HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 ruj 2025, 21:57.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8341 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 334  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 16 svi 2015, 14:02 

Dobra je nova KIA,bolja od polovnog Golfa

Vrh

PostPostano: 21 svi 2015, 20:33 

NAJSPREMNIJI VOJNIK
Stručnjak u ronjenju, padobranac i snajperist, a bio je i u Afganistanu!
slika

– Nisam se nadao da ću pobijediti i ove godine, konkurencija je bila daleko jača nego lani, a i staza je bila gotovo dvostruko teža. Ali sad sam sretan, nisam si mogao zamisliti bolji dar za rođendan! – kazao je stožerni narednik Pero Bertović, pobjednik međunarodnog natjecanja za najspremnijeg pripadnika OSRH “Prvi za Hrvatsku” koje je održano na vojnom poligonu Eugen Kvaternik pokraj Slunja.

Bio i u Afganistanu

Drugu godinu zaredom, unatoč kiši koja je lijevala, a ove godine i na svoj 41. rođendan, Pero Bertović, pripadnik središnjice obavještajnog djelovanja, satnije za dubinsko izviđanje iz Ogulina, titulu najboljeg hrvatskog vojnika osvojio je nakon gotovo osam sati trčanja, nakon što je prošao više od 40 kilometara zahtjevne staze na kojoj je morao i pucati iz puške i pištolja, ubaciti bombu u određenu prostoriju sa 25 metara udaljenosti, prijeći rijeku na balvanu ili užetom, spustiti se niz stijenu, proći stazama sa zaprekama, obilaziti kontaminirano područje s korištenjem maske, pokazati kako zbrinuti ranjenike i pozvati hitnu pomoć i evakuaciju, prijeći rijeku kajakom...

– Oduvijek sam htio biti vojnik, stalno treniram i vježbam, a budući da je ovo najcjenjenije natjecanje u Hrvatskoj vojsci opet sam se prijavio. Austrijanac mi je uvijek bio za petama, ali nisam se dao, a bilo je dosta trenutaka kad mi je bilo teško, posebno pred sam kraj – dodao je Bertović. Iako je rekao da se više neće prijavljivati jer ima mlađih u postrojbi koje je pozvao da se ubuduće natječu, njegovi kolege iz postrojbe iznimno su ponosni na njega i kažu, nagovorit ćemo ga, javit će se on i druge godine. – Ako je dvaput mogao pobijediti, može i treći put – kažu.

Njime je iznimno ponosan i njegov kum Marcel Radoš, koji je nekada s njim bio u istoj postrojbi, a sad mu je došao čestitati.

– Ponosan sam na njega, uporan je i pravi vojnik. Nije čudno što je najbolji u Hrvatskoj – rekao je. Pero je rođen u Rakovici nedaleko od Slunja, oženjen je i otac dvoje djece, a s obitelji živi u Krapini. Prošao je niz obuka u zemljama Europe i u SAD-u, gdje se obučavao u alpinizmu. Stručnjak je i u ronjenju, padobranac je i snajperist, a 2007. bio je i u misiji u Afganistanu.

143 natjecatelja

Na ovogodišnjem natjecanju “Prvi za Hrvatsku” sudjelovala su 143 natjecatelja, a osim hrvatskih vojnika, bilo je 25 djelatnika MUP-a, 33 strana vojnika i dvije žene iz Hrvatske. Drugi najbolji hrvatski vojnik je Zvonimir Tadejević, iz zapovjedništva Specijalnih snaga, a treći poručnik korvete Ante Jović, pripadnik Hrvatske ratne mornarice.

Od stranih vojnika najbolji je Johannes Vasold iz Austrije koji je u ukupnom poretku došao drugi na cilj.

General Drago Lovrić pohvalio je hrvatske vojnike i naglasio da je i ovo natjecanje dokaz kako su oni spremni odgovoriti na svaki izazov, prijeći svaku prepreku koja se pred njih postavlja.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/stozern ... ik-1006735

Vrh

PostPostano: 01 lip 2015, 20:26 

AMERIČKI HELIKOPTERSKI DESANT NA ZAGREB
Na Pleso stiglo šest američkih helikoptera Black Hawk
slika

Američki helikopteri Black Hawk iz sastava mirovne misije na Kosovu sletjeli su u ponedjeljak u Zagreb, u vrijeme kada Hrvatska razmatra modernizaciju svog ratnog zrakoplovstva i razmišlja o tim helikopterima kao jednoj od opcija.

Šest višenamjenskih "Crnih jastrebova" sletjelo je u zračnu luku Pleso na putu prema američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj, u sklopu redovite rotacije američkih pripadnika KFOR-a.

Piloti su u polusatnom letu nad Zagrebom i okolicom demonstrirali hrvatskim novinarima dio manevarskih sposobnosti te transportne i borbene letjelice koja se koristi u ratnim operacijama i spasilačkim akcijama.

Black Hawk je standardni helikopter u američkoj vojsci i vojskama nekoliko drugih zemalja, poput Japana, Australije, Južne Koreje i Kolumbije.

Visoki hrvatski i američki dužnosnici više su puta razgovarali o mogućnosti opremanja hrvatske vojske helikopterima Black Hawk koje u ratnom zrakoplovstvu smatraju idealnima za operacije u kojima sudjeluje HV te za akcije zaštite i spašavanja.

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je nedavno da će se u razvoj oružanih snaga u slijedećih deset godna uložit deset milijarda kuna, uključujući i u ratno zrakoplovstvo.

Taj rod HV-a opremljen je ruskim helikopterima Mi 8 MTV i Mi 117 Sh koji su proteklih godina uz teškoće servisirani u Ukrajini. Neizvjesne isporuke zbog rata u Ukrajini i zapadne sankcije Rusiji navele su Zagreb da razmišlja o alternativama i smanji ovisnost o ruskom naoružanju.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Dražen Šćuri rekao je da je nabava Black Hawka jedna od opcija.

"Trenutno se rade financijske studije nakon kojih će se znati je li to isplativo. Ja samo mogu reći da bi ovakve letjelice volio vidjeti u svojoj floti", rekao je Šćuri novinarima na Plesu.

SAD godišnje Hrvatskoj isporuči vojne pomoći u vrijednosti oko deset milijuna dolara, u sklopu koje je i donacija 212 logističkih i borbenih vozila te financiranje uništavanja neperspektivnog streljiva.

Osim u KFOR-u, dvije članice NATO-a uspješno surađuju i u savezničkoj misiji u Afganistanu i međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države.

http://www.zabranjeni.url/foto--americki-h ... a/1359059/

Vrh

PostPostano: 01 lip 2015, 20:27 

Na redu je bar stotinjak Abramsa i Bradleya.

Bio bi red.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2015, 15:03 

Black Hawk je jaka mašina to se mora priznati, ali nije ono što bi moglo zamijeniti MI jer se ne radi o transportnom helikopteru nego napadačkom. Eventualno CH-47 Chinook.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 02 lip 2015, 15:10 

Zadar1993 je napisao/la:
Black Hawk je jaka mašina to se mora priznati, ali nije ono što bi moglo zamijeniti MI jer se ne radi o transportnom helikopteru nego napadačkom. Eventualno CH-47 Chinook.

Black hawk jest transportni helikopter, no dosta manje nosivosti nego Mi-8 i različiti njegovi derivati.

No, mi imamo deset praktički novih Mi-171sh, a potreba za teškim teretima nije tolika da starije helikoptere ne bi mogli zamijeniti jastrebima. Ušteda na gorivu kao i veća pouzdanost samih letjelica bi opravdale to ulaganje.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2015, 18:56 

slika

Citat:
Šest američkih borbenih helikoptera Black Hawk sletjelo je u ponedjeljak kasno poslijepodne na vojni dio aerodroma Pleso. Helikopteri su bili na putu s Kosova, gdje su raspoređeni u sklopu mirovnih snaga KFOR-a, prema Njemačkoj te su se nakratko spustili u Zagreb kako bi bili prezentirani hrvatskoj javnosti.

Riječ je o helikopterima o čijoj kupnji Ministarstvo obrane razgovara s američkim proizvođačem Sykorski. Predstavnici ove kompanije prije nekoliko su mjeseci u Zagrebu održali prezentaciju predstavnicima MORH-a i Oružanih snaga.

Hrvatska bi kupila 16 polovnih helikoptera, a cijena bez opreme iznosi oko 6 milijuna dolara.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Dražen Šćuri potvrdio je u ponedjeljak da se o helikopterima i nadalje razgovara te da je najveća prepreka za donošenje odluke financijske prirode.

Prema njegovim riječima Hrvatskoj vojsci je potreban prijelaz sa sadašnje ruske tehnike na zapadnu. No, koji će to točno tip helikoptera zapadne proizvodnje biti odabran tek će se vidjeti.

U svakom slučaju, novi tip transportnog helikoptera u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu može se očekivati tek za nekoliko godina.

General Šćuri pun je hvale za mogućnosti Black Hawka i tvrdi kako je to pravi punokrvni borbeni helikopter koji bi zadovoljio sve potrebe Hrvatske vojske.

http://www.zabranjeni.url/foto--americki-h ... a/1359059/

Fotogalerija:

http://www.zabranjeni.url/americki-vojni-h ... o/1359092/

http://www.vecernji.hr/hrvatska/sest-he ... timedia/p1

Vrh

PostPostano: 04 lip 2015, 16:38 

slika

Vrh

PostPostano: 05 lip 2015, 00:30 

Jako ružne odore.

I ovo mi se nikako ne sviđa što se nose ko pidžame, izvan hlaća i bez remena.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2015, 12:19 

Jastrebovi je napisao/la:
Kako ste sijali tako zanjete. Trebali ste o tome da mislite kad ste u Bugojnu izigravali neke bojovnike, pokazace se kasnije samo manekene. Zapamti sta ti kazem, nista u Bosni nije vase, ma nista juzno od Zagreba nije vase, a ni Zagreb nece biti. Toliko smo jaki, nezamislivo jaki.

Evo nam još jednog provokatora. Ovakvi se pojave s vremena na vrijeme na svakom sajtu. Ljudi kojima je dosadno pa provociraju. Obično su debeli antisocijalni tinejdžeri koji čovjeka ne mogu licem u lice provocirati pa to rade na internetu. Za njih bi najviše vrijedio onaj izraz "Get a life".

Vrh

PostPostano: 05 lip 2015, 12:22 

I zašto se ti lijepo ne nasmiješ (smijeh produžava život, a i čini ga lijepšim) i odeš dalje?

I da makneš ovog ljigavca iz avatara kojeg bi već i zaboravio da postoji da nema tebe.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2015, 12:33 

doc je napisao/la:
I zašto se ti lijepo ne nasmiješ (smijeh produžava život, a i čini ga lijepšim) i odeš dalje?

I da makneš ovog ljigavca iz avatara kojeg bi već i zaboravio da postoji da nema tebe.

Moj avatar je za liberalne forumaše i Srbe koji se žale da je Boris Tadić ustaša.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2015, 12:34 

Baš si im pokazao. Nema šta.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2015, 14:29 

ŠTO ĆE HV PRVI PUT POKAZATI?
VELIKI PLAN ZA SPEKTAKULARNI MIMOHOD Uz 300 vozila i 30 vrsta zrakoplova prava zvijezda vojne parade tek stiže iz Njemačke...
slika

Vojni mimohod 4. kolovoza održat će se u Ulici grada Vukovara na potezu od Držićeve do Savske ceste, odlučeno je u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru OS-a. Nakon pregleda više lokacija u gradu taj je prostor odabran kao najidealniji. Dovoljno je širok i njime može proći vojna tehnika, a dovoljno je mjesta i za gledatelje.

Vozila iz vojarne Croatia

Usto, postoji direktna komunikacija između vojarne Croatia, gdje će biti smještena sva vozila, i mjesta mimohoda. Montažna bina za gledatelje bit će postavljena kod Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”. Zasad je jedina nepoznanica hoće li mimohod krenuti od Savske ceste ili Držićeve.

Mimohodi se koriste i kako bi Oružane snage javnosti prvi put pokazale određena sredstva tehnike i naoružanja. Prema dostupnim informacijama, najveća zvijezda ovoga mimohoda trebale bi biti dvije samohodne haubice PzH 2000. Jutarnjem je potvrđeno da će do mimohoda dvije haubice stići iz Njemačke. Hrvatska je od Njemačke kupila 12 tih haubica koje spadaju u strateško topničko naoružanje. Nadalje, novina će biti i jurišne puške VHS2. Riječ je o proizvodu domaće tvrtke HS Produkt. Kako doznajemo, puška je uvedena u Oružane snage kao standardno naoružanje, a do mimohoda će vojsci biti isporučeno oko 1000 komada. Na mimohodu će njima biti opremljene pješačke postrojbe. Među ostalim, namjera je javnosti pokazati hrvatskog vojnika odjevenog i opremljenog osnovnom opremom koja je u potpunosti domaće proizvodnje. Široj javnosti će prvi put biti predstavljena oklopna vozila MRAP Max Pro i M-ATV koja je donirao SAD te mobilni obalni lanseri (MOL) s protubrodskom raketom RBS-15B. Prilikom prolaska MOL-a na obližnjem videozidu bit će prikazano ispaljivanje te rakete izvedeno nedavno kod Dugog otoka.

Još nema novih odora

Iako se najavljivalo, nove odore neće biti pokazane jer još nisu usvojene na razini MORH-a. Očekuje se da će na mimohodu biti prikazano između 200 i 300 raznovrsnih vozila, oko 30 raznih vrsta zrakoplova, a u Bračkom kanalu će ploviti 5 ili 6 vojnih brodova, što će preko videozida biti prikazano u Zagrebu. Pripreme ubrzano teku jer su do održavanja samo dva mjeseca. Formiran je stožer na čijem je čelu kontraadmiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera OS-a. Njegovi zamjenici su general Ivan Jurić, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta, i general Mladen Fuzul, zamjenik zapovjednika Kopnene vojske.

2000 vojnika HV-a

Ta tri visoka časnika najodgovornije su osobe za pripremu i provedbu mimohoda. Prema našim informacijama, uvježbavanje postrojbi počinje sljedeći tjedan u vojarni Croatia te u još nekim vojarnama u Hrvatskoj. Neslužbeno, u mimohodu bi trebalo sudjelovati oko 2000 vojnika, plus pripadnici MUP-a, civilne zaštite i branitelja. Predviđeno je da nekoliko ešalona bude sastavljeno od vojnika savezničkih vojski - trenutačno je najveća nepoznanica kojih i koliko će ih biti. Naime, predsjednica Republike, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera ovih dana pokušavaju dogovoriti sudjelovanje njihovih pripadnika.

http://www.zabranjeni.url/zvijezda-na-vojn ... 0/1360890/

Vrh

PostPostano: 09 lip 2015, 15:46 

DOBRO RATUJEMO
SAD ZAHVALNE HRVATSKOJ U RATU PROTIV IS-A 'Djelovanje hrvatskih vojnika je bilo veličanstveno'
slika

ZAGREB - Globalna koalicija protiv Islamske države i Sjedinjene Države zahvalni su Hrvatskoj na njezinom doprinosu u toj borbi, izjavio je u utorak u Zagrebu general John Allen, posebni izaslanik američkog predsjednika za globalnu koaliciju u borbi protiv Islamske države (IS), poslije sastanka na Pantovčaku s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

"Ovo je bio važan posjet za mene. Imao sam priliku razgovarati s hrvatskim vodstvom, ali je to također bila prilika da izrazim iskrenu zahvalnost koalicije i SAD-a Hrvatskoj na vrlo važnim doprinosima ovoj misiji", rekao je novinarima Allen koji boravi u jednodnevnom posjetu Zagrebu u sklopu svoje turneje po regiji.

"Ti su doprinosi bili važni, bili su brzi, došli su rano u toj krizi i na mnoge načine omogućili stabilizaciju situacije prije gotovo godinu dana kada je kriza počela", kazao je američki general, dodajući da je to bio direktan rezultat tijesnog partnerstva koje su članovi koalicije uspostavili.

"Hrvatska je bila istaknuti član i vrlo smo joj zahvalni na doprinosu i to ne samo u ovom izazovu. Budući da sam bio zapovjednik u Afganistanu, mogu vam reći da je djelovanje hrvatskih vojnika u tom dugotrajnom sukobu bilo veličanstveno. Imao sam priliku voditi ih, vidjeti ih u akciji i imao sam čast i privilegiju služiti s njima", istaknuo je Allen.

General Allen tijekom svog posjeta sastao s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Zoranom Milanovićem i načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Dragom Lovrićem.

Lovrić, koji je došao s Allenom u Ured predsjednice na Pantovčak, rekao je novinarima da je s njime razgovarao o sudjelovanju oružanih snaga RH u operacijama potpore miru te da su obojica izrazila zadovoljstvo time. Razmotrili su i mogućnosti budućih djelovanja.

Razgovarali o situaciji u Siriji, Iraku i na Bliskom istoku kao i mogućim percepcijama i mogućim odnosima te kako će se to odraziti na ukupnu sigurnost u svijetu. "Želio bih naglasiti da je naša suradnja izuzetno dobra i da će oružane snage biti spremne, kada se donesu određene odluke, sudjelovati u obuci snaga vezano za situaciju u Iraku, posebno vezano za kurdske snage u Kurdistanu", rekao je Lovrić.

http://www.zabranjeni.url/sad-zahvalne-hrv ... -/1363238/

Baš je slatkoriječiv.

Da se podsjetimo da smo zapravo i mi dio globalne anti ISIL koalicije...

Vrh

PostPostano: 23 srp 2015, 15:33 

Dobro je to. Pa neka Pupovac, Vucic i ostali smecari kmece.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2015, 21:21 

Bit će to extra, nisam ni sumnjao :palacgore1

Vrh

PostPostano: 23 srp 2015, 21:53 

Pisao je vecernji da ce u mimohodu sudjelovati vojske baltičkih zemalja i Albanije. Jel to istina?

Vrh

PostPostano: 23 srp 2015, 22:05 

Ja bih da bude Oslobodilačka vojska Kosova :D

Vrh

PostPostano: 24 srp 2015, 13:12 

Kad se zarati, dok oni to sve prefarbaju neprijatelj već uzeo Istru i prijeti Rijeci.

Vrh

PostPostano: 24 srp 2015, 16:46 

Šta jače OSRH, to su i Hrvati u BiH/Herceg-Bosni sigurniji.

Vrh

PostPostano: 24 srp 2015, 16:47 

BBC je napisao/la:
Kad se zarati, dok oni to sve prefarbaju neprijatelj već uzeo Istru i prijeti Rijeci.

Ko? Zlovenci ili Žabari iz Trsta? Pa u večoj je opasnosti Trst nego nama Istra da mi nismo ovako miroljubivi. :zubati

Vrh

PostPostano: 24 srp 2015, 19:15 

Ja sam indoktriniran u Jugoslaviji. Neprijatelj uvijek sa zapada dolazi.

Vrh

PostPostano: 25 srp 2015, 13:57 

U ORaH-u ne žele vojni mimohod povodom obljetnice Oluje
Stranka Održivi razvoj Hrvatske uputila je javnu podršku Centru za mirovne studije, koji traži obustavu organizacije vojnog mimohoda povodom 20. obljetnice Oluje i prestanak svakodnevnog vraćanja u prošlost militarističkom retorikom

Datum objave: 25.07.2015 | 12:38 Autor: tp/h
ORaH u priopćenju podržava apel civilnog društva "Rat je gotov, nemojte organizirati vojne parade" te ističe da su dosad jedina politička stranka koja je javno izrazila protivljenje velikoj i rastrošnoj vojnoj paradi u trenutku financijske krize države i očigledne polarizacije društva oko mimohoda.

Upozoravaju da država troši novac na paradu, dok istovremeno građane zakida na važnim socijalnim i gospodarskim pitanjima.

"Ova parada održava se u trenutku propadanja Imunološkog zavoda, koji je prisiljen svoje vrijedne resurse, čak 40 tona zaliha plazme, vrijedne 26 milijuna kuna, doslovno bacati jer država ne čini ništa kako bi financirala nastavak njegova rada koji je od javnog interesa".

Stoga pozivaju udruge i političare da se pridruže inicijativi koja, umjesto slavljenja rata i obnavljanja militarizma, potiče na slavljenje i izgradnju mira i suradnje u društvu.

Kao cilj ističu izgradnju društva koje uvažava različitosti i budućnost gradi na pluralnosti.

"Nije nam potrebno lažno zajedništvo koje poziva na isključivanje drugih i drugačijiih te propagira jednoumlje", poručuju iz ORaH-a.

Vrh

PostPostano: 25 srp 2015, 17:55 

Hvala Bogu taj Orah neće dobiti ni jedno mjesto u Saboru. Oba mjesta koja su osvojili su bivši zastupnici drugih stranaka. Centar za mirovne studije je lik koji vodi Viktor Koska, lik iz mješanog braka koji na facebooku kada je Gotovina oslobođen je bio otvoreno protestirao.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8341 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 334  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Jean Luc Picard, mrnjav i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: