|
|
Stranica: 6/21.
|
[ 508 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 12 pro 2011, 16:01 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 17:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
snowflake je napisao/la: Pessimus, ne znam, vjerujem da znaš da su Bunjevci (kao narodna grupa) tražili uvođenje bunjevačkog jezika u Vojvodini (de facto ikavice) kako bi kontrirali hrv. udrugama tamo koje su se izborile za priznanje hrvatskog standarda kao službenog jezika. Ma upoznat sam s tim njihovim podvalama. snowflake je napisao/la: No ne znam na izdaje li službeni časopis subotičkog ogranka Matice hrvatske možda kakve priloge na ikavici. Nisam siguran, jedino znam da se zove Klasje naših ravni, ako sam dobro upamtio. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
snowflake
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 12 pro 2011, 16:05 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Dragica88 je napisao/la: Čitala sam nedavno putopis Evlije Čedlebije i njegovo viđenje Beograda u to vrijeme. On navodi neke riječi koje se koriste u govoru među lokalnim stanovništvom te spominje dosta ikavskih riječi. Da li je stvarno tada u Beogradu postojao takav govor ili je on zbog sličnosti pomiješao ikavicu sa ekavicom? Jer ako je postojala ikavica oko Beograda da li to možda otvara neke pretpostavke, da je npr ekavica nastala od ikavice? Ne kažem da jeste, samo kažem kako bi netko mogao steći takav dojam čitajući njegov Putopis. To nema veze sa Beogradom jer kao što znaš ekavica je rasprostranjena i kajkavskim područjima (Slovenija i sjeverozapadna Hrvatska). 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 12 pro 2011, 17:27 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: snowflake je napisao/la: Pessimus, ne znam, vjerujem da znaš da su Bunjevci (kao narodna grupa) tražili uvođenje bunjevačkog jezika u Vojvodini (de facto ikavice) kako bi kontrirali hrv. udrugama tamo koje su se izborile za priznanje hrvatskog standarda kao službenog jezika. Ma upoznat sam s tim njihovim podvalama. snowflake je napisao/la: No ne znam na izdaje li službeni časopis subotičkog ogranka Matice hrvatske možda kakve priloge na ikavici. Nisam siguran, jedino znam da se zove Klasje naših ravni, ako sam dobro upamtio.  Tako je. Pokrenut još "zlatnih tridesetih", kad je nacionalna svijest ovdašnjih hrvata bila na zavidnoj razini. Tragikomično, ta "narodna grupa bunjevaca" polaže vijence pred bistu Blaška Rajića, svećenika koji je cijeli svoj radni vijek (i kao svešteno lice i kao prosvjetitelj, političar) izgarao za svoj katolički, hrvatski puk. Te nebrojeno puta isticao svoje hrvatstvo. Nemaju se oni za šta uhvatiti, pa smišljaju povijest kakva njima odgovara. To su izgleda naši Bošnjaci... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 12 pro 2011, 21:42 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 17:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Nemaju se oni za šta uhvatiti, pa smišljaju povijest kakva njima odgovara. To su izgleda naši Bošnjaci...  
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 13 pro 2011, 11:52 |
|
|
snowflake je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: To nema veze sa Beogradom jer kao što znaš ekavica je rasprostranjena i kajkavskim područjima (Slovenija i sjeverozapadna Hrvatska).  ima određenih izraza u zagorju će uvijek recimo reći, belo ili lepi, a o tome da riječ tisuća ne mogu smisliti suvišno je govoriti, jer kažu da tako govore" prekleti slovenci", u zagorju je oduvijek ilada...
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjesnik
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 07 ruj 2012, 18:53 |
|
|
|
Ja sam iz sjevernje Hercegovine iz Konjica, nisam bas iz Konjica al pripadam Konjickoj opcini, iz Klisa sam, Kliska zupa blizu Butrovic polja, pricamo ijekavicom, a cuo sam da je se nekad i ikavica tu pricala, a za Konjicku zupu to je oduvijek bila ijekavica. U Rami se prica ikavicom a za Jablanicu to vlada ijekavica, a gore za Srednju Bosnu slabo znam o tome, samo znam da oni gori imaju tvrd Bosanski naglasak i pricaju ijekavicom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrvatskiHajduk
|
Naslov: ikavica u hercegovini Postano: 07 stu 2014, 23:47 |
|
|
|
zanima me u kojoj mjeri je danas prisutna ikavica među hrvatima u hercegovini ...?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
protein
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 08 stu 2014, 02:05 |
|
|
|
Prisutna je jos samo kod baba i didova u sredisnjoj Bosni. Ne znam za Hercegovinu.
_________________ The only true national autonomy is the freedom of the individual against the state and society.
Mises
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 08 stu 2014, 11:13 |
|
|
osa je napisao/la: snowflake je napisao/la: ima određenih izraza u zagorju će uvijek recimo reći, belo ili lepi, a o tome da riječ tisuća ne mogu smisliti suvišno je govoriti, jer kažu da tako govore" prekleti slovenci", u zagorju je oduvijek ilada... Među čakavcima ima i čiste ikavice i ikavsko-ekavskog i čistog ekavskog, ai ima i iekavskog. I to tako da su selo do sela. Na primjer: Kastav, Matulji, Viškovo, Drenova sve kod Rieke (čista ekavica ,,belo mleko''), Grobnik kod Rieke (ekavsko ikavski ,,belo mliko''), Klana, Studena, Brgud (ikavski ,,bilo mliko'', čak reču i dilati (delati) za raditi - oni reču kaj mesto ča ali su sejedno čakavci, ko i Buzet). A tamo u okolici Pazina (Gračišće, Lindar još stariji judi govore čakavskom iekavicom ,,bielo mlieko''). Za Istru, okolicu Rieke i otoke se reče da čuvaju najstarije oblike hrvatskog jezika.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 26 ožu 2015, 14:33 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 26 ožu 2015, 18:17 |
|
|
Ceha je napisao/la: Ne znam baš da se ikavska šćakavica govori u srednjoj Bosni, ne znam da se ikavica govori uopće.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 26 ožu 2015, 20:09 |
|
|
|
Ikavica se itekako govori u srednjoj Bosni pogotovo medju nasim starima...
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 26 ožu 2015, 20:18 |
|
|
Tuta je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ne znam baš da se ikavska šćakavica govori u srednjoj Bosni, ne znam da se ikavica govori uopće. turska hrvatska,muslimani
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 27 ožu 2015, 01:29 |
|
|
PCM je napisao/la: Ikavica se itekako govori u srednjoj Bosni pogotovo medju nasim starima... Starima možda, mladima, i malo starijima, generacije iza 1930-ih, nikako ne govore ikavicu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 27 ožu 2015, 01:30 |
|
|
pagan je napisao/la: Tuta je napisao/la: Ne znam baš da se ikavska šćakavica govori u srednjoj Bosni, ne znam da se ikavica govori uopće.
turska hrvatska,muslimani Apsolutno nitko, družim se s stim ljudima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 27 ožu 2015, 07:49 |
|
|
Tuta je napisao/la: pagan je napisao/la: turska hrvatska,muslimani
Apsolutno nitko, družim se s stim ljudima. okolica sanskog mosta
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 27 ožu 2015, 10:26 |
|
|
pagan je napisao/la: Tuta je napisao/la: Apsolutno nitko, družim se s stim ljudima.
okolica sanskog mosta Sanski Most je Krajina, ne znam tamo... govorim o Srednjoj Bosni. Za Cazinčane i njih gore oko Bihaća znam da govore ikavicu. Cazinka krajina i mlađi pričaju na i... u SB nitko.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 27 ožu 2015, 18:05 |
|
|
|
citaj drugi put.turska hrvatska
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 27 ožu 2015, 21:32 |
|
|
pagan je napisao/la: citaj drugi put.turska hrvatska Ti mi onda drugi put ne repliciraj, jer ja od starta govorim o Srednjoj Bosni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 27 ožu 2015, 21:38 |
|
|
Tuta je napisao/la: PCM je napisao/la: Ikavica se itekako govori u srednjoj Bosni pogotovo medju nasim starima... Starima možda, mladima, i malo starijima, generacije iza 1930-ih, nikako ne govore ikavicu. Govore. Jel ti treba crtat ?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 27 ožu 2015, 21:48 |
|
|
PCM je napisao/la: Tuta je napisao/la: Starima možda, mladima, i malo starijima, generacije iza 1930-ih, nikako ne govore ikavicu.
Govore. Jel ti treba crtat ? Čovječe božji, družim se s ljudima iz Novog Travnika, Busovače i Kiseljaka, koji ćeš mi ti kurac crtat?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 27 ožu 2015, 23:22 |
|
|
Tuta je napisao/la: PCM je napisao/la: Govore. Jel ti treba crtat ?
Čovječe božji, družim se s ljudima iz Novog Travnika, Busovače i Kiseljaka, koji ćeš mi ti kurac crtat? Doslovno pola familije mi je otamo... Oces vise prestat srat i pametovat za svaki kurac ili znas bolje od mog oca i djeda?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 28 ožu 2015, 01:27 |
|
|
|
Načelno to su starije karte, i ti govori su govori starijih generacija. No kao što ti kaže PCM, ima toga i sada.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 28 ožu 2015, 10:01 |
|
|
PCM je napisao/la: Tuta je napisao/la: Čovječe božji, družim se s ljudima iz Novog Travnika, Busovače i Kiseljaka, koji ćeš mi ti kurac crtat?
Doslovno pola familije mi je otamo... Oces vise prestat srat i pametovat za svaki kurac ili znas bolje od mog oca i djeda? on sve zna
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 29 ožu 2015, 16:03 |
|
|
PCM je napisao/la: Tuta je napisao/la: Čovječe božji, družim se s ljudima iz Novog Travnika, Busovače i Kiseljaka, koji ćeš mi ti kurac crtat?
Doslovno pola familije mi je otamo... Oces vise prestat srat i pametovat za svaki kurac ili znas bolje od mog oca i djeda? Izgleda da znam bolje.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|