|
|
Stranica: 20/64.
|
[ 1580 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 10 stu 2012, 18:06 |
|
|
dudu je napisao/la: mislim da ne razumiješ slovenski problem. kod njih je problem, sličan kao u Irskoj i na Islandu, krah financijskog tržišta, koji se onda preljeva i u realnu ekonomiju. Sloveniju ne muči hrvatski problem propasti već gotovo ugasle industrije. zato će se Slovenci relativno lako izvući, samo na nižoj razini nego ranije, dok nas očekuju prave muke da ozdravimo ekonomiju i izvedemo ju na pravi model.
Slovenija je u bivšoj Jugi bila razvijena od Hrvatske za nekih 20-30%, a danas je za 40-50% per capita, s tim da je ukupni GDP Hrvatske značajno veći. Muče njih isti problemi kao i Hrvatsku, ali se pad industrijske proizvodnje dogodio kasnije i događat će se u budućnosti. Baš čitam kako je prodaja proizvoda firme Gorenje pala za više od duplo. Jednostavno nisu konkurentni sa svojom cijenom rada i ostalim troškovima proizvodnje u današnjoj EU.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 10 stu 2012, 18:28 |
|
|
Citat: Beograd – Evropska komisija (EK) će u saradnji sa vojvođanskom administracijom, pažljivo pratiti uticaj odluka Ustavnog suda Srbije na život ljudi u Vojvodini i na proces decentralizacije Srbije. Ovo je saopštila vojvođanska vlada posle sastanka predsednika pokrajinske skupštine Ištvana Pastora i komesara za proširenje EU Štefana Filea pre dva dana u Briselu.
Između ostalog, dogovoreno je da EK na osnovu stalne komunikacije sa pokrajinskom administracijom, te informacije uvrštava u Izveštaj o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU.
Tako se ispostavlja da nisu nerealni scenariji da će posle Kosova i Vojvodina poslužiti za nova uslovljavanja Srbije. Pritisak je sve intezivniji i pojavljuje se u raznim oblicima. Za sada se oni najradikalniji secesionisti u severnoj pokrajini pojavljuju na društvenim mrežama i pod pseudonimom kao što je slučaj sa fejsbuk stranicom „Vojvođanski otpor“ ili sajtom „Slobodna Vojvodina“.
- Više nema „glupih Lala“. Nije ih u stvari nikad ni bilo. Samo su bili tihi – kulturni. Ali i tim „finim i kulturnim“ dozlogrdi – i dokurči. A dokle. To će Srbija tek da vidi. Pa dal’ Čanak, ili Pajtić – ili neko sasvim drugi ili treći. Mi se polako okupljamo. I spremamo. Vojvodina ĆE BITI Slobodna i Nezavisna. Ne kao Pretpostavka. Već kao Činjenica, deo je proglasa pristalica „slobodne Vojvodine“.
Na sve ove antidržavne sajtove i proglase, državno tužilaštvo ne reaguje. Naprotiv, vlada Vojvodine je u sredu formirala Koordinaciono telo za saradnju sa Vladom Srbije i, kako tvrde iz Novog Sada, to je učinjeno nakon prethodnog dogovora dvojice premijera Ivice Dačića i Bojana Pajtića.
„Bolja koordinacija neophodna je radi rešavanja niza problema čiji su uzrok višestruko osporavanje nadležnosti i ustavne pozicije AP Vojvodine u prethodnih nekoliko meseci“, navodi se u saopštenju pokrajinske vlade.
Ako se neko, kao što je to učinio osnivač nevladine organizacije Napredni klub Čedomir Antić, usudi da predloži ukidanje autonomije, bude dočekan na nož.
„Neki intelektualci kao da nisu izvukli nikakve pouke iz brodoloma koji su nam se dogodili u preteklih pet decenija i čak otvorenije i militantnije iskazuju netrpeljivost prema svakom vidu saradnje, a imaju poverenje pre svega, u hijerarhiju i komandovanje“, ocenjuje predlog Naprednog kluba sociolog Jovan Komšić.
Istoričar Antić prihvata da je predlog radikalan ali da „ono što se događa na severu ugrožava sam opstanak Srbije kao države“. Prema ovom predlogu, Srbija bi imala devet regiona, a Novi Sad bi bio glavni grad.
„Koncept koji predlažemo zauvek odvaja građane koji su nezadovoljni ustrojstvom Srbije, ekonomskim ili perifernim položajem severa države, od onih koji žele raspad Srbije i ostvarenje šovinističkg projekta nacionalne države za dva odsto stanovnika Srema, Banata i Bačke „, objašnjava Antić.
Koštunica: Ustav brana rasparčavanju države
Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je juče pod hitno donošenje novog ustava jer je postojeći „generator brojnih političkih i društvneih turbulencija u zemlji“. Suprotno autonomašima, predsednik DSS Vojislav Koštunica, koji je bio premijer u vreme donošenja aktuelnog Ustava, tvrdi da je taj akt „od prvog dana meta napada“ jer je brana rasparčavanju države.
Kako „slobodari“ rade
I dok se pristalice“vojvođanskog otpora“ pozivaju da bojkotuju srpske institucije, izvesni Miloš Podbarčanin, osuo je paljbu i na Teofila Pančića, takođe zagovornika građanske Srbije, zato što im zamera anonimnost. „Vojvođanski slobodari biraju anonimnost i okrilje interneta da ne bi bilo žrtava – odgovorio je Podbarčanin.
|
|
Vrh |
|
 |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 10 stu 2012, 18:50 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Citat: Beograd – Evropska komisija (EK) će u saradnji sa vojvođanskom administracijom, pažljivo pratiti uticaj odluka Ustavnog suda Srbije na život ljudi u Vojvodini i na proces decentralizacije Srbije. Ovo je saopštila vojvođanska vlada posle sastanka predsednika pokrajinske skupštine Ištvana Pastora i komesara za proširenje EU Štefana Filea pre dva dana u Briselu.
Između ostalog, dogovoreno je da EK na osnovu stalne komunikacije sa pokrajinskom administracijom, te informacije uvrštava u Izveštaj o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU.
Tako se ispostavlja da nisu nerealni scenariji da će posle Kosova i Vojvodina poslužiti za nova uslovljavanja Srbije. Pritisak je sve intezivniji i pojavljuje se u raznim oblicima. Za sada se oni najradikalniji secesionisti u severnoj pokrajini pojavljuju na društvenim mrežama i pod pseudonimom kao što je slučaj sa fejsbuk stranicom „Vojvođanski otpor“ ili sajtom „Slobodna Vojvodina“.
- Više nema „glupih Lala“. Nije ih u stvari nikad ni bilo. Samo su bili tihi – kulturni. Ali i tim „finim i kulturnim“ dozlogrdi – i dokurči. A dokle. To će Srbija tek da vidi. Pa dal’ Čanak, ili Pajtić – ili neko sasvim drugi ili treći. Mi se polako okupljamo. I spremamo. Vojvodina ĆE BITI Slobodna i Nezavisna. Ne kao Pretpostavka. Već kao Činjenica, deo je proglasa pristalica „slobodne Vojvodine“.
Na sve ove antidržavne sajtove i proglase, državno tužilaštvo ne reaguje. Naprotiv, vlada Vojvodine je u sredu formirala Koordinaciono telo za saradnju sa Vladom Srbije i, kako tvrde iz Novog Sada, to je učinjeno nakon prethodnog dogovora dvojice premijera Ivice Dačića i Bojana Pajtića.
„Bolja koordinacija neophodna je radi rešavanja niza problema čiji su uzrok višestruko osporavanje nadležnosti i ustavne pozicije AP Vojvodine u prethodnih nekoliko meseci“, navodi se u saopštenju pokrajinske vlade.
Ako se neko, kao što je to učinio osnivač nevladine organizacije Napredni klub Čedomir Antić, usudi da predloži ukidanje autonomije, bude dočekan na nož.
„Neki intelektualci kao da nisu izvukli nikakve pouke iz brodoloma koji su nam se dogodili u preteklih pet decenija i čak otvorenije i militantnije iskazuju netrpeljivost prema svakom vidu saradnje, a imaju poverenje pre svega, u hijerarhiju i komandovanje“, ocenjuje predlog Naprednog kluba sociolog Jovan Komšić.
Istoričar Antić prihvata da je predlog radikalan ali da „ono što se događa na severu ugrožava sam opstanak Srbije kao države“. Prema ovom predlogu, Srbija bi imala devet regiona, a Novi Sad bi bio glavni grad.
„Koncept koji predlažemo zauvek odvaja građane koji su nezadovoljni ustrojstvom Srbije, ekonomskim ili perifernim položajem severa države, od onih koji žele raspad Srbije i ostvarenje šovinističkg projekta nacionalne države za dva odsto stanovnika Srema, Banata i Bačke „, objašnjava Antić.
Koštunica: Ustav brana rasparčavanju države
Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je juče pod hitno donošenje novog ustava jer je postojeći „generator brojnih političkih i društvneih turbulencija u zemlji“. Suprotno autonomašima, predsednik DSS Vojislav Koštunica, koji je bio premijer u vreme donošenja aktuelnog Ustava, tvrdi da je taj akt „od prvog dana meta napada“ jer je brana rasparčavanju države.
Kako „slobodari“ rade
I dok se pristalice“vojvođanskog otpora“ pozivaju da bojkotuju srpske institucije, izvesni Miloš Podbarčanin, osuo je paljbu i na Teofila Pančića, takođe zagovornika građanske Srbije, zato što im zamera anonimnost. „Vojvođanski slobodari biraju anonimnost i okrilje interneta da ne bi bilo žrtava – odgovorio je Podbarčanin. Kakvi seratori, majko mila. 
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 10 stu 2012, 19:36 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Kakvi seratori, majko mila.  Tako to krene,scenario je uhodan godinama...A onda odjednom poljubiš pograničnu rampu,vidiš neke nove uniforme i carine...!
|
|
Vrh |
|
 |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 10 stu 2012, 19:50 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Kakvi seratori, majko mila.  Tako to krene,scenario je uhodan godinama...A onda odjednom poljubiš pograničnu rampu,vidiš neke nove uniforme i carine...! Vidi, ja na ovim našim prostorima ne isključujem apsolutno ništa. sve je moguće. Ali na osnovu svih dosadašnjih rezultata izbora u pokrajni, vidi se šta ljudi tamo misle. A i kao što sam rekao u nekim od prethodnih postova, jedini mogući način da Vojvodina postane nezavisna je isti onaj način na koji je i Kosovo postalo nezavisno. A ja stvarno ne vidim takav razvoj događaja u budućnosti.
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 10 stu 2012, 20:21 |
|
|
Vojvodina će proizvoditi GMO hranu?
Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić i državni sekretar slovačkog Ministarstva poljoprivrede Štefan Adam dogovorili su se u Novom Sadu da stručnjaci iz Vojvodine posete Slovačku, kako bi se upoznali s propisima u oblasti proizvodnje genetski modifikovanih kultura i semena.
Kako je saopštio Pokrajinski sekretarijat za informisanje, na sastanku u Vladi Vojvodine zaključeno je da je to jedno od pitanja koje u Srbiji tek treba da bude rešeno u skladu s propisima EU i s potrebama zaštite najkvalitetnije izvozne ponude Srbije, kakva je kukuruz i njegovo seme.
Ješić je u razgovoru sa slovačkom poljoprivrednom delegacijom istakao važnost izvoza kukuruza i semenskog kukuruza, jer Srbija na tom polju beleži izvanredne rezultate.
"Vojvodina ima poseban interes kada se radi o poljoprivredi, jer je izvoz poljoprivrednih proizvoda jedan od najvažnijih za čitavu našu ekonomiju. Od partnera iz Vlade Slovačke očekujemo i pomoć i podršku u procesu evrointegracija, jer se pred našom zemljom nalazi čitav niz važnih odluka i poslova", kaže Ješić.
Oblast poljoprivrede od posebne važnosti jer postoji niz pitanja koja su izuzetno važna kako bi izvoz vojvođanskih poljoprivrednih kultura i hrane bio najvišeg kvaliteta, smatra pokrajinski ministar. "Uz ubrzanje saradnje u oblasti evropskih integracija, sa ovom zemljom moramo ostvariti mnogo bolju ekonomsku saradnju, posebno u oblasti poljoprivrede, za koju postoje i resursi i mogućnosti", navodi Ješić.
Na današnjem sastanku dogovoren je i nastup poljoprivrednika i agrobiznisa dve zemlje na poljoprivrednim sajmovima u Njitri i Novom Sadu, a najavljeno je i da će Slovačka biti zemlja partner na novosadskom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu 2016. godine.
|
|
Vrh |
|
 |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 10 stu 2012, 20:54 |
|
|
Pa nek proizvodimo GMO hranu, šta fali?
Po nekoj mojoj logici (a nisam biolog, pa je sasvim moguće da lupetam), genetska modifikacija nekog organizma (u ovom slučaju povrća) može da ima posledice samo po organizam koji se genetski modifikuje, a ne po organizam koji ga skuva i pojede. Proteini i ugljeni hidrati su proteini i ugljeni hidrati, bez obzira da li je organski paradajz, gm kukuruz ili prženi skakavac. To se sve lepo razloži apsorbuje bez problema. Uostalom, ne vidim da Amerikanci imaju nešto mnogo kratak životni vek ili da obolevaju od raka više od nas Srba na primer.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 10 stu 2012, 21:00 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Pa nek proizvodimo GMO hranu, šta fali?
Po nekoj mojoj logici (a nisam biolog, pa je sasvim moguće da lupetam), genetska modifikacija nekog organizma (u ovom slučaju povrća) može da ima posledice samo po organizam koji se genetski modifikuje, a ne po organizam koji ga skuva i pojede. Proteini i ugljeni hidrati su proteini i ugljeni hidrati, bez obzira da li je organski paradajz, gm kukuruz ili prženi skakavac. To se sve lepo razloži apsorbuje bez problema. Uostalom, ne vidim da Amerikanci imaju nešto mnogo kratak životni vek ili da obolevaju od raka više od nas Srba na primer. Prouči malo GMO tematiku.
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 10 stu 2012, 21:06 |
|
|
Čovjek je očito došao s namjerom provocirati, od početka mi je bio sumnjiv. Kakav je to potpis "budimo svi Srbi"?! Dovođenje u pitanje hrvatskog jezika od strane njegovih sunarodnika neću ni pominjati. Bezobrazluk.
Što se GMO tiče, tu su na žalost veliki novci u pitanju... Ne bi me čudilo da se na odvajanju Vojvodine radi upravo iz tog razloga.
|
|
Vrh |
|
 |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 10 stu 2012, 21:09 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Pa nek proizvodimo GMO hranu, šta fali?
Po nekoj mojoj logici (a nisam biolog, pa je sasvim moguće da lupetam), genetska modifikacija nekog organizma (u ovom slučaju povrća) može da ima posledice samo po organizam koji se genetski modifikuje, a ne po organizam koji ga skuva i pojede. Proteini i ugljeni hidrati su proteini i ugljeni hidrati, bez obzira da li je organski paradajz, gm kukuruz ili prženi skakavac. To se sve lepo razloži apsorbuje bez problema. Uostalom, ne vidim da Amerikanci imaju nešto mnogo kratak životni vek ili da obolevaju od raka više od nas Srba na primer. Prouči malo GMO tematiku. Pa kažem da nisam biolog i da je sasvim moguće da pišem gluposti. To je neka moja što bi rekli zdravoseljačka logika. Proučiću svakako, možda saznam nešto što nisam znao.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 11 stu 2012, 01:11 |
|
|
Ne trolajte.Imate pdf za "jezike i pisma".
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 11 stu 2012, 01:25 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Pa kažem da nisam biolog i da je sasvim moguće da pišem gluposti. To je neka moja što bi rekli zdravoseljačka logika.
Proučiću svakako, možda saznam nešto što nisam znao. Opasna je igra sa genetski modifikovanom hranom... i ja sam mislio da je to zabava za paranoicare...ali kad se udubis u to, vidis ko forsira uvoz tog sranja i zasto... mracna prica... Jaga je obesio mapu sveta gde se vidi ko je sve preuzeo GM, mi smo pusto ostrvo u Evropi koje se jos sluzbeno opire, mada ima i kod nas polja koja uzgajaju to...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
 |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 11 stu 2012, 12:40 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Pa kažem da nisam biolog i da je sasvim moguće da pišem gluposti. To je neka moja što bi rekli zdravoseljačka logika.
Proučiću svakako, možda saznam nešto što nisam znao. Opasna je igra sa genetski modifikovanom hranom... i ja sam mislio da je to zabava za paranoicare...ali kad se udubis u to, vidis ko forsira uvoz tog sranja i zasto... mracna prica... Jaga je obesio mapu sveta gde se vidi ko je sve preuzeo GM, mi smo pusto ostrvo u Evropi koje se jos sluzbeno opire, mada ima i kod nas polja koja uzgajaju to... Mračna priča zato što bi morali da kupujemo semenje od belosvetskih kompanija i time zavisili od njih? Ako je to, onda da. Ili zato što je gm hrana štetna za zdravlje? Ja baš i ne verujem da je štetna, pošto ne vidim da ljudi masovno umiru mladi u zemljama gde se to jede. A i svi drve hemija, pesticidi, kancerogeni emulgatori, nezdrav način života..... A ljudi žive sve duže i duže...Nešto mi tu nije logično.
|
|
Vrh |
|
 |
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 11 stu 2012, 12:42 |
|
|
Inače je nešto umanjilo Srba na forumu.
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
 |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 11 stu 2012, 12:46 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Inače je nešto umanjilo Srba na forumu. Ma neee, ja sam musliman. Pitaj BBC-a, on će sve lepo da ti objasni. 
|
|
Vrh |
|
 |
Ksenija
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 11 stu 2012, 19:19 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Inače je nešto umanjilo Srba na forumu. Nedostaju vam?! 
|
|
Vrh |
|
 |
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 11 stu 2012, 22:24 |
|
|
Ma ne, oni su sad valjda za SDA
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 12 stu 2012, 18:55 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 12 stu 2012, 19:07 |
|
|
Bratstvo i jedinstvo autonomaša 
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 12 stu 2012, 19:11 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 12 stu 2012, 19:14 |
|
|
Tamo se nalazi i kuća bana Jelačića?
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 12 stu 2012, 19:16 |
|
|
Da. Konoba je u prizemlju i podrumu. Vidim da je saniran krov, oluci, stavljena nova fasada... Lepo izgleda. Prosto blista kad se gleda sa tvrđave.
|
|
Vrh |
|
 |
puntar2.0
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 12 stu 2012, 19:22 |
|
|
Kako ide ta konoba, pale li se Vojvodjani na mediteranski flair? 
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 12 stu 2012, 19:27 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
puntar2.0
|
Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti Postano: 12 stu 2012, 19:29 |
|
|
Konobo moja, lalala  prava konoba. A ko drzi, fetivi Istrani, nasi, vasi? 
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|