HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 vel 2025, 17:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 130 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Srbi nikad nisu bili konstitutivni narod u Hrvatskoj
PostPostano: 23 vel 2011, 20:39 

mateb je napisao/la:
E sad ću ja malo srat. :zubati

Konstitutivnost je izmišljotina za naše prilike, slično kao entitet (možda negdje neka slična formulacija i postoji, ali ja za nju ne znam). Može značiti svašta, i ništa konkretno. Ono što je bitno je legalitet ustava (bilo kojeg). To je problem koji nije riješen nikad u teoriji i filozofiji prava, čak je i najveći pravni pozitivist Kelsen morao potpisati poraz. Naravno, Ustav nije ni legalan ni nelegalan, budući da ne postoji prije njega pravni sustav iz kojega bi proizlazila njegova legalnost.

Dakle, Ustav je prvi nepokretni pokretač pravnog poretka, a svoju snagu, ako se nekome sviđa legimitet, crpi iz volje onih koji taj ustav prihvaćaju kao obvezujuć, odnosno kao Pravo. Jedan zanimljiv koncept tu je ideja o Rule of Recognition Herberta Harta.

Dakle, konstitutivan je, po mojoj logici, narod koji daje snagu ustavu, zbog kojega neki ustav nije mrtvo slovo na papiru. U Hrvatskoj su to, zbog svoje brojnosti, nedvojbeno Hrvati.

Enti sunpora ... Matebe je l' si ti aktivan u politici? Ako nisi, aktiviraj se odmah! :zubati

Vrh

PostPostano: 23 vel 2011, 22:52 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Po meni je konstutivnost čisto lingvistička kategorija. Ja često kažem da su Srbi bili konstutivni u RH i sada su konstutivni. Spominju se izrijekom u Ustavu i time su Ustavna kategorija.

Taj pojam konstutivnosti je preopćenita kvalifikacija, nešto pravno (vjerojatno namjerno) mistificirano.

Temeljnost je mnogo točniji izraz. U BiH su tri temeljna naroda. U Hrvatskoj jedan. U Srbiji jedan. U većini europskih država jedan i po tome su nacionalne države.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2011, 23:11 

Korisniji nam je Mateb u Haagu nego u politici... :zubati

Vrh

PostPostano: 24 vel 2011, 13:14 

Neki koji se ovdje javljaju bi bili korisniji da se ne igraju društveno-političkih komentatora, već da se u Gajevoj igraju nečeg drugog. :evotigana

Ja imam, inače, vrlo konkretan prijedlog: Neka Hrvatska, umjesto "nacionalne" države, postane građanska država po uzoru na Francusku pa ovakvih problema neće biti.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2011, 13:17 

Štovateljima kulta Sv.Save sa područja Vukovara, Borova i Donjeg Lapca , francuski model bi se vrlo teško svidio ...

Vrh

PostPostano: 24 vel 2011, 13:22 

PCM je napisao/la:
Štovateljima kulta Sv.Save sa područja Vukovara, Borova i Donjeg Lapca , francuski model bi se vrlo teško svidio ...

Nema potrebe za takvim diskvalifikacijama. Ja cijenim neke elemente pravoslavlja i više nego kod katolicizma, ali to je sad druga tema.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2011, 13:24 

Nije namjera bila diskvalificirati pravoslavlje već štovatelje sa navedenih područja no nebitno ...

Vrh

PostPostano: 24 vel 2011, 13:29 

mateb je napisao/la:
Ja imam, inače, vrlo konkretan prijedlog: Neka Hrvatska, umjesto "nacionalne" države, postane građanska država po uzoru na Francusku pa ovakvih problema neće biti.

U tom slučaju bi naša najbrojnija nacionalna manjina prilikom rođenja djeteta morala birati jedno od imena s popisa: Krešimir, Zvonimir, Ante, Franjo, Domagoj, Branimir, Mislav... :zubati

Vrh

PostPostano: 24 vel 2011, 13:47 

mateb je napisao/la:
Neki koji se ovdje javljaju bi bili korisniji da se ne igraju društveno-političkih komentatora, već da se u Gajevoj igraju nečeg drugog. :evotigana

Ajde sad objasni što ti je to bilo uvredljivo u postu pa reagiraš. Samo sam pohvalio pravničke sposobnosti koje nadilaze političke.

Iz toga zaključujem da imaš veliki problem što se politike tiče - sujetu.

Što se seksa tiče, ne škodi nikad, doduše, nisam ga u životu platio... Nemoj bit ljubomoran zbog toga... :zubati

Vrh

PostPostano: 24 vel 2011, 14:25 

Junuz Djipalo je napisao/la:
mateb je napisao/la:

Ajde sad objasni što ti je to bilo uvredljivo u postu pa reagiraš. Samo sam pohvalio pravničke sposobnosti koje nadilaze političke.

Iz toga zaključujem da imaš veliki problem što se politike tiče - sujetu.

Što se seksa tiče, ne škodi nikad, doduše, nisam ga u životu platio... Nemoj bit ljubomoran zbog toga... :zubati

Ne poznaješ me da bi mogao ocjenjivati moje (ove ili one) sposobnosti. Upisi na forumu su prilagođeni situaciji.

A ovo drugo... Jašta. Whatever gets you through the night. :zubati

Vrh

PostPostano: 24 vel 2011, 14:51 

mateb je napisao/la:
PCM je napisao/la:

Nema potrebe za takvim diskvalifikacijama. Ja cijenim neke elemente pravoslavlja i više nego kod katolicizma, ali to je sad druga tema.

Hoćeš reći da nisi Mate? :zubati

Vrh

PostPostano: 24 vel 2011, 14:57 

Mar-kan je napisao/la:
mateb je napisao/la:

Hoćeš reći da nisi Mate? :zubati

Pa zar nisu Mate i doktor Dabić stari pajdaši, još iz one birtije u Grazu? :smajl010

Vrh

PostPostano: 24 vel 2011, 21:48 

Vladika Matenije :zubati

Hercegbosne, Dalmacije i cele Italije :zubati

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 24 vel 2011, 22:52 

mateb je napisao/la:

Dakle, Ustav je prvi nepokretni pokretač pravnog poretka, a svoju snagu, ako se nekome sviđa legimitet, crpi iz volje onih koji taj ustav prihvaćaju kao obvezujuć, odnosno kao Pravo. Jedan zanimljiv koncept tu je ideja o Rule of Recognition Herberta Harta.

Dakle, konstitutivan je, po mojoj logici, narod koji daje snagu ustavu, zbog kojega neki ustav nije mrtvo slovo na papiru. U Hrvatskoj su to, zbog svoje brojnosti, nedvojbeno Hrvati.

A jesu li Hrvati u SR Hrvatskoj mogli samovoljno, odnosno snagom svoje brojčane prevlasti, mijenjati ustav SR Hrvatske?

Ako Hrvati ili građani SRHR nisu mogli promijeniti ustav SRHR, nehajući za građane ostalih republika, onda po tome ispada da ni Hrvati nisu bili konstitutivni u SRHR, nego su bili konstitutivni na cijelom teritoriju Juge kao i svi ostali narodi?

Vrh

PostPostano: 25 vel 2011, 00:07 

zaba1111 je napisao/la:
mateb je napisao/la:

A jesu li Hrvati u SR Hrvatskoj mogli samovoljno, odnosno snagom svoje brojčane prevlasti, mijenjati ustav SR Hrvatske?

Ako Hrvati ili građani SRHR nisu mogli promijeniti ustav SRHR, nehajući za građane ostalih republika, onda po tome ispada da ni Hrvati nisu bili konstitutivni u SRHR, nego su bili konstitutivni na cijelom teritoriju Juge kao i svi ostali narodi?

Pa i promijenili su ga sami 1990.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2011, 00:20 

mateb je napisao/la:
zaba1111 je napisao/la:

Dobro 90.,tada se počinju događati promjene. Je li HR teoretski mogla svojevoljno sama mijenjati svoj ustav npr 85. je li to bilo u skladu sa ustavom HR i Juge?

Vrh

PostPostano: 25 vel 2011, 00:43 

zaba1111 je napisao/la:
mateb je napisao/la:

Dobro 90.,tada se počinju događati promjene. Je li HR teoretski mogla svojevoljno sama mijenjati svoj ustav npr 85. je li to bilo u skladu sa ustavom HR i Juge?

Koliko ja znam, ovako napamet, sustav je bio isti od 1974. do 1990. Ustav 1990. donesen je lege artis, u skladu s time.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2011, 02:28 

zaba1111 je napisao/la:

Mogli su ga mijenjati, kao i svaki drugi ustav, kvalificiranom većinom u zakonodavnom tijelu republike. I mijenjali su ga, ne znam za ustav iz 1974., ali onaj iz 1963. mijenjan je amandmanima krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih. Naravno da promjene u republičkom ustavu ne smiju biti protivne odredbama saveznog ustava.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2011, 13:10 

DzoniBG je napisao/la:

A da ti malo procitas to, vec nekoliko puta mi se obracas uvredljivim recnikom, ocigledno znas da ti je suplja prica, pa moras malo pljuvacke da koristis...

Vodili smo raspravu o tome @Bog-i-Hrvati i ja pre nekog vremena, i on je mislio da Srbi nisu bili, pa sam mu pokazao da jesu, barem po slovu Ustava 1974., gde je istaknuto da je SR Hrvatska nacionalna drzava Hrvata, i Srba iz Hrvatske...

Ponavljam, da to nije smetalo, ne bi Tudjman insistirao da se to promeni.
Hrvatima je to nacionalna drzava, Srbima to ne moze biti, jer oni imaju Srbiju, al zato su namerno definisani "Srbi iz Hrvatske" kao posebna kategorija koja tvori tu drzavu...

nisi ti nista pokazao ni dokazao vec krivo interpretiras ustav .ne pise nigdje u ustavu SRH da su Srbi bili konstitutivni,nisu jer nisu postojali bilo kakvi ustavni ili zakonski mehanizmi.a konstitutivnost podrazumjeva npr. Doma naroda u hrvatskom Saboru paritetne zastupljenosti Srba i Hrvata u hrvatskom Saboru ili prava veta srpske etnicke zajednice u Hrvatskoj na odluke Sabora.
a toga sve nje bilo.

razlog zasto se za Srbe i druge juzne Slavene u SFRJ u svim republikama bivse SFRJ koristio termin narod je politicko-idoloske prirode po kojem su nacionalne manjene u SFRJ bili samo pripadnici neslavenskih naroda .

Vrh

PostPostano: 01 kol 2024, 02:19 

Čedo Grbić, visoki srpski dužnosnik u Hrvatskoj, 1972. odbio da se napravi ustavni prijedlog da
Hrvatska bude i nacionalna država srpskog naroda
.

Citat:
Čedo Grbić

Poslije rata, godine 1948., postao je pukovnik JA, 1952. je imenovan za političkog komesara korpusa, a krajem 1953.. demobiliziran je iz JNA.

Od kraja 1953. vršio je brojne državne i partijske dužnosti:

član Izvršnog vijeća Sabora SR Hrvatske
predsjednik Privrednog vijeća Sabora SR Hrvatske
sekretar Republičkog sekretarijata za privredu SR Hrvatske
potpredsjednik Sabora SR Hrvatske (1967.—1974.)
član Predsjedništva SR Hrvatske (1974.—1978.)
predsjednik Ustavnog suda SR Hrvatske (1978.—1981.)
član Centralnog komiteta SK Hrvatske od Četvrtog kongresa.

https://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cedo_Grbi%C4%87

slika

-> https://imgur.com/a/qIMBrB4
Izvor: HRVATSKO PROLJEĆE
40 GODINA POSLIJE, 2012.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2024, 16:53 

Bože moj živimo u 2024oj godini. Ustav SR Hrvatske je dostupan, uzmite ga i pretražite. Nigdi se ni jednom riči ne spominju srbi kao konstitutivni narod. Cila se teorija razvila iz jedne rečenice iz osnovnih načela di su oni u Beogradu to naširoko istumačili. A kad se digla buna krezubih seljaka iz pasivnih krajeva bilo je smišno slušat pozivanje na ustav, sve sami ustavni stručnjaci iz Gračaca i Knina.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2024, 19:04 

Možda ranije nisu nikada bili, ali se Plenkovičev HDZ svim silama trudi da to u budućnosti postanu.

Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2024, 20:00 

kiler je napisao/la:
Možda ranije nisu nikada bili, ali se Plenkovičev HDZ svim silama trudi da to u budućnosti postanu.

Kako je krenulo, Plenky bi i Nepalcima dao konstitutivnost.

Vrh

PostPostano: 06 kol 2024, 23:38 

Citat:
Hrvatski narod zajedno sa srpskim narodom i narodnostima u Hrvatskoj ... uspostavio svoju drzavu SR Hrvatsku ...

https://www.scribd.com/doc/260890539/Us ... atske-1974

SR Hrvatsku uspostavljaju hrvatski i srpski narod i narodnosti tj. nacionalne manjine. Dakle Srbi nisu narodnost (nacionala manjina) nego narod.

Vrh

PostPostano: 07 kol 2024, 14:26 

NSOS je napisao/la:
Citat:
Hrvatski narod zajedno sa srpskim narodom i narodnostima u Hrvatskoj ... uspostavio svoju drzavu SR Hrvatsku ...

https://www.scribd.com/doc/260890539/Us ... atske-1974

SR Hrvatsku uspostavljaju hrvatski i srpski narod i narodnosti tj. nacionalne manjine. Dakle Srbi nisu narodnost (nacionala manjina) nego narod.

To je sve simbolika bez ikakvih utvrđenih pravnih mehanizama koji iz toga proistječu i posebnih prava.

Bitan je jedino način donošenja odluka u parlamentu.

Dokaz tome je današnji ustav Crne Gore:

Citat:
Polazeći od:
odluke građana Crne Gore da žive u nezavisnoj i suverenoj državi Crnoj Gori, donesenoj na referendumu od 21. maja 2006. godine;
opredjeljenja građana Crne Gore da žive u državi u kojoj su osnovne vrijednosti: sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikulturalnost, demokratija i vladavina prava;
odlučnosti da smo kao slobodni i ravnopravni građani, pripadnici naroda i nacionalnih manjina koji žive u Crnoj Gori: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati i drugi, privrženi demokratskoj i građanskoj Crnoj Gori;
uvjerenja da je država odgovorna za očuvanje prirode, zdrave životne sredine, održivog razvoja, uravnoteženog razvoja svih njenih područja i uspostavljanja socijalne pravde;
privrženosti ravnopravnoj saradnji sa drugim narodima i državama i evropskim i evro-atlantskim integracijama,
Ustavotvorna skupština Republike Crne Gore, na trećoj sjednici drugog redovnog zasijedanja u 2007. godini, dana 19. oktobra 2007. godine, donosi
USTAV CRNE GORE

Koji se može tumačiti da Crna Gora ima 6 konstitutivnih naroda plus ostale.

Naravno, kao ni iz ustava prijašnjih republika, nikakva posebna prava iz ovoga ne proizlaze.

Hrvati i Srbi su u BiH ratom dodali mehanizme na famoznu “konstititivnost”.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 130 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot i 19 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: