HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 vel 2026, 01:40.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 98006 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3917, 3918, 3919, 3920, 3921
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2026. Demografska Santa Barbara
PostPostano: Jučer, , 21:52 

Ne dirajte im u tzv RS ko da im u živu ranu dirate.

A USK preuzet, to samo ovako pucneš prstima i preuzmeš.

Što se tiče rasprave, saskie i žapca Hercegovci su složniji, solidarniji. Njihovi gospodarstvenici sjednu popričaju, ovako ćemo , ti ćeš ovo ja ću ono, treći ću ono.. i tako. Kod nas se jedan drugom mješaju u posao ne pričaju jedan s drugim..pa onaj se bavi benzinskim i farmom goveda, a ovaj autoprijevozom, pa onda oće i ovaj otvorit pumpu, pa mu ovaj dođe i kaže..hoćeš da ja sad kupim sto autobusa..a

Roško polje je van koridora ali što je s Buškim krajem. Bužani su kod nas važili za ultrasposobne ljude, skoro ko Cosa Nostra..imaju koridore, na magistrali su, pa situacija nije bolja nego kod nas..Isto tako duvanjska sela uz put Duvno-Posušje..u 4 sela 9 krštenih Kovači, Brišnik, Mrkodol i Bukovica. To je kod nas prije bilo u par kuća. Ma i kod njih.

Roško Polje i Vinica su u najgoroj poziciji s tim da smo se mi još dobro i držali do 2000-tih a Vinica se raselila davno ranije. Mi kad smo bili 1987 za Malu Gospu u Vinici, pitamo di je dernek ovdje..neki stari bućaju..i kažu, nema ti sinko kod nas derneka. A kod nas je tada za Sv. Ivana bilo na tisuće ljudi..mislim ima i sad ali dođu iz Splita itd..

Naš kraj je dobar za turizam i stočarstvo, nepregledni prostori pašnjaci i ima dosta ovčarskih farmi, velika farma svinja i ova obitelj što imaju Salers goveda s kojima je moj rođak, koji ima očnu polikliniku kod Berlina htio radit drvene kuće za odmor ali naprasno je umro u coroni..čak se bio i preselio ovdje, oženjen Njemicom, imaju petero djece..a sad što će bit od toga..ne znam.

Već ima ljudi koji ljeti iznamljuju strancima kuće ljeti..ne voli svatko more puno ljudi voli tzv "robinzonski turizam " a za to je ovaj Roški kraj ko stvoren..

U zadnjih 15 godina čak su puno kuća sagradili oni koji su poslije onog rata otišli u Slavoniju, njihova djeca, unuci..pa budu tu preko ljeta...dakle živjet će ovaj narod..

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: Jučer, , 21:56 

dreamteam je napisao/la:
Sjećam se neke gange što sam čuo jednom od Duvnjaka:

"U Krnjinu ima tries' kuća" , tako nešto je išlo.

Koliko danas ima ljudi u Roškom Polju?

To je ganga kad su se Krnjinani potukli sa srpskim žandarima u Kraljevini Jugoslaviji, tamo 30-tih godina. Bilo je žandarskih razbijenih glava, moja rođena tetka je ranjena metkom..

To je bio nonsens da se cili zaseok tuče sa žandarima..

Sutra je došla vojska opkolila selo..sve muške povezali i odvezli u Duvno u zatvor..a cilo Duvno izišlo na puteve i pivalo

U Krnjinu trijes' i šest kuća,
muško, žensko, svi ko vatra vruća

zatvorilo i Fra Šimu Ančića..a on lupo po zidovima zatvora..pivajte pivajte ne dajte se

A sad u selu..400-500 ljudi

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: Jučer, , 21:57 

geoks je napisao/la:
Moje dijete nije još ni blizu fakulteta i nikad ga nebih tamo poslao, pa valjda je svakome roditelju u interesu da mu dijete ide u što prestižnije visoko školske ustanove.

Da, ali ne mogu svi upasti u najbolju školu. A, osim toga kada dođe vrijeme faksa, želja djeteta obično igra veću ulogu nego želja roditelja.

Da je kako ti govoriš imali bismo jedno sveučilište u Hrvatskoj, a ne devet.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 21:59 

PaoUČikolu je napisao/la:
geoks je napisao/la:
Moje dijete nije još ni blizu fakulteta i nikad ga nebih tamo poslao, pa valjda je svakome roditelju u interesu da mu dijete ide u što prestižnije visoko školske ustanove.

Da, ali ne mogu svi upasti u najbolju školu. A, osim toga kada dođe vrijeme faksa, želja dijeteta obično igra veću ulogu nego želja roditelja.

Besplatan studij u Bihaću pa ćeš vidjeti želju.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 22:04 

daramo je napisao/la:
PaoUČikolu je napisao/la:

Da, ali ne mogu svi upasti u najbolju školu. A, osim toga kada dođe vrijeme faksa, želja dijeteta obično igra veću ulogu nego želja roditelja.

Besplatan studij u Bihaću pa ćeš vidjeti želju.

Dovoljno je da samo jedna generacija ode u malo većem broju tamo studirat (recimo 50 njih) pa bi onda mlađima pričali kako je super kako su išli u kafiće i klubove svaki dan te da je problem novaca riješen poticajima/stipendijama. Možda bi onda broj 500 bio i podcijenjen broj studenata koji bi htjeli ići tamo.

Ili recimo uvest foru da možeš doći na jedan semestar tamo. To bi sigurno iskoristili neki koji se žele malo ispuhati. Za one koje žele diplomu sa malo ozbiljnijeg sveučilišta, ali im se ipak malo i tulumari.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 22:07 

Mene je iznenadila cijena nekretnina u TGu, prodajem kuću viška, mislim si da je dobit 100 tisuća eura, ljudi kažu stavi 150, drugi dan javi se neki što bi se vratio iz Njemačke.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 98006 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3917, 3918, 3919, 3920, 3921

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Hagresor 2.0, Perun_Velež i 56 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: