|
|
Stranica: 11/20.
|
[ 483 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
pozitivac
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 06 tra 2012, 22:19 |
|
Pridružen/a: 29 lis 2011, 04:29 Postovi: 2550 Lokacija: Glavni stan
|
HRVATSKI JEZIKSRPSKI JEZIK
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 07 tra 2012, 01:04 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
joe enter je napisao/la: Kako znaš da je odličan osvrt kad nisi čitao knjigu?! Zato što sam kompetentan i znanstveno potkovan za procjenu osvrta.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 07 tra 2012, 04:22 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: joe enter je napisao/la: Kako znaš da je odličan osvrt kad nisi čitao knjigu?! Zato što sam kompetentan i znanstveno potkovan za procjenu osvrta. Pa ti si čudo jedno od čeljadeta?! , pa hoću i ja tako?! Daj mi molim te link za tu literaturu o temi :" Kako postati kompetentan i potkovan za procenu osvrta a ne pročitati ništa"?! Jel ta kompetencija sa božjim proviđenjem ili mi se samo čini?! A sad jedna pesma od fra Jukića samo za "tvog" priku Mirva koji tvrdi da baš bukvalno postoje srpske reči i hrvatske reči , i da je to tako oduvek bilo. Ja sam ga na forumu.hr desetkovao zbog tog njegovog idiotizma , ali i on piči dalje ne osvrćući se , slično kao nešto kao ti , ali ti si ipak bolji. Pesma od fra Jukića "Izgibio Jugovićah" je baš za njega , em što žali i hvali njemu mrske Jugoviće , em lepo fra Jukić umesto "prastare hrvatske reči" tjedan koristi mrsku srpsko-bizantsku nedielju ! Još je pisana sa starim hrvatskim korienskim pravopisom , nadam se da će mu presesti , ali ipak neće taj ima obraz k'o vlaški opanak , dal' pravoslavni ili katolički opanak apsolutno je svejedno.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 07 tra 2012, 07:04 |
|
|
joe enter je napisao/la: Lijepa pjesma, kao mali, obožavao sam epsku poeziju.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1083 of 2558 - 42.34%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 07 tra 2012, 10:14 |
|
|
joe enter je napisao/la: Pa ti si čudo jedno od čeljadeta?! , pa hoću i ja tako?! Daj mi molim te link za tu literaturu o temi :" Kako postati kompetentan i potkovan za procenu osvrta a ne pročitati ništa"?! Ovo postoji, ja sam imao neke knjige na engleskom. Zapravo, kako dati kritički osvrt na tekst/knjigu koju nisi pročitao. Moguće je .
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 07 tra 2012, 17:12 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
joe enter je napisao/la: Pa ti si čudo jedno od čeljadeta?! , pa hoću i ja tako?! Strpi se, doći će i tvoje vrijeme. joe enter je napisao/la: Daj mi molim te link za tu literaturu o temi :" Kako postati kompetentan i potkovan za procenu osvrta a ne pročitati ništa"?! Oprosti, ubuduće ću, kada budem govorio npr. o Vojislavu Šešelju, Jovanu Deretiću, Dobroslavu Paragi, Zlatku Lagumdžiji i sl., nastojati pročitati od riječi do riječi sve njihove napisane biografije, sva njihova djela i radove, sve moguće intervjue i pogledati sve javne istupe. Kada prođe nekoliko godina, koje ću utrošiti na iščitavanje toga dragocjenog, impresivnog i znanstveno utemeljenog štiva, možda postanem kompetentan davati procjene njihova rada i djelovanja. U suprotnome ću držati jezik za zubima i uopće ne ću govoriti o dotičnima, niti davati ocjene njihova djelovanja, jer nisam dovoljno stručan, a nisu ni politolozi koji su dali analize njihova djelovanja i na koje ću se pozvati, kako bih dodatno argumentirao svoje mišljenje. joe enter je napisao/la: Jel ta kompetencija sa božjim proviđenjem ili mi se samo čini?!
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 07 tra 2012, 17:16 |
|
|
joe enter je napisao/la: Pesma od fra Jukića "Izgibio Jugovićah" je baš za njega , em što žali i hvali njemu mrske Jugoviće , em lepo fra Jukić umesto "prastare hrvatske reči" tjedan koristi mrsku srpsko-bizantsku nedielju ! Tjedan je kajkavizam, Jukić je štokavac. Eto ti još jedan dokaz činjenice o tronarječnom hrvatskom jezičnom standardu (tjedan iz kajkavskoga narječja ulazi u leksik hrvatskoga standardnog jezika, te postaje općeprihvaćenim).
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 07 tra 2012, 18:10 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Tjedan je kajkavizam, Jukić je štokavac. Eto ti još jedan dokaz činjenice o tronarječnom hrvatskom jezičnom standardu (tjedan iz kajkavskoga narječja ulazi u leksik hrvatskoga standardnog jezika, te postaje općeprihvaćenim). Nije tjedan kajkavizam već bohemizam iliti češka reč "teden" koja je ubačena od strane Šuleka najverovatnije , i onda je ijekavizirana. Vidiš da ne znaš. Većina reči na koje je Mirv-hrvatski leksički bojovnik jako ponosan su pozajmljenice iz češkog i ruskog , a neke su obrađene po kajkavskom ili štokavskom principu. Imah jako puno. Sve u svemu leksik nije merilo jezika , reči dolaze i odlaze , i niti ijedna nije urođena po nacionalnom ključu jer takvo šta reći je besmislica s'obzirom da čim jedan narod počne koristiti neku reči ona automatski postaje njegova i apsolutno je nebitno jel je nekad neki pojedinac jezikoslovac preradio. Imaš rečnik barbarizama od hrvatskog jezikoslovca Rožića koji je izdat početkom 20.veka , i on tu lepo govori koje su reči dobre i prirodne a koje ne. Dosta reči su doslovni prevodi sa stranih jezika , naročito nemačkog , i one su uvek problematične jer se mnogi jezikoslovci nisi potrudili da nađu u svom jeziku prave nego prevodili. Primera ima dosta i u hrvatskom i u srpskom , to su tipa , dvojba,napučen,.... Hrvatski vlak je češka reč i to je doslovni prevod neačke reči "Zug" što znači vući. To je i logično da je tako došlo u hrvatski jezik , em što su Česi prvi od Slovena imali vozove , a i uticaj Čeha je bio najveći na sve slovenske narode. Srpska reč "voz" je došla spontano najverovatnije , jer kod mene u Vojvodini "voz" se nazivaju vučna kola sa konjima i dve prikolice koje nose seno(sijeno). I dan danas ima starih ljudi koji kaži kad vide dve prikolice i to naročito sa nekim poljoprivrednim artiklom da je "voz". Demistificiranje jezika a i istorije uoppšte je najbitnija stvar za svaki narod , jer ga oslobađa i daje mu vidike i širinu pa sa time postaje pravi narod , a ovako ga gura u nacionalni autizam i najgore od svega u fašizam.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 07 tra 2012, 18:16 |
|
|
@đo, nemoj samo fašizam uvlačit u raspravu pliz... izlizao se termin od pretjerane uporabe
1083 of 2558 - 42.34%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 07 tra 2012, 18:27 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: @đo, nemoj samo fašizam uvlačit u raspravu pliz... izlizao se termin od pretjerane uporabe Dobro neću , onda nek bude retardiranost i glupost kojim se služi malena klika nacional-jezičkih baraba da bi imali šta raditi tj.nematati svom rođenom narodu smatrajući ga glupim i da ne zna šta valja za njega kad je u pitanju tako prirodna i spontana stvar kao što je jezik. Tuđice su zakon!
|
|
Vrh |
|
|
osa
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 07 tra 2012, 20:40 |
|
|
joe enter je napisao/la: Pessimus dux je napisao/la: Tjedan je kajkavizam, Jukić je štokavac. Eto ti još jedan dokaz činjenice o tronarječnom hrvatskom jezičnom standardu (tjedan iz kajkavskoga narječja ulazi u leksik hrvatskoga standardnog jezika, te postaje općeprihvaćenim). Nije tjedan kajkavizam već bohemizam iliti češka reč "teden" koja je ubačena od strane Šuleka najverovatnije , i onda je ijekavizirana. Vidiš da ne znaš. Većina reči na koje je Mirv-hrvatski leksički bojovnik jako ponosan su pozajmljenice iz češkog i ruskog , a neke su obrađene po kajkavskom ili štokavskom principu. Imah jako puno. Sve u svemu leksik nije merilo jezika , reči dolaze i odlaze , i niti ijedna nije urođena po nacionalnom ključu jer takvo šta reći je besmislica s'obzirom da čim jedan narod počne koristiti neku reči ona automatski postaje njegova i apsolutno je nebitno jel je nekad neki pojedinac jezikoslovac preradio. Imaš rečnik barbarizama od hrvatskog jezikoslovca Rožića koji je izdat početkom 20.veka , i on tu lepo govori koje su reči dobre i prirodne a koje ne. Dosta reči su doslovni prevodi sa stranih jezika , naročito nemačkog , i one su uvek problematične jer se mnogi jezikoslovci nisi potrudili da nađu u svom jeziku prave nego prevodili. Primera ima dosta i u hrvatskom i u srpskom , to su tipa , dvojba,napučen,.... Hrvatski vlak je češka reč i to je doslovni prevod neačke reči "Zug" što znači vući. To je i logično da je tako došlo u hrvatski jezik , em što su Česi prvi od Slovena imali vozove , a i uticaj Čeha je bio najveći na sve slovenske narode. Srpska reč "voz" je došla spontano najverovatnije , jer kod mene u Vojvodini "voz" se nazivaju vučna kola sa konjima i dve prikolice koje nose seno(sijeno). I dan danas ima starih ljudi koji kaži kad vide dve prikolice i to naročito sa nekim poljoprivrednim artiklom da je "voz". Demistificiranje jezika a i istorije uoppšte je najbitnija stvar za svaki narod , jer ga oslobađa i daje mu vidike i širinu pa sa time postaje pravi narod , a ovako ga gura u nacionalni autizam i najgore od svega u fašizam. i kod nas se za sijeno kaže "voz sijena" samo to nema veze s vlakom.
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 07 tra 2012, 20:55 |
|
|
osa je napisao/la: i kod nas se za sijeno kaže "voz sijena" samo to nema veze s vlakom. Pa naravno da nema direktne veze , ali to je "nas Srbe" svojevremeno train iliti vlak podsetio na voz sena pa eto nastalo tako da ga zovemo. Na primer kod nas se automobil još uvek nazivaju "kola" , a kola su nešto drugo ipak.
|
|
Vrh |
|
|
osa
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 07 tra 2012, 22:55 |
|
|
joe enter je napisao/la: osa je napisao/la: i kod nas se za sijeno kaže "voz sijena" samo to nema veze s vlakom. Pa naravno da nema direktne veze , ali to je "nas Srbe" svojevremeno train iliti vlak podsetio na voz sena pa eto nastalo tako da ga zovemo. Na primer kod nas se automobil još uvek nazivaju "kola" , a kola su nešto drugo ipak. ili "fudbal za odbojku", to mi je uvijek bilo najače...
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
Vrh |
|
|
Bagulin
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 07 tra 2012, 23:22 |
|
Pridružen/a: 21 sij 2012, 13:18 Postovi: 1134 Lokacija: Res Publica Croatia - Unio Europaea
|
joe enter je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: @đo, nemoj samo fašizam uvlačit u raspravu pliz... izlizao se termin od pretjerane uporabe Dobro neću , onda nek bude retardiranost i glupost kojim se služi malena klika nacional-jezičkih baraba da bi imali šta raditi tj.nematati svom rođenom narodu smatrajući ga glupim i da ne zna šta valja za njega kad je u pitanju tako prirodna i spontana stvar kao što je jezik. Tuđice su zakon! sve 5. nema hrvatskog jezika, nema hrvatskog naroda ... samo srbi ... ili u najboljem slučaju srbohrvati srpsko-hrvatskog jezika. jebate .... ovo ti rečem dobronamjerno. hodi se liječit. jer sve što sam iščitao iz tvojih postova jest tvoja nemogućnost shvaćanja svijeta i realnosti u kojem, htio ti ili ne, ipak živiš. zapeo si u nekim odavna izlizanim i potrošenim jezičnim i nacionalnim teorijama koje su razne političke opcije ili ideologije uvjetovane tadašnjim okružjem pokušavale predočiti kao jedinu moguću i neupitnu istinu i put ... gotovo pa kao dogmu. hej, svijet se promijenio, promašene teorije i promašene ideologije otišle su u ropotarnicu povijesti, nestala su mnoga "carstva" ... pa tako i "socijalistička samoupravna federativna zajednica bratskih naroda i narodnosti" i njezini "novosadski" i ini dogovori i političke dogme. joe .... ljekić.
