|
|
Stranica: 6/169.
|
[ 4201 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 24 tra 2017, 16:05 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Cijela Latinska Amerika uopšte ni nema rasno-etnički homogene cjeline. Svako u familiji ima u ranijim generacijama bar nekog druge rase ili crnca, bijelca ili domorodca.
U Brazilu dominiraju mulati (mješavina crne i bijele rase), u Meksiku, Čileu, Kolumbiji mestici (mješavina bijele i žute rase).
U izolovanim Paragvaju i Boliviji nije bilo većeg upliva bijelaca i crnaca pa su većina starosjedioci žute rase.
Latinska Amerika je veliki melting pot u pravom smislu za razliku od SAD gdje je izražena segregacija iako za sebe kažu da su melting pot.
Mestici su mješavina indijanaca i bijelaca znači crvene i bijele rase a ne žute, žuti su Kinezi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Leeroy Jenkins
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 24 tra 2017, 16:08 |
|
Pridružen/a: 21 stu 2015, 17:34 Postovi: 3508 Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
|
iJozo je napisao/la: Kaftanzoglio je napisao/la: Povećanje standarda je uzrok manjeg nataliteta. Kad bi to bilo točno vrijedilo bi pravilo da što je veći standard - to je manji natalitet. Međutim, to u stvarnosti nije tako. U nekim zemljama s većim standardom natalitet je (kod domicilnog stanovništva, samo to nas zanima) veći nego u nekim zemljama s nižim standardom. Natalitet zapravo korelira 1/1 s opsegom socijalne države. Slučaj je takav da što je država bogatija to ima više novaca za socijalne programe tj. što je bogatija to je redovito i opseg socijalne države veći odnosno natalitet je manji. Ali nije uvijek slučaj. Postoje iznimke koje nas upućuju na to da pad nataliteta ne ovisi toliko o rastu standarda, već upravo o državnim socijalnim programima koji ga prate. To je uostalom i logično. Jer standard raste od kad je svijeta i vijeka. A pad nataliteta je zabilježen tek po izumu socijalne države koja eliminira socijalne i ekonomske funkcije podizanja većeg broja djece. Koja je to država na svetu po tebi primer dobro uređene države?
_________________ Robi lopove vrati bodove!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 24 tra 2017, 16:28 |
|
|
i_jopet je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Cijela Latinska Amerika uopšte ni nema rasno-etnički homogene cjeline. Svako u familiji ima u ranijim generacijama bar nekog druge rase ili crnca, bijelca ili domorodca.
U Brazilu dominiraju mulati (mješavina crne i bijele rase), u Meksiku, Čileu, Kolumbiji mestici (mješavina bijele i žute rase).
U izolovanim Paragvaju i Boliviji nije bilo većeg upliva bijelaca i crnaca pa su većina starosjedioci žute rase.
Latinska Amerika je veliki melting pot u pravom smislu za razliku od SAD gdje je izražena segregacija iako za sebe kažu da su melting pot.
Mestici su mješavina indijanaca i bijelaca znači crvene i bijele rase a ne žute, žuti su Kinezi. Crvena rasa ne postoji. Indijanci tj. američki domoroci su mongoloidne ili žute rase.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 24 tra 2017, 16:36 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63187 Lokacija: DAZP HQ
|
zaba1111 je napisao/la: dudu je napisao/la: pa zato i spominjem Azerbajdžan. fertilitet je naglo skočio u zadnjih 10 godina, sad je debelo iznad 2 (2011. 2.38). pritom se radi o izrazito sekularnoj državi u kojoj žive šiitski muslimani koji malo drže do vjere. siromašni baš i nisu.
2001. su dotakli dno i imali samo 110 tisuća rođenih, prosjek zadnjih 5 godina je 165+ tisuća.
drugi primjer je Kazakstan, 1999. fertilitet za njih samo 1.79 i 217 tisuća rođenih (10 godina prije duplo više rođenih). prosjek rođenih zadnje tri godine je 400+ tisuća, stopa fertiliteta 2.73.
isto tako, nisu odveć veliki muslimani, zajedničko s Azerbajdžanom je da su proizašli iz komunizma i da su bogati naftom i plinom.
eto ti zadatak za istražiti ovaj fenomen.
I kakve su se drustvene promjene tamo dogodile pa je fertilitet porastao? Zna li se ista? osnovali su Mother fund, kapa lova od nafte.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 24 tra 2017, 16:45 |
|
|
iJozo je u pravu vezano za korelaciju mirovinskih fondova s generacijskom solidarnošću i kraha fertiliteta. prije par mjeseci moja se buduća punica žali meni na svoju mirovinu. i onda joj ja to matematički objasnim zašto njen prigovor nema nikakvog smisla. ima jedno dijete, suprug joj je bio u vojnoj mirovini 15+ godina, ona naslijedila njegovu mirovinu, umirovila se s 53. godina. mirovina joj je natprosječna za RH s obzirom da je u osnovi vojna invalidska. suštinski, nju bi trebala financirati njena kćer.  s druge strane moja stara još radi punom parom, a ima 4-ero djece koja mjesečno od redovnog rada zarađuju 8-10 puta više od puničine kćeri, tj. moje zaručnice.  međutim, laž je da mi radimo za sigurnu mirovinu svojih roditelja, ne, naši izdaci od brutta odlaze na financiranje moja punice i takvih koji se u ovoj državi broje u stotinama tisuća. i naravno da se onda jebe nekom ima li jedno ili nijedno dijete jer misli da mu se mirovina podrazumjeva i da je on to "zaradio". i još je premala. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 24 tra 2017, 19:42 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 14:42 Postovi: 8931 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
dudu je napisao/la: iJozo je u pravu vezano za korelaciju mirovinskih fondova s generacijskom solidarnošću i kraha fertiliteta. prije par mjeseci moja se buduća punica žali meni na svoju mirovinu. i onda joj ja to matematički objasnim zašto njen prigovor nema nikakvog smisla. ima jedno dijete, suprug joj je bio u vojnoj mirovini 15+ godina, ona naslijedila njegovu mirovinu, umirovila se s 53. godina. mirovina joj je natprosječna za RH s obzirom da je u osnovi vojna invalidska. suštinski, nju bi trebala financirati njena kćer.  s druge strane moja stara još radi punom parom, a ima 4-ero djece koja mjesečno od redovnog rada zarađuju 8-10 puta više od puničine kćeri, tj. moje zaručnice.  međutim, laž je da mi radimo za sigurnu mirovinu svojih roditelja, ne, naši izdaci od brutta odlaze na financiranje moja punice i takvih koji se u ovoj državi broje u stotinama tisuća. i naravno da se onda jebe nekom ima li jedno ili nijedno dijete jer misli da mu se mirovina podrazumjeva i da je on to "zaradio". i još je premala.  To bi imalo smisla da svatko ima iznadprosječnu mirovinu. Prosječna mirovina u RH iznosi 2.245 kuna, a sada dolaze u mirovinu baby boomeri koji su imali znatno bolje životne uvjete od svojih roditelja. a kad netko sleti s malo manje od 6.000 kn na 2.200 onda to i nije neki pokazatelj ružićaste treće dobi. a što se tiče korelacije, može se uzeti u obzir i cijena zlatnih ribica s dovoljnim brojem uzoraka da koeficijent korelacije bude statistički značajan. bez kontrolnih varijabli to je šuplja priča.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 24 tra 2017, 19:43 |
|
|
dudu je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: I kakve su se drustvene promjene tamo dogodile pa je fertilitet porastao? Zna li se ista?
osnovali su Mother fund, kapa lova od nafte. državni fond?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 24 tra 2017, 20:27 |
|
|
jedna od metoda revitalizacije je i pokupljanje fertilnih dama iz inozemstva.  – Obožavam Zagreb. Rođena sam Novosađanka, ali sam pre par godina imala čast i privilegiju da par meseci živim u Zagrebu. Ljubav koja se rodila prema gradu je neopisiva. Atmosfera, kultura, ljudi. Nikada se nisam nigde tako lepo osećala. Od tada pratim svakodnevno ovu grupu i kroz vaše slike sa setom se sećam vremena koje sam provela u najlepšem gradu. Kada sam se posle nekog vremena vratila u Zagreb, čim sam ga ugledala kroz glavu mi je prošlo: “Konačno sam kod kuće”. Eto, da znate kako je biti stranac u Zagrebu i kako ga grad i vi učinite da se oseća baš kao kod kuće – napisala je Andrea Stojanović u grupi “Zakaj volim Zagreb”. http://dalje.com/2017/04/andrea-stojano ... a-kulture/
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Leeroy Jenkins
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 24 tra 2017, 21:20 |
|
Pridružen/a: 21 stu 2015, 17:34 Postovi: 3508 Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
|
dudu je napisao/la: jedna od metoda revitalizacije je i pokupljanje fertilnih dama iz inozemstva.  – Obožavam Zagreb. Rođena sam Novosađanka, ali sam pre par godina imala čast i privilegiju da par meseci živim u Zagrebu. Ljubav koja se rodila prema gradu je neopisiva. Atmosfera, kultura, ljudi. Nikada se nisam nigde tako lepo osećala. Od tada pratim svakodnevno ovu grupu i kroz vaše slike sa setom se sećam vremena koje sam provela u najlepšem gradu. Kada sam se posle nekog vremena vratila u Zagreb, čim sam ga ugledala kroz glavu mi je prošlo: “Konačno sam kod kuće”. Eto, da znate kako je biti stranac u Zagrebu i kako ga grad i vi učinite da se oseća baš kao kod kuće – napisala je Andrea Stojanović u grupi “Zakaj volim Zagreb”. http://dalje.com/2017/04/andrea-stojano ... a-kulture/Kada je Šešelj to govorio '91. godine, vi ste se bunili.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 25 tra 2017, 07:57 |
|
|
Kombinacija je uzroka: - moralno-hedonistički - ekonomski - demografski (nema žena na selu... ) - ideološki - vladavina lezbo feminizma Današnje društvu zapošljava žene, posebno tranziciono, a ekonomski slabi muškarce, i onda je lov na ženu težak... http://izvankuhinje.blogspot.rs/2013/07 ... -zena.html
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 25 tra 2017, 08:05 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 27918 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
|
Ovo naše društvo je pomalo nepravedno... Kada god slušate ženske kako pričaju one sigurno 5x više spominju dečke, brak, veze... Muški više spominju sport, fight, auta... Hoću reći, ženama je veza, brak mnogo važnija nego muškarcima, pa se postavlja pitanje - a zašto onda ženske ne jure muškarce umjesto obrnuto?? Ako je njima do toga zašto se više ne potrude?? Malo mi nelogično sve to...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 25 tra 2017, 08:27 |
|
|
Metemma je napisao/la: Kombinacija je uzroka: - moralno-hedonistički - ekonomski - demografski (nema žena na selu... ) - ideološki - vladavina lezbo feminizma Današnje društvu zapošljava žene, posebno tranziciono, a ekonomski slabi muškarce, i onda je lov na ženu težak... http://izvankuhinje.blogspot.rs/2013/07 ... -zena.htmlKada pogledate sva ta društva u kojima je demografska stopa loša čini vam se da tu vlada svojevrsna kaotičnost u smislu uzroka. Pa tako neki spominju siromaštvo, a neki pak bogastvo. Neki neuređeno a neki preuređeno društvo. Neki pak suvremeni način života a neki zaostajanje za istim. Neki religiju, a neki ateizam... Neki industrijalizaciju a neki deindustrijalizaciju... Jer ako npr jaka socijalna sigurnost ubija natalitet onda bi npr Balkan trebao imati jak natalitet. A što je zajedničko svim tim državama koje izumiru?? A izumiru ili su blizu pozitivne nule skoro sve osim većine afričkih. Što zajedničko imaju Skandinavija i Balkan? Njemačka i Iran? Kanada i Kina? Japan i Turska. Francuska i Libanon? Rusija i Argentina? Meni pada na pamet jedna zajednička stvar - u svim tim društvima žene su ili dobile ravnopravnost sa muškarcima ili su postigle veliki napredak u odnosu na period u zadnjih 100 ili 50 godina. Zabraniti ženama karijeru, inače je civilizacija osuđena na propast! 
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 25 tra 2017, 08:56 |
|
|
|
Većina ljudi danas živi u gradovima. Prosečan stambeni prostor u gradovima je oko 60-ak kvadrata. Nema mesta za mnogo dece u tolikom prostoru.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Leeroy Jenkins
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 25 tra 2017, 08:57 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Leeroy Jenkins
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 25 tra 2017, 09:02 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Većina ljudi danas živi u gradovima. Prosečan stambeni prostor u gradovima je oko 60-ak kvadrata. Nema mesta za mnogo dece u tolikom prostoru. Ne radi se samo o kvadraturi, već su danas deca veći trošak (ranije su, kako kaže onaj Karfanešto, bili radna snaga koja je pomagala u domaćinstvu i to od malih nogu).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 25 tra 2017, 09:03 |
|
|
|
Neravnopravnost. Položaj žene je postao bolji od muškarca, a žena neće da se uda "beneath herself".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Leeroy Jenkins
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 25 tra 2017, 09:05 |
|
|
Metemma je napisao/la: Neravnopravnost. Položaj žene je postao bolji od muškarca, a žena neće da se uda "beneath herself". Ne baš.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 25 tra 2017, 09:07 |
|
|
Leeroy Jenkins je napisao/la: Metemma je napisao/la: Neravnopravnost. Položaj žene je postao bolji od muškarca, a žena neće da se uda "beneath herself". Ne baš. Ne baš zato što se žene koje kliču neravnopravnosti ne porede sa milionima fizikalaca, rudara, stolara, zidara... već samo sa onima u boljem položaju. http://xn--j1aat.xn--90a3ac/2017/04/25/ ... -u-srbiji/
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 25 tra 2017, 09:09 |
|
|
Leeroy Jenkins je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Većina ljudi danas živi u gradovima. Prosečan stambeni prostor u gradovima je oko 60-ak kvadrata. Nema mesta za mnogo dece u tolikom prostoru. Ne radi se samo o kvadraturi, već su danas deca veći trošak (ranije su, kako kaže onaj Karfanešto, bili radna snaga koja je pomagala u domaćinstvu i to od malih nogu). Da, i to je veliki faktor.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 25 tra 2017, 20:30 |
|
|
na mom selu nema nijedna obitelj manje od troje djece. u gradu troje je rijetkost žešća. svi poznanici 1-2 djece. s nestankom sela nestajemo i mi. zašto je grad sranje za pravit djecu, više manje ste naveli: prosječni stan od 50-60 m2 je premalen za dvoje djece a kamoli više. i pusti troškovi. u gradu se sve plaća. na selu si sam pokriješ 2/3 hrane ko od šale. primjer. prosječna obitelj sa mog sela (tomislavgrad) vs prosječna obitelj iz mog grada (split) na selu voda džaba, čistoća se ne plaća, pokrivena većina hrane, ovo što sam nemaš od namirnica i nije nešto skupo. struja bar duplo jeftinija, svi se griju na drva., u gradu, želiš se osamostalit, ajmo 100k ojera za stan. na selu za te pare naziđamo 10 trokatnica. svi su meštri samo materijal se plaća.  i tako dalje i tako bliže. dok sam ovo pisao došao sam do zaključka da smo premoćni mi duvnjaci. budućnost je naša. eto ga. živili.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 25 tra 2017, 20:35 |
|
|
s one strane dinare je napisao/la: na mom selu nema nijedna obitelj manje od troje djece. u gradu troje je rijetkost žešća. svi poznanici 1-2 djece. s nestankom sela nestajemo i mi. zašto je grad sranje za pravit djecu, više manje ste naveli: prosječni stan od 50-60 m2 je premalen za dvoje djece a kamoli više. i pusti troškovi. u gradu se sve plaća. na selu si sam pokriješ 2/3 hrane ko od šale. primjer. prosječna obitelj sa mog sela (tomislavgrad) vs prosječna obitelj iz mog grada (split) na selu voda džaba, čistoća se ne plaća, pokrivena većina hrane, ovo što sam nemaš od namirnica i nije nešto skupo. struja bar duplo jeftinija, svi se griju na drva., u gradu, želiš se osamostalit, ajmo 100k ojera za stan. na selu za te pare naziđamo 10 trokatnica. svi su meštri samo materijal se plaća.  i tako dalje i tako bliže. dok sam ovo pisao došao sam do zaključka da smo premoćni mi duvnjaci. budućnost je naša. eto ga. živili. Duvnjaci taslače po troje četvero i u gradskoj četvrti Gornji Grad-Medveščak. međutim, ne znam nijednog koji živi u stanu manjem od 90 kvadrata ako već nema kuću. dominacija. toliko smo se proširili da imamo i svog čovjeka na čelu Srba u Hrvatskoj.  onog đavla Đikića.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 25 tra 2017, 22:57 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 26 tra 2017, 07:24 |
|
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 26 tra 2017, 08:04 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Većina ljudi danas živi u gradovima. Prosečan stambeni prostor u gradovima je oko 60-ak kvadrata. Nema mesta za mnogo dece u tolikom prostoru. točno to. uz precijenjene nekretnine, nestabilna primanja i visoke kamatne stope tek si rijetki mogu priuštiti luksuz promjene stambenog prostora.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske Postano: 26 tra 2017, 08:52 |
|
|
Jbg, da prosječni Hrvat ima svaki po 6 stanova opet bi našli neki drugi izgovor. Većina ljudi jednostavno ne želi imati djecu, osobito ne više od 1-2. Sama tehnika rađanja i podizanja djece im nije privlačna ( uz časnu iznimku samog spolnga akta). Meni je veće čudo kako su ljudi prije 100 godina imali motivaciju da to čine? Možda nisu mogli ni znali za drukčije? Pa i ne prije 100 godina, sa mnom je išlo u razred nekoliko djece iz obitelji od preko 10 potomaka. Možda je kontracepcija kriva?? Bušimo kurtone drugovi!!! A možda ljude treba dovesti u ono stanje svijesti koje je vladalo prije 100 godina?? Ejh kud nisam kakav Staljin da namećem zakone: 1. Ukidanje mirovina 2. Ukidanje staračkih domova 3. Zabranu rada u državnoj službi osobama bez djece 4. Zabranu obnašanja viših dužnosti osobama bez najmanje 4 djece 5. Vezivanje plaća za koeficijent broja djece, - bez djece 0.70, jedno dijete 1.0, dvoje djece 1.3, troje djece 1.6, četvoro djece 1.9 itd Bi se i napatili (ja prvi), ali bi povećali natalitet ( pod uvjetom zatvorenh granica dakako) 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|