HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 vel 2025, 01:22.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3546 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 142  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 24 srp 2017, 18:17 

Zanimljivo kako Slovenija nije pogodjena migracijama ka EU.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 24 srp 2017, 19:10 

Da, pa logično valjda solidno gospodarstvo, Slovenija je danas useljenička zemlja, ono što je Hrvatska mogla biti da u ključnom trenutku nije kiksala. q

Vrh

PostPostano: 24 srp 2017, 20:05 

Veća je razlika u plaći Srbije/BiH i Hrvatske, nego Slovenije i Hrvatske.

To znaci da nezaposlenost, a ne standard zaposlenih, igra apsolutno glavnu ulogu.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 24 srp 2017, 20:06 

Slovenci su veliki domoljubi i imaju solidan standard.

Vrh

PostPostano: 24 srp 2017, 20:22 

Mislim da su plaće u Sloveniji osjetno veće, manja nezaposlenost.
Ono što je Hrvatska trebala biti da privatizacija nije provedena kako jeste.

Vrh

PostPostano: 24 srp 2017, 22:27 

Razlika Slo : Hrv (1030:800) u placama je 30% na stranu Slo dakle osjetno, al nista nedohvatljivo.
Hrv : Srb (800:400) je razlika duplo dakle poprilicno velika na stranu Hrv.

Kod nas je bar dobro sto je "egzodus" potaknuo niz promjena pa je sad kuknjava sa svih strana ne da nema posla jer ima, vec da fali ljudi i pazi vraga ljudi nece vise radit za *** od place. Dobro jutro hrvatski poslodavci, sisali ste dok ste mogli sad se ili prilagodite ili propadnite ko vas jebe - ili radite sami duple i troduple smjene pa da vidimo i to cudo :zubati

Vrh

PostPostano: 24 srp 2017, 23:30 

O čemu vi pričate, hrvatski prosjek plaća nabijaju izmišljena radna mjesta na proračunu. Razlika u realnom sektoru između Slovenije i nekih dijelova Hrvatske ide i do 100% odnosno radnik u Hrvatskoj prima 500 eura plaću a Slovenac za isti posao 1000 eura.

Jedan primjer su županije, Slovenija uopće nema županije nego je podijeljena na općine i gradove i iznad toga odmah državna razina. Znači mi na umjetan način nepotrebnim županijama i osobljem koje tamo ima u pravilu plaće veće od prosjeka "stižemo" slovenski prosjek.

Vrh

PostPostano: 25 srp 2017, 01:45 

Ajde sad kad si toliko pametan koliko ljudi u RH je zaposleno u zupanijama ?

Vrh

PostPostano: 25 srp 2017, 10:06 

Pa ne znam , ali nije ni važno, to je samo jedan primjer.

Evo još jedan, Slovenija ima 14 ministarstava, Hrvatska 19.

Ili ova, Grad Rijeka koji pokriva 44km2 i 130 000 stanovnika ima skoro isti broj zaposlenih kao Mestna Občina Ljubljana koja pokriva 275km2 i 290 000 stanovnika.

Ne očekuješ valjda da nabrajam sve primjere kako Hrvatska lovi prosjek Slovenije izmišljenim radnim mjestima.

Osim toga Slovenija je policentrično razvijena zemlja. Mi smo blizu njihovog prosjeka u centru Zagreba, a s druge strane neke regije u Hrvatskoj su iza Srbije po razvijenosti. Da je recimo bivše okupirano područje danas razvijenije od Srbije, sigurno bi se puno više Srba vratilo nego ovako, bez obzira na ustaše i četnike.

Vrh

PostPostano: 25 srp 2017, 18:21 

Naravno da ne znaš, već pametuješ.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 16:24 

Od 441 000 Hrvata u Njemačkoj, samo 34 000 ima više od SSSa, a tu su uključeni i potomci hrvatskih iseljenika iz Juge kao i bilo tko čiji je jedan roditelj Hrvat. Definitivan krah mita kako iz RH iseljavaju "najbolji i najobrazovaniji". U jednoj od najprivlačnijih zemalja EU % Hrvata sa diplomom i više je niži od onog u RH.

Dakle kod iseljavanja iz RH radi se o osobama sa osnovnom školom te u manjoj mjeri SSS - u prijevodu oni koji su kronično nezaposleni na tržištu RH. Rezultat svega je da se postotak obrazovanih Hrvata podiže u RH, više ne samo zbog većeg broja mlađih generacija koje idu na fakultet i stječu diplomu, već sad i zbog mehaničkog odlijeva onih niže obrazovanih.

Ovo će se značajno odraziti i na hrvatski fertilitet - prema istraživanju koje je VL objavio prije par godina visokoobrazovane Hrvatice imaju gotovo kosovski fetilitet iz 90ih godina (kreće se u rasponu od 2,4-2,6). Hrvatice sa SSSom imaju fertilitet pri prosjeku EU (oko 1,4-1,6), a Hrvatice sa samo osnovnom školom imaju i najlošiji fertilitet (mislim da je čak bio tako nisko kao 0,89). Odlijevom zadnje dvije grupe očekujem postupno povećanje hrvatskog fertiliteta, koliko ovisit će o odlijevu NSS i SSS grupa iz zemlje.

Još kad bi "hit" destinacija po pisanjima medija - Irska- objavila ovako detaljne podatke kao i njemački zavod za statistiku imali bi kompletnu sliku - no za ustanovljenje trend a dovoljna je i Njemačka s obzirom da je daleko najveći uzorak u pitanju.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 16:43 

To što si napisao da je dobro zapravo je katastrofa. Odlaze oni koji znaju nešto konkretno raditi i napraviti s rukama , a ostaju dipl. filozofi, politolozi i ekonomisti po državnim firmama i na izmišljenim radnim mjestima.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 16:48 

Ti si dokaz da i oni bez završene srednje škole ostaju.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 16:52 

Kaftanzoglio je napisao/la:
To što si napisao da je dobro zapravo je katastrofa. Odlaze oni koji znaju nešto konkretno raditi i napraviti s rukama , a ostaju dipl. filozofi, politolozi i ekonomisti po državnim firmama i na izmišljenim radnim mjestima.

To sam i ja hteo da napišem.

Nije visoko obrazovanje šta je nekad bilo... kad sam ja završio srednju pre 15ak godina, ovde u Montenegru u celoj državi nije bilo fakulteta na prste jedne ruke... a sad ih toliko u jednom gradu...

U Beogradu milijardu nekakvih "viših", "visokih" škola... "Viša poslovna", "Visoka menadžerska", "Škola za izučavanje socioloških procesa u društvima Aboridžinskih zajednica", ova, ona... to je sve, u poređenju sa nekadašnjim visokim obrazovanjem-go ***. Diplome se kupuju na pijacama...

Ali šta ćeš-ljudi se u ovom crnilu teše bilo čim... tumače podatke na najnaopakije načine ne bi li delovali pozitivno... grabe se za slamku...

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 16:55 

Dežurno lupetalo, od svih nezaposlenih sa VSSom (oko 23000) njih 2/3 (preko 15000) je sa Društveno-humanističkih fakulteta te su prvi na redu za odalazak. Ljudi koji odlaze su kronično nezaposleni te su vrlo vjerojatno dosad bili glavni motori sive i crne ekonomije. Sretan im put. Probaj pročitati koju analizu tržišta rada prije no što lupiš svoj dnevni crnjak.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 16:58 

Nebitan lik je napisao/la:

To sam i ja hteo da napišem.

Nije visoko obrazovanje šta je nekad bilo... kad sam ja završio srednju pre 15ak godina, ovde u Montenegru u celoj državi nije bilo fakulteta na prste jedne ruke... a sad ih toliko u jednom gradu...

U Beogradu milijardu nekakvih "viših", "visokih" škola... "Viša poslovna", "Visoka menadžerska", "Škola za izučavanje socioloških procesa u društvima Aboridžinskih zajednica", ova, ona... to je sve, u poređenju sa nekadašnjim visokim obrazovanjem-go ***. Diplome se kupuju na pijacama...

Ali šta ćeš-ljudi se u ovom crnilu teše bilo čim... tumače podatke na najnaopakije načine ne bi li delovali pozitivno... grabe se za slamku...

Go *** su oni koji misle da će imati ikakvu budućnost u svijetu bez diplome ili visokocijenjenog tečaja. Izuzetci su toliko rijetki da ih se na prste može brojat u današjem svijetu. Robotizacija ide u punom jeku.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 17:06 

Još jedna pozitivna stvar vezano uz ovo jest što će nam se s ovim trendom prosjećni IQ povećati sa sadašnjih 100 što automatski znači i veći inteleltualni kapacitet buduće nacije.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 17:06 

Zadar1993 je napisao/la:
Go *** su oni koji misle da će imati ikakvu budućnost u svijetu bez diplome ili visokocijenjenog tečaja. Izuzetci su toliko rijetki da ih se na prste može brojat u današjem svijetu. Robotizacija ide u punom jeku.

U USA i Kanadi studenti ženskog pola čine lavovski deo (nekih 70 %) sa procenjenim daljim rastom matematičkom progresijom (sem u Mašinstu, Fizici, Informatici i sl) te će za deceniju činiti preko 90 % studentske populacije.

Muškarci se ubrzano vraćaju zanatima koji im omogućuju višestruko veće plate od koleginica koje su završile "ženske studije" (Feminizam, Sociologija, itd) i koje često i nemaju gde da se zaposle nakon diplomiranja... visoko obrazovanje ne znači više apsolutno ništa je su fakulteti postali privatni i neuporedivo lakše završivi... pa korupcija, pa veze...

Ćale studirao Mašinstvo u SFRJ... kaže, bilo strogo, zajebano, teško, profani ozbiljni k'o Smrt, kruti, nema labavo... a ovo danas ko sve završi to mašinstvo je smešno...

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 17:10 

Ćale kaže ovo ćale kaže ono, Charles Murray kaže suprotno. Charles Murray je jedan od najvećih živućih američkih sociologa.
Vjerujmo Charlesu Murrayu.

(smjerovi poput feminizma, etničkih studija su rak rana ali samo humanistickog smjera sve ostale grane su bolje višestruko nego prije 50 godina)

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 17:15 

Da bez diplome filozofskih, humanističkih i ostalih smjerova kakvih je kod nas najviše.
U Japanu takve fakultete ukidaju a kod nas štancaju i onda su svi takvi državno uhljebljeni.
Ja kad sam upisivao u Mostaru nijedan tehnički faks nije mogao popuniti kvote ali zato navala na filozofski, pravni i ekonomski.
Isto je i kod nas, tada je bilo samo Sveučilište u Mostaru a sada privatnih fakulteta, visokih škola na svakom ćošku, diplomu možeš skoro u trafici kupiti.
I što je zanimljivo sve su to ovi "filizofski".

Isto vrijedi i za srednje škole, zatvaraju se strukovna zanimanja a svi se guraju i vuku veze za gimnazije.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 17:17 

Zadar1993 je napisao/la:
Još jedna pozitivna stvar vezano uz ovo jest što će nam se s ovim trendom prosjećni IQ povećati sa sadašnjih 100 što automatski znači i veći inteleltualni kapacitet buduće nacije.

Daj, brate, degeneracija i zaglupljivanje (Idiocracy) je globalni i sveprisutni fenomen... ispade jedino vi mimo sveta idete...

Mislim-daj Bože... bilo bi lepo imati pametne ljude na svojoj granici... ali kad vidim ove vaše navijače kako divljaju ne deluje mi...

Ali dobro, ima ona izreka:

"Vidjećemo" - Ceha (2.VIII.2017.)

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 17:22 

Višak svakih tih društveno - humanističkih će biti kronično nezaposlen. Iselit će(i tako biti jedan od onih 7% VSSovaca od ukupno iseljenih). Vrlo jednostavno. No čak i oni imaju veću vjerojatnost zaposlenja jer mogu konkurirati za višestruko više radnih mjesta no NSS i SSS . Najtraženiji faks u RH (kao prvi izbor maturanata) već treću godinu zaredom je FER.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 17:25 

Nebitan lik je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Daj, brate, degeneracija i zaglupljivanje (Idiocracy) je globalni i sveprisutni fenomen... ispade jedino vi mimo sveta idete...

Mislim-daj Bože... bilo bi lepo imati pametne ljude na svojoj granici... ali kad vidim ove vaše navijače kako divljaju ne deluje mi...

Ali dobro, ima ona izreka:

"Vidjećemo" - Ceha (2.VIII.2017.)

Kad primiš na godišnjoj razini milijun ipo imigranata iz Afrike i Bliskog Istoka čiji je prosječni IQ ispod europskog(od 10 do 30 bodova) normalno da ti nacija u globalu ispadne gluplja no prije. U RH takve imigracije nema. Još k tome naše pametnije majke rađaju više. Rezultat jednadžbe je jasan.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 17:25 

Zadar1993 je napisao/la:
Robotizacija ide u punom jeku.

Jel to dobro ili lose? :zubati

Vrh

PostPostano: 02 kol 2017, 17:28 

s one strane dinare je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:
Robotizacija ide u punom jeku.

Jel to dobro ili lose? :zubati

Jedva čekam trenutak kad ću neke poslove moći povjeriti robotima i u nekim svojim privatnim pothvatima. 100 puta manje zajebancije, objašnjavanja i kidanja živaca. Sreća je što se neka tehnološka rješenja koja me interesiraju već implementiraju u superzipovima Kalifornije. Dakle trebam se strpjeti još jedno 10ak godina, možda i manje za te konkretne stvari.

To moj je, moj je dom!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3546 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 142  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: