|
|
Stranica: 20/42.
|
[ 1028 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 00:26 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la:
Gledaj Iliri su skupina različitih plemena koji nastanjuju istočni Jadran ,to su pomorski ljudi i nema nikakvih dokaza osim tu i tamo par riječi da su Albanci njihovi potomci ,dapače albanski jezik je na veoma čudan način blizak sa latinskim Rumunjima ali pošto nisam lingvist nebi znao više šta pametno reć a da ne govorim da prosječno hrvatsko ribarsko mjesto u Dalmaciji ima više pomorske tradicije nego cijeli albanski narod.
Mozda si ih pomesao sa Cincarima, njihov jezik ima slicnosti sa rumunskim, tj vidljiv je romanski uticaj(nastali od reci cinci, sto znaci broj 5). Njihovo sediste je bilo oko Ohrida i u Zapadnoj Makedoniji, i odatle su se rasprsili okolo, kao trgovci. Albanski i rumunski malo imaju zajednickog, i na prvo slusanje, i u leksiku...moze se govoriti o romanskom uticaju, ali to veze nema sa Rumunima, jer su oni bili u kontaktu sa Italijanima pre svega, Rumune nisu videli ni nacrtane...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 00:27 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
DzoniBG je napisao/la: ZlatkoZG je napisao/la:
Gledaj Iliri su skupina različitih plemena koji nastanjuju istočni Jadran ,to su pomorski ljudi i nema nikakvih dokaza osim tu i tamo par riječi da su Albanci njihovi potomci ,dapače albanski jezik je na veoma čudan način blizak sa latinskim Rumunjima ali pošto nisam lingvist nebi znao više šta pametno reć a da ne govorim da prosječno hrvatsko ribarsko mjesto u Dalmaciji ima više pomorske tradicije nego cijeli albanski narod.
Mozda si ih pomesao sa Cincarima, njihov jezik ima slicnosti sa rumunskim, tj vidljiv je romanski uticaj(nastali od reci cinci, sto znaci broj 5). Njihovo sediste je bilo oko Ohrida i u Zapadnoj Makedoniji, i odatle su se rasprsili okolo, kao trgovci. Albanski i rumunski malo imaju zajednickog, i na prvo slusanje, i u leksiku...moze se govoriti o romanskom uticaju, ali to veze nema sa Rumunima, jer su oni bili u kontaktu sa Italijanima pre svega, Rumune nisu videli ni nacrtane... Dzoni ,znam sta pričam ,pogledaj pojam Balkan Sprachbund.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 00:34 |
|
|
totem je napisao/la: Ja samo kazem da niti stanovnici danasnje makedonije nisu imali u povijesti pravo na liturgiju na slavenskim jeziku. Pa su ostale ikone, freske, zapisi...Gdje je to kod siptara pravolsvaca? Dakle? Kod siptara katolika imas sijaset povijesnih dokaza.
Kako nisu? Gdje vam je autokefalna Ohridska arhiepiskopija?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 00:38 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 00:41 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la:
Dzoni ,znam sta pričam ,pogledaj pojam Balkan Sprachbund.
Pogledao sam, uspostavlja neke slicnosti izmedju balkanskih jezika... Naravno da postoje poveznice albanskog i rumunskog jer su oba jezika bila pod uticajem latinskog jezika. Ono sto sam ja hteo da kazem, za razliku od rumunskog koji je dosta slican danasnjem italijanskom, albanski je daleko od toga, a uticaj jedan na drugi je bio minoran, navodi formiranje nekih clanova i sufiksa... al gde je leksika... Ne znam dal si slusao albanski...to veze nema ni sa jednim drugim balkanskim jezikom, ne mozes ni da nazres ni jednu rec sta znaci, a kamoli da sklopis smisao neke recenice... Cincarski je vec nesto sto u dobroj meri mozemo porediti sa rumunskim...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 00:45 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Kako nisu? Gdje vam je autokefalna Ohridska arhiepiskopija? A kasnije i sve eparhije Ohridske arhiepiskopije pod Dušanom koji je sačuvao njenu autokefalnost?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 00:46 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: @DzoniOvo tu je direktan bizantski opis srpskih krajišnika iz 14. stoljeća , iz knjige jednog britanskog bizantologa http://imageshack.us/photo/my-images/404/krajna.jpg/Inače po tom opisu je na jednom forumu napravljena i jedinica pod nazivom Krajišnici  Vidi kako je zajeban ovaj prvi sa sekirom Zanimljivo da se jos od vizantije spominju...al ovu sliku sto si dao, jel to iz igrice Total war?! to pise...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 00:50 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Vidi kako je zajeban ovaj prvi sa sekirom Zanimljivo da se jos od vizantije spominju...al ovu sliku sto si dao, jel to iz igrice Total war?! to pise... Da,da Tsardoms-Total War sa tw-centra  Jedva čekam da izađe Prvi puta se Krajišnici spominju u 13.st. kao granična vojna formacija , meni je veoma simpatično da sam potomak tih ljudi 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 00:55 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Da,da Tsardoms-Total War sa tw-centra  Jedva čekam da izađe Prvi puta se Krajišnici spominju u 13.st. kao granična vojna formacija , meni je veoma simpatično da sam potomak tih ljudi  Vec si sumnjiv kao izdajnicki element medju Hrvatima, ako nastavis sa ovim, bices anatemisan 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 00:57 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Vec si sumnjiv kao izdajnicki element medju Hrvatima, ako nastavis sa ovim, bices anatemisan  Sve se to ispravi sa par Karlovačkih  a može i Jelen past 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 00:58 |
|
|
|
Nego, šaltamo se a zapostavismo temu. Ima li šta novo u Makedoniji? Čitam da su pohapsili nekih 30-50 ljudi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 01:30 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Nego, šaltamo se a zapostavismo temu. Ima li šta novo u Makedoniji? Čitam da su pohapsili nekih 30-50 ljudi. Nema nista novo, zato smo ga malo i zatrolali... Znas kako kazu u krimi dokumentarcima, posle 72 sata slucaj postaje "cold"... Ne znam koliko imaju ozbiljne forenzicare, znas kako Ameri to profi predstavljaju, skupljanje caura, trazenje uzoraka za DNK analizu, uzimanje otiska cipela u blatu... Ako nema ocevidaca, a neko vec nije nesto lanuo...rapidno se smanjuju sanse da ih pronadju...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zaviša
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 01:38 |
|
Pridružen/a: 04 sij 2012, 21:41 Postovi: 366 Lokacija: Smederevo
|
|
Šta je bilo i kako je bilo al imam utisak da će opet sirotinja da strada. Običan narod ne ubija ovako profesionalno, ovo je u opisu radnog mesta mafijaša, i sigurno je neki interes da zaživi njihov biznis a da bi zaživeo potreban je konflikt.
Kad sam išao za vreme rata po nekim selima oko Osjeka pričali nam kako Hrvatski i Srbski narod nije hteo sukob al četnici izbombarduju Srbe ili ustaše Hrvate i prebace krivicu na drugu stranu i eto rata.
Da je običan etnički sukob tu bi radile motke a ne snajperi.
_________________ Ja sam kršćanin i time se dičim, tko me zbog tog mrzi kadionicom ga spičim
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 09:12 |
|
|
Zaviša je napisao/la: Šta je bilo i kako je bilo al imam utisak da će opet sirotinja da strada. Običan narod ne ubija ovako profesionalno, ovo je u opisu radnog mesta mafijaša, i sigurno je neki interes da zaživi njihov biznis a da bi zaživeo potreban je konflikt.
Kad sam išao za vreme rata po nekim selima oko Osjeka pričali nam kako Hrvatski i Srbski narod nije hteo sukob al četnici izbombarduju Srbe ili ustaše Hrvate i prebace krivicu na drugu stranu i eto rata.
Da je običan etnički sukob tu bi radile motke a ne snajperi. Čuo sam takve priče od aktera u sukobima... neopisiv talog, u službi svog naroda. Da li neko može da mi potvrdi da su Bosanski Srbi granatirali Krajiške, u dogovoru sa Tuđmanom, navodno su dobili dobre pare za malo logistike sa strane... Video sam to u nekom dokumentarcu na B92. Ali oni mi baš i ne mirišu na objektivan izvor informacija...  Super za braću Makedoncite, ovo izgleda neće prerasti u sukob. Bar za sada.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zaviša
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 12:31 |
|
|
|
Makedonci treba da budu mudri i da poštuju zakone države a ne da primenjuju zakone linča, odnosno rulje.
_________________ Ja sam kršćanin i time se dičim, tko me zbog tog mrzi kadionicom ga spičim
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 13:25 |
|
|
Zaviša je napisao/la: Makedonci treba da budu mudri i da poštuju zakone države a ne da primenjuju zakone linča, odnosno rulje. Opcija kojoj svakako treba dati prednost. Kad god je to moguće.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 13:37 |
|
|
|
Makedonci su mudri ali opet trebaju dici glas inace budu li pretihi Sutra ih mozda nece biti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zaviša
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 13:47 |
|
|
|
Glas treba da dignu svi normalni ljudi i institucije ne samo Makedonci a o državnicima i da ne pričam. Na žalost svedoci smo jednog brutalnog globalnog bespravlja i gubljenja svakih principa ljudskosti pre svega moralnih principa.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 13:56 |
|
|
|
Slazem se Zavisa. Nadam se i ocekujem puno od _Nisa 2013_
Kršćani moraju poslati snaznu poruku svijetu da ovako vise nemoze ici.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 15 tra 2012, 13:59 |
|
|
totem nisam znao da tetovo ima ovako dobar klub maltane su drugi u makedonskom prvenstvu! jer svi albanci gdje god bili u makedoniji navijaju za njih il ? jer imaju fajn jaku podrsku kolko vidim   
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 16 tra 2012, 12:54 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
|
Javili da postoji svjedok. Krili su ga zbog istrage. Ima stotine prica. Zapaljeni siptarski objekti. Kuce. Ne valja ako se ispostavi da nisu siptari. Uvijek ima vrijemena da im se popale kuce. Nece kuce i objekti pobjeci. Mislim da se samo ceka da se saopsti da su siptari ubojice, u skopju ce biti kaos. Zacudilo me sto i stariji ljudi, porodicni, ucestvovali u mini-lincovima. Aga je bio vizionar. Prica se u skopju o upletenosti srba u ovaj zlocin. Ne puno, ali prica se. Inace, juce se prosirila vijest da su kriminalci sa istoka zemlje, (akcija detonator) ovo uradili, zbog velikog broja hapsenja clanova njihove grupe. Kao odgovor vlastima. Skoro nevjerojatna teorija.
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 16 tra 2012, 12:55 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
Ibar je napisao/la: totem nisam znao da tetovo ima ovako dobar klub maltane su drugi u makedonskom prvenstvu! jer svi albanci gdje god bili u makedoniji navijaju za njih il ? jer imaju fajn jaku podrsku kolko vidim    Da skoro svi navijaju za shkendiju. Ali klub, vec polako propada.
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 16 tra 2012, 13:09 |
|
|
totem je napisao/la: Ibar je napisao/la: totem nisam znao da tetovo ima ovako dobar klub maltane su drugi u makedonskom prvenstvu! jer svi albanci gdje god bili u makedoniji navijaju za njih il ? jer imaju fajn jaku podrsku kolko vidim    Da skoro svi navijaju za shkendiju. Ali klub, vec polako propada. Prošle godine su bili prvaci cak!! Kak to mis propada?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 16 tra 2012, 13:10 |
|
|
totem je napisao/la: Javili da postoji svjedok. Krili su ga zbog istrage. Ima stotine prica. Zapaljeni siptarski objekti. Kuce. Ne valja ako se ispostavi da nisu siptari. Uvijek ima vrijemena da im se popale kuce. Nece kuce i objekti pobjeci. Mislim da se samo ceka da se saopsti da su siptari ubojice, u skopju ce biti kaos. Zacudilo me sto i stariji ljudi, porodicni, ucestvovali u mini-lincovima. Aga je bio vizionar. Prica se u skopju o upletenosti srba u ovaj zlocin. Ne puno, ali prica se. Inace, juce se prosirila vijest da su kriminalci sa istoka zemlje, (akcija detonator) ovo uradili, zbog velikog broja hapsenja clanova njihove grupe. Kao odgovor vlastima. Skoro nevjerojatna teorija. Svjedoka je sigurno bilo. Progovorit ce vec neko nesto. Samo pitanje je veliko da li ce se uloviti ubojice. Osobno sumnjam. Al saznat ce se tko su sigurno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: Nova tragedija u Makedoniji Postano: 16 tra 2012, 13:25 |
|
|
Ibar je napisao/la: totem je napisao/la:
Da skoro svi navijaju za shkendiju. Ali klub, vec polako propada.
Prošle godine su bili prvaci cak!! Kak to mis propada? Sda su treci ili cetvrti. Ne pratim mak. nogomet, ali procitao sam nesto da imaju nekih problema u klubu. Financijskih, tako nekako. Ali skroz me ne zanima makedonski nogomet.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|