MiB je napisao/la:
Upit u ĐĐ slao je još Kotromanović, koji je i danas veliki zagovaratelj politike „kupimo, rasklopimo, kopirajmo i napravimo svoje“. Dakle, postojala je namjera proizvodnje Degmana. Međutim, odgovor je bio jasan: država mora osigurati licence i jamčiti ĐĐ-u za eventualne tužbe. Kako smo u međuvremenu ušli u EU, kazne za nelicenciranu proizvodnju postale su drastične — toliko velike da ni država više nije spremna jamčiti za takvu pirateriju.
ĐĐ je prije desetljeća dobio priliku razviti kupolu za oklopnjake Patria. Završilo je isto kao i s OOB-om Debeljaka: kašnjenja i neupotrebljiv poluproizvod. U međuvremenu je izgubljen „queue“ kod Izraelaca, uz višestruku financijsku štetu i dodatni zaostatak u opremanju OSRH. Sve zbog fiks-ideje: možemo mi.
Kako napreduje remont Bradleya u ĐĐ? Zašto se probijaju rokovi, pored takve stučnosti?
Kotromanovića pamtim kao ministra koji je upropaštavao HV (kao i njegovi prethodnici nakon 2000., a i njegovi nasljednici). Brinuo je brigu kako vojnicima iz gableca izbaciti salatu ili kako naoružati (badava) američke marince (
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/m ... e-20120726). I sad, baš da bi on bio taj koji je poželio nabaviti za HV nove, velike, lijepe tenkove, domaće proizvodnje u pristojnoj količini?! To ako je istina, mora biti da je bila neka njegova zajebancija. Godine su prošle, valjda to više nije neka tajna, a ionako je propala stvar, pa stvarno bi bilo fora vidjeti taj njegov "upit", a i "ponudu" ĐĐ na temelju tog upita? Također, osobno i ja podržavam opciju "rasklopi, kopiraj i napravi svoje" (u granicama razumnog), ali ne mogu se sjetiti što je to Kotromanović rasklopio, kopirao i napravio svoje?
Čitao sam davno članak u "Globusu", veliki, na nekoliko strana, upravo o tome, ulasku u proizvodnju (Degmana ili neke vrlo modernizirane inačice M84). I to je bilo prezentirano kao gotova stvar, crteži, opširan popis nove opreme koja bi se ugradila (njemačke gusjenice i motor, elektomotori za rotaciju kupole, termovizija, novi SUV,.....). Nemam živaca sada to surfati, ali moguće je (vremenski bi to bilo tu negdje), da je Kotromanovićeva uloga u tome bila - da sve ode u propast?!
Život sam proveo u poslu, primao i davao ponude i podrazumijeva se, da se onda iza toga stoji. Rijetko, znao sam pogriješiti, pa odraditi posao i ostati na kraju u minusu, ali posao sam odradio. Ako je u ĐĐ (ili koje drugo poduzeće) menađer bio "neuspješan" i nije odradio ono što je sam ponudio, osobito ako se radi o državnoj narudžbi, onda to nije nešto za "zlatni padobran", nego bi se to trebalo odraditi kao štetočinstvo, po kineskom modelu.
Vjerujem kako od domaće proizvodnje nažalost neće biti ništa. Tehnički i stručni problemi su realni, ali rješivi. Ono gdje sve propada, je politička volja i ispunjavanje želja stranaca.