|
|
Stranica: 14/37.
|
[ 903 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Bobovac
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 06:56 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25531 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Ima toliko lijepih ideja.
Prokleta demokracija koja ih onemogućava!!
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 07:27 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Visinu mirovine odrediti prema tome koliko djeca umirovljenika uplaćuju u hrvatski mirovinski fond.
Ako isele djeca ili ako su nezaposleni, nema mirovine. Problem Hrvatske i Zapada općenito, vidljiv i u ovoj koronakrizi je gerontokracija. A to se odražava na demokraciju. Preveliki je udio starog stanovništva, naročito u biračkoj masi. Stoga se svi političari paze da se prilagode starčadi. "Zadnje što ćemo dirati su mirovine" je mantra svake vlade. U tim uvjetima, značajnije utjecati na fertilitet je jako teško. Svi koji misle o demografskom oporavku, moraju biti svjesni da je jaki mirovinski i zdravstveni sustavu kombinaciji s dugim životnim vijekom, najveći nerijatelj istog. Društvo troši resurse na održavanje postojećih neproduktivnih jedinki umjesto na produkciju novih i produktivnih. I to zaduživanjem novih i produktivnih. Demografija će se rješiti kada se prestane ogromnim porezima održavati nerealno visoke penzije i kad starac koji neće moći raditi bude materijalno ovisan o mlađim članovima obitelji, kako je uvijek u prošlosti i bilo. Ljudi će se tada instinktivno okrenuti reprodukciji. Najbolji vam je primjer cijena nekretnina. Mladim obiteljima veliki problem, a istovremeno, hrpa penzića živi po jedan-dva u ogromnim stanovima i kućama i "siromašni su" i dobivaju kojekakve dodatke na penzije jer su "male", a imaju imovine preko milijun kuna. Umjesto da starčić živi u jednoj sobi, a ostatak ustupi djeci i unucima koji ga dohranjuju, kako je UVIJEK bilo. Sad djeca i unuci idu u kredit ili pdostanarstvo.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 07:29 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: I onda odoše vani . Ma kud odoše, nismo mi sreće da ti odu, njima je Hrvatska predobra. Odlaze upravo ovi koji imaju obitelji pa ih teško prehranjuju. No u jednom si u pravu - sve demografske mjere treba vezati uz PLAĆU, i to onu prijavljenu. Tako npr., svakom s jednim dijetetom država da dodatak od 10% na plaću koji daje poslodavac, onim s dvoje 30%, onim s troje 70%, s četvero cijelu plaću. Samo tako ćeš postići da se razmnožavaju oni koji će stvarati produktivne članove društva-
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 07:44 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37684 Lokacija: Gl. grad regije
|
Zanimljivo, upravo kod Brexita, ti tzv. lijevi mediji koji potiču imigraciju, su ukazivali na to da starci glasuju za odluke koje se neće odnositi na njih i njihove živote. Predlagali su neki model glasovanja s koeficijentima po tome koliko duga je očekivana duljina života glasača od izbora.
Primjerice glas 20-godišnjaka bi vrijedio 4x više od čovjeka 80 g. starog. Mislim da bi to bilo dobro u mnogim stvarima iako ne treba zanemarivati staračku mudrost i oprez.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 07:52 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Zanimljivo, upravo kod Brexita, ti tzv. lijevi mediji koji potiču imigraciju, su ukazivali na to da starci glasuju za odluke koje se neće odnositi na njih i njihove živote. Predlagali su neki model glasovanja s koeficijentima po tome koliko dugo je očekivana duljina života glasača od izbora.
Primjerice glas 20-godišnjaka bi vrijedio 4x više od čovjeka 80 g. starog. Mislim da bi to bilo dobro u mnogim stvarima iako ne treba zanemarivati staračku mudrost i oprez. Nije problem što starci imaju pravo glasa, problem je što se oni već godinama organiziraju kao interesna skupina, još od stranke penzionera na dalje, koja se selektivno brine za sebe ne mareći za druge. A do posljednjih Pernarovih (istina radikalnih) izjava, nije bilo otpora tome. Vrijeme je da se stane na kraj gerontokraciji, i da se jasno i logično kaže da je u krizi PRVO što treba kresati mirovine. A ne da je u krizi prvi potez zadužiti buduće generacije. U krizi je najvažnije zaštitit populaciju od 25-60 godina, njihovu zaposlenost i primanja. Samo oni mogu brinuti i za mlade i stare. Penziće treba tretirati kao i djecu, kao što djeci stari smanji džeparac kad mu padnu primanja, tako i dedi država smanji penziju kad joj padnu prihodi. Jer to je u suštini isto.
|
|
Vrh |
|
|
carles
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 09:12 |
|
|
Meni je smiješno da nekoga treba poticati nekakvim mjerama da ima jedno ili dvoje djece. Kod nas je sramota ostat na dvoje djece Ja sam 3 i pol godine u braku već imam dvoje, sad mala stanka da izađem iz pelena pa nastavljamo proizvodnju. I moje mišljenje (sad ćete na me udarit da sam katoliban) je da nema tih mjera, poreznih olakšica, doplata, plaća, poticaja koji će riješit ovaj problem. Možda u skroz sitnoj mjeri, beznačajnoj. Ovdje se radi samo i isključivo o odgoju i razmišljanju današnjih ljudi. Oću reć da je današnji čovjek odgojen i odrastao u društvu di se on sam sebi stavlja na prvo mjesto, njegov osobni užitak, karijera, i ostalo. Odgajanje djeteta zahtjeva veliku žrtvu, odgajanje puno djece još i puno veću žrtvu. A današnji čovjek jednostavno ne želi žrtvovat sebe, svoje vrijeme, svoju snagu (pa i zdravlje), svoje hobije, putovanja, rekreaciju, itd. da bi imao 3,4,5 djece. Zna se ko propagira žrtvovanje za bližnje, služenje... Eto sad znate čega nam treba više da riješimo demografski problem
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 09:16 |
|
|
carles je napisao/la: Meni je smiješno da nekoga treba poticati nekakvim mjerama da ima jedno ili dvoje djece. Kod nas je sramota ostat na dvoje djece Ja sam 3 i pol godine u braku već imam dvoje, sad mala stanka da izađem iz pelena pa nastavljamo proizvodnju. I moje mišljenje (sad ćete na me udarit da sam katoliban) je da nema tih mjera, poreznih olakšica, doplata, plaća, poticaja koji će riješit ovaj problem. Možda u skroz sitnoj mjeri, beznačajnoj. Ovdje se radi samo i isključivo o odgoju i razmišljanju današnjih ljudi. Oću reć da je današnji čovjek odgojen i odrastao u društvu di se on sam sebi stavlja na prvo mjesto, njegov osobni užitak, karijera, i ostalo. Odgajanje djeteta zahtjeva veliku žrtvu, odgajanje puno djece još i puno veću žrtvu. A današnji čovjek jednostavno ne želi žrtvovat sebe, svoje vrijeme, svoju snagu (pa i zdravlje), svoje hobije, putovanja, rekreaciju, itd. da bi imao 3,4,5 djece. Zna se ko propagira žrtvovanje za bližnje, služenje... Eto sad znate čega nam treba više da riješimo demografski problem "sad ćete na me udarit da sam katoliban" Najgore ti se Đavlu pravdati. Svakako mu ne možeš biti dobar dok ne postaneš isti. Zato budi ponosni katoliban i to rado ističi.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1029 of 2558 - 40.23%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 09:39 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37684 Lokacija: Gl. grad regije
|
Donijeti zakon da svatko tko nema djece mora usvojit dva sumnjivo punoljetna migranta, Afganistanca i Pakistanca. Već vidim Bobija u sendviču.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 09:42 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Donijeti zakon da svatko tko nema djece mora usvojit dva sumnjivo punoljetna migranta, Afganistanca i Pakistanca. Već vidim Bobija u sendviču. Baš me briga za vaše HR zakone. Ja živim u BiH i to je moja domovina. :)
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 10:01 |
|
|
divizija je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Zanimljivo, upravo kod Brexita, ti tzv. lijevi mediji koji potiču imigraciju, su ukazivali na to da starci glasuju za odluke koje se neće odnositi na njih i njihove živote. Predlagali su neki model glasovanja s koeficijentima po tome koliko dugo je očekivana duljina života glasača od izbora.
Primjerice glas 20-godišnjaka bi vrijedio 4x više od čovjeka 80 g. starog. Mislim da bi to bilo dobro u mnogim stvarima iako ne treba zanemarivati staračku mudrost i oprez. Nije problem što starci imaju pravo glasa, problem je što se oni već godinama organiziraju kao interesna skupina, još od stranke penzionera na dalje, koja se selektivno brine za sebe ne mareći za druge. A do posljednjih Pernarovih (istina radikalnih) izjava, nije bilo otpora tome. Vrijeme je da se stane na kraj gerontokraciji, i da se jasno i logično kaže da je u krizi PRVO što treba kresati mirovine. A ne da je u krizi prvi potez zadužiti buduće generacije. U krizi je najvažnije zaštitit populaciju od 25-60 godina, njihovu zaposlenost i primanja. Samo oni mogu brinuti i za mlade i stare. Penziće treba tretirati kao i djecu, kao što djeci stari smanji džeparac kad mu padnu primanja, tako i dedi država smanji penziju kad joj padnu prihodi. Jer to je u suštini isto. Demokracija je sama po sebi loša. Vi ste se na neki način uspjeli dosjetiti da je učinite još gorom tako da najglupljem i najsebičnijem dijelu populacije date najveću moć pri glasanju. Koliko su mladi danas glupi i sebični vidiš i po tome koliko često upiru prstom u penzionere bez ikakvog poštovanja prema onome što su za života napravili i doprinjeli svojoj zemlji. Također su i neodgovorni jer u velikom broju i ne glasaju i rijetko ih interesira išta osim vlastitog dupeta. S godinama se to dijelom popravi ali svaka nova generacija nam je sve gora (i ne samo nama).
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 10:15 |
|
|
Veliki hrvatski muž Vlatko Maček (njega bi Junuz trebao voljeti jer je podrijeklom nehrvat) je u svojim memoarima isticao da mladima treba oduzeti pravo glasa.
Naime isticao je da su u to vrijeme svi oni najradikalniji desničari i ljevičari imali do 25 godina te je smatrao da je mladi um osobito prikladan za radikalne ideje i da bi društva oslobođena utjecaja takovih umova bila mnogo stabilnija.
I ja sam osobno uvjeren da bi svijet bio puno bolje mjesto kad bi pomakli aktivno pravo glasa na 24 a pasivno na bar 30.
|
|
Vrh |
|
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 10:23 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Veliki hrvatski muž Vlatko Maček (njega bi Junuz trebao voljeti jer je podrijeklom nehrvat) je u svojim memoarima isticao da mladima treba oduzeti pravo glasa.
Naime isticao je da su u to vrijeme svi oni najradikalniji desničari i ljevičari imali do 25 godina te je smatrao da je mladi um osobito prikladan za radikalne ideje i da bi društva oslobođena utjecaja takovih umova bila mnogo stabilnija.
I ja sam osobno uvjeren da bi svijet bio puno bolje mjesto kad bi pomakli aktivno pravo glasa na 24 a pasivno na bar 30. Maček je bio pametan ali Platon je bio još pametniji. Iako su se vremena jako promijenila, Platonova kritika demokracije i danas u potpunosti stoji.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 10:44 |
|
|
OptimisticniVeSeljak je napisao/la: Demokracija je sama po sebi loša. Vi ste se na neki način uspjeli dosjetiti da je učinite još gorom tako da najglupljem i najsebičnijem dijelu populacije date najveću moć pri glasanju. Koliko su mladi danas glupi i sebični vidiš i po tome koliko često upiru prstom u penzionere bez ikakvog poštovanja prema onome što su za života napravili i doprinjeli svojoj zemlji. Također su i neodgovorni jer u velikom broju i ne glasaju i rijetko ih interesira išta osim vlastitog dupeta. S godinama se to dijelom popravi ali svaka nova generacija nam je sve gora (i ne samo nama). Nije ovo sukob mladi-stari, nego produktivni-neproduktivni. Pravo glasa treba dati zaposlenima i ženam s bar troje djece ako su nezaposlene. Mladi, stari, tako svejedno. Penzionere ne poštujem jer se ponašaju kao interesna skupina koju nije briga za druge. U životu su nam donjeli komunizam, HDZSDP i 40 milijardi eura vanjskog duga. Nije problem u starcima kao takvima, problem je u neravnoteži, oni imaju neproporcionalno veliki utjecaj na politiku, a nisu populacija koja može donjeti bolje SUTRA. Njihov oprez i iskustvo je ponekad korisno, ali ga u našoj politici ima PREVIŠE.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 10:46 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Veliki hrvatski muž Vlatko Maček (njega bi Junuz trebao voljeti jer je podrijeklom nehrvat) je u svojim memoarima isticao da mladima treba oduzeti pravo glasa.
I ja sam osobno uvjeren da bi svijet bio puno bolje mjesto kad bi pomakli aktivno pravo glasa na 24 a pasivno na bar 30. I tu bi se mogao složiti, ali Maček je živio u vrijeme kada je životni vijek bio puno kraći i udio staraca puno mlađi, pa je vidio samo jednu stranu problema. Ja sam već rekao da glasti treba od 25-60, može i dulje i prije, ako radiš.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 10:56 |
|
|
carles je napisao/la: Meni je smiješno da nekoga treba poticati nekakvim mjerama da ima jedno ili dvoje djece. Kod nas je sramota ostat na dvoje djece Ja sam 3 i pol godine u braku već imam dvoje, sad mala stanka da izađem iz pelena pa nastavljamo proizvodnju. I moje mišljenje (sad ćete na me udarit da sam katoliban) je da nema tih mjera, poreznih olakšica, doplata, plaća, poticaja koji će riješit ovaj problem. Možda u skroz sitnoj mjeri, beznačajnoj. Ovdje se radi samo i isključivo o odgoju i razmišljanju današnjih ljudi. Oću reć da je današnji čovjek odgojen i odrastao u društvu di se on sam sebi stavlja na prvo mjesto, njegov osobni užitak, karijera, i ostalo. Odgajanje djeteta zahtjeva veliku žrtvu, odgajanje puno djece još i puno veću žrtvu. A današnji čovjek jednostavno ne želi žrtvovat sebe, svoje vrijeme, svoju snagu (pa i zdravlje), svoje hobije, putovanja, rekreaciju, itd. da bi imao 3,4,5 djece. Zna se ko propagira žrtvovanje za bližnje, služenje... Eto sad znate čega nam treba više da riješimo demografski problem Čovjek je uvijek bio takav, samo su mu nekad djeca bila radna snaga i zalog za starost, a danas su mu teret financijski i gubitkom vremena. Nisu stari puno djece pravili zbog kršćanstva, već da im rintaju, ko Ciganima danas. Svaki je Cigo bogatiji što više djece ima - više doplataka, više skupljača željeza i prosjaka. Takvi su ti bili naši stari, polje, krave, sve je to tražilo RUKE. Za ono malo što su im dali jesti, radili su ko crnci. Djeca su bili praktički robovi. Po današnjim standardima, naši stari su bili zlostavljači. Kad se uvodilo obvezno školovanje, izbijale su bune, jer im djecu "otimaju iz polja". A žene su morale rađati jer su ovisile o muškarcima, nije mogla preživjeti sama, nije bilo posla za žene, ako nisi imala muškarca da ti zaore brazdu, umrla si od gladi. Zato je svaka gledala da se uda. I onda muškarcu rađala djecu, a on se time bogatio jer je dobivao robove. Ako nije bio zadovoljan, tuko ih je po nahođenju. Ne idealizirajte prošle generacije, to je bila agresivna, surova i samoživa ekipa. Samo su im okolnosti bile drugačije. Zato su vam samo okolnosti bitne - stvori okolnosti da ti je nemati djecu skupo, i opet ćeš ih imati.
|
|
Vrh |
|
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 11:24 |
|
|
divizija je napisao/la: OptimisticniVeSeljak je napisao/la: Demokracija je sama po sebi loša. Vi ste se na neki način uspjeli dosjetiti da je učinite još gorom tako da najglupljem i najsebičnijem dijelu populacije date najveću moć pri glasanju. Koliko su mladi danas glupi i sebični vidiš i po tome koliko često upiru prstom u penzionere bez ikakvog poštovanja prema onome što su za života napravili i doprinjeli svojoj zemlji. Također su i neodgovorni jer u velikom broju i ne glasaju i rijetko ih interesira išta osim vlastitog dupeta. S godinama se to dijelom popravi ali svaka nova generacija nam je sve gora (i ne samo nama). Nije ovo sukob mladi-stari, nego produktivni-neproduktivni. Pravo glasa treba dati zaposlenima i ženam s bar troje djece ako su nezaposlene. Mladi, stari, tako svejedno. Penzionere ne poštujem jer se ponašaju kao interesna skupina koju nije briga za druge. U životu su nam donjeli komunizam, HDZSDP i 40 milijardi eura vanjskog duga. Nije problem u starcima kao takvima, problem je u neravnoteži, oni imaju neproporcionalno veliki utjecaj na politiku, a nisu populacija koja može donjeti bolje SUTRA. Njihov oprez i iskustvo je ponekad korisno, ali ga u našoj politici ima PREVIŠE. Nije stvar sukoba nego je stvar toga tko je uopće kvalificiran da o nečemu odlučuje. Ja spadam pod mladu populaciju ali već sam godinama svjestan da moji vršnjaci u najvećem broju nisu sposobni donositi kvalitetne političke odluke. Stariji ljudi su daleko pametniji. To što ih ti optužuješ za koješta je potpuno neutemeljeno. Ispada da su sami krojili povijest koja je po tvom mišljenju toliko užasna da im treba oduzeti pravo odlučivanja. Interesne skupine su karakteristika demokracije (i jedan od razloga zašto ista ne valja). Glasanje po kriteriju "tko će mi pomoći da se najviše okoristim" je prisutno u svim dobnim skupinama a usuđujem se reći najmanje među penzionerima koji imaju djecu i unuke. Mladi koji još nemaju obitelj su daleko najgori.
|
|
Vrh |
|
|
carles
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 12:10 |
|
|
divizija je napisao/la: carles je napisao/la: Meni je smiješno da nekoga treba poticati nekakvim mjerama da ima jedno ili dvoje djece. Kod nas je sramota ostat na dvoje djece Ja sam 3 i pol godine u braku već imam dvoje, sad mala stanka da izađem iz pelena pa nastavljamo proizvodnju. I moje mišljenje (sad ćete na me udarit da sam katoliban) je da nema tih mjera, poreznih olakšica, doplata, plaća, poticaja koji će riješit ovaj problem. Možda u skroz sitnoj mjeri, beznačajnoj. Ovdje se radi samo i isključivo o odgoju i razmišljanju današnjih ljudi. Oću reć da je današnji čovjek odgojen i odrastao u društvu di se on sam sebi stavlja na prvo mjesto, njegov osobni užitak, karijera, i ostalo. Odgajanje djeteta zahtjeva veliku žrtvu, odgajanje puno djece još i puno veću žrtvu. A današnji čovjek jednostavno ne želi žrtvovat sebe, svoje vrijeme, svoju snagu (pa i zdravlje), svoje hobije, putovanja, rekreaciju, itd. da bi imao 3,4,5 djece. Zna se ko propagira žrtvovanje za bližnje, služenje... Eto sad znate čega nam treba više da riješimo demografski problem Čovjek je uvijek bio takav, samo su mu nekad djeca bila radna snaga i zalog za starost, a danas su mu teret financijski i gubitkom vremena. Nisu stari puno djece pravili zbog kršćanstva, već da im rintaju, ko Ciganima danas. Svaki je Cigo bogatiji što više djece ima - više doplataka, više skupljača željeza i prosjaka. Takvi su ti bili naši stari, polje, krave, sve je to tražilo RUKE. Za ono malo što su im dali jesti, radili su ko crnci. Djeca su bili praktički robovi. Po današnjim standardima, naši stari su bili zlostavljači. Kad se uvodilo obvezno školovanje, izbijale su bune, jer im djecu "otimaju iz polja". A žene su morale rađati jer su ovisile o muškarcima, nije mogla preživjeti sama, nije bilo posla za žene, ako nisi imala muškarca da ti zaore brazdu, umrla si od gladi. Zato je svaka gledala da se uda. I onda muškarcu rađala djecu, a on se time bogatio jer je dobivao robove. Ako nije bio zadovoljan, tuko ih je po nahođenju. Ne idealizirajte prošle generacije, to je bila agresivna, surova i samoživa ekipa. Samo su im okolnosti bile drugačije. Zato su vam samo okolnosti bitne - stvori okolnosti da ti je nemati djecu skupo, i opet ćeš ih imati. Oprosti ali nekako mi previše “mehanički” gledaš na potomstvo. Ja na svako dijete gledam kao božji dar, a ulogu oca shvaćam kao svoj životni poziv i smisao. Bez ikakvih cifri i interesa.
|
|
Vrh |
|
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 12:30 |
|
|
carles je napisao/la: divizija je napisao/la:
Čovjek je uvijek bio takav, samo su mu nekad djeca bila radna snaga i zalog za starost, a danas su mu teret financijski i gubitkom vremena. Nisu stari puno djece pravili zbog kršćanstva, već da im rintaju, ko Ciganima danas. Svaki je Cigo bogatiji što više djece ima - više doplataka, više skupljača željeza i prosjaka.
Takvi su ti bili naši stari, polje, krave, sve je to tražilo RUKE. Za ono malo što su im dali jesti, radili su ko crnci. Djeca su bili praktički robovi. Po današnjim standardima, naši stari su bili zlostavljači. Kad se uvodilo obvezno školovanje, izbijale su bune, jer im djecu "otimaju iz polja". A žene su morale rađati jer su ovisile o muškarcima, nije mogla preživjeti sama, nije bilo posla za žene, ako nisi imala muškarca da ti zaore brazdu, umrla si od gladi. Zato je svaka gledala da se uda. I onda muškarcu rađala djecu, a on se time bogatio jer je dobivao robove. Ako nije bio zadovoljan, tuko ih je po nahođenju.
Ne idealizirajte prošle generacije, to je bila agresivna, surova i samoživa ekipa. Samo su im okolnosti bile drugačije.
Zato su vam samo okolnosti bitne - stvori okolnosti da ti je nemati djecu skupo, i opet ćeš ih imati.
Oprosti ali nekako mi previše “mehanički” gledaš na potomstvo. Ja na svako dijete gledam kao božji dar, a ulogu oca shvaćam kao svoj životni poziv i smisao. Bez ikakvih cifri i interesa. Tako i treba. Materijalizam nam je toliko inficirao mozak da na sve gledamo kroz nekakve financijske cifre. Ja te podržavam u potpunosti.
|
|
Vrh |
|
|
Politikant
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 12:39 |
|
|
Bez jakog sela od fertiliteta nema ništa, dok god je većina sprčena u stanove i gradove nećemo ni prismrdit 2.1 tfr
U gradovima imaš ovo što je divizija spomenuo, masu penzića koji žive sami dok su im djeca i unuci u podstanarima i kreditima, dalje imaš masu ljudi koji izričito ne žele više od jednog (na selu je to nečuveno, izgonili bi đavle iz tebe) i masu raznih devijacija i degenerluk skupina i razmišljanja koje grad pravi, I jednostavno bez par soba viška i barem nekakve okućnice rijetki će napravit dvoje a kamoli troje, to je ono ako se baš omakne, Na sve nadodajte da ima i bar 10% koji uopće ne mogu imat djecu, a i realno je i neženja i neudanih uvijek bilo i uvijek će bit, isto bar 10%, nije baš svatko ni za reprodukciju. No ovo potonje nikad nije bilo problem jer bi tih 20% pokrila većina koja je štancala dokle je išlo.
...Mi uopće nemamo nekakva sređena predgrađa, nešto planski građeno sa zelenilom, parkovima, kuće sa vlastitim prilazom, dvorom/vrtom, gdje bi se mladima omogućilo da imaju bar 2-3 a da su opet blizu grada ako je već selo toliko odbojno većini... Iako što se ovog tiče, u Americi se iz takvih predgrađa putuje na posao po sat-dva, i po tome je npr. pola Zagore predgrađe Splita. U Splitu npr. i nema mjesta za takve kvartove, grad je sprčen na poluotoku a sa strana su odma Mosor i Kozjak, tako da šta su Dugopolje, Dicmo, pa realno sve do Drniša, Imotskog itd., šta je to nego predgrađe Splita? Znam likove koji imaju imanja i to kakva po Dugopolju i Dicmu na 15 min vožnje od Splita gdje bi mogli po 15 djece naštancat bez ikakvih ograničenja ali ne žele imat s tim ništa jer im onda nije kafić i kladionica ispod stana. Ma treba brutalne kazne udarat tko se ne želi reproducirat pa će se onda vraćat silom prilika.
|
|
Vrh |
|
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 12:49 |
|
|
Politikant je napisao/la: Bez jakog sela od fertiliteta nema ništa, dok god je većina sprčena u stanove i gradove nećemo ni prismrdit 2.1 tfr
U gradovima imaš ovo što je divizija spomenuo, masu penzića koji žive sami dok su im djeca i unuci u podstanarima i kreditima, dalje imaš masu ljudi koji izričito ne žele više od jednog (na selu je to nečuveno, izgonili bi đavle iz tebe) i masu raznih devijacija i degenerluk skupina i razmišljanja koje grad pravi, I jednostavno bez par soba viška i barem nekakve okućnice rijetki će napravit dvoje a kamoli troje, to je ono ako se baš omakne, Na sve nadodajte da ima i bar 10% koji uopće ne mogu imat djecu, a i realno je i neženja i neudanih uvijek bilo i uvijek će bit, isto bar 10%, nije baš svatko ni za reprodukciju. No ovo potonje nikad nije bilo problem jer bi tih 20% pokrila većina koja je štancala dokle je išlo.
...Mi uopće nemamo nekakva sređena predgrađa, nešto planski građeno sa zelenilom, parkovima, kuće sa vlastitim prilazom, dvorom/vrtom, gdje bi se mladima omogućilo da imaju bar 2-3 a da su opet blizu grada ako je već selo toliko odbojno većini... Iako što se ovog tiče, u Americi se iz takvih predgrađa putuje na posao po sat-dva, i po tome je npr. pola Zagore predgrađe Splita. U Splitu npr. i nema mjesta za takve kvartove, grad je sprčen na poluotoku a sa strana su odma Mosor i Kozjak, tako da šta su Dugopolje, Dicmo, pa realno sve do Drniša, Imotskog itd., šta je to nego predgrađe Splita? Znam likove koji imaju imanja i to kakva po Dugopolju i Dicmu na 15 min vožnje od Splita gdje bi mogli po 15 djece naštancat bez ikakvih ograničenja ali ne žele imat s tim ništa jer im onda nije kafić i kladionica ispod stana. Ma treba brutalne kazne udarat tko se ne želi reproducirat pa će se onda vraćat silom prilika. Kad već pričaš o Splitu spomeni onda i onaj dio prema Omišu. Tamo oko Podstrane se razvija prigradsko naselje gdje živi sve veći broj ljudi i imaju solidan broj djece. Zadnji put kad sam tamo bio toliko se djece igralo po ulici da nisi mogao autom proć. Solin je isto ok po tom pitanju. Kod Splita je problem specifična geografija koja otežava razvijanje prigradskih naselja a i sam grad je ograničen u širenju.
|
|
Vrh |
|
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 12:50 |
|
|
OptimisticniVeSeljak je napisao/la: Politikant je napisao/la: Bez jakog sela od fertiliteta nema ništa, dok god je većina sprčena u stanove i gradove nećemo ni prismrdit 2.1 tfr
...Mi uopće nemamo nekakva sređena predgrađa, nešto planski građeno sa zelenilom, parkovima, kuće sa vlastitim prilazom, dvorom/vrtom, gdje bi se mladima omogućilo da imaju bar 2-3 a da su opet blizu grada ako je već selo toliko odbojno većini... Iako što se ovog tiče, u Americi se iz takvih predgrađa putuje na posao po sat-dva, i po tome je npr. pola Zagore predgrađe Splita. U Splitu npr. i nema mjesta za takve kvartove, grad je sprčen na poluotoku a sa strana su odma Mosor i Kozjak, tako da šta su Dugopolje, Dicmo, pa realno sve do Drniša, Imotskog itd., šta je to nego predgrađe Splita? Znam likove koji imaju imanja i to kakva po Dugopolju i Dicmu na 15 min vožnje od Splita gdje bi mogli po 15 djece naštancat bez ikakvih ograničenja ali ne žele imat s tim ništa jer im onda nije kafić i kladionica ispod stana. Ma treba brutalne kazne udarat tko se ne želi reproducirat pa će se onda vraćat silom prilika. Kad već pričaš o Splitu spomeni onda i onaj dio prema Omišu. Tamo oko Podstrane se razvija prigradsko naselje gdje živi sve veći broj ljudi i imaju solidan broj djece. Zadnji put kad sam tamo bio toliko se djece igralo po ulici da nisi mogao autom proć. Solin je isto ok po tom pitanju. Kod Splita je problem specifična geografija koja otežava razvijanje prigradskih naselja a i sam grad je ograničen u širenju. Kaštela su isto ok.
|
|
Vrh |
|
|
Politikant
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 13:01 |
|
|
OptimisticniVeSeljak je napisao/la: Kad već pričaš o Splitu spomeni onda i onaj dio prema Omišu. Tamo oko Podstrane se razvija prigradsko naselje gdje živi sve veći broj ljudi i imaju solidan broj djece. Zadnji put kad sam tamo bio toliko se djece igralo po ulici da nisi mogao autom proć. Solin je isto ok po tom pitanju. Kod Splita je problem specifična geografija koja otežava razvijanje prigradskih naselja a i sam grad je ograničen u širenju. Imam rodbine u Podstrani koji su brutalni katolibani i šire se ko požar, vjerojatno je pola djece što si vidio njihovo. Podstrana, Solin, Kaštela, itd. su kolonije BiH Hrvata i naravno da su najplodniji. Međutim i njima sa svakom generacijom neizbježno opada fertilitet tako da selo je majka kako god okreneš. Edit: Baš malo vrtim rodbinu (svi su se slili u Split i okolicu), svi brutalno plodni, standard troje- četvero, međutim sad kako dolazi 2. generacija na red potop teški. Nema od grada ništa obrni okreni.
|
|
Vrh |
|
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 13:12 |
|
|
Politikant je napisao/la: OptimisticniVeSeljak je napisao/la: Kad već pričaš o Splitu spomeni onda i onaj dio prema Omišu. Tamo oko Podstrane se razvija prigradsko naselje gdje živi sve veći broj ljudi i imaju solidan broj djece. Zadnji put kad sam tamo bio toliko se djece igralo po ulici da nisi mogao autom proć. Solin je isto ok po tom pitanju. Kod Splita je problem specifična geografija koja otežava razvijanje prigradskih naselja a i sam grad je ograničen u širenju. Imam rodbine u Podstrani koji su brutalni katolibani i šire se ko požar, vjerojatno je pola djece što si vidio njihovo. Podstrana, Solin, Kaštela, itd. su kolonije BiH Hrvata i naravno da su najplodniji. Međutim i njima sa svakom generacijom neizbježno opada fertilitet tako da selo je majka kako god okreneš. Ima dosta HB Hrvata u Dalmaciji i imaju solidan broj djece. Sami Dalmatinci su isto nešto bolji od nacionalnog prosjeka (podaci za 2018.): Hrvatsku koja izumire na životu održavaju najviše Dalmatinci, koji su svijetla točka na karti ove države u kojoj je od 566 gradova i općina u samo 11 gradova i 47 općina lani bilo više rođenih nego umrlih. Splitsko-dalmatinska županija 2018. imala je najviše općina i gradova s pozitivnim prirodnim prirastom, pa su čak četiri grada, Kaštela, Sinj, Solin, Vrgorac te deset općina, Baška Voda, Bol, Dugopolje, Klis, Podbablje, Podgora, Podstrana, Postira, Proložac, Zadvarje imali više rođenih beba nego umrlih. Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/dalmati ... ja-1333336 - http://www.vecernji.hrI u ZG je trend da se sve više mladih obitelji naseljava na potezu od Samobora pa sve do Vrbovca što je isto dobro za fertilitet.
|
|
Vrh |
|
|
Politikant
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 13:15 |
|
|
OptimisticniVeSeljak je napisao/la: Ima dosta HB Hrvata u Dalmaciji i imaju solidan broj djece. Sami Dalmatinci su isto nešto bolji od nacionalnog prosjeka (podaci za 2018.): Hrvatsku koja izumire na životu održavaju najviše Dalmatinci, koji su svijetla točka na karti ove države u kojoj je od 566 gradova i općina u samo 11 gradova i 47 općina lani bilo više rođenih nego umrlih. Splitsko-dalmatinska županija 2018. imala je najviše općina i gradova s pozitivnim prirodnim prirastom, pa su čak četiri grada, Kaštela, Sinj, Solin, Vrgorac te deset općina, Baška Voda, Bol, Dugopolje, Klis, Podbablje, Podgora, Podstrana, Postira, Proložac, Zadvarje imali više rođenih beba nego umrlih. Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/dalmati ... ja-1333336 - http://www.vecernji.hrUglavnom kolonije BiH Hrvata. Bez nas bi Hrvatska davno nestala.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: RH 2050. depopulacija i imigracija Postano: 24 tra 2020, 14:35 |
|
|
carles je napisao/la: Oprosti ali nekako mi previše “mehanički” gledaš na potomstvo. Ja na svako dijete gledam kao božji dar, a ulogu oca shvaćam kao svoj životni poziv i smisao. Bez ikakvih cifri i interesa. Znači imaš ih koliko ti Bog da, svake godine novo ko moja prababa koja je rodila 15 i bila trudna skoro svaki put kad je pradjed stisno? Ili malko kalkuliraš? Najviše volim kad svi izigravaju svetce, a svi smo ispod kože krvavi. Da, djeca su Božji dar, ali su realno financijski teret i uzimaju ogromnu količinu vremena i energije. Ali razmnožavanje je instinktivno i većina ljudi ima djecu, dapače jako su nesretni ako ih ne mogu imati i troše masu para na umjetnu oplodnju...samo im instinkte trebaš još malo potaknuti društvenim utjecajem. Trenutno društvo utječe negattivno na instinkt za razmnožavanjem (osim onima kojima djeca prose i skupljaju staro željezo), i to treba promjeniti.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|