HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 vel 2026, 06:30.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 4447 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 30 sij 2026, 14:46 

Prema preliminarnim 527 više nego prethodne godine. Cijela bojna :zubati

"A sad nova loza raste
Vratile se kući laste
Plave krvi, bijelog lica
Rađaju se nova dica"
:hrvatinic :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 15:06 

Prema popisu 2021., i dobno spolnoj piramidi ovakav je slučaj sa ženama u fertilnoj dobi:

15-19: 207400
20-24: 249500
25-29: 259400
30-34: 280400
35-39: 310800
----
40-44: 311300
45-49: 294440
Zadnje dvije možemo maknuti jer te žene više ne rađaju (možda u promilima).
Ali vidi se veliki pad broja žena u fertilnoj dobi. Zato je ovo što smo 2025. rasli, odlično, jer TFR se povećava, jedino tako se može anulirati pad broja žena.

slika

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 15:11 

može biti i da se dio fertilne populacije vratio nakon par godina vani ili da se radi o kompenzacijskom natalitetu za prošušteno u vrijeme COVIDa.

no to je opet dobro, jer drugdje te kompenzacije nema

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 15:18 

Čvrsnik je napisao/la:
Nema, nisam to dobio od kolege.
Preliminarno 2025.

Prosinac 2025.: 2784 rođenih (+ 329 u odnosu na 12.2024.)

I.-XII.2025.
Rođeni: 32.385 (31.858 (preliminarni) 2024.)
Umrli: 50.726 (51.118 (preliminarni) 2024.).

Prema preliminarnim podacima, u 2025., rođeno je 527 djece više nego 2024.

:herceg_bosna :zastava_Hrvata

Pomoli se, onda dalje kreni
na ovom su mjestu pali golubovi bijeli
s ognjem pakla tu su se sreli
ostala su polomljena krila
a bili su za dom spremni

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 16:38 

novosve je napisao/la:
može biti i da se dio fertilne populacije vratio nakon par godina vani ili da se radi o kompenzacijskom natalitetu za prošušteno u vrijeme COVIDa.

no to je opet dobro, jer drugdje te kompenzacije nema

Vidim da si cak i ti optimistican, no sto ako je taj rast u cijelosti ili dijelom posljedica radjanja Azijata?!

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 16:52 

levat je napisao/la:
Vidim da si cak i ti optimistican, no sto ako je taj rast u cijelosti ili dijelom posljedica radjanja Azijata?!

Nije. Njih se zasad rađa jako malo u HR, a čak i svi koj ise rode ne ulaze u statistiku jer im majke nemaju prebivalište u HR, nego privremenu dozvolu boravka.

Nisam ja nešto optimističan, jedna lasta ne čini proljeće, a imigracija u HR je i dalje enormna

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 16:59 

Ono što sam ja primjetio da je crkva u Sv. Mati Slobode puna. To je misa di dolaze mladi najviše ali nije prije bila ovako puna. Masa mladih bračnih parova sa malom djecom i još guraju kolica. Dvoje troje malih klinaca i još jedno malo u kolicima. Ali baš mladi bračni parovi. Možda se okreće trend. Daj Bože.

Broj žena u fertilnoj dobi je bitan ali jedna žena, bolje rečeno obitelj, koja hoće rađat može prešišat po broju 6 žena koji vodaju po tri psa uzici.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 17:05 

Inkvizitor je napisao/la:
Ono što sam ja primjetio da je crkva u Sv.Mati slobode puna. To je misa di dolaze mladi najviše ali nije prije bila ovako puna. masa mladih bračnih parova sa malom djecom i još guraju kolica. Dvoje troje malih klinaca i još jedno malo u kolicima. Ali baš mladi bračni parovi. Možda se okreće trend. Daj Bože.

Broj žena u fertilnoj dobi je bitan ali jedna žena, bolje rečeno obitelj, koja hoće rađat može prešišat po broju 6 žena koji vodaju po tri psa uzici.

Hrvatska ima jedan dio populacije, manjinski, koji je ultrapozitivan u svakom pogledu. I imamo ga više nego bilo koja europska nacija, to odgovorno tvrdim. Zato se naši jugoleftardi toliko boje "ustaša", "klečavaca", "konzervativne revolucije" itd....

Kad ne bismo bili preplavljeni imigrantima, s vremenom bi se sve vratilo u normalu, jer ova degenerično-dudekovsko-jugofilna većina je ionako suicidalna i samoistrebljujuća.

No bojim se da nas imigracija ne zgazi

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 17:15 

Točno no nije ni migracija jedini problem. Ti leftardi iako nemaju djece znaju da zdravi imaju pa napadaju njihovu djecu kroz medije, škole, tik tokove, filmove i sve ostalo. Za svako dijete je borba da se obrani od sotonista a oni su neumorni i napadaju svako dijete. Već od vrtića

2025/2026 - 14,366

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 17:16 

To je niša, raste joj udio, pomaže da ne padnemo ispod 1.5 u TFRu, ali to nije nešto što nam samo može pomoći da dođemo na 1.8. Nama treba sustavna promjena modela i aktivacija svih potencijala da napravimo pomak, to znači povećanje ponuda stanova za kupnju i najam, puna briga za djecu kroz fleksibilno radno vrijeme vrtića i škola, dugi financijski benefiti za rađanje, sigurnost, dostupnost i fleksibilnost su ključni pojmovi.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 18:20 

Meni nije jasno zasto nikada ni jedno ministarstvo ili Vlada do sada nije pokrenula medijske kampanje i aktivnosti koje ce educirati ljude i poslati pozitivne poruke? Ako postoje kampanje da zene rade mamografiju i da se ljudi vezu pojasom kad sjednu u auto, zasto onda nema jednostavne poruke koja na pozitivan nacin govori o roditeljstvu i djeci? Zasto se ne stvara takvo ozracje u drzavi? Zasto se ne dize svijest kod mladih? Ja bi targetirao bas mlade parove koji su kasnim 20-ima ili ranim 30-ima.

Jedan primjer, meni je ova reklama genijalna, jest da je ideja promocija coca cole ali je genijalna, bas jebeno ocrtava sto je roditeljtsvo i koje emocije donosi:

https://youtu.be/xPb1t3jU3sI?si=LkZsiyINgX53jaqZ

Mnogo mladi parovi dodju u kasne 30-ete a da nemaju dijete, uopce ne shvacajuci da ih ceka zivotna katastrofa. Za mnoge je tad vec kasno. I nema to veze s leftardima, ljevicom i slicno, to je stvar da se danas u drustvu promovira svasta samo ne ono sto je zaista bitno. Mnogi to shvate kad je vec kasno. Steta a nije trebalo tako biti za njih.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 18:39 

zet je napisao/la:
Meni nije jasno zasto nikada ni jedno ministarstvo ili Vlada do sada nije pokrenula medijske kampanje i aktivnosti koje ce educirati ljude i poslati pozitivne poruke? Ako postoje kampanje da zene rade mamografiju i da se ljudi vezu pojasom kad sjednu u auto, zasto onda nema jednostavne poruke koja na pozitivan nacin govori o roditeljstvu i djeci? Zasto se ne stvara takvo ozracje u drzavi? Zasto se ne dize svijest kod mladih? Ja bi targetirao bas mlade parove koji su kasnim 20-ima ili ranim 30-ima.

Jedan primjer, meni je ova reklama genijalna, jest da je ideja promocija coca cole ali je genijalna, bas jebeno ocrtava sto je roditeljtsvo i koje emocije donosi:

Mnogo mladi parovi dodju u kasne 30-ete a da nemaju dijete, uopce ne shvacajuci da ih ceka zivotna katastrofa. Za mnoge je tad vec kasno. I nema to veze s leftardima, ljevicom i slicno, to je stvar da se danas u drustvu promovira svasta samo ne ono sto je zaista bitno. Mnogi to shvate kad je vec kasno. Steta a nije trebalo tako biti za njih.

Ne možes protiv društvenih mreža, sve dužeg obrazovanja i otvorenosti što prije nije bilo. Većina će birati putovanja, večere, zabave, a već s jednim to moraš drastično smanjiti. Zamisli 3-4 djece.
I uz to rastave braka su kao reći dobro jutro. Bez dugih i skladnih brakova teško.
Jer očito ovih 20% žena koje ne rode ne možeš preokrenuti. Nekidan naletim na komentar starije žene koja negativno komentira majku koja je rodila 5-6 djece, a na njenom profilu 10 mačaka. Ajde što i ona nego što ima i lajkača. Znači isti mindset

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 19:01 

Noname01 je napisao/la:
zet je napisao/la:

Ne možes protiv društvenih mreža, sve dužeg obrazovanja i otvorenosti što prije nije bilo. Većina će birati putovanja, večere, zabave, a već s jednim to moraš drastično smanjiti. Zamisli 3-4 djece.
I uz to rastave braka su kao reći dobro jutro. Bez dugih i skladnih brakova teško.
Jer očito ovih 20% žena koje ne rode ne možeš preokrenuti. Nekidan naletim na komentar starije žene koja negativno komentira majku koja je rodila 5-6 djece, a na njenom profilu 10 mačaka. Ajde što i ona nego što ima i lajkača. Znači isti mindset

Doslovce mozes protiv toga svega sto si nabrojo pozitivnom kampanjom. Kapital i EU sotonisti promoviraju to što si ti nabrojao, i tu ti lezi odgovor. Moral je sve, mentalitet je sve, i drustvena klima promocije roditeljstva i rađanja djece bi utjecala na fertilitet više nego pad cijene nekretnina. Zato je i zabranjeno to o čemu priča kolega, da država kroz vlastite medijcke kapacitete počne aktivno promicat rađanje djece. Da svaki dan na HRTu imaš reklame sa sretnim primjerima sretnih obitelji, da HDZ kroz paradržavni sektor stvori ili počne promicati inlfluencerice koje su s 23 godine uz faks rodile djecu i sad sa 30 godina imaju i faks i 3 djece, i da uz to se pokrene kampanja npr većeg dječjeg dohotka za studentice, bi vidio ti rast rođenih. Ali onda bi Plenkiju došo poziv "alo buraz kaj radiš, thats not the plan, plan je zamjena stanovništva". Eto ti Ukrajini najavljuju uvoz 8 milijuna azijata i afrikanaca i već imaju reklame Ukrajinki sa crncima, EU je upravo potpisala sporazum o ekonomsko tranzitnoj zoni s Indijom, gdje je svaka članica obvezna na neograničen broj otvorenih prijava za indijske studente, znači kanadski scenarij.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 19:41 

DarkKnight je napisao/la:
Noname01 je napisao/la:

Doslovce mozes protiv toga svega sto si nabrojo pozitivnom kampanjom. Kapital i EU sotonisti promoviraju to što si ti nabrojao, i tu ti lezi odgovor. Moral je sve, mentalitet je sve, i drustvena klima promocije roditeljstva i rađanja djece bi utjecala na fertilitet više nego pad cijene nekretnina. Zato je i zabranjeno to o čemu priča kolega, da država kroz vlastite medijcke kapacitete počne aktivno promicat rađanje djece. Da svaki dan na HRTu imaš reklame sa sretnim primjerima sretnih obitelji, da HDZ kroz paradržavni sektor stvori ili počne promicati inlfluencerice koje su s 23 godine uz faks rodile djecu i sad sa 30 godina imaju i faks i 3 djece, i da uz to se pokrene kampanja npr većeg dječjeg dohotka za studentice, bi vidio ti rast rođenih. Ali onda bi Plenkiju došo poziv "alo buraz kaj radiš, thats not the plan, plan je zamjena stanovništva". Eto ti Ukrajini najavljuju uvoz 8 milijuna azijata i afrikanaca i već imaju reklame Ukrajinki sa crncima, EU je upravo potpisala sporazum o ekonomsko tranzitnoj zoni s Indijom, gdje je svaka članica obvezna na neograničen broj otvorenih prijava za indijske studente, znači kanadski scenarij.

Pa baš zato. Protiv tog ne možeš. Mi kao sami kao država i narod ne možemo. Mi smo dio EU i zapada i kao takvi mi neki veći izuzetak ne možemo biti. Oni ne žele i onda se to prelijeva na nas. Ali ajde veseli ovih 500+ rođenih.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 19:47 

zet je napisao/la:

Imaju i Hrvati trku za konja.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 20:38 

zet je napisao/la:

Genijalno da! Prava slika roditeljstva :zubati
Coca Cola je uvijek imala najbolje reklame

zet je napisao/la:
I nema to veze s leftardima, ljevicom i slicno, to je stvar da se danas u drustvu promovira svasta samo ne ono sto je zaista bitno

Kako nema veze s leftardima? Pa upravo oni to promoviraju

2025/2026 - 14,366

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 20:47 

zet je napisao/la:

ima itekako veze s ljevicom i s "desnim centrom" jer je taj društveni mindset upravo onaj koji oni kulturnom, medijskom i svakom drugom politikom društvenog inžinjeringa aktivno podupiru i guraju.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 20:57 

Noname01 je napisao/la:

Pa baš zato. Protiv tog ne možeš. Mi kao sami kao država i narod ne možemo. Mi smo dio EU i zapada i kao takvi mi neki veći izuzetak ne možemo biti. Oni ne žele i onda se to prelijeva na nas. Ali ajde veseli ovih 500+ rođenih.

Izvršćeš vlastite riječi. Tvrdio si da pozitivna promocija roditeljstva ne bi bila djelotvorna zbog putovanja itd. Sad kažeš da bi, ali nismo u mogućnosti tako nešto napraviti. Što je opet krivo, jesmo u mogućnosti, samo imamo što izdajničke što kukavičke elite, kako mogu Poljaci i Mađari? Nemamo kvalitetne političke elite jer je taj biološki sloj poklan 45te i trebat ćemo se načekat još par desetljeća da dobijemo kvalitetne elite, najvjerojatnije će to biti djeca rastućih ultrakonzervativnih krugova. A do tad neka nas čuva sami Bog.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 21:03 

Noname01 je napisao/la:

Izvršćeš vlastite riječi. Tvrdio si da pozitivna promocija roditeljstva ne bi bila djelotvorna zbog putovanja itd. Sad kažeš da bi, ali nismo u mogućnosti tako nešto napraviti. Što je opet krivo, jesmo u mogućnosti, samo imamo što izdajničke što kukavičke elite, kako mogu Poljaci i Mađari? Nemamo kvalitetne političke elite jer je taj biološki sloj poklan 45te i trebat ćemo se načekat još par desetljeća da dobijemo kvalitetne elite, najvjerojatnije će to biti djeca rastućih ultrakonzervativnih krugova. A do tad neka nas čuva sami Bog.

Poljska i Madžarska imaju gori TFR od Hrvatske i to debelo.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 21:04 

Poljaci i Mađari možda pokušavaju, ali rezultati su im katastrofa.

Realnost je da dok je Zapad ekonomski nadmoćan ( i vojno), biti će i kulturno, a kultura koja dolazi sa zapada je katastrofa.

Zato su mnogi na desnici podržali Putina jer su vjerovali da bi poraz zapada na vojnom planu rezultirao i slabljenjem njegova kulturnog utjecaja.

To možda i nije točno, ali je sasvim sigurno točno da je bivša istočna Europa otkad je pod utjecajem zapada demografski prdnula u čabar u svakom pogledu. Ma koliko se busala u prsa da je sad slobodna i da je pod Sovjetima bilo grozno (makar je sasvim sigurno bilo).

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 21:19 

Kakva Mađarska? Makni Rome i oni su gdje? Truba i to žešće.
Citat:
Ne računajući izbjeglice, u Mađarskoj živi 876.000 Roma, što čini gotovo devet posto stanovništva, najveća manjina prema studiji iz 2018. godine.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 21:21 

novosve je napisao/la:
Poljaci i Mađari možda pokušavaju, ali rezultati su im katastrofa.

Realnost je da dok je Zapad ekonomski nadmoćan ( i vojno), biti će i kulturno, a kultura koja dolazi sa zapada je katastrofa.

Zato su mnogi na desnici podržali Putina jer su vjerovali da bi poraz zapada na vojnom planu rezultirao i slabljenjem njegova kulturnog utjecaja.

To možda i nije točno, ali je sasvim sigurno točno da je bivša istočna Europa otkad je pod utjecajem zapada demografski prdnula u čabar u svakom pogledu. Ma koliko se busala u prsa da je sad slobodna i da je pod Sovjetima bilo grozno (makar je sasvim sigurno bilo).

To su mogli pomisliti samo idioti jer situacija u Rusiji skoro ni u jednom dekadentnom segmentu nije bolja nego na zapadu a u puno stvari je i gora.

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 21:25 

Li Zongren je napisao/la:

Poljska i Madžarska imaju gori TFR od Hrvatske i to debelo.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 21:43 

To su mogli pomisliti samo idioti jer situacija u Rusiji skoro ni u jednom dekadentnom segmentu nije bolja nego na zapadu a u puno stvari je i gora.

Stvar je u tomu da Rusija nije izvoznik te kulture, nego je i sama konzument jer je nakon pada komunizma i sama htjela biti Zapad, pa je postala sinteza najgoreg od najgoreg, zapadne degeneričnosti i postkomunističke istovremeno.

Dok nije došlo do geopolitičkog rivaliteta, sama Rusija nije se pokušavala tomu oduprijeti, htjela je u svemu oponašati Zapad i to nadosađivala na svoje komunističke obrasce.

Što god mislili o Rusiji, ona definitivno nije izvoznik ove dekadencije. No to ne znači da bi njen uspjeh značio preokret, jer vidimo da i rivali zapada često pate od sličnih ili još gorih bolesti, uključujući i Rusiju, osim od nacionalnog mazohizma.

Sebemrzje je isključivo i originalno Zapadni izum, razne manifestacije postratnog white guilta, i samo pod zapadnim utjecajem se izvozi. Što je utjecaj Zapada negdje veći, to je sebemrzje veće (to se najbolje vidi u odnosu Hrvata i Srba prema vlastitom nacionalizmu). Čak i kod "probuđenih" nacija iz bivšeg istočnog bloka nema pravog nacionalizma, nego samo rusofobije, Ruse smiješ mrzit, dok u svemu ostalom im se natura opet sebemrzje. Ukrajincima su već pripremili uvoz 8 milijun kozoyeba kad rat stane. Znači dobiješ oružje i lovu da se braniš od Rusa, ali onda moraš kolonizirat zemlju kozoyebima.

Tako da ima neke osnove u tvrdnji da bi vojno-politički poraz Zapada smanjio sebemrzje, no to ne znači da bi ostali problemi bili riješeni. Nije ih ni Rusija u stanju riješit, ni Kina, ni Turska, ni Iran.

Trump sada to pokušava promijeniti, vratiti nacionalizam u modu, ali jedna lasta na zapadu ne čini proljeće. Osobno sam sve manje sklon vjerovati da se Zapad može osloboditi sebemrzja kao modusa operandi i zbog toga će sve više biti onih koji će vidjeti izlaz, opravdano ili neopravdao, u geopolitičkom porazu Zapada, kao trigeru za unutarnju preobrazbu.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2026, 21:52 

novosve je napisao/la:

Stvar je u tomu da Rusija nije izvoznik te kulture, nego je i sama konzument jer je nakon pada komunizma i sama htjela biti Zapad, pa je postala sinteza najgoreg od najgoreg, zapadne degeneričnosti i postkomunističke istovremeno.

Dok nije došlo do geopolitičkog rivaliteta, sama Rusija nije se pokušavala tomu oduprijeti, htjela je u svemu oponašati Zapad i to nadosađivala na svoje komunističke obrasce.

Što god mislili o Rusiji, ona definitivno nije izvoznik ove dekadencije. No to ne znači da bi njen uspjeh značio preokret, jer vidimo da i rivali zapada često pate od sličnih ili još gorih bolesti, uključujući i Rusiju, osim od nacionalnog mazohizma.

Sebemrzje je isključivo i originalno Zapadni izum, razne manifestacije postratnog white guilta, i samo pod zapadnim utjecajem se izvozi. Što je utjecaj Zapada negdje veći, to je sebemrzje veće (to se najbolje vidi u odnosu Hrvata i Srba prema vlastitom nacionalizmu). Čak i kod "probuđenih" nacija iz bivšeg istočnog bloka nema pravog nacionalizma, nego samo rusofobije, Ruse smiješ mrzit, dok u svemu ostalom im se natura opet sebemrzje. Ukrajincima su već pripremili uvoz 8 milijun kozoyeba kad rat stane. Znači dobiješ oružje i lovu da se braniš od Rusa, ali onda moraš kolonizirat zemlju kozoyebima.

Tako da ima neke osnove u tvrdnji da bi vojno-politički poraz Zapada smanjio sebemrzje, no to ne znači da bi ostali problemi bili riješeni. Nije ih ni Rusija u stanju riješit, ni Kina, ni Turska, ni Iran.

Trump sada to pokušava promijeniti, vratiti nacionalizam u modu, ali jedna lasta na zapadu ne čini proljeće. Osobno sam sve manje sklon vjerovati da se Zapad može osloboditi sebemrzja kao modusa operandi i zbog toga će sve više biti onih koji će vidjeti izlaz, opravdano ili neopravdao, u geopolitičkom porazu Zapada, kao trigeru za unutarnju preobrazbu.

da je Rusija zdrava sredina lako bi se ona oduprla zapadnom sebemrzju. Ali zemlja gdje par stotina ljudi žive ko sultani nekoliko stotina tisuća ljudi vrlo dobro, koji milijun prosječno a ostatak do 140 milijuna živi u bijedi, gdje cvate prostitucija, promiskuitet, alkoholizam, ne može kriviti nikoga doli sebe.

A sve te zemlje koje mrze Ruse, mrze ih s razlogom. Prvo jer se sjećaju što im je ta Rusija radila a drugo što bi im tek sad radila. S tim da ne mrze taj isti jadni ruski narod koji iz golog straha ne smije ništa a oni koji se usude, bivaju bacani sa 6-tog kata.

Na zapadu te bar ne bacaju sa 6-og kata ako imaš drugo mišljenje. Dokaz tome je da nitko neće u Rusiju, pa se pitam zašto svi hoće na dekadentni zapad a nitko neće u Rusiju, čak ni najzadrtitji rusofili. Da im sutra daš besplatnu kartu za Rusiju pobjegli na vrh Velebita i sakrili se u nekoj pećini.

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4447 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: