HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 ruj 2025, 07:05.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 332 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sljedeća

Podrinjem će upravljati?
Bošnjaci 22%  22%  [ 8 ]
Srbi 65%  65%  [ 24 ]
Ravnopravno Srbi i Bošnjaci 14%  14%  [ 5 ]
Ukupno glasova : 37
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bošnjačko-Srpski sukob za Podrinje - Izgledi i predviđanja.
PostPostano: 13 svi 2014, 15:58 

VUKsaJUGA je napisao/la:
Ja mislim opet nekako mislim da su Hrvati najmanje izgubili u BiH.
Jedini grad/opcina koji su izgubili u ratu a gdje su bili vecina je Vares.
A sad sami brojite u koliko gradova/opcina su Hrvati vecina gdje nisu bili vecina.

Politicka situacija poslje rata, to jest danasnja situacija je neka druga, koja ima malo veze sa ratom.
Da su Hrvati politicki podredeni i da od tri naroda imaju najmanji faktor to stoji. Priznat ce to svako ko je i malo realan i ima obraza, ali...
Treba se upitat jel stanje sad losije nego prije 91' ili je bolje i onda tek se moze rec jesul sta dobili ili izgubili jer koliko god da je sad lose ako je za trunku bolje nego sto je bilo, to valjda znaci da su dobili.

Hrvati su bih izgubili otomanskim prodorom i osmalijsko-srpskom koalicijom i najezdom gdje je išlo..kud Osmanlija ćordom tu Srbin sa torbom

ne poklapaju se slučajno granice Osmanlijskog osvajanja sa granicama zamišljene Velike Srbije.

hrvatstvo je opstalo na obodima..na krajinama..i Posavina i hercegovina..i Srednja Bosna zahvaljujući ..kolko god ona bila sad nepopularna ahd nami..jer kad god je pravoslavni prota došao kupiti porez od katolika ( a kome plaćaš porez njegov si podanik) oni bise žalili veziru sa ahd namom..i tkao opstali

Inače bi to sve bilo posrbljeno kao i katolici istočne Bosne i istočne hercegovine..a nema pravoslavnog manastira zapadno od rijeke Bosne starijeg od 200 godina da nije nekad bio katolički samostan

Mi smo žrtve višetstoljetne a ne jučerašnje..

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 15:59 

Inkvizitor je napisao/la:
SDB je napisao/la:

Oni s druge strane Atlantika bi rado islamsku državu usred Europe, dapače. Pa napravili su Kosovo, trudili se oko prava Čečena (pa Rusi su skidali glavne čečenske vođe usred Katara, a zna se čiji je Katar veliki saveznik)... Zato EU sad mijenja politiku prema BiH, za razliku od njih.

Ukratko, ti polaziš od potpuno krive pretpostavke da EU (Njemačka i saveznici) i oni zapadnije od nje imaju iste interese. Da nije tako najbolje se vidi u Ukrajini, gdje se Nijemci ne daju navući na uvođenje ozbiljnih sankcija Rusiji.

Stvari su malo složenije.

To što si nabrojio ništa ne dokazuje. Albancima nije glavni pokretač islam nego albanstvo..to zna svatko tko se bavio albanalogijom..

Albancima jest najvažanije albanstvo ali islamskom svijetu je kod Albanaca najvažnija pripadnost muslimanskoj vjeri i to financijskoenergetski lobi i te kako zna iskoristit.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 15:59 

Srpska vojska je 95-te bila pred slomom..što nisu pustili da se slomi..nema drugo objašnjenja osim neželjenja islamske države..t

Zato što Europa nije željela više izbjeglica na koje mora trošiti svoj novac, i onih im bilo puna kita.
Otišli ste od teme. Treba je pročistiti.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:00 

SDB je napisao/la:

Oni s druge strane Atlantika bi rado islamsku državu usred Europe, dapače. Pa napravili su Kosovo, trudili se oko prava Čečena (pa Rusi su skidali glavne čečenske vođe usred Katara, a zna se čiji je Katar veliki saveznik)... Zato EU sad mijenja politiku prema BiH, za razliku od njih.

Ukratko, ti polaziš od potpuno krive pretpostavke da EU (Njemačka i saveznici) i oni zapadnije od nje imaju iste interese. Da nije tako najbolje se vidi u Ukrajini, gdje se Nijemci ne daju navući na uvođenje ozbiljnih sankcija Rusiji.

Stvari su malo složenije.

To što si nabrojio ništa ne dokazuje. Albancima nije glavni pokretač islam nego albanstvo..to zna svatko tko se bavio albanalogijom..

pa naravno da se neće Nijemci navući na sankcije Rusiji kad ih uveli tako sami sebi..

Srpska vojska je 95-te bila pred slomom..što nisu pustili da se slomi..nema drugo objašnjenja osim neželjenja islamske države..tko je tada bio glavni Ameri..pa kao da se ne zna da oni uvijek laviraju, malo tuku muslimane po glavi malo ih tetoše..po onoj staroj..zavadi pa vladaj..

Znam ja što je pokretač Albancima, ali svejedno je jasan trend politike onih s druge strane Atlantika, kad se svi elementi uzmu u obzir.

Postoji jednostavno objašnjenje. Stvaranje trajnog područja nestabilnosti koje će Europu razhebavati u idućim desetljećima. To su ovdje prihvatili čak i oni koji su prije par godina bili veliki amerikanofili. Postoji hrpa dokaza, od sastanaka vojnih zapovjednika međ. snaga nakon Herc. banke pa nadalje.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:01 

dijete piramide je napisao/la:

Albancima jest najvažanije albanstvo ali islamskom svijetu je kod Albanaca najvažnija pripadnost muslimanskoj vjeri i to financijskoenergetski lobi i te kako zna iskoristit.

Pa što onda pravi islamisti nose slike Clintona i daju po njemu ime školama, avenijama, možda i kvartovima....mislim pravi islamisti bi ih zato objesili za jaja

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:02 

SDB je napisao/la:

Ovo je u velikoj mjeri promašeno. Prvo, ne postoji nikakva međ. "zajednica". Drugo, ta priča o tome da se muslimane ne želi ostaviti same je čisti mit koji su Hrvati izmislili da sami sebi objasne paradoks po kojemu vodeća svjetska sila podupire muslimane na štetu kršćana (Hrvata).

Treba poznavati malo međunarodne okolnosti pa bi se znalo da za tu svjetsku silu uopće nije neuobičajeno da podržava muslimane na štetu kršćana. Eto ti Sirija, pred očima cijelog svijeta. "Borci za slobodu", radi kojih su skoro bombardirali Assada (pa Putin spriječio), javno razapinju kršćane na križeve u jednom od 5 najvećih gradova u zemlji.

SDB,
ratove na Bliskom i Srednjem Istoku ne vodi država Amerika već financijski i naftaški lobi. U toj raboti država i vojska su tek sredstvo. Taj lobi u islmskom svijetu ima profitabilni energetski ineteres i boli ih kićo za genocid nad kršćanima.

Koliko je to istinito, i odražava se i na BiH (zbog muslimana) ne želim špekulirati već citirat jednog od onih koji je u BiH bio službeno, a sad polutajno, u službi tih interese. Kako bi islmaskom svijetu zamazali oči, eto nismo mi tu zbog energenata već zbog demokracije (pri tome ni prstom ne diraju radikalnu S. Arabiju), zar ne vidite kako mi muslimane volimo i stvaramo im države u Europi (Kosovo, pa dijelom i BiH) gdje nikad prije toga te države nisu postojale.

Evo citat koji sve navedeno potvrđuje - Paddy Ashdown je u jednom interviewu, objavljenom u stranim medijima, izjavio:

"Odnosom prema muslimana BiH, mi šaljemo islamskom svijetu poruku o sebi ali i o onom što uopće mislimo o muslimanima. Zato, bez obzira koliko to nekome bilo pravo ili ne, mi moramo svim silama omogućiti muslimanima BiH sva moguća prava i državnost i to zbog naših strateških interesa kojima nema alternative."

Ozbiljno? :zubati

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:03 

SDB je napisao/la:

pa naravno da se neće Nijemci navući na sankcije Rusiji kad ih uveli tako sami sebi..

Srpska vojska je 95-te bila pred slomom..što nisu pustili da se slomi..nema drugo objašnjenja osim neželjenja islamske države..tko je tada bio glavni Ameri..pa kao da se ne zna da oni uvijek laviraju, malo tuku muslimane po glavi malo ih tetoše..po onoj staroj..zavadi pa vladaj..

Znam ja što je pokretač Albancima, ali svejedno je jasan trend politike oni s druge strane Atlantika, kad se svi elementi uzmu u obzir.

Postoji jednostavno objašnjenje. Stvaranje trajnog područja nestabilnosti koje će Europu razhebavati u idućim desetljećima. To su ovdje prihvatili čak i oni koji su prije par godina bili veliki amerikanofili. Postoji hrpa dokaza, od sastanaka vojnih zapovjednika međ. snaga nakon Herc. banke pa nadalje.

BiH ostavljena kao latentna kriza..upaljen fitilj u srcu Europe..

zašto...zbog čega

mislim oni mogu zapalit fitilj uvijek i kad god hoće..

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:06 

SDB je napisao/la:

SDB,
ratove na Bliskom i Srednjem Istoku ne vodi država Amerika već financijski i naftaški lobi. U toj raboti država i vojska su tek sredstvo. Taj lobi u islmskom svijetu ima profitabilni energetski ineteres i boli ih kićo za genocid nad kršćanima.

Koliko je to istinito, i odražava se i na BiH (zbog muslimana) ne želim špekulirati već citirat jednog od onih koji je u BiH bio službeno, a sad polutajno, u službi tih interese. Kako bi islmaskom svijetu zamazali oči, eto nismo mi tu zbog energenata već zbog demokracije (pri tome ni prstom ne diraju radikalnu S. Arabiju), zar ne vidite kako mi muslimane volimo i stvaramo im države u Europi (Kosovo, pa dijelom i BiH) gdje nikad prije toga te države nisu postojale.

Evo citat koji sve navedeno potvrđuje - Paddy Ashdown je u jednom interviewu, objavljenom u stranim medijima, izjavio:

"Odnosom prema muslimana BiH, mi šaljemo islamskom svijetu poruku o sebi ali i o onom što uopće mislimo o muslimanima. Zato, bez obzira koliko to nekome bilo pravo ili ne, mi moramo svim silama omogućiti muslimanima BiH sva moguća prava i državnost i to zbog naših strateških interesa kojima nema alternative."

Pitaj Paddya :zubati

Ujedno ga pitaj i zašto tebe nije pitao prije nego li je ovo izjavio :aleale

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:08 

SDB je napisao/la:

Znam ja što je pokretač Albancima, ali svejedno je jasan trend politike oni s druge strane Atlantika, kad se svi elementi uzmu u obzir.

zašto...zbog čega

Iz istog razloga zbog kojeg su pomogli Grcima da na prevaru uđu u eurozonu koja se zbog toga skoro raspala, zbog kojeg su navukli Ukrajince da unište vlastitu državu, itd.

Što se fitilja tiče, može se zapaliti tamo gdje su povoljne okolnosti. Tamo gdje su povijesni problemi riješeni, kao između Francuske i Njemačke, tamo ne može. Tamo gdje nisu riješeni...

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:08 

SDB je napisao/la:

Pitaj Paddya :zubati

Ujedno ga pitaj i zašto tebe nije pitao prije nego li je ovo izjavio :aleale

A bistar si ko Metemma. =))

slika

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:09 

Pa što onda pravi islamisti nose slike Clintona i daju po njemu ime školama, avenijama, možda i kvartovima....mislim pravi islamisti bi ih zato objesili za jaja

Albanci najveći dijelom nisu islamisti ali sigurno nemaju ništa protiv toga što su mili islamskim državama, zbog kojih im je Clinton poklonio državu. Eto, da je nama Hrvatima u BiH Clinton poklonio makar Treći, a ne državu, slavili bi ga i mi.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:10 

SDB je napisao/la:

zašto...zbog čega

Iz istog razloga zbog kojeg su pomogli Grcima da na prevaru uđu u eurozonu koja se zbog toga skoro raspala, zbog kojeg su navukli Ukrajince da unište vlastitu državu, itd.

Što se fitilja tiče, može se zapaliti tamo gdje su povoljne okolnosti. Tamo gdje su povijesni problemi riješeni, kao između Francuske i Njemačke, tamo ne može. Tamo gdje nisu riješeni...

A jebate je ti usporedba Francuska i Njemačka..pa ako se oni krenu kačit ode opet sve u p.m

čačkaju po rubovima..po sitnim državicama

Uglavnom ne znam te insajderske informacije oko Grčke i eurozone..niti želim znati..jer se stvori zbrka u glavi..sto teorija tu ima..

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:11 

Ovo dijete nije shvatilo da svojim citiranjem Ashdowna nije uopće demantiralo niti jednu stvar koju sam ja napisao, niti je shvatilo sprdnju.

Ajme meni, što se sve danas pušta pred tastaturu. :rigam

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:12 

SDB je napisao/la:

Što bi rek'o jedan pametni instruktor-momčino,pa napravi sam sebi povoljne okolonosti! :zubati

Danas,sa lovom i logistikom,svugdje se može zakuhati,po potrebi.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:14 

VUKsaJUGA je napisao/la:
Ja mislim opet nekako mislim da su Hrvati najmanje izgubili u BiH.
Jedini grad/opcina koji su izgubili u ratu a gdje su bili vecina je Vares.
A sad sami brojite u koliko gradova/opcina su Hrvati vecina gdje nisu bili vecina.

Politicka situacija poslje rata, to jest danasnja situacija je neka druga, koja ima malo veze sa ratom.
Da su Hrvati politicki podredeni i da od tri naroda imaju najmanji faktor to stoji. Priznat ce to svako ko je i malo realan i ima obraza, ali...
Treba se upitat jel stanje sad losije nego prije 91' ili je bolje i onda tek se moze rec jesul sta dobili ili izgubili jer koliko god da je sad lose ako je za trunku bolje nego sto je bilo, to valjda znaci da su dobili.

Hrvati su bih izgubili otomanskim prodorom i osmalijsko-srpskom koalicijom i najezdom gdje je išlo..kud Osmanlija ćordom tu Srbin sa torbom

ne poklapaju se slučajno granice Osmanlijskog osvajanja sa granicama zamišljene Velike Srbije.

hrvatstvo je opstalo na obodima..na krajinama..i Posavina i hercegovina..i Srednja Bosna zahvaljujući ..kolko god ona bila sad nepopularna ahd nami..jer kad god je pravoslavni prota došao kupiti porez od katolika ( a kome plaćaš porez njegov si podanik) oni bise žalili veziru sa ahd namom..i tkao opstali

Inače bi to sve bilo posrbljeno kao i katolici istočne Bosne i istočne hercegovine..a nema pravoslavnog manastira zapadno od rijeke Bosne starijeg od 200 godina da nije nekad bio katolički samostan

Mi smo žrtve višetstoljetne a ne jučerašnje..

Dobro to je valjda svima jasno ja sam se sad fokusiro na prosli 25 godina.
Ali na sta bi se Hrvati trebali fokusirat, je pitanje "sta sad" ?
Do 1991 svi ... hmmm ok ne bas svi, hrvati su imali jednu stvar u fokusu i to in je drzalo sloznim.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:14 

SDB je napisao/la:

A jebate je ti usporedba Francuska i Njemačka..pa ako se oni krenu kačit ode opet sve u p.m

čačkaju po rubovima..po sitnim državicama

Uglavnom ne znam te insajderske informacije oko Grčke i eurozone..niti želim znati..jer se stvori zbrka u glavi..sto teorija tu ima..

Pa u boldanom i je poanta. Sad trolaš ili samo odbijaš čitati s razumijevanjem?

Što se tiče Grčke, nije riječ o nikakvim teorijama nego o općepoznatoj stvari iz mainstream medija pa bi se mogao i malo informirati kad već pišeš o međunarodnim odnosima.

Evo ti Der Spiegel:

http://www.spiegel.de/international/eur ... 76634.html

Citat:
Greek Debt Crisis: How Goldman Sachs Helped Greece to Mask its True Debt

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:17 

SDB je napisao/la:
Ovo dijete nije shvatilo da svojim citiranjem Ashdowna nije uopće demantiralo niti jednu stvar koju sam ja napisao, niti je shvatilo sprdnju.

Ajme meni, što se sve danas pušta pred tastaturu. :rigam

Ispričavam se što te nisam ozbiljno shvatio već pročitam samo tvoju prvu rečenicu jer je sve ostalo već poznato.

Evo, probat ću to što žurnije promijeniti. Ili natjerati sebe sve od tebe napisano pročitati ili jednostavno preskočiti :whistling

:ucelo

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:19 

Bolje ne markiraj nastavu, dobit ćeš neopravdani. :kava

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:22 

jedna stvar je jasna ko dan
u bih je morao izbiti i rat i moralo se dogoditi to šta se dogodilo
ma koliko to morbidno zvučalo Hrvati moraju u jednu ruku biti zahvalni srbima za ono šta su napravili u prošlom ratu u bih
jer da nije srbskog *dejstva* danas bi imali unitarnu državu Bosnu sa 65% Muslimana sa Srbima i Hrvatima kao nacionalnim manjinama

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:22 

ne znam gdje trolam ako kažem da je sukob Fra i Nje nemoguće bez svjetskog rata i ti kažeš..to je zato jer su riješili međusobne odnose pa ih Ameri kao ne mogu pujdat

rješili su kurac..

uostalom briga me..neću se s tim uopće zamarat..

Ionak mislim odkad si reko, da je puč Lorković Vokić uspio sve bi bilo drugačije, ne bi bilo pogroma hrvatske vojske i kad si tamo ko baba krenio proklinjat Pavelića radi toga i pričat neke bajke o zapadnoj Jugoslaviji pod patronatom valjda Velike Britaniji ( smijem se, grohotom se smijem), da nemaš baš neke veze s geopolitikom ni poviješću općenito..

imaš neke vizije u glavi..scenarije, filmove...

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:25 

SDB je napisao/la:

Yep , Amerikaci imaju strateški interes ne toliko uništiti Europu koliko je držati strateški podčinjenu američkim interesima i zato imaju strategiju polaganja "minskih polja" na obodima kontinenta od Grčke , BiH do Ukrajine. Stvarati razdor između interesa tzv. Stare i tzv. Nove Europe itd.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:30 

ne znam gdje trolam ako kažem da je sukob Fra i Nje nemoguće bez svjetskog rata i ti kažeš..to je zato jer su riješili međusobne odnose pa ih Ameri kao ne mogu pujdat

rješili su kurac..

Ionak mislim odkad si reko, da je puč Lorković Vokić uspio sve bi bilo drugačije, ne bi bilo pogroma hrvatske vojske i kad si tamo ko baba krenio proklinjat Pavelića radi toga i pričat neke bajke o zapadnoj Jugoslaviji pod patronatom valjda Velike Britaniji ( smijem se, grohotom se smijem), da nemaš baš neke veze s geopolitikom ni poviješću općenito..

Kaže čovjek koji nije ni znao za drugi veliki četnički zločin u Foči, a virtualnu karijeru je upravo sagradio na nadjebavanju sa Srbima na temu ustaša, četnika i 2. svjetskog rata. Osim toga, uopće nisi shvatio što sam tamo napisao, niti da nisam govorio o uspjehu puča Lorković-Vokić, nego o onome što se dogodilo kasnije, tako da o ovome uopće nisi ozbiljan sugovornik.

Što se tiče povijesti i geopolitike, sigurno imam više od tebe, i u smislu formalnog obrazovanja i kontakata s ključnim imenima hrvatske historiografije koja se bave 20. stoljećem. Kad si se već počeo nadjebavat. :kava

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:31 

ZlatkoZG je napisao/la:
SDB je napisao/la:

Yep , Amerikaci imaju strateški interes ne toliko uništiti Europu koliko je držati strateški podčinjenu američkim interesima i zato imaju strategiju polaganja "minskih polja" na obodima kontinenta od Grčke , BiH do Ukrajine. Stvarati razdor između interesa tzv. Stare i tzv. Nove Europe itd.

To je to. Kad sam govorio o razhebavanju, nisam mislio na uništenje, nego onemogućavanje stvaranje neke čvršće zajedničke politike prema van, koja bi bila neovisna o njihovim interesima.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:33 

Metemma je napisao/la:

Izgubili su neke istočnobosanske vukojebine i ponešto u Krajini a dobili skoro sve najveće gradove i industrijske centre.

Logika ti je niđe veze.
Tipa, što je zajedničko, to je njihovo, što je njihovo, to je njihovo.

Pa je tako strašan gubitak kad oni izgube Vlasenicu od 33000 st. u kojoj su bili 55%, ali kad Srbi izgube sve u Sarajevu, u kom nas je bilo 150.000, onda jebiga, tu svakako ništa nije bilo naše?

S ovim demografskim zaletom mora da me zahebavaš.

Nema ih u nekim kasabama, u Banjaluci ih je bilo 15% na nivou opštine, i to im računaš u gubitak. A kao Sarajevo je svakako njihovo?

U nekim kasabama ih više nema, zato su ogromna većina u najvećim i najrazvijenijim gradovima.

U trouglu uopšte nisu skučeni, jedino Sarajevo ima neku ozbiljniju gustinu naseljenosti, ali ne zato što nemaju prostora već zato što im je centar svega.

Ekonomski nisu devastirani ništa više nego Srbi, moglo bi se reći naprotiv, popili su najviše strane pomoći posle rata, da ne pominjem koliko im je samo Sarajevo donijelo preko stranaca i državnih organa.

Demografske gubitke i iseljavanje jesu imali, ali procentualno nisam siguran da je to puno više nego ostali.

Nije to nikakav intiman osjećaj već forsirana priča.
Kao, više žali Fočak za svojom vukojebinom nego Sarajlija za Sarajevom?

Kunu se u Bosnu... da, ali Bosnu po njihovom kroju.

Nisu oni najviše izgubili, mi smo zbog njih danas razvojem treći svijet i nema nas u gradovima koje smo gradili kroz cijelu istoriju.

Glavni razlog njihove frustracije je da su ih forsirali da su i najveće žrtve i najveći junaci, samo nemaju oružja.

Pa tako gledaš njihove ratne vijesti u kojima su prvo četnici pobili 20 nenaoružanih civila a onda je slavna viteška brdska brigada pobila 800 četnika, a sve u jednom te istom mjestu.

Njih lože da su najveće žrtve koje samo što nisu oslobodile "svoju" zemlju, a onda ih Amerikanci zaustavili, i da moraju da dovrše posao. To je problem.

Met, ja sam rekao sta su Srbi sve izgubili, pomenuo i Sarajevo i Federaciju gde im je brojnost danas simbolicna... pitanje je samo da objektivno sagledamo ko je vise izgubio ratom...sto nije bas lako, ali da pokusamo...

Istocna Bosna nije bila razvijena, ali nije bas ni vukojebina... Visegrad i Zvornik su ipak bili gradovi... juzno od Bijeljine do Foce su bili dominantno naseljeni uz Drinu, Srba je bilo, ali proporcija je bila 2/1 za Muslimane... tako mozemo reci za Srbe iz Krajine... jeste to bio pasivan kraj, ali su ziveli neki ljudi, i to stotinama godina, cak iz istorijske perspektive to je gubitak... ako pogledamo dalje u buducnost, svi ti krajevi bi doziveli masovnu depopulaciju, ali to u ovoj raspravi nije neki argument...

Sarajevo kao glavni grad je vazan, jeste zivelo ukupno oko 150k Srba, ali su Muslimani bili vecina u svim gradskim opstinama, negde znacajno, negde tanka vecina...Srbi su dominirali u prigradskim... ti koji si ziveo tu u gradu, svakako licno dozivljavas celu pricu, i razumem te... ostalo je oko 40-50k Srba, ali 100k je raseljeno...i to je ozbiljan gubitak jer glavni grad je stub neke drzave... ali kad je vec doslo do rata, nije bilo sanse da Srbi ostanu u samom gradu, oni koji su ostali iskusili su najgore... neminovno je bilo da se to izgubi... Srbi posle rata i Dejtona jednostavno nisu vise zeleli da zive tu, i to je razumljivo zasto...

Ako gledas demografiju, Srba i Hrvata je 1991 bilo otprilike isto kao i na popisu 1931... a broj Muslimana je porastao 2.5 puta... oni su imali ogroman natalitet 60-ih i 70-ih godina, posle je to malo pocelo da opada, ali nemoj da sumnjas da nije bilo rata, samo bi im raslo procentualno ucesce... bilo bi ih danas mozda i za citav milion vise... tu je ozbiljan strateski gubitak za njih...

Ovo sa pomoci sa strane je tacno, milijarde su upumpane, koje su neracionalno trosili... i danas je dubioza kolektiv...

Mozemo reci da oni Bosnjaci(i Srbi naravno) koji zive u Kanadi ili Svedskoj danas svakako imaju bolji zivot nego da su ostali u svom selu... ali oni nisu vise deo Bosne, niti ce se vratiti... to je cist minus, stotine hiljada ljudi se odlilo... i jedni i drugi su tu saseceni...

Kako oni predstavljaju svoje zrtve u ratu, koliko se tu preteruje... oko toga cemo se sloziti, ali to ne moze osporiti da im je procentualno najvise civila stradalo, mnogo vise nego Srbima i Hrvatima...

Gledano i van granica, Srbi i Hrvati imaju podrsku i zaledjinu u Srbiji i Hrvatskoj... Bosnjaci to nemaju, sam osecaj izolacije i odbacenosti jos vise doprinosi frustraciji, sto stvara podlo tle za nerazumne politike...

Pokusaj za tren da se ubacis u njihov film... zajebano im je, malobrojni su, raspodeljeni izmedju komunista i islamista, loze ih Turci i Ameri da im pomazu... jos na sve to su muslimani pa ih mnogi gledaju popreko... kad bi nekom prosecnom Bosnjaku rekao da je dobro prosao u celom tom neredu... mislim da bi ga uvredio...

Nije nama Srbima u globalu mnogo bolje, ali mislim da ipak nije toliko lose...

Vrh

PostPostano: 13 svi 2014, 16:37 

SDB je napisao/la:

rješili su kurac..

Osim toga, uopće nisi shvatio što sam tamo napisao.

Hebote koja asocijalna veličina

Čim se netko na ovom forumu ne slaže sa tvojim stogovima sijena, ti svima njima s visine - konstruktivno i dostojno intlektualca - odmah poručiš da su glupi i zato te nisu shvatili.

Kad većina ljudi shvati, ali se ne slaže s tobom, je li do tebe ili te većine?

Asocijalnost kao vertikala :palacgore1

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 332 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: