Nije problem da ti netko da avione, ili proda za siću, problem je što RH nema financijskih sredstava za konstantno održavanje tih aviona u funkcionalnom stanju, a cijena održavanja tokom godina je veća od cijene kupnje samog polovnog aviona.
I to je bilo pitanje u onom predsjedničkom sučeljavanju na kojem se dokazivalo domoljublje, a sad razmislite, jeli bolje davati nekoliko stotina milijuna eura godišnje na održavanje jalovog polovnog zrakoplovstva sa avionima koje se jače zemlje žele riješiti jer su zastarjeli (pogotovo u situaciji gdje te štiti NATO), ili je bolje uložiti te stotine milijuna eura u oporavak posrnulog gospodarstva.
I to sto velis, mogli bi dati Srbima da cuvaju nebo iznad Hrvatske. Ili Turskoj.
BIH ima više geografskih granica , mada do skora nije mogla pokrivati ni svoje putničkim avionima.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
Američki helikopteri "OH-58D" stižu u Hrvatsku sa svim senzorima i nadogradnjom iz 2011.
"S obzirom na broj raspoloživog pilotskog i tehničkog osoblja, u SAD-u ćemo preuzeti 16 helikoptera "OH-58D" koji imaju sve senzore, a nadogradnja je na njima obavljena 2011. Naši saveznici su nam ponudili i veći broj ako nam treba, ali naša prosudba je da je ovo optimalan broj. Naši timovi odlaze u SAD kroz dva tjedna kako bi odabrali helikopter", pojasnio nam je visoki vojni izvor situaciju vezanu uz dolazak novog tipa helikoptera u HRZ i PZO.
Kiowa je prvi američki helikopter koji koristi MMS - Mast Mounted Sight (sustav senzora smješten unutar okruglog kućišta iznad rotora). Unutar MMS-a, nalaze se senzori za termalno skeniranje, teleoptički senzori, laserski sustav za određivanje udaljenosti i označavanje cilja, te optički ciljnički sustav. Upravo tako opremljeni dolaze u HRZ i PZO, prenosi portal Defender.
Hrvatska strana će platiti transport ovih helikoptera iz SAD-a kao i PDV na donaciju, a očekuje se da bi PDV mogao biti približno 100 milijuna kuna, ovisno o tome na koju će vrijednost američka strana procijeniti helikoptere. U ovakvim slučajevima, praksa je da se piše najmanji mogući, ali ipak donekle realan iznos.
Treba napomenuti kako u prvoj fazi neće doći do nabave oružanih sustava, projektila i slično već će se o tome razmišljati kad se steknu povoljniji financijski uvjeti za nabavu, ali ne prije 2018.
Inače, OH-58D može imati dvije strojnice 12,7 mm ili 7,62 mm, četri protuoklopna projektila AGM-114A Hellfire, četiri projektila zrak-zrak AIM-92A Stinger, te dva dvostruka lansera nevođenih projektila "Hydra 70 mm". S tim ubojnim teretom, Kiowa Warrior je sposoban i sam borbeno djelovati u raznim situacijama.
Američki helikopteri "OH-58D" stižu u Hrvatsku sa svim senzorima i nadogradnjom iz 2011.
"S obzirom na broj raspoloživog pilotskog i tehničkog osoblja, u SAD-u ćemo preuzeti 16 helikoptera "OH-58D" koji imaju sve senzore, a nadogradnja je na njima obavljena 2011.
Naši saveznici su nam ponudili i veći broj ako nam treba, ali naša prosudba je da je ovo optimalan broj. Naši timovi odlaze u SAD kroz dva tjedna kako bi odabrali helikopter", pojasnio nam je visoki vojni izvor situaciju vezanu uz dolazak novog tipa helikoptera u HRZ i PZO.
Citat:
Naši saveznici su nam ponudili i veći broj ako nam treba
Da vide ljudi o čemu je riječ. Laki protuoklopni borveni helikopter, nešto u stilu Gazele, samo puno bolje opremljeno što se tiče senzora pa može djelovati i u noćnim uvjetima te uvjetima slabe vidljivisti, a i preciznost je općenito veća. Šteta što Mi-24 nije zadržan, puno moćniji stroj.
Da vide ljudi o čemu je riječ. Laki protuoklopni borbeni helikopter, nešto u stilu Gazele, samo puno bolje opremljeno što se tiče senzora pa može djelovati i u noćnim uvjetima te uvjetima slabe vidljivisti, a i preciznost je općenito veća. Šteta što Mi-24 nije zadržan, puno moćniji stroj.
Šesnaest komada, besplatno. Modernizirani 2011.
Odlično!
Nemamo što žaliti zbog grešaka iz prošlosti, već se veseliti dobrim koracima prema budućnosti.
Pridružen/a: 14 ruj 2009, 17:26 Postovi: 18176 Lokacija: Drina je na granici!
Ove helikoptere ne bih nabavljao, oni su za ravne pustinjske krajeve, a ne za naša brda i šume, gdje te na svakom koraku čeka iznenađenje. Nisu oklopljeni i u eventualnom sukobu na balkanu većina njih će brzo biti dolje.
Ovi iz MORH mi nikako nisu jasni, godinama trube da nama ne trebaju jurišni helikopteri, zbog čega su otpisani i Mi-24, a sada nabavljaju ove i to bez oružja.
Ove helikoptere ne bih nabavljao, oni su za ravne pustinjske krajeve, a ne za naša brda i šume, gdje te na svakom koraku čeka iznenađenje. Nisu oklopljeni i u eventualnom sukobu na balkanu većina njih će brzo biti dolje.
Ovi iz MORH mi nikako nisu jasni, godinama trube da nama ne trebaju jurišni helikopteri, zbog čega su otpisani i Mi-24, a sada nabavljaju ove i to bez oružja.
ManInBlack je napisao/la:
Dobro će služiti za nadzor šengenske granice
Ne, to ne obavljaju vojni helikopteri i to EU ne dopušta. Za tu svrhu su uz EU finaciranhe nabavljena dva eurokoptera EC135, a sada se upušta u nabavku jedne Aguste Westland.
Ključna stvar je da su ovo izvidnički helihopteri, a ne borbenih poput Apachea.
A što se nekakve ideje o jakoj vojsci tiče, imao sam i ja san o tako nečemu... - jedan nosač aviona srednje veličine kapaciteta do 20 letjelica (Nimitz klase) - 2 podmornice (klase Virginia) - 4 krstarice (Arleigh Burke klase) - 20-40 aviona (F22 ili više klase) - 20-40 helikoptera (klase Apache) - 100-200 tenkova napredne treće generacije (Abrams ili Merkava klase) - 100-200 oklopnih vozila (Bradley klase) Itd. Itd. Itd.
No za tako nešto bi nam bilo potrebno 50-100 milijardi eura, a s obzirom da mi trenutno godišnje izdvajamo otprilike 1 promil te cifre dolazimo do zaključka kako bi si ovako nešto mogli izfinancirati za otprilike 500-1000 godina.
Dakle, to jednostavno nije realno za očekivati, novci se mogu svrsishodnije trošiti u drugim segmentima (da nam primjerice ne pobjegne 20-30 tisuća mladih svake godine trbuhom za kruhom), a dotad ćemo i dalje ovisiti o besplatnim poklonima otpisane tehnike koje se bogate zemalja NATO pakta žele riješiti, no prisjetimo se one stare poslovice - "poklonjenom se konju ne gledaju zubi" i pokušajmo to iskoristiti na najbolji mogući način.
Ovo su laki izviđačko borbeni helikopteri, nešto slićno nemamo. Primjeti onu kuglu na vrhu, tu su svi senzori. Naoružan sa hellfire baš može koristit konfiguraciju terena za sakrivanje i sa senzorima na kugli otkrit cilj, podignit se ispalit i vratit se iza zaklona. Hellfire netriba navođenje tokon leta, ispali i zaboravi. Svako sredstvo je ranjivo, jednostavno je došlo novo doba di su PZO naoružanja sve opasnija i opasnija. Djelovat nasumice i dubini prostora neprijatelja nije baš pametna taktika i za oklopljene. Padaju u Ukrajini i Mi-24 i SU-25, bez ikakvih problema. Ako se koristi pametno u koordinaciji sa snagama na zemlji može bit itekako zaheban. Pozitivno je šta ćemo imat uvježbane pilote na helikopterima koji zapravo imaju svu tu elektroniku i namjenjeni su za borbena djelovanja, i to za male pare, šta se tiće same nabave i troškova eksploatacije. Uvođenje pravoga borbenoga helikoptera je trenutno SF za nas, jel je prioritet nadzvučna, cijene su astronomske... Naoružanje sad u ovome trenutku i nije prioriutet, i da kupimo samo bi mu istica resusr u skladištima, ovo je neočekivan poklon, tek ga triba integrirat u HRZ, ovo je obratni proces.
Pridružen/a: 14 ruj 2009, 17:26 Postovi: 18176 Lokacija: Drina je na granici!
Glazbenik je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
Da nam ne presjednu ti pokloni u grlu...
Bolje ostati razoružan, nego postati naoružan?
Sa takvim helikopterima smo i dalje razoružani, kao i sa PzH2000. Mala smo nacija da sebi priuštimo luksuz raznih tipova oklopa, helikoptera, topničkih sustava itd. U svemu se vidi kako ne postoji dugoročna strategija, tj da sustavom RH vlada kaos i lopovija. Jedna Slovenija je to bolje odradila, mada su imali promašaj sa onom jurišnom puškom.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.