|
|
Stranica: 14/14.
|
[ 348 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 23 ruj 2025, 16:09 |
|
|
Citat: Dvadesetih godina XX stoljeća riječna luka Metković, udaljena 25 km od ušća rijeke Neretve u Jadransko more, je bila druga po značaju izvozna luka na istočnoj obali Jadrana. No vrlo brzo se uvidjelo da luka Metković neće zadovoljiti sve potrebe prijevoza te je godine 1936. donesena odluka o gradnji luke u Pločama (tada Aleksandrovo), a slijedeće godine započela se je graditi željeznička pruga od Metkovića do Ploča koja je završena 1942. godine.
Radovi na izgradnji nove luke su počeli 1939. godine. Prvu obalu se gradilo u dužini 300 metara, a trebala je omogućiti pristajanje dvaju najvećih prekooceanskih brodova. Početak drugog svjetskog rata 1941. usporio je, pa i zaustavio radove. Nakon što su radove započele njemačke organizacije prvenstveno vođeni planom prijevoza boksita iz zaleđa luke, Talijani su u drugoj polovini 1942. nastavili intenzivnu gradnju. Do polovine 1943. godine Talijani su sagradili 410 metara obale te postavili jednu dizalicu.
Po završetku rata (1945.) obnavljaju se porušeni lučki kapaciteti i počinje gradnja luke Ploče koja će trajati nekoliko desetljeća. Luka Ploče i željeznica prema unutrašnjosti pušteni su u rad već 15.07.1945. god. te ovaj dan predstavlja početak rada luke Ploče za javni promet. Već 1946. godine luka je imala 150.000 tona prometa. Do 1951. godine preko Ploča se uvozilo žito i ugljen, a izvozilo boksit i drvo, a kasnije se postupno povećava promet proizvoda crne metalurgije, kemijskih proizvoda, ruda te proizvoda drvne i tekstilne industrije.
Poduzeće «Luka i skladišta» Ploče počinju službeno poslovati 18. siječnja 1952. godine.
Godine 1958. započela je izgradnja željezničke pruge normalnog kolosijeka Sarajevo- Ploče, koja je završena 1966. godine sa dizel vučom, dok je elektrifikacija završena 1969. god. Izgradnjom ove pruge ukupne duljine 193,5 km stekli su se uvjeti za početak pojavljivanja tranzitnog tereta iz/za Mađarske, Austrije, Poljske i tadašnje Čehoslovačke Kopiram samo da pokažem da je i Nijemcima i Talijanima luka Ploče bila dovoljno bitna da su gradili luku i za vrijeme rata. Talijani su u to vrijeme imali Split i Boku kao dio Italije, a Ploče su bile samo u talijanskoj okupacijskoj zoni NDH.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Šporet
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 23 ruj 2025, 17:23 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Zadar je pred 100 godina bio dvostruko veći od Splita. To je netočno. 1910. godine Zadar ima 14.056 stanovnika, dok Split ima 21.407 stanovnika, nadalje Zadar tada ima 2.717 Hrvata, Split 18.031 Hrvata. Zadar je prvo doseljavanje Hrvata u grad imao 1945. i to većinom umjetnim putem, kada Split već desetljećima ima prirodno usisavanje Hrvata u grad. Ridikulozno je tvrditi da se Split u 20. stoljeću razvio u najveći grad Dalmacije zbog nekakve političke odluke, a ne posve prirodnim putem.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 23 ruj 2025, 17:47 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 22:06 Postovi: 4338 Lokacija: Dridska Župa
|
Šporet je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Zadar je pred 100 godina bio dvostruko veći od Splita. To je netočno. 1910. godine Zadar ima 14.056 stanovnika, dok Split ima 21.407 stanovnika, nadalje Zadar tada ima 2.717 Hrvata, Split 18.031 Hrvata. Zadar je prvo doseljavanje Hrvata u grad imao 1945. i to većinom umjetnim putem, kada Split već desetljećima ima prirodno usisavanje Hrvata u grad. Ridikulozno je tvrditi da se Split u 20. stoljeću razvio u najveći grad Dalmacije zbog nekakve političke odluke, a ne posve prirodnim putem. Zadar je imao 19400 stanovnika 1910e.
_________________ Mir nema alternativu, BiH ima. Srušimo BiH da bi očuvali mir!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Šporet
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 23 ruj 2025, 18:39 |
|
|
Zadar je 1910. imao 14.056 stanovnika kao što jasno pokazuje popis stanovništva te godine; 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 23 ruj 2025, 18:51 |
|
|
Šporet je napisao/la: Zadar je 1910. imao 14.056 stanovnika kao što jasno pokazuje popis stanovništva te godine;  Ne znam na wiki piše tako i na karti na zidu na mom faksu isto, možda to ukljucuje i prigradska naselja, koja tada nisu bila dio samog grada. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Šporet
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 23 ruj 2025, 19:36 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: Šporet je napisao/la: Zadar je 1910. imao 14.056 stanovnika kao što jasno pokazuje popis stanovništva te godine;  Ne znam na wiki piše tako i na karti na zidu na mom faksu isto, možda to ukljucuje i prigradska naselja, koja tada nisu bila dio samog grada.  Da, uključuje prigradska naselja, kada bi istom mjerom Splitu pripojili Vranjic, Stobreč, Mravince, Kamen Kučine... razlika bi bila još veća u korist Splita pa nema smisla.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 23 ruj 2025, 22:06 |
|
|
dalmatinac181 je napisao/la: Zapadni je napisao/la: Koga boli kurac za govor prije 200 godina? Od tada je prošlo 200 godina, osvijesti ganglije u glavi s tom činjenicom. Ovo je izrugivanje, nitko od mojih čakavskih predaka ne bi mogao shvatiti njegove postove, a valjda je moja nona veći autoritet od dva Vlaja na forumu. I da me ne bih krivo shvatio, imam vlaške krvi koliko hoćeš, ali imam i čakavske, i ako nemaš čakavce u familiji, ako ne znaš šta je čakavski s područja srednje Dalmacije, pusti obranu trans-čakavca, nije tvoja tema
Ajde smanji malo ton i taj agresivni pristup i ne baljezgaj jer ne znaš ni odakle san ja niti odakle je Sokolić. Čovik je na forumu 12-13 godina, a ja ga čitan već 10 i ne pantin da san vidija da je iko spominja njegov način pisanja u negativnon kontekstu sve dok ti nisi doša pametovat. Aj smiri svoju kapič i odlogiraj se. Niko te nije zva da nam prodaješ svoje teorije o čakavici i jedini staneš u obranu svog, vrlo mogće, drugog pseudonima. Nas je ovdje nekoliko koji smo odrasli s tim govorom i znamo kako se priča, a ti nisi iz Splita po nikome niti imaš čakavske korijene. Drži se svog govora i nemoj nama objašnjavat naš. Tvoja mater ne zna šta je šćikadenta, moraš naučit nju, pa sebe pa dođi nazad. Ti si veliki Dalmatinac koji može biciklon do Livna od svoje rodne grude, tvoj doživljaj Dalmacije je afirmativan da sebe ubaciš u nju, ali onda muči i nemoj se mišat u temu čakavice, to nije tvoja domena, tvoje je nu, iđen i krofna, s čakavicom i Dalmacijom u užem smislu nemaš obiteljske ni kulturološke veze, to je tebi strano ko i nekome iz Šumadije, to svojim rođacima na selu prodaji, nemoj ljudima koji babu zovu nona
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dalmatinac181
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 23 ruj 2025, 23:06 |
|
|
Zapadni je napisao/la: dalmatinac181 je napisao/la: Ajde smanji malo ton i taj agresivni pristup i ne baljezgaj jer ne znaš ni odakle san ja niti odakle je Sokolić. Čovik je na forumu 12-13 godina, a ja ga čitan već 10 i ne pantin da san vidija da je iko spominja njegov način pisanja u negativnon kontekstu sve dok ti nisi doša pametovat. Aj smiri svoju kapič i odlogiraj se. Niko te nije zva da nam prodaješ svoje teorije o čakavici i jedini staneš u obranu svog, vrlo mogće, drugog pseudonima. Nas je ovdje nekoliko koji smo odrasli s tim govorom i znamo kako se priča, a ti nisi iz Splita po nikome niti imaš čakavske korijene. Drži se svog govora i nemoj nama objašnjavat naš. Tvoja mater ne zna šta je šćikadenta, moraš naučit nju, pa sebe pa dođi nazad. Ti si veliki Dalmatinac koji može biciklon do Livna od svoje rodne grude, tvoj doživljaj Dalmacije je afirmativan da sebe ubaciš u nju, ali onda muči i nemoj se mišat u temu čakavice, to nije tvoja domena, tvoje je nu, iđen i krofna, s čakavicom i Dalmacijom u užem smislu nemaš obiteljske ni kulturološke veze, to je tebi strano ko i nekome iz Šumadije, to svojim rođacima na selu prodaji, nemoj ljudima koji babu zovu nona Sinko, bolestan si.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
POPOVO_POLJE
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 23 ruj 2025, 23:16 |
|
|
Zapadni je napisao/la: dalmatinac181 je napisao/la: Ajde smanji malo ton i taj agresivni pristup i ne baljezgaj jer ne znaš ni odakle san ja niti odakle je Sokolić. Čovik je na forumu 12-13 godina, a ja ga čitan već 10 i ne pantin da san vidija da je iko spominja njegov način pisanja u negativnon kontekstu sve dok ti nisi doša pametovat. Aj smiri svoju kapič i odlogiraj se. Niko te nije zva da nam prodaješ svoje teorije o čakavici i jedini staneš u obranu svog, vrlo mogće, drugog pseudonima. Nas je ovdje nekoliko koji smo odrasli s tim govorom i znamo kako se priča, a ti nisi iz Splita po nikome niti imaš čakavske korijene. Drži se svog govora i nemoj nama objašnjavat naš. Tvoja mater ne zna šta je šćikadenta, moraš naučit nju, pa sebe pa dođi nazad. Ti si veliki Dalmatinac koji može biciklon do Livna od svoje rodne grude, tvoj doživljaj Dalmacije je afirmativan da sebe ubaciš u nju, ali onda muči i nemoj se mišat u temu čakavice, to nije tvoja domena, tvoje je nu, iđen i krofna, s čakavicom i Dalmacijom u užem smislu nemaš obiteljske ni kulturološke veze, to je tebi strano ko i nekome iz Šumadije, to svojim rođacima na selu prodaji, nemoj ljudima koji babu zovu nona U Konavlima babu zovu nona pa nisu nit čakavci pa ni ikavci. Al ništa čudno splićo kao splićo. Osim Splita ne zna za ništa drugo. Smiješno je kako povezuješ ove iz Zagore s Livnom. A pola otočana i fetivnih su došli upravo iz BiH kroz stoljeća. Više Livanjske krvi imaju fetivni Splićani nego Imoćani. Na temi o Rijeci se vidilo koliki si bolesnik s onolikim uvredama o Riječanima i Rijeci.
_________________ Inzko izrazio duboku zabrinutost
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 24 ruj 2025, 07:16 |
|
|
|
Hahaha, legendarno. Znači na forumu imamo 3 čakavca, jedan je čakavac, drugi je čisti čakavac, a treći je čakavac 1861. I zato je logično u takvim uvjetima da je eskalacija neizbježna.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 28 ruj 2025, 05:56 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 14:42 Postovi: 8942 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
|
Jučer gledam jednu sliku na kojoj piše Spljet.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 28 ruj 2025, 06:29 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: Bila je uskotracna pruga to Metkovića, i ništa više od toga. OK, bilo je nešto nalik na luku, ali daleko od nečeg bitnog. Pa čak i za vrijeme 2. SR je to bilo pristanište, ali daleko od nečeg važnog. Ide povijest i do srednjeg vijeka... Alternativa je bila ili ST ili PL. Ima o tome cijela knjiga, Željeznička veza središnje Bosne s morem https://www.njuskalo.hr/antikvarne-knji ... s-37386415Znači, alternativa izgradnje cijelog grada je bila jeftinija varijanta od veze do ST. Nije bilo pitanje jeftinije-skuplje, nego je Kraljevina Jugoslavija trebala još jednu sigurnu luku. U slučaju rata Sušak na samoj granici je bio beskoristan, Zadar je dio Italije. Dubrovnik i Boka u to vrijeme nemaju dobre komunikacije s unutrašnjošću. Nije planirano radi željezare u Zenici niti pilana u srednjoj Bosni, nego je bilo pitanje sigurnosti i ratne logistike. Karađorđevići su imali bunker u Malom Zvorniku i rezidenciju u Han Pijesku, u slučaju rata su kao i Tito imali planove da se sklone u taj središnji dio tadašnje države. Tako su na kraju i bježali 1941, Zvornik, Han Pijesak, Pale, Nikšić i onda avionom za Grčku. Očito ne pišemo o istom vremenskom razdoblju. To što ti tvrdiš je daleko od vremena ozbiljne luke. Zapravo se može govoriti o pristaništu. Znam dobro povijest luke. Može se stoga govoriti i o srednjem vijeku i prirodnom izlazu, jer se spominje Potro Tolero u knjigama. Znam dobro da su Nijemci koristili pristanište za svoje potrebe, prvenstveno za izvoz sirovina iz mostarskih rudnika. Pričati o pravoj luci se može tek nakon 2SR, a tada ti argumenti o kojima pišeš nemaju više svoju težinu. Uostalom, luka Rijeka je tadace ksplodirala u razvojnom smislu, a bila je daleko bliže granici nego Ploče ili Split. Naravno, da se politički aspekt ne treba zanemariti, ali mislim da je to zanemarivo. Pišemo o razdoblju nakon raskola sa Staljinom, gdje je Jugoslavija dobila veliki zamah. A sam "grad" se tada zvao Ploča, daleko prije Aleksandrova i glupog Kardeljeva. Otuda i dolazi naziv Ploče, a stari ljudi su govorili da idu u Ploču, a ne Ploče.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 11 lis 2025, 10:47 |
|
|
Puljak i Ivošević špijunirali splićane! Citat: Skandal trese Hrvatsku, netko mjesecima pratio građane: Poznata osoba tajno kopala po sustavu?
Navodno 660 osobni dokumenata su skenirali/kopirali od kada su izgubili vlast! https://www.dnevno.hr/vijesti/skandal-t ... u-3088752/Znam da su glupi, al ovo je level iznad ili ispod kako god hoćete. Citat: Grad Split objavio je i službeno priopćenje. Poručili su da je nepoznata, neovlaštena osoba u razdoblju od 10. lipnja do 9. listopada 2025. pristupala informatičkom sustavu poslovanja Gradske uprave te pritom izvršila uvid u osobne podatke građana. Riječ je o sigurnosnom incidentu koji Grad javno komunicira temeljem članka 34. Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR).
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 11 lis 2025, 16:06 |
|
|
|
Propust Grada i stručnih službi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 11 lis 2025, 21:35 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Hahaha, legendarno. Znači na forumu imamo 3 čakavca, jedan je čakavac, drugi je čisti čakavac, a treći je čakavac 1861. I zato je logično u takvim uvjetima da je eskalacija neizbježna. Čakavice su raznolike, a tu su i pojave mišanja čakavica i štokavica koje postojidu otkako se stanovnici selidu iz zaleđa i otoka u gradove i priobalje. Glede Splita, to je više od 1700 godišć, jer sad znamo da je Split stariji od palače. Eskalacija nije ništo što se mora dogodit. Onaj lik je doša provocirat, zareka bih se da je pri bia ovdi pisa pod drugin nadimciman. Normalan čovik koji je doša sudilovat na raspravaman po forumiman drži se teme i ne izrugije se drugiman zbog njihova govora i pravopisa. Takvi koji se rugadu hranidu se tuđon burnon emocionalnon reakcijon, veliki in je gušt kad misto ugodna kreativna razgovora pritvoridu u bojišće di se ekipa zakrvi do kosti, di se bespovratno zatrujedu međusobni odnosi. Zato bih jako volia kad bidu popravili one forumske funkcije u postavkaman, "gnjavatori".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 11 lis 2025, 21:46 |
|
|
dalmatinac181 je napisao/la: Zapadni je napisao/la: Koga boli kurac za govor prije 200 godina? Od tada je prošlo 200 godina, osvijesti ganglije u glavi s tom činjenicom. Ovo je izrugivanje, nitko od mojih čakavskih predaka ne bi mogao shvatiti njegove postove, a valjda je moja nona veći autoritet od dva Vlaja na forumu. I da me ne bih krivo shvatio, imam vlaške krvi koliko hoćeš, ali imam i čakavske, i ako nemaš čakavce u familiji, ako ne znaš šta je čakavski s područja srednje Dalmacije, pusti obranu trans-čakavca, nije tvoja tema
Ajde smanji malo ton i taj agresivni pristup i ne baljezgaj jer ne znaš ni odakle san ja niti odakle je Sokolić. Čovik je na forumu 12-13 godina, a ja ga čitan već 10 i ne pantin da san vidija da je iko spominja njegov način pisanja u negativnon kontekstu sve dok ti nisi doša pametovat. Hvala. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 11 lis 2025, 21:53 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: Ceha je napisao/la: Pa u čem je problem tu? Kod mene se doma govorilo dosta blizu standardu (ok, sa zagrebačkim naglaskom), većina kajkavizama je smatrana govorom kumica i načelno ni bila nešto s čime će se pričati u javnosti. Recimo da je i moje kajkanje više počelo na faksu, ono, ako svak ima svoje, imam i ja na svoje  Svatko ima svoje veselje, kaj gnjavite čovjeka? Jer je odvratno vještačko narjecje, vomit inducing Kako nisi kajka, i moja mater je kajkala dok je još živila u Zagrebu, a porijeklom Dalmatinka, čudno. "Vještačko"? Je li to od sudskog vještaka? Na standardnon hrvatskon se reče "umjetno", ali sa' si se oda'.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 11 lis 2025, 22:08 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Li Zongren je napisao/la:
Jer je odvratno vještačko narjecje, vomit inducing Kako nisi kajka, i moja mater je kajkala dok je još živila u Zagrebu, a porijeklom Dalmatinka, čudno.
"Vještačko"? Je li to od sudskog vještaka? Na standardnon hrvatskon se reče "umjetno", ali sa' si se oda'. Sviđa mi se riječ vještačko, šta da kažem.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 11 lis 2025, 22:09 |
|
|
Zapadni je napisao/la: Boris Johnson iz Jajca je napisao/la: No true scotsman svom covjeku bacate. Haj ohladite zivi bili Tebi i sličnima može prodati snake oil, vama koji s obalom veze nemate. Lik nema pojma šta piše, to je ko da ja mislim da kad netko napiše "hambasada" da je musliman. Da imaš ikakve veze s morem, vidio bi koji je lik klaun. Ovo što on piše je njegov doživljaj čakavskog narječja, spojio je više motiva više čakavica od Istre, Kvarnera i srednje Dalmacije, ne zna konjugirati niti deklinirati po čakavski, ubacuje standardne riječi gdje postoje ustaljene čakavske, izvodi hiperijekavizaciju gdje je nema: Nimačka, pobida.... Povrh svega toga kaže da je fetivi Splićanin  lik je redikul i naporan je u svom izmišljenom izričaj, momak je štokavac koji nema čakavske krvi, jer inače bi barem donekle znao izraziti se na čakavskom, koji nije bog zna što nerazumljiv u odnosu na štokavski. No to je i poanta neka vještačka autohtonost, kao on je Hrvat ipo lol I Zapadni i Li Zongren rabidu "vještačka" na mistu di u standardnen hrvatsken dolazi "umjetna". "Vještačka« na ovakven mistu je teški srbizam. I "obojica" podupiredu ista stajališća i napadadu iste osobe. Znan o kojemu se liku radi. Jedino ča-kavsko u njemu je rodbina iz Ča-čka. Bia je ovdi pisa pod drugin profiliman koji su blokirani.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 11 lis 2025, 22:11 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Zapadni je napisao/la: Tebi i sličnima može prodati snake oil, vama koji s obalom veze nemate. Lik nema pojma šta piše, to je ko da ja mislim da kad netko napiše "hambasada" da je musliman. Da imaš ikakve veze s morem, vidio bi koji je lik klaun. Ovo što on piše je njegov doživljaj čakavskog narječja, spojio je više motiva više čakavica od Istre, Kvarnera i srednje Dalmacije, ne zna konjugirati niti deklinirati po čakavski, ubacuje standardne riječi gdje postoje ustaljene čakavske, izvodi hiperijekavizaciju gdje je nema: Nimačka, pobida.... Povrh svega toga kaže da je fetivi Splićanin  lik je redikul i naporan je u svom izmišljenom izričaj, momak je štokavac koji nema čakavske krvi, jer inače bi barem donekle znao izraziti se na čakavskom, koji nije bog zna što nerazumljiv u odnosu na štokavski. No to je i poanta neka vještačka autohtonost, kao on je Hrvat ipo lol I Zapadni i Li Zongren rabidu "vještačka" na mistu di u standardnen hrvatsken dolazi "umjetna". "Vještačka« na ovakven mistu je teški srbizam. I "obojica" podupiredu ista stajališća i napadadu iste osobe. Znan o kojemu se liku radi. Jedino ča-kavsko u njemu je rodbina iz Ča-čka. Bia je ovdi pisa pod drugin profiliman koji su blokirani. Kakve urotomanske psihoze 🤣 Pozdrav iz sunačanog čačka. Al evo da lakše spavaš, ne progoni te BIA :) Doduše možda je šjor Zapadni na njihov platnoj listi, nikad ne znaš.
| Privitak/ci: |

Snimka zaslona 2025-10-11 231635.png [ 289.96 KiB | Pogledano 876 put/a. ]
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 11 lis 2025, 23:31 |
|
|
|
Sokolića zamišljan ka Marka Marulića osobno.
Čovjek je legendarni forumaš.
_________________ A sad je mrak i zaraza, a ti i ja od asfalta.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zapadni
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 12 lis 2025, 08:39 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: Sokolić je napisao/la: I Zapadni i Li Zongren rabidu "vještačka" na mistu di u standardnen hrvatsken dolazi "umjetna". "Vještačka« na ovakven mistu je teški srbizam. I "obojica" podupiredu ista stajališća i napadadu iste osobe.
Znan o kojemu se liku radi. Jedino ča-kavsko u njemu je rodbina iz Ča-čka. Bia je ovdi pisa pod drugin profiliman koji su blokirani.
Kakve urotomanske psihoze 🤣 Pozdrav iz sunačanog čačka. Al evo da lakše spavaš, ne progoni te BIA :) Doduše možda je šjor Zapadni na njihov platnoj listi, nikad ne znaš. Marko Marulić s Temua Evo za čakavce da skuže ovog pisca: Citat: I Zapadni i Li Zongren radu "vještačku" misto di bi tribalo bit "umjetna". "Vještačka" na takvomen mistu je teški srbizam. I obojica držidu ista mišljenja i napadadu iste jude. Znan ja dobro za kin se govori. Jedino ča je u njemu čakavsko, to su mu rodijaci iz Čačka. Bija je i prije ovod pisa pod drugin imeniman, a svi su mu zablokirani. A pošto tako nitko tko je živ i s područja srednje obalne Dalmacije ne govori, pogotovo iz Splita, amo to na splitski: Citat: I Zapadni i Li Zongren koriste "vještačku" na mistu di u standardnon hrvatskon dolazi "umjetna". "Vještačka" na ovakvon mistu je teški srbizam. I "obojica" podupiru ista stajališta i napadaju iste ljude. Znan o kojen se liku radi. Jedino šta je u njemu čakavsko je familija iz Čačka. Bija je ovdi pisa pod drugin profilima koje su blokali. Kalaj više
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Grad Split Postano: 31 pro 2025, 16:51 |
|
|
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|