HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 sij 2025, 13:08.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 246 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatska vojna industrija
PostPostano: 29 svi 2021, 00:43 

Citat:

Za europsku ophodnu korvetu zainteresirane su i Grčka, Španjolska i Francuska... :yes

Europska unija odobrila novu klasu ratnih brodova koju razvija hrvatska DIV grupa

Citat:
Nositelji razvoja EPC-a zainteresirani su i za proširenje suradnje na Hrvatsku koja također ima potrebu za izvanobalnim ophodnim ratnim brodovima sličnih karakteristika kao i EPC. No Hrvatska ima kapaciteta i sposobnosti za razvoj vlastitog projekta i izgradnju brodova na domaćim navozima. Tako je sredinom ožujka, nedugo nakon odluke EU-a o odobrenju djelomičnog financiranja projekta EPC-a, hrvatska DIV grupa javnosti predstavila svoj projekt, izvanobalni ophodni brod – korvetu BIS 91. Razvoj i izgradnja broda koji odgovara osobinama EPC-a, a u nekim elementima ih i nadmašuje, u splitskom škveru bili bi ne samo jeftiniji nego bi se ostvarile i posredne koristi kao što je očuvanje radnih mjesta i tradicije izgradnje brodova u hrvatskim brodogradilištima. Brod kakav predstavlja tvrtka DIV imao bi šanse afirmirati se i na svjetskom tržištu

key: buy our Rafale

slika

https://morski.hr/2021/03/08/foto-ovako ... eneracije/

slika

Vrh

PostPostano: 29 svi 2021, 18:52 

Taj članak je glupost i laž. EPC je potpuno nepovezan s BIS-91 (projektom koji Brodosplit nudi samo HR).
EPC će imati veću istisninu od HR projekta.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2021, 21:59 

Fine vijesti iz DOK-ING.

slika

Besposadna vozila budućnosti dolaze iz Hrvatske!
Uz CBRN inačicu na bazi Komodo platforme, u hrvatskoj su tvrtki već sad razvili koncepte za još nekoliko inačica: izvidničku, borbeno-inženjerijsku, logističku i borbenu.

Iako drži 60 % svjetskog tržišta razminiranja lakim strojevima, sve ukazuje na to da bi DOK-ING u svojoj ponudi mogao i trebao još više ići u ”vojnom“ smjeru. To je neizbježno, jer globalna vojna tehnologija sve više i više ide u pravcu razvoja besposadnih sustava s, primjerice, oružnim stanicama,što stvara nove poslovne prilike za komercijalizaciju tehnologija kojima DOK-ING već dugo vlada. No, je li u suprotnosti s DOK-ING-ovim sloganom ”Don’t send a man to do a machine’s job“ i dosadašnjom misijom, koja je prije svega posvećena razminiranju, dakle, spašavanju života?
Voditelj istraživanja i razvoja Domagoj Stunić potvrđuje da je razvoj borbenih besposadnih vozila trend kojem se okreću velike svjetske vojske i tvrtke. Primjerice, Američka kopnena vojska u okviru programa Next-Generation Combat Vehicle (NGCV) traži i besposadna rješenja. ”Mislim da se to poklapa ili će se poklapati i s našim sloganom: ratovanje će sve više postajati posao strojeva, no u demokratskim zemljama ide se u smjeru man in the loop, tj. da sustav može samostalno raditi sve pripremne radnje, no konačnu odluku o djelovanju uvijek donosi čovjek,” kaže Stunić.
Voditelj projekata istraživanja, razvoja i inovacija Orešković dodaje da ”tehnički gledano, naoružati vozilo i takvim sustavom daljinski upravljati najmanji je problem. Etički problem pojavljuje se kad umjetna inteligencija autonomno određuje ciljeve.

https://hrvatski-vojnik.hr/besposadna-v ... U4eKajNzpM

Vrh

PostPostano: 31 svi 2021, 22:05 

Zaista ne znam zašto OSRH nije već uveo besposadna borbena vozila kakve Rusi koriste u Siriji na DOK-INGovoj platformi.

Fali nam inicijative.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 16 lip 2021, 13:43 

Može li mi netko napisati u natuknicama što Hrvatska trenutno proizvodi, i što se planira.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 19 lip 2021, 20:42 

Olimp VHB-M46 - Povrsinski bolidi domace proizvodnje za HRM, MUP i Carinu

slika

slika

slika

Sljedece godine par brodova stize na Dravu, Savu i Dunav

slika

https://pomorac.hr/2021/06/18/tehnicke- ... p-vhb-m46/

Vrh

PostPostano: 19 lip 2021, 20:58 

Robbie MO je napisao/la:
Može li mi netko napisati u natuknicama što Hrvatska trenutno proizvodi, i što se planira.

Ovdje ima lista onoga što HR proizvodi (doduše nepotpuna lista jer je tu navedeno samo ono što se planira izvoziti).

https://www.aalan.hr/pistols-2

Vrh

Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 29 lip 2021, 20:50 

Danas predstavljen

DOK ING Komodo

S obzirom na uspjeh s strojevima za razminiravanje ne sumnjam da će i ovo napraviti kako treba. Prema riječima direktora Marija Grgurinovića, DOK ING drži oko 60% svjetskog tržišta lakim strojevima za razminiravanje , samo SAD ima preko 130 njihovih strojeva

Vrh

PostPostano: 14 srp 2021, 23:23 

Impresivno Sestan_Busch

https://www.youtube.com/watch?v=e2yCuiYbUW8

Vrh

PostPostano: 21 srp 2021, 20:45 

Olimp M46 je zvijer, drago mi je da taj projekt nije osto u ladici. Šteta što je motor slabiji nego na prototipu, al opet solidno je i 40 čvorova (oko 75kmh)

Šestan-Busch je do sad imo najbolje kacige po testiranjima, znači nije PR, al mislim da kasne malo sa razvojem full kacige, a po meni trebali su se širit i na Moto-kacige. Sa iskustvom iz vojnog sektora prelaz bi im bio jednostavan, jer je daleko teže napravit neprobojnu kacigu od Moto-zaštitne. Svi znamo koliko su veći profiti na Moto kacigama

Vrh

PostPostano: 21 srp 2021, 20:50 

Posaljes im prijedlog, CAD i poziv na poslovnu suradnju, isto kao sto je Sestan otisao Busch-u i rekao imamo takakav i takav proizvod, nemamo pogon, jeste li zainteresirani za suradnju i partnerstvo.

Vrh

PostPostano: 21 srp 2021, 21:28 

DrMag je napisao/la:
Posaljes im prijedlog, CAD i poziv na poslovnu suradnju, isto kao sto je Sestan otisao Busch-u i rekao imamo takakav i takav proizvod, nemamo pogon, jeste li zainteresirani za suradnju i partnerstvo.

Fala!
Al ne zanima me, a i čisto sumnjam da to funkcionira tako, eventualno možeš dogovorit sastanak jer si iz Hrvatske, (makar bi ja to mogo i preko poznanstava). Uostalom oni su dogovorili suradnju za vrijeme rata, tako da je to iznimna situacija, a i prve kacige su im bile lagano sranje bez ikakve zaštite, svako koje bio na ratištu je tražio onu željeznu JNA jer je barem nešto štitila od gelera. Međutim kasnije su se digli i sad su vrh, to stoji.

Ja ću ti iz mog radnog-poslovnog iskustva reć, samo jednom od 100-tina i 100-tina (možda i tisuća) puta sam dobio ponudu za suradnju preko emaila, a to je bilo od Tommy-a ili ti ga od braće Mamić iz Splita, vlasnika lanca Tommy.
Većina poslova industrijskog spektra se dogovara na specializiranim velesajmovima po Europi za koje većina ljudi ni ne zna.

Ovo govorim čisto za ljude koji čitaju, a interesantna im je tema, možda im bude zanimljivo moje iskustvo...

Vrh

PostPostano: 19 ruj 2021, 21:33 

Hoće li EK odobriti plan za spas posrnulog diva?

Od ponedjeljka se intenziviraju pregovori predstavnika Europske komisije i Vlade o planu preustroja slavonskobrodskog Holdinga Đure Đakovića s ciljem da se dovrše do kraja tekućeg tjedna, potvrđeno nam je danas iz više izvora uključenih u, može se slobodno reći, spašavanje slavonskobrodske kompanije.

Plan preustroja podrazumijeva povećanje vlasničkog udjela češke tvrtke DD Acquisition u Đuri Đakoviću s postojećih 18,8 posto na udio koji bi češkim ulagačima omogućio potpunu kontrolu Holdinga, čija je Uprava na Skupštini društva održanoj sredinom kolovoza ove godine dogovor države, Europske komisije i DD Acquisitiona proglasila jedinom formulom opstanka Đure Đakovića u ovakvom obliku.

- Optimisti smo u pogledu dogovora države, Europske komisije i češkog ulagača jer je to svima u interesu - kaže povjerenik Sindikata metalaca za Slavonsko-baranjsku regiju Antun Štivić, koji svoj optimizam, kako nam je rekao, temelji i na razgovorima koje su sindikalci imali s predstavnicima čeških ulagača.

- Mi ćemo podržati ulazak DD Acquisitiona u Đuru Đakovića, ali uz uvjet da potpišemo socijalni sporazum oko čega, vjerujemo, ne bi trebalo biti problema - zaključuje Štivić.

Holding Đuro Đaković obuhvaća četiri tvrtke među kojima veličinom prihoda i ugovorenim poslovima odskaču Specijalna vozila, poznata po proizvodnji tenka M-84 i željezničkih vagona. No, i u lanjskom gubitku Holdinga od 65 milijuna kuna Specijalna vozila imala su najveći udio, 47,8 milijuna kuna.

Kritična godina
Kritična 2020. nadovezala se na dugogodišnje gubitke u poslovanju slavonskobrodskog Holdinga pa je Vlada, u siječnju prošle godine, uskočila preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj i kreditnih linija HBOR-a i poslovnih banaka s osiguravanjem 300 milijuna kuna kredita kako bi Đuro Đaković uopće mogao nastaviti s poslovanjem. No, pružena pomoć Vlade odvija se u skladu s pravilima Europske unije, pa je kredit uvjetovan donošenjem plana preustroja kompanije, a taj plan dodatno je uvjetovan, među ostalim, angažiranjem konzultanta PricewaterhouseCoopersa.

Plan preustroja, usuglašen s češkim ulagačem, poslan je ljetos u Bruxelles, a o tome u kojoj su fazi usuglašavanja s početka teksta i koje su točke prijepora nema službenih informacija.

- S obzirom na činjenicu da je društvo Đuro Đaković Grupa d.d. poduzetnik u teškoćama te je Vlada Republike Hrvatske 16. siječnja 2020. donijela Odluku o davanju državnog jamstva za sanaciju sukladno Smjernicama Europske komisije za nefinancijske poduzetnike u teškoćama u iznosu od 300 milijuna kuna, cijeli proces pregovaranja i potencijalnog budućeg odlučivanja odvija se u komunikaciji s predstavnicima Europske komisije, Opće uprave za tržišno natjecanje. Kako je proces u tijeku, u ovom trenutku ne možemo detaljnije odgovoriti na vaš upit zbog povjerljivosti informacija koje se nalaze u Programu restrukturiranja - poručeno nam je u petak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i iz Ministarstva financija.

Malo vremena
Uprava Đure Đakovića, odgovarajući na naš upit u kojoj je fazi dogovor Vlade, DD Acquisitiona i Europske komisije, upozorila nas je, osim na pravila restrukturiranja Europske komisije, i na činjenicu da su dionice Holdinga izlistane na burzi.

- Dionice Društva uvrštene su na uređeno tržište te stoga sve relevantne informacije transparentno objavljujemo na zakonom propisani način te stoga u ovom trenutku nismo u mogućnosti pojedinačno odgovarati na postavljena pitanja - ističe Uprava Đure Đakovića na čijem je čelu Hrvoje Kekez. O ozbiljnosti namjera DD Acquisitiona da preuzme posrnuli slavonskobrodski Holding svjedoči, među ostalim, podatak da je Kekezovoj upravi pridodan Tomaš Teluch kao predstavnik DD Acquisitiona. Da za usuglašavanje Vlade, EK i DD Acquisitiona o planu preustroja nema još mnogo vremena, svjedoči podatak da je Teluch isprva bio imenovan na mandat do srpnja ove godine, pa mu je produljen do kraja listopada.

Više sugovornika dobro upućenih u tijek spomenutih pregovora o slavonskobrodskom Holdingu povuklo je paralelu s okvirom u kojem je Bruxelles dulje vrijeme odobravao Vladinu pomoć brodogradilištima, s tom razlikom, ističu, što Uljanik i 3. maj nikada nisu imali ponudu kupca kakvu danas ima Đuro Đaković. Iako službenih informacija oko zahtjeva koje DD Acquisition postavlja kao uvjet preuzimanja Đure Đakovića nema, razvidno je kako češki ulagač nije spreman preuzeti negdašnjeg slavonskobrodskog giganta sa svim poteškoćama u njegovu funkcioniranju, izvršiti dokapitalizaciju Đure Đakovića (spominje se iznos od 120 milijuna kuna) i vraćati dugove Holdinga.

Kad su u pitanju dugovi Đure Đakovića, neslužbene su procjene da je Holding opterećen sa 360 milijuna kuna povrata uzetih kredita, koje bi država, u slučaju da uspije dogovor u Bruxellesu, trebala preuzeti na sebe. Uzgred, u poslovnom izvješću Holdinga za 2020. navode se, među ostalim, podaci da je izvor financiranja kompanije u minusu 199,7 milijuna kuna.

Citat:
Tko su ulagači?
Na javni poziv za iskazivanje interesa za dokapitalizaciju Đure Đakovića, koji je Uprava holdinga u lipnju prošle godine također raspisala u duhu smjernica EK, javila su se krajem prošle godine dva ponuđača, a Uprava je u siječnju ove godine objavila kako počinje pregovore s DD Aquisitionom.

Vlasnici Aquisitiona su Rene Matera i Jaroslav Strnad, koji su dionice Đure Đakovića počeli kupovati tijekom 2019. Matera i Strnad, osim zajedničke tvrtke, imaju i svoje odvojene biznise. Strnad je vlasnik holdinga CE Industries s vlasničkim udjelima u željezničkoj industriji, energetici i reciklažnom biznisu, dok Matera ulaže u metalurški i automobilski biznis.

Vrh

PostPostano: 02 lis 2021, 15:54 

Nakon godina dominacije sa daljinski upravljanim strojevima za ciscenje minski sumnljivih povrsina, DOK-ING zvanicno predstavio svog robota domacoj i svjetskoj strucnoj javnosti.

slika

Na ASDA-i 2021. premijerno predstavljen hrvatski inovativni robotni sustav Komodo

Citat:
INOVATIVNI besposadni robotni sustav Komodo, koji funkcionira na daljinski upravljač i može djelovati u ekstremnim kemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim uvjetima, premijerno je predstavljen u Splitu na Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji - ASDA 2021.

"Robotni sustav Komodo je proizvod hrvatske pameti i mi smo već sada spremni za njegovu serijsku proizvodnju od 60-ak primjeraka godišnje," rekao je Hini menadžer poslovnog razvoja Gordan Pešić u tvrtki DOK-ING, koja je proizvela taj inovativni robotni sustav, koji je privukao pozornost domaćih i inozemnih vojnih stručnjaka na ASDA-i 21., održanoj od 29. rujna do 1. listopada u Spaladium Areni.

Po Pešićevim riječima, robotni sustav Komodo osposobljen je za pomaganje u različitim prirodnim i tehničkim katastrofama i ugrozama, uključujući i terorističke ugroze, tako što može uklanjati sve zapreke koje ometaju intervenciju spasilaca.

Citat:
"Robotni sustav Komodo može uklanjati i neeksplodirane eksplozivne naprave i tako sprječavati pogibeljne okolnosti", kazao je Pešić, dodavši da je Komodo dizajniran za rad u ekstremnim uvjetima opasnim za intervencijske timove.

Objasnio je da taj robotski sustav može robotom - rukom obavljati dekontaminaciju objekta, a dekontaminacijskim tušem i dekontaminaciju osoblja.

Citat:
"Ovaj proizvod robotnog sustava odabran je za partnera u inicijativi Europske obrambene agencije - EDA pod nazivom Stalna strukturna suradnja - PESCO," kazao je Pešić.

Rekao je kako je proizvodnja tog jedinstvenog, besposadnog, robotnog sustava na daljinski upravljač stajala oko 18 milijuna kuna, a sufinancirana je Europskim strukturnim i investicijskim fondom (ESIF).

Pešić je istaknuo kako tvrtka DOK-ING surađuje s Ministarstvom obrane RH te će se suradnja nastaviti i u sklopu angažmana za povlačenje novčanih sredstava iz novoutemeljenog Europskog fonda za obranu.

DOK-ING hrvatska je tvrtka za proizvodnju specijalnih vozila za razminiranje utemeljena je 1992. sa sjedištem u Zagrebu.

Prije par mjeseci bila je prezentacija u samom dokingu za novinare i politicare iz HR , EU i NATO.

Vrh

PostPostano: 22 lis 2021, 19:51 

Novi (stari) render moguće korvete

Vrh

PostPostano: 15 stu 2021, 12:01 

Nedavno otkrijem ovaj podatak

Privitak/ci:
Screenshot_20211115-105934_Chrome.jpg
Screenshot_20211115-105934_Chrome.jpg [ 398.74 KiB | Pogledano 4149 put/a. ]

PostPostano: 15 stu 2021, 12:17 

to je općepoznato da je Hrvat izmislio torpedo, barem se u Hrvatskoj to zna.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2021, 13:44 

Pa zato se i tvornica traktora i motora zvala Torpedo.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2022, 20:39 

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2022, 09:59 

slika

ĐĐ je partner u proizvodnji ovog BV

https://www.czdefence.com/article/czech ... d-vehicles

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2022, 10:06 

DrMag je napisao/la:
Olimp VHB-M46 - Povrsinski bolidi domace proizvodnje za HRM, MUP i Carinu

slika

slika

slika

Sljedece godine par brodova stize na Dravu, Savu i Dunav

slika

https://pomorac.hr/2021/06/18/tehnicke- ... p-vhb-m46/

Đe nađe ovog ugroženog Srbina, što šoferira brodicom.

Na desnom reveru ime MILUTIN...moreplovac "Magelan"provocirao nas. :zastava_Hrvata

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2022, 10:19 

To je prezime.

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2022, 11:57 

U početku i Morana ce se djelomicno proizvoditi u ĐĐ

https://morana.excaliburarmy.cz/

https://www.poslovni.hr/hrvatska/s-novi ... my-4351673

Formira se zapadnoslavenski klaster vojnih proizvođača. Češka, Slovačka, Slovenija i Hrvatska.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2022, 11:37 

Hrvatska Orqa sa partnerima razvija Vegvisir, sustav situacijske svijesti okolo oklopnih vozila / tenkova.

Orqine VR naočale se već koriste u američkoj vojsci za upravljanje dronovima.

slika

Vrh

PostPostano: 05 vel 2023, 16:33 

Poznata HR tvrtka planira ponuditi razvoj novog 155mm projektila produženog dometa. Trenutne softverske simulacije projektila obećavaju domet daleko preko 50km.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 246 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: