|
|
Stranica: 1/5.
|
[ 118 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
hinterland
|
Naslov: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 06 kol 2012, 00:24 |
|
|
Evo htio sam ovdje otovriti temu koja govori o urbanom šovinizmu i rasizmu koji je prisutan u nekim hrvatskim gradovima prema pripadnicima istog naroda iz druge pokrajine npr. Dalmatinci, Hercegovci, Bosanci, Istrijani itd.
U mome gradu mislim da toga nema puno. Sigurno manje nego u ZG-u. Ovdje u Rijeci sve prihvaćaju i prihvaćali su za vrijeme juge zato i ima toliko različitih narodnosti. Glavni grad jedne države sve bi trebao primati ali to nije tako. Više obzira ti ljevičari imaju za Srbe ili Rome nego za Dalmatince.
_________________ Sve će prekriti snijegovi, ružmarin i šaš...
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 06 kol 2012, 09:43 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43721 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Vrlo pozitivna stvar ukoliko neke naše natjera na povratak. Štoviše, uvjeren sam da jedan od razloga za potporu od SDP-a Hrvatima BiH, ima i jasnu računicu po kojoj oni jednostavno ne žele povećanje broja HB Hrvata u RH, jer se u velikoj mjeri radi o budućim glasačima HDZ-a.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 23 ruj 2012, 16:41 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38375 Lokacija: Gl. grad regije
|
Evo, tvrdi Bešker kako ne može bit šovinizam (Stier upotrijebio) unutar iste političke nacije, rasizam isto otpada jer nije riječ o drugoj boji kože.
Morat ćemo smislit novu riječ za ovaj hrvatski izum.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 23 ruj 2012, 17:27 |
|
|
Urbani šovinizam nije fašizam, niti rasizam, već nekakav da kažem znak raspoznavanja kojeg koriste 'starosedioci' u velikim krajevima da bi opisali došljake, mada to ne znači da nema elemenata da kažem govora mržnje, jer kada te neko nazove pogrbnim imenom pa makar to bio i sunarodnjak, opet nije prijatno.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 23 ruj 2012, 17:38 |
|
|
Zanimljiv film, prikazani naši Srbi iz Bosne kao bića drugog reda u Bg, taksisti i kurve.
Jasminka Hodžić je Beograđanka a on je doseljenik. Nije mu jasno... Na kraju ostaje s njom.
Žena sa slomljenim nosem
Pogledati 50-tu minutu.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 23 ruj 2012, 17:40 |
|
|
Baš su mi to razlozi zašto Bosna treba imat taj h-s, s-h štih, a i Hercegovina. Ne treba je prepuštat nekim orijentalcima, ni na kratke, a ni na duge staze.
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 23 ruj 2012, 17:53 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Zanimljiv film, prikazani naši Srbi iz Bosne kao bića drugog reda u Bg, taksisti i kurve.
Jasminka Hodžić je Beograđanka a on je doseljenik. Nije mu jasno... Na kraju ostaje s njom.
Žena sa slomljenim nosem
Pogledati 50-tu minutu.
Nažalost, ovaj film pokazuje manje-više stvarnu sliku toga kako Beograd i Beograđani posmatraju Bosance, mada u ovom konkretnom filmu je to po malo i prenaduvano, ali nije ni daleko od istine, jer Beograđani ne gledaju na nas kao taksiste, ali zato gledaju na nas kao došljake, kao na neke marginalce, pijačare i slično (znam iz ličnog iskustva pošto sam živio godinu dana u tom gradu u kojem i prosječnom starosediocu je potrebno jedan dobar dio života da bi bili upoznati sa svakim kutkom grada, s obzirom da je Beograd stvarno jako velik grad). Mada, Beograđani tako gledaju ne samo na Bosance, već i na Kragujevčane, Kraljevčane itd.
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 23 ruj 2012, 18:01 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Zanimljiv film, prikazani naši Srbi iz Bosne kao bića drugog reda u Bg, taksisti i kurve.
Žena sa slomljenim nosem
Pogledati 50-tu minutu.
Junuze ti si genije, našao si neki konjski film pa eto, iz njega izvodiš zaključke. U stvarnom životu bi ovaj s šeširom dobio preko pičke dok si reko keks. Ne zato što je "Beograđanin", već zato što je šupak, a niko ne pušta da mu šupak sere. Vladimir RUS je napisao/la: Nažalost, ovaj film pokazuje manje-više stvarnu sliku toga kako Beograd i Beograđani posmatraju Bosance, mada u ovom konkretnom filmu je to po malo i prenaduvano, ali nije ni daleko od istine, jer Beograđani ne gledaju na nas kao taksiste, ali zato gledaju na nas kao došljake, kao na neke marginalce, pijačare i slično (znam iz ličnog iskustva pošto sam živio godinu dana u tom gradu u kojem i prosječnom starosediocu je potrebno jedan dobar dio života da bi bili upoznati sa svakim kutkom grada, s obzirom da je Beograd stvarno jako velik grad). Mada, Beograđani tako gledaju ne samo na Bosance, već i na Kragujevčane, Kraljevčane itd. A ko su Beograđani? 1941. Beograd je imao 340.000 stanovnika. I sad te kao neko proziva a ti se kao potresaš? Gledaju te onako kako se postaviš, ako si pun para jebeš ko da si rođen u Beogradu prije 200 godina, ako si pijačar i fizikalac, gledaju te kao pijačara i fizikalca, ako si neka sredina, dobiješ sredinu.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
 |
mirv
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 23 ruj 2012, 18:13 |
|
|
U Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini unazad 4 naraštaja nije postojao skoro nijedan grad u današnjem smislu. Zagreb je imao oko 100 000 stanovnika jer je naglo narastao iz sela s par tisuća ljudi, od toga je bilo pola nehrvata a u BiH su u gradovima/kasabama bili samo Turci. Nadalje, u većini gradova u Hrvatskoj (5 000 stanovnika) stanovnici su bili stranci. Oni koji se danas hvale nekakvom "građanskom" tradicijom su, što se Hrvata tiče, stranci ili budale a najčešće seronje koje misle da su renesansni ubermenši jer hodaju po asfaltu a ne po dreku kao njihova mater u djetinjstvu. To nije samo urbani fašizam nego i urbani seljakluk a najbolji lijek za to je ili javno ismijavanje ili jedan odgojni bekend, za njihovo dobro. Jebeš čovjeka koji misli da je bolji od nekog seljaka samo zato jer živi u komi-bloku.
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 23 ruj 2012, 18:29 |
|
|
Najveći urbani rasizam se može vidjeti u najgorim vukojebinama Balkana, u Sarajevu je on recimo postao obavezan za svakog ko želi da se prikaže kao "rođeni Sarajlija". Inače, pojava nije nova, regionalni šovinizam postoji vijekovima, samo što bi bilo vrijeme da se preraste. Tako će rođeni Sarajlija da pljuje došljaka u SA a onda ladno da se uhvati Minkena i tamo bude došljak bez imalo stida 
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 00:03 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 22030 Lokacija: među zvijezdama
|
I kao dosljak u Minhenu, taj isti rodjeni Sarajlija dosljak, pobrinuce se sam za svoju egzistenciju i egzistenciju najblizih.Inace imamo najbolje integrisanu dijasporu od svih republika bivše Juge.Dok Srbi koji su po tridesetak godina ovdje rade najgore i najslabije placene poslove mi smo vecinom konkurencija Svabama za radna mjesta.Djeca u trećoj generaciji, govore iskrivljeni njemacki, pohadjaju trogodisnje skole a NASA su po gimnazijama i visokoskolskim ustanovama ( HTL, HAK i sl ) Tko zna, zna. Odnosno tko drugom jamu kopa taj je fizicki radnik  Eto ja malo s visine " urbana sovinjarka ":)
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 00:07 |
|
|
A hrvati? Cini mi se da se cesce odlucuju za privatni biznis od ostalih
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
 |
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 00:12 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 11:00 Postovi: 1708 Lokacija: ...................
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: I kao dosljak u Minhenu, taj isti rodjeni Sarajlija dosljak, pobrinuce se sam za svoju egzistenciju i egzistenciju najblizih.Inace imamo najbolje integrisanu dijasporu od svih republika bivše Juge.Dok Srbi koji su po tridesetak godina ovdje rade najgore i najslabije placene poslove mi smo vecinom konkurencija Svabama za radna mjesta.Djeca u trećoj generaciji, govore iskrivljeni njemacki, pohadjaju trogodisnje skole a NASA su po gimnazijama i visokoskolskim ustanovama ( HTL, HAK i sl ) Tko zna, zna. Odnosno tko drugom jamu kopa taj je fizicki radnik  Eto ja malo s visine " urbana sovinjarka ":) Je vala ste vi integrisani, ako se pod integrisanje podrazumijeva životarenje na socijalnoj pomoći države u koju ste izbjegli onda vi bošnje svakako imate najbolje integrisanu dijasporu
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 00:52 |
|
|
Metemma je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Zanimljiv film, prikazani naši Srbi iz Bosne kao bića drugog reda u Bg, taksisti i kurve.
Žena sa slomljenim nosem
Pogledati 50-tu minutu.
Junuze ti si genije, našao si neki konjski film pa eto, iz njega izvodiš zaključke. U stvarnom životu bi ovaj s šeširom dobio preko pičke dok si reko keks. Ne zato što je "Beograđanin", već zato što je šupak, a niko ne pušta da mu šupak sere. Vladimir RUS je napisao/la: Nažalost, ovaj film pokazuje manje-više stvarnu sliku toga kako Beograd i Beograđani posmatraju Bosance, mada u ovom konkretnom filmu je to po malo i prenaduvano, ali nije ni daleko od istine, jer Beograđani ne gledaju na nas kao taksiste, ali zato gledaju na nas kao došljake, kao na neke marginalce, pijačare i slično (znam iz ličnog iskustva pošto sam živio godinu dana u tom gradu u kojem i prosječnom starosediocu je potrebno jedan dobar dio života da bi bili upoznati sa svakim kutkom grada, s obzirom da je Beograd stvarno jako velik grad). Mada, Beograđani tako gledaju ne samo na Bosance, već i na Kragujevčane, Kraljevčane itd. A ko su Beograđani? 1941. Beograd je imao 340.000 stanovnika. I sad te kao neko proziva a ti se kao potresaš? Gledaju te onako kako se postaviš, ako si pun para jebeš ko da si rođen u Beogradu prije 200 godina, ako si pijačar i fizikalac, gledaju te kao pijačara i fizikalca, ako si neka sredina, dobiješ sredinu. Nekako na nas u Zg ne gledaju kao na bića nižeg reda nego kao ljude koji su im uzeli pozicije, dakle višeg. Ovo se više odnosi na Ere, a na nas Bosance dvojako, s jedne strane im se činimo najbogatiji a s druge nekako nas vezuju za bauštelu, ni jedno ni drugo nije daleko od istine. Svejedno, mislim kako te priče o srpskom jedinstvu i ne piju vodu. Nisi odgovorio na drugi dio posta: Je li bi trebali ili ne i reći: Jesmo, Bosanci smo, ponosni Bosanci?
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 07:32 |
|
|
TG-B.B.B je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: Je vala ste vi integrisani, ako se pod integrisanje podrazumijeva životarenje na socijalnoj pomoći države u koju ste izbjegli onda vi bošnje svakako imate najbolje integrisanu dijasporu
Imas ti cime dokazati ovu svoju teoriju ? Ja sam postala clanak na podforumu dijaspora o uspijesnim ljudima iz BiH.Odnosno djelicu uspijesnih samo. Znas ti uopce koji su preduvjeti za ostvarivanje socijalnih prava u zemljama EU ?Kad se informiras mozemo diskutirati.Lupetanja i glupe teorije ne namjeravam demantirati. Jer jedino u skandinavskim zemljama dio starije populacije koristi socijalu i zivi od nje.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 07:39 |
|
|
Naravno da smo Bosanci, ponosni Bosanci, samo što nam se djeca asimiluju, hebiga, isti narod, sve isto, sad će se djete zajebavat i ubacivat je i ije...
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 07:40 |
|
|
volvoks je napisao/la: A hrvati? Cini mi se da se cesce odlucuju za privatni biznis od ostalih Prijeratna dijaspora da, poratna ima za cilj u većini slucajeva kvalitetno iskolovati potomstvo, sto je sasvim razumljivo obzirom na okolnosti.Ulaganje u djecu najbolja je investicija, mada dugorocna i nepovratna.No osjecaj zadovoljstva je vjerovatno nemjerljiv 
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 07:41 |
|
|
Metemma je napisao/la: Naravno da smo Bosanci, ponosni Bosanci, samo što nam se djeca asimiluju, hebiga, isti narod, sve isto, sad će se djete zajebavat i ubacivat je i ije... Tvoja ne moraju, no moja sigurno hoće 
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 09:51 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: TG-B.B.B je napisao/la: Imas ti cime dokazati ovu svoju teoriju ? Ja sam postala clanak na podforumu dijaspora o uspijesnim ljudima iz BiH.Odnosno djelicu uspijesnih samo. Znas ti uopce koji su preduvjeti za ostvarivanje socijalnih prava u zemljama EU ?Kad se informiras mozemo diskutirati.Lupetanja i glupe teorije ne namjeravam demantirati. Jer jedino u skandinavskim zemljama dio starije populacije koristi socijalu i zivi od nje. Po pričama sam cuo, i to sa bošnjacke strane, jos se hvale kako nista nerade a kako dođu sa buntom para u nasu dragu pederaciju, zaključak: jedini ozbiljan posao kojim se bošnje bave je kahverisanje 
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 10:05 |
|
|
Kao sto rekoh, rekla - katzala = mahalisanje.
Da bi ostvario pravo na socijalu u evropskim zemljama, ne smijes posjedovati ni bicikl.I u HR upravo uvode taj sistem za korisnike socijalnih primanja.U DE i AT, postoje poslovi koji su plaćeni jedan euro po satu ( rad po parkovima, bastama i sl ) Dakle nema lezanja.Ideš radis za mizernu placu los posao, pa se pitaj tko će duze izdržati ?Ti ili socijalne službe koje naravno beneficijama ( neplacanjem stana, grijanja i sl )nadomjesraju tvoja mjesecna primanja.No novac na ruke, tesko ćeš dobiti.Tako da su to obicne bajke.( buntovi eura od socijale )
Skandinavija je to malo drugacije rijesila, no naravno sa ljudima iznad 55 g. Postoji dakle i dobna granica u EU do koje si obavezan raditi, pa makar za 1 euro po satu.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 10:08 |
|
|
Ja ne znam nikog da je tamo a da prima socijalu, da ništa ne radi.
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 10:25 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Ja ne znam nikog da je tamo a da prima socijalu, da ništa ne radi. Gluposti, s ciljem omalovazavanja.Ljudi koji nemaju drzavljanstva, ne mogu produzavati radne i boravisne dozvole ako nemaju odredjen broj godina radnog staza.Od 10 recimo 8 g, jedini izuzetak su zene na trudnickom bolovanju.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 10:33 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 10:43 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Poslije 20 godina na socijali im rekli, dosta Komšića, dosta sadake, fataj se lopate i bauštele.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Urbani šovinizam/rasizam Postano: 24 ruj 2012, 10:44 |
|
|
TG-B.B.B je napisao/la: Nisu to nikakve gluposti, vaši koji misle ic preko granice cak se otvoreno raspituju dali je život na socijali moguć http://www.klix.ba/forum/norveka-socijala-jeli-mogue-p6458119.html-f=1&p=6458119p6458119Da bi ostvario socijalna primanja, prvo moraš rijesiti boravisnu dozvolu.Tako da od klixa moraces naci neki bolji argument. A boravisnu dozvolu je prosto ( ne ) moguce trenutno dobiti izuzev brakom ili da si neki strucnjak iz oblasti medicine, biologije i sl.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|