Dr. Van Nostrand je napisao/la:
goran2hr je napisao/la:
OK, dragovoljac sam DR 1991., nisam HRVI, niti član braniteljske udruge. Molim Vas, kažite mi kako sam se ja to "naplatio" i kako da se i dalje "naplaćujem", radi svoje nezasitnosti i želje da se moja potraživanja namire pod svaku cijenu? Možete moje privilegije usporediti sa onim što je HDZ dao -
Voji Stanimiroviću (https://www.index.hr/vijesti/clanak/cip ... 68065.aspx), Savi Štrbcu (https://narod.hr/hrvatska/savo-strbac-s ... srbijanske), općenito SNV-i i SPC-u? Dakle onomu (boldano) za što Vi niste imali prigovora.
Imaš li vojnu mirovinu? Jesi li dobio vojni ili braniteljski stan ili povlašteni stambeni kredit? Je li netko od djece za studij ili zaposlenje iskoristio povlaštene uvjete za djecu branitelja?
Ne. Ne. Ne.
Omiljena je fora hejtera kenjati po braniteljima ono - "500000 sisača proračuna". No, ne vjerujete meni, pogledajte u zakon o pravima hrvatskih branitelja (kako li se već ironično zove) i u njemu ćete vidjeti, kako za one koji nisu HRVI, poginuli, nestali i njihove obitelji (dakle, najveći dio od prenapuhane brojke od 500000) prava zapravo - NEMA. OK, još i likovi u vrhuškama udruga (upitne baze, koji branitelje sramote i prave im štetu), koji valjda imaju "razlog" zbog kojeg se toliko ulizuju Plenkoviću. Ima nekih beskorisnih bizarnosti, oko školovanja (koje nikome ne treba, ja sam na fronti bio među mlađima, danas imam 58 godina), zapošljavanja (koje nitko nikad nije poštovao), prenamjene zemljišta (kome to zapravo treba?) i tsl. Neka općina davala je braniteljima popust na ribičke dozvole.
Ima famozna "braniteljska mirovina". To nije ona vojna mirovina za vojnike koji su prisilno umirovljeni nakon 2000. Znači, radi se o mirovini od 2800,00 kuna, umanjenoj za iznos koji branitelj - radnik ima stečen u civilu. Dakle - razlika. Ukoliko je civilna mirovima branitelja veća ili jednaka 2800,00 kuna - braniteljske mirovine - nema. Plus, treba doživjeti 65 godina. Znači da bi branitelj dobio "braniteljsku mirovinu" u punom iznosu (2800,00 kuna), treba doživjeti 65 godina i da baš nikada nigdje ništa nije radio (civilni staž). Koliko može biti takvih? Za usporedbu "stradalnička renta" - 3700,00 kuna (na temelju izjave 2 svjedoka ili dokumentacije vukovarske bolnice "Sveti Sava").