HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 stu 2024, 02:13.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 250 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH
PostPostano: 06 lip 2020, 23:13 

ikmandvaradtist je napisao/la:
Hvala, ljudi! :palacgore2

Eventualno ako vas ne mrzi neki orijentir ubaciti, opis kakvo je to područje, a najbolje - koja fotka... čisto da imamo ikakvu sliku u glavi... ni vama ne znači ništa da vam kažem npr. Meljak, Zvezdara, Višnjica, Senjak...

Mene za sada najviše zanima Istra... čuo sam da je cool, da su ljudi opušteni, Standard visok, a blizu i Italija i Slovenija...

Najviše bih voleo na neko ostrvo - znam da ima fenomenalnih - ali tamo kad bih progovorio Ekavicu... :ohmy misli, pričam ja odlično razne dijalakte (živeo sam na više mesta) ali opet bi mi nekad izletelo možda...

Jel ti stvarno želiš u Hr raditi ili se zajebavaš? Poznaješ li neke strane jezike?

Što se tiče za vas Srbe, definitivno Istra. Istra je ljevičarski kraj. Ljudi tamo cijene nasljeđe NoB-a i Jugoslavije te je najbogatiji kraj Hrvatske (ako se izuzme Zagreb)

Vrh

PostPostano: 06 lip 2020, 23:39 

Zapetljana je napisao/la:

Sveta Nedelja kod Zagreba mi se jako svida. Ima puno mladih i grad je u nastajanju. Upravo su dobili "direktnu demokraciju". Na stranicama grada, gradonačelnik će imati ankete o svojim idejama i pitat će stanovnike za mišljenje i uzimati do u obzir. Treba se registrirati, naravno. Potencijalni i budući stanovnici takoder mogu glasati, ali se težište, naravno, stavlja na mišljenje već postojećeg stanovništva. Mislim da je prvo pitanje bilo gdje bi stanovnici htjeli imati tržnicu. Vrlo transparentno vodstvo. Sama se planiram tamo preseliti, ako ostane postojeće stanje.

Bio sam sada na stranici grada i mogu reci da sam se ugodno iznenadio. Tkogod da im je gradonačelnik vidi se da je transparentan i da nije gradonačelnik zbog osobe koristi. Baš sam pročitao tamo da će stariji ljudi dobiti uskrsnice od 150 kn, zatim mogu svi građani na stranici vidjeti kako se troše novac iz proračuna. Čuo sam i prije da ljudi hvale Svetu Nedjelju samo nisam znao da je toliko napredna.

Imaju čak i demografaki rast. Grad je povecao broj stanovnika za 3000 izmedju 2001 i 2011

Vrh

PostPostano: 06 lip 2020, 23:48 

Flamel je napisao/la:
[quote="daramo”]
Treba tema savjeti za sve koji žele živjeti u Herceg Bosni a ne janužarije.[/quote]

Može! Odlična ideja!

Tako da, molim te, otvori temu! Konkretne stvari. Koja su zanimanja u potražnji, kolika je prosječna plaća za to zanimanje i prosječni troškovi života po regijama. Koliko je teško dobiti radnu dozvolu za nas bez državljanstva? Recimo, konkretno me Mostarska regija zanima. Ima li potrebe za sveučilišnim profesorima na kemiji ili biologiji? Ima li biotehnoloških firmi? Farmaceutskih? Prehrambenih? Kolika je potreba za školovanim ljudima u njima? Ima li možda u drugim regijama ako ne oko Mostara?

Kako bi Bosanci i Hercegovci prihvatili pridošlice koji nemaju rodbinskih veza s njom?

Ozbiljno pitam. Hercegovina mi je prekrasna. Radi bih došla, ali sva unaprijed postavljena pitanja me zanimaju kako bih mogla ocijeniti isplati li se.[/quote][/quote][/quote]

Radiš u biotehnološkom sektoru?Ako ciljaš na to,BiH baš i nije top mjesto za to (nije moja struka,ali sumnjam da ima puno radnih mjesta za to područje)

Ali evo neki linkovi,za Mostar i okolicu:

Farmacija i medicinska oprema:

https://hercegovinalijek.ba/

https://www.medical.ba/

Prehrambena industrija-tvornica u Čitluku:

http://www.barpeh.com/

Sveučilište u Mostaru (hrvatsko sveučilište u zapadnoj polovici grada) u svom sklopu ima i Prirodoslovni-matematički fakultet,odjele za kemiju i Biologiju.[/quote]

Hvala! Proučit ću! Ako nema potrebe za ljudima, onda ne mogu dobiti ni radnu dozvolu. Bilo bi super da ste u sklopu Hrvatske pa ne bih trebala radnu dozvolu. Da, u razvoju lijekova sam. Ustvari R&D. Želim se vratiti dolje, a Hercegovina po vašim pričama ekonomski napreduje.

Vrh

PostPostano: 06 lip 2020, 23:49 

master_mind_ je napisao/la:

Sveta Nedelja kod Zagreba mi se jako svida. Ima puno mladih i grad je u nastajanju. Upravo su dobili "direktnu demokraciju". Na stranicama grada, gradonačelnik će imati ankete o svojim idejama i pitat će stanovnike za mišljenje i uzimati do u obzir. Treba se registrirati, naravno. Potencijalni i budući stanovnici takoder mogu glasati, ali se težište, naravno, stavlja na mišljenje već postojećeg stanovništva. Mislim da je prvo pitanje bilo gdje bi stanovnici htjeli imati tržnicu. Vrlo transparentno vodstvo. Sama se planiram tamo preseliti, ako ostane postojeće stanje.

Bio sam sada na stranici grada i mogu reci da sam se ugodno iznenadio. Tkogod da im je gradonačelnik vidi se da je transparentan i da nije gradonačelnik zbog osobe koristi. Baš sam pročitao tamo da će stariji ljudi dobiti uskrsnice od 150 kn, zatim mogu svi građani na stranici vidjeti kako se troše novac iz proračuna. Čuo sam i prije da ljudi hvale Svetu Nedjelju samo nisam znao da je toliko napredna.

Imaju čak i demografaki rast. Grad je povecao broj stanovnika za 3000 izmedju 2001 i 2011

Da, takvi gradonačelnici i uprave nam trebaju u drugim gradovima i na svim razinama.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 00:41 

Jel ti stvarno želiš u Hr raditi ili se zajebavaš? Poznaješ li neke strane jezike?

Što da ne? Ok, sad će Korona uništiti turističku sezonu (u celoj Budvi trenutno 300 gostiju a ja kad sam radio samo u našem hotelu bilo toliko) ali možda sledeća bude kao pre...

Engleski jedino mogu reći da doslovno govorim, imao sam 10ku (u školi 5ice)... onaj drugi iako sam imao 8 (u školi 3) sam puno zaboravio tako da mi je spao na neki osnovni nivo komunikacije... a imam i završen kurs iz još 2 jezika...

Onda Istra za mene, moliću! :yes

Jel' Hercegovina opasna za Srbe? :001_unsure

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 05:41 

Hvala, ljudi! :palacgore2

Eventualno ako vas ne mrzi neki orijentir ubaciti, opis kakvo je to područje, a najbolje - koja fotka... čisto da imamo ikakvu sliku u glavi... ni vama ne znači ništa da vam kažem npr. Meljak, Zvezdara, Višnjica, Senjak...

Mene za sada najviše zanima Istra... čuo sam da je cool, da su ljudi opušteni, Standard visok, a blizu i Italija i Slovenija...

Najviše bih voleo na neko ostrvo - znam da ima fenomenalnih - ali tamo kad bih progovorio Ekavicu... :ohmy misli, pričam ja odlično razne dijalakte (živeo sam na više mesta) ali opet bi mi nekad izletelo možda...

Što se tiče za vas Srbe, definitivno Istra. Istra je ljevičarski kraj. Ljudi tamo cijene nasljeđe NoB-a i Jugoslavije te je najbogatiji kraj Hrvatske (ako se izuzme Zagreb)

To je svetski fenomen ako je istina, levičari obično jedu pršute kad dođu na vlast, a u zenitu vladavine grizu jedni druge za guzicu, jer drugo ništa nije ostalo...

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 10:31 

Vi brkate pojmove, Istra je liberalna , ali nije lijeva. U Istri se cijeni rad I poduzetništvo. Isto kao što ni Zagorci koji glasaju za SDP nisu ljevičari jer u svakom selu imaju neki obrt ili proizvodnju, rano se ustaju i vrijedno rade.

Ljevičari u ideološkom smislu mogu egzistirati samo u većim gradovima.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 10:56 

Kaftanzoglio je napisao/la:
Vi brkate pojmove, Istra je liberalna , ali nije lijeva. U Istri se cijeni rad I poduzetništvo. Isto kao što ni Zagorci koji glasaju za SDP nisu ljevičari jer u svakom selu imaju neki obrt ili proizvodnju, rano se ustaju i vrijedno rade.

Nije šija nego vrat, dašta je liberalna struja u društvu nego podgrupa levo orijentisanih. Ne lože se na Marksov kapital, ali ne drže se uopšte ni konzervativnih vrednosti. To je neupućena levica... Levičar se kaže i "kosmopolit", "liberal", "progresivac"...

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 11:06 

Flamel je napisao/la:
[quote="daramo”]
Treba tema savjeti za sve koji žele živjeti u Herceg Bosni a ne janužarije.[/quote]

Može! Odlična ideja!

Tako da, molim te, otvori temu! Konkretne stvari. Koja su zanimanja u potražnji, kolika je prosječna plaća za to zanimanje i prosječni troškovi života po regijama. Koliko je teško dobiti radnu dozvolu za nas bez državljanstva? Recimo, konkretno me Mostarska regija zanima. Ima li potrebe za sveučilišnim profesorima na kemiji ili biologiji? Ima li biotehnoloških firmi? Farmaceutskih? Prehrambenih? Kolika je potreba za školovanim ljudima u njima? Ima li možda u drugim regijama ako ne oko Mostara?

Kako bi Bosanci i Hercegovci prihvatili pridošlice koji nemaju rodbinskih veza s njom?

Ozbiljno pitam. Hercegovina mi je prekrasna. Radi bih došla, ali sva unaprijed postavljena pitanja me zanimaju kako bih mogla ocijeniti isplati li se.[/quote][/quote][/quote]

Radiš u biotehnološkom sektoru?Ako ciljaš na to,BiH baš i nije top mjesto za to (nije moja struka,ali sumnjam da ima puno radnih mjesta za to područje)

Ali evo neki linkovi,za Mostar i okolicu:

Farmacija i medicinska oprema:

https://hercegovinalijek.ba/

https://www.medical.ba/

Prehrambena industrija-tvornica u Čitluku:

http://www.barpeh.com/

Sveučilište u Mostaru (hrvatsko sveučilište u zapadnoj polovici grada) u svom sklopu ima i Prirodoslovni-matematički fakultet,odjele za kemiju i Biologiju.[/quote][/quote][/quote]

Hvala! Proučit ću! Ako nema potrebe za ljudima, onda ne mogu dobiti ni radnu dozvolu. Bilo bi super da ste u sklopu Hrvatske pa ne bih trebala radnu dozvolu. Da, u razvoju lijekova sam. Ustvari R&D. Želim se vratiti dolje, a Hercegovina po vašim pričama ekonomski napreduje.[/quote]

Ne živim u Mostaru niti u BiH :001_smile ,ali imam kakav-takav uvid u situaciju tamo...BiH je što se tiče istraživanja i razvoja totalna truba,ali ako imaš međunarodne reference čak se i može nešto ubosti u tvojoj branši,koja je na sreću izrazito mobilna glede zapošljavanja.Što se tiče ekonomskog napretka, pojas Posušje-Mostar,kao i Lašvanska dolina (Srednja Bosna-također naseljena Hrvatima) jesu relativno dobrostojeći u odnosu na muslimanske krajeve (trokut Zenica-Sarajevo-Tuzla),ali i oni imaju zadnjih godina značajan val iseljavanja,čak i za VSS su plaće prilično niske.Ima nekoliko uspješnih tvtki (Violeta Grude,FiS Vitez,Feal Široki Brijeg,Stanić grupa Kreševo-Kiseljak),no perspektive su ograničene ako se uzme u obzir opća ekonomska i politička situacija u zemlji.

Na kraju krajeva,sve je na tebi.Kako god odlučiš,želim ti uspjeh! :palacgore1

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 11:17 

Što da ne? Ok, sad će Korona uništiti turističku sezonu (u celoj Budvi trenutno 300 gostiju a ja kad sam radio samo u našem hotelu bilo toliko) ali možda sledeća bude kao pre...

Engleski jedino mogu reći da doslovno govorim, imao sam 10ku (u školi 5ice)... onaj drugi iako sam imao 8 (u školi 3) sam puno zaboravio tako da mi je spao na neki osnovni nivo komunikacije... a imam i završen kurs iz još 2 jezika...

Zašto bi Hercegovina bila opasna za Srbe?
Evo tipa u Mostaru Srbi rade bez problema, dosta Nevesinjaca radi, većinom kao zaštitari, trgovci itd.
Postoje i vaše mesare, prehrambene radnje s vašim proizvodima.
Srbi zvrljaju po zapadnoj Hercegovini, prodaju drva i slično.
U Mostaru te nitko neće krivo pogledati, za zapadnu Hercegovinu možda samo nemoj ekavicom i vrijedi isto.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 11:31 

podrinje je napisao/la:

Nije šija nego vrat, dašta je liberalna struja u društvu nego podgrupa levo orijentisanih. Ne lože se na Marksov kapital, ali ne drže se uopšte ni konzervativnih vrednosti. To je neupućena levica... Levičar se kaže i "kosmopolit", "liberal", "progresivac"...

Ne slažem se, ljudi su u manjim mjestima manje-više svugdje tradicionalni i ne bi bili sretni da im se sin oblači u žensko, ali nisu svi nacionalisti pa neki glasaju za IDS, neki za HDZ neki za SDP. Evo recimo za tebe kao Srbina zanimljiva informacija da je otok Krk jedna svjetonazorski tradicionalna katolička sredina , a u povijesti su mnogi bili odani Kraljevini Jugoslaviji pa se tako mjesto Punat na otoku zvalo Aleksandrovo prije 2.svj.rata.

Istra je jedna od rijetkih županija gdje su sela i unutrašnjost dosta aktivni I gdje najveći grad grad čini samo oko 25% stanovništva županije.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 11:33 

Pa davali takva imena da ih ne proda Italiji.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 11:49 

Zapetljana, za RD bolje dodji kod nas u RH.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 11:56 

daramo je napisao/la:
Evo tipa u Mostaru Srbi rade bez problema, dosta Nevesinjaca radi, većinom kao zaštitari, trgovci itd.
U Mostaru te nitko neće krivo pogledati, za zapadnu Hercegovinu možda samo nemoj ekavicom i vrijedi isto.

Ne'am pojma, matori, zato i pitam...

Kaftanzoglio,

da li to znači da se može naći povoljan a nedalek smeštaj van grada?

Istra beše nema brda, planina, nečeg za popeti se? Volim pentranja po okolnim brdima... kad je krš nad morem... ravnilo mi je smor žešći...

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 12:22 

daramo je napisao/la:

Ne'am pojma, matori, zato i pitam...

Kaftanzoglio,

Istra beše nema brda, planina, nečeg za popeti se? Volim pentranja po okolnim brdima... kad je krš nad morem... ravnilo mi je smor žešći...

Istra je sve samo ne ravna.

Ćićarija
slika

Učka s mora
slika

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 12:24 

=))
Ima planina ne brini, Učka se zove, dijeli Istru gorskog Kotara. Je li 1400 metara dovoljno? :zubati
Osim tog dijela Itra je više manje bez nekih gora ili planina ali je teren uglavnom brežuljkast .
slika

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 12:30 

podrinje je napisao/la:
To je svetski fenomen ako je istina, levičari obično jedu pršute kad dođu na vlast, a u zenitu vladavine grizu jedni druge za guzicu, jer drugo ništa nije ostalo...

Ljevica i desnica u Hrvatskoj se drugačije definiraju od ostatka svijeta. Definira se po tome kakvo mišljenje imaš o Titu, NOB-u, Tuđmanu, Jugoslaviji, i ničemu drugom (osobito ne prema ekonomiji)

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 12:31 

Šteta, da znaš fra, špa ili njem još bih ti mogao nešto preporučiti.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 12:47 

Kaftanzoglio,

Vrhova u rasponu visine 1000-1400 metara ima desetak, a ovisi na koji grad misliš, u Istri ima puno manjih gradova I Pula kao jedini veći. Recimo Pazin je u sredini, nije toliko atraktivan turistički, a otamo možeš doći za 30-45 min do bilo kojeg dijela županije.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 13:03 

Pa dobro je i to. Napisao sam ja već što se u Hrvatskoj misli pod "ljevicom" i "desnicom". Ovako inače rekao bih da su Istrani dosta tradicionalno orijentirani i po mentalitetu i svjetonazoru nisu drugačiji od ostatka Hrvatske. Primjerice, sve ljude koje sam upoznao iz Istre su cak i veci katolici od recimo ljudi iz moje okoline (iznimka je jedan čiji su starci porijeklom iz Srbije i čini mi se da iz miješanog braka).

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 13:20 

master mind,

pa, 2 od ta 3 koja si nabrojao imam neki osnovni nivo konverzacije (jedan učio u školama dugo godina a drugi završio kurs) jer ih nisam godinama upotrebljavao... vrati se to brzo kad uzmeš da parlaš...

Ih, kako sam ja morao da se snalazim-i Italijanski koji nisam učio niti znam sam morao da "koristim" sa nekima (kao dete gledalo se Rai, Mediaset, Tele Puglia itd) a sreća je pa su Romanski slični pa imaš neke izglede da improvizuješ... neverovatan je taj osećaj u glavi kad ti mozak pokušava da sklopi smislenu misao na jeziku čiju Gramatiku ne znaš! =))

Ok, hvala ti u svakom slučaju, a ako ti slučajno nešto ipak padne na pamet pošalji mi Privatnu Poruku.

Ostali;

wow, pa onda je Istra superiška! :wub Hvala! Ja kontao to nešto ravno, Dalmacija mi je kao Black Mountain tip obale sa krševitim vrhovima koji stišću naselja između sebe i mora... ma, to je sve blizu onda, nađe čovek van Pule i Rijeke povoljno i samo se prebacuje do pola sata vožnje...

Verujem da biste najviše voleli da namamite Mađare, Slovake, Bunjevce i ostale Katoličke Vojvođane...

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 13:24 

ikmandvaradtist, ovo što sam ja mislio je posao u Call centru za strance. Tu moraš minimalno imati B2 razinu za komunikaciju.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 13:34 

podrinje je napisao/la:

Ne slažem se, ljudi su u manjim mjestima manje-više svugdje tradicionalni i ne bi bili sretni da im se sin oblači u žensko, ali nisu svi nacionalisti pa neki glasaju za IDS, neki za HDZ neki za SDP. Evo recimo za tebe kao Srbina zanimljiva informacija da je otok Krk jedna svjetonazorski tradicionalna katolička sredina , a u povijesti su mnogi bili odani Kraljevini Jugoslaviji pa se tako mjesto Punat na otoku zvalo Aleksandrovo prije 2.svj.rata.

Istra je jedna od rijetkih županija gdje su sela i unutrašnjost dosta aktivni I gdje najveći grad grad čini samo oko 25% stanovništva županije.

Ovo sam čuo takodjer. Na Krki je postojao jaki četnički pokret

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 14:36 

Ovo sam čuo takodjer. Na Krki je postojao jaki četnički pokret

Na Krki ili na Krku? Na Krku je bilo četnika pred kraj rata, ali su to neki prebjezi što su ih Talijani ili Njemci dovukli do tamo na putu do Slovenije.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2020, 14:48 

ikmandvaradtist, ovo što sam ja mislio je posao u Call centru za strance. Tu moraš minimalno imati B2 razinu za komunikaciju.

Da, to otpada... tu se baš konzervira...

Ima dosta Albanaca Katolika (ne kod nas), to bi vam možda bila opcija... ali, njima je Italija znatno bliža! :neznam

Čekaj, bre, pa zašto niko ne pominje "ružičastog slona u sobi": Severomakedonce? :confused1

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 250 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: