|
|
Stranica: 2/83.
|
[ 2070 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Glava
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 21 tra 2012, 18:30 |
|
|
Tomislav Diablo je napisao/la: Kakve li slučanosti da od svih Muslimana u Podrinju (gdje ih je vjeroatno veći dio srpskog porijekla), srbi naprave genocid baš nad ovima hrvatskog porijekla. ![sneaky2 :sneaky2](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/sneaky2.gif) ![laugh :laugh](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/laugh.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Melcher
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 27 tra 2012, 21:39 |
|
Pridružen/a: 16 vel 2012, 15:37 Postovi: 952 Lokacija: AID Headquarters
|
Srebrenica u pjesmi. Upozorenje osjetljivim serbima, autor ustasa Sidran. WARNING!
Bolje da je nema Nego da je ima Ovakve Kakva danas jeste Naša Srebrenica Ni mrtvo ni živo U njoj Boraviti ne može Pod olovnim nebom Od olova zrak Niko još nikada Nije naučio U pluća udisati Iz nje bježi sve Što ima noga Su kojima može I ima iđe Pobjeći Iz nje bježi sve I ono što niđe Nego pod zemlju crnu Nema pobjeći Pravoslavci bježe Pridošli i domaći Muslimani bježe Domaći i pridošli I koji je bio Živ nekako ostao Otišao pa se vratio Ni jedne zime sa ljetom Nije sastavio Niti jednu jesen Sa proljećem Nego je gledo Da što prije opet Iz Srebrenice ode Šta je bilo Komšija nam katolika A njima je Srebrenica Stotinama godina Bila milo i prelijepo Stono mjesto Njihove dobre Plemenite udruge Otišli su odavno Kano da su U svojoj mudrosti Znali da će doći vrijeme U kom više neće biti Dobre Srebrenice Govore nam Deset nam godina govore Kako je u Bosni Prestao rat Uče nas I pisane nam upute o tome šalju Kako je u našoj državi Bosni i Hercegovini Prestao rat I kako više niko Ne smije Gledati u prošlost Zar oni Uistinu vjeruju Da smo živi mi Koji ovdje stojimo I sa ovog mjesta Govorimo tako Kako da stvarno jesmo živi Zar misle da se zove zdravlje Zar misle da se zove razum Ono što je u nama preostalo Od negdašnjeg našeg zdravlja i razuma? Zar ne vide, zar ne čuju Zar ne znaju, da smo mi, Šta nas je preosalo, mrtviji od svih Naših mrtvih, i da ovdje danas, njihovim glasom, Glasom naših mrtvih, iz njihovih grla, Vrištimo, i njihovim vriskom - govorimo? Ne date nam Da u prošlost gledamo! A mi u nju ne gledamo, nego ona u nas gleda! Vi kažete: U budućnost gledajte! A mi nju Nikakvu i nigdje I nikako ne vidimo Nit vidimo da ona Ikakvijem okom U nas gleda A kamo li da nas vidi I o nama brine Mi imamo sadašnjost U koju se ljudskim okom Pogledati ne može Mi isti Od olova zrak U našoj Srebrenici Koje više nema Dišemo sa onima Čije su oči Čije su ruke Čije su duše U našoj krvi ogrezle I samo se oni Mogu radovati Vašoj komandi Da u prošlost ne gledamo A šta mi to drugo osim nje imamo U šta mi to drugo Nego u nju Imamo gledati? Zar možete Materi kazati Da ne gleda sina? Zar sestri možete Komandu slati Da ne gleda brata? Uzmite nam oči - Al ne učite nas više, ne šaljite nam više Takve savjete, upute i komande! Možda i jeste, kako vi velite, Prestao rat! Ali je nama, u našoj Srebrenici, Rat prestao malčice, dok se i same, prekodana, Varakamo da je tako, i da jeste prestao! Ali su unas, i ljeti i zimi - i već je sedamnćst godina Tako! - prekratki dani, a duge i preduge noći. Čim se sumrak prvi javne, mi svoje kapije Gvožđem mandalimo, da ne dođe i ne uđe Onaj što je onomad ušao i došao, pa nam sve naše, Milo i drago - od života rastavio! On nam, danas, Mir u Srebrenici čuva! Kako da spava srebrenička majka? Čim sklopi oči, eto rata na vrata, eto one sekunde U kojoj je vidjela kako se, pod četničkim nožem, Rastavila, od vlastitog tijela, glava njenog sina! Samo joj se ponekad, od hiljadu, u nesanici, proučenih Jasina, smiluje Dragi Bog! A san kad joj na oči spusti, Ona, u snu, sve sastavlja glavu sa tijelom nesahranjenog Sina! Kako da živimo sadašnjost? Kako da u prošlost ne gledamo? Naša sestra jedna ima, među nama ovdje nije, a jest živa! Grob je sebi napravila, od jednoga, ovdje, u Sarajevu, Stana. Prozora ne otvara, kroz njih pogledati ne smije, a Kamo li na ulicu izić! Četvero je djece izgubila! Ako Bi na ulici ikakvo momče il djevojče srela, pa joj koje Od njih na koje od njenih zaličilo - srce bi joj prslo, u Četiri stotine komada! Je li to Mir? Da li tako prestaje Rat? Kad zašuti Željezno oružje A do neba vrišti Materino srce? Kad zlikovac Promijeni košulju Pa u njoj Pod našim kućama I našim pendžerima U našoj Srebrenici Čuva naš mir? Vama jeste vaša A nama Nikako nije Naša prošlost prošla! Nit će proći Niti može proći Dok olovno nebo Od srebra Srebrenicu Našu prekriva Dok pod njenim Od olova nebom Olovni zrak I olovne Od zraka zalogaje Dišemo i gutamo S onima što jesu Promijenili košulju Al srce pod košuljom I u srcu mržnju Niti su mijenjali Niti misle mijenjat Vama vaša jeste Nama nije Naša prošlost prošla Nemojte nas vraćati Nemojte nas vraćati U tu i takvu Od olova Srebrenicu Nego Barem na tren jedan Pogledajte gdje vam se U dušama Po knjigama Zagubilo zrno Istine i Pravde Ako u svom srcu Barem jedno Od Pravde i Istine Zrno pronađete Od dobra i srebra Srebrenu i dobru Ljepoticu Srebrenicu - Srebrenici vratite! Mrvu Pravde I zrno Istine Pronađite! Srebrenicu - Srebrenici vratite! A mi ćemo se Uz Božiju pomoć Što žive što mrtve Odmah u nju vratiti Neka se Uz Božiju pomoć Sastave i smire Sve Od svijeh vremena Srebreničke duše I Duše ove naše Žalosne i mrtve Sa živim dušama Svih naših mrtvih
Abdulah Sidran
_________________ Bismillah ir rahmani rahim, rabbi yessir, velatuassir, rabbi temim, bil hajr - Amin!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ibar
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 28 tra 2012, 16:13 |
|
|
Spominju se i katolici! Zanimljivo..
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mario_cro
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 28 tra 2012, 17:16 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 13:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
Ibar je napisao/la: Spominju se i katolici! Zanimljivo.. To su ti Bosanski Katolici. ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif)
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ibar
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 28 tra 2012, 17:23 |
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Lebowski
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 28 tra 2012, 18:49 |
|
|
Melcher, meni ova pjesma nije neka umjetnost.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Tomislav Diablo
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 09 svi 2012, 01:57 |
|
|
Melcher je napisao/la: Nemas ti pojma o Podrinju i Podrinjcima. Zato, bolje drz' se svog Biaca.
Cuj srpskog podrijetla. Vjerovatno su zbog toga masovno stupali u redove ustasa u drugom svjetskom ratu, ha ja. Ne spominje se Crna legija dzabe kao istocno-bosanska legija u nekim povijesnim izvorima.
P.S Deder ispravi taj svoj potpis. Pogrijesno si citirao Kulenovica. Stupali su i muslimani u Odžaku u ustaše, a za njih se zna da su došli kao mudžahiri iz Srbije (među njima je i predak Alije Izetbegovića). http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=44169&PROGON_MUSLIMANA_SRBIJE_1830-1867._GODINENajgori su oni koji se moraju dokazivati jer ne pripadaju... ![osama :osama](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/osama.gif)
_________________ [url]http://www.youtube.com/watch?v=8BhSmd5ZWkw[/url]
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 10 svi 2012, 01:59 |
|
|
snowflake je napisao/la: Nije to baš sigurno. Bužim koji je pripadao Jelačićima je onaj u Lici, a ne u Bosni, sad je pitanje ima li taj Bužim ikakve veze s onim u Bosni, odnosno jesu li se možda iz njega preselili. Ipak, ja Jelačiće smatram prvenstveno ličkim plemstvom. http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=j ... VQ&cad=rja
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
snowflake
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 10 svi 2012, 10:34 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: snowflake je napisao/la: Nije to baš sigurno. Bužim koji je pripadao Jelačićima je onaj u Lici, a ne u Bosni, sad je pitanje ima li taj Bužim ikakve veze s onim u Bosni, odnosno jesu li se možda iz njega preselili. Ipak, ja Jelačiće smatram prvenstveno ličkim plemstvom. http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=j ... VQ&cad=rjaA sad... Ništa nije sigurno... No cijela Lika je nanovo naseljena nakon Turaka. Koliko znam, a nisam previše istraživala, predturske Ličane imaš u Gradišću, i na Kvarneru, Krku... Ali to ti još uvijek ne objašnjava Jelačiće u Bosni i to nemali broj kao ni obiteljsku tradiciju iako ona nije sasvim pouzdana. Zato sam tu stavila obiteljska genealoška istraživanja. Zaključno, da, ništa se ne zna, iako je meni zanimljivo koliki postotak nekadašnjeg plemstva Banske Hrvatske je svoje porijeklo vidio upravo u Bosni ili Turskoj Hrvatskoj. Plemstvo jedne pokrajine vrlo često je priznavano kao plemstvo druge, osobito nakon pada Bosne.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 10 svi 2012, 12:21 |
|
|
snowflake je napisao/la: A sad... Ništa nije sigurno... No cijela Lika je nanovo naseljena nakon Turaka. Koliko znam, a nisam previše istraživala, predturske Ličane imaš u Gradišću, i na Kvarneru, Krku... Ali to ti još uvijek ne objašnjava Jelačiće u Bosni i to nemali broj kao ni obiteljsku tradiciju iako ona nije sasvim pouzdana. Zato sam tu stavila obiteljska genealoška istraživanja.
Zaključno, da, ništa se ne zna, iako je meni zanimljivo koliki postotak nekadašnjeg plemstva Banske Hrvatske je svoje porijeklo vidio upravo u Bosni ili Turskoj Hrvatskoj. Plemstvo jedne pokrajine vrlo često je priznavano kao plemstvo druge, osobito nakon pada Bosne. Jest, istina je da su osim Brinja i okolice svi današnji Ličani potomci doseljenika iz 18. st. Plemstvo u Lici i Vojnoj krajini nije imalo onaj socijalni status kao u npr. Zagorju jer krajišnici nisu imali status kmetova i bili su vlasnici zemlje ili obrađivali državnu zemlju. Zanimljivo je kako su se ti bosanski i drugi plemići premještali na sjever, navodno se njihovim dolaskom hrvatsko ime i počelo koristiti, a prezime Horvat označava nekoga koji je došao s juga, odakle je bila i jezgra hrvatske države.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
snowflake
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 10 svi 2012, 14:31 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: snowflake je napisao/la: A sad... Ništa nije sigurno... No cijela Lika je nanovo naseljena nakon Turaka. Koliko znam, a nisam previše istraživala, predturske Ličane imaš u Gradišću, i na Kvarneru, Krku... Ali to ti još uvijek ne objašnjava Jelačiće u Bosni i to nemali broj kao ni obiteljsku tradiciju iako ona nije sasvim pouzdana. Zato sam tu stavila obiteljska genealoška istraživanja.
Zaključno, da, ništa se ne zna, iako je meni zanimljivo koliki postotak nekadašnjeg plemstva Banske Hrvatske je svoje porijeklo vidio upravo u Bosni ili Turskoj Hrvatskoj. Plemstvo jedne pokrajine vrlo često je priznavano kao plemstvo druge, osobito nakon pada Bosne. Jest, istina je da su osim Brinja i okolice svi današnji Ličani potomci doseljenika iz 18. st. Plemstvo u Lici i Vojnoj krajini nije imalo onaj socijalni status kao u npr. Zagorju jer krajišnici nisu imali status kmetova i bili su vlasnici zemlje ili obrađivali državnu zemlju. Zanimljivo je kako su se ti bosanski i drugi plemići premještali na sjever, navodno se njihovim dolaskom hrvatsko ime i počelo koristiti, a prezime Horvat označava nekoga koji je došao s juga, odakle je bila i jezgra hrvatske države. Ma ta priča sa 16. stoljećem je istinita isto koliko i nije. Čak i ako prihvatimo mišljenje da Ljudevitovu državu nisu činili Hrvati, ipak je činjenica da je barem dio Panonije dio hrvatske države u Tomislavovo vrijeme. Svakako je točno da sjeverna Hrvatska ne bi izgledala onako kako je izgledala stoljećima da nije došlo do masovnih migracija. No ne čini mi se realnim da hrvatsko ime nije bilo zastupljeno i ranije, iako u manjem opsegu nego u Dalmaciji i Bosni. Još nekoliko stvari svjedoče o intenzivnoj komunikaciji prije 16. stoljeća: protezanje biskupija i prisutnost kajkavštine u glagoljaškim zbornicima (doduše, tek od 15. st.)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
jugoslav
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 20 svi 2012, 23:07 |
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 10 srp 2012, 22:13 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Hebo te jesu oni normalni. Na stranu to što ove zastave mogu nositi pojedinci, ali da im udarne novine to izaberu od stotina i tisuća fotografija danas napravljenih. I ponosno to natakare na portal. I onda se čude kad im ostala dva naroda ne jebu tu Srebrenicu puno. ![slika](http://www.dnevniavaz.ba/thumbnail.php?file=juli2012/potocari_pred_dan_d_14_jpg20120710194250.jpg_w_609_h_424_747519347.jpg&size=summary_large)
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 10 srp 2012, 22:14 |
|
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Lebowski
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 10 srp 2012, 22:22 |
|
|
![slika](http://static.klix.ba/media/images/vijesti/120710150.1_mn.jpg) ![slika](http://static.klix.ba/media/images/vijesti/120710150.5_mn.jpg) Citat: Nedžad Begović i Slobodan Radaković, obojica su preživjeli protekli rat, zajedno su otvorili ovaj restoran prodajući janjetinu kako bi zaradili za život.
Tokom rata, snage bosanskih Srba kojima je zapovijedao general Ratko Mladić ubile su više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u području Srebrenice. Begović je izgubio 70, a Radaković 10 članova familije u proteklom ratu. BBC razmišljaš li ti kad kako je ovim ljudima, jesi se kad pokušao zamisliti u njihovoj koži?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 10 srp 2012, 22:28 |
|
|
Kakve veze te zastave imaju sa onim što su prošli u ratu. Obično zapišavanje islamskog teritorija i provociranje Srba.
Čitave vaše generacije su odgojene na ratu, svjesnoj i podsvjesnoj želji za osvetom. Sve je to sjebano za sljedećih 50 godina, ako izdrži toliko u što ne vjerujem.
50 godina bačenih u vodu i nemogućnost bilo kakvog harmoniziranja odnosa.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Bobovac
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 10 srp 2012, 22:38 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25878 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
A ne znam što bih rekao... pijetet nevinim žrtvama ali sama ta manifestacija mi izgleda totalno neprilična. Tjedan dana čim upališ radio ili tv samo pričaju o Srebrenici, o marševima prema srebrenici, o utrci biciklista u Srebrenicu, o utrci moto bikera ka Srebrenici, o Srebreničkom maratonu... kažu planiraju se i autotrke prema Srebrenici... ne znam što je sljedeće - utrka čamaca niz Drinu, skakanje padobranaca...?? Meni se čini da je to sve malo neprilično, možda griješim...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 10 srp 2012, 22:41 |
|
|
Cirkus "Srebrenica" dolazi u vaš grad.
Ove godine će 1500 policajaca dobiti ekstra dnevnice iz proračuna. Helikopteri će trošiti novac da prate autobuse od Sarajeva do Srebrenice !!??
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
hinterland
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 10 srp 2012, 22:57 |
|
|
Žrtve zaslužuju oijetet ali ovdje se radi šou. To nije dobro. Slično kao i s Bleiburgom.
_________________ Sve će prekriti snijegovi, ružmarin i šaš...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 11 srp 2012, 00:18 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
U BiH je poginulo 100k ljudi, sve svodit na ovih 8k upitnih, je malo bezobrazno prema 92k ostalih.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ibar
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 11 srp 2012, 11:54 |
|
|
Bobovac je napisao/la: A ne znam što bih rekao... pijetet nevinim žrtvama ali sama ta manifestacija mi izgleda totalno neprilična. Tjedan dana čim upališ radio ili tv samo pričaju o Srebrenici, o marševima prema srebrenici, o utrci biciklista u Srebrenicu, o utrci moto bikera ka Srebrenici, o Srebreničkom maratonu... kažu planiraju se i autotrke prema Srebrenici... ne znam što je sljedeće - utrka čamaca niz Drinu, skakanje padobranaca...?? Meni se čini da je to sve malo neprilično, možda griješim... bobo i mi idemo u Bleiburg i imamo maratonce koji idu tamo, bikere zatim i u Vukovar pa i u Škabrnju. Pa se ide organizirano busevima i slično. To je nastalo iz neke ljudske potrebe da na baš taj način stignu do stratišta i obilježe to stradanje. I u Hrvatskoj se tjedan dana oko Vukovara, Bleiburga il Oluje priča o tome i dobro je da je tako. Da mladi nešto nauče, da ne zaborave i da oni koji i dalje sumnjaju da su ta zlodjela počinjena ( u obimu kojem jesu) da im se konačno razbiju sumnje i predrasude. bibisi tu laprda o zastavama po njegovom nebi smjeli nosit hrvatske il njemačke zastave u Bleiburg jel topodsjeca srbe na jasenovac il slicne gluposti. nek svako nosi zastavu kakvu hoce njemu na savjest.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ibar
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 11 srp 2012, 11:55 |
|
|
BBC je napisao/la: Cirkus "Srebrenica" dolazi u vaš grad.
Ove godine će 1500 policajaca dobiti ekstra dnevnice iz proračuna. Helikopteri će trošiti novac da prate autobuse od Sarajeva do Srebrenice !!?? S obzirom da jako puno Srba pa i mnogi Hrvati poput tebe ismijavaju tolke ubijene ljude ( a o nekima ne žele niti govoriti) mislim da bi trebali još 5 puta pojačat medijsku kampanju kad su svi ti zločini u pitanju. Ovakvim retardima ko ti u inat.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ibar
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 11 srp 2012, 11:56 |
|
|
hinterland je napisao/la: Žrtve zaslužuju oijetet ali ovdje se radi šou. To nije dobro. Slično kao i s Bleiburgom. Jesi ti kad bio u Bleiburgu? Aj ne laprdaj čedo..
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 11 srp 2012, 12:00 |
|
|
Ibar, pusti odrasle ljude da diskutiraju. Idi naloži vatru.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Srebrenica Postano: 11 srp 2012, 17:05 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: U BiH je poginulo 100k ljudi, sve svodit na ovih 8k upitnih, je malo bezobrazno prema 92k ostalih. ![palacgore1 :palacgore1](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a040.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|