HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 srp 2026, 22:40.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 406 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Grad Split
PostPostano: 18 ruj 2025, 13:26 

Li Zongren je napisao/la:
zet je napisao/la:
Meni je nedokucivo kako grad poput Zagreba nema metro, a jos manje mi je jasno zasto ga nitko ozbiljno ne planira. Velik grad s gro prometnih porblema bi s metroom dozivio renesansu. Meni je nevjerojatno da se nije napravio plan i reklo - ok, do 2040. zelimo imati dvije linije, to ce nas kostati toliko i toliko, ajmo krenut danas.

Problem je što gradu fali novaca, a HDZ neće to sigurno financirati dok je opozicija na vlasti u Zagrebu.

Sad daju milijarde za nova dva stadiona u Zagrebu i novi južni ulaz, zašto svojim zelenim liblinzima ne bi uvalili još koju milijardicu za to :D. Jug Hrvatske će se snaći. I glasovati - to je jedino bitno.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 13:30 

zet je napisao/la:
Meni je nedokucivo kako grad poput Zagreba nema metro, a jos manje mi je jasno zasto ga nitko ozbiljno ne planira. Velik grad s gro prometnih porblema bi s metroom dozivio renesansu. Meni je nevjerojatno da se nije napravio plan i reklo - ok, do 2040. zelimo imati dvije linije, to ce nas kostati toliko i toliko, ajmo krenut danas.

Problem je što gradu fali novaca, a HDZ neće to sigurno financirati dok je opozicija na vlasti u Zagrebu.

Zagrebu ne fali novaca nego fali vizije i organizacije.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 13:37 

Inace, ako gledamo u dalju buducnost, najveci potencijal od svih nasih gradova ima Zadar. Ima:

- odlicnu, centralnu, geografsku lokaciju (podjednako udaljen od Rijeke, Splita, Zagreba)
- prostor za sirenje
- autocestu, trajektnu luku, zracnu luku (Zadar je Ryanairov hub)
- odlicnu klimu
- ima planine (fenomenalan Velebit), ima otoke (najljepsi arhipelag), ima ravnice i polja

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 14:06 

Ne treba se nužno ići u gradnju metroa punog profila, dovoljno je i ukopavanje postojeće tramvajske mreže pod zemlju. Tako nešto postoji npr. u Antwerpenu u širem centru grada.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 14:12 

Mene najviše čudi što Juga nije izgradila metro u Beogradu.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 14:16 

Split ima gotovu infrastrukturu za jednu liniju, samo stavi vagone i otvori stanice.

slika

slika

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 14:39 

Kamena Dalmacija i Split imaju ekstra tlo za kopat podzemne tunele i graditi metro. Dok trusni zemljani Zagreb i Slavonija su manje pogodni za metro, jer je sve zemlja i urušava se tlo.

S Metrom u Splitu povežeš od Čiova i Trogira do Podstrane i Omiša

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 15:54 

Mislim da je u danasnje doba bespredmetno pricati gdje se moze a gdje ne moze. Moze se svugdje. Ako je jedan London ispresijecan linijama koje idu ispod Temze onda se definitivno moze napraviti u Zagrebu 2-4 linije koje ce premostiti Savu i biti imune na podzemne vode i pjeskovito tlo.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 16:10 

Mene najviše čudi što Juga nije izgradila metro u Beogradu.

Još uvijek se sa izumom zvani tramvaj bore.

Iako su uspjeli napraviti "Vukov spomenik".

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 16:35 

zet je napisao/la:
Inace, ako gledamo u dalju buducnost, najveci potencijal od svih nasih gradova ima Zadar. Ima:

- odlicnu, centralnu, geografsku lokaciju (podjednako udaljen od Rijeke, Splita, Zagreba)
- prostor za sirenje
- odlicnu klimu
- ima planine (fenomenalan Velebit), ima otoke (najljepsi arhipelag), ima ravnice i polja

Ja sam dosta dugo živio u uvjerenju da je Zadar trebao bit glavni grad, kad već nije mogla Banja Luka :D .

Ali da, Split je pretekao Zadar samo zato jer je imao jako naseljenu unutrašnjost i otoke oko sebe.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 16:37 

LeTdoS je napisao/la:
zet je napisao/la:

- prostor za sirenje
- odlicnu klimu

Ja sam dosta dugo živio u uvjerenju da je Zadar trebao bit glavni grad, kad već nije mogla Banja Luka :D .

Ali da, Split je pretekao Zadar samo zato jer je imao jako naseljenu unutrašnjost i otoke oko sebe.

Zadar je sjebalo i 20 godina odvojenosti od zaleđa i dva egzodusa stanovnika.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 16:44 

LeTdoS je napisao/la:

Zadar je sjebalo i 20 godina odvojenosti od zaleđa i dva egzodusa stanovnika.

Ma mogao si imat sve predispozicije, ali ako nisi mogao dovest radnu snagu u grad, grad jednostavno nije mogao rasti. Split oko sebe ima naseljenu obalu, otoke i unutrašnjost sa pun k ljudi. Split je na početku 20og stoljeća bio malo veće selo koje je u 50 godina dobilo 150 tisuća ljudi više. Plus u grad se ne broje još četiri grada i nekoliko općina koje bi se ladno mogle pripojit gradu.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 20:29 

Zapadni je napisao/la:
Izmislija je neki svoj govor i onda ga brani ka kulturno dobro. I svi smo mi vlaji koji ne razumiduu.

Točno vidiš da nema nijednog čakavca u familiji jer ne bi tako čupa motive iz različitih obalnih govora i još ubaciva književni hrvatski di postoje debele zamjene u lokalnom govoru.

A u Splitu možda još mali broj starih ljudi u Varošu i Getu govori nekim ublaženim čakavskim, to su promili promila. Onda se kralj tu ulogira i krene pričat na glagoljici.

Lik je uživo obični štokavac. Ovo je teški cosplay.

Ima takvih ljudi zacudujuce puno koji forisiraju čakavštinu, ja znam jednog lika porijeklom 1/1 iz skradina ako se ne varam, a stalno forsira neku cakavicu. :smajl007

Ali najfascinantnije mi je što sok'o odbija koristit talijanizme, recimo govori lopta, a ne balun to je još viša razina psihoze, nekakav šuleko-čakavizam

Pa u čem je problem tu?

Kod mene se doma govorilo dosta blizu standardu (ok, sa zagrebačkim naglaskom), većina kajkavizama je smatrana govorom kumica i načelno ni bila nešto s čime će se pričati u javnosti.
Recimo da je i moje kajkanje više počelo na faksu, ono, ako svak ima svoje, imam i ja na svoje =))

Svatko ima svoje veselje, kaj gnjavite čovjeka?

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 21:04 

Ceha je napisao/la:

Ima takvih ljudi zacudujuce puno koji forisiraju čakavštinu, ja znam jednog lika porijeklom 1/1 iz skradina ako se ne varam, a stalno forsira neku cakavicu. :smajl007

Ali najfascinantnije mi je što sok'o odbija koristit talijanizme, recimo govori lopta, a ne balun to je još viša razina psihoze, nekakav šuleko-čakavizam

Pa u čem je problem tu?

Kod mene se doma govorilo dosta blizu standardu (ok, sa zagrebačkim naglaskom), većina kajkavizama je smatrana govorom kumica i načelno ni bila nešto s čime će se pričati u javnosti.
Recimo da je i moje kajkanje više počelo na faksu, ono, ako svak ima svoje, imam i ja na svoje =))

Jer je odvratno vještačko narjecje, vomit inducing
Kako nisi kajka, i moja mater je kajkala dok je još živila u Zagrebu, a porijeklom Dalmatinka, čudno.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 21:37 

No true scotsman svom covjeku bacate. Haj ohladite zivi bili

Ceterum censeo XXIII centesimam partem territorii Bosniae et Hercegovinae esse delendam.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 22:04 

Boris Johnson iz Jajca je napisao/la:

Nije no true scotsman, lik je izmislia poremeceno narjecje i sad glumi tu, trans čakavac.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 22:33 

Boris Johnson iz Jajca je napisao/la:

Tebi i sličnima može prodati snake oil, vama koji s obalom veze nemate.

Lik nema pojma šta piše, to je ko da ja mislim da kad netko napiše "hambasada" da je musliman.

Da imaš ikakve veze s morem, vidio bi koji je lik klaun. Ovo što on piše je njegov doživljaj čakavskog narječja, spojio je više motiva više čakavica od Istre, Kvarnera i srednje Dalmacije, ne zna konjugirati niti deklinirati po čakavski, ubacuje standardne riječi gdje postoje ustaljene čakavske, izvodi hiperijekavizaciju gdje je nema: Nimačka, pobida.... Povrh svega toga kaže da je fetivi Splićanin :smijeh lik je redikul i naporan je u svom izmišljenom izričaj, momak je štokavac koji nema čakavske krvi, jer inače bi barem donekle znao izraziti se na čakavskom, koji nije bog zna što nerazumljiv u odnosu na štokavski. No to je i poanta neka vještačka autohtonost, kao on je Hrvat ipo lol

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 22:44 

Zapadni je napisao/la:
Izmislija je neki svoj govor i onda ga brani ka kulturno dobro. I svi smo mi vlaji koji ne razumiduu.

Točno vidiš da nema nijednog čakavca u familiji jer ne bi tako čupa motive iz različitih obalnih govora i još ubaciva književni hrvatski di postoje debele zamjene u lokalnom govoru.

A u Splitu možda još mali broj starih ljudi u Varošu i Getu govori nekim ublaženim čakavskim, to su promili promila. Onda se kralj tu ulogira i krene pričat na glagoljici.

Lik je uživo obični štokavac. Ovo je teški cosplay.

Ima toga i na estradi, što je najčudnije i od ljudi koji su porijeklom štokavci. Neki od poznatijih takvih primjera su Tadija Bajić (aka Tedi Spalato), Doris Dragović, Toma Bebić. Tadija Bajić je baš otišao u extrem..

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 23:33 

Zapravo Nimačka nije forsirani ikavizam, znam stare ljude koji su tako govorili, mislim da se i u Prosjacima i sinovima pojavljuje nekoliko puta taj oblik umjesto "Švabije".

S druge strane recimo "riješiti" je bilo "rešiti",a ne "rišiti", govorili su "starešina".

Vrh

PostPostano: 19 ruj 2025, 03:18 

De pustite ljude da tipkaju kako žele, šta se uopće sekirate sa tim. Neke njegove stare riječi su se koristile. Makar istina da ni ja nisam uppznao nikog ko na taj način danas priča. Meni su dvije dosta bliske osobe fetivi i danas gotovo ne možeš vidit razliku izmedu mene i njih u govoru. Njihovi stari pričaju malo mekše od nas, ali gotovo ne koriste stare riječi. Stvarno svi koliko ja znam govorimo štokavskom ikavicom. I tako se koliko ja znam dominantno priča već nekoliko generacija. Al opet nek svak piše kako želi.

Vrh

PostPostano: 19 ruj 2025, 05:26 

dreamteam je napisao/la:
Zapravo Nimačka nije forsirani ikavizam, znam stare ljude koji su tako govorili, mislim da se i u Prosjacima i sinovima pojavljuje nekoliko puta taj oblik umjesto "Švabije".

S druge strane recimo "riješiti" je bilo "rešiti",a ne "rišiti", govorili su "starešina".

Nimačka niko ne kaže u našem području, a rišiti se čuje po Splitu na svakom koraku.

LeTdoS je napisao/la:
De pustite ljude da tipkaju kako žele, šta se uopće sekirate sa tim. Neke njegove stare riječi su se koristile. Makar istina da ni ja nisam uppznao nikog ko na taj način danas priča. Meni su dvije dosta bliske osobe fetivi i danas gotovo ne možeš vidit razliku izmedu mene i njih u govoru. Njihovi stari pričaju malo mekše od nas, ali gotovo ne koriste stare riječi. Stvarno svi koliko ja znam govorimo štokavskom ikavicom. I tako se koliko ja znam dominantno priča već nekoliko generacija. Al opet nek svak piše kako želi.

Može on pisati kako god hoće, ali ima svatko pravo ukazati na laž. Njegovo izražavanje je evidentno lažno i kad mu se to ukaže odmah počne druge zvati "vlajima", "brđanima". Ja imam pokojne fetive vertikalno u familiji, 34' godište i znam da bi se mučili njegove postove pročitat. Da malo ublaži glumu trans čakavca možda bi netko ima i volje pročitat šta piše. Čakavski, odakle on tvrdi da potječe, uopće nije nerazumljiv štokavcu, zapravo je samo prirodni nastavak štokavskog i kad vidim kako on piše i prodaje priču da se tako izražava u jednom Splitu, to je za mene antihrvatski pristup na ovom forumu jer pokušava prikazati moj kraj kao nešto drugačije i nerazumljivo Hrvatu iz BiH, a istina ne može biti dalja od njegove laži.

Vrh

PostPostano: 19 ruj 2025, 08:24 

Da, nisam nikad cuo nekog Dalmatinca da govori rešiti, osim kad je onaj neki retardirani srbin bio u fazonu pa su se dica derala reši reši stalno.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2025, 22:53 

Zapadni je napisao/la:
i_jopet je napisao/la:

Još bi se moglo provariti ponešto od tog govora ali kad vidim Nimačka za Njemačku onda odustajem.
To ni moji fetivi otočani ni itko koga znam ne govori.

Pobida.

Lik je očigledni štokavac nadomak obale i peru ga potrebe neke autohtonosti i posebnosti.
Samo šta ni staro ni mlado na obali ne koristi čakavski, jeste po otocima, ali govore pravim čakavskim koji je lako za probavit dok se čita jer je prirodni nastavak štokavskog.

Pobida, Nimačka, stoliće, obiližit, vižba itd. je ikavica, a ne razlika čakavice i štokavice. I čakavac sa otoka i štokavac iz zagore su do prije 200 godina sve govorili ikavicon. 1840ih počinje ijekavizacija. Pročitaj bilo koje staro dalmatinsko dilo sa obale, otoka ili unutrašnjosti i vidit ćeš da je svaka rič bila ikavska.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2025, 00:05 

Ceha je napisao/la:
Pa u čem je problem tu?

Jer je odvratno vještačko narjecje, vomit inducing
Kako nisi kajka, i moja mater je kajkala dok je još živila u Zagrebu, a porijeklom Dalmatinka, čudno.

Kajkavsko narječje nije samo kaj.
Imaš tu naglaske, nastavke (u kajkavskima i općenito na većini starohrvatskih dijalekata je npr. prvo lice jednine perfekta na -l, ne o, bil, a ne bio), vremena (na sjeveru nema futura I, umjesto napravit ću se koristi futur drugi, i to obično u skraćeno obliku, napravil bum)...
Što misliš kako se uči klince kad kreću u školu?
Još nam je učiteljica bila neka iz Pakraca =))

Zagreb realno nije kajkavski već kojih 150 godina.
Barem.
Pravi kajkavski...
Recimo da je tada imao "ugled" kumica s placa.
I nije samo ovo što sam gore nabrojao.
Imaš i gomilu posebnih, arhaičnih riječi, koje nisu dospjele do standarda.

Da ne pričamo da sam ja rođen 81., u osnovnoj je bio rat i predraće, a da onda ideš u nekim stvarima i prema standardu.
Npr. u većini kajkavskih ti je vreme.
Zapravo vréme, e tu je kratko, zatvoreno, nije ono beOgradsko ä, vräme :D
Ali, 90ih je to preslično, idu ti na jetra ekavski Srbi i slične priče.

Ljudi koji dođu u Zagreb povuku dio dijalekta.
Kaj je tu oznaka familijarnosti, postoji obično i krug kada i kako ćeš s nekim razgovarati.
Ali to baš i nije prava kajkavština.

Recimo, moja baka, kaj je rođena tu, ona je pričala starim agramerskim, s gomilom germanizama.
Tog jezika više nema.
Ostali su fragmenti.
Zato jer se klince učilo standardu, odnosno nekoj lokalnoj verziji standarda (tipa, klinci su ok riječ, delati već nije).

Pusti čovjeka da se zabavlja.
Uostalom, što je radio Tolkien?

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2025, 00:19 

dreamteam je napisao/la:

Koliko znam, to je arhaizam.
Nije mačka :D
LeTdoS je napisao/la:

Nažalost, stare beside izumiru.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 406 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 37 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: