HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 lis 2025, 14:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 930 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 38  Sljedeća

Srbi, Hrvati, (tzv.) Bošnjaci i (tzv.) Crnogorci govore...
jednim jezikom 36%  36%  [ 27 ]
dvama jezicima 32%  32%  [ 24 ]
trima jezicima 5%  5%  [ 4 ]
četirima jezicima 26%  26%  [ 19 ]
Ukupno glasova : 74
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Južnoslavenski jezici
PostPostano: 23 svi 2015, 10:52 

Zadar1993 je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Kojim jezikom govori srpski seljak iz okolice Tuzle i po čemu mu je jezik različit od hrvatskog susjeda?

Hrvati u BiH općenito govore sa daleko više srbizama jer se srpski i proturao u vrijeme Juge u BiH za razliku od RH. Dakle isto atavizam propale države. Stvaranjem obrazovne autonomije kroz županije to će se promijeniti.
Blic je dobro primijetio. Ja razumijem i kajkavce i čakavce i zapadne štokavce. Srbe govornike štokavskog čak i u mom kraju (npr. One kod Gračaca) mi je teže razumjeti, o pravoj istočnoj štokavici i torlačkom ne treba ni pričati. Dakle molim lijepo bez prosipanja.

Uzmi primjer ljude od 80+, po čemu im se razlikuje govor? Ni po čemu. Govore isti jezik. Ne znam otkuda si ti, ali uzet ću da si npr blizu bivše RSK. Kojim jezikom govore ili su govorili Srbi u Krajini i je li se taj jezik razlikovao od Hrvata, njihovih susjeda?

Lakše razumiješ kajkavce od Srba?! E ovo ti ne vjerujem.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 10:56 

I jednu stvar da velim, ako bi netko spominjao velikosrpstvo ili nešto slično. Kad je Vuk Karadžić šetao po Bosni, Dalmaciji itd., normalno, čovjek vidio da ljudi govore isti jezik kao i on, i zaključio da govore srpski. Isto bi tako neki Hrvat zaključio da svi u BiH govore hrvatski, što i jest bio slučaj.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 11:19 

Tuta je napisao/la:
Hunter je napisao/la:

Bez jezika nema ni naroda.

Zato ti izmišljaš jezike? Šta ako je jezik izmišljen, je li i narod onda veštački stvoren u Vatikanu? =))

Škoti, Irci, Englezi, Velšani, Amerikanci, Australci govore jednim jezikom, pa su različiti narodi. I čemu ta glupa potreba da se što više razlikujemo od Srba?

Kojim jezikom govori srpski seljak iz okolice Tuzle i po čemu mu je jezik različit od hrvatskog susjeda?

E tu si pokopao sam sebe, jerbo taj jezik kojim govore Englezi, Australci, Amerikanci it.d. se zove samo englezki, a ne englezko-australsko-američki-... Tako da te ja još jednom liepo i uljuđeno pitam da mi pojasniš na osnovu čega bi ti uveo u naziv za hrvatski jezik i srbski naziv?
Malo tko želi na silu raditi razliku na račun Srba, jerbo Hrvati zajamčeno nisu ti koji su zaslužni za smanjenje te razlike, već jednostavno treba sve nazivati svojim pravim imenom, a pravo ime za hrvatski jezik s obzirom na bilo koje činjenice jest samo hrvatski jezik.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 11:23 

dane-croatia je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Zato ti izmišljaš jezike? Šta ako je jezik izmišljen, je li i narod onda veštački stvoren u Vatikanu? =))

Škoti, Irci, Englezi, Velšani, Amerikanci, Australci govore jednim jezikom, pa su različiti narodi. I čemu ta glupa potreba da se što više razlikujemo od Srba?

E tu si pokopao sam sebe, jerbo taj jezik kojim govore Englezi, Australci, Amerikanci it.d. se zove samo englezki, a ne englezko-australsko-američki-... Tako da te ja još jednom liepo i uljuđeno pitam da mi pojasniš na osnovu čega bi ti uveo u naziv za hrvatski jezik i srbski naziv?
Malo tko želi na silu raditi razliku na račun Srba, jerbo Hrvati zajamčeno nisu ti koji su zaslužni za smanjenje te razlike, već jednostavno treba sve nazivati svojim pravim imenom, a pravo ime za hrvatski jezik s obzirom na bilo koje činjenice jest samo hrvatski jezik.

Ево видиш, ја чак лакше читам српску ћирилицу од твог писања. Ја ти ево већ трећи пут говорим, ти свој језик зови како хоћеш, али ради се, лингвистички, о једном језику. Имаш сличан примјер у Индији, гдје хиндуси (Индијци) говоре хинду, а муслимани (Пакистанци) урду, али ради се о истим језицима. Нитко теби не брани да свој језик зовеш како ти драго. Машио си поанту. Имање заједничког језика не угрожава ничији национални идентитет, то је пресеравање. Признати да ми и Срби говоримо један језик, не значи бити мање Хрват.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 11:42 

Tuta je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:
Hrvati u BiH općenito govore sa daleko više srbizama jer se srpski i proturao u vrijeme Juge u BiH za razliku od RH. Dakle isto atavizam propale države. Stvaranjem obrazovne autonomije kroz županije to će se promijeniti.
Blic je dobro primijetio. Ja razumijem i kajkavce i čakavce i zapadne štokavce. Srbe govornike štokavskog čak i u mom kraju (npr. One kod Gračaca) mi je teže razumjeti, o pravoj istočnoj štokavici i torlačkom ne treba ni pričati. Dakle molim lijepo bez prosipanja.

Uzmi primjer ljude od 80+, po čemu im se razlikuje govor? Ni po čemu. Govore isti jezik. Ne znam otkuda si ti, ali uzet ću da si npr blizu bivše RSK. Kojim jezikom govore ili su govorili Srbi u Krajini i je li se taj jezik razlikovao od Hrvata, njihovih susjeda?

Pa gle kao prvo okružen sam kajkavcima već 4 godine te ih itekako razumijem. Ne mogu isto reći i za istočne susjede.
Sa druge strane Srbe sa područja tzv. Rsk kad krenu pričati je teško razumjeti jer ubacuju riječi koje ne postoje u hrvatskom jeziku , a oni ih obično baštine iz starog srpskog crkvenoslavenskog jezika (npr. so), griješe u padežima za popizditi te ih često moram zamoliti da ponove neku rečenicu, jako sporo.
Ukratko ako si ikad pratio onu stranicu "Vlade RSK" koja je čista zajebancija na njih imaš dosta dobar prikaz kako ti oni govore u dalmatinskom zaleđu.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 11:57 

Zadar1993 je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Pa gle kao prvo okružen sam kajkavcima već 4 godine te ih itekako razumijem. Ne mogu isto reći i za istočne susjede.
Sa druge strane Srbe sa područja tzv. Rsk kad krenu pričati je teško razumjeti jer ubacuju riječi koje ne postoje u hrvatskom jeziku , a oni ih obično baštine iz starog srpskog crkvenoslavenskog jezika (npr. so), griješe u padežima za popizditi te ih često moram zamoliti da ponove neku rečenicu, jako sporo.
Ukratko ako si ikad pratio onu stranicu "Vlade RSK" koja je čista zajebancija na njih imaš dosta dobar prikaz kako ti oni govore u dalmatinskom zaleđu.

Mlogo pratim rad Vlade RSK =)) Ali mislim da je to "so" njihova zajebancija. Imam dijelom korijene iz Sinjske krajine, doduše moji su Hrvati, ali kad čujem one ratne snimke krajiških vojnika, pričaju isto moji rođaci u Sinju.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 12:26 

Jebatga ja svako ljeto imam kontakt sa Srbima područja tzv. Krajine jer volim obići vrila rijeka kao i one vukojebine u okolici Knina, ako si gledao snimke sa ratišta kraj Vrlike i Cetine onda nije čudo ti Srbi su ipak govorili hrvatskim za razliku od ovih sjeverno od Knina. Teško ih je razumijeti. Nije taj "so" tako neuobičajen, a o padežim ne treba govoriti to im je nepoznanica.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 12:38 

Usporedi stare spiske.
Mislim da su Srbi vise preuzeli hrvatskoga nego obrnuto.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 13:27 

Pa to je jasno. Današnji srpski se dobrim dijelom temelji na kombinaciji hrvatske renesansne književnosti od Dubrovnika do Zadra sa značajnim uplivom vojvođanskog i starocrkvenoslavenskog. Kroatizacija srpskog jezika je recimo u Vojvodini vidljiva i danas gdje se u srpski jezik preuzimaju hrvatske novotvorenice, poput očevidnika i osjećajnika.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 14:11 

Zadar1993 je napisao/la:
Pa to je jasno. Današnji srpski se dobrim dijelom temelji na kombinaciji hrvatske renesansne književnosti od Dubrovnika do Zadra sa značajnim uplivom vojvođanskog i starocrkvenoslavenskog. Kroatizacija srpskog jezika je recimo u Vojvodini vidljiva i danas gdje se u srpski jezik preuzimaju hrvatske novotvorenice, poput očevidnika i osjećajnika.

Danasnji srpski standard se temelji na narodnom govoru, na dva srodna novostokavska dijalekta - vojvodjansko-sumadijskom (ekavskom) i istocnohercegovackom (ijekavskom), kojima od rodjenja govori velika vecina Srba, tj. ne susrece se prvi put sa njima tek u skoli.

A ova lupetanja oko "ocevidnika" i "osjecajnika" ne treba ni komentarisati.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 14:26 

Dominiramo i ne mislimo stati. Neki se samo jos nisu priviknuli na to.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 14:48 

eto vam na, sad ste dobili svoje.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 15:30 

LOL preuzimaju hrvatski leksik gdje stignu, uključujući i hrvatske novotvorenice (koje prvo ismijavaju a onda preuzimaju jer nemaju vlastite), no to su gluposti o kojima ne treba ni govoriti. Lijepo ti je glazbenik rekao na onoj drugoj temi: samo vjeruj u to :zubati .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 16:28 

Zadar1993 je napisao/la:
LOL preuzimaju hrvatski leksik gdje stignu, uključujući i hrvatske novotvorenice (koje prvo ismijavaju a onda preuzimaju jer nemaju vlastite), no to su gluposti o kojima ne treba ni govoriti. Lijepo ti je glazbenik rekao na onoj drugoj temi: samo vjeruj u to :zubati .

I onda reci da ne pričamo isti jezik...

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 16:54 

Pa ne pričamo. To što preuzimaju dosta hrvatskih novotvorenica ne znači ni izbliza istovjetnost leksika, pogotovo ukoliko primjetiš koliko leksika im čine ofrlje asimilirane strane riječi. O gramatičkoj razlici ne treba ni pričati . Tebi doduše je to teško shvatljivo jer ste vi u BiH dugo učili isključivo srpski jezik kroz obrazovne institucije SrBiH pa je vaš jezik u mnogočemu daleko od standardnog hrvatskog jezika, no to se mijenja kroz generacije pa će tako sljedeće generacije koje odmalena uče isključivo hrvatski u školama govoriti puno bliže hrvatskom standardnom jeziku od vašeg trenutnog, a generacija čiji će roditelji biti ovi koji sada uče hrvatski u školama će govoriti čistim hrvatskim standardnim jezikom te ćemo se tako riješiti tog orijentalnog atavizma koji se usadio u dio hrvatskog narodnog tkiva u vrijeme krepale državne tvorevine.

Ukratko umjesto da tu mudruješ protivno zaključku većine domaćih i stranih lingvista o jednom jeziku budi sretan što će se pred tvojim očima buduće hrvatske generacije očistiti od tog balkanskog atavizma kojom si i ti inficiran :D

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 20:56 

Zadre, morate se malo potruditi da modifikujete hrvatski standard, sve sto pises mi je razumljivo. :blush

Nego, nesto razmisljam, kako se cakavska i kajkavska djeca u skoli muce kad im namecete ovu stokavsku ijekavicu. Nije im lako. Jedan jezik uce kod kuce, a drugi im namece drzava. :neznam

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 21:11 

Vujadin je napisao/la:
Zadre, morate se malo potruditi da modifikujete hrvatski standard, sve sto pises mi je razumljivo. :blush

Nego, nesto razmisljam, kako se cakavska i kajkavska djeca u skoli muce kad im namecete ovu stokavsku ijekavicu. Nije im lako. Jedan jezik uce kod kuce, a drugi im namece drzava. :neznam

Pitaj se kako sopska,vlaska i torlacka "djeca" uce standardni srpski.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 21:14 

Kao i srpskoj djeci padeži koje im nameće država :zubati ?

Dapače, čakavci i kajkavci vrlo dobro razumiju standardni, a s obzirom da sam dosta vremena djetinstva provodio u čakavskom kraju svoga djeda znam koliko se dobro razumije.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 21:16 

Vujadin je napisao/la:

Uopce se ne muce oko toga.Najveci problem su im meko i tvrdo c

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 21:16 

Bilic07 je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Uz svo postvanje prema njima, ipak predstavljaju manji dio srpskog naroda.

A ko kod vas prica od rodjenja standardom? Dubrovnik i ono sto je ostalo Srba u Hrvatskoj.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 21:24 

Vujadin je napisao/la:
Bilic07 je napisao/la:

A ko kod vas prica od rodjenja standardom? Dubrovnik i ono sto je ostalo Srba u Hrvatskoj.

Ne vjerujem da predsstavljaju manji dio naroda. Vlasi su svi Srbi iz RS, RH plus onih 250 000 Krajisnika u Srbiji. Citav istok uze Srbije je torlacki. To nije malo.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 21:30 

Vujadin je napisao/la:
Bilic07 je napisao/la:

A npr. Slavonija :kava

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 21:32 

yayo je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Ne vjerujem da predsstavljaju manji dio naroda. Vlasi su svi Srbi iz RS, RH plus onih 250 000 Krajisnika u Srbiji. Citav istok uze Srbije je torlacki. To nije malo.

Vidi ovu budalu. :ucelo

Ja "vlah" govorim govorom Vuka Karadzica koji je uzeo svoj i moj novostokavski govor za standardni srpski.

Sta se javljas na tematiku kad nemas pojma.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 21:33 

Bilic07 je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Srbi ijekavci, Hrvati ikavci. Nametnuto i jezicki asimilirano u ijekavicu.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 21:42 

Vujadin je napisao/la:
Bilic07 je napisao/la:

Srbi ijekavci, Hrvati ikavci. Nametnuto i jezicki asimilirano u ijekavicu.

Vidim da cesto prolazis Slavonijom.
Pusti te price kako je Dubrovnik gravitirao prema turskoj kasabi Trebinje i sve srpsko preuzeo.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 930 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 38  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: