|
|
Stranica: 94/427.
|
[ 10666 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 20:58 |
|
|
Ibar je napisao/la: I Đokoviću je kolko znam otac Crnogorac, majka Hrvatica ako je tako dakle Srbin 0 bodova, pa igra za Srbiju i svi ga smatraju Srbijancem. Tako se čovjek osjeća i to je to  Po iskrivljenoj percepciji dične nam Crne Gore koju nam prezentuje gospodin Ibar, Srbi izgleda da žive samo u Kraljevu, ito u par sporednih ulica Glede pravoslavnih Albanaca u Albaniji, ima ih nekoliko stotina hiljada ali problem im prave i Albanci i Grci. Albanci zbog neljubljenja sa Grcima pa rukama i nogama umanjuju njihov broj i smatraju ih nekom vrstom naših poturica (pogrkica  ) jer su poprilično helenizirani a Grci ih u želji da uvećaju broj etničkih Grka u Albaniji, ubrajaju u etničke Grke, iz svojih razloga.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zaviša
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 21:22 |
|
Pridružen/a: 04 sij 2012, 21:41 Postovi: 366 Lokacija: Smederevo
|
|
Majka Tereza nije govorila albanski jezik pa me čudi da je Albanci prisvajaju a evo šta kaže rođak koji je nasledio njenu "imovinu":
Priča o Majki Terezi, koju je proslavio i pred vrata svetilišta doveo njen humani i dobrotvorni rad, ima i drugu, manje poznatu stranu. Malo je poznato da je njena majka u Tirani svoju imovinu, kuću u kojoj je rođena Agnesa Gondža Bojadžiu u Skoplju prepisala svojim najbližim rođacima, a posedovni list i tapija se danas nalaze u rukama skopskog zlatara Alojza Gombara.
"Moja porodica potiče iz Vojvodine, iz Zrenjanina. Deda mi je bio Nemac - folksdojčer, a baba Mađarica. Oni su Latini, katolici. Moj deda i Drona Bernaj, majka Majke Tereze su rođeni brat i sestra, a moja majka Viktorija je sa Majkom Terezom prva sestričina. Moji preci su bili zlatari, a Majke Tereze trgovci i apotekari. Gondža Bojadžiu ili Majka Tereza, njena sestra Aguša i brat Lazar su rođeni u Skoplju. Njen brat Lazar, koji je bio vojni pilot, 1947. godine odlazi u Albaniju, a nešto kasnije u Tiranu odlaze majka i sestra Majke Tereze, Dronda i Aguša da ga posete. Tokom njihovog boravka u Tirani, Enver Hodža zatvara granice i oni ostaju u Albaniji. Brat Lazar vojnim avionom beži u Italiju, a majka i sestra Majke Tereze ostaju i umiru u Albaniji. Prethodno pišu testament kojim kuću u Skoplju gde je rođena Majka Tereza ostavljaju u posed i trajno vlasništvo mome dedi, a on ih pred smrt daje svome sinu, mome ujaku, koga sam ja odgledao jer nije imao dece, pa je on na kraju meni prepisao kuću Majke Tereze koja je pre zemljotresa 1963. godine konfiskovana, a zemljište nacionalizovano", priča Gombar.
Za nas katolike nema baš nikakve veze njeno poreklo, ali za političare u Tirani ima pa su tražili od Indije da joj eshumiraju telo i prenesu iz Kalkute u Tiranu. Stvarno, sramno, neljudski, blastvemistički...ne znam kako da nazovem njihov zahtev.
_________________ Ja sam kršćanin i time se dičim, tko me zbog tog mrzi kadionicom ga spičim
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 21:25 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 29405 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Agathonikos je napisao/la: Grci ih u želji da uvećaju broj etničkih Grka u Albaniji, ubrajaju u etničke Grke, iz svojih razloga. To kao Srbi Crnogorce a?? 
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 21:26 |
|
|
Bobovac je napisao/la: To kao Srbi Crnogorce a??  Ne, već kao titogorci Srbeke 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zaviša
|
 |
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 21:33 |
|
Pridružen/a: 04 sij 2012, 21:41 Postovi: 366 Lokacija: Smederevo
|
Bobovac je napisao/la: Agathonikos je napisao/la: Grci ih u želji da uvećaju broj etničkih Grka u Albaniji, ubrajaju u etničke Grke, iz svojih razloga. To kao Srbi Crnogorce a??  Ssssssssss........... Crnogoraca ima 599 000 i od toga se 31% deklariše kao Srbi, a 43% kao Crnogorci. Mnogo bi Srbi povećali broj za ceo grad veličine Kruševca.
_________________ Ja sam kršćanin i time se dičim, tko me zbog tog mrzi kadionicom ga spičim
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 21:41 |
|
|
Ibar je napisao/la: Albanci su s Majkom Terezom jači od svih ostalih jer je Majka Tereza kao ličnost jača od svih osoba sa Balkana i to bez konkurencije. Ne samo da se radi o jednoj od najpoznatijih osoba 20.stoljeća već i ljudske povijesti općenito. E sad pitanje je kolko ljudi uopće zna da je ona Albanka  Porediti doprinos covecanstvu Nikole Tesle i Majke Tereze...ma nemam volje ni da nadjem komparaciju... koja god mi padne na pamet, neubedljiva je... Po cemu je ona to toliko zasluzila da bude poznata licnost... pa bilo je i vecih humanitaraca od nje, cak je njen nacin rada kritikovan i iz indijskih, i zapadnih krugova... katolicki lobi je od nje napravio sveticu, ali svrstati je u najpoznatije istorijske licnosti je ruganje hiljadama ljudi koji su covecanstvo zaduzili mnogo vise od nje... Cak i Milutin Milankovic, koji je danas popularniji nego ikad, sa cuvenim "Milankovicevim ciklusima" koji nam daju predvidjanja kako i zasto dolazi do promene klime, globalnih otopljavanja i smrzavanja je uradio vazniju stvar od Tereze... Treba tu mnogo vise da se uci i cita, da ne bi citali svako malo nebuloze, ukljucujuci i ovu hejtersku o Novaku Djokovicu...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 21:41 |
|
|
Zaviša je napisao/la: Kruševca. Nedaleko od reke Rasine grad Kruševac svima ruke pruža 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 21:47 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Porediti doprinos covecanstvu Nikole Tesle i Majke Tereze...ma nemam volje ni da nadjem komparaciju... koja god mi padne na pamet, neubedljiva je...
Po cemu je ona to toliko zasluzila da bude poznata licnost... 'Zaista, kažem vam, što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!'“ Što je Tesla učinio?I dr. Mengele je zadužio čovječanstvo,gledajući "naučno"...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 21:53 |
|
|
Zaviša je napisao/la: Za nas katolike nema baš nikakve veze njeno poreklo, ali za političare u Tirani ima pa su tražili od Indije da joj eshumiraju telo i prenesu iz Kalkute u Tiranu. Stvarno, sramno, neljudski, blastvemistički...ne znam kako da nazovem njihov zahtev. Zavisa, izgleda da je tebi najvaznije da budes katolik... Sta ti imas kao Smederevac sa tom Terezom... gde se dodirujete...nije mi uopste jasno kakav poriv tebe vodi, da po pricama koje pricas ides na Kosovo, Albaniju, Hrvatsku, gdegod...i da kontaktiras sa tim ljudima... Prihvatam da je neko religiozan, ali ti kao da si u nekoj sekti, misionar... tvoj izbor, ali nigde ne vidim tvoju povezanost sa tvojim narodom i okruzenjem, ni jedne teme se nisi dotakao da pricas nesto ljudski o svom gradu, prijateljima, desavanjima u Srbiji... U najmanju ruku cudno, ali ajde, svako ima svoj put...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 21:57 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: 'Zaista, kažem vam, što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!'“
Gospodine Markane, u cilju odbrane humanosti majke Tereze, uletili ste sami sebi u stomak Mar-kan je napisao/la: Što je Tesla učinio?I dr. Mengele je zadužio čovječanstvo,gledajući "naučno"... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 22:02 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: 'Zaista, kažem vam, što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!'“
Gospodine Markane, u cilju odbrane humanosti majke Tereze, uletili ste sami sebi u stomak Mar-kan je napisao/la: Što je Tesla učinio?I dr. Mengele je zadužio čovječanstvo,gledajući "naučno"...  G.Aga,kad izađete iz "srpskog" okvira razmišljanja,razumjet ćete što sam rekao.To što je m.Tereza albanka i zbog toga imate crvenu krpu preko očiju,vaš je problem. Za mene više vrijede njena djela nego sva Teslina dostignuća,koji je živio samo za njih,i jadan je bio njegov život....Naravno,to je moje mišljenje,i ja ga samo prezentujem,što ne znači da ćete se vi složiti sa tim,pa forum i služi za to,da se razmijene mišljenja...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 22:07 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: Porediti doprinos covecanstvu Nikole Tesle i Majke Tereze...ma nemam volje ni da nadjem komparaciju... koja god mi padne na pamet, neubedljiva je...
Po cemu je ona to toliko zasluzila da bude poznata licnost... 'Zaista, kažem vam, što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!'“ Što je Tesla učinio?I dr. Mengele je zadužio čovječanstvo,gledajući "naučno"... E moj Mare...u istu recenicu Mengelea i Teslu Sta je Tesla ucinio...  dal ima smisla uopste objasnjavati koliko je za danasnju civilizaciju vazna naizmenicna struja, asinhroni motor, radio, visoko-frekventne struje, preteca robotike, x zraci...preko 700 inovacija.... E to je jedan od ljudi koga ce covecanstvo pamtiti, velikan svetske nauke, sa godinama sve slavniji, dive mu se najveci magovi danasnjice... Tesla i Majka Tereza...o cemu mi pricamo...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 22:09 |
|
|
Niste me shvatili, gospodine Markane Ne radi se o nikakvom srpskom okviru razmišljanja niti sam o porijeklu Majke Tereze ijednu riječ napisao niti mi je bitno šta je. Riječ je o vašem citatu jer Bog nečiju dobrotu ne mjeri na kilograme već po čistoti srca a ja vjerujem da ima mnogo ljudi čista srca koji bi pomagali mnogima da mogu ali zato pomažu koliko mogu, pa glorifikovati Majku Terezu samo zato što je bila u toj poziciji nauštrb stotina hiljada ili miliona onih čije srce potpuno ispunjavaju uslove iz tog citata mi je malo nehrišćanski 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 22:18 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Niste me shvatili, gospodine Markane Ne radi se o nikakvom srpskom okviru razmišljanja niti sam o porijeklu Majke Tereze ijednu riječ napisao niti mi je bitno šta je. Riječ je o vašem citatu jer Bog nečiju dobrotu ne mjeri na kilograme već po čistoti srca a ja vjerujem da ima mnogo ljudi čista srca koji bi pomagali mnogima da mogu ali zato pomažu koliko mogu, pa glorifikovati Majku Terezu samo zato što je bila u toj poziciji nauštrb stotina hiljada ili miliona onih čije srce potpuno ispunjavaju uslove iz tog citata mi je malo nehrišćanski  A o čemu ja govorim,g.Aga?Osvrnuo sam se na retoričko pitanje Džonija čime je m.Tereza zaslužila nešto u odnosu na Teslu.Porediti naučna otkrića sa humanitarnim radom,jeste to o čemu i vi govorite-Bog mjeri svojom mjerom,a ne nečijim naučnim "otkrićem". Koliko sam ja upoznat sa kršćanstvom,svaki čovjek svojim životom i djelima pokazuje tko je i što je.Za mene je važniji njen "rad",nego Teslin.Bog to odlučuje,na kraju krajeva.Eto toliko.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 22:32 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Mar-kan je napisao/la: G.Aga,kad izađete iz "srpskog" okvira razmišljanja,razumjet ćete što sam rekao.To što je m.Tereza albanka i zbog toga imate crvenu krpu preko očiju,vaš je problem. Za mene više vrijede njena djela nego sva Teslina dostignuća,koji je živio samo za njih,i jadan je bio njegov život....Naravno,to je moje mišljenje,i ja ga samo prezentujem,što ne znači da ćete se vi složiti sa tim,pa forum i služi za to,da se razmijene mišljenja... Čekaj ti uspoređuješ njegu gubavaca i sirotinje u Indiji (svaka pohvala) sa čovjekom koji je praktički stvorio 20. i 21. stoljeće ,danas nema čega nema u elektrotehnici , elektronici a da Tesla nije ostavio svoj otisak. Možda je njegov žvot bio jadan ali barem je svojim otkrićima poboljšao kvalitetu života na Zemlji kakva se nemože podarit milosrđem ali opet , riječ je o vrijednosnom sistemu. Prema tome ako ćemo tako gledati onda je licemjerno koristiti internet jer je Tesla prvi koji je iznio tezu bežičnog povezivanja i komunikaciju ljudi, prema tome tu nema prostora za usporedbu. Svi geniji koji su hodali Zemljom od Tesle, Einsteina , Newtona , Franklina pa sve do Aristotela su svojim idejama , otkrićima nama ostavili znanje da poboljšavamo i razvijamo naš život i mjesto u Svemiru ,koliko smo mi dobri u tome ,to je druga stvar. Današnji pojam države se bazira na Aristotelovima radovima i prijevodom tih radova od andaluzijskog učenja Averroesa. Za 50 godina niko neće koje Majka Tereza dok će svi znati koje Tesla ili Aristotel. U tome je ključna razlika , Majka Tereza se posvetila živima , Tesla se posvetio i živima i budućim pokoljenjima kojima je nesebično ostavio sve što je napravio ,i tu ima nešto svetog samo što to nećeš da vidiš.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 22:42 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Za mene je važniji njen "rad",nego Teslin.Bog to odlučuje,na kraju krajeva.Eto toliko. Gospodine Markane, ta djeca kojima je Majka Tereza pomagala su umirali i umiru i danas od najbanalnijih bolesti pa Teslin rad ako se usmjeri u humanitarne svrhe, ne samo da bi mogao stati u kraj takvim bolestima, već i onima kojima danas nema lijeka i od kojih umiru i ta a i djeca koja žive u izobilju. Znači, samo Bog zna šta je čija misija u ovom svijetu a šta možda i samoreklamacija određenih vjerskih udruženja čija kasa po svemu sudeći skoro da nema dna.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 22:48 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Čekaj ti uspoređuješ njegu gubavaca i sirotinje u Indiji (svaka pohvala) sa čovjekom koji je praktički stvorio 20. i 21. stoljeće ,danas nema čega nema u elektrotehnici , elektronici a da Tesla nije ostavio svoj otisak.
Možda je njegov žvot bio jadan ali barem je svojim otkrićima poboljšao kvalitetu života na Zemlji kakva se nemože podarit milosrđem ali opet , riječ je o vrijednosnom sistemu.
Prema tome ako ćemo tako gledati onda je licemjerno koristiti internet jer je Tesla prvi koji je iznio tezu bežičnog povezivanja i komunikaciju ljudi, prema tome tu nema prostora za usporedbu. Svi geniji koji su hodali Zemljom od Tesle, Einsteina , Newtona , Franklina pa sve do Aristotela su svojim idejama , otkrićima nama ostavili znanje da poboljšavamo i razvijamo naš život i mjesto u Svemiru ,koliko smo mi dobri u tome ,to je druga stvar. Današnji pojam države se bazira na Aristotelovima radovima i prijevodom tih radova od andaluzijskog učenja Averroesa. Za 50 godina niko neće koje Majka Tereza dok će svi znati koje Tesla ili Aristotel.
U tome je ključna razlika , Majka Tereza se posvetila živima , Tesla se posvetio i živima i budućim pokoljenjima kojima je nesebično ostavio sve što je napravio ,i tu ima nešto svetog samo što to nećeš da vidiš. Jako dobro napisano Tesla je ziveo kao isposnik, vuk samotnjak, vegetarijanac, nikad nista sa zenama...svoj zivot je posvetio uzdizanju ljudskog roda... Naveo si humanitaran rad Majke Tereze... svakako za pohvalu, ali ona je postala humanitarni celebrity, to mi nikako ne ide sa osobama posvecenim tom radu, one su obicno u senci, neprimetne, odricu se i slave i popularnosti, i titula, a vredno rade samo u korist drugih... Koliko vredi jedan lekar naucnik koji otkrije lek protiv tuberkuloze, velikih boginja, decije paralize...koliko je on zivota spasao, koliko je to dobro delo ucinjeno covecanstvu.... Tereza svojim radom je pomagala siromasne i sirocice, ali ni u cemu nije otklonila uzrok njihovog takvog zivota, i posle njene smrti sve se nastavilo po starom... i zato porediti Majku Terezu sa Kohom, Dzeningom....ili na drugim poljima doprinosima Tesle, Einsteina, Planka, Bora...i svih onih velikana koji su nam omogucili da umesto 40 godina zivimo 80 u proseku, da ne umiremo od raznih bolesti, da vidimo sveta ne jahajuci na konju godinama, koji su nas lansirali do Meseca i omogucili da vidimo najvece kosmicke daljine....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 22:53 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: G.Aga,kad izađete iz "srpskog" okvira razmišljanja,razumjet ćete što sam rekao.To što je m.Tereza albanka i zbog toga imate crvenu krpu preko očiju,vaš je problem. Za mene više vrijede njena djela nego sva Teslina dostignuća,koji je živio samo za njih,i jadan je bio njegov život....Naravno,to je moje mišljenje,i ja ga samo prezentujem,što ne znači da ćete se vi složiti sa tim,pa forum i služi za to,da se razmijene mišljenja... Čekaj ti uspoređuješ njegu gubavaca i sirotinje u Indiji (svaka pohvala) sa čovjekom koji je praktički stvorio 20. i 21. stoljeće ,danas nema čega nema u elektrotehnici , elektronici a da Tesla nije ostavio svoj otisak. Možda je njegov žvot bio jadan ali barem je svojim otkrićima poboljšao kvalitetu života na Zemlji kakva se nemože podarit milosrđem ali opet , riječ je o vrijednosnom sistemu. Prema tome ako ćemo tako gledati onda je licemjerno koristiti internet jer je Tesla prvi koji je iznio tezu bežičnog povezivanja i komunikaciju ljudi, prema tome tu nema prostora za usporedbu. Svi geniji koji su hodali Zemljom od Tesle, Einsteina , Newtona , Franklina pa sve do Aristotela su svojim idejama , otkrićima nama ostavili znanje da poboljšavamo i razvijamo naš život i mjesto u Svemiru ,koliko smo mi dobri u tome ,to je druga stvar. Današnji pojam države se bazira na Aristotelovima radovima i prijevodom tih radova od andaluzijskog učenja Averroesa. Za 50 godina niko neće koje Majka Tereza dok će svi znati koje Tesla ili Aristotel. U tome je ključna razlika , Majka Tereza se posvetila živima , Tesla se posvetio i živima i budućim pokoljenjima kojima je nesebično ostavio sve što je napravio ,i tu ima nešto svetog samo što to nećeš da vidiš. Već sam odgovorio na poređenja,da se ne ponavljamo... ovo podvučeno-zar se i m.Tereza nije posvetila i budućim pokoljenjima tako što je spašavala sadašnja?Ona nije razmišljanja o budućnosti,djelovala je u svojoj sadašnjosti. Problem naše zapadne civilizacije jeste taj starogrčki model divljenja nekim veličinama...a ne služenja drugim.Ona je shvatila da je naš problem moralne prirode,a ne naučne,ekonomske i bilo koje druge...zato je cijenim. Tesla je ulazio u razne sfere,od pravoslavlja do hinduizma i joge...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 22:54 |
|
|
|
Mislin da su nekad ljudi poput Einsteina ili Oppenheimera pozelili da nisu izumili sto su izumili, jer je koristeno za eliminaciju vise tisuca ljudi u jednoj sekundi....moze i to biti teret.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 22:55 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Za mene je važniji njen "rad",nego Teslin.Bog to odlučuje,na kraju krajeva.Eto toliko. Gospodine Markane, ta djeca kojima je Majka Tereza pomagala su umirali i umiru i danas od najbanalnijih bolesti pa Teslin rad ako se usmjeri u humanitarne svrhe, ne samo da bi mogao stati u kraj takvim bolestima, već i onima kojima danas nema lijeka i od kojih umiru i ta a i djeca koja žive u izobilju. Znači, samo Bog zna šta je čija misija u ovom svijetu a šta možda i samoreklamacija određenih vjerskih udruženja čija kasa po svemu sudeći skoro da nema dna. Kakve su ovo gluposti, otkad elektrotehnika ima veze s medicinom i duljim životom??
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 22:58 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Koliko vredi jedan lekar naucnik koji otkrije lek protiv tuberkuloze, velikih boginja, decije paralize...koliko je on zivota spasao, koliko je to dobro delo ucinjeno covecanstvu....
Tereza svojim radom je pomagala siromasne i sirocice, ali ni u cemu nije otklonila uzrok njihovog takvog zivota, i posle njene smrti sve se nastavilo po starom... i zato porediti Majku Terezu sa Kohom, Dzeningom....ili na drugim poljima doprinosima Tesle, Einsteina, Planka, Bora...i svih onih velikana koji su nam omogucili da umesto 40 godina zivimo 80 u proseku, da ne umiremo od raznih bolesti, da vidimo sveta ne jahajuci na konju godinama, koji su nas lansirali do Meseca i omogucili da vidimo najvece kosmicke daljine.... Drago mi je što vjeruješ u nauku,u tolikoj mjeri.Nauka će riješiti sve naše probleme,zar ne?Vidimo svaki dan kako nam nauka pomaže da budemo bolji,humaniji,sretniji...Btw,a kako su nastale te bolesti?Otkud eksplozije malignih oboljenja,dijabetesa,psihičkih bolesti...?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 23:04 |
|
|
volvoks je napisao/la: Kakve su ovo gluposti, otkad elektrotehnika ima veze s medicinom i duljim životom?? Vi kao da ste zapeli na lekciji o Teslinom kalemu, gospodine Volvoks. Ni najveći svjetski umovi ne mogu sagledati kakve sve mogućnosti nude ideje ili unapređene ideje ne samo Tesline već i čitave naučničke elite a vi me praktično pitate zar je moguće liječiti bolesti mimo biljnih ekstrakata i sintetičkih lijekova, kroz 20 ili 50 godina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 23:04 |
|
|
volvoks je napisao/la: Kakve su ovo gluposti, otkad elektrotehnika ima veze s medicinom i duljim životom?? A na sta rade svi medinski uredjaji, jel amalini u kutijama vrte pedale Od skenera, rentgena, vestackih pluca, raznoraznih uredjaja tokom operacije...preko tehnologije za izradu lekova... Bez struje bi jos isao kod travara, umirao od zapaljenja slepog creva, gnojavog zuba...i ne bi te spasli ni svakodnevna molitva bogu, ni svi sveci...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 23:07 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Drago mi je što vjeruješ u nauku,u tolikoj mjeri.Nauka će riješiti sve naše probleme,zar ne?Vidimo svaki dan kako nam nauka pomaže da budemo bolji,humaniji,sretniji...Btw,a kako su nastale te bolesti?Otkud eksplozije malignih oboljenja,dijabetesa,psihičkih bolesti...?
Nemoj sad tako... Nauka nece resiti sve probleme...ali nam daje znanja kako da se borimo na mnogim poljima... Problem je sto su vlasnici tehnologija i dostignuca oni koji ne zele da ta znanja primene za dobrobit covecanstva, nego za svoje sebicne interese... al nemojmo to da stavljamo na dusu naucnicima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 21 sij 2013, 23:10 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: volvoks je napisao/la: Kakve su ovo gluposti, otkad elektrotehnika ima veze s medicinom i duljim životom?? A na sta rade svi medinski uredjaji, jel amalini u kutijama vrte pedale Od skenera, rentgena, vestackih pluca, raznoraznih uredjaja tokom operacije...preko tehnologije za izradu lekova... Bez struje bi jos isao kod travara, umirao od zapaljenja slepog creva, gnojavog zuba...i ne bi te spasli ni svakodnevna molitva bogu, ni svi sveci... Sve bi to mogao i sa istosmjernom strujom, samo što ova omogućuje jednostavniji prijenos...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|