HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 sij 2026, 15:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 2034 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 82  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Demografija Mostara
PostPostano: 22 vel 2012, 23:27 

tri su točke u kojima rješavamo i spašavamo hrvatstvo u Bosni, to je Mostar, to je Lašva i to je Brčko vjerovali ili ne. Mostar na sebe veže sve od Kupresa do Neuma, pa i šire i njegov je značaj kao najvećeg grada golem, ne treba previše objašnjavati zbog čega je važan. Lašva je centar Središnje Bosne, demografsko jačanje u Lašvi znači i jače Jajce, Uskoplje, Kiseljak i Žepče, a štaš više od toga. za početak. :D Brčko je ključ cijele Posavine, ona točka koja nam može omogućiti da dugoročno povratimo i neke dijelove u Posavini. naime, kako smo mi Bošnjacima održali lekciju u Mostaru, jednako su Bošnjaci odradili Srbe u Brčkom, čak i jače. Srbi su od 2/3 većina u 10 godina pali na nešto preko 40% udjela, s tim da nije posve jasno imaju li više uopće relativnu većinu u odnosu na Bošnjake. svakako, među mlađima, dakle kod rođene djece i djece u OŠ Bošnjaka je više. zna se što Brčko znači za Srbe. u dugoročnim odnosima između Srba i Bošnjaka u distriktu Hrvati će imati presudnu ulogu jer sa svojim udjelom koji nije manji od 10% odlučivat će o svakoj budućoj vladi u DB-u. s obzirom da je Srbima Brčko presudniji nego Bošnjacima, potpora u skupštini bi se mogla masno naplaćivati, ne samo po pitanju Posavine, nego i šire. samo treba igrati pametno, znati koja su strateški najbitnija mjesta i dugoročno možeš samo profitirati.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2012, 23:27 

Mislim da prioritet nose:
Lasvanska Dolina, Uskoplje i Jajce

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 07:14 

Ja još ne vidim granicu istoka i zapada na Neretvi. Još uvijek se muslimansko urlikanje čuje sa džamije na zapadnoj strani Neretve. Nije cilj da širite grad sve dalje prema zapadu, već da preuzmete stambene prostore na zapadnoj strani od Muslimana i da osigurate čisti hrvatski etnički prostor sa zapadne strane Neretve. Tek onda možete biti mirni što se tiče Mostara.

A kad već planirate poklapanja u drugim gradovima, mislim da vam je bitnije vratiti većinu u onim bivšim srpskim općinama (Drvar, Glamoč, Grahovo), jer ako tu srbi ostanu većina, mogli bi imati problema sa prisvajanjem tih teritorija Herceg-Bosni. :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 07:28 

Tomislav Diablo je napisao/la:
Ja još ne vidim granicu istoka i zapada na Neretvi. Još uvijek se muslimansko urlikanje čuje sa džamije na zapadnoj strani Neretve.

Mislim da je točniji naziv ezan. Izrazimo poštovanje prema drugima izbjegavajući vrijeđanje. :zivili

Tomislav Diablo je napisao/la:
Nije cilj da širite grad sve dalje prema zapadu, već da preuzmete stambene prostore na zapadnoj strani od Muslimana i da osigurate čisti hrvatski etnički prostor sa zapadne strane Neretve. Tek onda možete biti mirni što se tiče Mostara.

Čisti etnički prostor na zapadnoj strani, a ni na istočnoj strani nije potreban. Ukidanjem nakaradnog statuta i ujedinjenjem grada stvaraju se uvjeti gdje neće biti bitno uzimaš li stan na zapadnoj ili na istočnoj strani. Kako izgleda, moglo bi biti povoljnih cijena novogradnje u istočnom dijelu Mostara. Eto stanova za ove male Mostarce. :smajl007

1452 of 2558 - 56.76%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 14:55 

Čitam i samo mogu reći - bravo! Percipiranje Mostara kao hrvatskog središta kod samih Hrvata se najbolje vidi po broju studenata koji se upisuju na Sveučilište. Taj broj je iz godine u godinu sve veći, a posebno raduje rapidno povećanje broja studenata iz srednje Bosne i Hrvatske. Evo npr. iz Jajca je do prije koju godinu na studij u Mostar odlazio malen broj studenata po generaciji, njih ni 20-ak, dok je u zadnje dvije godine taj broj prešao i 50 studenata po generaciji. Naravno, veliku ulogu je odigrala i Državna matura u Hrvatskoj. Što se tiče propagandnog djelovanja u Srednjoj Bosni - svakako Lašvanska dolina, ali nikako bez Jajca i Uskoplja. Gradovi koji imaju mlado i živo hrvatsko stanovništvo ne smiju biti izostavljeni iz nekog hrvatskog sustava, pogotovo ako znamo koliki povijesni značaj nosi Jajce i koliko su i danas Hrvati dominantni u njemu. Ali prvo što bi trebalo uraditi po pitanju Srednje Bosne jest dobiti na predstojećim izborima načelnička mjesta u ključnim općinama i što veći broj vjećnika u svim općinama.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 15:00 

Ma Mostar je gotova priča. Tu samo treba nastaviti. Ne treba se tu puno trošiti. To je rješeno. Nama je Mostar jedino rješenje, oni imaju i Sarajevo, Zenicu, Tuzlu. Samo da pređemo tu psihološku granicu od 60% i onda će krenuti egzodus. Kad shvate da nikad neće kolo vodit, a bolji život zove. Samo Mostar treba graditi i izgrađivat, da to zaista postane centar, privlačan grad za život. Pa da i naši ljudi dođu iz Tuzle i Sarajeva tu živjet jer će im se nudit bolji život. U paketu slat Muslimane gore.

Sve je to lijepo. Ali srednja Bosna je ključ. Tu treba svu energiju preusmjerit. Ma sve je do organizacije. Zaista postoji veliki potencijal u Hrvatskoj i iseljeništvu. Sada to izgleda nerealno ali lagano se može legitimirati problem Hrvata Herceg Bosne u Hrvatskoj. Da se više pomaže. Samo treba argumentirano prikazati sadašnje stanje. Pa dijaspora. Nije to fantazija i neizvedivo, a narodu na tom prostoru bi puno značilo. Tu bi trebao svatko krenut od sebe. Kako je HSS imao svoje "apostole" koji su radili propagandu i djelovali u svojoj okolinu tako bi mogao svatko od nas. Pogotovo govorim za nas iz Hrvatske. Evo ja sam u par minuta osvjestio nekoliko ljudi iz familije koji uopće nisu imali pojma što se događa. Samo objasniš izbore u Mostaru i Komšića i pročitaš dva citata s Avaza o Josipoviću i Pusićki kao ustaškoj kurvetini da razjape usta i sruši se mit o heljp Baznia. To zaista nije problem i nikakav napor. A većina toga pada na plodno tlo. Urbanih jugoslavena je max 30%. :zubati (uključujući nezaiteresirane) Ostatak je potencionalno zainteresiran. Treba pripremat teren. I osvjestit ljude da se krene nešto raditi. Samo treba raditi i vjerovati. Ne gubiti nadu. I bit će. Mogu zamislit kako je to izgledalo prije ovog portala. A koja je to prekretnica. Naklon do poda. Pa makar vam Soroš financirao. :D

još jednom Mostarci svaka čast. :HercegBosanac

da nije ljubavi, da nije ljubavi... :smajl007

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 16:36 

Evo Večernji list danas opet širi paniku o masovnom prijavljivanju Bošnjaka u CIPS-u u Mostaru.Sad ne znam ima li istine u tome i može li se doista to iskoristiti za lokalne izbore.Ti se dudu razumiješ u te popise ili je to samo još jedno katastrofično pisanje Večernjaka kao ono o nestajanju Hrvata u BiH?

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 16:38 

kiler je napisao/la:
Evo Večernji list danas opet širi paniku o masovnom prijavljivanju Bošnjaka u CIPS-u u Mostaru.Sad ne znam ima li istine u tome i može li se doista to iskoristiti za lokalne izbore.Ti se dudu razumiješ u te popise ili je to samo još jedno katastrofično pisanje Večernjaka kao ono o nestajanju Hrvata u BiH?

Tako su preuzeli vlast u Jajcu na prošlim izborima, prijavljivanjem glasača iz Donjeg Vakufa u Jajce.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 16:44 

Ne nasjedati na provokacije od Bošnjaka. Novinar Večernjeg nema mogućnost da te stvari i statistiku vidi svojim očima, i mora vjerovati njima "na riječ".

Pokušavaju omekšati hrvatsku stranu na ustupke vezano uz izborna pravila.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 16:54 

Pa dobro je da se diže panika, to bi i naše dijasporce moglo mobilizirati da dopisno glasuju. Ima Mostaraca po Njemačkoj i Austriji kao pljeve, po RH da ne govorim. Neće valjda dopustiti da umjesto nas Turci stoluju u stolnom gradu :D

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 18:27 

ma to su tlapnje, Bošnjaci su po popisu birača u Mostaru 2010. godine imali ispod 40% udjela (39,2%), a Hrvati imaju veći udio birača, nego im je udio u stanovništvu što znači da imamo i višak birača, vjerojatno se radi o ljudima iz dijaspore koji su izvadili CIPS i imaju pravo sudjelovati na izborima. nema šanse da u mjesec ili dva mogu bilo što napraviti i smanjiti razliku od 15 tisuća birača u korist Hrvata. samo Hrvati u Mostaru trebaju shvatiti važnost trenutka i u velikom broju izaći na izbore jer Bošnjaci u cijeloj Hercegovini imaju fanatičnu izlaznost, kako bi Robbie rekao kubansku izlaznost od 70%+.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:05 

kad će Hrvati prebacit 60% u Mostaru dudu?

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:07 

za 10-tak godina.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:08 

Taman. Lijepa obljetnica.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:10 

koji je trenutni omjer Hrvata i bošnjaka u mostaru ?

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:12 

po meni je u općini oko 55% Hrvata, 41% Bošnjaka i 4% Srba.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:15 

to su noviji podaci od ovih?

http://www.hercegbosna.org/kolumne/demografija/do-kraja-2013-godine-udio-hrvata-u-mostaru-ce-preci-60-posto!-3720.html

http://www.hercegbosna.org/kolumne/demografija/grad-mostar-u-ratu-podijeljen-grad-i-dalje-zivi-odvojeno-879.html

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:18 

doc je napisao/la:

To je propaganda na djelu djelomično ako se ne varam :zubati .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:27 

to ovisi kako interpretiraš podatke, te procjene je radio Ultras, a on se više uzda u popis birača i podatke KC-a. i jedno i drugo je točno i netočno jer dok ne dođe popis ne možeš 100% biti siguran.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:30 

dudu je napisao/la:
to ovisi kako interpretiraš podatke, te procjene je radio Ultras, a on se više uzda u popis birača i podatke KC-a. i jedno i drugo je točno i netočno jer dok ne dođe popis ne možeš 100% biti siguran.

Točno, bez popisa možemo samo nagađati , ali kako Hrvati apsolutno dominiraju u broju rođenih i to s ovolikom razlikom ja sam bliže Ultrasovom mišljenju.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:33 

Treba i propagande malo. Dosta istine i onda malo propagande umotaš u to i samo izazoveš paniku. Jer kad se bezobrazno pretjeruje prokuže te. Mada mislim da nisu Muje i Hase tako lucidni. :D

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:47 

ovo je za internu spiku, naravno da prema van govorimo da nas ima 60% i da težimo prema 70%, jednako kako su Bošnjaci uvjereni da ih ima 2 milijuna ili Srbi da RS ima 1.5 milijun. :D

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:49 

ja sam na wikipediji našao da Srba u Bosni ima 1.7 milijuna. :D

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:52 

dudu je napisao/la:
ovo je za internu spiku, naravno da prema van govorimo da nas ima 60% i da težimo prema 70%, jednako kako su Bošnjaci uvjereni da ih ima 2 milijuna ili Srbi da RS ima 1.5 milijun. :D

Jasno :D , nas ima minimum 800 000 u potezu od Drvara do Ravnog i od Kotor Varoši do Neuma + 100 000 u Posavini + 100 000 po enklavama, brat bratu jedan milijun ne gine na popisu :D .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 23 vel 2012, 19:52 

reci mi dudu nešto: :D
mulietniĆko sarajevo ima 96 % *gradžana* :D
kada će Mostar postati multietniĆki grad tj. kako smanjiti broj *gradžana* sa 40% na 1,2% ???

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2034 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 82  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: