|
|
Stranica: 5/5.
|
[ 108 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
MiB
|
Naslov: Re: Tetoviranje katolika u Bosni i Hercegovini Postano: 16 vel 2026, 22:59 |
|
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: Moja baka mi je pričala da su tada turski zapovjednici (age) i viši časnici imali pravo prvi spavati s mladenkom za prvu bračnu noć.. I tako kao produkt silovanja rađala se djeca koja po crkvenim propisima nisu mogla biti krštena. Tako nastadoše loze Agići, Pašići, Hodžići,... i dan danas nose prezimena po onome ko im je silovao pra-pra babu.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Tetoviranje katolika u Bosni i Hercegovini Postano: Jučer, , 09:03 |
|
|
novem je napisao/la: sejdo.komsoglu je napisao/la: Moja baka mi je pričala da su tada turski zapovjednici (age) i viši časnici imali pravo prvi spavati s mladenkom za prvu bračnu noć. Zbog toga je postojala tradicija da se svi vjenčaju istog dana iz sela, jer aga nije mogao spavati sa svim ženama u isto vrijeme.
Također su na svoja tijela tetovirali križeve kako bi se zaštitili, jer je aga to smatrao odvratnim i nečistim. Davno sam gledao jedan dokumentarac iz 1960tih, gdje je se, mislim u Kraljevoj Sutjesci, izvodio crkveni obred kolektivnog vjenčanja. Vjerojatno se taj običaj daleko održao. Možda kasnije zbog financijskih razloga. Da, baka je spominjala Kraljevu Sutjesku.
_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Tetoviranje katolika u Bosni i Hercegovini Postano: Jučer, , 09:20 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28534 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: Moja baka mi je pričala da su tada turski zapovjednici (age) i viši časnici imali pravo prvi spavati s mladenkom za prvu bračnu noć. Zbog toga je postojala tradicija da se svi vjenčaju istog dana iz sela, jer aga nije mogao spavati sa svim ženama u isto vrijeme.
Poanta je bila da kad imaš desetine svatova na jednom mjestu onda pred tolikom brojnošću ni aga ne može glumiti silnika. Mada, pitanje je koliko je ius prima noctis u biti bila stvarnost a koliko tek antiturska propaganda. Tj ako je i formalno postojalo to pravo nju je koristio/pokušao koristiti samo najgorih 1% aga i to jednom u 5 godina.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Tetoviranje katolika u Bosni i Hercegovini Postano: Jučer, , 09:36 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 88829 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Bobovac je napisao/la: sejdo.komsoglu je napisao/la: Moja baka mi je pričala da su tada turski zapovjednici (age) i viši časnici imali pravo prvi spavati s mladenkom za prvu bračnu noć. Zbog toga je postojala tradicija da se svi vjenčaju istog dana iz sela, jer aga nije mogao spavati sa svim ženama u isto vrijeme.
Poanta je bila da kad imaš desetine svatova na jednom mjestu onda pred tolikom brojnošću ni aga ne može glumiti silnika. Mada, pitanje je koliko je ius prima noctis u biti bila stvarnost a koliko tek antiturska propaganda. Tj ako je i formalno postojalo to pravo nju je koristio/pokušao koristiti samo najgorih 1% aga i to jednom u 5 godina. Nad crnkinjama su robovlasnici koristili nerijetko slično "pravo". Oko 20% europskih gena u afroamerikance je većinom ušlo kroz silovanje, zato kad istražuju DNA pretke nije im obično radost identificirati bijele pretke, jer je to često robovlasnik i silovatelj. Tamo je to bilo daleko mračije, jer su robovi popisivani i tretirani kao stoka (cattle), a vlasnici su robove i kontrolirano razmnožavali na taj način, slično kao i krave i konje. Prodavali na aukcijama stoke, ostavljali u nasljedstvo uz oznaku koliko dolara svaki vrijedi. Potpuna dehumanizacija.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Tetoviranje katolika u Bosni i Hercegovini Postano: Jučer, , 09:40 |
|
|
|
Ima vise razloga za ta kolektivna vjencanja u proslosti. Nekad davno moguce je da su iz toga razloga postojala kasnije su se dogadjala iz cisto prakticnih razloga. Prvo jer se zenilo obicno u zimu. Ljetna vjencanja su bila rjetka.
Druga stvar cak i zima nije dugo trajala zbog pokornickih vremena. U adventu se nije vjencavalo kao ni u korizmi plus tri pretkorizmene nedjelje u proslosti koje su bile uvod u korizmu. To prakticki znaci da si se mogao vjencati oko svete Kate 25.11 tko je uspio i drugi termin u pokladno vrijeme koje je takodjer kratko trajalo 2-3 nedjelje.
Treca stvar: nije se vjencavalo svakim danom kao danas vec vecinom srijedom.
Cetvrta stvar nedostatak svecenika odnosno zupe su bile teritorijalno ogromne i jedan do dva svecenika su opsluzivali veliki broj sela i ogroman broj vjernika
Sve to je smanjivalo mogucnost dana za vjencanje sto je otezavalo naravno jednostruka vjencanja
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Tetoviranje katolika u Bosni i Hercegovini Postano: Jučer, , 09:43 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 88829 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
A možda je i ušteda.
Nije se imalo za toliko žderati i pijančevati, pogotovo ne to ponoviti za 500 uzvanika, vjenčanja su bila česta zbog nataliteta i mlade populacije.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Tetoviranje katolika u Bosni i Hercegovini Postano: Jučer, , 09:44 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: A možda je i ušteda.
Nije se imalo za toliko žderati i pijančevati, pogotovo ne to ponoviti za 500 uzvanika, vjenčanja su bila česta zbog nataliteta i mlade populacije. Stare svadbe ni nisu imale 500 uzvanika. To je moderni turski obicaj kod Hrvata koji se pojavio nakon zadnjeg rata Stara vjencanja nisu imala vise od 20-30 uzvanika Mladini roditelji npr. uopce nisu isli na svadbu. Isao je samo jedan od brace ili netko koga roditelji posalju
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Tetoviranje katolika u Bosni i Hercegovini Postano: Jučer, , 09:47 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 45347 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Tko je u to doba mogao priuštiti tolike svatove. Niti bi Turci dopuštali tako masovna okupljanja.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: OAI-SearchBot i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|