|
|
Stranica: 6/10.
|
[ 250 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
weasel
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 04 lip 2020, 16:30 |
|
|
podrinje je napisao/la: Iz aviona i Gvantanom izgleda sređeno, ono za ekavicu... no commet. Paćenici bili paćenici ostali. Pita lijepo čovijek kako to izgleda, naravno da sam stavio neku krupnu sliku, što bi mu vrijedilo da na slici budu tri kuće da ti vidiš jel sređena fasada... kako bi stekao dojam o gradu??? Vezano za ekavicu to je činjenica, u Hrvatskoj nje gotov pa nema osim u nekim dijalektima u određenim krajevima ali se ona nigdje tako široko ne koristi kao kod vas i jednostavno žulja uho u Hrvatskoj. Puno je lakše Srbina iz Bosne naučiti kako pričati po naški nego šargarepa-pantalone breketave Srbijance. Ostalom Bosanski Srbi u pravilu nisu nabrijani na Hrvate pa se lakše uklope ovsj forum kao sociološki eksperiment od 10 godina dokazuje to.
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
1986
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 04 lip 2020, 20:01 |
|
|
weasel je napisao/la: Za Hrvatsku ako bi već morala birati Ti si žensko?
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 04 lip 2020, 20:14 |
|
|
1986 je napisao/la: weasel je napisao/la: Za Hrvatsku ako bi već morala birati Ti si žensko? Hrvatska je koliko znam ženski rod. Kad bi Hrvatska morala birati.. to je smisao rečenice.
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
Zapetljana
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 05 lip 2020, 04:06 |
|
|
OptimisticniVeSeljak je napisao/la: Zagrepčanima ne pada na pamet u Dalmaciju u Dinamovom dresu. Zašto je onda čudno da Partizanov i Zvezdin nipošto nisu preporučeni? Apsolutno. Jedino huligani koji se hoće tući ili tkz. navijači koji se prave pametni nose Dinamov dres u Dalmaciji. Ostalo je provokacija. Ne vidim zašto onda Srbijanci misle da je Partizanov ili Zvezdin ok? Nema to veze s nacionalnošću. Kao da nosiš Dinamov dres u sred Beograda i onda se čudiš ko pura dre*u što oni to shvate ko provokaciju. “Kako su netolerantni prema Hrvatima” i slične konstrukcije. Normalnim ljudima se živo fućka koji dres nosiš. Onaj kome nije svejedno su navijači.
_________________ Činjenice ne prestaju postojati samo zato što se ignoriraju. ~ Aldous Leonard Huxley
|
|
Vrh |
|
|
Altomanović
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 05 lip 2020, 06:13 |
|
|
Ne mozete vi bez Srba... ipak smo mi super rasa. Ko iole vrijedi kod Hrvata je pola Srbin ili bivsi Srbin.
_________________ S vjerom u Boga
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 05 lip 2020, 06:58 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37902 Lokacija: Gl. grad regije
|
Tako je, a svi smo bivši.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
podrinje
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 05 lip 2020, 07:27 |
|
|
Zapetljana je napisao/la: OptimisticniVeSeljak je napisao/la: Zagrepčanima ne pada na pamet u Dalmaciju u Dinamovom dresu. Zašto je onda čudno da Partizanov i Zvezdin nipošto nisu preporučeni? Apsolutno. Jedino huligani koji se hoće tući ili tkz. navijači koji se prave pametni nose Dinamov dres u Dalmaciji. Ostalo je provokacija. Ne vidim zašto onda Srbijanci misle da je Partizanov ili Zvezdin ok? Nema to veze s nacionalnošću. Kao da nosiš Dinamov dres u sred Beograda i onda se čudiš ko pura dre*u što oni to shvate ko provokaciju. “Kako su netolerantni prema Hrvatima” i slične konstrukcije. Normalnim ljudima se živo fućka koji dres nosiš. Onaj kome nije svejedno su navijači. Bitno da je markizama dozvoljeno da se oblače kako im padne na pamet, najprozvanije ste da pričate o pristojnosti u javnosti... Hoćeš slobodu za sebe a ukinula bi je drugome.
_________________ Долетеће бели голуб, једне зоре ране...
|
|
Vrh |
|
|
ikmandvaradtist
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 05 lip 2020, 11:16 |
|
Pridružen/a: 01 tra 2020, 15:23 Postovi: 3685 Lokacija: Clown World
|
Ma, kakvi dresovi, kakvi bakrači, ljudi... ko to još nosi sem zaluđenici? A i nemam-imao sam reprezentativni (al' Odbojka) koji sam poklonio i a Žabarski koji sam dobio na poklon (čini mi se iz 2006. kad su bili Prvaci sveta) ni ne nosim...
Pošto je iznajmiti garsonjeru u Istri? Koliki deo plate odlazi na to? A klopa, jel skupa?
Šteta za ta ostrva-meni ne smeta što zimi nema nekih dešavanja... čuo sam da su ljudi depresivni na njima, da ih ubija ta ostrvska zima...
|
|
Vrh |
|
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 05 lip 2020, 11:52 |
|
|
ikmandvaradtist je napisao/la: Ma, kakvi dresovi, kakvi bakrači, ljudi... ko to još nosi sem zaluđenici? A i nemam-imao sam reprezentativni (al' Odbojka) koji sam poklonio i a Žabarski koji sam dobio na poklon (čini mi se iz 2006. kad su bili Prvaci sveta) ni ne nosim...
Pošto je iznajmiti garsonjeru u Istri? Koliki deo plate odlazi na to? A klopa, jel skupa?
Šteta za ta ostrva-meni ne smeta što zimi nema nekih dešavanja... čuo sam da su ljudi depresivni na njima, da ih ubija ta ostrvska zima... Evo Pula je najveci grad u Istri: https://www.crozilla-nekretnine.com/ogl ... garsonjeraCijene su relativno visoke. Jeftinije bi prošao u ZG. Na otocima žive uglavnom penzioneri koji su svoje odradili u drugim dijelovima RH i svijeta. Preko ljeta je puno ko šipak, zimi prazno. Priroda je definitivno osvježenje naspram gradskog betona ali nakon nekog vremena dosadi. Nedostatak radnih mjesta u zimskom periodu je isto od veliko utjecaja.
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 05 lip 2020, 12:29 |
|
|
Objektivno govoreći, nema neke velike potrebe za stranom radnom snagom jer nemamo jaku industriju i gospodarstvo, jedino eventualno za sezoncima u turizmu. Po mom mišljenju težište bi trebalo biti na privlačenju dijaspore, a ne ex-yu narode.
_________________ Slava Ukrajini!
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 05 lip 2020, 12:32 |
|
|
ikmandvaradtist je napisao/la: Ma, kakvi dresovi, kakvi bakrači, ljudi... ko to još nosi sem zaluđenici? A i nemam-imao sam reprezentativni (al' Odbojka) koji sam poklonio i a Žabarski koji sam dobio na poklon (čini mi se iz 2006. kad su bili Prvaci sveta) ni ne nosim...
Šteta za ta ostrva-meni ne smeta što zimi nema nekih dešavanja... čuo sam da su ljudi depresivni na njima, da ih ubija ta ostrvska zima... Evo ja ne živim u zagrebu, ni na obali pa mi svejedno 30% plaće ode na stanarinu i režije. O Jadranu nemoj ni razmišljati ako nemaš osiguran smještaj ili neku ekstra plaću.
_________________ Slava Ukrajini!
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
Zapetljana
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 05 lip 2020, 15:54 |
|
|
podrinje je napisao/la: Zapetljana je napisao/la: Apsolutno. Jedino huligani koji se hoće tući ili tkz. navijači koji se prave pametni nose Dinamov dres u Dalmaciji. Ostalo je provokacija. Ne vidim zašto onda Srbijanci misle da je Partizanov ili Zvezdin ok? Nema to veze s nacionalnošću. Kao da nosiš Dinamov dres u sred Beograda i onda se čudiš ko pura dre*u što oni to shvate ko provokaciju. “Kako su netolerantni prema Hrvatima” i slične konstrukcije. Normalnim ljudima se živo fućka koji dres nosiš. Onaj kome nije svejedno su navijači.
Bitno da je markizama dozvoljeno da se oblače kako im padne na pamet, najprozvanije ste da pričate o pristojnosti u javnosti... Hoćeš slobodu za sebe a ukinula bi je drugome. Tko su marksize? Na krivu si se namjerio. Ne bih ja ništa zabranjivala. Samo pričam o zdravom razumu. Fućka se meni tko nosi dres. Preda mnom su nosili šajkače i ličke kape s 4 S. Trepnula nisam. Nosi što hoćeš. Samo kažem da ako hoćeš batine od budala, provociraj. Ali nemoj to onda svaljivati na tkz. hrvatsku netrpeljivost.
_________________ Činjenice ne prestaju postojati samo zato što se ignoriraju. ~ Aldous Leonard Huxley
|
|
Vrh |
|
|
Zapetljana
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 05 lip 2020, 17:42 |
|
|
Šteta za ta ostrva-meni ne smeta što zimi nema nekih dešavanja... čuo sam da su ljudi depresivni na njima, da ih ubija ta ostrvska zima... OptimisticniVeSeljak je dobro rekao za Istru. Istra mi je prekrasna, ali ljudi se bave iznajmljivanje apartmana u svrhu turizma i tako više zarade nego iznamljivanjem cijele godine. Ne isplati im se. Prijatelj mi je studirao 6 godina u Puli, jedva je našao stan koji se iznajmljuje preko cijele godine. Garsonijeru. Puno ju je plaćao, ali ju je čuvao kao oko u glavi jednom kad ju je našao. Rijeka je isto multikulti. Blizu si svemu i mislim da bi se tamo našlo posla. Recimo, i u Krapini mi je odlazilo 20%-50% plaće na stan (nisam iz Zagorja). Sa režijama. Zagorje je isto multikulti, imaju dosta vaših sunarodnjaka i nitko ih ne dira. Došli su za vrijeme Juge i udomaćili se. I ekavci su, ako je to ikome bitno. Otoci su prekrasni. Ljudi dolazi preko ljeta kad je sezona, a mislim da većina koja preko zime ostaje su starci. Eventualno Krk i ostali otoci koji su povezani mostom s kopnom. Hrana je skuplja na otocima. Osjetno. Zagreb je nažalost, alfa i omega. Bilo bi dobro da su nam drugi gradovi razvijeni barem upola kao Zagreb i da privlače ljude. Sveta Nedelja kod Zagreba mi se jako svida. Ima puno mladih i grad je u nastajanju. Upravo su dobili "direktnu demokraciju". Na stranicama grada, gradonačelnik će imati ankete o svojim idejama i pitat će stanovnike za mišljenje i uzimati do u obzir. Treba se registrirati, naravno. Potencijalni i budući stanovnici takoder mogu glasati, ali se težište, naravno, stavlja na mišljenje već postojećeg stanovništva. Mislim da je prvo pitanje bilo gdje bi stanovnici htjeli imati tržnicu. Vrlo transparentno vodstvo. Sama se planiram tamo preseliti, ako ostane postojeće stanje. Jedini problem u Hrvatskoj je, što netko već reče, to što osim sezonaca, realno nemamo potrebe za imigrantima i radnom snagom. Bilo bi super kad bi nam gospodarstvo bilo na toj razini. Znači da bismo funkcionirali kao država.
|
|
Vrh |
|
|
ikmandvaradtist
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 05 lip 2020, 18:57 |
|
Pridružen/a: 01 tra 2020, 15:23 Postovi: 3685 Lokacija: Clown World
|
Veseljak, Zapetljana, hvala puno za info! Stavljajte takve praktične stvari, to je ono što nas interesuje jer mi koji nismo nikad bili nemamo pojma ni o čemu kod vas!
|
|
Vrh |
|
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 06 lip 2020, 02:44 |
|
|
Istina je da nema potrebe za masovnim uvozom radnika u RH ali situacija ipak nije toliko statična. Ljudi mijenjaju poslove i uvijek se nešto otvara ili zatvara tako da doseljenici mogu naći posao bez većih problema. Dakle netko tko dolazi pojedinačno lako se zaposli. Veći grad znači više opcija. ZG je najveci i ok je povezan s okolicom. Dođeš do mora za sat i po autoputom tako da puno ljudi ide na jednodnevne izlete u Crikvenicu i slično. Ostali gradovi su bitno manji ali nisu bez mogućnosti. Srba u RH ima u svim većim gradovima i jos dolaze samo ne u jako velikim brojevima. Da sam Srbin ili Bošnjak ciljao bi ZG, RI, VŽ, možda KA. U PU bi išao da imam neki sigurniji posao, ne nešto sezonski.
|
|
Vrh |
|
|
Nbgd88
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 06 lip 2020, 07:26 |
|
|
Citat: “Ova sezona će biti loša, jesen još gora, a zima najgora. Ako iduće godine bude loše, mi smo teški patos. Mi se moramo okrenuti susjedima. Ministar turizma se treba prestati slikavati, trebao bi zvati ljude. Slovačku, Mađarsku, pogotovo Srbiju. Oni jedva čekaju doći na more. Osigurati im sigurnost, povoljne cijene i subvencije. Pustiti ljude da uživaju i odrade godišnji. Ljudi bi došli, nas bi to izvuklo ove sezone. Nama će doći nešto Mađara, Čeha, Slovaka, Slovenaca. Talijani neće doći, ali i bolje kada su zaraženi. Srbi. Triba njih nagovoriti da dođu i oni bi došli. Da sam ministar turizma, ja bih s njihovim ministrom turizma to riješio u roku od 24 sata. Živit se mora. Treba raditi dobro, a ne zlo. Ne treba se to ni platiti. Oni su poznati proizvođači. Ima pšenice, žitarica. Neka daju žito i kukuruza. To se tako radi. Robna razmjena. Njihovi poljoprivredni proizvodi bolji i sigurniji nego oni iz EU. Mogu donit i krmenadle pa neka jedu”, rekao je Kerum u intervjuu za Dalmatinski portal.
_________________ Pogled Joca Vujičića
|
|
Vrh |
|
|
podrinje
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 06 lip 2020, 07:37 |
|
|
Nbgd88 je napisao/la: Citat: “Ova sezona će biti loša, jesen još gora, a zima najgora. Ako iduće godine bude loše, mi smo teški patos. Mi se moramo okrenuti susjedima. Ministar turizma se treba prestati slikavati, trebao bi zvati ljude. Slovačku, Mađarsku, pogotovo Srbiju. Oni jedva čekaju doći na more. Osigurati im sigurnost, povoljne cijene i subvencije. Pustiti ljude da uživaju i odrade godišnji. Ljudi bi došli, nas bi to izvuklo ove sezone. Nama će doći nešto Mađara, Čeha, Slovaka, Slovenaca. Talijani neće doći, ali i bolje kada su zaraženi. Srbi. Triba njih nagovoriti da dođu i oni bi došli. Da sam ministar turizma, ja bih s njihovim ministrom turizma to riješio u roku od 24 sata. Živit se mora. Treba raditi dobro, a ne zlo. Ne treba se to ni platiti. Oni su poznati proizvođači. Ima pšenice, žitarica. Neka daju žito i kukuruza. To se tako radi. Robna razmjena. Njihovi poljoprivredni proizvodi bolji i sigurniji nego oni iz EU. Mogu donit i krmenadle pa neka jedu”, rekao je Kerum u intervjuu za Dalmatinski portal. Ima ovo i komične momente, ali ako oni računaju na prehrambene proizvode iz Srbije... samo me podsećaju da treba polako početi sa pripremama za septembar. Dok su prodavnice pune i može da se bira. Ne dao Bog nikome da nema čime decu nahraniti.
|
|
Vrh |
|
|
podrinje
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 06 lip 2020, 07:52 |
|
|
Zapetljana je napisao/la: Jedini problem u Hrvatskoj je, što netko već reče, to što osim sezonaca, realno nemamo potrebe za imigrantima i radnom snagom. Bilo bi super kad bi nam gospodarstvo bilo na toj razini. Znači da bismo funkcionirali kao država. Čudno, u više navrata se po srpskim portalima pisalo kako Hrvatskoj nedostaje radne snage (građevinci, itd), jer ljudi odlaze. Čak i po Srbiji je moguće čuti tu priču, naravno kad apliciraš za posao dobićeš jedan lep šipak u 99,99% slučajeva. Sve je pod šapom SNS-a, na posao ili preko članske kartice ili preko nekog rođe... Koliko je realno u Hrvatskoj bitno da li si (ili nisi) član neke stranke? Smatrate li Hrvatsku ispolitiziranom državom? Ovo su pitanja za bilo koga iz HR.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 06 lip 2020, 08:27 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25893 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Zapetljana je napisao/la: Jedini problem u Hrvatskoj je, što netko već reče, to što osim sezonaca, realno nemamo potrebe za imigrantima i radnom snagom. Bilo bi super kad bi nam gospodarstvo bilo na toj razini. Znači da bismo funkcionirali kao država. A jebo te... sad bi te letvom namlatio. Njoj je problem što Hrvatska nema potrebu za imigrantima. Bilo bi super kad bi gospodarstvo bilo na toj razini da treba mnogo imigranata... isto kao što bi tebi bilo super da cijeli život živiš u Little Woods.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 06 lip 2020, 08:50 |
|
|
Bobi vazda nezadovoljan! Hr ima potrebu za imigrantima samo je još ne osjeti jer još ima dovoljno mladih stanovnika.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 06 lip 2020, 09:16 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25893 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
De se vi pro-imigranti dogovorite međusobno o sljedećim točkama a ne da zajebavate pošten narod uokolo pa sve do Dalmacije.
1. Je li Hrvatskoj trebaju imigranti ili ne 2. Koliko točno imigranata treba i za koje poslove 3. Iz kojih zemalja ti imigranti trebaju biti. 4. Broj džamija koji će biti izgrađen za potrebe tih imigranata
Čisto da vidimo o čemu vi to trkeljate.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 06 lip 2020, 09:19 |
|
|
Da. Što više ljudi s medicinskim i tehničkim fakultetima, prije svega drugog. Ex Yu. Koliko ih imaju namjeru plaćati.
|
|
Vrh |
|
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 06 lip 2020, 10:34 |
|
|
podrinje je napisao/la: Zapetljana je napisao/la: Jedini problem u Hrvatskoj je, što netko već reče, to što osim sezonaca, realno nemamo potrebe za imigrantima i radnom snagom. Bilo bi super kad bi nam gospodarstvo bilo na toj razini. Znači da bismo funkcionirali kao država. Čudno, u više navrata se po srpskim portalima pisalo kako Hrvatskoj nedostaje radne snage (građevinci, itd), jer ljudi odlaze. Čak i po Srbiji je moguće čuti tu priču, naravno kad apliciraš za posao dobićeš jedan lep šipak u 99,99% slučajeva. Sve je pod šapom SNS-a, na posao ili preko članske kartice ili preko nekog rođe... Koliko je realno u Hrvatskoj bitno da li si (ili nisi) član neke stranke? Smatrate li Hrvatsku ispolitiziranom državom? Ovo su pitanja za bilo koga iz HR. Manje je ispolitizirano nego u Srbiji ali za posao u gradskoj, županijskoj ili državnoj službi članska iskaznica pomaže. Primjetio sam da je to s vremenom u padu i sve se više zapošljavaju ljudi prema kvalifikacijama. Poznanstva su od većeg značaja pri zapošljavanju pogotovo kod privatnika gdje dobra preporuka zlata vrijedi. Gdje god sam radio kada bi trebalo još ljudi šef bi pitao imamo li nekoga za preporučiti i onda bi te ljude zvao na razgovore. Većina ljudi se zapošljavala po tom ključu.
|
|
Vrh |
|
|
podrinje
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 06 lip 2020, 13:40 |
|
|
OptimisticniVeSeljak je napisao/la: podrinje je napisao/la: Čudno, u više navrata se po srpskim portalima pisalo kako Hrvatskoj nedostaje radne snage (građevinci, itd), jer ljudi odlaze. Čak i po Srbiji je moguće čuti tu priču, naravno kad apliciraš za posao dobićeš jedan lep šipak u 99,99% slučajeva. Sve je pod šapom SNS-a, na posao ili preko članske kartice ili preko nekog rođe...
Koliko je realno u Hrvatskoj bitno da li si (ili nisi) član neke stranke? Smatrate li Hrvatsku ispolitiziranom državom?
Ovo su pitanja za bilo koga iz HR.
Manje je ispolitizirano nego u Srbiji ali za posao u gradskoj, županijskoj ili državnoj službi članska iskaznica pomaže. Primjetio sam da je to s vremenom u padu i sve se više zapošljavaju ljudi prema kvalifikacijama. Poznanstva su od većeg značaja pri zapošljavanju pogotovo kod privatnika gdje dobra preporuka zlata vrijedi. Gdje god sam radio kada bi trebalo još ljudi šef bi pitao imamo li nekoga za preporučiti i onda bi te ljude zvao na razgovore. Većina ljudi se zapošljavala po tom ključu. To je dobro. Što dalje od burazerske ekonomije, to demotiviše mlade da se školuju za život u svojoj zemlji, razara društvo... U Srbiji ljudi vrlo često gledaju ko je gori od njih, da slučajno ne porade na sebi, vi budite pametniji pa učite od boljih i bogatijih od sebe.
|
|
Vrh |
|
|
1986
|
Naslov: Re: Savjeti za sve iz ex Yu koji žele živjeti u RH Postano: 06 lip 2020, 13:41 |
|
|
OptimisticniVeSeljak je napisao/la: podrinje je napisao/la: Čudno, u više navrata se po srpskim portalima pisalo kako Hrvatskoj nedostaje radne snage (građevinci, itd), jer ljudi odlaze. Čak i po Srbiji je moguće čuti tu priču, naravno kad apliciraš za posao dobićeš jedan lep šipak u 99,99% slučajeva. Sve je pod šapom SNS-a, na posao ili preko članske kartice ili preko nekog rođe...
Koliko je realno u Hrvatskoj bitno da li si (ili nisi) član neke stranke? Smatrate li Hrvatsku ispolitiziranom državom?
Ovo su pitanja za bilo koga iz HR.
Manje je ispolitizirano nego u Srbiji ali za posao u gradskoj, županijskoj ili državnoj službi članska iskaznica pomaže. Primjetio sam da je to s vremenom u padu i sve se više zapošljavaju ljudi prema kvalifikacijama. Poznanstva su od većeg značaja pri zapošljavanju pogotovo kod privatnika gdje dobra preporuka zlata vrijedi. Gdje god sam radio kada bi trebalo još ljudi šef bi pitao imamo li nekoga za preporučiti i onda bi te ljude zvao na razgovore. Većina ljudi se zapošljavala po tom ključu. Ne treba ti nikakva iskaznica ni poznanstvo ako ćeš kod privatnika, barem ja još nisam čuo, prije desetak godina je bilo toga. Druga stvar je neka državna firma, tipa HEP ili lokalne komunalne tvrtke. Fali radnika pogotovo u građevini i ugostiteljstvu. Za građevinu ako si majstor, možeš i 1000€ imati bez problema. Kod nas u Slavoniji je toliko. Konobar isto toliko može nagurat, ali u nekim turističkim središtima, Istra, Dubrovnik, Kvarner.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|