|
|
Stranica: 5/5.
|
[ 118 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 14:03 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
I ja se pitam poantu ove rasprave, usrali su temu koja se fino razvijala sa tim kako su Bošnjaci integriraniji od Srba u austrijsko društvo. Jebe mi se za to, iskreno...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 14:07 |
|
Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08 Postovi: 22099 Lokacija: među zvijezdama
|
Steta sto ja nisam mogla uzeti hrvatski za " skok " na maturi.Vjerovatno bi rasturila 
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 14:10 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: I ja se pitam poantu ove rasprave, usrali su temu koja se fino razvijala sa tim kako su Bošnjaci integriraniji od Srba u austrijsko društvo. Jebe mi se za to, iskreno... Poenta je u nadleznosti institucija.A temu preskocis, ako te ne interesira.Ja tebe i BBC- a redovito tako. Jos ja i jopa kulturno diskutiramo, ne castimo se poput vas, pa ne znam šta ti smeta ?  Di problem ? A vi ste lafo zreli ljudi, mislim ti i bibicko 
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jopa
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 17:15 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: jopa_od je napisao/la: Ja sam rekao da bez MUP nema ni ostalih pogodnosti.
Tečaj dokvalifikacije kod nas organizira Ministarstvo poduzetništva i obrta.
Moguće da je gore za socijalnu skrb ako nema ovoga ministarstva. Radi se o financiranju, pomoci i nadleznosti a ne o tome TKO organizira.Kome ćeš se obratiti za upute, tko će te informirati o programima, pogodnostima, placanju i sl. Tko organizira, plaća, objedinjuje i kordinira projektima od važnosti za integrisanje. Da razjasnimo: Državna tijela (uredi, institucije, organizacije) one moraju biti pod jednim od ministarstava. Državna tijela moraju polagati svoje račune državi. Fizičke i pravne osobe koje su osnovale nevladine udruge (pravilno civilna društva) ne moraju polagati račune državi ako to zakonom nije drugačije definirano. Vraćamo se opet na Državna tijela ( u ovoj situaciji organizirani tečajevi) podpadaju na razinu nekog ministarstva. Međutim da bi dobila dozvole za rad u državi, vizu, prijavila boravište ili zatražila državljanstvo moraš ići u Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ovo što ti govoriš je pod Ministarstvom za socijalnu skrb gdje on organizira tečajeve za strance da se brže integriraju u društvo. Ti možeš ići na to a i ne moraš. Zbog čega: jer kada želiš radnu dozvolu moraš imati odgovarajući certifikat da poznaješ jezik. Većinom taj certifikat polažeš u svojoj matičnoj državi u Zagrebu - Goethe Institut, međutim možeš polagati i u Austriji. Koji ti dadne certifikat da si sposoban se sporazumjeti. To ti je ono B2. Magistrat 35 što ti kažeš u Beču je za izdavanje visa i on je u sklopu opet MUP-a. Citat: Služba za doseljenike, državljanstvo, matični uredi/ Einwanderung, Staatsbürgerschaft, Standesamt (MA 35) MA 35 je upravno odjeljenje Službe bečke pokrajinske vlade/Ureda Bečke zemaljske vlade zaduženo za provođenje saveznih zakona o nastanjenju, naseljavanju i boravku i državljanstvu i matične urede. Radi se, dakle, o dodjeljivanju prvih i produžavanju postojećih boravišnih naslova i dodjeljivanju austrijskog državljanstva. MA 35 je osim toga zaduženo i za izdavanje dokumenata državljanima EPP i njihovim članovima porodice/obitelji na temelju prava boravka i naseljavanja koje važi na nivou Zajednice, kao i za stjecanje/sticanje prava vlasništva nad nekretninama za strance ("Ausländergrunderwerb").
