|
|
Stranica: 71/1354.
|
[ 33850 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 05 lis 2012, 23:24 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: A opet, možda svi mi ovde samo paničimo bez potrebe... Nije panika u pitanju već stvarnost koja te okružuje. Poluretard iz EU kojem se šupak raširi na samu pomen beogradske parade, hoće da budeš kao on i da promocija iščašenja po beogradskim ulicama i skrnavljenje hiljadugodišnjih svetinja tvog naroda, bude ulaznica u društvo koje ti poluretard nudi. A ako nećeš, stiže kazna. Znači, stvari su kristalno jasne - "budi retard kao ja i primiću te u svoje društvo, a ako u mojoj retardiranosti vidiš problem i ne prihvatiš je za normalno i ne poželiš biti normalan na način na koji ti ja odredim da budeš, onda ćeš biti kažnjen". Onog dana kad smo prihvatili njihove sustave vrijednosti,potpisali smo sebi robovlasništvo.Dozvolili smo im da nam donesu zlo i propast.Kad to zlo postane toliko očigledno,progledaće i oni koji se danas kunu u demokraciju...
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 05 lis 2012, 23:37 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Nije panika u pitanju već stvarnost koja te okružuje. Poluretard iz EU kojem se šupak raširi na samu pomen beogradske parade, hoće da budeš kao on i da promocija iščašenja po beogradskim ulicama i skrnavljenje hiljadugodišnjih svetinja tvog naroda, bude ulaznica u društvo koje ti poluretard nudi. A ako nećeš, stiže kazna. Znači, stvari su kristalno jasne - "budi retard kao ja i primiću te u svoje društvo, a ako u mojoj retardiranosti vidiš problem i ne prihvatiš je za normalno i ne poželiš biti normalan na način na koji ti ja odredim da budeš, onda ćeš biti kažnjen". A kazna je sto ce taj skuceni likic da nazvrlja nesto u nekom izvestaju kao, Srbija nije... pa onda depresija sto posle paradice neki blajhani buljas nije dobio metak u utrobu... Cekaj, pa koga oni zajebavaju... treba odrzati hetero paradu gde ce iskusni fakeri da drze prezentacije kako pravom penetracijom zaroniti u Marijansku brazdu... pa onda Jagodinka Konjevic, prva jahacica orkanskih visova... Mishel Kurchevic, drugi jatagan pirotskog okruga pokazuje spiralni umak... Desimir Shakic, lagane oscilacije u podglavlju dovode do najduzeg hica... ...ovo je samo uvodni deo... glavne zvezde su jos nedokucive...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 05 lis 2012, 23:49 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: A kazna je sto ce taj skuceni likic da nazvrlja nesto u nekom izvestaju Čak ne mora ni to da bi prosječno inteligentna osoba vidjela da kad se govori o EU, ima posla sa totalno nezdravim ambijentom. Kažem, ekonomija kao mamac a onda modelovanje psihe po unaprijed zacrtanim šablonima. Retard iz Slovenije je nebitan, on je sporedan šaraf u cijelom tom mehanizmu.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 lis 2012, 00:06 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Čak ne mora ni to da bi prosječno inteligentna osoba vidjela da kad se govori o EU, ima posla sa totalno nezdravim ambijentom. Kažem, ekonomija kao mamac a onda modelovanje psihe po unaprijed zacrtanim šablonima. Retard iz Slovenije je nebitan, on je sporedan šaraf u cijelom tom mehanizmu. Nebitan je po uticaju, to je peti red diplomatije, ali bitan je kao simbol... O izgledu te pedofilske njuske bi se dalo sprdati, ali radi se coveku koji nosi odgovornost za pogibiju klinaca 1991 kad je kao ministar informisanja trovao vec dobro zatrovanu situaciju... Sta ce taj takav da izvesti, ni malo me ne brine, jer od njega nista dobro i ne ocekujem... to je dobro placeni izmet koji leci svoje psihofizicke trame tako sto je i on dosao u poziciju da ga neko slusa... Zamisli tu dilemu, sta ce da kaze Jelko... Siri kontekst EU se savrseno oslikava u olinjalom slovenckom fegetliji...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 lis 2012, 00:08 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Recite im da može narod dobiti referendum o gay paradama. Ako će to ove u EU učiniti sretnijim. Kako bi se ušutjeli, za sva vremena.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 06 lis 2012, 12:23 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Agathonikos je napisao/la: Nije panika u pitanju već stvarnost koja te okružuje. Poluretard iz EU kojem se šupak raširi na samu pomen beogradske parade, hoće da budeš kao on i da promocija iščašenja po beogradskim ulicama i skrnavljenje hiljadugodišnjih svetinja tvog naroda, bude ulaznica u društvo koje ti poluretard nudi. A ako nećeš, stiže kazna. Znači, stvari su kristalno jasne - "budi retard kao ja i primiću te u svoje društvo, a ako u mojoj retardiranosti vidiš problem i ne prihvatiš je za normalno i ne poželiš biti normalan na način na koji ti ja odredim da budeš, onda ćeš biti kažnjen". Onog dana kad smo prihvatili njihove sustave vrijednosti,potpisali smo sebi robovlasništvo.Dozvolili smo im da nam donesu zlo i propast.Kad to zlo postane toliko očigledno,progledaće i oni koji se danas kunu u demokraciju... Hoćeš reći da još nije očigledno? Đavo dolazi po svoje. Koracima od sedam milja...
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 07 lis 2012, 18:04 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 08 lis 2012, 14:40 |
|
|
LOL, kaže Nikolić da će predložiti Dačića da vodi pregovore sa predstavnicima privremenih albanskih vlasti na Kosmetu. Kakav car, kakva golčina ako mu prođe...
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 08 lis 2012, 20:18 |
|
|
Što da ne. Dačić je odatle i rodom, iz Prizrena, ako se ne varam sto znači da poznaje taj teren.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 08 lis 2012, 20:21 |
|
|
Dačić je rodom iz Žitorađe, mada mislim da vuče neko porijeklo sa Kosova, kao i svi mi, jel Inače, priča je bila "Ja neću da pregovaram sa Tačijem, ako to nekom smeta, nek nađu nekog drugog, recimo mislim da Ivici ne bi smetalo". Inače, izgledao je luđi i zbunjeniji od prethodnika... što nisam vjerovao da je moguće.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 08 lis 2012, 21:08 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 08 lis 2012, 21:14 |
|
|
Metemma je napisao/la: Dačić je rodom iz Žitorađe, mada mislim da vuče neko porijeklo sa Kosova, kao i svi mi, jel Inače, priča je bila "Ja neću da pregovaram sa Tačijem, ako to nekom smeta, nek nađu nekog drugog, recimo mislim da Ivici ne bi smetalo". Inače, izgledao je luđi i zbunjeniji od prethodnika... što nisam vjerovao da je moguće. Lakše mi je slušati Tomicu nego Borisa, ali stvarno... jbš mi sve ako je i on načisto šta priča. Ono kao da se igra "neću da ti kažem" sa novinarima. Vladimir RUS je napisao/la: Što da ne. Dačić je odatle i rodom, iz Prizrena, ako se ne varam sto znači da poznaje taj teren. Ma sigurno. Video ga na tv-u.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 08 lis 2012, 21:16 |
|
|
Dacic jeste rodom iz Prizrena, otac pandur, keva domacica...
Neka ga u pregovorima, ionako tu nista ne moze da se dogovori, al barem da ne saljemo Vulina i neke tehnicke komisije...
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 08 lis 2012, 21:24 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Lakše mi je slušati Tomicu nego Borisa, ali stvarno... jbš mi sve ako je i on načisto šta priča. Ono kao da se igra "neću da ti kažem" sa novinarima.
Da, ovaj iritira najstrašnije, ali bar nemaš osjećaj da je totalno lud.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 08 lis 2012, 23:43 |
|
|
Citat: Obeleženo 100 godina od formiranja Gvozdenog puka
Svečanim defileom vojnih jedinica u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića i više hiljada građana u Prokuplju je danas obeležena stogodišnjica od formiranja legendarnog "Gvozdenog puka", najelitnije vojne jedinice u istoriji Srbije.
- U slavnoj i bogatoj istoriji Vojske Srbije malo je jedinica kao što je bio Drugi Gvozdeni puk, koji se odlikovao velikim junaštvom i čovekoljubljem utkanim u dušu Topličana koji su ga u najvećem broju sačinjavali - rekao je Diković.
On je naglasio da je Srbiji danas, u vreme traženja najbržeg puta za prosperitet, najveći oslonac njena istorija i tradicija.
- Brisanjem naše tradicije, jezika i kulture obrisali bismo sebe, i to se nikad ne sme dogoditi, jer samo kroz poštovanje slavnih nam predaka i slavne istorije pronaći ćemo pravi put dostojan naroda Srbije - naglasio je Diković
Na svečanosti su govorili i komandant Treće brigade kopnene vojske koja nastavlja tradicije "Drugog gvozdenog puka" general Velimir Glišović i predsednik opštine Prokuplje Ljubiša Đurković.
Prisutni građani videli su egzercir počasnog voda Garde Vojske Srbije, kao i defile jedinice pešadije i konjice vojnika koji su nosili uniforme Drugog Gvozdenog puka i repliku njihove zastave, najodlikovanije zastave u istoriji srpskog vojevanja.
Drugi Gvozdeni puk formiran je u Balkanskim ratovima 1912. godine u Prokuplju i u njegovom sastavu bilo je 20.000 Topličana. U borbama tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata poginulo je 14.000 Topličana iz njegovog vojnog saziva, ili po trojica iz svake kuće u Topličkom okrugu.
Ovo je najelitnija jedinica Vojske Srbije u istoriji, a o njenom junaštvu govori podvig u Bregalničkoj bici u Prvom balkanskom ratu kada je komandant puka Milivoje Stojanović Brka sa celim borbenim rasporedom na svoju ruku izbršio proboj fronta i rešio bitku u srpsku korist.
Tada je Gvozdeni puk ostao bez komandanta i 50 odsto ljudstva i stekao ime "Gvozdeni". Komandantu Stojanoviću posvećen je i čuveni "Marš na Drinu".
Mada bih uneo ispravku u tekst... Obeleženo je 100 godina od mobilizacije 2.pp "Knjaz Mihajlo" Moravske divizije prvog poziva i polaska jedinice u rat. A bilo je i nekih replika stare uniforme...
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 09 lis 2012, 00:04 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Citat: Obeleženo 100 godina od formiranja Gvozdenog puka
Svečanim defileom vojnih jedinica u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića i više hiljada građana u Prokuplju je danas obeležena stogodišnjica od formiranja legendarnog "Gvozdenog puka", najelitnije vojne jedinice u istoriji Srbije.
- U slavnoj i bogatoj istoriji Vojske Srbije malo je jedinica kao što je bio Drugi Gvozdeni puk, koji se odlikovao velikim junaštvom i čovekoljubljem utkanim u dušu Topličana koji su ga u najvećem broju sačinjavali - rekao je Diković.
On je naglasio da je Srbiji danas, u vreme traženja najbržeg puta za prosperitet, najveći oslonac njena istorija i tradicija.
- Brisanjem naše tradicije, jezika i kulture obrisali bismo sebe, i to se nikad ne sme dogoditi, jer samo kroz poštovanje slavnih nam predaka i slavne istorije pronaći ćemo pravi put dostojan naroda Srbije - naglasio je Diković
Na svečanosti su govorili i komandant Treće brigade kopnene vojske koja nastavlja tradicije "Drugog gvozdenog puka" general Velimir Glišović i predsednik opštine Prokuplje Ljubiša Đurković.
Prisutni građani videli su egzercir počasnog voda Garde Vojske Srbije, kao i defile jedinice pešadije i konjice vojnika koji su nosili uniforme Drugog Gvozdenog puka i repliku njihove zastave, najodlikovanije zastave u istoriji srpskog vojevanja.
Drugi Gvozdeni puk formiran je u Balkanskim ratovima 1912. godine u Prokuplju i u njegovom sastavu bilo je 20.000 Topličana. U borbama tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata poginulo je 14.000 Topličana iz njegovog vojnog saziva, ili po trojica iz svake kuće u Topličkom okrugu.
Ovo je najelitnija jedinica Vojske Srbije u istoriji, a o njenom junaštvu govori podvig u Bregalničkoj bici u Prvom balkanskom ratu kada je komandant puka Milivoje Stojanović Brka sa celim borbenim rasporedom na svoju ruku izbršio proboj fronta i rešio bitku u srpsku korist.
Tada je Gvozdeni puk ostao bez komandanta i 50 odsto ljudstva i stekao ime "Gvozdeni". Komandantu Stojanoviću posvećen je i čuveni "Marš na Drinu".
Mada bih uneo ispravku u tekst... Obeleženo je 100 godina od mobilizacije 2.pp "Knjaz Mihajlo" Moravske divizije prvog poziva i polaska jedinice u rat. A bilo je i nekih replika stare uniforme...
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 09 lis 2012, 00:07 |
|
|
Što je lepo kad se vrati tradicija malo... Još bolje kad bi bilo ozbiljnije, ali svaki početak je težak. Toliko mi prija što više ne moramo da suzbijamo sopstveni identitet da se neko drugi ne bi našao uvređen. Citat: U toku oslobodilackih ratova 1912-18. godine, Srbija je mobilisala oko 100 pesadijskih, konjiskih i artiljerijskih pukova. Sve ove ratne jedinice su hrabro i pozrtvovano, uz velike gubitke, izvrsile svoju patriotsku duznost prema otadzbini.
Medjutim, samo je jedan puk, zbog legendarne hrabrosti, kao najbolji puk srpske vojske dobio pocasni naziv "Gvozdeni puk", bio je to 2. pesadijski puk "Knjaz Mihailo" prvog poziva Moravske divizije, koji je mobilisan od ljudstva sa podrucja prokupacke okruzne pukovske komande. Sacinjavli su ga vojni obveznici od 21. do 31. godine zivota, koji su ucestvovali u svim ratovima koje je srpska vojska vodila od septembra 1912. sve do sredine decembra 1918. U rat i vecnu slavu puk je krenuo 7 oktobra 1912 iz Prokuplja. Postrojen puk, posle kratkog govora komandanta, uz zvuke pukovskog marsa "Drino vodo hladna" krenuo na put sa kojeg se vecina nece vratiti. Otisli su u rat, u istoriju i vecnu slavu..
Ono sto treba naglasiti, posebno kad je u pitanju Drugi gvozdeni puk u toku Prvog balkanskog, Drugog balkanskog i Prvog svetskog rata u borbenim akcijama puka ucestvovalo je oko 19.000 boraca. Drugi gvozdeni puk je ucestvovao u svim poznatim bitkama: u Prvom balkanskom ratu u Kumanovskoj, Prilepskoj i Bitoljskoj bici. U Drugom balkanskom ratu 1913. godine u borbama ovog puka sa Bugarima poginulo je 50 odsto vojnika, komandant puka, svi komandanti bataljona i svi komandiri ceta. Od ovog rata, ovaj puk pocinje da se naziva "Gvozdeni". Proslavio se u Bregalnickoj bitci, kad je u najkriticnijem trenutku, 18. juna 1913. godine, puk zadobio besmrtnu slavu cuvenim jurisom na kotu 650, kada je probijen bugarski front i resena bitka na Bregalnici. U Prvom svetskom ratu 1914. godine Drugi gvozdeni puk ucestvovao je u Cerskoj bici, i to u samom njenom centru, na Tekerisu. Posebno su zabelezena junacka dela pripadnika Gvozdenog puka u Kolubarskoj bici u sukobu sa zagrebackim “pukom bana Jelacica” . Videci kako mu ljudstvo gine, drugi ratni komandant puka, pukovnik Milivoje Stojanovic Brka, licno je poveo puk u novi juris i tom prilikom je Kremenica osvojena a pukovnik Stojanovic slavno poginuo. U njegovu cast kompozitor Stanislav Binicki je komponovao "Mars na Drinu". Komandu nad pukom primio je treci ratni komandant, pukovnik Dimitrije Milic. Pocetkom 1915. godine, puk je prebacen u Makedoniju da bi ojacao front prema Bugarskoj. Posebno priznanje kralj Petar Prvi Karadordevic urucio je puku, zbog hrabrog drzanja pri povlacenju vojske preko Albanije. Puk je poslednji napustio srpsku teritoriju i krenuo preko albanskih bespuca. Posle oporavka na Krfu, i krace obuke, 18. jula 1916. godine puk je izasao na front. Puk se posebno istakao za vreme Gornicevske bitke, kada je u centru srpskog borbenog rasporeda, zauzeo selo Gornicevo i otpoceo gonjenje razbijenog neprijatelja. Samo 25 septembra 1916. godine ovaj puk je zarobio pet bugarskih oficira i 804 vojnika i podoficira, zaplenio cetiri topa, sedam mitraljeza, 600 pusaka itd. U ovim borbama su se proslavile i jedine dve zene nosioci Karadjordjeve zvezde sa macevima, koje su se borile u sastavu Gvozdenog puka, Milunka Savic i Engleskinja Flora Sends. Posebnu slavu puk je stekao osvajanjem cuvene kote 1212, 4. novembra 1916. godine, sto je omogucilo da se oslobodi Bitolj. Posle proboja Solunskog fronta u kojem je aktivno ucestvovao, puk se posebno istakao u borbama za oslobodjenje Nisa oktobra 1918. godine, Aleksinca, Raznja, Paracina, Svilajnca, do Grocke, gde je prebacen preko Dunava i preko Panceva krenuo na Beckerek, danasnji Zrenjanin. Posle Beckereka, puk je 7. novembra 1918. oslobodio Kikindu. Sredinom decembra 1918. godine povucen je iz Vojvodine u Beograd. Puk je sve do 5. maja 1920. zadrzan u Beogradu kao gardijska jedinica, obezbedjujuci Dvor, Narodnu skupstinu i ministarstva. Tek kada je formirana garda, puk je demobilisan i malobrojni preziveli ratnici, koji su septembra 1912. godine krenuli iz Prokuplja u ratove, konacno su se vratili u rodni kraj, popaljen i opustosen od bugarske okupacije. Ukupni gubici ovog puka u ratovima od 1912. do 1918. godine iznose priblizno: Poginulih 32 oficira, 1.239 vojnika i podoficira; ranjenih 148 oficira, 6.492 vojnika i podoficira. Ovo su gubici samo od neprijateljskih metaka u borbi. U ove brojeve nisu uracunati gubici od bolesti, narocito od kolere 1913. i tifusa 1915. godine, jer nikad nisu ni utvrdjeni.. Ono cime se Toplicani ponose to je saznanje da je kovceg sa posmrtnim ostacima kralja Petra Prvog KaradjorÄ‘evica, od 100 pukovskih zastava koliko ih je bilo u srpskoj vojsci, bio prekriven upravo zastavom Drugog gvozdenog puka. Ratna zastava Drugog pesadijskog puka Moravske divizije prvog poziva "Knjaz Mihailo", bila je najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci. Pukovskoj zastavi pripala su odlikovanja: Karadjordjeva zvezda sa macevima II reda, Karadjordjeva zvezda sa macevima III reda, Karadjordjeva zvezda sa macevima IV reda, Orden Belog orla III reda, Zlatna medalja za hrabrost i Francuski ratni krst sa palmom.
-Zurnal de Zenev, oktobar 1918. o Gvozdenom puku: Izgleda da oni vode borbu u hipnozi, u nekom letargicnom snu idu napred kao somnabule...pod neprestanom borbom, zaneseni, opijeni, idu uz dana u dan kao oluja, kao mahniti po 30-40 kilometara dnevno. Ova brzina gonjena je samo za kinematografske filmove..."
Franše de Epere :"To su seljaci, skoro svi; to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, nesalomivi; to su ljudi slobodni, gordi na svoju rasu i gospodari svojih njiva".
A evo ga i komandant (mada nije neki lepotan) Fotka jedinice iz kasnijeg, jugoslovenskog perioda I kako izgleda pukovska zastava koja je prošla kroz 3 rata
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 09 lis 2012, 00:33 |
|
|
Jagnje, opasna prica, znam jednog lika koji se dok smo igrali kantu potpisivao Gvozdeni Puk... reko gde ga izvuce...a onda sam malo procunjao...
Te heroje ne smemo zaboraviti, i isto osecam da se konacno vraca vreme kad te zaboravljene price dobijaju novi zivot...ovde smo pokrenuli pricu oko Pavla jos pre nekog vremena...iz totalne alternative postala je udarna vest...
Sve to ide u pravom smeru...
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 09 lis 2012, 07:07 |
|
|
Uskoro bi u Prijepolju trebala da bude proslava 100 godina oslobođenja Raške oblasti ako se ne varam, 12 ili 13.
|
|
Vrh |
|
|
Ibar
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 09 lis 2012, 10:02 |
|
|
Pahomije na Oplencu bruka za SPC i državuOdluka Srpske pravoslavne crkve da vladika vranjski Pahomije, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje četvorice maloljetnih dječaka, služi opelo knezu Pavlu na Oplencu nedopustiva je i krajnje licemjerna, kaže za “Blic” sociolog religije Mirko Đorđević. Mrlja na povijesnom događaju: Vladika Pahomije na liturgiji na Oplencu Naime, vladika vranjski Pahomije je u petak navečer služio opelo knezu Pavlu Karađorđeviću, a sutradan ujutro je i sasluživao na liturgiji episkopu australsko-novozelandskom Irineju na Oplencu. Njegovo pojavljivanje za mnoge je bacilo sjenu na jedan, za Srbiju i mnoge građane, važan povijesni događaj. - On je kao episkop sve vrijeme i tijekom suđenja redovito potpisivao božićne i uskrsne poslanice. Njega SPC nikada nije dovela u pitanje, čak ni za vrijeme trajanja procesa. Ni sada se slučaj ne smatra konačnim jer sumnja nije otklonjena. Presuda je sačekala zastaru, a nikome nije palo na pamet da izvrši reviziju. Pošto to zakonski nije bilo moguće, to je morao učiniti crkveni sud. Ta instanca se, međutim, time nikada nije bavila i to je zaista jedna vrlo žalosna priča – kaže sociolog religije Mirko Đorđević Suđenje trajalo godinama Episkopu Pahomiju suđeno je za pedofiliju, seksualno zlostavljanje četvorice maloljetnih dječaka u razdoblju od 1999. do 2002. Trojica od njih su tada imala 14 godina.Postupak je trajao godinama i izrečena mu je oslobađajuća presuda, ali tek kada je cijeli slučaj zastario. Vrhovni sud je u međuvremenu utvrdio da je u tom procesu povrijeđen zakon, i to na štetu dječaka. Za razliku od stava prema Pahomiju, koji je bio optužen za pedofiliju, SPC ima vrlo jasan odnos prema homoseksualizmu. - Oko Parade ponosa Crkva se jasno odredila i homoseksualizam deklarirala kao grijeh koji osuđuje. I to je vrhunac licemjerja. U Crkvi se evidentno primjenjuju dvostruki aršini jer je nečiji grijeh za osudu, dok grijeh nekih drugih nije – kaže Đorđević. Topola, odnosno Oplenac, gdje su sahranjeni članovi obitelji Karađorđević, regiji šumadijskoj eparhiji, koju vodi vladika Jovan, pa nije jasno zašto je opelo služio Pahomije. Odgovor na to pitanje nismo dobili u SPC. Vjerski analitičar Živica Tucić kaže za “Blic” da su drugi episkopi očigledno bili spriječeni preuzeti tu dužnost. - Patrijarh Irinej i episkop šumadijski Jovan ovih dana borave u Aleksandriji, što znači da je vladika Jovan trebalo da nađe nekoga tko će ga zamijeniti. Mi nećemo saznati kome su sve ponudili voditi službu, pa se desilo da oni nisu mogli, tako da je na kraju tu dužnost preuzeo vladika Pahomije. Ne mislim da je netko ciljano htio ga eksponira. U priopćenju priše da je on služio liturgiju uz blagoslov vladike Jovana – objašnjava Tucić. Za odvjetnika Aleksandra Stojkovića, koji je zastupao dječake, pojavljivanje Pahomija na tako važnom događaju je čista provokacija. - Dječaci, sada već odrasli momci, prošli su pravu golgotu. I nakon svega su rekli da više ne žele pričati o tome. Nastavili su svoj život onako kako je tko znao. Ovakve stvari, međutim, sigurno ih povređuju još više – kaže Stojković. http://perpetuum-lab.com.hr/poskok/wordpress/?p=68
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 09 lis 2012, 11:39 |
|
|
Citat: STO GODINA OD PRVOG BALKANSKOG RATA
Rаt je dobijen posle nekoliko sedmicа
Nаsiljа u Osmаnskom cаrstvu i nаstojаnjа Austrougаrske dа putem sticаnjа mаndаtа zа sprovođenje reformi vojno zаposedne oblаsti sve do Solunа, nаvele su bаlkаnske držаve dа uđu u rаt protiv Osmаnskog cаrstvа
Prvi bаlkаnski rаt oznаčio je početаk krаjа stogodišnjeg rаzdobljа borbe ovdаšnjih nаrodа zа stvаrаnje modernih držаvа. Posle dvа bаlkаnskа i Prvog svetskog rаtа nа Bаlkаnskom poluostrvu su postojаle sаmo nаcionаlne držаve, stаre imperije su srušene, zаpočelo je novo rаzdoblje nаpretkа аli i čestih nestаbilnosti, u kome i dаnаs živimo.
Tokom nepune dve decenije koje su prethodile 1914. godini temeljno podeljene i posvаđаne velike sile su u nekoliko prilikа došle nа ivicu velikog, globаlnog rаtа. Krize su se smenjivаle: od „Krugerovog telegrаmа”, preko sukobа velikih silа oko Mаrokа, Persije, Avgаnistаnа, Mаndžurije, Tibetа, Bosne i Hercegovine... Posebno je nestаbilno bilo Bаlkаnsko poluostrvo. Slаbost Ruskog cаrstvа zаpečаćenа porаzom u rаtu sа Jаpаnom 1904. i revolucijom iz 1905. godine, dovelа je do nestаnkа ionаko teško održаvаne sporаzumne rаvnoteže snаgа.
Austrougаrskа, jedinа velikа silа bez kolonijаlnog cаrstvа, pošto je prekаsno okrenulа svoje аspirаcije nа jug, premа Solunu, nаstojаlа je dа početkom 20. vekа nаdoknаdi propušteno. Srbiju je nаmerаvаlа dа potčini politički i privredno pа je tokom šest godinа vodilа sа njom cаrinski rаt iz kogа je mаlа krаljevinа konаčno izаšlа kаo pobednicа.
Osmаnsko cаrstvo, zаstаrelа držаvа čiji nаrodi su, posebno neislаmsko stаnovništvo njegovih periferijа, trpeli neprаvde, nаsiljа i bili nerаvnoprаvni živeći u neustаvnoj držаvi, doživelo je 1908. godine revoluciju. Mlаdoturci, kаko su nаzvаni reformistički oficiri, preuzeli su vlаst u zemlji. Ipаk, iаko lepo prihvаćene u Evropi, reforme u Osmаnskom cаrstvu nаišle su nа brojne teškoće. Mlаdoturci nisu mogli niti želeli dа stvore demokrаtsku tursku držаvu, održаvаjući cаrstvo bili su prinuđeni nа rаzne kompromise i polovične mere. Pored snаžne opozicije u zemlji, protiv reformi bili su čitаvi nаrodi, recimo Albаnаsi čiji begovi nisu želeli ukidаnje feudаlizmа а široki slojevi odbijаli odаvno obećаvаnu rаvnoprаvnost muslimаnа i hrišćаnа. Susedi i velike sile su tаkođe nаstojаli dа iskoriste slаbost Cаrigrаdа: Austrougаrskа je аnektirаlа Bosnu i Hercegovinu а Itаlijа 1911. poslаlа vojsku u Libiju.
Stoletno povlаčenje Osmаnskog cаrstvа iz Srednje Evrope i sа obodа Bаlkаnа dovelo je do preseljаvаnjа hiljаdа vojnikа, feudаlаcа i kolonistа u ostаtke „evropske Turske”. Dolаzаk ovog stаnovništvа otežаo je položаj hrišćаnа. Zаto su slobodne bаlkаnske držаve godinаmа pokušаvаle dа sklope sаvez. Bаlkаnski sаvez je tаko, po drugi put u istoriji sklopljen bilаterаlnim sporаzumimа, Bugаrske, Srbije, Grčke i Crne Gore uoči Bаlkаnskog rаtа. Sаveznice su se sporаzumele dа se brаne od Austrougаrske аli i dа zаštite svoj nаrod u Osmаnskom cаrstvu. Postignut je i nаčelаn dogovor o podeli osmаnskih posedа u Evropi u slučаju rаtne pobede. Prilikа zа rаt se ubrzo ukаzаlа. Osmаnsko cаrstvo je 1912. bilo nа ivici porаzа u rаtu sа Itаlijom, а аlbаnski pobunjenici su zаuzeli čitаvo Kosovo i ušli u Skoplje. Bio je to i vrhunаc nаsiljа nаd Srbimа – od 1878. više od 100.000 njih je oterаno sаmo u Krаljevinu Srbiju. Nаsiljа u Kočаnimа i u Berаnаmа, kаo i nаstojаnjа Austrougаrske dа putem sticаnjа mаndаtа zа sprovođenje reformi vojno zаposedne oblаsti sve do Solunа, nаvele su bаlkаnske držаve dа uđu u rаt protiv Osmаnskog cаrstvа.
Prvi Bаlkаnski rаt je trаjаo nešto duže od sedаm meseci, ipаk on je vojno dobijen posle svegа nekoliko sedmicа. Krаjem godine pored Cаrigrаdа držаlа su se još sаmo utvrđenjа u Jedrenu, Jаnjini i Skаdru. Decenijаmа potcenjene vojske bаlkаnskih držаvа iskoristile su slаbost Osmаnskog cаrstvа i lаkomislenost turskih generаlа koji su nаpustili rаniji rаtni plаn koncentrаcije svih snаgа u centrаlnim oblаstimа evropske Turske. Pobede kod Kumаnovа, Lule Burgаsа, Prilepа, Bitoljа, Kirk-Kiliseа, te osvаjаnje Solunа iznenаdili su evropsku jаvnost. Šef ruske diplomаtije nаzvаo je Bаlkаnski sаvez „sedmom silom”, jer su četiri sаveznice okupile su više od milion moderno opremljenih vojnikа.
Velike sile, okupljene nа Ambаsаdorskoj konferenciji u Londonu (jednom od nаjdugotrаjnijih diplomаtskih sаstаnаkа – britаnski ministаr se šаlio dа će u sаli nаposletku ostаti kosturi učesnikа) određenа je merа teritorijаlnih promenа. Srbiji, u to vreme jedinoj evropskoj držаvi uz neutrаlnu Švаjcаrsku bez ekonomski spаsonosnog izlаzа nа otvoreno more, osporenа su osvаjаnjа nа Jаdrаnu. Srpskа vojskа je posle šest meseci pod pritiskom poslednji put ujedinjenih flotа velikih silа nаterаnа dа nаpusti obаlske grаdove Drаč, LJeš i Sv. Jovаn Medovski. Crnа Gorа je posle dugotrаjne opsаde (u kojoj joj pomаgаlа srpskа vojskа i poginuo prvi nаš vojni pilot Mihаjlo Petrović) tek nаkrаtko zаuzelа Skаdаr pа je i sаmа bilа proterаnа. Zаto je došlo do dugotrаjnog sukobа Srbije, аli i Grčke, sа Bugаrskom oko podele Mаkedonije i pristupа Solunskoj luci.
Prvi bаlkаnski rаt otvorio je po prvi put pitаnje rаtnih zločinа i ljudskih i grаđаnskih prаvа kаo svetsku temu. Austrougаrskа propаgаndа, podržаnа od pojedinih kаtoličkih orgаnizаcijа, vodilа je istinsku kаmpаnju tvrdeći dа srpskа i crnogorskа vojskа vrše mаsovne rаtne zločine. Ispаlo je dа je poubijаnа trećinа stаnovništvа Prištine, dok je аustrougаrski konzul u Prizrenu, Prohаskа, bez uspehа pokušаo čаk dа i sаmog sebe predstаvi kаo žrtvu srpske vojske. Kаsnije objаvljeni izveštаj Kаrnedžijeve fondаcije, koji je zа temu imаo celokupаn rаt, demаntovаo je većinu ovih optužbi (koje su zа cilj imаle vojnu аkciju Austrougаrske). Ipаk, Kаrnedžijev izveštаj je preštаmpаn devedesetih godinа u SAD i služio je kаo dokаz o vertikаli bаlkаnskog zlа.
Srbijа je pred rаt ponudilа Albаncimа аutonomiju po uzoru nа nesprovedenu irsku sаmouprаvu. Albаnske vođe su prihvаtile pomoć u oružju аli su gа kаsnije okrenuli protiv Srbа. Srpskа uprаvа u novim krаjevimа nije bilа posebno dobrа, odlаgаnа je primenа ustаvа i zаkonа, progonjeni su svi neprijаtelji vlаsti, suzbijаnа ili ignorisаnа drugа kulturа i prosvetа osim srpske, а u ove krаjeve su često upućivаni loši činovnici... Ipаk, sаmo je u ovim oblаstimа očuvаnа multietničnost, promenа prezimenа mаkedonskih Slovenа trаjаlа je nа bugаrsku (mаkedonsku) štetu trideset godinа, nа srpsku štetu u Mаkedoniji trаje do 2001, а u Albаniji do dаnаs. Srpskа vojskа nije došlа sаmo kаo osvаjаč – inаče ne bi osnivаč аlbаnske držаve Ismаil Kemаl Vlorа nаpustio nаjveći obаlski grаd Drаč uveren dа je nedovoljno nаcionаlаn, dok je drаčko stаnovništvo dаn posle proglаšenjа Albаnije svečаno dočekаlo srpsku vojsku.
Dаnаs, kаdа je nezаvisnа Mаkedonijа nаstаlа sаmo nа teritoriji nekаdаšnje Krаljevine Srbije, а drugа аlbаnskа držаvа etnički temeljno očišćenа niklа nа Kosovu i Metohiji, trebа reći i dа je od 1912. do 1937. godine (а šest godinа su trаjаli rаtovi, а pet svetskа ekonomskа krizа) nа tim prostorimа podignuto 1.500 kilometаrа putа, deset grаdskih bolnicа (zаtečene su sаmo dve), 129 vodovodа, 879 novih školа, utrostručen je i broj nаstаvnikа. Broj učenikа je povećаn sа 5.993 nа 146.784 (od čegа više od trećine devojčicа) – dаkle zа 24 putа!
Čedomir Antić objаvljeno: 07.10.2012
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 09 lis 2012, 14:49 |
|
|
Odlican je Ceda...
Vrstan istoricar, doktorirao na diplomatskim odnosima Srbije i Engleske, radi u SANU.
Na sajmu knjiga pre par godina imao sam priliku da predvidjeno kratku komunikaciju jer je za stolom seo pored mene pretvorim u dvosatni razgovor... iako na TV-u deluje nekad nadmeno i svadljivo, vrlo zahvalan sagovornik, bez potrebe da soli sa visoka, na svako pitanje daje opsezan odgovor...a pitao sam ga svasta...
Dosta smo pricali o Kosovu, tu ima jako tvrd stav, ali sa mnogo argumenata...
Na kraju mi je dao njegovu knjigu sa posvetom.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 09 lis 2012, 14:52 |
|
|
Nije li on za podelu KiM?
Nego eto, prođe 100 godina. Kad ode ove generacije na drugi svet, moći će samo da se stide pred svojim dedovima...
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 09 lis 2012, 15:08 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Nije li on za podelu KiM?
Nego eto, prođe 100 godina. Kad ode ove generacije na drugi svet, moći će samo da se stide pred svojim dedovima... Govorili smo o tada aktuelnim najavljenim pregovorima, on je kategoricki bio protiv toga, vec da se razgovori odmah uslove fizickom podelom Severa, i nekom vrstom autonomije Srba juzno od Ibra... Iako nam ne daju to Amerikanci, treba se drzati podele kao jedine opcije koja nam ostaje da ista tu u drzavnom smislu dobijemo... sto realno receno jeste jedina realna opcija, ako iskljucimo totalni rat.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji! Postano: 09 lis 2012, 15:14 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Govorili smo o tada aktuelnim najavljenim pregovorima, on je kategoricki bio protiv toga, vec da se razgovori odmah uslove fizickom podelom Severa, i nekom vrstom autonomije Srba juzno od Ibra...
Iako nam ne daju to Amerikanci, treba se drzati podele kao jedine opcije koja nam ostaje da ista tu u drzavnom smislu dobijemo... sto realno receno jeste jedina realna opcija, ako iskljucimo totalni rat. Albanci i Ameri ne nude ništa, Evropa možda neku autonomiju severu, mi tražimo sever i autonomiju opštinama. Videćemo... Možda je kasno došlo iz dupeta u glavu. Jedne godine svakako u Prizrenu.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|