|
|
Stranica: 7/10.
|
[ 244 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 31 lis 2012, 02:03 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
mirv je napisao/la: Ima mržnje u Međimurju koje je bilo pod Mađarima i oni ih preziru a ni svima nama nisu baš dragi zbog raznoraznih stvari. Međutim, u nekih 800 godina suživota s Mađarima smo ratovali 2 puta a onaj bahati teror su provađali ili bar pokušali provesti nad nama tek u zadnjih 50 godina, zbog pojave mađarskog nacionalizma. To je u čak 800 godina malo, ustvari u usporedbi s Kraljevinom Jugoslavijom neugodna iskustva s Mađarima se čine blaga i kao dobre uspomene. U prosjeku rat svakih 400 godina, teror svakih 800, a to je nešto što je s vama svakodnevno iskustvo. Statistički, Mađari su nam najbolji susjedi i rijetko normalan narod s kojim smo bili u doticaju. Pored njih svi ostali sliče na manijakalne kriminalce. Ma kaki ,vjeuj mi ,ako će te u budućnosti imati problema susjedima ,to će bit Mađari. Oni vas ,pritom mislim na mađarske nacionaliste doživljavaju tek nešto više od Slovaka. Ja sam iz područja na mađarskoj granici tako da ih tamo znamo veoma dobro.
|
|
Vrh |
|
 |
mirv
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 31 lis 2012, 02:16 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Ma kaki ,vjeuj mi ,ako će te u budućnosti imati problema susjedima ,to će bit Mađari. Oni vas ,pritom mislim na mađarske nacionaliste doživljavaju tek nešto više od Slovaka. Ja sam iz područja na mađarskoj granici tako da ih tamo znamo veoma dobro.
O tome ćemo ako i kada se dogodi. Pritom su slobodni misliti o nama što god žele jer ovo su slobodna i demokratska vremena a nas zaboli kita što oni ili bilo tko drugi misli. Ali za sada imamo drugih problema, netko nam preimenuje gradove a koliko sam čuo u vijeću koje je to napravilo sjede isti oni koji su izglasovali pripajanje općine Gvozd tzv. RSK. Zar to nije strašno? Zar se ne događa nešto slično u bivšoj Raškoj, sada poznatoj kao Sandžak? Čuo sam da se iz Novog Pazara protjeruju ulice sa imenima Nemanjića i tko zna što još. U središtu srpske države, starijem i od Kosova! Zar to nije očita provokacija autohtonim Srbima koji su tamo već skoro 1400 godina? Skandalozno!
|
|
Vrh |
|
 |
MIR
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 31 lis 2012, 02:30 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: mirv je napisao/la: Dobro, znači nikada se nisu smatrali dijelom Hrvatske a ti si spomenuo da bi se mi trebali s njima dogovarati o posebnim pravima, da se na to trebalo misliti. Dakle, to što oni nikada nisu željeli Hrvatsku je povod da im se daju prava i povlastice ili sam ja to krivo shvatio? Pa nisu oni jedini Srbi ,ima i drugih Srba koji bili pozitivno opredijeljeni za Hrvatsku , tebi uopće nije jasno da mi nemamo nikakve odgovornosti prema ponašanju beogradske oligarhije u Kraljevini , pa jesmo li se mi išta pitali, dali smo mi uveli Hrvatsku u Jugoslaviju? Kriviš krive ljude , uostalom ,nisi mi odgovorio na pitanje zašto nema ni blizu mržnje prema Mađarima koji su prema vama bili gori nego u najcrnjoj diktaturi u Kraljevini Jugoslaviji ,u čemu je razlika ,kada Hrvate tlači Mađar iz Pešte ili Srbin iz Beograda? Ima sličnosti, ali su još veće razlike: Sa Mađarima nismo danas pili kavu, da bi sutradan nestali bez riječi, baš prije početka njihova napada i bombardiranja (kao sa Srbima) ili srbska tendencija širenja prema zapadu, u cilju stvaranja velike Srbije i granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag!, pa pokušaj da se Hrvatski jezik ne zove Hrvatski, pa falsificiranje Vuka Karadzica i Hrvatskog pjesništva, pa 41 zaklano Hrvatsko dijete u Vukovaru, koje su Srbi probali podmetnuti kao Hrvatski zločin, pa gdje je jedan Srbin - tu je Srbija, ... i td. i td.
_________________ MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama! Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti! Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 31 lis 2012, 02:33 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Kriviš krive ljude , uostalom ,nisi mi odgovorio na pitanje zašto nema ni blizu mržnje prema Mađarima koji su prema vama bili gori nego u najcrnjoj diktaturi u Kraljevini Jugoslaviji ,u čemu je razlika ,kada Hrvate tlači Mađar iz Pešte ili Srbin iz Beograda? Ja ne znam zašto ovo pitanje. Mrzim svakoga tko me tlači. Mrzili su ljudi Mađare pa kad nas više nisu tlačili se to stišalo. Onda su mrzili Srbe dok smo se natezali s vama, sad kad je to gotovo stišavat će se polako. To je prirodno. Nisu nam ni Mađari ni Srbi vjekovni neprijatelji. Samo dok nas tlače. Kao i svi drugi.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 31 lis 2012, 03:17 |
|
|
Inače zanimljiv citat o postanku jedne od nacija koja se danas uvjerava da je stvorena na idejama koje svi mogu prihvatiti (kao refleksija na naše probleme izmješanosti).
“Providence has been pleased to give this one connected country to one united people — a people descended from the same ancestors, speaking the same language, professing the same religion, attached to the same principles of government, very similar in their manners and customs, and who, by their joint counsels, arms, and efforts, fighting side by side throughout a long and bloody war, have nobly established general liberty and independence.”
So wrote John Jay in Federalist No. 2, wherein he describes Americans as a “band of brethren united to each other by the strongest ties.”
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 31 lis 2012, 13:54 |
|
|
mirv je napisao/la: ZlatkoZG je napisao/la: Pa sigurno nisu za sve krivi ,ali ako već to koristiš kao argument bilo bi lijepo da navedeš i kontekst vremena u kojem su se te stvari događale. Svakako. Kontekst je da Srbi smatraju da su Hrvati obične pičketine koje su pušile kurac Austrijancima i Turcima dok su se Srbi hrabro borili i smlavili Turke goloruki a sad nakon veličanstvene pobjede treba odkatoličiti te vatikanski zavedene Srbe i vratiti ih u stado te obnoviti dušanovo carstvo. Da se to olakša najbolje je razjediniti Hrvate na sve načine pa tako i politički. To je podpuno točan kontekst u kojem se to sve odvijalo. Pravo vrijeme za udar svim sredstvima, bar su tako ondašnji Srbi mislili. Hrvati (osim onih na jugu oko Kotora) nisu bili dio Dušanovog carstva. Njegov nije bio ni Beograd.
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 31 lis 2012, 16:14 |
|
|
doc je napisao/la: Ja ne znam zašto ovo pitanje. Mrzim svakoga tko me tlači. Mrzili su ljudi Mađare pa kad nas više nisu tlačili se to stišalo. Onda su mrzili Srbe dok smo se natezali s vama, sad kad je to gotovo stišavat će se polako. To je prirodno.
Nisu nam ni Mađari ni Srbi vjekovni neprijatelji. Samo dok nas tlače. Kao i svi drugi. To bi i ja volio mislit , međutim nisam baš siguran , da govorimo tako različite jezike i da imamo tako različitu kulturu ko Mađari možda bi se i složio. Ovdje kad jednom krene u krivom smjeru to je za stalno , to ne znači da će se ratovat al mržnja će uvijek biti prisutna i velika. Tu je jedini izuzetak situaciju u BiH ali to je uslovljeno glumpavom politikom iz Sarajeva, nešto pozitivno i od muslimana  .
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 31 lis 2012, 17:00 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8592 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Zenicanin je napisao/la: Kako mogu Srbi jednostavno promjeniti ime Opcine? nisu promijenili naziv općine nego mjesta. naziv općinskih naselja je u nadležnosti JLS, a općina u nadležnosti Sabora.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 31 lis 2012, 18:12 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: doc je napisao/la: Ja ne znam zašto ovo pitanje. Mrzim svakoga tko me tlači. Mrzili su ljudi Mađare pa kad nas više nisu tlačili se to stišalo. Onda su mrzili Srbe dok smo se natezali s vama, sad kad je to gotovo stišavat će se polako. To je prirodno.
Nisu nam ni Mađari ni Srbi vjekovni neprijatelji. Samo dok nas tlače. Kao i svi drugi. To bi i ja volio mislit , međutim nisam baš siguran , da govorimo tako različite jezike i da imamo tako različitu kulturu ko Mađari možda bi se i složio. Ovdje kad jednom krene u krivom smjeru to je za stalno , to ne znači da će se ratovat al mržnja će uvijek biti prisutna i velika. Tu je jedini izuzetak situaciju u BiH ali to je uslovljeno glumpavom politikom iz Sarajeva, nešto pozitivno i od muslimana  . A zašto to misliš? Po meni se mržnja razvija ako se imaš oko nečega svađati, nešto što je neriješeno. Mi više velikih neriješenih problema nemamo. Sve što imamo su zaostavke prošlosti ali ništa tragično. Hrvatskoj u cijelini su Srbi i Srbija poprilično izvan radara, osim kad se zviždi himni u Beogradu ili par takvih tema pa se malo više pozornosti svrne. Ali inače gotovo se ne dotičemo tih tema. Mislim da nema razloga da se mržnja održava ili jača. Već sam jednom napisao ali čisto sumnjam da je to ostvarivo jer smo jednostavno nezreli. Ali osovina Zagreb Beograd je riješenje za stabilnost ovih prostora kao što Pariz i Berlin vuku Europu (a kakvu tek oni povijest u 70 godina imaju pa sad drugih 70 godina). Ali naše elite su pune malih pojedinaca koji nemaju viziju. Šteta.
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 31 lis 2012, 18:30 |
|
|
doc je napisao/la: A zašto to misliš? Po meni se mržnja razvija ako se imaš oko nečega svađati, nešto što je neriješeno. Mi više velikih neriješenih problema nemamo. Sve što imamo su zaostavke prošlosti ali ništa tragično. Hrvatskoj u cijelini su Srbi i Srbija poprilično izvan radara, osim kad se zviždi himni u Beogradu ili par takvih tema pa se malo više pozornosti svrne. Ali inače gotovo se ne dotičemo tih tema. Mislim da nema razloga da se mržnja održava ili jača.
Već sam jednom napisao ali čisto sumnjam da je to ostvarivo jer smo jednostavno nezreli. Ali osovina Zagreb Beograd je riješenje za stabilnost ovih prostora kao što Pariz i Berlin vuku Europu (a kakvu tek oni povijest u 70 godina imaju pa sad drugih 70 godina). Ali naše elite su pune malih pojedinaca koji nemaju viziju. Šteta. Pa upravo mislim zbog naroda , a za ovo drugo slažem se , mislim da je rješenje problema u novoj nacionalnoj desnici koja bi surađivala na temelju zajedničkih interesa , ova "ljevica" je previše zaglavila u titoizmu i jugoslavenstvu.
|
|
Vrh |
|
 |
osa
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 31 lis 2012, 22:52 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: osa je napisao/la: ne znam za ranije vrijeme, jer ga možemo tumačiti po povjesnim izvorima, ali ovaj zadnji rat je pokazao da sporazum sa srbima u hrvatskoj nije bio moguć, ima jedna rečenica koju je izrekao svetozar pribićević, nakon što se razičarao u beogradsku kamarilu"svaki put kad su srbi iz hrvatske radili za račun beograda, teško su stradali...". u čemu je bio problem podržati hrvatski narod i ostale građane hrvatske 1990. godine i odjebati slobu i ekipu iz beograda, ako si već želio živjeti u miru s većinskim narodom u hrvatskoj... Pošto si iz Siska ,tada dobro znaš da su Srbi s Banije i Korduna bili najpovezaniji s Hrvatskom ,sa Zagrebom, ban Jelačić i te priče, zašto su promijenili stav ,mislim da ne trebam objašnjavat. Nije ni Beograd sve kriv , Hrvati će morat prihvatiti da su velikim dijelom i sami odgovorni što su Srbi zazirali od neovisne Hrvatske , Beograd je naivne Srbe izigrao i odveo u propast međurim on nije kriv za odnose u lokalu. ne samo srbi sa banovine i korduna nego i srbi iz zapadne bih, prijedora, banja luke itd., ali ta povezanost je bila isključivo ekonomska, i naravno nije bograd kriv, ne sve kako ti kažeš , već ništa, beograd je radio za svoj interes, a to što su srbi u hrvatskoj u tom interesu vidjeli i svoj interes je isključivo njihova greška, ničija više.
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
Vrh |
|
 |
osa
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 31 lis 2012, 22:57 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: //AMG je napisao/la:  Sve si rekao. Nakon godina njihovog terora čudno im što su Ustaše radile. Pa Mađari su bili još gori ,šta onda nisu išli Mađare trijebit također? koliko znaš mađara u hrvatskoj , zlatko....
|
|
Vrh |
|
 |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 31 lis 2012, 22:58 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5956 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
ZlatkoZG je napisao/la: mirv je napisao/la: Dobro, znači nikada se nisu smatrali dijelom Hrvatske a ti si spomenuo da bi se mi trebali s njima dogovarati o posebnim pravima, da se na to trebalo misliti. Dakle, to što oni nikada nisu željeli Hrvatsku je povod da im se daju prava i povlastice ili sam ja to krivo shvatio? Pa nisu oni jedini Srbi ,ima i drugih Srba koji bili pozitivno opredijeljeni za Hrvatsku , tebi uopće nije jasno da mi nemamo nikakve odgovornosti prema ponašanju beogradske oligarhije u Kraljevini , pa jesmo li se mi išta pitali, dali smo mi uveli Hrvatsku u Jugoslaviju? Kriviš krive ljude , uostalom ,nisi mi odgovorio na pitanje zašto nema ni blizu mržnje prema Mađarima koji su prema vama bili gori nego u najcrnjoj diktaturi u Kraljevini Jugoslaviji ,u čemu je razlika ,kada Hrvate tlači Mađar iz Pešte ili Srbin iz Beograda? U krivu si, Mađari nikada nisu bili ni blizu takvi kao Srbi za diktature, ali i za demokracije. Pročitaj Hrvatsko-ugarsku nagodbu iz 1868.: http://www.crohis.com/izvori/nagodba2.pdfOna je Hrvatskoj jamčila daleko više autonomije nego Kraljevina SHS po Vidovdanskom ustavu, a da Šestosiječanjsku diktaturu i ne spominjem. Jesu li Mađari zabranili hrvatsko ime? Nisu, nikada. Jesu li Mađari zabranili hrvatski jezik? Nisu, nikada. Hrvati su se borili za status hrvatskog jezika u skladu s člancima 56., 57., 58. i 59. koji su hrvatskom jeziku jamčili potpuni monopol u Hrvatskoj. Cijela borba oko "nijemih" grbova je borba protiv ikakve prisutnosti državnog mađarskog jezika u Hrvatskoj, a ne borba za pravo na hrvatski jezik. Na hrvatskom jeziku se moglo komunicirati i s Budimpeštom (članak 58.) pod Mađarima, a na hrvatskom se nije moglo komunicirati niti unutar Zagreba pod Srbima (službeni je bio "srpskohrvatskoslovenački" ( de facto: srpski) u oba Ustava i iz 1921. i iz 1931.), a kamo li s Beogradom. Na Saboru u Budimpešti je vijorila i hrvatska zastava (članak 63.), a čak i nakon završetka Šestosiječanjske diktature hrvatska zastava nije se smjela isticati čak ni u Pitomači (npr. 19./20. srpnja 1936.), a kamo li za trajanja Diktature ili u krajevima gdje je bilo više Srba. Jesu li Mađari ikada zabranili hrvatske simbole? Nisu, nikada. Samo su uz njih htjeli uvesti i zajedničke, gdje im po hrvatskom mišljenju nije bilo mjesto. Status Slovaka i Hrvata je potpuno neusporediv. Poslije Nagodbe 1868. Zagreb je 1874. dobio i Sveučilište Franje Josipa, jer su Hrvati nadmudrili Mađare u Beču, i Maticu hrvatsku preimenovanu iz Matice ilirske, a nasuprot Hrvatima Slovaci su izgubili i srednje škole i Maticu slovačku. Koliko su Mađari ubili ljudi, a da ne govorim o političkim predstavnicima naroda? Manje od Srba, a ubojstva političara - izabranih predstavnika naroda su bila nepoznanica. Naravno, govorim o mirnodopskim razdobljima, a ne o ratovima kada su uglavnom Hrvati operirali po Ugarskoj (uključivo i unutar današnjih trianonskih granica), a ne Mađari po Hrvatskoj. Uostalom svi sukobi s Mađarima ("nijemi" grbovi 1883., Zaprešić 1903., Željeznička pragmatika) bili su minorni i po značenju i po broju ljudskih žrtava u odnosu na težinu sporova (hrvatsko ime, hrvatski jezik, hrvatski simboli, Sabor) i broj žrtava (Prosinačke žrtve, Atentat u brogradskoj Skupštini 1928., žrtve državnog terora za Šestosiječanjske diktature (Milan pl. Šufflay, Josip Predavec, Stipe Javor itd.), Sibinjske žrtve, Vrbske žrtve, Senjske žrtve) palih u zajedničkoj državi sa Srbijom i za srpske prevlasti, ne samo za dikatature u Kraljevini Jugoslaviji, već i za demokracije u Kraljevini SHS. Tko je bio ministar unutarnjih poslova u Beogradu koji je proveo likvidaciju hrvatskih institucija 1918.-1922.? Naravno, Svetozar Pribićević, Srbin iz Hrvatske, koji se izmjenjivao sa Srbijancima Markom Trifkovićem, Ljubom Davidovićemi Miloradom Draškovićem, a što nije stigao izvršiti Pribićević, završili su Srbijanci nakon njega. Tko je određivao politiku NV SHS za Države SHS? Isti Svetozar Pribićević. To ne umanjuje odgovornost hrvatskih Jugoslavena, ali srpsku skupinu iz Hrvatske oko Pribićevića amnestirati od antihrvatske rabote je smiješno, tim više što su oni prednjačili u likvidaciji svega hrvatskoga i malo im je hrvatskih Jugoslavena (jugointegralisti) bilo ravno, tek odbacivanjem od strane Beograda Pribićević mijenja stavove.
|
|
Vrh |
|
 |
osa
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 31 lis 2012, 23:14 |
|
|
istina, hrvatski sabor je prvi put u povjesti prestao postojati nakon ujedinjenja u staru jugoslaviju...
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 01 stu 2012, 00:25 |
|
|
osa je napisao/la: ne samo srbi sa banovine i korduna nego i srbi iz zapadne bih, prijedora, banja luke itd., ali ta povezanost je bila isključivo ekonomska, i naravno nije bograd kriv, ne sve kako ti kažeš , već ništa, beograd je radio za svoj interes, a to što su srbi u hrvatskoj u tom interesu vidjeli i svoj interes je isključivo njihova greška, ničija više. Eto išli Krajišnici u vojsku kod bana Jelačića iz ekonomskih razloga , možeš to bolje. Pogledaj koje je bio zadužen za osobnu zaštitu bana Jelačića i čovjek nije bio Hrvat, takva pozicija se davala samo ljudima od najvišeg povjerenja. Ne sumnjam da je Beograd radio sranja ali to nisu krivi upravo ti Kordunaši i Banijci koji su najviše nastradali od Pavelićeve ruke koji su stoljeće prije ratovali za Hrvatsku.
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 01 stu 2012, 00:27 |
|
|
osa je napisao/la: koliko znaš mađara u hrvatskoj , zlatko.... Nešto sitno ,uglavnom tamo kod nas ih nikad nisu mirisali ni Srbi ni Hrvati.
|
|
Vrh |
|
 |
osa
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 01 stu 2012, 00:51 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: osa je napisao/la: ne samo srbi sa banovine i korduna nego i srbi iz zapadne bih, prijedora, banja luke itd., ali ta povezanost je bila isključivo ekonomska, i naravno nije bograd kriv, ne sve kako ti kažeš , već ništa, beograd je radio za svoj interes, a to što su srbi u hrvatskoj u tom interesu vidjeli i svoj interes je isključivo njihova greška, ničija više. Eto išli Krajišnici u vojsku kod bana Jelačića iz ekonomskih razloga , možeš to bolje. Pogledaj koje je bio zadužen za osobnu zaštitu bana Jelačića i čovjek nije bio Hrvat, takva pozicija se davala samo ljudima od najvišeg povjerenja. Ne sumnjam da je Beograd radio sranja ali to nisu krivi upravo ti Kordunaši i Banijci koji su najviše nastradali od Pavelićeve ruke koji su stoljeće prije ratovali za Hrvatsku. zlatko zar stvarno misliš da je nekoliko banskih vojnika nešto što bi govorilo o odnosu srba i hrvata u hrvatskoj. šta bih sad trebao nabrojati nekoliko srba koji su bili u ustašama, da bih možda pokušao postaviti tezu "da nisu ustaše bile tako loše prema srbima". hajdemo biti iskreni, nikad srbi nisu podržavali hrvatsku kao samostalnu državu, ni u previranjima pri uspostavi dvojne monarhije, ni u staroj ni u novoj jugoslaviji. jednostavno hrvatska država nije garantirala radna mjesta u državnoj upravi, vojsci, policiji, a bogami ni određena prava, koja hegemon uvijek daje manjini da bi lakše vladao sustavom "zavadi pa vladaj". i jedini srbi koji su ratovali za hrvatsku su bili srbi u domovinskom ratu i zato im skidam kapu, u svim ostalim ratovima na ovim prostorima, nije se radilo o ratovanju za hrvatsku, čak ni u drugom sv. ratu, koji pominjemo u ustavu, jednostavno tada su ratovali za goli opstanak.
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 01 stu 2012, 01:25 |
|
|
osa je napisao/la: zlatko zar stvarno misliš da je nekoliko banskih vojnika nešto što bi govorilo o odnosu srba i hrvata u hrvatskoj. šta bih sad trebao nabrojati nekoliko srba koji su bili u ustašama, da bih možda pokušao postaviti tezu "da nisu ustaše bile tako loše prema srbima". hajdemo biti iskreni, nikad srbi nisu podržavali hrvatsku kao samostalnu državu, ni u previranjima pri uspostavi dvojne monarhije, ni u staroj ni u novoj jugoslaviji. jednostavno hrvatska država nije garantirala radna mjesta u državnoj upravi, vojsci, policiji, a bogami ni određena prava, koja hegemon uvijek daje manjini da bi lakše vladao sustavom "zavadi pa vladaj".
i jedini srbi koji su ratovali za hrvatsku su bili srbi u domovinskom ratu i zato im skidam kapu, u svim ostalim ratovima na ovim prostorima, nije se radilo o ratovanju za hrvatsku, čak ni u drugom sv. ratu, koji pominjemo u ustavu, jednostavno tada su ratovali za goli opstanak. Pa rekao bi - pošteno , međutim mislim da podcjenjuješ uticaj koji je Pavelić imao na zaziranje Srba od hrvatske države , bili su i Srbi šarolika grupacija koja se dijelila po pogledima i političkim razmišljanima do 1941. To je nepovratno uništeno ,zatim kriva politika od 45-90 ,to i ja tvrdim , više je štete nego koristi imao taj nepotistički sistem u SRH koji su sami sebi Srbi napravili.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 01 stu 2012, 13:43 |
|
|
Nikad nepotizam nije dobar. Kod Hrvata je praktički općeprihvaćeno tek nekoliko stvari, a to je da je Jugoslavija bila loša i da su Srbi bili privilegirani, a Hrvati diskriminirani, neovisnost Hrvatske i da se nakon svega isplatilo, Domovinski rat. Tu se 90%+ ljudi slaže.
Ali ipak imam određeni optimizam da će se to normalizirati ako se sadašnji procesi nastave.
|
|
Vrh |
|
 |
osa
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 01 stu 2012, 14:11 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: osa je napisao/la: zlatko zar stvarno misliš da je nekoliko banskih vojnika nešto što bi govorilo o odnosu srba i hrvata u hrvatskoj. šta bih sad trebao nabrojati nekoliko srba koji su bili u ustašama, da bih možda pokušao postaviti tezu "da nisu ustaše bile tako loše prema srbima". hajdemo biti iskreni, nikad srbi nisu podržavali hrvatsku kao samostalnu državu, ni u previranjima pri uspostavi dvojne monarhije, ni u staroj ni u novoj jugoslaviji. jednostavno hrvatska država nije garantirala radna mjesta u državnoj upravi, vojsci, policiji, a bogami ni određena prava, koja hegemon uvijek daje manjini da bi lakše vladao sustavom "zavadi pa vladaj".
i jedini srbi koji su ratovali za hrvatsku su bili srbi u domovinskom ratu i zato im skidam kapu, u svim ostalim ratovima na ovim prostorima, nije se radilo o ratovanju za hrvatsku, čak ni u drugom sv. ratu, koji pominjemo u ustavu, jednostavno tada su ratovali za goli opstanak. Pa rekao bi - pošteno , međutim mislim da podcjenjuješ uticaj koji je Pavelić imao na zaziranje Srba od hrvatske države , bili su i Srbi šarolika grupacija koja se dijelila po pogledima i političkim razmišljanima do 1941. To je nepovratno uništeno ,zatim kriva politika od 45-90 ,to i ja tvrdim , više je štete nego koristi imao taj nepotistički sistem u SRH koji su sami sebi Srbi napravili. nisam se posebno referirao o utjecaju ndh na političko stajalište srba prema hrvatskoj državi, ali slažem se da je ndh svakako loše utjecala na te stavove, međutim napisah ti nešto i o vremenu prije ndh, stavovi i tada bijahu isti, dakle geneza takviog mišljenja nije u ndh, nego baš u ovom što ti navodiš u nepotizmu, a u konačnici svega, uvijek je u pitanju novac, novac i ništa drugo.....
|
|
Vrh |
|
 |
Bagulin
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 02 stu 2012, 15:12 |
|
Pridružen/a: 21 sij 2012, 13:18 Postovi: 1134 Lokacija: Res Publica Croatia - Unio Europaea
|
ZlatkoZG je napisao/la: osa je napisao/la: ne samo srbi sa banovine i korduna nego i srbi iz zapadne bih, prijedora, banja luke itd., ali ta povezanost je bila isključivo ekonomska, i naravno nije bograd kriv, ne sve kako ti kažeš , već ništa, beograd je radio za svoj interes, a to što su srbi u hrvatskoj u tom interesu vidjeli i svoj interes je isključivo njihova greška, ničija više. Eto išli Krajišnici u vojsku kod bana Jelačića iz ekonomskih razloga , možeš to bolje. Pogledaj koje je bio zadužen za osobnu zaštitu bana Jelačića i čovjek nije bio Hrvat, takva pozicija se davala samo ljudima od najvišeg povjerenja. Ne sumnjam da je Beograd radio sranja ali to nisu krivi upravo ti Kordunaši i Banijci koji su najviše nastradali od Pavelićeve ruke koji su stoljeće prije ratovali za Hrvatsku. prvo, nisu svi krajišnici bili pravoslavni ili srbi ... kako god ti milo. po podatcima eleka fenyesa u "magyarorszag statistikaja" ukupno na području hrvatsko-slavonske vojne krajine bilo je oko 51 % katolika (od toga 99% etnički hrvati) i 48 % pravoslavnih ... i to 1840. i drugo, što se to dogodilo da su srbi usred zagreba potegli pitanje "do istrage naše ili vaše" još 1902.? Srbi i Hrvati su, po mišljenju nekih, dva plemena istoga naroda; po mišljenju drugih, dva posebna naroda (narodnosti); po mišljenju trećih, jedan narod, jedno pleme. Pleme nastaje u vremenu pre ustanovljenja države, a narod nastaje u državi inicijativom jednog plemena. Ta se uloga pripisuje u našoj istoriji plemenu kojim je upravljao Stevan Nemanja, ali i iza toga imamo i suviše primera koji pokazuju da srpske velmoze nisu htele ili nisu mogle shvatiti zajednicu interesa svih krajeva, bez koje nema govora o trajnom političkom jedinstvu. Politički je Srbe ujedinila zajednička odbrana na Kosovu i kasnije zajednička sudbina robovanja jednoj istoj vlasti. Kulturno jedinstvo, kome je udario temelj Sv. Sava, ogledalo se najbolje u toj veličanstvenoj odbrani i u kasnijem stapanju srpske aristokracije sa demokracijom u jednu nerazdeljivu, divnu sastavinu - demokraciju s aristokratskim ponosom. U tom i leži važnost kosovskog boja, u tom smislu srpski poraz na Kosovu znaci jednu veliku pobedu.
...Hrvati dakle nisu ni pleme ni posebna narodnost. Oni se nalaze na prelazu iz plemena u narodnost, ali bez nade da će sačinjavati ikada posebnu narodnost.
...Ta se borba mora voditi do istrage naše ili vaše. Jedna stranka mora podleći. Da li će to biti Hrvati, garantuje nam njihova manjina, geografski položaj, okolnost, što žive svuda pomešani sa Srbima, i proces opšte evolucije, po kome ideja Srpstva znaci napredak.dakle 1902. u časopisu tiskanom usred zagreba, u "srbobranu" i dok su još u srbiji na vlasti bili obrenovići kao više proaustrijski orijentirani (hajmo reć), nikola stojanović - književnik i intelektualac to piše i tiska .... i distribuira. odnos srba prama hrvatskoj ne počinje niti završava s pavelićem. odnos pavelića prama srbima se samo nadovezao na nešto što je počelo i prije WWI, na nešto što se otvoreno počelo provoditi 1918. godine i u praksi da bi kulminiralo ubojstvima radića i kasnije šufflaya. i ostalih. u tom ozračju velikosrpske represije nad hrvatima kojoj su srbi u hrvatskoj davali debelu potporu, nastaje ustaški pokret. i iskreno zlatko .... ne vidim kako bi nam mađari, po tvojemu, trebali biti problem?? posljednji put međusobno jedni na druge zapucasmo 1918. zarad međimurja. od tada nije bilo otvorenih sukoba mađara i hrvata. granice rješismo i niti ih više ne spominjemo. ali zato od 1918. do danas imamo što prikriveni što otvoreni sukob sa srbima s kulminacijama 1941. i 1991. ... da ne kažem kako još uvijek od srbije potražujemo preko 1000 ljudi .... mrtvih i kako ta srbija i danas tvrdi da zapravo nije imala ikakove sveze s ratom 1991. da ne rečem kako današnju srbiju vode ljudi koj su aktivno učestvovali u agresiji na hrvatsku. to onda govori nešto i o srpskim biračima .... je li tako .....?
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 02 stu 2012, 16:38 |
|
|
Bagulin je napisao/la: ...Hrvati dakle nisu ni pleme ni posebna narodnost. Oni se nalaze na prelazu iz plemena u narodnost, ali bez nade da će sačinjavati ikada posebnu narodnost.
...Ta se borba mora voditi do istrage naše ili vaše. Jedna stranka mora podleći. Da li će to biti Hrvati, garantuje nam njihova manjina, geografski položaj, okolnost, što žive svuda pomešani sa Srbima, i proces opšte evolucije, po kome ideja Srpstva znaci napredak.
Ovo je jako bitno za podvuči. Vjerojatno je to bilo mišljenje većine Srba tog vremena. A dogodilo im se upravo suprotno što su pametni ljudi upozoravali. "Gde su granice „sjedinjenih Srba“, nove srpske države? To je teško ostvariti, ako ne želimo da se posvađamo sa svim tim narodima ... Srpski narod nema nikakvih geografskih ili etnografskih granica kojima bi bio određen kao jedna jedinstvena celina. Da bi se stvorila država od pet do pet i po miliona Srba, srpski narod bi morao da bude u neprijateljskom odnosu s Bugarima, Hrvatima i Rumunima. Morao bi da preuzme ulogu osvajača, kako to Mađari danas čine" Umjesto da Srbi nadvladaju svugdje gdje su pomješani sa drugima dogodilo se da su na mnogim mjestima izgubili. Previše se rastegnuli, napuhali i onda ispuhali kao balon. I završili više manje kao Mađari koji su imali mađarizatorske želje. Tako da važno je znati da se 40 godina prije ustaša od Srba usred Zagreba najavljivalo Do istrage naše ili vaše. Oprezno sa željama drugi put. Kako siješ tako ćeš i žeti. Ali po Matemmi uvijek su Hrvati bili genocidaši, a Srbi nevina janjad. 
|
|
Vrh |
|
 |
Icebreaker
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 02 stu 2012, 17:00 |
|
|
doc je napisao/la: Bagulin je napisao/la: ...Hrvati dakle nisu ni pleme ni posebna narodnost. Oni se nalaze na prelazu iz plemena u narodnost, ali bez nade da će sačinjavati ikada posebnu narodnost.
...Ta se borba mora voditi do istrage naše ili vaše. Jedna stranka mora podleći. Da li će to biti Hrvati, garantuje nam njihova manjina, geografski položaj, okolnost, što žive svuda pomešani sa Srbima, i proces opšte evolucije, po kome ideja Srpstva znaci napredak.
Ovo je jako bitno za podvuči. Vjerojatno je to bilo mišljenje većine Srba tog vremena. A dogodilo im se upravo suprotno što su pametni ljudi upozoravali. "Gde su granice „sjedinjenih Srba“, nove srpske države? To je teško ostvariti, ako ne želimo da se posvađamo sa svim tim narodima ... Srpski narod nema nikakvih geografskih ili etnografskih granica kojima bi bio određen kao jedna jedinstvena celina. Da bi se stvorila država od pet do pet i po miliona Srba, srpski narod bi morao da bude u neprijateljskom odnosu s Bugarima, Hrvatima i Rumunima. Morao bi da preuzme ulogu osvajača, kako to Mađari danas čine" Umjesto da Srbi nadvladaju svugdje gdje su pomješani sa drugima dogodilo se da su na mnogim mjestima izgubili. Previše se rastegnuli, napuhali i onda ispuhali kao balon. I završili više manje kao Mađari koji su imali mađarizatorske želje. Tako da važno je znati da se 40 godina prije ustaša od Srba usred Zagreba najavljivalo Do istrage naše ili vaše. Oprezno sa željama drugi put. Kako siješ tako ćeš i žeti. Ali po Matemmi uvijek su Hrvati bili genocidaši, a Srbi nevina janjad.  Upravo ovo. Nije bilo tu nekakve racionalne ekspanzionističke politike, već teška megalomanija. I još nakon toliko godina nije to do kraja riješeno - ostaje pitanje RS, iako je Kosovo, odnosno Vojvodina završena priča.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 02 stu 2012, 18:21 |
|
|
doc je napisao/la: Srbi nevina janjad.  
|
|
Vrh |
|
 |
limpus
|
Naslov: Re: Vrginmost protiv Gvozda, Srbi ih poklapaju, Zagreb šuti! Postano: 02 stu 2012, 18:38 |
|
|
A zna se što se radi s janjadi  . 
_________________ Neću NATO Hoću na te
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|