska cinjenica, smetalo to tebi ili ne. :kava

Zašto bi mi smetalo. Samo pokazuje koliko ste išli pod turskim repovima.
Vujadin je napisao/la:
Kasnije se obrazovala Mitropolija u Sremskim Karlovcima - opet autonomna srpska crkva.

Nije srpska. Iako su u istočnom Srijemu baš pravi Srbi, oni s Kosova, iako su novoštokavizirani, odnosno prebačeni na hrvatski jezik.
A tada je to hrvatska.
Vujadin je napisao/la:
Srbi kontinuirano imaju svoju vjersku autonomiju.

Malo morgen.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2016, 14:28 

SDB je napisao/la:
Ovo je najtrolerskija tema koju sam ikad vidio. Svaka čast, gospodine Junuze. :D

Treba znati. :D

Dakle, treba bit Drina u naslovu i to već povlači mnogo toga, dodaš suprotnu perspektivu i naprosto mami postove. :zubati

Pnt...

Nego, zašto mora prostor imati klasično ime? Ja sam fan informacijskih tehnologijap pa recimo "eBanovina"?

Vrh

PostPostano: 07 srp 2016, 15:01 

Hrvatinje Malo ?

Vrh

PostPostano: 07 srp 2016, 15:19 

Pnt...

Nego, zašto mora prostor imati klasično ime? Ja sam fan informacijskih tehnologijap pa recimo "eBanovina"?

Je-ban-ovina?Baš zvuči...informacijski :zubati

Vrh

PostPostano: 07 srp 2016, 15:36 

Vujadin je napisao/la:
Kme picek kmeeee

slika

Ponekad Čeha potone ka Titanik. Ovo je vjerski uticaj kanonski priznat od svih pravoslavnih crkava.

Severno je iznad Budima do Sent Andreje. Verzija Hrv Gradište. Moron ne kuzi da su ih Turci rasterali.
On imputira da su bili dragovoljci. Manjak soli u glavi. A nekad se dojmi bar da ima višu večernju školu.

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4

Vrh

PostPostano: 07 srp 2016, 18:41 

Vujadin je napisao/la:
Ti mislis da me vrijedjas sa tim, tursko ovo tursko ono?
Turci su nam manje zla ucinili za 400 godina, nego vi za 5 godina ustaske monstrum proklete genocidne kvazidrzave.

normalno kad ste pljenili prave europljane ko i oni!

hebote to velikosrbstvo je najogavniji oblik fasizma,njemci su stvarno bili jaki dok su tupili arijevsku nadmoc,talijani su otvoreno bili rasisti i ideologija ej bila vi ste slabiji uzet cemo vase a srbi razbojnici bili ko i turci naselili razorenu tursku hrvatsku pa i dalje i onda sad tupe o obrani europe(stoljetnoj dakako) o nepravdi o nebeskom narodu i sve svaljuju na 4 godine NDH di je momcima iz dijaspore protjeranim iz jos prve juge prekipjelo pa su ih malo stisli po lici i te 4 godine oni tolko oplakuju a ono velikosrbsko sranje jo 1800 neke proturali!!

ma daj idi smrdi stoko zavidna,gnjusna pa ja nikad u zivotu nisam zavidan bio a njima citav mentalitet se bazira na zavisti pa puj!!

Vrh

PostPostano: 07 srp 2016, 18:42 

KiM je napisao/la:
Metak je gospodski. I košta. Budak nož žica kama srbosjek malju su rekviziti korišteni u stacionaru i rehabilitacijskom centru Jasenovac. Gde su se lečili od astme inhaliranjem u komorama i pod tuševima.

Heero jel ti neko rekel da mnogo bistro i pametno deluješ dok sutis. Neke teme nisu za malodobnu djecu.

znam tebi je deep weeb za malodobnu decu koda ja neznam prepoznat chatnika,puj gade jedan!

Vrh

PostPostano: 07 srp 2016, 19:01 

Tko ti drma kavez. Ajde Sada lepo popij lekic. Terapiju si propustil i malko si pojacaj dozu.
Gramatičku nepismenost neću ni komentirati. Lep primerak superiorne Hrvatine. Stovatelj ndh.

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4

Vrh

PostPostano: 08 srp 2016, 12:22 

Hahahahahah ja nisam stovatelj NDH ja stujem sve sta je hrvatsko pa i dalje!!

slika

Vrh

PostPostano: 08 srp 2016, 19:42 

Hero ti si samo običan picek i to je sve.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2016, 20:24 

@KiM, Hrvati su bili ti koji su obranili Europu od Turaka, Poturica i njihovih konjogojnih saveznika pravoslavne vjere čiji su potomci danas prešli u Srbe.
Kamčak, i ti si u pedere prešao ?
Mislim da će biti mrš na Kamčatku :kava:

Vrh

PostPostano: 08 srp 2016, 21:01 

Ceha je napisao/la:
@KiM, Hrvati su bili ti koji su obranili Europu

Fino ste je "obranili".

dudu je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Terorisali luterane i druge protestante u njihovim zemljama?

Šta misliš otkud ona sačuvaj nas Bože kuge, gladi i Hrvata u sred Njemačke? :kava

Ili kad Švedjani straše djecu s bježite, evo Hrvata. :biceovodobro

:kava

Na prosloj strani si nalupetao svakakve gluposti.

O porijeklu Srba zapadnih krajeva - Like, Bosanske Krajine, sjeverne Dalmacije, ima dovoljno strucne literature koja govori o prostorima istocne Hercegovine, Raske, Podrinja, Kosova, Zete, Makedonije i drugih krajeva srednjovjekovne Srbije. Citaj i obrazuj se.

Bolesno svojatanje pravoslavne mitropolije u Sremskim Karlovcima necu ni da komentarisem.
Meni je odbojno da svojatam nesto rimokatolicko.

Srbi su imali konstantnu vjersku autonomiju:
Srpska Arhiepiskopija 1219-1346. sa sjedistem u Zici
Srpska Patrijarsija 1346-1463. sa sjedistem u Peci
Obnovljena Pecka Patrijarsija 1557-1766. na cijelom srpskom etnickom prostoru do VKK.
Karlovacka Mitropolija 1708-1920. na prostorima Austrije.
Ujedinjena Srpska Pravoslavna Crkva od 1920. na cijelom srpskom etnickom prostoru i sire.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2016, 21:34 

KiM je napisao/la:
Sreca da je veliki vezir Mehmed pasa Sokolovic dao dozvolu za obnovu i postavio svog rodjenog brata za patrijarha (nepotizam).
Bez svojih ljudi tesko je sta uraditi.
.

Prvobitni islamizovani Srbi su u pocetku vodili racuna o svojim precima i sabraci.
Kako je vrijeme prolazilo, a i Turska pocela da gubi i propada, postajali su otpadnici i sve gora gamad.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2016, 21:39 

Da. Posle su postali srebroljubci kako su Turci pusili poraze i poceli kopniti i povlaciti se....

Vrh

PostPostano: 08 srp 2016, 21:55 

Kako je Turska pocela da gubi sve su se vise u bijesu izivljavali nad onima od kojih su nastali.
Nisu narod maltretirali neki Turci Anadolci, kojih i nije bilo puno, vec ove poturice.

Vrh

PostPostano: 09 srp 2016, 00:58 

Vujadin je napisao/la:
:kava
Na prosloj strani si nalupetao svakakve gluposti.

Ali nisam niti jednu.
Vujadin je napisao/la:
O porijeklu Srba zapadnih krajeva - Like, Bosanske Krajine, sjeverne Dalmacije, ima dovoljno strucne literature koja govori o prostorima istocne Hercegovine, Raske, Podrinja, Kosova, Zete, Makedonije i drugih krajeva srednjovjekovne Srbije. Citaj i obrazuj se.

Daj nemoj pričati gluposti.
Prvo, Zeta, sa svojim katolicima koji su dijelom prešli na pravoslavlje za vrijeme Nemanjića, stara Duklja, sa Srbima nema apsolutno nikave veze.
Makedonija je bugarska debelu većinu srednjeg vijeka. Pučanstvo koje ju nastanjuje je bugarofono, a na krajnjem sjeveru torlačko (iako su i oni isto bili bugarofoni).
Samo u gornjem Podrinju je bilo Srba, to je bilo dio Raške.
U Raškoj i na Kosovu (barem sjevernom) je sasvim drugi govor od onog koji se nalazi zapadno od Drine.

Drugo, kakva literatura ?
Pravoslavno pučanstvo zapadno od Drine govori samo jednim dijalektom. Novoštokavskom jekavicom.
Drugi dijalekti se nadziru tek u tragovima.
Riječ je većinom o doseljenicima iz područja Poneretlja (Hrvati) i ist. Hercegovine (isto hr. porijeklo) koji su još i asimilirali ponekog domaćeg govornika.
Nema tu staroštakavske ekavice (govora Raške i Kosova, odnosno Srba).
Vujadin je napisao/la:
Bolesno svojatanje pravoslavne mitropolije u Sremskim Karlovcima necu ni da komentarisem.
Meni je odbojno da svojatam nesto rimokatolicko.

A vama su i Bugari Srbi jer su bili pravoslavci?
A Dukljani koji su bili rimokatolici su bili kaj?
Zakaj lažeš ?
Vujadin je napisao/la:
Srbi su imali konstantnu vjersku autonomiju:
Srpska Arhiepiskopija 1219-1346. sa sjedistem u Zici
Srpska Patrijarsija 1346-1463. sa sjedistem u Peci
Obnovljena Pecka Patrijarsija 1557-1766. na cijelom srpskom etnickom prostoru do VKK.
Karlovacka Mitropolija 1708-1920. na prostorima Austrije.
Ujedinjena Srpska Pravoslavna Crkva od 1920. na cijelom srpskom etnickom prostoru i sire.

Srbi svi i svuda?
A Karlovačka Mitropolija puna Rusina, Ukrajinaca, paravoslavnih Hrvata?
Vujadin je napisao/la:
Kako je Turska pocela da gubi sve su se vise u bijesu izivljavali nad onima od kojih su nastali.
Nisu narod maltretirali neki Turci Anadolci, kojih i nije bilo puno, vec ove poturice.

Ne kaže se bezveze gori Poturica od Turčina.

Vrh

PostPostano: 09 srp 2016, 04:23 

Kačamak je napisao/la:

pa ako nije prvih pet puta nista znacilo reci cu i sesti put,chatnik jadan si!
ako nemas argumenata suti i pomirise sa onim sta ti wiki kaze jer duboko u sebi znas da nisi u pravu :smajl006

Vrh

PostPostano: 09 srp 2016, 12:29 

Čeha daj broj tih mnogih pravoslavnih Hrvata Karlovačke mitropolije. Srbi Sremci Banacani i Bački su sa juga. Došli kod svoje AUTOHTONE braće koji su podigli Banatski ustanak 100 godine ranije.

Ona je osnovana kada je bila prva seoba Srba i patrijarh izbegao sa narodom sa KiM severne i sev. zapadne Mkd južne Srbije propašću Austrijske vojne pod Pikolominijem. Jer je došao južno samo do Skoplja koje je spalio i istočno do Niša. Srbi beže od OSVETE Turske jer su POBUNJENICI i pod stjegom Austrijskim.

Za nebuloze oko bugarofilstva neću trošiti reči.
Pogledaj kartu crvene su granice SPC na jugu su ispod Skoplja Tetova Kiceva Štipa na istoku oko Skadarskog jezera sa gradom.
Istočno današnja Bugarska Custendil nekada Velburzd i slavna pobeda nad Bugarima. Rilski i Samokovski manastiri su ZADUŽBINE Nemanjica. Ne tupi o ljubavi tih ljudi ka Tataro mongolima.

Vrh

PostPostano: 09 srp 2016, 21:58 

Joj što mene te srpske teme ne zanimaju.

Srbi imaju gospodarski najgoru državu u Europi. U totalnom su demografskom opadanju i teritorijalnoj regresiji. Ako smo mi besperspektivni oni su već za štrik oko vrata. Zato vole o nekim prošlim vremenima kad nije bilo tako. I nije, ali su prošla. Mogli su bolje iskoristiti. Nisu. Gotovo. I hrvatski Srbi su skužili da im je korisnije asimilirat se nego srbovat. Propalo je srbovanje.

Jednom cu u Begeš otići ali ne zato što je srpski i što se srbuje nego što bih volio malo vidjeti grad.

Puno više me zanima Ilirik, zapadno od Drine.

Vrh

PostPostano: 09 srp 2016, 22:08 

KiM je napisao/la:
Čeha daj broj tih mnogih pravoslavnih Hrvata Karlovačke mitropolije. Srbi Sremci Banacani i Bački su sa juga. Došli kod svoje AUTOHTONE braće koji su podigli Banatski ustanak 100 godine ranije.

U hrvatski srijem, da.
Iako ubrzo primaju novoštokavštinu.
Oni ostali s njima nemaju veze.
KiM je napisao/la:
Ona je osnovana kada je bila prva seoba Srba i patrijarh izbegao sa narodom sa KiM severne i sev. zapadne Mkd južne Srbije propašću Austrijske vojne pod Pikolominijem. Jer je došao južno samo do Skoplja koje je spalio i istočno do Niša. Srbi beže od OSVETE Turske jer su POBUNJENICI i pod stjegom Austrijskim.

Je, ti koji su se naselili po Srijemu i južnoj Ugarskoj su pravi Srbi.
Oni pričaju (danas) novoštokavskom ekavicom.
Prije su pričali staroštokavskom i torlačkima.
Moje je pitanje, kakve oni imaju veze s ovima koji pričaju novoštokavskom jekavicom?
A to su skoro svi HR i BiH Srbi (osim ovih oko Dalja).
KiM je napisao/la:
Za nebuloze oko bugarofilstva neću trošiti reči.
Pogledaj kartu crvene su granice SPC na jugu su ispod Skoplja Tetova Kiceva Štipa na istoku oko Skadarskog jezera sa gradom.
Istočno današnja Bugarska Custendil nekada Velburzd i slavna pobeda nad Bugarima. Rilski i Samokovski manastiri su ZADUŽBINE Nemanjica. Ne tupi o ljubavi tih ljudi ka Tataro mongolima.

Držali ste te gradove, koliko 50 godina sveskupa ?
Naseljavanja nije bilo skoro nikakvog (ista stvar vrijedi i za cijelu današnju Srbiju od Pomoravlja, uključujući i njega, pa na istok).
Dakle, po tebi je netko Srbin čim mu priđe neki drugi Srbin ?

Vrh

PostPostano: 09 srp 2016, 22:10 

Heero je napisao/la:
Kačamak je napisao/la:

pa ako nije prvih pet puta nista znacilo reci cu i sesti put,chatnik jadan si!
ako nemas argumenata suti i pomirise sa onim sta ti wiki kaze jer duboko u sebi znas da nisi u pravu :smajl006

Picek maleni.

Vrh

PostPostano: 10 srp 2016, 10:44 

Jednom cu u Begeš otići ali ne zato što je srpski

Pa nisi pozeljan u Beogradu. Koji kurac vise i vasa omladina dolazi, kao da ne znate da vas Srbi mrze.

@ Ceha

Pravi Srbi i lazni Srbi? =)) Jedan purger ce da odredjuje ko je Srbin?
"Hrvatski pravoslavci"? Gospodin Milan Martic, gospodin Simo Dubajic? :D

Veza izmedju stokavske ekavice i ijekavice? Ni po cemu se ne razlikuju osim po izgovoru jata.
Za razliku od kajkavskih i bilo kog govora stokavskog, to su dva potpuno razlicita jezika.

Cuj Cakovec i Ljubuski ista nacija? :zubati
Dva razlicita svijeta i civilizacije, a on nesto govori o Srbima. :laugh

Vrh

PostPostano: 10 srp 2016, 10:57 

Hrvatski pravoslavci LOLOLOL

1550-1699. u sastavu Turske do VKK, zajedno sa sunarodnicima u BiH i Srbiji. Nikakve veze sa Zagrebom.

1699-1881. u sastavu Vojne Krajine, zajedno sa Srbima u Sremu, juznom Banatu, i Sajkaskoj. Nikakve veze sa Zagrebom.

1881. ukida se Vojna Krajina, ali od hrvatskih nasrtaja Srbe stiti gospodin Kuen Hedervari.
Citat:
Nametnuo je ćirilicu u gimnazije te je izjednačio s latinicom, a dopustio je i korištenje srpskih zastava. Promijenio je službeno ime jezika iz hrvatski u "hrvatsko-srpski". Za predsjednika sabora postavio je Srbina Vasu Đurđevića. 1884. izglasani su tzv. Srpski zakoni, upotpunjeni 1887., kojima pravoslavna crkva na području Hrvatske dobiva pravo na samostalno školstvo. Héderváry je i financijski pomagao Srbe u Hrvatskoj.

1918. Svetozar Pribicevic donosi Hrvatsku kao miraz kruni Karadjordjevica. :zubati

Vrh

PostPostano: 10 srp 2016, 19:03 

Vujadin je napisao/la:
1918. Svetozar Pribicevic donosi Hrvatsku kao miraz kruni Karadjordjevica. :zubati

Da, imali ste priliku, uprskali. Zapravo ne znam je li netko osim Nijemaca više usrao svoje prilike. No, za razliku od vas, njima danas ide dobro. :zubati

Rekao sam ja, ostaju vam samo sjećanja. Nikad više mi nećemo biti orijentirani ka Bg, jedino je još moguće da vi budete orijentirani prema Zg. No, nije uopće bitno.

Ilirske provincije. Pandalmium.

Vrh

PostPostano: 10 srp 2016, 22:33 

Vujadin je napisao/la:
@ Ceha
Pravi Srbi i lazni Srbi? =)) Jedan purger ce da odredjuje ko je Srbin?

O čemu pričamo ?
Ljudi s Kosova su Srbi (ili posrbljeni Bugari).
Ljudi iz Travunje nisu Srbi.
Za jedne postoji neki povijesni trag, a za druge ne.
Zar je bitno od kuda sam, kad govorim očite činjenice?
Vujadin je napisao/la:
"Hrvatski pravoslavci"? Gospodin Milan Martic, gospodin Simo Dubajic? :D

Boroević, Preradović, Starčevićeva mama...
Ima ih.
Vujadin je napisao/la:
Veza izmedju stokavske ekavice i ijekavice? Ni po cemu se ne razlikuju osim po izgovoru jata.

Nije baš.
Novoštokavice jesu jako slične, ali to je utjecaj migracija.
Staroštokavice jesu poprilično drugačije.
Npr. vojvođanski (dakle novoštokavska ekavica) ima otvorenije e i o nego istočnohercegovački (muslimansko-srpski dio novoštokavske jekavice).
Staroštokavica... lista razlika je poprilično velika.
Vujadin je napisao/la:
Za razliku od kajkavskih i bilo kog govora stokavskog, to su dva potpuno razlicita jezika.

Nisu.
U Križevačko-podravskom ti se nalazi cijeli niz kajkaviziranih govora (i to novoštokavskih), poput sjevernomoslavačkog.
Sjever slavonskog (podravski poddijalekt) ti obuhvaća nekoć kajkavska područja.
Imaš cijeli niz prijelaza.
Jbg. ti pod kajkavskim podrazumjevaš govor Bednje (koji je sličniji ruskom nego hr. standardu) ili Čabra. To su ekstremi unutar jezika.
Kajkavski, čakavski i zapadnoštokavski govori vuku isto porijeklo, i ista pravila.
Istočnoštokavski i torlački su druga priča.
Vujadin je napisao/la:
Cuj Cakovec i Ljubuski ista nacija? :zubati
Dva razlicita svijeta i civilizacije, a on nesto govori o Srbima. :laugh

Da.
I jedno i drugo imaju zajedničku povijest. Za razliku do Prijedora i Mitrovice npr.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 201 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: cozwsdbhy i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: