|
|
Stranica: 45/88.
|
[ 2197 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
SDB
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 11 pro 2012, 19:48 |
|
Pridružen/a: 24 vel 2012, 13:46 Postovi: 6569 Lokacija: kašeta brokava
|
Odlična sumacija problema: http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/7306 ... brali.htmlPoruka Liniću: Prevršili ste mjeru, zaboravili ste zašto smo Vas izabrali!Citat: Splitski poduzetnik Hrvoje Marušić uputio je otvoreno pismo aktualnom ministru financija Slavku Liniću. Prenosimo ga u cijelosti.
S Vašim nedavnim istupima u javnosti, u kojima krivnju za neuspjeh gospodarskog rasta i razvoja u RH prebacujete na poduzetnike već mjesecima, a u udarnom terminu HTV-a ste čak upotrijebili izraz da ste u ratu s poduzetnicima, uistinu ste prevršili mjeru dobrog ukusa.
Zbog navedenog imam potrebu obratiti Vam se javno kao predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca – podružnica Dalmacija, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Splitsko-dalmatinske županije i predsjednik Savjeta za gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije.
Gospodine ministre, ne sjede naši činovnici u zgradama na najatraktivnijim lokacijama u gradu, poput one na križanju Rive i Marmontove, već djelatnici Vašeg ministarstva. Nismo mi vlasnici hotela na Duilovu, koji stoji zapušten i derutan već dvadeset godina umjesto da ga prepustite poduzetništvu.
Nismo mi ni korisnici zemljišta uz ratnu luku Lora na kojoj lokaciji je dvoje uglednih dalmatinskih arhitekata izradilo projekt nautičkog centra s investicijom teškom milijardu eura, za kojeg postoji zainteresirani investitor, a koji je predan predsjedniku Republike Hrvatske i očito se zagubio u bespućima hrvatske administracije. Nismo mi korisnici ni zgrade SOA-e na Katalinićevom brigu, jednoj od najboljih turističkih lokacija…
Ovo je samo jedan djelić vlasništva Vlade RH čiji ste i Vi član. Naravno da bi se moglo govoriti i o željezničkoj stanici na splitskoj Rivi koja je s ovolikim prometom gotovo beskorisna. Umjesto da se preda u turističke svrhe, njome upravlja, tko drugi nego velika državna tvrtka HŽ.
Poštovani ministre, dok je većina poduzetnika prošlu godinu otpuštala ljude zbog nemogućnosti naplate potraživanja, a sve zbog neučinkovitog pravosuđa kojim upravlja Vaša Vlada, dotle ste Vi na ispostavljene, a nenaplaćene račune uredno naplaćivali PDV i mnoge poduzetnike otjerali u propast i stavili ih na stup srama.
Kako bi izgledao stup srama Vaših državnih činovnika koji nisu na vrijeme ili su loše, pa i protuzakonito, donijeli neke odluke kojima nisu oštećeni samo poduzetnici, već društvo u cjelini? Napominjem da ste u tom periodu u državnoj administraciji zaposlili oko 5000 novih činovnika.
Znate li ministre da postupci na našim trgovačkim sudovima traju godinama, znate li za slučaj iz Makarske gdje se četiri godine čeka na uknjižbu objekta koji je kupljen u stečajnom postupku? Objekt je plaćen četiri milijuna eura! Poduzetnik u međuvremenu plaća kamate i ne može razvijati projekt.
Znate li da se Visoka zdravstvena škola u Makarskoj priprema za otvaranje već četiri godine? Riješeni su prostorni i kadrovski uvjeti, ali su se zakoni i zakonski podakti u prošle četiri godine dva puta mijenjali i još nisu svi doneseni kako bi se moglo pristupiti konačnom otvaranju Visoke škole, zapošljavanju 40-ak visokoobrazovanih ljudi i upisu prvih studenata…
Činjenica, neke olakšice ste napravili (smanjili 2 posto izdvajanja za zdravstvo), ali ste paralelno s tim podigli PDV za 2 posto i ukinuli sve porezne olakšice privatnim tvrtkama… Gospodine Liniću, u Hrvatskoj postoji oko 250 parafiskalnih nameta, a po nekim informacija oko 150 državnih agencija za koje nitko ne zna što rade i koliko novca troše i još niz drugih skrivenih administrativnih djelatnika koji prazne taj proračun kojeg Vi niste i nećete biti u stanju puniti ukoliko sve ovo ne promijenite.
Stoga, gospodine ministre, ovo je samo jedan od razloga zašto ne ulažemo. Još nije vrijeme za ulaganje, barem ne ovdje i sada.
Stječem na kraju dojam da se ovdje sve zbrkalo, da ste zaboravili tko je koga birao i zašto. Gospodine ministre, ne birate Vi narod i poduzetnike, već su narod i poduzetnici izabrali Vas da nam omogućite pristojne uvjete za život i rad.
_________________ Čast svakome, veresija nikome.
Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 11 pro 2012, 19:56 |
|
|
Citat: Sve su veće mogućnosti da Davor Bernardić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a u Zagrebu i predsjednik Gradske skupštine, neće biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima. Kako doznajemo u samoj stranci, namjera je vrha SDP-a da u izbornu bitku za Zagreb krene aktualni ministar zdravlja Rajko Ostojić. U središnjici SDP-a na Iblerovu trgu podignut je zid šutnje u odnosu na politička previranja unutar stranke i o Bernardiću kao kandidatu za izbornu utrku u Zagrebu.
Šutnja u središnjici
Jednako tako bez riječi je i Rajko Ostojić koji bi, kao jedan od popularnijih esdepeovaca, trebao preuzeti zadaću da ponovno za SDP osvoji vlast u Zagrebu. Šutnja u središnjici te vrlo neobična Bernardićeva reakcija na nagađanja da SDP povlači njegovu kandidaturu jer ima lošiji rejting od Milana Bandića govore da se u vladajućoj stranci donose krupne odluke i da slijede promjene. http://www.vecernji.hr/vijesti/milanovi ... nak-485464Ne vjerujem da je Rajko Ostojić dovoljno simpatičan da pobijedi Bandića, pogotovo ako to Bernardić nije sposoban
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 11 pro 2012, 21:04 |
|
Pridružen/a: 24 vel 2012, 13:46 Postovi: 6569 Lokacija: kašeta brokava
|
volvoks je napisao/la: Citat: Sve su veće mogućnosti da Davor Bernardić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a u Zagrebu i predsjednik Gradske skupštine, neće biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima. Kako doznajemo u samoj stranci, namjera je vrha SDP-a da u izbornu bitku za Zagreb krene aktualni ministar zdravlja Rajko Ostojić. U središnjici SDP-a na Iblerovu trgu podignut je zid šutnje u odnosu na politička previranja unutar stranke i o Bernardiću kao kandidatu za izbornu utrku u Zagrebu.
Šutnja u središnjici
Jednako tako bez riječi je i Rajko Ostojić koji bi, kao jedan od popularnijih esdepeovaca, trebao preuzeti zadaću da ponovno za SDP osvoji vlast u Zagrebu. Šutnja u središnjici te vrlo neobična Bernardićeva reakcija na nagađanja da SDP povlači njegovu kandidaturu jer ima lošiji rejting od Milana Bandića govore da se u vladajućoj stranci donose krupne odluke i da slijede promjene. http://www.vecernji.hr/vijesti/milanovi ... nak-485464Ne vjerujem da je Rajko Ostojić dovoljno simpatičan da pobijedi Bandića, pogotovo ako to Bernardić nije sposoban Rajko i Berni su na partijskom kongresu napravili (ne)principijelnu koaliciju i dobro istrgovali. Sad, međutim, Rajko lobira sve u 16, a Zoki ima svojih razloga da to pušta. I dio gradskih esdepejaca (južni dio grada) nije do kraja za Bernija, ali oni ne mogu do glasa jer Berni vrlo čvrsto drži organizaciju. Mislim da će Berni na kraju ipak biti kandidat SDP-a, ali su mu male šanse da pobijedi.
_________________ Čast svakome, veresija nikome.
Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 11 pro 2012, 21:17 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
SDB je napisao/la: volvoks je napisao/la: http://www.vecernji.hr/vijesti/milanovi ... nak-485464Ne vjerujem da je Rajko Ostojić dovoljno simpatičan da pobijedi Bandića, pogotovo ako to Bernardić nije sposoban Rajko i Berni su na partijskom kongresu napravili (ne)principijelnu koaliciju i dobro istrgovali. Sad, međutim, Rajko lobira sve u 16, a Zoki ima svojih razloga da to pušta. I dio gradskih esdepejaca (južni dio grada) nije do kraja za Bernija, ali oni ne mogu do glasa jer Berni vrlo čvrsto drži organizaciju. Mislim da će Berni na kraju ipak biti kandidat SDP-a, ali su mu male šanse da pobijedi. Da vidimo hoće li Zoky krenuti putem Sanadera.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
zomby
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 11 pro 2012, 23:34 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Samo na kolicima fali KONZUM
|
|
Vrh |
|
|
POL_GASOL
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 12 pro 2012, 23:28 |
|
|
Citat: 'Ulaskom u EU Istra će tražiti autonomiju'
Oriano Otočan, IDS-ov međunarodni tajnik, sudjelovao je u utorak, 11. prosinca, na konferenciji pod nazivom 'Istra: specifičnosti pogranične regije', koju je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Trstu organizirao Klub istarskih studenata u Trstu Tom je prilikom Oriano Otočan predstavio specifičnosti istarskog identiteta, gdje je uz brojne povijesne, geografske, kulturne, jezične i druge posebnosti, Istra u posljednjih dvadeset godina postala prepoznatljiva kao regija izvrsnosti i lider u brojnim područjima gospodarskog i društvenog života.
Također, bilo je govora i o fazama razvoja regionalnog identiteta i zaštiti kulturnog naslijeđa Istre kao multietničke regije te o 'Istrijanstvu' kao manifestaciji istarskog identiteta.
'Ulaskom u Europsku uniju Istra će se susresti s novim mogućnostima, promicat će regionalizam i decentralizaciju državne uprave te tražiti autonomiju', naglasio je IDS-ov međunarodni tajnik. Otočan smatra da bi decentralizacija trebala biti provedena i u području upravljanja strukturnim fondovima EU po uzoru na druge zemlje. http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/23 ... Mj1IawilS4
_________________ Svjetski priznati NOBELOVAC Ivo Andrić o trokutu23%
“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’
|
|
Vrh |
|
|
limpus
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 13 pro 2012, 10:45 |
|
|
Nije grijeh, ali eto. http://www.zabranjeni.url/sdp--potpisujemo ... a/1072180/Citat: Vrlo je vjerojatno da će se do kraja godine potpisati predizborni sporazum između Socijaldemokratske partije Hrvatske i Nezavisne liste Damira Kajina. Prema tom sporazumu, SDP će podržati Kajina na izborima za istarskog župana, a na listi za budući sastav Županijske skupštine obje će strane imati jednak broj kandidata. No opet, vijest je iz Jutarnjeg.
_________________ Neću NATO Hoću na te
|
|
Vrh |
|
|
zomby
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 13 pro 2012, 12:23 |
|
|
Kompletno drustvo...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 13 pro 2012, 19:02 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Taj Che je glupan. Onaj pravi sa Kozare.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 14 pro 2012, 21:08 |
|
|
Ode sve u tri materine : http://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatski-kreditni-rejting-je-smece-clanak-487394Citat: Kreditna agencija Standard & Poor's proglasila je kreditni rejting Hrvatske "smećem" odnosno spustila ga je iz 'BBB-/A3' u 'BB+/B'.Kreditna agencija Standard & Poor's proglasila je kreditni rejting Hrvatske "smećem" odnosno spustila ga je iz 'BBB-/A3' u 'BB+/B'.
Hrvatski dugoročni kreditni rejting je spušten za jedan korak na BB+, što je najviša "neinvesticijska razina", dok je kratkoročni rejting također pao na B. Iz agencije upozoravaju da su strukturalne i fiskalne reforme do sada uvedene nedovoljne da bi potaknule ekonomski rast i "ustabilile" javne financije, piše agencija, a prenosi Bloomberg.U 20 sati novinarima će se obratiti ministar financija Slavko Linić.
U Bruxellesu je premijer Milanović danas komentirao gospodarski rast, rejting agencije i sindikate. – Ključan je rast. Mi smo vodili i vodit ćemo ekonomsku i fiskalnu politiku, ali ne na način da se dopadnemo svakome jer kad se dopadneš svakome, na kraju će te svi prezreti. Vodimo ih tako da se nikome pretjerano ne dopadamo jer radimo stvari koje su nužne. Kad bismo slušali rejting agencije – i mi ih slušamo, to su relevantni pokazatelji, u krajnjoj liniji imaju utjecaja i na najveće države – onda bismo, ne pretjerujem, otpustili 30 tisuća ljudi, smanjili mirovine i smanjili plaće. Ne božićnice i regrese, nego plaće. I za to bi nam rekli: "Bravo!" A onda, kad to ne bi rezultiralo rastom, a vjerojatno ne bi, onda bi nam srušili rejting 10 puta. Dakle, to ne radite ako razmišljate. Nađete neko razumno rješenje.
Pokušavate uvjeriti sindikate da su nužna određena odricanja – neki to zovu štednjom, ja zovem racionalnim ponašanjem. I stoga se nadamo da će se konačno početi generirati nekakav novi rast, nova vrijednost. Kada biste slušali jedan ekstrem i drugi ekstrem, uvijek bi bilo loše. Jedni se ne žele ničega odreći, drugi žele da srežete sve. Dakle, to nisu dobra rješenja. Mi smo tu u nekoj zlatnoj sredini. To nije politika kompromisa, to je politika djelovanja. Jer dosad smo imali politiku nedjelovanja. Prethodna vlada nije poduzimala ništa. Mi smo, kao što vidite, smanjili javnu potrošnju za gotovo 5 milijardi kuna, u pravilu se držimo tih razina deficita 3 posto. To bi se u nekim vremenima smatralo sjajnim. A danas je prilično opterećenje - rekao je premijer Milanović. Ja realno, ne vidim mogućnost rasta BDPa Hrvatskoj ni u narednoj godini, doduše jedina varijanta s pozitivnim porastom BDPa je poveći angažman MMFa .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Icebreaker
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 14 pro 2012, 22:21 |
|
|
Dobro kada će se više ići na smanjenje broja općina? Pa uzmimo jednu BiH koja je u totalnoj banani, na sličnom prostoru s oko milijun ljudi manje ima 141 općina, a u RH 429?! Nevjerojatno nešto.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 14 pro 2012, 22:46 |
|
|
Icebreaker je napisao/la: Dobro kada će se više ići na smanjenje broja općina? Pa uzmimo jednu BiH koja je u totalnoj banani, na sličnom prostoru s oko milijun ljudi manje ima 141 općina, a u RH 429?! Nevjerojatno nešto. Općine se ne trebaju smanjivati na neprirodno nisku razinu kakva jest u BiH jer se realno nekim prostorom ni ne može upravljati tako efikasno kada postoje glomazne općine tipa Mostar, Banja Luka, Kalinovik. O demokratskom deficitu kojeg bi takvo smanjivanje prouzročilo da ne pričamo, kao i negativnim utjecajima na politički kulturu . Ukratko smanjivanje općina - da , ali ne vođeno primjerom BiH. Ono što je točno jest da bi svaki otok izuzev Krka i Cresa trebao biti - jedna općina, a ne da ih sada na Braču ima 5-6 (zaboravio sam koliko točno). Jednako tako istina je da određene slabo populirane općine nemaju nikakvu budućnost osim kao dio jednog većeg centra. A što se županija tiče, mogu reči da je sadašnja podjela u većini slučajeva dosta dobra (izuzetak su možda županije Zagorja, ipak tamo je vrlo izražen problem lokalnog animoziteta na prostoru veličine općine Gračac + općina Benkovac), te da se ne treba brkati pojam NUTS2 regije i Županije kao administrativne područne jedinice, nasuprot NUTS2 regiji koja je čisto statistička jedinica (što se nažalost često radi, osobito u medijima, a bome sam čuo takvo što i od nekih ljudi od kojih se nisam nadao).
|
|
Vrh |
|
|
Icebreaker
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 14 pro 2012, 23:08 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Icebreaker je napisao/la: Dobro kada će se više ići na smanjenje broja općina? Pa uzmimo jednu BiH koja je u totalnoj banani, na sličnom prostoru s oko milijun ljudi manje ima 141 općina, a u RH 429?! Nevjerojatno nešto. Općine se ne trebaju smanjivati na neprirodno nisku razinu kakva jest u BiH jer se realno nekim prostorom ni ne može upravljati tako efikasno kada postoje glomazne općine tipa Mostar, Banja Luka, Kalinovik. O demokratskom deficitu kojeg bi takvo smanjivanje prouzročilo da ne pričamo, kao i negativnim utjecajima na politički kulturu . Ukratko smanjivanje općina - da , ali ne vođeno primjerom BiH. Ono što je točno jest da bi svaki otok izuzev Krka i Cresa trebao biti - jedna općina, a ne da ih sada na Braču ima 5-6 (zaboravio sam koliko točno). Jednako tako istina je da određene slabo populirane općine nemaju nikakvu budućnost osim kao dio jednog većeg centra. A što se županija tiče, mogu reči da je sadašnja podjela u većini slučajeva dosta dobra (izuzetak su možda županije Zagorja, ipak tamo je vrlo izražen problem lokalnog animoziteta na prostoru veličine općine Gračac + općina Benkovac), te da se ne treba brkati pojam NUTS2 regije i Županije kao administrativne područne jedinice, nasuprot NUTS2 regiji koja je čisto statistička jedinica (što se nažalost često radi, osobito u medijima, a bome sam čuo takvo što i od nekih ljudi od kojih se nisam nadao). Ma ne kažem ja da bi trebalo smanjiti 300 općina. Ali trećinu bi trebalo ukinut. Trećina tih općina ima manje od tisuću stanovnika i isti broj ih prima pomoć od države u iznosu od pola ili više godišnjeg proračuna. Evo u mojoj županiji imaš 17 općina, samo na Korčuli ih imaš 3 plus grad, na Pelješcu 4. Jedine jače općine su Konavle i Župa Dubrovačka s po 8500 ljudi i tendencijom rasta. A mi smo avion za ostale županije jer imamo 17 od ukupno 429. A svejedno bi se dalo smanjit na 10-15. Osim toga, imamo i problem statusa gradova,kojih imamo 127.Opet na mom primjeru, "grad" Opuzen od tisuću i kusur ljudi. Smiješno. I tu bi se moralo rezati. Složio bih se što se tiče županija, mada bi se i tu moglo štogod uradit. Recimo napravit regije umjesto županija, nekih 10 ili manje oko većih gradova. To bi drastično smanjilo državne rashode, samo nitko nema političke snage za to. Trebalo bi to odraditi polako ali sigurno.
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 14 pro 2012, 23:11 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Imali su godinu dana, odnosno dali su im godinu dana ,mogli su nam rejting u "junk" stavit kad su htijeli , zajebavali se i dobili šamarčinu. Samo treba pratiti njemačke medije ovih dana na ovu vijest , moglo bi nam zakomplicirat ulazak u EU uz razbahaćene Slovence.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 14 pro 2012, 23:27 |
|
|
Icebreaker je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Općine se ne trebaju smanjivati na neprirodno nisku razinu kakva jest u BiH jer se realno nekim prostorom ni ne može upravljati tako efikasno kada postoje glomazne općine tipa Mostar, Banja Luka, Kalinovik. O demokratskom deficitu kojeg bi takvo smanjivanje prouzročilo da ne pričamo, kao i negativnim utjecajima na politički kulturu . Ukratko smanjivanje općina - da , ali ne vođeno primjerom BiH. Ono što je točno jest da bi svaki otok izuzev Krka i Cresa trebao biti - jedna općina, a ne da ih sada na Braču ima 5-6 (zaboravio sam koliko točno). Jednako tako istina je da određene slabo populirane općine nemaju nikakvu budućnost osim kao dio jednog većeg centra.
A što se županija tiče, mogu reči da je sadašnja podjela u većini slučajeva dosta dobra (izuzetak su možda županije Zagorja, ipak tamo je vrlo izražen problem lokalnog animoziteta na prostoru veličine općine Gračac + općina Benkovac), te da se ne treba brkati pojam NUTS2 regije i Županije kao administrativne područne jedinice, nasuprot NUTS2 regiji koja je čisto statistička jedinica (što se nažalost često radi, osobito u medijima, a bome sam čuo takvo što i od nekih ljudi od kojih se nisam nadao).
Ma ne kažem ja da bi trebalo smanjiti 300 općina. Ali trećinu bi trebalo ukinut. Trećina tih općina ima manje od tisuću stanovnika i isti broj ih prima pomoć od države u iznosu od pola ili više godišnjeg proračuna. Evo u mojoj županiji imaš 17 općina, samo na Korčuli ih imaš 3 plus grad, na Pelješcu 4. Jedine jače općine su Konavle i Župa Dubrovačka s po 8500 ljudi i tendencijom rasta. A mi smo avion za ostale županije jer imamo 17 od ukupno 429. A svejedno bi se dalo smanjit na 10-15. Osim toga, imamo i problem statusa gradova,kojih imamo 127.Opet na mom primjeru, "grad" Opuzen od tisuću i kusur ljudi. Smiješno. I tu bi se moralo rezati. Složio bih se što se tiče županija, mada bi se i tu moglo štogod uradit. Recimo napravit regije umjesto županija, nekih 10 ili manje oko većih gradova. To bi drastično smanjilo državne rashode, samo nitko nema političke snage za to. Trebalo bi to odraditi polako ali sigurno. Ma da, sada to su primjeri, ali glavno načelo kojim se moramo voditi je financijska samoodrživost općina, tj. da same imaju proračun iz kojeg mogu isplatiti cijelu svoju administraciju, financirati projekte etc.. Gradovi nisu problem, osim toga nema prevelike razlike između grada i općine, oba se ustavno definiraju kao jedinice lokalne samouprave. Što se tiče županija i regija, ne treba tu ozbiljno shvaćati gospođu gradonačelnicu kraljevskog grada koja govori konstanto o tim "regijama" , kada je jasno svakome sa iole pravnog znanja da bi se radilo o čistom preimenovanju županija u regije, što ja smatram idiotarijom, jer je županija naš povijesni termin za jedinicu područne samouprave. Kada bi se županije ukrupnile, opet bi ostale županije a ne nekakve "regije" . Ovlasti županije su vrlo dobro definirane i ja trenutno ne vidim problem u našem riješenju područne samouprave. Ono što se glede županija treba provesti, a za što je kriva centralna vlast je fiskalna decentralizacija tj. decentralizacija sredstava. To je jedan od rijetkih segmenata gdje se slažem sa likovima iz IDSa i njihovim lajavim psom Kajinom.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 14 pro 2012, 23:32 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Imali su godinu dana, odnosno dali su im godinu dana ,mogli su nam rejting u "junk" stavit kad su htijeli , zajebavali se i dobili šamarčinu. Samo treba pratiti njemačke medije ovih dana na ovu vijest , moglo bi nam zakomplicirat ulazak u EU uz razbahaćene Slovence. Za to postoji vjerojatnost, ali ne prevelika, Janšina Vlada baš i nije na čvrstim nogama te više manje njen opstanak ovisi o Pahorovoj podršci i njegovom utjecaju na koalicijske partnere Janše, zbog čega je i bila stvorena za prošlih predsjedničkih izbora jedna dosta neprincipijelna desno-lijeva koalicija koja je dovela dvotrećinske pobjede Pahora. Ukratko sumnjam da Janša ima snage povući takav potez jer je i kancelarka na rubu živaca. Dakako Janša se tu malo što pita, kako mu nalogodavci na otoku kažu tako će i biti, pa makar mu pala Vlada. Dobra je stvar što su i oni na otoku sada sve više zauzeti samim sobom pošto im se dogodilo isto što i nama danas (doduše nisu potonuli u smeće, ali dosta neugodna vijest) .
|
|
Vrh |
|
|
Icebreaker
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 14 pro 2012, 23:36 |
|
|
Ma slažem se za naziv, nek ostanu županije kako i treba, ali okrupnjivanje po regionalnom ključu. Recimo županija Dalmacija, iako bi to vjerojatno bilo preveliko. Samo dajem primjer. Da, u suštini je problem ta fiskalizacija, osim nelikvidnosti pojedinih jedinica lokalne samouprave.
Trebalo bi samo napravit jedan kvalitetan benchmarking, uzmimo primjer jedne Danske koja je teritorijalno i demografski dosta slična nama, imaju ljudi 98 općina. Ne trebamo izmišljat toplu vodu, već preuzet modele koji su valjani i sprovest ih kvalitetno i postepeno u djelo, neovisno tko je na vlasti jer su to pitanja od općeg nacionalnog interesa.
|
|
Vrh |
|
|
Icebreaker
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 14 pro 2012, 23:43 |
|
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Regions_of_DenmarkEvo govorio sam o Danskoj - oni su 2007 smanjili broj županija, odnosno jedinica regionalne samouprave sa 16 na 5, te općina, dakle jedinica lokalne samouprave sa 270 na 98. Tako se to radi.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 14 pro 2012, 23:48 |
|
|
Icebreaker je napisao/la: Ma slažem se za naziv, nek ostanu županije kako i treba, ali okrupnjivanje po regionalnom ključu. Recimo županija Dalmacija, iako bi to vjerojatno bilo preveliko. Samo dajem primjer. Da, u suštini je problem ta fiskalizacija, osim nelikvidnosti pojedinih jedinica lokalne samouprave.
Trebalo bi samo napravit jedan kvalitetan benchmarking, uzmimo primjer jedne Danske koja je teritorijalno i demografski dosta slična nama, imaju ljudi 98 općina. Ne trebamo izmišljat toplu vodu, već preuzet modele koji su valjani i sprovest ih kvalitetno i postepeno u djelo, neovisno tko je na vlasti jer su to pitanja od općeg nacionalnog interesa. Kad već spominješ Dalmaciju, Zadrani bi prije pod Zagreb nego pod Split, od tog grada zaziremo zbog izuzetno negativnih iskustava iz Juge sa zajednicom općina Dalmacije, nama se Beograd tada zvao Split. Isto ti Istrani osjećaju spram ideje da ih se stavi pod Rijeku (proizašlo iz kuhinje IDSovog koalicijskog partnera) . Dakle kao što vidiš to nije vrlo jednostavno zbog animoziteta koje postoje na lokalnom nivou, k tome dodajmo da je Splitsko - Dalmatinska županija posve dovoljne veličine. Glede toga spajanja županija optimalno bi riješenje bilo povezati Zadar, Šibenik i Gospić kao tri centra u jednu županiju, tako da bi na području NUTS2 regije "Jadranska Hrvatska" imao 5 županija. To je ovako ukratko moje razmatranje, no ovo se može rasčistiti u glavama ljudi tek dugom javnom raspravom. Danska je išla putem centralizacije koji mi se iskreno ne sviđa, izuzetno čudno da jedna zemlja s dugom demokratskom tradicijom odluči ovako sasjeći broj općina, a sumnjam i da to nije stvorilo dodatne averzije određenih sredina spram drugih.
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 14 pro 2012, 23:52 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Za to postoji vjerojatnost, ali ne prevelika, Janšina Vlada baš i nije na čvrstim nogama te više manje njen opstanak ovisi o Pahorovoj podršci i njegovom utjecaju na koalicijske partnere Janše, zbog čega je i bila stvorena za prošlih predsjedničkih izbora jedna dosta neprincipijelna desno-lijeva koalicija koja je dovela dvotrećinske pobjede Pahora. Ukratko sumnjam da Janša ima snage povući takav potez jer je i kancelarka na rubu živaca. Dakako Janša se tu malo što pita, kako mu nalogodavci na otoku kažu tako će i biti, pa makar mu pala Vlada. Dobra je stvar što su i oni na otoku sada sve više zauzeti samim sobom pošto im se dogodilo isto što i nama danas (doduše nisu potonuli u smeće, ali dosta neugodna vijest) . Ma ne brine mene Janšina vlada , nemogu nas spriječit ali da zakomplicirati ulazak ,ali ovo bi nam potencijalno moglo puno naštetiti. Mislim da se Milanović previše zajebava ,onako iskreno i narodski rečeno. Ovo nam NIJE trebalo u godini u kojoj su njemački izbori , građani dijela EU koji financiraju propale ekonomije Eurozone ne žele još jedna "usta za hranit " ,ovo će nam nanijeti štetu ,kakvu tek ćemo još vidjeti. I da , ono što je posebno zabrinjavajuće ,nama treba aranžman s MMF-om do kojeg neće doć upravo jer bi nam to zanetoniralo NEulazak u EU 2013 , što se tiče ekonomije sve loše što nam se moglo dogoditi nam se događa i tu ne treba okretati glavu nego pljunut problemu u licu.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 14 pro 2012, 23:56 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Za to postoji vjerojatnost, ali ne prevelika, Janšina Vlada baš i nije na čvrstim nogama te više manje njen opstanak ovisi o Pahorovoj podršci i njegovom utjecaju na koalicijske partnere Janše, zbog čega je i bila stvorena za prošlih predsjedničkih izbora jedna dosta neprincipijelna desno-lijeva koalicija koja je dovela dvotrećinske pobjede Pahora. Ukratko sumnjam da Janša ima snage povući takav potez jer je i kancelarka na rubu živaca. Dakako Janša se tu malo što pita, kako mu nalogodavci na otoku kažu tako će i biti, pa makar mu pala Vlada. Dobra je stvar što su i oni na otoku sada sve više zauzeti samim sobom pošto im se dogodilo isto što i nama danas (doduše nisu potonuli u smeće, ali dosta neugodna vijest) . Ma ne brine mene Janšina vlada , nemogu nas spriječit ali da zakomplicirati ulazak ,ali ovo bi nam potencijalno moglo puno naštetiti. Mislim da se Milanović previše zajebava ,onako iskreno i narodski rečeno. Ovo nam NIJE trebalo u godini u kojoj su njemački izbori , građani dijela EU koji financiraju propale ekonomije Eurozone ne žele još jedna "usta za hranit " ,ovo će nam nanijeti štetu ,kakvu tek ćemo još vidjeti. I da , ono što je posebno zabrinjavajuće ,nama treba aranžman s MMF-om do kojeg neće doć upravo jer bi nam to zanetoniralo NEulazak u EU 2013 , što se tiče ekonomije sve loše što nam se moglo dogoditi nam se događa i tu ne treba okretati glavu nego pljunut problemu u licu. Točno, odnosno realno gledano MMF ne trebamo očekivati prije 7. mjeseca.
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 15 pro 2012, 00:07 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Točno, odnosno realno gledano MMF ne trebamo očekivati prije 7. mjeseca. Nažalost u ekonomskom smislu dvije izgubljene godine 2012 i 2013 , ušli ili ne ušli u EU ,za to će se platit cijena. Milanović, Linić i ekipa oko njih su ništa drugo doli običnih kukavica.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 15 pro 2012, 00:13 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Točno, odnosno realno gledano MMF ne trebamo očekivati prije 7. mjeseca. Nažalost u ekonomskom smislu dvije izgubljene godine 2012 i 2013 , ušli ili ne ušli u EU ,za to će se platit cijena. Milanović, Linić i ekipa oko njih su ništa drugo doli običnih kukavica. To je točno. Kao što rekoh na prethodnoj stranici, oni samo dokazuju da im je mjesto u oporbi i da im se vlast dogodi, a ne da je osvoje.
|
|
Vrh |
|
|
Đipalo Junuz
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 15 pro 2012, 00:21 |
|
Pridružen/a: 30 stu 2010, 11:05 Postovi: 1654 Lokacija: Herceg-Bosna
|
SDP je došao na vlast ničim izazvan, isključivom greškom HDZ-a. Nadam se kako će HDZ u RH proći proces lustracije i postati stranka kakva bi trebao biti. Iskreno, ovo ne liči ni na što. Još više me začuđuje što znam dosta "nižerangiranih" HDZ-ovaca iz RH i to su sve časni i radišni ljudi, iz tog razloga me još više frapiraju razni Šeksovi, Kosorače, Milinovići, jandrokovići i ini koji su u vrhu stranke (Da ne zaboravim Vasu i Tomu )
_________________ Sveti Ante platit ću ti misu, samo reci koji naši nisu !
|
|
Vrh |
|
|
Icebreaker
|
Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića Postano: 15 pro 2012, 00:28 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Icebreaker je napisao/la: Ma slažem se za naziv, nek ostanu županije kako i treba, ali okrupnjivanje po regionalnom ključu. Recimo županija Dalmacija, iako bi to vjerojatno bilo preveliko. Samo dajem primjer. Da, u suštini je problem ta fiskalizacija, osim nelikvidnosti pojedinih jedinica lokalne samouprave.
Trebalo bi samo napravit jedan kvalitetan benchmarking, uzmimo primjer jedne Danske koja je teritorijalno i demografski dosta slična nama, imaju ljudi 98 općina. Ne trebamo izmišljat toplu vodu, već preuzet modele koji su valjani i sprovest ih kvalitetno i postepeno u djelo, neovisno tko je na vlasti jer su to pitanja od općeg nacionalnog interesa. Kad već spominješ Dalmaciju, Zadrani bi prije pod Zagreb nego pod Split, od tog grada zaziremo zbog izuzetno negativnih iskustava iz Juge sa zajednicom općina Dalmacije, nama se Beograd tada zvao Split. Isto ti Istrani osjećaju spram ideje da ih se stavi pod Rijeku (proizašlo iz kuhinje IDSovog koalicijskog partnera) . Dakle kao što vidiš to nije vrlo jednostavno zbog animoziteta koje postoje na lokalnom nivou, k tome dodajmo da je Splitsko - Dalmatinska županija posve dovoljne veličine. Glede toga spajanja županija optimalno bi riješenje bilo povezati Zadar, Šibenik i Gospić kao tri centra u jednu županiju, tako da bi na području NUTS2 regije "Jadranska Hrvatska" imao 5 županija. To je ovako ukratko moje razmatranje, no ovo se može rasčistiti u glavama ljudi tek dugom javnom raspravom. Danska je išla putem centralizacije koji mi se iskreno ne sviđa, izuzetno čudno da jedna zemlja s dugom demokratskom tradicijom odluči ovako sasjeći broj općina, a sumnjam i da to nije stvorilo dodatne averzije određenih sredina spram drugih. Da, definitivno bi bilo problema zbog društvenih i povijesnih razloga. Dubrovnik isto zazire od splitske uprave, braneći se argumentima Dubrovačkoj Republici itd. No što se mene tiče sve je to omjer uloženo - dobiveno. Trebalo bi stavit na papir, odnosno napravit jednu studiju koliko bi se i kako moglo uštedjeti pa onda donijet odluku. Nije loš ni taj rvoj prijedlog. Što se tiče NUTS regija, po meni su opet potpuno promašili u vladi. Kao Zagreb nije mogao zasebno jer nema 800000 ljudi nego 790000 ili koliko već. Kao da nisu jedno selo mogli dodat, a uostalom ima primjera u Europi gdje su te regije komotno ispod navedene demografske granice. Mislim da je gradonačelnik Osijeka Bubalo dao dobar prijedlog za takvu podjelu, navukli su 5 regija. To bi bilo premalo sa aspekta regionalne samouprave, ali dalo bi se optimizirat.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|