|
|
Vrh |
|
|
Bagulin
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 07 tra 2012, 23:47 |
|
Pridružen/a: 21 sij 2012, 13:18 Postovi: 1134 Lokacija: Res Publica Croatia - Unio Europaea
|
joe enter je napisao/la: Pessimus dux je napisao/la: Tjedan je kajkavizam, Jukić je štokavac. Eto ti još jedan dokaz činjenice o tronarječnom hrvatskom jezičnom standardu (tjedan iz kajkavskoga narječja ulazi u leksik hrvatskoga standardnog jezika, te postaje općeprihvaćenim). Nije tjedan kajkavizam već bohemizam iliti češka reč "teden" koja je ubačena od strane Šuleka najverovatnije , i onda je ijekavizirana. Vidiš da ne znaš. ako je bohemizam uvezen tekar u XIX stoljeću otkud u gradišćanskoj hrvatskoj čakavici u obliku tajedan?? otkud ti uopće primisao da hrvati i prije nisu imali tu riječ sličnu češkoj riječi "teden"? to što ju vi srblji niste imali ili je nemate ili nemate ikakav zapis iste u svojoj jezičnoj povijesti (LOL - vidi mene .... povijest srpskog jezika??? ) ne znači da je i hrvati nisu imali. joe ... ljekić.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 08 tra 2012, 00:59 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Joe prilično jednostavno može postat Srbin kao mi, ako mu je već tolika želja, da pokaže da smo isto. Primamo mi Hrvati i pravoslavne, koji to žele.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 08 tra 2012, 07:35 |
|
|
joe enter je napisao/la: osa je napisao/la: i kod nas se za sijeno kaže "voz sijena" samo to nema veze s vlakom. Pa naravno da nema direktne veze , ali to je "nas Srbe" svojevremeno train iliti vlak podsetio na voz sena pa eto nastalo tako da ga zovemo. Na primer kod nas se automobil još uvek nazivaju "kola" , a kola su nešto drugo ipak. Zanimljivo, uvijek sam mislio da je voz nastala od voziti se, kao vozilo kojim se ljudi voze, pa zato voz. Kako riječ voz glupo zvuči kad se ponovi 10 puta.
1083 of 2558 - 42.34%
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 08 tra 2012, 09:28 |
|
|
Nove riječi: dodirnik, ponovak, iskočnik... Završilo je prikupljanje prijedloga za 6. kolo natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ, za Nagradu dr. Ivana Šretera. Među 'finalistima' našao propriličan broj riječi, a pobjednik će biti poznat u ožujku, kad se obilježavaju Dani hrvatskoga jezika.
Neke od riječi koje su ove godine pristigle na natječaj su brojomat (uređaj koji izbacuje broj mjesta u redu za čekanje), odobrenica (licenca), zatipak (tipfeler), razvojnik (developer, onaj koji što razvija), bezoklijevno (promptno), daroteka (gift shop), dodirnik (touch screen), klizinica (slajd), ponovak (repriza), jušnjača (šefla), nejasnica (nejasna riječ), blaćenik (osoba izvrgnuta javnoj poruzi, koju blate), iskočnik (pop up window, prozor na mrežnim stranicama koji sam iskoči), bojomet (paintball), rasprodajnica (outlet), rječarenje (rafting), sunčaljka (ležaljka za sunčanje, ligištul), spojnik (modem), nekapnica (napravica koja se utakne u grlić vinske boce, sprječava kapanje vina pri nalijevanju), cjelozrni (integralni), zapozorje (backastage), bocar (osoba koja za život zarađuje skupljajući i prodajući boce), biciklati (voziti bicikl), spojište (modem).
Pristiglo čak 1.600 novih riječi
"Među tim su riječima i tri riječi pobjednice - ali koje su, neka ostane tajnom sve do svečanosti u Lipiku", kazala je dr. sc. Sanda Ham za Glas Slavonije. Prva nagrada pobjedniku iznosi 5.000 kn, druga 3.000, a treća 1.500 kuna.
Ove je godine prijava bilo više nego inače te se prijavilo približno 1.200 natjecatelja, a riječi je po prilici 1.600. "Teško je dati posve točne podatke jer se neke riječi ponavljaju iz godine u godinu", kaže prof. Ham, dodajući kako riječi uglavnom nisu sukladne pravilima natječaja (jer su prijedlozi za hrvatske riječi, a ne nepotrebne tuđice) ili su posve besmislene ili vulgarizimi. Takve su riječi izostavili tako da je u uži izbor ušlo tek stotinjak riječi.
Zašto osladak nije ušao u uži izbor?
Inače, pravilo je natječaja da riječ ne smije biti zabilježena ni u jednom hrvatskom rječniku, a prednost imaju zamjene za nepotrebne i neprilagođene tuđice, poglavito anglizme.
"Primjerice, riječ osladak (dezert), makar je zadobila simpatije povjerenstva, nije došla u obzir jer je zabilježena u rječniku u sličnom značenju - znači ono što je slatko ili riječ uložnica (futrola) ili dodirnica (touchpad). I ove nam je godine pristiglo barem desetak zamjena za džezvu, bojler, radijator, roletne, jastuk... ali te su riječi tako dobro i široko prihvaćene da ih doista ne možemo više smatrati neprilagođenim tuđicama", objasnila je prof. Ham.
Svi vi koji imate ideju za novu hrvatsku riječ, možete svoje prijedloge poslati za 7. kolo, koje je već započelo i traje do 22. prosinca ove godine. Prijedloge treba slati ili na [email protected] ili na Časopis Jezik, Bijenička 97, Zagreb.http://danas.net.hr/kultura/nove-rijeci ... k-iskocnikZašto može dodirnik a ne može osladak? Mislim, zar i osladak ne zvuči cool Nego, koji su uslovi za slanje ovih predloga? Mora li se biti Hrvatom džezva - kavokuhalica bojler - vrelnik radijator - toplotnik roletna - prozornica jastuk - podglavnik Ovog momenta šaljem predloge na navedenu adresu i ako budu prihvaćene, znajte da sam ja njihovim izmisliteljem
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 08 tra 2012, 11:06 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Agathonikos je napisao/la: Nego, koji su uslovi za slanje ovih predloga? Mora li se biti Hrvatom Ne, to nije uvjet! Možemo samo konstatirati kako najbolje ocijenjene riječi nisu i najbolje, očito kriterij nije baš pogođenost. U novinama se pojavila ista ocjena dobrih kako bih i ja ocijenio: bocar, brojomat, daroteka; sve dobro pogođeno.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 08 tra 2012, 11:12 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Ovo srpsko i bošnjačko opiranje, pa i ismijavanje hrvatskog jezika definitivno tjera inat i kod ljudi poput mene, koji su inače bili zadovoljni sa nekakvim hrvatskosrpskim, da započnu koristiti uber čisti hrvatski, i naravno što više novijih riječi.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 08 tra 2012, 11:31 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Zašto može dodirnik a ne može osladak? Mislim, zar i osladak ne zvuči cool Nego, koji su uslovi za slanje ovih predloga? Mora li se biti Hrvatom Piše ti u tekstu ojeg si citirao. Čitao sam u SB, bio je poveći spisak tih novih tiječi. Moram priznati da ima puno boljih riječi koje su trebale prije trebale dobiti nagradu, ima dosta riječi koje su mi poznate i već se koriste.
|
|
Vrh |
|
|
Zaviša
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 08 tra 2012, 12:14 |
|
Pridružen/a: 04 sij 2012, 22:41 Postovi: 366 Lokacija: Smederevo
|
Vi govorite o terminima a ne o jeziku. Treba dobro da poznajete delo Bartola Kašića pa se upustiti u raspravu o jeziku. On je inače bio misionar pa je dolazio i u Smederevo. Za potrebe svog misionarenja, isto kao braća Metodije prilagodio je jezik koji su svi sloveni razumeli, i on čak nabraja ko sve razume taj jezik.
Tu nije reč ni o kakvom crkvenoslovenskom ili staroslovenskom jeziku on govori o ilirskom jeziku i objavljuje delo "Institutionum linguae Illyricae libri duo", i sigurno se može prevesti ovo "ilirika" kao "hrvatski" ali njegov prevod "Svetog pisma" kao i "misal" su na štokavskom narečju. Zašto? Pa zato što je štokavsko narečje bilo šire od prideva hrvatski i on piše crkvene knjige za sve one koji ih žele prihvatiti a ne samo za Hrvate. On kaže da taj Hrvatski jezik razumeju i Srbi i Turci i Rašani i dalje nabraja više se ne sećam koga.
Nekad su Španci i Portugalci imali jedan jezik pa sad ima svako svoj, pa i Slovaci , Česi, manje više sigurno i Danci, Švedi, i nikome od njih ne pada na pamet da pretendira na tuđe samo na ovim prostorima se uporno i primitivno nameće svoje.
Ja sam pronašao stare pesmarice na hrvatskom jeziku i to je interesantno da sam mogao odmah da ga čitam i prevodim,( govorim poljski, češki , slovački, ruski i sve jezike bivše Jugoslavije i po malo razumem staroslovenski), i te pesmarice apsolutno su autentičan jezik koji danas Hrvati ako ne poznaju gore nabrojane jezike kao ja ne bi mogli da razumeju.
_________________ Ja sam kršćanin i time se dičim, tko me zbog tog mrzi kadionicom ga spičim
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 08 tra 2012, 12:31 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ovo srpsko i bošnjačko opiranje, pa i ismijavanje hrvatskog jezika definitivno tjera inat i kod ljudi poput mene, koji su inače bili zadovoljni sa nekakvim hrvatskosrpskim, da započnu koristiti uber čisti hrvatski, i naravno što više novijih riječi. Inat je zakon , jel da?! , i to inat kad je u pitanju leksik?! Niko ne ismejava hrvatski jezik , on je isti kao i srpski normalan i lep , ali ismejavanje ide na račun leksika tj.reči koje dolazi od frustriranih jezikoslovaca koji ne daju da diše hrvatski jezik. Ta vrsta čistutnstva i purizma nema zaleđe u nauci već u izdrkavanju na osnovu političkih kretanja i same sujete jezikoslovaca. A to jeste za ismejavanje , i to mnogi Hrvati rade a samo Srbi i Bošnjaci zbog kojih bi ti terao inat bez obzira što znaš da ti hrvatski jezikoslovci su budale. Daj nemoj da si naivac i da se ložiš , jezik je spontana i prirodna stvar , i kad se neko smeje onome što dira i smeta toj spontanosti i prirodnosti , ti bi zbog nacionalnih razlloga stao na tu stranu? Kako god hoćeš , ali motivi su ti....
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 08 tra 2012, 13:27 |
|
|
Bagulin je napisao/la: joe enter je napisao/la: Nije tjedan kajkavizam već bohemizam iliti češka reč "teden" koja je ubačena od strane Šuleka najverovatnije , i onda je ijekavizirana.
Vidiš da ne znaš.
ako je bohemizam uvezen tekar u XIX stoljeću otkud u gradišćanskoj hrvatskoj čakavici u obliku tajedan?? otkud ti uopće primisao da hrvati i prije nisu imali tu riječ sličnu češkoj riječi "teden"? to što ju vi srblji niste imali ili je nemate ili nemate ikakav zapis iste u svojoj jezičnoj povijesti (LOL - vidi mene .... povijest srpskog jezika??? ) ne znači da je i hrvati nisu imali. joe ... ljekić. nije samo to, vec se gradiscanski hrvati sastoje od cakavaca, kajkavaca i stokavaca, tocno kao i danas, to dok nam se susjedi s'time sprdaju, a juzne srbe torlake najnormalnije svrstavaju pod svoje.to je ta dvolicnost, taj kulturni imperijalizam s'kojim su i izprovocirali ustaski pokret.nikad to da shvate.a i bosnjaci su poceli svirati istu pismu, bosanci katolici, hrvatski jezik nakaradni itd.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema Postano: 08 tra 2012, 17:53 |
|
|
joe enter je napisao/la: Nije tjedan kajkavizam već bohemizam iliti češka reč "teden" koja je ubačena od strane Šuleka najverovatnije , i onda je ijekavizirana. Riječ tjedan ušla je u hrvatski jezični standard iz kajkavskoga narječja, u kojem je prethodno već bila korištena. Dakle, riječ je o kajkavizmu. Za tu je činjenicu posve nebitno otkuda izvorno potječe ta riječ i u kojem obliku, odnosno je li uopće točna etimološka teorija koju iznosiš.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|