Izvan Beča to rade općinska središta koja izdaju jednako kao i MA35. Kod Balkanskih država nije toliko razvijen kao u Austriji, međutim kod nas se to zovu Uredi za strance. Bilo je mojih prijatelja iz Pakistana, Francuske i dr koji su došli studirati u ZG i morali su se tamo prijaviti. Većini njih nije trebala viza dok nekima jest. U ostalom ja ti uistinu ne vjerujem u integraciju, tako da mislim da integracija raznih kultura u jednu postojeću je mrtvo slovo na papiru. Samo treba pričekati nekoliko godina da se počmu kulture, nacije i ostale društvene skupine boriti za prevlast.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 18:05 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Bahrija Kocoper je covjek koji u svom vlasništvu ima niz velikih gradjevinskih tvrtki, njegovo bogastvo se procjenjuje na milione eura.Vlasnik je i otoka u Turskoj.Sandzsklija.. I to je tebi "bogatstvo"? Pa u mom selu ima milionera koliko hoćeš. Nije milion ili čak nekoliko miliona neko da kažeš bogatstvo. Doduše jeste iz perspektive običnog čovjeka, ali iz perspektive omjera nečijeg bogatstva nije, pošto danas i ovdje u neposrednoj blizini ima multi-milionera koliko hoćeš, samo ovdje kod nas u mom selu o tome se ne priča. SarajkaDjevojka je napisao/la: Braca Razije Mujanovic iz sela Ratkovica ( Semso i Mane ) vlasnici su takodje niza uspijesnih gradjevinskih tvrtki u AT.
Resad Bundevica vlasnik je voznog parka autobusa i linija od Skandinavije do BiH.Alija Selimovic takodje...
Da ne nabrajam dalje...
Sigurno si čula za Philipa Zeptera, "kralja posuđa". Njegovo "carstvo" se procjenjuje na nekoliko MILIJARDI evra! Njegovo pravo ime je Milan Janković i rodom je iz Kozarske Dubice. Njegova kompanija upošljava preko 120 000 ljudi! Citat: Milan Janković (23. novembar 1950, Veliko Gradište), poznatiji pod imenom Filip Cepter. Po završetku gimnazije u Kozarskoj Dubici, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Imao je 29 godina kada je otišao u Beč radi usavršavanja nemačkog jezika, ali je ubrzo doneo odluku da ostane u Austriji. Godine 1986. osnovao je vlastito preduzeće pod imenom Cepter (Zepter - skiptar, žezlo) koja je ubrzo postala sinonim za dobro posuđe. Uspon i širenje delatnosti preduzeća odvijali su se fantastičnom brzinom - od posuđa, medicinskih aparata i aparata za domaćinstvo, kozmetike do luksuznih proizvoda. Cepter je danas prisutan na svim kontinentima, u više od 40 zemalja, i ima više od 120 000 zaposlenih. Vrednost kompanije kojom upravlja Filip Cepter procenjuje se na više milijardi evra.
Nosilac je visokog priznanja Vitez rada, za doprinos industrijskom progresu Italije. Jedno nebesko telo nosi njegovo ime. Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksije II odao mu je lično priznanje i zahvalnost, a papa Jovan Pavle II blagoslovio je proizvode kompanije Cepter. Pored humanitarnih aktivnosti, podrške mladim talentima i razvoju kulture u otadžbini, poznat je i kao veliki prijatelj sporta. Sponzor je najvećih sportskih manifestacija u svetu. Bivši je predsednik Olimpijskog komiteta SCG. Tu funkciju je obavljao u kraćem vremenskom periodu 2005. godine.
Oženjen je Madlenom koja je 1999 god. osnovala prvu privatnu operu Madlenianum u Zemunu i koja je dobrotvor brojnih kulturnih i humanitarnih akcija. Sa kćerkom Emom žive u Monaku i Beogradu. Izvor: http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF_%D0%A6%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D1%80E vidiš to je bogatstvo, a ne tvoje bosnjačke verzije Pere, Mike i Žike koji su se uortačili sa ciljem zajedničkog ulaganja zarad otvaranja benzinske pumpe.  SarajkaDjevojka je napisao/la: Mi Bosnjaci imamo najmladju i trenutno najbrojniju dijasporu koja je produkt devedesetih.Ta dijaspora se u drugoj generaciji već uspijesno integrirala.Slobodno mogu reci i vecina akademskih gradjana našla je svoje mjesto pod suncem odmah po dolasku.U tome je bit price. Keš, kolica i šmekerica. Takozvana Turbo Airmax generacija edukovanih bošnjačkih intektualaca. SarajkaDjevojka je napisao/la: @Vlado, nadam se da sam ti razjasnila pojam integrisati se i obogatiti se  E viđi ovako đevojko, da ti nešto rečem. Više ja ovakav sakat u nokat od prsta znadem od te, nego što ti znadeš sa tom tvojom bečkom školom.  Tako i toliko se možeš "obogatiti" i ovdje, nema uopšte potrebe ići u Austriju glumiti Bosanca sa zlatnim lancem kada to možeš glumiti i ovdje. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 18:29 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Nisam ja kriva sto su ljakse pravile hotele po Srbiji, a ovamo djecu nisu skolovale, svoj zivot zapostavile i sl. Valja se keriti sa kucom i meckom, onih 20 dana odmora u Srbiji.Poslije opet tezak rad i zivot u cumezima gdje WC dijele sa susjedima.Takav mentalitet .  Auu, kakve sve izraze upotrebljava ova bečka dama.  Ni bečke dame nisu ko što su nekad bile.  Čim se Sarajevo dokopa Beča odmah počnu izrazi a la đuzegija.  Jebeš Turke, zahvaljujući Bošnjacima, Austrijanci će vrlo brzo naučiti turski jezik. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 20:09 |
|
|
|
Jebo vas multimilioneri, kad je ko od nas imao koristi od njih?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 20:15 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Hoću reći, ako Hrvati, Srbi i normalniji dio Bošnjaka kontrolira BiH zar nije to bolje nego ići kao biće drugog reda u Bg?
Čisto na razmišljanje, znam da ima i vama dražih varijanti samo imaju nedostatke - teže su ostvarive, bar trenutno. Priča o "biću drugog reda u Bg" je niđe veze. Međutim, istina je da emigracija ima svojih mana, te da je uvijek bolje biti kod svoje kuće, đe ti je raja iz djetinjstva, otac i majka, komšiluk, rodbina, đe je Mitar Prekovački četovao s hajducima, ali eto, sudba huda dovede nas dotle da se narod seli. Ne kontam koji zaključak hoćeš da dobiješ, da je mir u svijetu ok cilj?
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 20:59 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Poenta je u nadleznosti institucija.A temu preskocis, ako te ne interesira.Ja tebe i BBC- a redovito tako. Jos ja i jopa kulturno diskutiramo, ne castimo se poput vas, pa ne znam šta ti smeta ?  Di problem ? Kakve veze ima nadležnost austrijskih institucija sa Urbani šovinizam/rasizam? Otvori temu Nadležnost austrijskih institucija nećeš od mene ni a ni b čuti... Citat: A vi ste lafo zreli ljudi, mislim ti i bibicko  Pa, tu si u pravu, donekle... 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 21:00 |
|
|
Metemma je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Hoću reći, ako Hrvati, Srbi i normalniji dio Bošnjaka kontrolira BiH zar nije to bolje nego ići kao biće drugog reda u Bg?
Čisto na razmišljanje, znam da ima i vama dražih varijanti samo imaju nedostatke - teže su ostvarive, bar trenutno. Priča o "biću drugog reda u Bg" je niđe veze. Međutim, istina je da emigracija ima svojih mana, te da je uvijek bolje biti kod svoje kuće, đe ti je raja iz djetinjstva, otac i majka, komšiluk, rodbina, đe je Mitar Prekovački četovao s hajducima, ali eto, sudba huda dovede nas dotle da se narod seli. Ne kontam koji zaključak hoćeš da dobiješ, da je mir u svijetu ok cilj? Ne sviđa mi se što smo prostor BiH dali orijentalcima na svojatanje i u perspektivi upravljanje. Mislim kako može i drukčije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 21:36 |
|
|
hrvatska/urbani-sovinizam-rasizam-t8006-25.html@Jopa, ukljucio si se malo kasnije, pa ti je vjerovatno ovaj moj " Esej " promakao.Dakle, ne radi se o integraciji pridošlica nego o ljudima koji su preko 30g već u AT, te imaju stalno mjesto boravka, poslove, boravisne i radne dozvole.Tvoj post je zbilja informativan i uložio si trud u objasnjenja no doslo je do nesporazuma ocigledno.Kako god, zahvaljujem, mozda će nekom informacije koristiti. Jos da dodam, radne i boravisne dozvole za pridošlice se uopce trenutno ne izdaju.Tako da je nemoguce nekom tko dolazi iz tkz trecih zemalja otici i jednostavno predati zahtjev za izdavanje. Izuzetci su bračni partneri austrijskih drzavljana, malodobna djeca ili odabrani stručnjaci.( no i za njih firma ili ustanova koja ih zaposljava garantira prilikom podnosenja zahtjeva ) Treća mogucnost ne postoji. Osim kratkorocne studentske vize koja opet ima propisane uslove, te ne ulazi ni u jednu od navedenih skupina.Navodno se pominje otvaranje radnih mjesta u DE, za medicinsko osoblje, pa ostaje da se vidi na koji nacin će Nijemci to regulirati. @Junuze, i ti bi mogao otvoriti temu " junuzovi politicki driblinzi, bolji od dzekinog gola ".Takodje od mene rijec neces procitati.Sve ih već napamet mogu citirati. @Vlado, tebe ću zaobici za repliku.Jednostavno me mrzi, a uglavnom ni ne shvatam sto je " pisac želio poruciti  Reci ću ti samo jedno znanje odnosno obrazovanje je dugorocno isplativo i " najbolji kapital " a ti ga nastavi podcijenjivati 
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 21:40 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ne sviđa mi se što smo prostor BiH dali orijentalcima na svojatanje i u perspektivi upravljanje.
Mislim kako može i drukčije.
Prica o Orijentu lik iz Zenice, jednom od sedista mudzahedina za vreme rata Znas onaj crtani kad mali remorker odlazi sa vecim remorkerima, pa napravi sranje na otvorenom moru... njemu se obracaju ovi stariji - nikad neces odrasti mali veseljace 
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 21:59 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Reci ću ti samo jedno znanje odnosno obrazovanje je dugorocno isplativo i " najbolji kapital " a ti ga podcjenjuj i dalje.  Jeste znanje "najbolji kapital", kada tržiste rada nije plitko, ali pošto jeste, onda investiranje u znanje je promašena investicija, jer nema tog čovjeka koji ne "zarđa" nakon višegodišnje, dugogodišnje "bitke" za pronalaženje radnog mjesta vezanog za struku za koju se obrazovao, još kada se na to nadoda i sama sposobnost da se naučeno implementira u poslovnom okruženju, što kod jednog dijela ljudi takođe je problem, stoga postavlja se pitanje da li se uopšte isplati rizikovati kapital zbog nešto kobiva lakšeg pronalaska posla koga zapravo nema. Pa kada bi želio da ulažem tolike pare, još malo pa se može sa tim parama i otvoriti neka manja start up firma sa jednim zaposlenikom. To je bolje nego potrošiti pare i čekati nekog da se smiluje i da posao. Nego odoh ja i previše u offtopic (tek sam to shvatio kada sam napisao ovaj kratki esej). 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 22:05 |
|
|
|
Zasto ne, i mali obrt je takodje jedna od opcija.Ako pronalazis sebe u tome, obezbijedjuje ti solidna primanja i skratio ti je taj obrt godine koje bi proveo na birou za zaposljavanje, mogu samo dodati " bravo za ideju "
Gledam upravo veceras, da će u RH, registriranje tih malih obrta koštati samo 100 kuna.Te da će postupak otvaranja biti krajnje pojednostavljen.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 22:08 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ne sviđa mi se što smo prostor BiH dali orijentalcima na svojatanje i u perspektivi upravljanje.
Mislim kako može i drukčije.
Ne sviđa ti se i sjediš u Zagrebu. E, kad bi kako moglo i jedno i drugo, bilo bi najbolje, al ne može. Ako pričamo o tome ko koliko BiH doživljava kao svoju zemlju, tu je potrebna promjena pristupa. Ako pričamo o kontroli, ipak je to troglava aždaja, sjede i Srbi i Hrvati u zajedničkim institucijama, žive u BiH, afirmišu se neki novi centri, BL i MO, stvari idu ka toj nekoj ravnopravnosti...
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 22:23 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Zasto ne, i mali obrt je takodje jedna od opcija.Ako pronalazis sebe u tome, obezbijedjuje ti solidna primanja i skratio ti je taj obrt godine koje bi proveo na birou za zaposljavanje, mogu samo dodati " bravo za ideju "
Gledam upravo veceras, da će u RH, registriranje tih malih obrta koštati samo 100 kuna.Te da će postupak otvaranja biti krajnje pojednostavljen. Ma ima i za manje od 1-og eura. http://www.gdeinvestirati.com/sopstveni-biznis/vesti/6826-za-osnivanje-preduzeca-100-dinara-od-1-februara
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 25 ruj 2012, 22:30 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Na jednom hrvatskom forumu (mislim forum.hr) sam čitao jedan forumaš pisao da je u Zagrebu sjedio u kafiću sa Pejakovićem. Kaže kakvih je gadosti tip pričao protiv Bosne i Bošnjaka to nije normalno. Pravo nešto ljut na njih.
Ali eto, valja biti politički korektan u javnim nastupima.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jopa
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 26 ruj 2012, 19:02 |
|
|
@Sarajka Ne znam ja sam upao u razgovor kao sa marsa.. Traze se samo kvalificirani radnici a ne socijalni slucajevi.. Što se tiče Njemačke i ja ću krenuti tim stopama 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|