HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 svi 2026, 13:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 131 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Zona Zamfirova
PostPostano: 02 kol 2013, 14:28 

Ma bitno je ovo pod 1., a o ostalome se da raspravljati. :D

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 14:34 

Kakva opsesija, Tito dragi. :zubati

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 14:39 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Al zato vi imate čvrste i vijekovne veze sa kajkavcima. =))

Doduše, 10x duže je Busovača bila u istoj državi sa Vranjem (1463-1878), nego sa Zagrebom (1878-1918). :zubati

Pa baš o tome sam i htio malo, no ode tema opet negdje...
Manja je razlika između nas "dinaraca" Hrvata i Zagoraca nego ovih Timočana (ili čega već) i prečanskih Srba.
Nego, vidim da Srbi tek s Bugarima i Makedoncima imaju prijepore.

Mene doista zanima zašto se nisu držali onoga što im je relativno blisko, Crna Gora, Kosovo i Makedonija, eventualno Vojvodina. Zašto se nisu držali istočne Jugoslavije. To je meni uvijek bilo dobro rješenje, granica na Drini, Juga u dva dijela, ne s potpuno prekinutim vezama.

U Zoni Zamfirovoj je idealiziran izgled tog Niša krajem 19. st. Sve je prečisto, plastično, niko ništa ne radi, samo se loče i igra kola (doduše taj dio odgovara...) To je vjerojatno ipak bilo nešto poput Baščaršije.

Uglavnom, ne znam zašto su zapadni Srbi ikada poželjeli s ovim istokom bit u zajednici. Dok je Tesla struju proizvodio i dok je AU od Srba preko Drine pravila napredne ljude, dotle su ovi uz cigane po blatu gacali.

Srpska etnološka granica na Drini je izmišljotina!

Srbin iz Valjeva, Loznice ili Obrenovca je daleko bliži Srbinu iz Prijedora ili Doboja, nego onom iz Pirota ili Zaječara.

Hoćemo li malo govoriti o kolonizaciji Vojvodine nakon 1945. ili o konstantnom doseljavanju u Beograd od 1945. do danas, ili o zadnjem talasu izbjeglica 1992-1995?

I na osnovu svega toga, zar ti stvarno misliš da će se ikada formirati "Zapadna Jugoslavija" i neka granica na Drini? Pa nema teoretske šanse.

Hrvatska je u EU. Neka se okrene konačno Srednjoj Evropi - Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj. Želimo joj srećan put.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 14:41 

Ne budi strog Vujadine. Čovek traži mesto "pod Suncem" i pun osećaj pripadnosti novom okruženju.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 14:52 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Kakva opsesija, Tito dragi. :zubati

:clap

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 15:45 

Pa jezik ne zna za granice, toga ima i u Hrvatskoj i u BiH, ne pričaju svi pripadnici jednog naroda potpuno isto.

Inače posle sloma osmanlija, teritorija je očišćena (ostalo je samo nešto njihovih hibrida), samo je preživela jedna dzamija u Beogradu i Nišu.
:palacgore1

Što bi rekao Dodik ''što manje dzamija, to lepši grad''.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 19:47 

Doista mi nije jasno zašto niste asimilirali Makedonce, Crnogorce, pa i Bugare; Slaveni a pravoslavci. Tu su Albanci pravoslavni. Nije mi jasno zašto ste se uopće bakćali sa Krajinom pogotovo, kao da ste mislili da možete kad hoćete i što hoćete od ovih pravoslavnih pa ono idemo katoličke i muslimanske Srbe zajebavat.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 21:13 

Zato što je BugaroMakedonaca bilo više nego Srba, a i postoje dijelovi srpskog naroda koji pričaju k'o Bugari za koje je pitanje bi li razvili srpsku svijest...

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 21:55 

BugaroMakedonci... :zubati

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 22:09 

Doista mi nije jasno zašto niste asimilirali Makedonce, Crnogorce, pa i Bugare; Slaveni a pravoslavci. Tu su Albanci pravoslavni. Nije mi jasno zašto ste se uopće bakćali sa Krajinom pogotovo, kao da ste mislili da možete kad hoćete i što hoćete od ovih pravoslavnih pa ono idemo katoličke i muslimanske Srbe zajebavat.

Probali su, pa su dobili Mihailova.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 22:23 

volvoks je napisao/la:
Zato što je BugaroMakedonaca bilo više nego Srba, a i postoje dijelovi srpskog naroda koji pričaju k'o Bugari za koje je pitanje bi li razvili srpsku svijest...

Nikad nije bilo više "BugaroMakedonaca" (potpuno prozvoljan konstrukt, al ajde) od Srba.

Uzmi popise iz/oko 1910. kao referentnu tačku:

Srbi: cca 5,2 miliona
"BugaroMakedonci": 4,7 miliona

Danas na Balkanu:

Srbi (bez Crnogoraca): cca 7,5-7,6 miliona
Bugari (bez Makedonaca): cca 6,1-6,2 miliona

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 23:06 

Asimilacija Makedonaca i Crnogoraca je škakljiva tema, jer se sve svodi na to da li ih priznaješ kao naciju ili ne.
Ako ih priznaješ, onda su Makedonci najstariji narod u bivšoj SFRJ i onda pričamo o asimilaciji. Ako ih ne priznaješ onda to nije asimilacija, nego zadržavanje srpskih korena koji ne mogu nestati zbog toga što ti je neko promenio zadnjih tri slova u prezimenu.

Inače ja sam ''Makedonac'' iz Srbije pa poznajem dobro makedonsku zajednicu.
U Srbiji naša makedonska zajednica broji oko 250.000 ljudi (svi imamo tipična prezimena na -vski i rodom smo uglavnom sa severa MKD), ali 90% nas se izjašnjavamo kao Srbi, tako da zvanično makedonska nacionalna manjina broji 22,755 ljudi, prema poslednjem popisu.
Mi smaramo da nismo asimilovani, već da nas oni nisu uspeli da asimiluju u Makedonce.
Naravno ne treba mešati nečiju geografsku odrednicu sa nacionalnom, ja mogu za sebe da kažem da sam Makedonac, ali se podrzumeva da mislim na svoj geografski identitet, u nekom užem smislu.

Što se tiče Crnogoraca, u Srbiji ima bar jedno milion Crnogoraca, pa ti vidi kakva su oni ''nacija''.

Bugari su posebna nacija, i kada oni postaju Srbi to jeste asimilacija.
Albanci nisu slovenskog porekla, a pošto su i tamnije boje kože, mešanje sa njima je smrt za svaku naciju. Na svu sreću, zbog njihove izolovanosti i jezičke barijere, malo ko se sa njima i mešao.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 23:19 

@white Dakle, djelomično su uspjeli s CG i Makedoncima, samo dobili ljude, bez teritorija. Jebiga...

Malo čitam okolo: http://sh.wikipedia.org/wiki/Srbizacija

Evo meni omiljenog teksta:
http://www.farsarotul.org/nl16_1.htm

Je li postoji narod, osim današnjih Bošnjaka :D , čija je guzica bila više zinula a da je imao manje moći i znanja zadovoljit apetit?!

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 23:19 

@Whiteone

Malo ti rasistički ti stavovi sa Albancima. Mešali su se sa njima svi susedi, a asimilacija je išla dvosmerno.

@Junuz

Vidim da i dalje "bacaš" na endehazijske fazone. :zubati

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 23:34 

@Junuz

Vidim da i dalje "bacaš" na endehazijske fazone. :zubati

Citat:
But it is still slightly piquant to think, when one hears so-called right-wing Russian politicians talking about the need to defend their ancient Slav brothers in Bosnia, that the one component of the Bosnian population which has a large and identifiable element of non-Slav ancestry is the Bosnian Serbs.
:zubati

Nisu NDH-azijske nego zapadnojugoslavenske...

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 23:37 

Vratio se u punoj veličini. :zubati

No, što Vama onodrinskim Srbima točno smeta u bližoj suradnji RH i RS? Pa to je najbolja garancija dugoročnog opstanka slobodarske Srpske. :neznam

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 23:45 

A kao Hrvatska je velesila, pa je se kao bojimo, pa kao moramo biti u dobrim odnosima s njom =))

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 23:47 

SDB je napisao/la:
? Pa to je najbolja garancija dugoročnog opstanka slobodarske Srpske. :neznam

I Hrvatske, kume :D

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 23:48 

Da citiram jedno djelo sedme umjetnosti: Our ships must all sail in the same direction. :D

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 23:50 

Nego, zar nije Hrvatske veća frka od nas, ako u obzir uzmemo činjenicu da bi barem 90% njih guzice dali da se Srpska "ugasi" :D

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 23:51 

Utvaram si da imate snoviđenja, poštovani gospodine Agathone. :D

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 23:51 

Idi prvo ubedi Slovence i ovo tvoje cveće/muslimane/Muslimane/Bošnjake/Bosance-i-Hercegovce. :kava

A na ove postove koji se sudaraju jedan sa drugim ne mogu da komentarišem. Ne znam koji tačno stav treba da branim. :zubati

SDB je napisao/la:

No, što Vama onodrinskim Srbima točno smeta u bližoj suradnji RH i RS? Pa to je najbolji garant dugoročnog opstanka slobodarske Srpske. :neznam

Baš ništa, posebno što takva stvar zapravo ne postoji u pravom smislu. Smetaju kojekakve teritorijalne pretenzije, istorijski falsifikati, povremeni pokušaji identitetskog, institucionalnog i biološkog zatiranja... ali to bi bilo sve. Istina, mislim da sve to zajedno više smeta "prekodrinskim" nego "onodrinskim" Srbima.

Mada, pošto u 90% slučajeva pokazujete (sad si dopuštam da se obratim Hrvatima kao kolektivitetu) zavidan nivo mržnje, malicioznosti, odbojnosti itd kad je u pitanju bilo šta što ima veze sa Srbima, zaista me čudi otkud ta silna "ljubav". Dakle, ako su u pitanju dva potpuno različita sveta, dva naroda, dva jezika, ekonomski i kulturno potpuno nepovezane celine, koje su eto samo zlom istorijskom sudbinom i voljom stranog faktora privremeno ugurane u istu tvorevinu, čemu sad saradnja? :zubati

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 23:52 

Zanimljivo kako gospodin Aga i ja imamo isto viđenje hrvatskih stavova. :zubati

Eno čak i gospodin Karamarko, kad otvori usta o majorizaciji Hrvata u federaciji... iz njih izađe neka konstrukcija o pogodovanju (pogubnom!) srpskom separatizmu.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 23:54 

SDB je napisao/la:
Utvaram si da imate snoviđenja, poštovani gospodine Agathone. :D

A kao ne bi, a?
Kao 70 km od Zagreba kme kme i te fore. Jebote, prave ste tetke :D

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 23:55 

Idi prvo ubedi Slovence i ovo tvoje cveće/muslimane/Muslimane/Bošnjake/Bosance-i-Hercegovce. :kava

A na ove postove koji se sudaraju jedan sa drugim ne mogu da komentarišem. Ne znam koji tačno stav treba da branim. :zubati

SDB je napisao/la:

No, što Vama onodrinskim Srbima točno smeta u bližoj suradnji RH i RS? Pa to je najbolji garant dugoročnog opstanka slobodarske Srpske. :neznam

Baš ništa, posebno što takva stvar zapravo ne postoji u pravom smislu. Smetaju kojekakve teritorijalne pretenzije, istorijski falsifikati, povremeni pokušaji identitetskog, institucionalnog i biološkog zatiranja... ali to bi bilo sve. Istina, mislim da sve to zajedno više smeta "prekodrinskim" nego "onodrinskim" Srbima.

Mada, pošto u 90% slučajeva pokazujete (sad si dopuštam da se obratim Hrvatima kao kolektivitetu) zavidan nivo mržnje, malicioznosti, odbojnosti itd kad je u pitanju bilo šta što ima veze sa Srbima, zaista me čudi otkud ta silna "ljubav". Dakle, ako su u pitanju dva potpuno različita sveta, dva naroda, dva jezika, ekonomski i kulturno potpuno nepovezane celine, koje su eto samo zlom istorijskom sudbinom i voljom stranog faktora privremeno ugurane u istu tvorevinu, čemu sad saradnja? :zubati

Saradnja u obostranom interesu, gospodine Jagnje, pogotovo s ovim nama bliskim Krajišnicima. Uostalom, vidite da i gospodin Dodik gleda dugoročno, a ne igra na prvu kao neki. :zivili

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 131 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: