|
|
Stranica: 6/20.
|
[ 483 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 31 ožu 2012, 21:24 |
|
|
mirv je napisao/la: To što je tebi smiješno uopće nije bitno. Vi meni zvučite ********, a pogotovo onaj beogradski naglasak, znaš na što mislim - pooooštovani glEdaoci, dooooobro vEče!
Samo ja ne visim po srpskim forumima. Vi ovdje očito liječite neke psihičke probleme, najvjerojatnije one s nacionalnim identitetom koji vam je vrlo nesiguran. Jebiga, nisam ja kriv što vam je najveći jezikoslovac teški glupan koji je pisao da su drugi narodi Srbi ali se tako ne žele zvati.
Raspravljati sa tobom je besmisleno... Samo nam javi kad bude neka nova rec...barem kalibra dodirnika, nemoj nesto slabije... Mada, lestvica je sad previsoko, bilo sta jace od toga je u rangu Sotomajorovih 2.45m...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Ibar
|
Naslov: Nove hrvatske riječi su zatipak, nekapnica, dodirnik... Postano: 01 tra 2012, 13:15 |
|
|
Zatipak, riječ koja bi trebala u govoru zamijeniti tuđicu 'tipfeler', proglašena je na svečanosti u Lipiku najboljom novom hrvatskom riječi, drugo mjesto je osvojila riječ nekapnica, a treću nagradu je osvojila riječ dodirnik (touch screen). Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ provodi časopis "Jezik" pod pokroviteljstvom Zaklade dr.Ivan Šreter a njime se želi potaknuti jezičnu kulturu, upozoriti na tuđice koje nepotrebno ulaze u hrvatski jezik te ojačati svijest o tome da je tvorenje novih riječi dobro došli i da se jezik i na taj način razvija. Na ovogodišnji natječaj prijavilo se čak 1200 natjecatelja koji su predložili 1600 novih hrvatskih riječi no, povjerenstvo za izbor je ocijenilo kako večina nisu sukladne pravilima natječaja pa je u uži izbor ušlo stotinjak riječi. Autor najbolje nove riječi je profesor zagrebačkog FER-a dr.sc.Šandor Dembitz, drugoplasiranu je smislio privatni poduzetnik iz Zagreba Eduard Beg, a trećeplasiranu je smislila profesorica hrvatskog iz Koprivnice Martina Kobaš. - Kao mlada profesorica uvijek razmišljam kako bi se tuđice mogle zamijeniti hrvatskim riječima i tako sam došla na ideju za riječ dodirnik. Svima bih poručila da uče engleski, ali da vole i govore hrvatskim jezikom - rekla je Kobaš. - Moja firma je na tržište plasirala napravicu koja se utakne u grlić vinske boce i tako spriječava kapanje vina pri nalijevanju, a kako u hrvatskom jeziku nije bilo riječi kojom smo ju mogli nazvati, jednostavno smo ju izmislili - objasnio je.Beg. - Trudim se da hrvatski jezik kroz stručnu terminologiju uđe među studente pa sam već ranije smišljao nove riječi. Moja riječ je i 'pojavnica' koju sam smislio još krajem 70-ih godina i prihvaćena je u svakodnevnom govoru - rekao je prof. Dembitz. Prvi puta ove je godine dodijeljeno priznanje za promicanje hrvatskog jezika u poslovnoj komunikaciji, a dobila ga je tvrtka Coca-cola Hrvatske za izdavanje jezičnog priručnika za svoje djelatnike. Po tom priručniku nazivi radnih mjesta u Coca-coli prilagođeni su hrvatskom jeziku pa pa u ovoj tvrtci više ne postopje menageri nego voditelji. Nagrađenima je čestitao i književnik Hrvoje Hitrec.
|
|
Vrh |
|
|
mirv
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 01 tra 2012, 17:21 |
|
|
Sa Srbima mira nikada ne će biti. To mora biti jasno svima a kome nije objasnit će mu oni. Da se to ne bi moralo događati evo kako to vide Srbi. Njihova reakcija na nove hrvatske riječi potaknuta je ne zato što je to nekome glupo nego jer ih pogoni najčišća mržnja prema svemu hrvatskom. Jasno je da je borba za hrvatski jezik ustvari borba za goli biološki opstanak Hrvata ne samo kao naroda nego i običnih osoba, i to je uvijek i bila. Borba za hrvatski jezik je borba za sprječavanje genocida nad Hrvatima. Zamijetite kako se u tekstu Hrvati pišu malim slovom. Jasno je što to znači, nije zatipak. Moram priznati da hrvati gemenralno vise vole svoj jezik, i ako su ga ukrali od Srba. U tom smislu, zaista je daleko bolje i pametnije stvarati u sopstvenom jeziku nove reči nego posezati za tuđicama. Onako kako se ponašaju prema svom jeziku, tako se ponašaju i prema svojoj državi, bez obzira što je na zločinima izgrađena, i prema svome narodu, koji i nije narod nego projekat. Dakle hrvati vole svoj narod, svoju državu i svoj jezik. Oni su uz to, potpuno nesvesno, naravno i čuvari starog srpskog jezika a i starog slovenskg jezika.
Za razliku od njih, mi rado posežemo za tuđicama i naš jezik se polako , ali sigurno izobličava u nekog mutanta, koji naši dedovi ne bi mogli da razumeju. Veliki deo srpsog naroda ne voli Srbiju. Neročito onaj deo koji ovom državom vlada i koji ovde postavlja pravila. Jedian dobar deo srpskog naroda mrzi sve svoje sunarodnike i suštinski se stidi svog srpskog porekla. Tako nešto nije zamislivo u hrvatskoj i među hrvatima. Zato su i kolonizovali Srbiju tako lako. Zato u Srbiji zarađuju ogroman novac koji prebacuju u hrvatsku. Zato je Srbija premrežena njihovom agenturom, a ne obratno. Zato je je glavni savetnik ljudi na vlasti u Srbiji hrvat, Ivan Vejvoda , a ambasador Srbije u Nemačkoj isto tako hrvat Ivo Visković- Iz svih tih razloga , veliki hrvat Miljenko dereta i može u sred Srbije Srbima da drži razna predavanja. Kao što je poznato, u Srbiji postoji specijalni sud za ratne zločine, jer su, ko što svi mediji u Srbiji zvone , srbi zločine i činili. Naravno, najprimerenije je da potparol tog suda bude hrvat Vekarić- Iz istog razloga u Zagrebu nema nikakvog suda za ratne zločinje, jer hrvati, ko što i gvore njihovi mediji, nikad u istoriji ni su činili nikakve zločine. A za 40 gidona, kad eki stranac, zainteresovan da sazna šta se tu desilo, pogleda analize i pristupi naučno ovom problmu, shvtiće da je svee to upravo tako, jer da su hrvati zaista činili neke zločine, to bi se vrtelo na televiziji u Srbiji bar dva puta nedeljno, ko što se u hrvatskoj vrti na njihovoj televiziji sve i svašta. a naavno , jer je sve to i logično. Niko neće uzimati u obzir da srpske televizije nisu bile srpske, da je pojava Nataše kandić, Sonje Biserko nemoguća u Hrvaskoj, a usled indolencije srpskog naroda, apatije ubijene populacije, koja je otrovana sadržajima na B92 i svim ostalim televizijama., potpuno nezainteresovana za bdućnoist sopstvene države. U ovom smislu, hrvati su u pravu, i imaju bolju logiku nego Srbi. No sve to, i njihovo rodoljublje, i ljubav prema sopstvenom narodu, i odnos prema sopstvenoj državi koji bi mi, koji smo sve to izmislili u odnosu na njih, i koji smom svojim junaštvo i stvorili prilikiu da imaju državu. ne može da zasenči jednu stvar. Ogromna većina hrvata je u stanju da iz čista mira izvće nož i izvadi oko bilo kom srpskom detetu. dakle, osim što moramo da učimo od njih stvari koje smo mi Srbi izmslili pre 150 godina, moramo takođe da budemo svesni svakog dana ove nepromeljive činjenice.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 02 tra 2012, 16:21 |
|
|
mirv je napisao/la: snowflake je napisao/la: Karta je točna. Mada, imenovanje je u ovom slučaju daleko od neutralnog i zaista je prilagođeno je srpskim lingvistima koji su i autori ovog termina.
Ta karta je lažna i ne ocrtava jezično stanje nego velikosrpsku ideologiju. Jadni mi s ovakvim stručnjacima. Pojeli bi nas za dvije minute. Točna je. Inače, kad pišeš o nečemu, mogao bi i obrazložiti mišljenje. I smanji ostrašćenost, to nije isto što i strast. Cijenim entuzijazam, ali... Srbi nemaju argumenata za svoje nebulozne teze i neće pojest ni mene ni bilo koga drugoga za dvije minute, ne brini se. Terminologija je problematična, tu si u pravu.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 02 tra 2012, 16:24 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: mirv je napisao/la: To što je tebi smiješno uopće nije bitno. Vi meni zvučite ********, a pogotovo onaj beogradski naglasak, znaš na što mislim - pooooštovani glEdaoci, dooooobro vEče!
Samo ja ne visim po srpskim forumima. Vi ovdje očito liječite neke psihičke probleme, najvjerojatnije one s nacionalnim identitetom koji vam je vrlo nesiguran. Jebiga, nisam ja kriv što vam je najveći jezikoslovac teški glupan koji je pisao da su drugi narodi Srbi ali se tako ne žele zvati.
Raspravljati sa tobom je besmisleno... Samo nam javi kad bude neka nova rec...barem kalibra dodirnika, nemoj nesto slabije... Mada, lestvica je sad previsoko, bilo sta jace od toga je u rangu Sotomajorovih 2.45m... Hrvatski mora težiti purizmu, uvijek i jest. A govornici odlučuju što će biti prihvaćeno. Treba samo imati otvoren um za inovacije.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 02 tra 2012, 16:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Vidio sam sinoc na Novoj za te nove hrv. rijeci... Pa mozda zvuce cudno, no to je samo zato sto su nove, sve rijeci su nekad nastale, pa sto ne bi i sad. Smijesno ili ne, potrebno je jer se jezici (ne samo hrvatski) sve vise amerikaniziraju i "holivudiziraju" tipa event, selbretiji itd... Meni vise to ide na zivce... A zanimljivo mi je sto sam cuo da je Francuska zakonom zabranila tudjice.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 02 tra 2012, 17:05 |
|
|
snowflake je napisao/la: Hrvatski mora težiti purizmu, uvijek i jest. A govornici odlučuju što će biti prihvaćeno. Treba samo imati otvoren um za inovacije.
Pojma nemaš kao i uvek i još neverovatno lupetaš jer ovakav nelogičan sklop rečenice te automatski postavlja kao teškog diletanta. Ne može jezik težiti purizmu već njemu teže neki jezikoslovci , to je kao da kažeš brak mora težiti skladu i idili , valjda supružnici moraju težiti skladnom i idiličnom braku. Napisala si da hrvatski jezik MORA težiti purizmu , a onda da govornici o tome odlučuju. Pa valjda prvo govornici trebaju odlučiti jel trebaju jezikoslovci stremiti purizmu i to predtsvljati kao pravilo , pa tek onda govornici slobodno prihvatati zadate purizme od strane jezikoslovaca. I kao šlagvort kažeš treba imati slobodan um za inovacije , a vamo imaš "moranje" ?!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 02 tra 2012, 20:34 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: teranova je napisao/la: Jel ima neko u tom narodu da to ismeje i da im poruči da se teraju u p.m.? Svi ćute i pristaju da ih se pravi majmunima.
Pa ko ce da kaze kad 20 godina shtemuju jezik samo da se sto vise razlikuje od "srpsko-hrvatskog"... osim par slobodnih strelaca ovakve tendencije su mainstream... Sad ispadne da se rugamo hrvatskom jeziku... jok, ovakvo izivljavanje od svakog zdravomisleceg coveka zasluzuje osudu ili ironiju. Sve sreca da smo barem u toj oblasti ostali normalni...neko da mi ovako na silu uvodi nove reci...dupe bi mu pomerio... niste vi ni u cemu normalan narod, od suludog svi ste srbi nacionalizma sa primjesima bratstva i jedinstva, do ubijanja politicara, do glupavog "osudjivanja" na ovoj temi.hajmo otvoreno beogradjanine, da ti je ovo zadarski ili sibenski forum ti i tvoja kompanija bi odjebala sa foruma u roku od dvana.idi se izrugivati tamo tvojima, imat ces materijala za godine.iskreno cu reci, aga pa cak i svarog su mi simpaticniji nego vi srbijanci, ne pritvaraju se.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 02 tra 2012, 20:35 |
|
|
Aztec je napisao/la: Vidio sam sinoc na Novoj za te nove hrv. rijeci... Pa mozda zvuce cudno, no to je samo zato sto su nove, sve rijeci su nekad nastale, pa sto ne bi i sad. Smijesno ili ne, potrebno je jer se jezici (ne samo hrvatski) sve vise amerikaniziraju i "holivudiziraju" tipa event, selbretiji itd... Meni vise to ide na zivce... A zanimljivo mi je sto sam cuo da je Francuska zakonom zabranila tudjice. A sto se srbima pravdas, sto njih boli dupe kako hrvati pricaju.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 02 tra 2012, 20:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Ne pravdam se ja nikom, samo kazem jer znam da ima i Hrvata koji ne ove stvari gledaju s podsmijehom. Kao sto rekoh, to je normalno, i mislim da bi i trebalo nastojati izbaciti te tudjice, a to su prvenstveno "amerikanizmi" koji se itekako agresivno guraju, i globalni utjecaj holivudske masinerije. Treba cuvati svoj identitet, a ne da na kraju svi pricamo ala Paris Hilton. Ti si tako hot.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Vii
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 02 tra 2012, 20:51 |
|
|
puntar2.0 je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: Pa ko ce da kaze kad 20 godina shtemuju jezik samo da se sto vise razlikuje od "srpsko-hrvatskog"... osim par slobodnih strelaca ovakve tendencije su mainstream...
Sad ispadne da se rugamo hrvatskom jeziku... jok, ovakvo izivljavanje od svakog zdravomisleceg coveka zasluzuje osudu ili ironiju.
Sve sreca da smo barem u toj oblasti ostali normalni...neko da mi ovako na silu uvodi nove reci...dupe bi mu pomerio...
niste vi ni u cemu normalan narod, od suludog svi ste srbi nacionalizma sa primjesima bratstva i jedinstva, do ubijanja politicara, do glupavog "osudjivanja" na ovoj temi.hajmo otvoreno beogradjanine, da ti je ovo zadarski ili sibenski forum ti i tvoja kompanija bi odjebala sa foruma u roku od dvana.idi se izrugivati tamo tvojima, imat ces materijala za godine.iskreno cu reci, aga pa cak i svarog su mi simpaticniji nego vi srbijanci, ne pritvaraju se. Očigledno ovima s foruma odgovara srpsko bratska politika.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 02 tra 2012, 21:09 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Bez brige, najveći problem Srba i Bošnjaka je što više ne mogu utjecat na hrvatski jezik, dok hrvatski može utjecat na njihove jezike. Upravo radi ove živosti. Baš se osjeti strah.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 02 tra 2012, 21:26 |
|
|
Strah, od čega? Od ovih novokovanica, kojih mogu da sklepam pedeset za pola sata?
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 02 tra 2012, 21:31 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
A zašto bi vam inače ova tema bila zanimljiva? Rasprave o novim-starim riječima u mađarskom su vam isto bitne?!
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 02 tra 2012, 21:34 |
|
|
Pa mi smo na ovom forumu a ne na mađarskom. Kakvo je to pitanje?
|
|
Vrh |
|
|
Vii
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 02 tra 2012, 21:38 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: A zašto bi vam inače ova tema bila zanimljiva? Rasprave o novim-starim riječima u mađarskom su vam isto bitne?! O, gospodine Junuze, kako možete reći takve neistinite stvari? Susjede Srbe isključivo interesiraju problemi Hrvata, što nam pokazuje i sam njihov dolazak na hrvatski forum.
|
|
Vrh |
|
|
Ibar
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 02 tra 2012, 21:42 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Bez brige, najveći problem Srba i Bošnjaka je što više ne mogu utjecat na hrvatski jezik, dok hrvatski može utjecat na njihove jezike. Upravo radi ove živosti. Baš se osjeti strah. bravo Junuz svaka vise je suvisna
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 03 tra 2012, 10:15 |
|
|
Dodirnik mi je fora riječ. Dodirnica bi možda bila i bolja Zatipak je isto ok, ali ne vidim neku uporabu u svakodnevnom govoru (slično kao nadnevak). A ova zadnja (odnosno druga) je opis izuma. Ukoliko izum ne bude široko rasprostranjen, neće biti ni ta riječ.
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 03 tra 2012, 12:19 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Bilo je još dobrih, a i onih manje dobrih ili loših prijedloga za nove hrvatske riječi u Lipiku. Međutim, meni je najzanimljiviji bio kraći tekst koji je pročitala tajnica časopisa Jezik, pokušavajući dočarati kakvim nas leksikom teroriziraju multinacionalne kompanije i prisiljavaju svoje uposlenike da se njime služe te kakav je konačni rezultat tog jezičnog silovanja. Glasilo je otprilike ovako: Citat: "Nakon team buildinga koji smo odradili na bowlingu u klubu West, priključila nam se nekolicina celebrityja, među kojima je bio i jedan fashion guru pa smo odlučili otići na još jedan event u organizaciji jednog velikog shopping malla. Od nas 10 koji smo se zaputili na Late night shopping, bila su petorica project managera, te petorica koja se bave consultingom. Na Facebook smo odmah uploadali slike s eventa, koristeći svoje touch screen mobitele s Android softwareom." Pozitivan trend zabilježen je u Coca-Coli, koja je u suradnji sa znanstvenicom iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Lanom Hudeček, izradila, podijelila i propisala među svojim djelatnicima uporabu kraćeg jezičnog savjetnika u poslovanju, pa je za to i prigodno nagrađena posebnim priznanjem.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 03 tra 2012, 12:58 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Bez brige, najveći problem Srba i Bošnjaka je što više ne mogu utjecat na hrvatski jezik, dok hrvatski može utjecat na njihove jezike. Upravo radi ove živosti. Baš se osjeti strah. Sav sam se streso , hrvatski tako prirodno zvuči(naročito zagrebački) za nas Srbe da prosto moramo napraviti plan odbrane srpskog jezika kao Hrvati hrvatskog. Na hrvatski jezik zaista niko ne može uticati sem nekoliko jezikoslovnih ludaka i nacionalnih političara , a inače je vrlo slobodan s'obzirom da je Hrvatska jedina zemlja u Evropi(a i šire) u kojoj glavni grad izvorno ne govori zvaničnim jezikom države , tj.dijalektom.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 03 tra 2012, 13:46 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
joe enter je napisao/la: Na hrvatski jezik zaista niko ne može uticati sem nekoliko jezikoslovnih ludaka i nacionalnih političara Evo jedne jezikoslovne luđakinje: Sva sreća pa ne može bitno utjecati na hrvatski jezik, odnosno jezični standard. Jedino može utjecati na percepciju hrvatskoj jezika u njemačkim slavističkim krugovima, ali i tu ima vrlo ograničen utjecaj. joe enter je napisao/la: a inače je vrlo slobodan s'obzirom da je Hrvatska jedina zemlja u Evropi(a i šire) u kojoj glavni grad izvorno ne govori zvaničnim jezikom države , tj. dijalektom. Standardni jezik nije dijalekt; on se samo zasniva na jednom od dijalekata, a po svojoj je suštini stvoren jezikoslovnim dogovorom.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 03 tra 2012, 13:46 |
|
|
joe enter je napisao/la: snowflake je napisao/la: Hrvatski mora težiti purizmu, uvijek i jest. A govornici odlučuju što će biti prihvaćeno. Treba samo imati otvoren um za inovacije.
Pojma nemaš kao i uvek i još neverovatno lupetaš jer ovakav nelogičan sklop rečenice te automatski postavlja kao teškog diletanta. Ne može jezik težiti purizmu već njemu teže neki jezikoslovci , to je kao da kažeš brak mora težiti skladu i idili , valjda supružnici moraju težiti skladnom i idiličnom braku. Napisala si da hrvatski jezik MORA težiti purizmu , a onda da govornici o tome odlučuju. Pa valjda prvo govornici trebaju odlučiti jel trebaju jezikoslovci stremiti purizmu i to predtsvljati kao pravilo , pa tek onda govornici slobodno prihvatati zadate purizme od strane jezikoslovaca. I kao šlagvort kažeš treba imati slobodan um za inovacije , a vamo imaš "moranje" ?! Ti ovako nešto nisi kadar shvatiti. Rekla sam hrvatski mora jer mu je to u naravi, shvaćaš. NARAVI. Ali govornici uvijek donose krajnju odluku. Bolje da mi dalje ne repliciraš, jer ti ne mislim odgovarati.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 03 tra 2012, 13:57 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Bilo je još dobrih, a i onih manje dobrih ili loših prijedloga za nove hrvatske riječi u Lipiku. Međutim, meni je najzanimljiviji bio kraći tekst koji je pročitala tajnica časopisa Jezik, pokušavajući dočarati kakvim nas leksikom teroriziraju multinacionalne kompanije i prisiljavaju svoje uposlenike da se njime služe te kakav je konačni rezultat tog jezičnog silovanja. Glasilo je otprilike ovako: Citat: "Nakon team buildinga koji smo odradili na bowlingu u klubu West, priključila nam se nekolicina celebrityja, među kojima je bio i jedan fashion guru pa smo odlučili otići na još jedan event u organizaciji jednog velikog shopping malla. Od nas 10 koji smo se zaputili na Late night shopping, bila su petorica project managera, te petorica koja se bave consultingom. Na Facebook smo odmah uploadali slike s eventa, koristeći svoje touch screen mobitele s Android softwareom." Pozitivan trend zabilježen je u Coca-Coli, koja je u suradnji sa znanstvenicom iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Lanom Hudeček, izradila, podijelila i propisala među svojim djelatnicima uporabu kraćeg jezičnog savjetnika u poslovanju, pa je za to i prigodno nagrađena posebnim priznanjem. Užas. Ovo s bowlingom sam nedavno vidjela prvi put. Za multinacionalke me ne čudi. Tako im je jeftinije i jednostavnije. Što je njima tamo neki hrvatski. Toga će biti sve više, s obzirom da sve manje kontroliramo gospodarstvo. Iako se krši hrvatski ustav. Ali kad vidim razne styleove, parlore, beauty shopove po gradu na malim obrtima... Onda je to čista malograđanština, ti u 21. stoljeću nekome dokazuješ da znaš engleski
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 03 tra 2012, 14:02 |
|
|
Aztec je napisao/la: Vidio sam sinoc na Novoj za te nove hrv. rijeci... Pa mozda zvuce cudno, no to je samo zato sto su nove, sve rijeci su nekad nastale, pa sto ne bi i sad. Smijesno ili ne, potrebno je jer se jezici (ne samo hrvatski) sve vise amerikaniziraju i "holivudiziraju" tipa event, selbretiji itd... Meni vise to ide na zivce... A zanimljivo mi je sto sam cuo da je Francuska zakonom zabranila tudjice. Potpuno se slažem. A Francuzi su ludo ponosni na svoj jezik, koji je nekada bio prvi svjetski i diplomatski jezik.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 03 tra 2012, 14:35 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5904 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
joe enter je napisao/la: Hrvatska jedina zemlja u Evropi(a i šire) u kojoj glavni grad izvorno ne govori zvaničnim jezikom države , tj.dijalektom. Neinformiran si ili nas držiš budalama. 1.) Gdje se nalazi Berlin? Na području na kojem se govori Plattdeutsch/Niederdeutsch, a koji je dijalekt podloga standardnom njemačkom? Hochdeutsch. 2.) Gdje se nalazi Sofija? Na području kojem se govori zapadnobugarski, a koji je dijalekt podloga standardnom bugarskom? Istočnobugarski. 3.) Gdje se nalazi Tirana? Na području na kojem se govori gegijski albanski, a koji je dijalekt podloga standardnom albanskom? Toskijski dijalekt, južno od rijeke Shkumbin. 4.) Gdje se nalazi Rim? U Laciju, a koji je dijalekt podloga standardnom talijanskom? Toskanski. La lingua toscana in bocca romana ("Toskanski jezik kroz rimska usta") je ideal talijanskog jezika.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|