|
|
Stranica: 2/6.
|
[ 130 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 01 lis 2011, 21:17 |
|
|
Andrićev otac je svećenik,fratar...?Zvanično je neki podvornik,nezvanično je svećenik.
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 11:39 |
|
|
emt je napisao/la: Uvijek se velikim ljudima poput Andrića spočitava mnogo što šta. Bez obzira kojem nacionalnom " korpusu "pripadali. Pojedini Bošnjaci ga recimo krive kako ih je omalovažavao u svojim djelima, a ponekad i nedostojno opisivao. Takođe tvrde i da je neke situacije u svojim knjigama opisivao na štetu Bošnjačkog/Muslimanskog naroda. Andrića treba tumačiti isključivo kao umjetnika i majstora pisane riječi. A te opise shvatati kao umjetničku slobodu. Nisam sigurna da tako veliki ljudi poput njega, mogu bilo koga mrziti ili omalovažavati. Jer bi njihova djela izgubila na kvaliteti i "dubini". Nego njihov "pogled" i "shvatanja" su usmjereni vjerovatno prema onim životnim detaljima i zbivanjima koja nama običnim smrtnicima promaknu. Možda su u političke okolnosti takođe imale i ostavile traga.Ali to je jedna već "dublja" polemika. Zato vjerovatno pojedinci imaju taj negativan stav u pogledu njega. I osjećaju se zakinutim u njegovim knjigama. Bože moj, nije čovjek pisao bajke, pa da svi u njima moramo biti sretni, lijepi i zadovoljni. Citat: BIOGRAFIJA
Ivo Andrić je rođen 9.oktobra 1892. u Travniku.Majka ga je još u povoju odnela u Sarajevo,gdje joj je muž službovao.Godine 1894.otac mu umire od tuberkoloze.Majka ga je odnela sestri svoga muža u Višegrad,udatoj za austrijskog žandarmerijskog narednjka sa kojim nije imala dece.Njih dvoje su prihvatili mališana i brinuli se o njemu,u svojoj kući na samoj obali Drine,koja se nalazila u neposrednoj blizini ćuprije Mehmedpaše Sokolovića.
U Višegradu Ivo Andrić pohađa osnovnu školu. U jesen 1903. godine upisuje se u Veliku gimnaziju u Sarajevu, najstariju bosansko-hercegovačku srednju školu. Stanuje s majkom koja radi kao tkalja u obližnjoj fabrici ćilima. Među gimnazijalcima zapažen je kao pripadnik nacionalističke omladine. 24. juna u Velikoj gimnaziji u Sarajevu položio je veliku maturu. Iste godine, 14. oktobra upisuje se na Mudroslovni fakultet Kraljevskog sveučilišta Franje Josipa I u Zagrebu. Dobio je stipendiju Napretka, hrvatskog kulturno-prosvetnog društva iz Sarajeva.
Sarađuje u Hrvatskoj riječi, Hrvatskom pokretu, Savremeniku - objavljuje recenzije o knjigama, zatim pesme i beleške o likovnim izložbama. U Hrvatskom pokretu objavljuje četiri Pisma iz Krakova. 28. juna 1914. saznaje od svog prijatelja Durbešića da je u Sarajevu ubijen Franc Ferdinand, prestolonaslednik a potom napušta Krakov. Vozom stiže u Zagreb, a potom na Rijeku i onda brodom dolazi u Split.
29. jula policija ga hapsi kao pripadnika nacionalno-revolucionarne omladine. 2. jula 1917. pomilovan je i odlazi u Višegrad. Početkom jeseni mobilisan je u vojsku. Godine 1918. iz štampe izlazi Andrićeva prva knjiga Ex Ponto, pesme u prozi.
Ivo Andrić je 12. januara 1923.postavljen za vicekonzula u Gracu. Zatim se seli u Grac i upisuje na Filozofski fakultet. Godine 1928. premešten je za vicekonzula u Poslanstvo u Madridu. Iz Madrida održava veze sa svojim beogradskim, zagrebačkim i sarajevskim prijateljima. Predsednik Republike Poljske 1937. godine odlikuje ga Ordenom Velikog komandira obnovljene Poljske. Godine 1953. prvi put posle II svetkog rata dolazi u Višegrad.
19. Oktobra 1961. list Borba objavljuje da je Ivo Andrić najozbiljnijij kandidat za Nobelovu nagradu za književnost. Sedam dana kasnije Ivi Andriću je dodeljena Nobelova nagrada za književnost. Skupština Kulturno-prosvetne zajednice Srbije odlučuje da se Andriću dodeli Specijalna Vukova nagrada.
Nakon što je oboleo od teškog poremećaja moždanog krvotoka, Ivo Andrić umire 13. Marta 1975. 24. Aprila u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu položena je urna Ive Andrića. Citat: Najznačajnija djela
EX PONTO (1918) NEMIRI (1920) PRIPOVETKE (1924,1931,1936) MOST NA ŽEPI (1925) ANIKINA VREMENA (1931) NA DRINI ĆUPRIJA (1945) TRAVNIČKA HRONIKA (1945) GOSPOĐICA (1947) ZLOSTAVLJANJE (1950) PROKLETA AVLIJA (1954) ASKA I VUK (1960) ŽENA NA KAMENU (1962) JELENA, ŽENA KOJE NEMA (1962)
bosnjake opisivao,koje?
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 13:24 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Zapravo nije Bosnjake nego muslimane, Turke, ali znas vec kako to ide, kad nije jasno sto bi Bosnjaci trebali bit. Da je tad napao nekog Bosnjaka, ne bi niko reagirao... Jer ih nije bilo. Uostalom, spocitavaju mu se pisma, a ne djela. To je otprilike isto kao da neko Junuzu zamjeri za 50-ak godina sto je napisao nesto u privatnoj poruci na forumu.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 13:30 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Zapravo nije Bosnjake nego muslimane, Turke, ali znas vec kako to ide, kad nije jasno sto bi Bosnjaci trebali bit. Da je tad napao nekog Bosnjaka, ne bi niko reagirao... Jer ih nije bilo. Uostalom, spocitavaju mu se pisma, a ne djela. To je otprilike isto kao da neko Junuzu zamjeri za 50-ak godina sto je napisao nesto u privatnoj poruci na forumu. Ja nuisam čitao pisma , ali knjige jesam , i zaista ne znam šta je Andrić u svojim opisima slagao?! , i čime ih je ponizio?!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 13:39 |
|
|
Citat: Zapravo nije Bosnjake nego muslimane, Turke, ali znas vec kako to ide, kad nije jasno sto bi Bosnjaci trebali bit. Prvo lijepi moj Junuze nije jasno kako nas vi kršćani vidite u sadašnjosti :) Jedanput smo Muslimani katolici, drugi put Muslimani pravoslavci, a treći put Turci koji su ostali u BiH poslije odlaska okupatora Nedoumice vladaju na sve strane, pa se ljudi osjećaju prozvani i kad ne bi trebali.Kontaš ti mene ?:D Citat: To je otprilike isto kao da neko Junuzu zamjeri za 50-ak godina sto je napisao nesto u privatnoj poruci na forumu. Nećemo banalizirati, no budeš li dobio Nobelovu za koju godinu moglo bi svašta da se desi. Citat: Ja nuisam čitao pisma , ali knjige jesam , i zaista ne znam šta je Andrić u svojim opisima slagao?! , i čime ih je ponizio?! Joe to je vjerovatno zvog klime u Vojvodini :) Mladi si nadoćeš nadam se
_________________ Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 13:44 |
|
|
Emt@
Šta je zbog klime u Vojvodini , o čemu ti srećice?!
Nego reci šta je slagao Ivo i u čemu je to ponizio Bošnjake,Muslimane,muslimane....?!
Ja zaista ne znam.
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 13:46 |
|
|
joe enter je napisao/la: Emt@
Nego reci šta je slagao Ivo i u čemu je to ponizio Bošnjake,Muslimane,muslimane....?!
Ja zaista ne znam. Gdje ja napisao slagao ?Kopiraj. Nego napisa spočitavaju mu ? Znaš ti razliku između te dvije riječi ? Citat: Pojedini Bošnjaci ga recimo krive kako ih je omalovažavao u svojim djelima, a ponekad i nedostojno opisivao.
Takođe tvrde i da je neke situacije u svojim knjigama opisivao na štetu Bošnjačkog/Muslimanskog naroda.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 13:54 |
|
|
emt je napisao/la: joe enter je napisao/la: Emt@
Ja zaista ne znam. Gdje ja napisao slagao ?Kopiraj. Nego napisa spočitavaju mu ? Znaš ti razliku između te dvije riječi ? Citat: Pojedini Bošnjaci ga recimo krive kako ih je omalovažavao u svojim djelima, a ponekad i nedostojno opisivao.
Takođe tvrde i da je neke situacije u svojim knjigama opisivao na štetu Bošnjačkog/Muslimanskog naroda. Prvo ja se nisam obraćao tebi niti tebi replicirao prvi put , već si se ti mene uhvatila na post Junuzu! I ja sam pitao to uopšte šta je Ivo slagao i kako je to omalovažio Bošnjake čisto zato što provejava ta priča kroz temu i uopšte kod Bošnkjaka. Zato čitaj ti bolje!
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 13:56 |
|
|
Citat: Zato čitaj ti bolje! Šta fali ? Da vam repliciram o jednom trošku [youtube]http://www.dailymotion.com/video/xlffar_ivo-andriy-proba-predstava-studenata-franjevayke-teologije-sarajevo_school[/youtube]
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 16:56 |
|
|
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 17:21 |
|
|
Citat: "Pisanje Ive Andrića Bošnjacima je nanijelo više štete od svih vojski koje su poharale Bosnu", rekao je akademik Muhamed Filipović. A u biti mu najviše zamjere samo jednu rečenicu, u jednom pismu: Citat: Mirošević je svoju zbirku pjesama poslao svome prijatelju Andriću. U pismu, čija se fotokopija čuva u Arhivu A.Z. u Friburgu, Andrić mu se zahvaljuje, pa između ostalog kaže:
“Hvala na poslatim knjigama. Naročito me veseli Tvoja lepa zbirka pesama, u kojoj ima i jedna posvećena meni. Lepo je da se sećaš starog druga i kolege… Mene također ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Beogradu nego u Bosni.
Ivo Andrić" A možda bi se trebalo zapitat zašto je Andrić to napisao. Je li doista i bilo tako? Ako su tadašnji muslimani u Travniku doista bili takvi, tad to nije uvreda nego konstatacija... Kao da ja danas navedem: guši me malograđanština metropolaša...
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 17:24 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ali kad se podmukli Latin posrbi , i stvara svoju književnost na vražjem bratstvu i jedinstvu Srba i Hrvata preko leđa Bonjaka , onda je to nešto ivše od samog đavola i vraga! Tekst je vrhunski , mene za razliku od nekih ovakva ludovanja ne mogu iznervirati već nasmejati do suza. Ne mogu čak i nabrojati gomilu komičnih pasusa , ali prvi je da kako Andrić je namerno izostavio borbu bogumila protiv pokatoličavanja , a posle da je nabijanje nekog seljaka-Srba na kolac zapravo plagirao jer je u stvari bio nabijen musliman na kolac od strane Francuza. Prokleto begovsko kopile , prokleti podmukli Latin , a najgore od svega prokleti sluga zločinačkim Srbima koji su se zajedno sa podmuklim Latinima udružili da unište Bošnjake! p.s E da ovo mi je isto super , kako ga je majka setovala da ne dira u porodicu muslimana , ali on je nije slušao , međutim on ništa nije našao pšogano i zlo u muslimanskoj porodici već naprotiv , iz bog toga je bio besan jer nije kroz i intimu mogao još više da naudi Bošnjacima! Vrh!
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 17:32 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Citat: "Pisanje Ive Andrića Bošnjacima je nanijelo više štete od svih vojski koje su poharale Bosnu", rekao je akademik Muhamed Filipović. A u biti mu najviše zamjere samo jednu rečenicu, u jednom pismu: Citat: Mirošević je svoju zbirku pjesama poslao svome prijatelju Andriću. U pismu, čija se fotokopija čuva u Arhivu A.Z. u Friburgu, Andrić mu se zahvaljuje, pa između ostalog kaže:
“Hvala na poslatim knjigama. Naročito me veseli Tvoja lepa zbirka pesama, u kojoj ima i jedna posvećena meni. Lepo je da se sećaš starog druga i kolege… Mene također ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Beogradu nego u Bosni.
Ivo Andrić" A možda bi se trebalo zapitat zašto je Andrić to napisao. Je li doista i bilo tako? Ako su tadašnji muslimani u Travniku doista bili takvi, tad to nije uvreda nego konstatacija... Kao da ja danas navedem: guši me malograđanština metropolaša... Ma lažu , Andrić jew ko zna šta mislio i na koji način zaista prmišljao o muslimanima van svojih dela , ali da na takav način on složi rečenicu je prosto nemoguće od strane jednog takvog čoveka. Jednostavno takve reči su ispod njegovo nivoa , više su za ovaj forum ! Ja verujem da će i naći šatro fotokopiju tog pisma , kao što su ovi u Hrvatskoj našli fotokopiju telegrama gde Tesla voli srpski rod i svoju domovinu Hrvatsku!
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 17:32 |
|
|
Jadni Joe, ala se oduševio. Junuze, neka si sevap ti je stvarno ovo bilo sa Latinom:) Uljepšao si čovjeku dan.Da si mu poslao golu Severinu spremnu na sve, ne bi čovjek više oduševljenja pokazao.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 17:41 |
|
|
emt je napisao/la: Jadni Joe, ala se oduševio. Junuze, neka si sevap ti je stvarno ovo bilo sa Latinom:) Uljepšao si čovjeku dan.Da si mu poslao golu Severinu spremnu na sve, ne bi se čovjek više oduševljenja pokazao. Tekst jest komičan, najgore je što postoji čitava plejada polu(ne)pismenih mladih Bošnjaka, poput onog Medenog nedavno, koji ovo uzimaju kao aksiom. Mitomanija, koja na našim prostorima završi tako da Andrića nema, nema ulica, škola, ničega. A samim tim nema ni Bosne, barem ne onakve kakvu je ja vidim, a to je i bio cilj ovakvih tekstova, jebiga, sad je već manje smiješno...
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 17:47 |
|
|
emt je napisao/la: Jadni Joe, ala se oduševio. Junuze, neka si sevap ti je stvarno ovo bilo sa Latinom:) Uljepšao si čovjeku dan.Da si mu poslao golu Severinu spremnu na sve, ne bi se čovjek više oduševljenja pokazao. Pa kad volem komendiju!
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59860 Lokacija: DAZP HQ
|
Citat: Andrić bagateliše i prešućuje herojski otpor bosanskih bogumila pokatoličavanju, njihov bezumno hrabri vojni otpor križarskim vojskama, njihovu žilavost u čuvanju svoje vjere koju su oni izvan Bosne nazivali herezom. ovo je za uokvirit. herojski otpor bogumila do neba se ćuo.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
|
|
Citat: Mitomanija, koja na našim prostorima završi tako da Andrića nema, nema ulica, škola, ničega.
Svi mi pomalo bolujemo od ove boljke, no treba odvojiti one koji su "hronično"oboljeli tj, teški neizlječivi slučajevi :) Citat: Pa kad volem komendiju! Ali komedija i Seve ?To se neda uporediti. Da ti nemaš kakvih drugih problema :(
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 02 lis 2011, 18:04 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Zapravo nije Bosnjake nego muslimane, Turke, ali znas vec kako to ide, kad nije jasno sto bi Bosnjaci trebali bit. Da je tad napao nekog Bosnjaka, ne bi niko reagirao... Jer ih nije bilo. Uostalom, spocitavaju mu se pisma, a ne djela. To je otprilike isto kao da neko Junuzu zamjeri za 50-ak godina sto je napisao nesto u privatnoj poruci na forumu. nisam bas naisao na opise "bosnjaka" u njegovim djelima,zato pitam..... mozda grijesim turcima su se izjasnjavali Muslimani ovih krajeva i to sa ponosom...ostali su bili vlasi i kauri tako da jedini predmet andricevih opisivanja mogu biti turci u punom smislu rijeci
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
Lijepi
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 03 lis 2011, 01:04 |
|
|
dudu je napisao/la: Citat: Andrić bagateliše i prešućuje herojski otpor bosanskih bogumila pokatoličavanju, njihov bezumno hrabri vojni otpor križarskim vojskama, njihovu žilavost u čuvanju svoje vjere koju su oni izvan Bosne nazivali herezom. ovo je za uokvirit. herojski otpor bogumila do neba se ćuo. potražio sam autora. to je napisao kemal zukić. pri ruci imam knjigu, pa da prenesem nekoliko zitata: "Prve vijesti o kršćanstvu na tlu Ilirika vezane su za propovjedničku aktivnost apostola Pavla koji je 58. g. kršćanima u Rimu javljao da je krajevima "...od Jeruzalema pa uokolo sve do Ilirika pronio evanđelje Kristovo" (Rim 15,19)" Nedoumica da li je tom prilikom i Ilirik bio uključen u njegov misionarski rad otklonjena je drugom poslanicom koju je apostol Pavao uputio svom učeniku Timoteju: U njoj ga 66. ili 67. g. obavještava da je Tit, jedan od njegovih najbližih suradnika, otišao je u Dalmaciju propovijedati evanđelje (2 Tim 4,10)." "Već od svršetka 3. stoljeća Rimska biskupija i metropolija juridistički raspolaže s Ilirikom. Kratko nakon Milanskog edikta cara Konstatina koji je"...sjedinjenjem političke promišljenosti i ličnog uvjerenja zaključio savez između trona i oltara."" "...rimski biskup je svoju službu u prefekturi Ilirik u 5. i 6. stoljeću obavljao nesmetano pri čemu nije dolazio u konfrontaciju s pravima novoosnovane bizantske biskupije." "...cjelokupan Ilirik je u nadležnosti Zapadne Crkve ostao i dalje čak i za vladavine gotskih vladara." "...krajem 3. st., posredstvom Rima, osnovana je biskupija u Saloni (Solin-kod Splita), koja je kao glavni centar provincije, postala nukleus za dalje širenje kršćanstva. Skoro istovremene su slijedeće biskupije: Siscija, Sirmija, Narona, Epidaur. I ove biskupije su sigurno kao i prethodne odigrale značajnu ulogu u širenju kršćanstva u njihovom zaleđu koje se znatnim dijelom podudaralo sa teritorijima koji danas pripadaju Bosni i Hercegovini." "Iz akata koncila održanih 530 i 533 saznajemo za četiri biskupije izravno vezane za tlo Bosne i Hercegovine: bestoensis, martaritana, baloensis, sersenterensis." ( o ovome postoje iscrpni arheološki nalazi, npr. bazilika u Cimu kod Mostara 4. i 5. st., bazilika kod Zenice, početak 6, st. itd. itd.) "Bosansku biskupiju, u svom "Ljetopisu", spominje pop Dukljanin u kontekstu duvanjskog sabora 879/880." "Početkom 11. st. Bosna, već poznata kao banovinam našla se u interesnoj sferi ugarsko-hrvatske krune, a crkveno opet u nadležnosti Splita. Bosna i dalje ostaje "...jedinstvena katolička zemlja, a njen biskup sufragan splitske mitropolije." Nakon što je primila vijest o pojavi krivovjerja u Bosni, Rimska kurija je alarmirala bosanske crkvene i političke susjede . katoličke biskupe i ugarskohrvatske kraljeve. Započinju crkveni i politički pritisci na Bosnu. Ban Kulin odupire se tim pritiscima diplomatskim putem. On predlaže da papa pošalje svoga legata u Bosnu, koji će ispitati bosanske crkvene prilike, Rimska kurija prihvaća prijedlog i u Bosnu stiže kao papin legat Ivan de Casamaris. Papin legat sastaje se s predstavnicima bosanskih krstjana na Bilinom polju kod današnje Zenice, gdje se bosanski krstjani u njegovoj nazočnosti 8. travnja 1203. g. svečano odriču svih hereza zbog kojih su optuženi, ispovijedaju odanost Rimskoj Crkvi te šalju svoje izaslanike ugarsko-hrvatskom kralju Emeriku, da pred njim ponove tu svoju bilinopoljsku abjuraciju." To je 15 stoljeća kršćanstva na Balkanu, prije nego se pojavio turčin i donjeo sa sobom i islam. Hrvat, Srb, "dobri Bošnjak", Makedonac, Crnogorac, sve kršćanin do kršćanina. Nakon 400 stotine godina turskog zuluma, nemaš ti bolan pravo da mi pričaš o krstjanima. Tvoj duh je u islamskoj Turskoj. Dobro je rekao Ivan Lovrenović..."Srednji vijek nije lijek". Ne moš se ti mjerit s mojim identitetom. Znaš zašto.
_________________ Old Fridolin: Ali minimalno, da imamo pravo birati svoje kandidate mi sami. BORG Pakšu Bosnensis: Gdje je to pravo i na cemu se temelji? Jel dovoljno nesto zeljeti da bi bilo pravo?
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 03 lis 2011, 08:24 |
|
|
Pitanje je: Ako su tako 'erojski čuvali svoju viru, što bi s njom kad islam dojde, bit će da da su ovi bili malo okrutniji, uvjerljiviji...
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 03 lis 2011, 11:08 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Pročitao sam dio postova i neke stvari doista ne razumijem, to natezanje oko Andrića. Navest ću stoga nekoliko opaski koje su podkrijepljene, a ne samo impresije.
+ Andrić je hrvatskog porijekla i dio je ranih djela napisao na hrvatskom. Po tom on spada i u hrvatsku književnost.
+ no, on je i nacionalni renegat koji je svjesno ušao u korpus srpske književnosti, i tamo napisao većinu djela. Radio je na promicanju srpske ideologije, a u esejima je vidljivo da je njegov diskurz bio srpski, a ne samo nehrvatski, nego često antihrvatski. Vidi se to po kulturnopovijesnim komentarima, po nizu stvari. Ne da mi se raspisivati.
+ ne znam po čemu bi Andrić bio reprezentant Hrvata u BH i njihove navodne zbunjenosti. Od značajnijih autora, Hrvati (katolici) iz BH su, u 20. st., Jakša Kušan, Vitomir Lukić, lingvist Dalibor Brozović (spiritus movens Hrvatske enciklopedije BiH), Tomislav Ladan, Anđelko Vuletić, Veselko Koroman, braća Šimić,... Koliko znam, od 1900. do 2010.- jedino se Andrić kulturno posrbio, a da je Hrvat. Hoću reći- nije on nikakav ogledni primjerak. On je prešao na drugu stranu, i to je to.
+ Andrić je bio obrazovana i uljuđena osoba, znao je njemački, francuski, talijanski, španjolski, pratio je literaturu itd. U ponašanju je bio gospodin i suzdržan, meni osobno simpatičan.
+ no, u pogledu njegovog optiranja za Beograd bar su dvije stvari dosta jasne, i o njima se i prije pisalo- ne vidim zašto se to sad rijetko spominje:
a) u Zg poslije 1. svj. rata Andrić pored Krležine vulkanske osobnosti nije imao što tražiti. Točno je da je dio onoga što je Krleža napisao 1918-1925. slabije vrijednosti, i većinu je velikih djela dao kasnije. No, visokom retorikom i utjecajem djela- Krleža se odmah nametnuo u kraljevini Jugoslaviji kao nasporni broj 1. među piscima, pa je Andrić otišao u Bg jer bi bio uz Krležu broj 2. i Tin Ujević je iz nekih sličnih razloga veći dio 20-ih i 30-ih godina proveo u Beogradu, Sarajevu i sl.
b) Andrić je bolovao na plućima, a veza prek oAlaupovića, koji mu je osigurao diplomatsku karijeru u mediteranskim zemljama i liječenje, vjerojatno mu je spasla život. U Zagrebu bi možda skončao od tuberkuloze. + glede Zagreba, točno je da u tom gradu postoji jedan malograđanski sloj koji gleda na BH "von oben". No, isto je tako točno da u BG dobar dio, zbog indoktrinacije, gleda na BH kao na srpsku zemlju- isto kao na Milanovac ili Smederevo- a Hrvat koji ide u takvu sredinu pristaje na to da sudjeluje u velikosrpskim projektima, što se Andriću i dogodilo. Isto je istina da je Zagreb po kulturnim značajkama nešto drugačiji (na stranu malograđanština). Vjerojatno je Beograd bliži Sarajevu zbog tog što je bio pod Turcima, pa je ostalo dosta turštine, orijentalizma i ostalog.
Andrić nije u svojim djelima opisivao ni promišljao hrvatsku sudbinu. Od pisaca sličnoga podneblja i tematike, Aralica jest, a i neki drugi, dok je od drugih Krleža upravo bolovao od hrvatstva.
Mislim da je racionalni pristup priznati da je Andrić u svojim ranijim djelima dio hrvatske književnosti, no, srpskim jezikom pisana "Ćuprija", "Gospođica" i "Travnička hronika"- to nisu. Dobar post, Hroboatos. No možda je stvar u tome da su ovi koje spominješ, a koje sam spomenula i ja većinom pjesnici i stoga u ovom dobu nenaklonjenom poeziji nisu reprezentativni za širu publiku. A proza je inače pogodnija za ispisivanje toposa, sage o nekom mjestu. Pogotovo roman, to mu je jedna od funkcija. Ja polemiziram s viđenjem nekih da je Andrić neka kvintesencija, bit, glas Bosne i njenih Hrvata pa ako razumiješ njega, ne razumiješ ni njih. Takvu ekskluzivnu poziciju on ne zaslužuje. 2. Ovo u svezi Zagreba i Andrića, složila bih se. Iako Andrić i A. B. Šimić su tamo u relativno isto vrijeme, kreću se u istim krugovima i doživljaj toga grada im je kompletno drukčiji. Barem ako je suditi po onom što se može iščitati iz Šimićevog djela i biografskih podataka. Doživljavanje von oben nije karakteristika toliko Zagreba koliko hrv.elite, a izravno proizlazi iz prekinutosti kulturnih veza između Hrvatske i BiH. Recimo status bosančice, uvijek se kaže da je ona jedno od triju hrv. pisama, a u praksi je zanemarena. Isto je sa statusom bosanske franjevačke književnosti unutar hrv. književnosti kao cjeline. Pitanja iza toga su kompleksnija, a svode se na: Što je nama Bosansko kraljevstvo, kakve su veze između Hrvatske i Bosne u srednjem vijeku, čini li to Kraljevstvo integralni dio hrv. kulture, te što su nam uopće BiH Hrvati. To su pitanja na koja različiti hrv. intelektualci imaju različite odgovore. 3. O Andrićevom mjestu u nacionalnoj književnosti, njegovoj rubnoj pripadnosti je točno. 4. Zanimljivo da spominješ Aralicu i Jergovića, obojicu A. nastavljača, koji se ne mogu podnijeti, baš se pitam zašto.
|
|
Vrh |
|
|
Lijepi
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 03 lis 2011, 11:41 |
|
|
zato što je prvi čovjek, a drugi je glumac.
_________________ Old Fridolin: Ali minimalno, da imamo pravo birati svoje kandidate mi sami. BORG Pakšu Bosnensis: Gdje je to pravo i na cemu se temelji? Jel dovoljno nesto zeljeti da bi bilo pravo?
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 03 lis 2011, 11:42 |
|
|
sioux111 je napisao/la: Dobro, mora se reći, naporna suprotnost ovjenčana Nobelom, no to me nekako ne impresionira. Zanimljiv upis i u biti poklapa se sa onim što sam odgovarao junuzu koji je pokrenuo ovu temu... Gledaj znaš zašto ja volim Andrića... baš zato što razbija one stereotipe o prelijepoj, prekrasnoj, voljenoj ili ne znam kakvoj zemljici Bosni gdje se narodi vole i gdje su se uvijek volili... gdje je sve od iskona nekako uzvišeno, gdje su ljudi ma melem živi (naravno ovo banaliziram do bola) Andrić nas opisiva onakve kakvi jesmo, kukavice, spletkaroši, koruptivni, zlikovci sa tragičnom prošlošću i sumnjivom budućnosti... surovo nego šta ... i tekako surovo... a ovamo se prodajemo kao ne znam ni ja što... treba biti iskren i reći da Hvala što nam govorite istinu gospon Ivo takvi smo nažalost. e sad to povežite sa onom donacijom sa knjižnice i kulturu što je dao. Par moji sugovornika su imali prilike da ga upoznaju i kontaktiraju sa njim su ga upravo opisali takvim. U biti da se radi o jednom tihom , preopreznom liku ma skoro mračnjaku iz kojeg sipaju tumačenja raznih povijesni crtica, prepun neke mudrosti i želje da podari savjet koji se sastoji od savijeta tipa "samo nas prosvijećenost može spasiti i to od nas samih i naše sudbine... NE znam zašto i sam vjerujem u ovo...stvarno ovo sve ide lošim putem (ova današnja situacija)... pa sad volio bi da nisam u pravu i da je Andrić bezveze lik koji je onako preko masonske štele dobio tu Nobelovu nagradu sioux111 je napisao/la: Gledaj znaš zašto ja volim Andrića... baš zato što razbija one stereotipe o prelijepoj, prekrasnoj, voljenoj ili ne znam kakvoj zemljici Bosni gdje se narodi vole i gdje su se uvijek volili... gdje je sve od iskona nekako uzvišeno, gdje su ljudi ma melem živi (naravno ovo banaliziram do bola) Andrić nas opisiva onakve kakvi jesmo, kukavice, spletkaroši, koruptivni, zlikovci sa tragičnom prošlošću i sumnjivom budućnosti... surovo nego šta ... i tekako surovo... a ovamo se prodajemo kao ne znam ni ja što Znam ja to, sioux. No ipak, previše je to mračno. Pogotovo za kvintesenciju, bit, duh nekog mjesta ili toposa. Jer Andrićevi romani ciljaju na to da budu svevremenska slika. Da obuhvate cjelinu, vremensku i prostornu, a od toga pomaka nema. Osim toga, prešao je u mit i to ga čini dosadnim. Što se književnih kvaliteta tiče, o njima nikad nisam imala visoko mišljenje. No, kako rekoh, pročitat ću ga ponovno, pa ćemo vidjeti... sioux111 je napisao/la: i da je Andrić bezveze lik koji je onako preko masonske štele dobio tu Nobelovu nagradu S Nobelovom nagradom je zanimljivo. Neki veliki umjetnici su je dobili, a neki ne. Slično kao s Oskarom. Puno se toga vrti oko mode, komercijale, politike.. Kažem to načelno, ne referirajući se sad nužno na Andrića... Ali kod umjetnosti najbolji prosuditelj je vrijeme i čitatelji.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 03 lis 2011, 13:48 |
|
|
Zaista je komično kako neki od Hrvata vole da kroz svoju novokomponovanu hrvatsku prizmu hoće sagledati Andrića i na taj način ga prisvoji sebi. Najsmešnije je kad kažu da je prvi opus od njega hrvatski a kasniji je jugoslavensko-srpski. Da mi lepo onda iskopamo Andrića , pa Hrvatima idu kosti nogu i 7-8 rebara , a Srbima ostalo , dok Bošnjacima u sukcesiji zemnih ostataka Iva ne ostaje ništa , jedno ako se se Srbi i Hrvati dogovore pa im daju trtičnu kost. Onaj koji prisvaja Andrića mora se pomiriti sa onim što je bio , a to je njegovo jugoslovensko opredeljenje , i ne samo to nego ako prisvajaju njega , onda moraju još sijaset drugih likova da stave u svoj asortiman hrvatskih pisaca,pesnika,... , jer ne može se selektivno uzimati šta te volja i sve to propuštati kroz svoju nacionaqlnu cedaljku koja ne dozvoljava da prođe mnogo likova samo zato što se ne uklapaju u moderno hrvatsko shvatanje nacije koje je isključivo antijugoslovensko i antisrpsko. Međutim Andrić je ipka nobelovac pa se ne odriču tek tako njega , pa se zato ide do onih ludih granica sakaćenja njegovo opusa tako što ga se deli po hrvatskom i po srpskom nahođenju. Slično je sa Teslom , da nije tako veliki hrvatska nacionalna klika bi ga rutinski odbacila , ali jbg preveliki je da bi to uradila , pa je odna smislila onu najveću budalaštinu na svetu oko telegrama gde on je on ponosan na srpsko poreklo i na hrvatsku domovinu. Znači trebalo je bukvalno izmisliti takvu priču da bi se nacionalna klika zadovoljila i narodu lakše pao na dušu čovek koji je jugoslovenski orjentisan bio.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|