HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 svi 2026, 06:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 261 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća

Vaše obrazovanje...
doktor sam 3%  3%  [ 2 ]
magistar sam 5%  5%  [ 3 ]
diplomirao sam na nekom fakultetu 45%  45%  [ 27 ]
završio sam gimnaziju 5%  5%  [ 3 ]
završio sam četverogodišnju strukovnu školu 12%  12%  [ 7 ]
završio sam trogodišnju strukovnu školu 7%  7%  [ 4 ]
završio sam osnovnu školu 2%  2%  [ 1 ]
nisam završio ništa 5%  5%  [ 3 ]
još se obrazujem 17%  17%  [ 10 ]
Ukupno glasova : 60
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vaše obrazovanje
PostPostano: 12 lip 2012, 22:56 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Aguirre je napisao/la:

Mislim da ovdje griješiš jer miješaš kruške i jabuke.

Svako tko završi studij na nekom sveučilištu (nebitno radi li se o prvostupniku ili magistru struke) ima visoku školsku spremu - VSS. Ti ljudi su završili FAKULTETE.

Svi oni koji idu na razna učilišta (pa makar i 5 godina) su VŠS (viša). sa 3 godine dobivaš staus stručnog PRISTUPNIKA ili sa 5 godina stručnog SPECIJALISTA.

Tako barem u HR funkcionira.

Prvostupnik (bac.) VSS? I ja miješam jabuke i kruške? Dođi negdje sa završenim preddiplomskim sveučilišnim studijem i reci da si VSS, pa ćeš vidjet smijeha...

Ono što još ponegdje prolazi kao VSS su stručni specijalisti jer na razini države još nisu jasno donesena pravila u svezi toga.

slika

Evo i službena gradacija novih programa:

slika

Čuj ti njega, on bi nakon 3 godine bio ono za što je nama trebalo 5. E ne mere... :D

Baš mene zanima što zna neki seljak koji nikad nije čuo za bolonjski proces i sve reforme koje je donio. Sad bi on trebao nekome tumačit tko je završio FAKULTET NA SVEUČILIŠTU da je zapravo završio višu kao neko sa veleučilišta u Kninu. malo morgen.

te oznake VSS i VŠS trebaju bit ukinute za ljude koji su s bolonskim procesom dobili diplomu jer ne označavaju adekvatno stupanj obrazovanja.

To što tržište rada nije prepoznalo prvostupnike (dakle, ne pristupnike) kao adekvatnu radnu snagu je drugi problem.

na zapadu je uobičajeno da se studira za baklara; studije nakon toga samo manji nroj nastavi i više služe za ljude koji se msile bavit zanstven-istaživačkim radom.

Vrh

PostPostano: 12 lip 2012, 23:02 

Evo još malo zakona:

Citat:
(3) Stručni naziv stečen završetkom:
sveučilišnoga dodiplomskog studija, čijim završetkom se stječe visoka stručna sprema (VSS), izjednačen je s akademskim nazivom magistar odnosno magistra uz naznaku struke ili magistar inženjer, odnosno magistra inženjerka uz naznaku struke ili doktor, odnosno doktorica uz naznaku struke, sukladno članku 4. ovoga Zakona
stručnoga dodiplomskog studija, u trajanju kraćem od tri godine čijim završetkom se stječe viša stručna sprema (VŠS), izjednačen je s odgovarajućim stručnim nazivom stručni pristupnik odnosno stručna pristupnica uz naznaku struke, sukladno članku 8. ovoga Zakona ili s odgovarajućim stručnim nazivom stručni prvo­stupnik (baccalaureus) odnosno stručna prvostupnica (baccalaurea) uz naznaku struke ili stručni prvostupnik (baccalaureus) inženjer, odnosno stručna prvostupnica (baccalaurea) inženjerka uz naznaku struke, sukladno članku 9. ovoga Zakona.

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _3126.html

i opet si pomješao stvari.

prije bolonje su SAMO postojali STRUČNI studiji trogodišnjeg profila, pa naravno da su oni zadržali svoj status. Ali to nema nikakve veze sa SVEUČILIŠNIM STUDIJEM!

To što je u HR provedena tzv. "pozitivne diskriminacija" je politička odluka i nema nikakvo uporište u obrazovnom sustavu. Naime, nema nikakve logike da je neko sa 240 ECTS-a (makar ih on tad nije imao, alitoliko traje četverogodišnji studij) automatski promoviran u magistra stuke za koji je uvjet petogodišnji studij od 300 ECTS-a.

PS: ja sam na FER-u završio diplomski studij. :kava

Vrh

PostPostano: 12 lip 2012, 23:04 

Koliko ja poznajem našu zemlju, a poznajem je, bolje ti je završi još te dvije godine. Žalit ćeš poslije.

Upravo radi toga da te neko ne izjednači s nekim veleučilišnim Knindžom...

I ne, nisi završio fakultet s trogodišnjim obrazovanjem... Fakulteti su se uvijek završavali s 5 (ili 4 i pol u slučaju nekih nebitnijih faksova :D ).

Nije u redu izjednačit ni nečijih 5 godina s nečijih tri.

Moj kolega inženjer (VŠS) je išao na ujednačavanje naziva na svoj bivši faks, i dobio univ. bac.

Žao mi je ipak imaš višu. :zubati

No, ako te što tješi Visoke škole i veleučilišta nisu uopće fakulteti nego upravo to kako se zovu.

Vrh

PostPostano: 12 lip 2012, 23:09 

Koliko ja poznajem našu zemlju, a poznajem je, bolje ti je završi još te dvije godine. Žalit ćeš poslije.

Upravo radi toga da te neko ne izjednači s nekim veleučilišnim Knindžom...

I ne, nisi završio fakultet s trogodišnjim obrazovanjem... Fakulteti su se uvijek završavali s 5 (ili 4 i pol u slučaju nekih nebitnijih faksova :D ).

Nije u redu izjednačit ni nečijih 5 godina s nečijih tri.

Moj kolega inženjer (VŠS) je išao na ujednačavanje naziva na svoj bivši faks, i dobio univ. bac.

Žao mi je ipak imaš višu. :zubati

No, ako te što tješi Visoke škole i veleučilišta nisu uopće fakulteti nego upravo to kako se zovu.

nemoj se uvrijedit, ali neznaš o čemu pričaš.

Fakultet postoji samo u sklopu SVEUČILIŠTA. I kada na nekom fakultetu dobiješ prvostupanjsku sveučilišnu diplomu onda sam ja po tvom mišljenju čovjek sa višom?

A kad završim 5 godina na zdravstvenom veleučilištu onda sam ja završio VISOKU?!?!

pa to je paradoks. ne moram valjda objašnjavat koliki....

PS: neko tko je ima VŠS nikad nije išao na faks, pa samim time ne može dobit titulu univ. bacc. , već samo stručnog PRISTUPNIKA (ne miješati sa prvostupnikom).

Vrh

PostPostano: 12 lip 2012, 23:10 

Novi studentski indeksi u Srbiji navode sledeće vrste studija:

- osnovne akademske
- osnovne strukovne
- master akademske
- integrisane osnovne i master akademske
- specijalističke akademske
- specijalističke strukovne
- doktorske akademske

Naravno sistem je u takvom haosu da sa nekim od ovih stvari nisi ništa, država, tržište rada itd te ne prepoznaju, deliš zvanje sa ljudima sa manje obrazovanja...

Vrh

PostPostano: 12 lip 2012, 23:18 

Aguirre je napisao/la:

Fakultet postoji samo u sklopu SVEUČILIŠTA. I kada na nekom fakultetu dobiješ prvostupanjsku sveučilišnu diplomu onda sam ja po tvom mišljenju čovjek sa višom?

A kad završim 5 godina na zdravstvenom veleučilištu onda sam ja završio VISOKU?!?!

Ja sam ti 5x naveo kako trebaš ostavit veleučilišta i Visoke škole na stranu. Oni nisu ni VŠS ni VSS. To su napredne srednje škole. I uvijek se naglašava kod takvih škola da one obrazuju za gospodarstvo. Vjerujem kako ih u državne institucije uopće ne primaju, bar ne na mjesta za koje treba bit malko obrazovaniji.

Nije po mom mišljenju nego sam ti naveo primjer kolege sa strojarstva koji je svojedobno studirao sa mnom i završio višu. On je po potvrdi univ. bac. dakle, ono što su današnji studenti kad završe trogodišnji preddiplomski studij.

A slažem se kako je malo to sve nespretno, no, ipak je 5 godina gulit za VSS, i to na sveučilišnom studiju, kako bi mogao reći da si "završio fakultet".

Sudeći po diplomi FER-a, ti to jesi, dakle, čestitam... :zubati

Vrh

PostPostano: 12 lip 2012, 23:28 

Aguirre je napisao/la:
PS: neko tko je ima VŠS nikad nije išao na faks, pa samim time ne može dobit titulu univ. bacc. , već samo stručnog PRISTUPNIKA (ne miješati sa prvostupnikom).

Netočno, i prije si imao sveučilišne i veleučilišne studije koji su trajali do 3 godine...

Teško je paralele jasno povlačit. U svakom slučaju, ono što je za Juge bio faks (VSS) danas je integrirani preddiplomski i diplomski studij u trajanju od 5 godina. Ništa ni više ni manje od toga.

Vrh

PostPostano: 12 lip 2012, 23:30 

Aguirre je napisao/la:

Ja sam ti 5x naveo kako trebaš ostavit veleučilišta i Visoke škole na stranu. Oni nisu ni VŠS ni VSS. To su napredne srednje škole. I uvijek se naglašava kod takvih škola da one obrazuju za gospodarstvo. Vjerujem kako ih u državne institucije uopće ne primaju, bar ne na mjesta za koje treba bit malko obrazovaniji.

Nije po mom mišljenju nego sam ti naveo primjer kolege sa strojarstva koji je svojedobno studirao sa mnom i završio višu. On je po potvrdi univ. bac. dakle, ono što su današnji studenti kad završe trogodišnji preddiplomski studij.

A slažem se kako je malo to sve nespretno, no, ipak je 5 godina gulit za VSS, i to na sveučilišnom studiju, kako bi mogao reći da si "završio fakultet".

Sudeći po diplomi FER-a, ti to jesi, dakle, čestitam... :zubati

Pojmovi VŠS - viša stručna, i VSS - visoka stručna sprema su nastali u vremenu kad su postojali samo veleučilišni ( dvo i trogodišnji studiji) i sveučilišni ( četvero i peterogodišji studiji).

Kad bi završio na nekom veleučilištu neku visoku školu dobio bi stupanj obrazovanja VŠS. A na sveučilištu, kad bi završio FAKULTET dobio bi VSS.

Prema ovom boldanom mi se čini da to tebi nije jasno.

Ti su nazivi danas deplasirani i nisu primjereni za ljude koji su završili po bolonji.

Vrh

PostPostano: 12 lip 2012, 23:33 

Aguirre je napisao/la:

Netočno, i prije si imao sveučilišne i veleučilišne studije koji su trajali do 3 godine...

Teško je paralele jasno povlačit. U svakom slučaju, ono što je za Juge bio faks (VSS) danas je integrirani preddiplomski i diplomski studij u trajanju od 5 godina. Ništa ni više ni manje od toga.

Fakultet koji je trajao 3 godine. :smajl020

Ovo naprosto nije točno. Navedi barem jedan fakultet i na kojem je sveučilištu da je ovo postojalo.

Vrh

PostPostano: 12 lip 2012, 23:39 

Ne, tebi nije jasno, očito si išao na faks negdje krajem 90-ih kad su nastajala veleučilišta. No, zemlja se okretala i prije oko svoje osi. Da je samo kako si naveo, bilo bi lako. VŠS i VSS su puno, puno stariji pojmovi.

No, odustajem. Pokušao sam pojasnit kako to funkcionira jer me interesiralo pa sam malo više proučavao materiju.

To sam napravio a ne da mi se dalje raspravljat, pogotovo ne u tom tonu. Malko uvredljivom i bez ikakvih linkova i argumenata.

Jesi bolan, VSS si, završio si fakultet. Doktorir'o... =))

Vrh

PostPostano: 12 lip 2012, 23:53 

Jagnjeca brigada je napisao/la:

- osnovne akademske
- osnovne strukovne
- master akademske
- doktorske akademske

Naravno sistem je u takvom haosu da sa nekim od ovih stvari nisi ništa, država, tržište rada itd te ne prepoznaju, deliš zvanje sa ljudima sa manje obrazovanja...

U bobu jednako, kao u Hrvatskoj... Boldano sigurno vrijedi... :zubati

Vrh

PostPostano: 13 lip 2012, 00:09 

Ne, tebi nije jasno, očito si išao na faks negdje krajem 90-ih kad su nastajala veleučilišta. No, zemlja se okretala i prije oko svoje osi. Da je samo kako si naveo, bilo bi lako. VŠS i VSS su puno, puno stariji pojmovi.

No, odustajem. Pokušao sam pojasnit kako to funkcionira jer me interesiralo pa sam malo više proučavao materiju.

To sam napravio a ne da mi se dalje raspravljat, pogotovo ne u tom tonu. Malko uvredljivom i bez ikakvih linkova i argumenata.

Jesi bolan, VSS si, završio si fakultet. Doktorir'o... =))

ja uvredljiv?

čovječe, ti si upravo rekao da su postojali sveučilišni studiji na fakultetima koji su trajali 3 godine i nakon kojih bi dobivao VŠS (višu stručnu spremu)?!

Evo opet te molim da staviš sveučilište, fakultet i smijer na kojem je studij trajao (kako ti kažeš) "do tri godine".

Ovo je potpuni apsurd. Neznam što drugo dodat...

Postojali su (ali opet veleučilišni) studiji koji su se znali organizirat u sklopu nekog fakulteta (praktičnosti radi) gdje se ljude osposobljavalo u 2 ili 3 godine. Npr. viša stojarska u sklopu strojarskog fakulteta. Ali ta dva studija nisu imala nikave poveznica, osim činjenice da su se organizirala u istim zgradama i vjerojatno istim profesorima.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2012, 00:55 

- osnovne akademske
- osnovne strukovne
- master akademske
- doktorske akademske

Pa ako budem raspoložen (za ovo zadnje) i ponovite ovu anketu za 3-4 godine... :zubati

Problem je što su nakrcali gomile opcija koje nemaju utemeljenje u stvarnosti. 'Bem im reformu.

I šta su uopšte integrisane osnovne i master akademske?

Vrh

PostPostano: 13 lip 2012, 03:45 

Završio gimnaziju, sada na 2. godini umjetničke akademije (neću precizirati koje, jer uski su to krugovi :zubati ). Studij ne zahtijeva naročito učenja, ali je teško upasti, i nemoguće je provući se kroz studij bez živčanog sloma.

pričešćene demonstracije
od vinotočnica do vinotočnica
svjetlošću krv časna
vijekom navikli trpeć
nasljeđivat pogrda balkana.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2012, 18:59 

šta me briga,imam 2 diplome a ni od jedne nemam koristi

Vrh

PostPostano: 13 lip 2012, 19:18 

Ogledalo je napisao/la:
šta me briga,imam 2 diplome a ni od jedne nemam koristi

Svaka čast, doći će vrijeme kada češ imati korisiti, ne može uvijek biti takvo stanje .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 lip 2012, 19:27 

Pa ako budem raspoložen (za ovo zadnje) i ponovite ovu anketu za 3-4 godine... :zubati

Problem je što su nakrcali gomile opcija koje nemaju utemeljenje u stvarnosti. 'Bem im reformu.

I šta su uopšte integrisane osnovne i master akademske?

Nekad su doktori postajali ljudi s 50 a sad ili odmah do 30. ili nikad. Zato požuri, sretno...

Inače, meni je novi sustav vrlo logičan, i bolji. :neznam

Stari faksovi su bili pomalo mazohistički, a ne usmjereni k znanju.

Diploma je jamčila status u životu, a po novom ipak ti je tek temelj.

Integrirani su ja mislim na medicini, ne možeš bit poludoktor nakon 3 godine. :D

Vrh

PostPostano: 13 lip 2012, 19:34 

Nekad su doktori postajali ljudi s 50 a sad ili odmah do 30. ili nikad. Zato požuri, sretno...

Imam ja još dosta do 30. :zubati

Mada mislim da sada dolazi do inflacije tih zvanja. Smešno je ko sve može postati doktor.

Inače, meni je novi sustav vrlo logičan, i bolji. :neznam

Stari faksovi su bili pomalo mazohistički, a ne usmjereni k znanju.

Diploma je jamčila status u životu, a po novom ipak ti je tek temelj.

Ne kažem da je sam sistem loš. Loš je način na koji se sprovodi i kako drugi sektori reaguju na njega. Govorim o Srbiji, o Hrvatskoj ne mogu da sudim.

Vrh

PostPostano: 15 lip 2012, 08:06 

Aguirre je napisao/la:
čovječe, ti si upravo rekao da su postojali sveučilišni studiji na fakultetima koji su trajali 3 godine i nakon kojih bi dobivao VŠS (višu stručnu spremu)?!

Evo opet te molim da staviš sveučilište, fakultet i smijer na kojem je studij trajao (kako ti kažeš) "do tri godine".

Ovo je potpuni apsurd. Neznam što drugo dodat...

Postojali su, vrlo kratko, ali su postojali. Ako baš hoćeš primjer bi ti bio ETF iliti FER na kojem si i sam diplomirao. 70'ih godina mogao si završiti 2 ili 3 godine i dobiti VSŠ titulu, a mogao si i nastaviti, završiti 4 godine i dobiti VSS titulu.

OT: Diplomirah na FERu, trenutačno pokušavam doktorirati.

Vrh

PostPostano: 15 lip 2012, 09:04 

Mogao si i poslije samo što bi te nakon završene više na ETF-u na pr., uz tvoju želju za nastavkom studija na visokoj za VSS, vratili na 3. godinu VSS. Ne bi startao kao sad sa 4. No to bi se opet kompenziralo manjim brojem ispita na višim godinama. Ovo je vrijedilo i za redovni studij da se razumijemo.

Vrh

PostPostano: 15 lip 2012, 09:49 

Hebo me svak` ako je meni nakon čitanja ovih 8 stranica postova išta jasno!

FEN, PMF, ETF, učilišta, veleučilišta, sveučilišta, prvostupnik, stručni prvostupnik, stručni pristupnik, magistar, master akademske, integrisane osnovne i master akademske, doktor akademske..., halo???!!

Idite u kurac! :D

Vrh

PostPostano: 30 lis 2012, 15:07 

Cijeli apsurd kod nas nastaje jer i dan danas možeš pohađat FAKULTET (dakle instituciju u sklopu SVEUČILIŠTA) koja ima i studijski program nevezan uz SVEUČILIŠTE(to je zapravo najveća glupost). I kada takav studij završite FAKLUTET vam izdaje diplomu na kojem ne piše da ste završili SVEUČILIŠNI STUDIJ.

Dakle, nema onoga na dilomi: Sveučilište u Zagrebu/Sarajevu/Splitu etc... već samo da ste završili specijalistički studij.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2012, 16:19 

Hebo te ovdje sve neki obrEzovani
Koliko su diplome kostale. Mislim u prosjeku

Vrh

PostPostano: 01 stu 2012, 02:35 

Moj ubogi fakultet nema zgradu, potucamo se po tavanima filoloskog, magacinima PMF-a i panjevima u botanickoj basti. Ali smo zato uobrazeni za sve pare. :zubati

Vrh

PostPostano: 01 stu 2012, 13:22 

Magisterij, još sam premlad da bi bio doktor :)
Da se ne bi krivo razumjelo (s obzirom na Bolognu) MBA s EFZG-a nakon FERa I.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 261 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: