HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 vel 2026, 18:11.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 78 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Polomljenoj ženi nitko nije pomogao punih 15 minuta
PostPostano: 10 sij 2014, 22:58 

snowflake je napisao/la:
Metemma je napisao/la:
Čekaj sad, kakav je to sebičnjak koji zatomljava niska zadovoljstva da bi zadovoljio viša? :D

Zato što mu viša isto tako pružaju zadovoljstvo. A svaki čin koji činiš iz vlastite potrebe i zadovoljstva jest sebičan.

Evo malo različitih članaka o tome.
http://opinionator.blogs.nytimes.com/20 ... -possible/
http://www.psychologytoday.com/blog/out ... e-altruism

Svaki čin koji činiš da bi pomogao drugome je - altruistički.
Ako neko uživa da pomaže drugima, to je sekundarno obilježje.

Zašto bi se neki čin ocjenjivao po unutrašnjem osjećanju onoga ko ga čini a ne po objektivnom pozitivnom djelovanju na okolinu?

Ne znam da li sam već pomenuo da je sve ovo kvazipsihološko sviranje qrcu i cijepanje dlake na četvoro?

Gospodin Hroboatos je iznio tri stepena moralnosti, i to mu dođe uglavnom to.
Sve ove ostale teorije mi zvuče toliko američki, toliko cinično, s tolikom željom da se, da izvinete, posere na sve i da se pokaže kako nema dobre osobe, već smo eto svi sebična govna.

S druge strane, kad je u pitanju potreba recimo muškarca da ga malo primi u guzu, tu se ne ide na psihologiziranje i objašnjavanje, recimo objašnjavanje razvoja seksualnosti, to je prirodno, urođeno, genetski, qrac palac...

Valjda nam je lakše ako mislimo da niko ustvari nije dobar, već je isto dali mi nekom 10 maraka da kupi hljeba ili dali 100 maraka kurvi sa silikonima da nas solidno opsluži. Sve je to isto, ima iste korijene...

Teeeeško sranje.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2014, 13:35 

Metemma je napisao/la:
Svaki čin koji činiš da bi pomogao drugome je - altruistički.
Ako neko uživa da pomaže drugima, to je sekundarno obilježje.

Svaki takav čin jest dobar i koristan za zajednicu i tog pojedinca, no dvojbeno je je li altruistički.
Ako ne paziš na dostojanstvo onoga u potrebi ili očekuješ nešto zauzvrat, to nije altruizam.
Je li atruizam kad neki multimilijunaš da nekoliko tisuća dolara da bi mu se ime pojavilo u medijima i da bi se reklamirao?

Metemma je napisao/la:
Zašto bi se neki čin ocjenjivao po unutrašnjem osjećanju onoga ko ga čini a ne po objektivnom pozitivnom djelovanju na okolinu?

Tako se obično ocjenjuje altruizam.

Metemma je napisao/la:
Ne znam da li sam već pomenuo da je sve ovo kvazipsihološko sviranje qrcu i cijepanje dlake na četvoro?

Mene zanimaju granice ljudske psihe i ljudskosti općenito. Možda i jest nebitno jer onaj u potrebi se sigurno neće zanimati za uzroke tvojega dara, kakav god on bio, ali...

Metemma je napisao/la:
Gospodin Hroboatos je iznio tri stepena moralnosti, i to mu dođe uglavnom to.

Dokazana je je manja korelacija između moralnog razvoja i altruizma nego između empatije i altruizma. Prevedeno, imaš veće šanse biti altruističan ako si empatičan nego ako si moralan.
Osim ako si na najvišem stupnju moralnog razvoja.

Metemma je napisao/la:
Sve ove ostale teorije mi zvuče toliko američki, toliko cinično, s tolikom željom da se, da izvinete, posere na sve i da se pokaže kako nema dobre osobe, već smo eto svi sebična govna.

Pa sad, nemoj Amere kriviti za nešto što sam ja napisala :zubati

Na kraju će ispasti da je u pozadini svakog pravog altruizma ljubav i da je kršćanstvo tu bilo u pravu.
No što kad ne ljubiš onoga koji je u potrebi?
Završno, ljudima u potrebi ćeš puno bolje pomoći ako im omogućiš uvjete da nešto promijene u životu nego ako im daš materijalnu pomoć.
Izuzeci su oni, naravno, kojima baš takva pomoć treba.
Po onoj, nemoj čovjeku dati ribu, nauči ga ribolovu.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2014, 14:15 

Jesu li pomogli?
Beskućnik vs. biznismen: Društveni eksperiment koji će vas rastužiti
slika
Mladići su testirali prolaznike kako reagiraju na osobu koja leži na tlu, ovisno o tome kako je obučena

Biste li pomogli nekome da mu na ulici pozli? Bi li vam bilo važno je li riječ o beskućniku ili pak biznismenu? Upravo takav eksperiment napravljen je na ulicama Pariza, a željelo se testirati prolaznike kako reagiraju na osobu koja leži na tlu, ovisno o tome kako je obučena.

U prvom testu mladić se obukao u otrcanu odjeću i glumio beskućnika. Kada je došao među ljude, počeo je kašljati i srušio se ne bi li vidio hoće li mu itko pomoći. Nažalost, ljudi su samo prolazili, neku su ga pogledali, ali nitko mu nije prišao.

U drugom slučaju testirali su istu situaciju, ali je ulogu preuzeo "biznismen". Njemu je na isti način "pozlilo" na ulici, a tek što se počeo rušiti, već mu je nekoliko ljudi dotrčalo u pomoć. Iako autentičnost ovog videa nije moguće utvrditi, u prilog eksperimentu ide slučaj koji se dogodio 2008. godine. Jednoj ženi je pozlilo te se srušila u čekaonici bolnice, a osoblje ju je ignoriralo čak 45 minuta, piše Mashable.

http://www.vecernji.hr/zanimljivosti/be ... iti-938389

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 78 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: