HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 sij 2026, 06:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 244 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti!
PostPostano: 06 stu 2012, 00:37 

Ceha je napisao/la:
Ja jesam purger.

bečka škola, zagrebački smjer, specijalizacija - kartiranje herceg-bosne. :thumbup :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 01:50 

Bagulin je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Ja jesam purger.

bečka škola, zagrebački smjer, specijalizacija - kartiranje herceg-bosne. :thumbup :HercegBosanac

Tako nekako :zivili

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 07:31 

Bagulin je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

i opet hrvate kopirate .... novigrad istarski, novigrad dalmatinski, novigrad podravski .... cccc.

Da, a Novigrad je stvarno originalno ime... teško da je nekom palo na pamet da se Bosanski Novi zove Novi Grad bez kopiranja Hrvata.... :zubati

Ceha je napisao/la:
Metemma je napisao/la:
Hebote, i posle mi Srbi romantičari :zubati Pa ti si svakom drugom gradu na Balkanu smislio novo ime :D

Da se ti malo više zaigraš s kartama, skužio bi da to nije neki problem :D
Iako su Srbi vjerojatno rekorderi u tome. Da je Karlovac pao, preimenovali bi ga u Kordunovac.
Imaju i Slovenci neke bisere :D

Naravno da nije problem, samo kažem da je malo pretjerano... inače, po meni je Novi Grad glupo ime, treba ići putem Mrkonjića.... hm, Aleksandrovaca ima puno u Srbiji, to ne... Petrovgrad je Zrenjanin... recimo Mihailovićevo :zubati
Ili nešto po Golubu Babiću... Babićevo... Golubinje... Kočićevo... Andrićgrad... :zubati

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 10:33 

Metemma je napisao/la:
Bagulin je napisao/la:
i opet hrvate kopirate .... novigrad istarski, novigrad dalmatinski, novigrad podravski .... cccc.

Da, a Novigrad je stvarno originalno ime... teško da je nekom palo na pamet da se Bosanski Novi zove Novi Grad bez kopiranja Hrvata.... :zubati
Ceha je napisao/la:
Da se ti malo više zaigraš s kartama, skužio bi da to nije neki problem :D
Iako su Srbi vjerojatno rekorderi u tome. Da je Karlovac pao, preimenovali bi ga u Kordunovac.
Imaju i Slovenci neke bisere :D

Naravno da nije problem, samo kažem da je malo pretjerano... inače, po meni je Novi Grad glupo ime, treba ići putem Mrkonjića.... hm, Aleksandrovaca ima puno u Srbiji, to ne... Petrovgrad je Zrenjanin... recimo Mihailovićevo :zubati
Ili nešto po Golubu Babiću... Babićevo... Golubinje... Kočićevo... Andrićgrad... :zubati

Neka od ovih imena su mi totalno odbojna, al to je ok. Vaše mjesto, vaša pravila :zubati
Iako u principu, ako ćete stavljati nešto na o će zvučati kao selo.
A opet i to ima iznimaka. Recimo Matjaševo mi super zvuči.
No opet, ukusi se razlikuju :D

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 10:46 

Navodno na Dinari postoji selo Četnici :D , na netu baš i nema infoa o tome, zapravo možda i ima ali kad tražiš izbacuje ti četnike kao skupinu ne kao toponim...

Baš bi ploču bilo zanimljivo vidjeti...

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 10:52 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Navodno na Dinari postoji selo Četnici :D , na netu baš i nema infoa o tome, zapravo možda i ima ali kad tražiš izbacuje ti četnike kao skupinu ne kako toponim...

Baš bi poloču bilo zanimljivo vidjeti...

Bilo je i prezime četnik, pa je vrlo moguće da je bilo i selo. Bilo je sa didon u partizanima pravoslavaca prezimena četnik, negdi sa dinare su bili. Posl su minjali prezime jel ih je bilo sram, moguće da su i ime sela ako je postojalo prominili :)

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 10:55 

pinco je napisao/la:
Junuz Djipalo je napisao/la:
Navodno na Dinari postoji selo Četnici :D , na netu baš i nema infoa o tome, zapravo možda i ima ali kad tražiš izbacuje ti četnike kao skupinu ne kako toponim...

Baš bi poloču bilo zanimljivo vidjeti...

Bilo je i prezime četnik, pa je vrlo moguće da je bilo i selo. Bilo je sa didon u partizanima pravoslavaca prezimena četnik, negdi sa dinare su bili. Posl su minjali prezime jel ih je bilo sram, moguće da su i ime sela ako je postojalo prominili :)

Zapravo iz okolice Vrlike :
http://imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-cetnik

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 11:02 

@zadar , ovo kad piše pet riječi ti uglavnom nije točno...
Informacije su privjerene samo za velika prezimena , 100+ nositelja
Evo primjer: http://imehrvatsko.net/namepages/view/f ... zime-mamic :dinamo

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 16:18 

Metemma je napisao/la:
Bagulin je napisao/la:

ne želim besidat o pameti s tobom ..... dakle novi grad .... u ovom slučaju to i jest tako. naime prije turskog osvajanja tog područja koje se zbilo sredinom XVI stoljeća, a s kojim ste se i vi kao turski pomoćni odredi dotepli u te kraje, postojao je novigrad/novi ... hrvatsko mjesto, a u doba rimljana mjesto castrum novum.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 19:41 

Turski pomoćni odredi...

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 21:39 

volvoks je napisao/la:
@zadar , ovo kad piše pet riječi ti uglavnom nije točno...
Informacije su privjerene samo za velika prezimena , 100+ nositelja
Evo primjer: http://imehrvatsko.net/namepages/view/f ... zime-mamic :dinamo

Dobri su i za mala prezimena, pogađaju u dosta slučajeva tipa prezime Tomasov. Jedino me živcira što nemaju prezimena Hrvata BiH, tj. nema nekih.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 21:40 

Metemma je napisao/la:
Turski pomoćni odredi...

više kao akindžije....

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 21:48 

osa je napisao/la:
Metemma je napisao/la:
Turski pomoćni odredi...

više kao akindžije....

Ja sam mislio da smo mi Srbi mitomani kad je istorija u pitanju. Dakle, kratka istorija Srba u Hrvatskoj, hrvatska verzija: došli kao turski vojnici, pravili sranja, ustaše popizdile posle 150 godina strpljenja, al nisu uspjeli, ali eto, uspjela Oluja... i tako je riješen 400godišnji problem turskih ubačenih elemenata...

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 21:56 

Metemma je napisao/la:
osa je napisao/la:

više kao akindžije....

Ja sam mislio da smo mi Srbi mitomani kad je istorija u pitanju. Dakle, kratka istorija Srba u Hrvatskoj, hrvatska verzija: došli kao turski vojnici, pravili sranja, ustaše popizdile posle 150 godina strpljenja, al nisu uspjeli, ali eto, uspjela Oluja... i tako je riješen 400godišnji problem turskih ubačenih elemenata...

kakva mitomanija? čemu popizditis što su vaši predci došli tako kako su došli? išli ljudi trbuhom za kruhom kao turska pripomoć. povijest je takva kakva jest.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 22:00 

Metemma je napisao/la:
osa je napisao/la:

više kao akindžije....

metemma ti to onako ugrubo, ima tu puno finesa, ali da su turci pokrenuli seobe prema zapadu i sjeveru, to je nepobitno...

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 22:05 

Bagulin je napisao/la:
kakva mitomanija? čemu popizditis što su vaši predci došli tako kako su došli? išli ljudi trbuhom za kruhom kao turska pripomoć. povijest je takva kakva jest.

Znači, to pokvareno otkako je došlo, pas im mater?

osa je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

metemma ti to onako ugrubo, ima tu puno finesa, ali da su turci pokrenuli seobe prema zapadu i sjeveru, to je nepobitno...

Naravno da su ih pokrenuli, ali priča kako su se Srbi naselili u Hrvatsku kao turska pripomoć? WTF?

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 22:12 

Metemma je napisao/la:
Dakle, kratka istorija Srba u Hrvatskoj, hrvatska verzija: došli kao turski vojnici, pravili sranja,

Kakav si ti velikosrpski mitoman. Ja sam mislio da je opštepoznato da su u pitanju Hrvati koje su Turci i SPC kombinovanom akcijom srbizirali.

Metemma je napisao/la:
ustaše popizdile posle 150 godina strpljenja, al nisu uspjeli,

O čemu pričaš? :neznam To su bili izolovani incidenti koje je komunistička propaganda preuveličala 120000 puta.

Metemma je napisao/la:
ali eto, uspjela Oluja... i tako je riješen 400godišnji problem turskih ubačenih elemenata...

Opet ti... :ban Ubačeni element je potpuno svojevoljno otišao. Nema to dvoje veze.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 22:17 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Metemma je napisao/la:
Dakle, kratka istorija Srba u Hrvatskoj, hrvatska verzija: došli kao turski vojnici, pravili sranja,

Kakav si ti velikosrpski mitoman. Ja sam mislio da je opštepoznato da su u pitanju Hrvati koje su Turci i SPC kombinovanom akcijom srbizirali.

A Vlaji? :001_unsure

Metemma je napisao/la:
ustaše popizdile posle 150 godina strpljenja, al nisu uspjeli,

O čemu pričaš? :neznam To su bili izolovani incidenti koje je komunistička propaganda preuveličala 120000 puta.[/quote]

Al nije da nisu imali razloga da popizde!

Citat:
Metemma je napisao/la:
ali eto, uspjela Oluja... i tako je riješen 400godišnji problem turskih ubačenih elemenata...

Opet ti... :ban Ubačeni element je potpuno svojevoljno otišao. Nema to dvoje veze.

Ako ostaneš još pola godine na ovom forumu, skidanje će morati da bude u nekoj instituciji =)) =)) =))

Znao sam da sam četnik, al nisam znao da sam toliki... :blushing

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 22:17 

Metemma je napisao/la:
Bagulin je napisao/la:

osa je napisao/la:

Naravno da su ih pokrenuli, ali priča kako su se Srbi naselili u Hrvatsku kao turska pripomoć? WTF?

priča se svašta, pa gdje ima dima ima i vatre, srbi su prije svega naseljeni o velikom dijelu bih, kao zamjena za protjerano hrvatsko stanovništvo, da su učestvovali u stogodišnjem ratu protiv hrvatske, pa morali su, bili su turski podanici, ali što se tiče naseljavanja u hrvatsku, meni se nekako čini da su ipak doseljeni na poziv habsburške monarhije, da popune oslabljene i ispražnjene krajeve uz granicu s turskim carstvom. šta reći , koji apsord, jedno vrijeme napadaš i protjeruješ, a onda pređeš na drug stranu, naseliš se i braniš, takav je život, nešto o tome kaže i moj potpis....

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 22:20 

Ma ne, hajmo malo razsvitlit srpski verziju ala Metemma: pokatoliceni Srbi zvani Hrvati poludili u WW2 i poceli ubijanje meleona neduznih Srba, nicime izazvani, da bi to u godini 95 zavrsili, jos vise nicim izazvani, dok su neduzni Srbi sadili tikve i ceskali jaja, dok ih nisu dohvatile ustaske granate. To je opcepoznati ustaski gen u Srba katolika.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 22:21 

Metemma je napisao/la:

Jes'. Prvo je tu bilo institucionalno nasilje i diktatura, a onda je Poglavnik išao vremenskom mašinom u budućnost i osmotrio jugokomunističkosrbočetničkoizdajničkoorjunaškevelikosrpskomitomanske planove. Inače pre toga, nikad nije bilo problema. Časna pionirska.

Citat:
Ako ostaneš još pola godine na ovom forumu, skidanje će morati da bude u nekoj instituciji =)) =)) =))

Pokušavam da dobijem ban. Računam da će makar neko zatražiti jedan u narednih par postova. :zubati

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 22:31 

osa je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

u većini slučaja doseljenje pravoslavnog stanovništva bilo je planirano i sprovođeno kao osmanlijski projekt. naime nakon čestih osmanlijskih pohoda domicilno hrvatsko stanovništvo je uzmicalo na zapad i sjever, tako oslabjelo područje bi nakon određenog vremena osmanlije i trajno zauzeli. kako je zemlja bila pusta na ta područja su kolonizirali pravoslavno stanovništvo koje se po obvezi uključivalo u daljnje osmanlijske pohode prema zapadu. nisu bili plaćeni novcem, ali bi, uz pravo iskorištavanja dodjeljenoga komada zemlje na kojem su i stanovali, imali pravo zadržati svaki plijen koji bi ugrabili. na taj način su se pomicali na zapad. i to se postupno odvijalo tijekom 15. i 16. stoljeća.

drugo je pak seoba srbalja iz srbije na sjever u južnu ugarsku i podunavlje nakon vojne svete lige i osmanlija koja se odigrala krajem 17. stoljeća kada su se srbi pod vodstvom patrijarha černojevića povukli na habsburško područje. da se to tada nije dogodilo vjerojatno srbija ne bi prešla savu i dunav .... ali i izgubila kosovo.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 22:36 

Metemma je napisao/la:
Bagulin je napisao/la:

osa je napisao/la:

ne vidim gdje je problem? čemu se žestiš?

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 22:38 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

Jes'. Prvo je tu bilo institucionalno nasilje i diktatura, a onda je Poglavnik išao vremenskom mašinom u budućnost i osmotrio jugokomunističkosrbočetničkoizdajničkoorjunaškevelikosrpskomitomanske planove. Inače pre toga, nikad nije bilo problema. Časna pionirska.

Citat:

Pokušavam da dobijem ban. Računam da će makar neko zatražiti jedan u narednih par postova. :zubati

teško .... rekli bi vjerojatno " vid avatara mu ... nemoj!"

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 22:49 

puntar2.0 je napisao/la:
Ma ne, hajmo malo razsvitlit srpski verziju ala Metemma: pokatoliceni Srbi zvani Hrvati poludili u WW2 i poceli ubijanje meleona neduznih Srba, nicime izazvani, da bi to u godini 95 zavrsili, jos vise nicim izazvani, dok su neduzni Srbi sadili tikve i ceskali jaja, dok ih nisu dohvatile ustaske granate. To je opcepoznati ustaski gen u Srba katolika.

A nema ničeg između ta dva crtana filma, mora jedno ili drugo?

osa je napisao/la:
priča se svašta, pa gdje ima dima ima i vatre, srbi su prije svega naseljeni o velikom dijelu bih, kao zamjena za protjerano hrvatsko stanovništvo, da su učestvovali u stogodišnjem ratu protiv hrvatske, pa morali su, bili su turski podanici, ali što se tiče naseljavanja u hrvatsku, meni se nekako čini da su ipak doseljeni na poziv habsburške monarhije, da popune oslabljene i ispražnjene krajeve uz granicu s turskim carstvom. šta reći , koji apsord, jedno vrijeme napadaš i protjeruješ, a onda pređeš na drug stranu, naseliš se i braniš, takav je život, nešto o tome kaže i moj potpis....

Više sam ciljao na američki fazon, tj priču o dobrim i lošim momcima, bijelom i crnom šeširu. Pa je tako jedan narod crn već stotinama godina, bez imalo bijela, reklo bi se u Bosni, a drugi uvijek žrtva i pravedan... to je smiješno.

Bagulin je napisao/la:
u većini slučaja doseljenje pravoslavnog stanovništva bilo je planirano i sprovođeno kao osmanlijski projekt. naime nakon čestih osmanlijskih pohoda domicilno hrvatsko stanovništvo je uzmicalo na zapad i sjever, tako oslabjelo područje bi nakon određenog vremena osmanlije i trajno zauzeli. kako je zemlja bila pusta na ta područja su kolonizirali pravoslavno stanovništvo koje se po obvezi uključivalo u daljnje osmanlijske pohode prema zapadu. nisu bili plaćeni novcem, ali bi, uz pravo iskorištavanja dodjeljenoga komada zemlje na kojem su i stanovali, imali pravo zadržati svaki plijen koji bi ugrabili. na taj način su se pomicali na zapad. i to se postupno odvijalo tijekom 15. i 16. stoljeća.

drugo je pak seoba srbalja iz srbije na sjever u južnu ugarsku i podunavlje nakon vojne svete lige i osmanlija koja se odigrala krajem 17. stoljeća kada su se srbi pod vodstvom patrijarha černojevića povukli na habsburško područje. da se to tada nije dogodilo vjerojatno srbija ne bi prešla savu i dunav .... ali i izgubila kosovo.

E sad, kako da dokučimo koji procenat Srba se doselio kao osmanlijski kolonisti a koji kao izbjeglice iz Turske u Austriju?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 244 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: