HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 ruj 2025, 21:34.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 219 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Čović i Ljubić potpisali sporazum: federalna jedinica s hrvatskom većinom
PostPostano: 16 stu 2010, 11:13 

Ministry of Sound je napisao/la:
Bumerang, ima li ikakve šanse da te uvučemo u hrvatski korpus?

Šalim se, ali je osvježenje vidjeti informirane ljude sa druge strane koji se koriste logikom i argumentima.

Nije ovdje riječ o balkanskom fenomenu gdje svaki narod hvali nacionaliste iz svojih redova uz licemjerno hvaljenje "internacionalista" i anacionalnih tipova iz redova "onih drugih".

Riječ je o činjenici da općenito nema sugovornika koji se koriste argumentima kojima bi branili svoj stav ali također uvažavali i stav druge strane, u relaksiranoj atmosferi, bez zlobe i poentiranja (diskusija i polemika kao produžena ruka rata).

hehe mitoloski diletantizam a la Kusturica mi je jednako imbecilan kao, recimo, Komsicev ili vaseg forumskog Daneta i slicnih. Tako da ostajem u mom korpusu, jebga, taki mi grah pao bas kao i tebi. :zubati

Slazem se, kultura demokratskog dijaloga je kod nas zanemarljiva. Nije se doduse imala kad ni razviti izmedju ratova, kolonizacija i diktatura. Medjutim, evo, u zadnjih petnaestak godina ide na bolje, patronat nam je donio slobodu izrazavanja a Microsoft pomocna sredstva :zubati

Ja licno nisam nacionalista, niti bosnjacki niti bosanski. Nisam ni anacionalan, Bosnjak sam. Internacionalizam vidim poput nacionalizma, nezaobilaznim i neminovnim, ali ni jedan ni drugi nisu moja ideologija.

S obzirom da je dominantna vecina u BiH sklona jednom od cetiri ponudjena nacionalizma, bilo bi apsurdno s moje strane ignorisati tu cinjenicu i ne uvazavati je kao stvarnost. Te potrebe koje nacionalizam izrazava drzava mora zadovoljiti, da bi uopste imala smisla. I zato smatram da su u slucaju danasnje BiH tri dominantno etnicke federalne jedinice + distrikt najoptimalnije rjesenje ako se ne misli ostati u pat-poziciji ili sunovratiti u nove sukobe.

Vrh

Naslov: Re: Čović i Ljubić potpisali sporazum: federalna jedinica s hrvatskom većinom
PostPostano: 16 stu 2010, 11:24 

bumerang je napisao/la:
Bumerang, ima li ikakve šanse da te uvučemo u hrvatski korpus?

Šalim se, ali je osvježenje vidjeti informirane ljude sa druge strane koji se koriste logikom i argumentima.

Nije ovdje riječ o balkanskom fenomenu gdje svaki narod hvali nacionaliste iz svojih redova uz licemjerno hvaljenje "internacionalista" i anacionalnih tipova iz redova "onih drugih".

Riječ je o činjenici da općenito nema sugovornika koji se koriste argumentima kojima bi branili svoj stav ali također uvažavali i stav druge strane, u relaksiranoj atmosferi, bez zlobe i poentiranja (diskusija i polemika kao produžena ruka rata).

hehe mitoloski diletantizam a la Kusturica mi je jednako imbecilan kao, recimo, Komsicev ili vaseg forumskog Daneta i slicnih. Tako da ostajem u mom korpusu, jebga, taki mi grah pao bas kao i tebi. :zubati

Slazem se, kultura demokratskog dijaloga je kod nas zanemarljiva. Nije se doduse imala kad ni razviti izmedju ratova, kolonizacija i diktatura. Medjutim, evo, u zadnjih petnaestak godina ide na bolje, patronat nam je donio slobodu izrazavanja a Microsoft pomocna sredstva :zubati

Ja licno nisam nacionalista, niti bosnjacki niti bosanski. Nisam ni anacionalan, Bosnjak sam. Internacionalizam vidim poput nacionalizma, nezaobilaznim i neminovnim, ali ni jedan ni drugi nisu moja ideologija.

S obzirom da je dominantna vecina u BiH sklona jednom od cetiri ponudjena nacionalizma, bilo bi apsurdno s moje strane ignorisati tu cinjenicu i ne uvazavati je kao stvarnost. Te potrebe koje nacionalizam izrazava drzava mora zadovoljiti, da bi uopste imala smisla. I zato smatram da su u slucaju danasnje BiH tri dominantno etnicke federalne jedinice + distrikt najoptimalnije rjesenje ako se ne misli ostati u pat-poziciji ili sunovratiti u nove sukobe.

Pa ja ne vidim da ide na bolje, pravo da ti kažem. Mogu ti reći da je na internetu bilo manje mržnje recimo kasnih 90ih, kada su ratni tragovi bilo još svježiji. Doduše možda je onda uzorak bio premali jer internet ipak nije bio dostupan širim narodnim masama.

Općenito fali kulture dijaloga, informiranih ljudi, i ljudi koji će bar pokušati sagledati stvari iz kuta sugovornika (ili "suparničkog" naroda).

Ali da ne idemo previše u offtopic...

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 11:48 

Općenito fali kulture dijaloga, informiranih ljudi, i ljudi koji će bar pokušati sagledati stvari iz kuta sugovornika (ili "suparničkog" naroda).

pa evo jedan koji, čini mi se, sagledava iz svih kutova je bumerang. da su ovakvi bilo čiji političari vrlo lako bi se našao kompromis. doduše, nekakvoga sam uvjerenja da sve ovo političke garniture razumiju, ali se boje ispast gubitnicima u očima vlastitog naroda. al takav stav ih ne čini političarima, već juncima. bez uvrede muslimanima, al kod njih mi je takva crta ponašanja najočitija.

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 12:14 

@bumerang
Jesi li stalno nastanjen u BIH?

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 12:18 

Pa ja ne vidim da ide na bolje, pravo da ti kažem. Mogu ti reći da je na internetu bilo manje mržnje recimo kasnih 90ih, kada su ratni tragovi bilo još svježiji. Doduše možda je onda uzorak bio premali jer internet ipak nije bio dostupan širim narodnim masama.

Ma Internet ni danas nije reprezentativan, unatoc vecem uzorku. Malo je korisnika, ogranicenog su profila u odnosu na cjelokupnu populaciju, a tek manji procenat njih uopste ucestvuje u politickim diskusijama kad se vec prikljuce na mrezu. Naravno da su stoga i aktivni diskutanti daleko iznadprosjecno radikalni, ostrasceni su :zubati
Ako dodas element anonimnosti eto ti rusvaja :zubati

Medjutim, ja ipak mislim da ide na bolje. Uostalom, ponovna detabuizacija hrvatskog nacionalizma u BiH bi valjda bar vecini na ovom forumu trebala biti dovoljno jak argument da ipak ide na bolje, ili? Daleko od toga da ja nacionalizam smatram poboljsanjem, mislim da ce svima biti bolje kad se jednog dana ta pitanja izbace iz politickog primata, a to se nece desiti dok sva tri nacionalizma ne uzmu svoje. Mislim da bi se nakon toga mnogi na sve tri strane iznenadili koliko im nacionalni interesi zapravo imaju zajednickog i da je u tim poljima suradnja a ne barikade daleko efektivniji nacin zadovoljavanja nacionalnih interesa.

A ako cemo ontopic, pa i ova koalicija hadezeova je dovoljan indikator da se ipak krece na bolje. Fragmentacija unutar korpusa, na regionalnim i istorijsko-ideoloskim osnovama, a u postdejtonsko vrijeme prvenstveno na tajkunsko-interesnim, opet pada u drugi plan jer elite polako shvataju da je svima sve vise dogorilo pa im je nakon ovih izbora drzavni nivo odjednom najbitniji a interne antagonizme stavljaju na led. Hoce li oni pokusati izvuci narod ili sebe, svoje organizacije i pozicije, to ostaje da se vidi. Ako hoce, svi moraju suradjivati. To je osnova Daytonskog sporazuma, slova se obrisu pritiskom na jedno dugme.

Ja nisam bas previse optimistican za predstojeci mandat ali bolje predstavnike izgleda da nemamo.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 12:24 

ivica je napisao/la:
@bumerang
Jesi li stalno nastanjen u BIH?

jok, humano preseljen

ali pratim situaciju, emotivno a i direktno poslovno sam i dalje vezan za stari kraj :zubati

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 12:29 

da nije bumerang iz Goražda..

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 12:32 

Inkvizitor je napisao/la:

Nije to G-Recht :zubati

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 12:45 

Jok, zapad BiH :zubati

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 13:42 

s ovakvom spikom 1/1 je krenuo gospodin g-recht.

ispričavam se ako sam u krivu.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 15:00 

s ovakvom spikom 1/1 je krenuo gospodin g-recht.

ispričavam se ako sam u krivu.

pa nije baš ovakvom...

osim ako nas nije sve prevario. stvar je u nijansama, ali razlika se osjeti. meni bumerang ne smrdi

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 15:19 

Logično je da se BiH uredi kao federacija. Dakle, svakom narodu jedan entitet, eventualno distrikt gdje su razlike prevelike ili je potrebno malo vježbati demokraciju (dakle bliskoistočno Sarajevo :herceg_bosna ) i mirna bosna :zastava_Hrvata

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 15:42 

Ceha je napisao/la:
Logično je da se BiH uredi kao federacija. Dakle, svakom narodu jedan entitet, eventualno distrikt gdje su razlike prevelike ili je potrebno malo vježbati demokraciju (dakle bliskoistočno Sarajevo :herceg_bosna ) i mirna bosna :zastava_Hrvata

Bosna i Hercegovina već jest federalno uređena država: ima dvije federalne jedinice i distrikt

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 15:48 

Jeste federalna dražava ali je istovremeno na pola puta da postane unitarna.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 17:28 

ivica je napisao/la:

Malo morgen. Nije isto što bi muslići željeli i ono što će bit. :herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 18:44 

ivica je napisao/la:

Prije bih rekao da je na pola puta da ne bude država, ali realnije bi bilo reći da će biti labavija unija fed.jedinica.
Kada nekome uskratiš njegovo pravo na izražavanje i slobodu uređivanja države tada je teško da
će se taj ikada pomiriti sa takvim stanjem, a kada nekome uskratiš ono što ionako nije njegovo taj
neće osjetiti baš neku preveliku bol. Lako je prepoznati tko je u kojoj poziciji.
Najbezbolnije je ovo što je defacto pretočiti u dejure, znači "dodati" još jednu fed.jedinicu t.j.
omogućiti ravnopravnost bez da itko ikoga ugrožava.
NEMA RATA; NEMA SVAĐE; ne tražimo puno, samo ono što nam pripada.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 21:06 

Izvješće htv dnevnika je bilo ok.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 00:22 

bumerang je napisao/la:
Pete_US je napisao/la:
Po meni SVE postaje puno normalnije i smislenije ako se postave 3 (mada u biti nije broj, dok god svaka ima jasnu etnicku vecinu) federalne jedinice/entiteta/gubernije/distrikta (i tu nije bitno ime nego ovlasti), kako god ih tko hoce zvati. I svi Euro-zakoni protiv diskriminacije se automatski zadovoljuju, jer bi u svakoj jedinici teoretski mogli izabrati i Zidova, i Roma, i Albanca ako im odgovara i ako hoce da ih zastupa. To bi onda onda bila gotova prica, jer je nemogucnost tako necega ono sto Europa vidi kao problem.

A i taj Dom Naroda je cisto petljanje i to ce kad-tad morati da ode i bazira se na teritorijalnom principu a ne na nekakvom brojanju krvnih zrna. Ja sam optimist, mislim da se u takvom smjeru (ustanovljenje 3-ce vecinski hrvatske jedinice iz koje ce se braniti hrvatski interesi na razini BiH, a i osigurati da se NIKADA vise ne izabere neki novi Komsic) stvari krecu, pogotovo sada kad su sve bitne hrvatske politicke snage stale iza toga. Ironija je da nisu progurali Komsica mozda ovaj trend ne bi bio neminovnost, ali dobro, to je sada problem onih koji su sa to "briljantnom" idejom nametanja prvi krenuli...

:palacgore1
Slazem se, sve dok cinjenica da tri konstitutivna naroda cine de facto tri izborne jedinice, tri politicka entiteta, ne dobije i svoj institucionalni/ustavni ekvivalent, politicka ce situacija biti bespotrebno komplikovana, privredna klima nepovoljna, socio-kulturni tokovi nazadni i konzervativni a drzava i javna uprava na svim nivoima neefektivni.

I meni se cini da je slucaj Komsic katalizator ustavnih promjena ali dijametralno suprotnih od onih koje ocekuju konkretno njegovi glasaci. Fakat ironicno.

:HercegBosanac :zubati

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 12:30 

i_jopet je napisao/la:
Prije bih rekao da je na pola puta da ne bude država, ali realnije bi bilo reći da će biti labavija unija fed.jedinica.
Kada nekome uskratiš njegovo pravo na izražavanje i slobodu uređivanja države tada je teško da
će se taj ikada pomiriti sa takvim stanjem, a kada nekome uskratiš ono što ionako nije njegovo taj
neće osjetiti baš neku preveliku bol. Lako je prepoznati tko je u kojoj poziciji.
Najbezbolnije je ovo što je defacto pretočiti u dejure, znači "dodati" još jednu fed.jedinicu t.j.
omogućiti ravnopravnost bez da itko ikoga ugrožava.
NEMA RATA; NEMA SVAĐE; ne tražimo puno, samo ono što nam pripada.

Da, taj trend se mjenja od ovih izbora.
Do sada je sve išlo ka stvaranju Džamahirije (ukidanje pariteta u središnjoj bosni, razvlašćivanja i ukidanja naziva županija, preglasavanja, izborom sejde, izborni inžinjering u Jajcu...).

Vrh

PostPostano: 23 stu 2010, 00:30 

Ljubiću svaka čast, bori se ko lav, čvrst je ko stijena. Naprijed Ljube :)

Vrh

PostPostano: 23 stu 2010, 02:18 

Dr. Franjo Tudjman je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Čović i Ljubić potpisali međustranački sporazum
Predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 Dragan Čović i Božo Ljubić potpisali su danas u Mostaru međustranački sporazum, čiji je cilj, kroz ustavne promjene osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda te izboriti se za federalnu jedinicu s hrvatskom većinom koja će imati zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je kako je hrvatska pozicija u BiH ugrožena ustavnim rješenjima iz Daytona, neprincipijelnim promjenama toga sporazuma i političkom praksom, što je eskaliralo na ovim izborima kada je bošnjačkim glasovima po drugi put izabran hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, a srpskim glasovima potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda.

"To je razlog okupljanja legitimnih hrvatskih političkih predstavnika oko vrijednosti načela zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. Ovaj sporazum je upravo to - nastojanje da se kroz predstojeću ustavnu reformu izborimo za ravnopravnost, kako teritorijalnom tako i u institucionalnom pogledu, što naravno podrazumijeva federalnu jedinicu s hrvatskom većinom", istaknuo je Ljubić.

Sporazumom je predviđeno da se u procesu pregovora o ustavnim reformama potpisnici pridržavaju osnova i načela Kreševske deklaracije, te da zastupaju što širi nacionalni konsenzus i uključivanje ostalih legitimnih hrvatskih političkih predstavnika s ciljem ostvarenja vitalnih nacionalnih interesa u skladu sa Sporazumom.

Također, u Sporazumu se navodi kako će se strane zalagati za izmjenu Izbornog zakona kako bi se osigurao izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim razinama vlasti u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da je Sporazum između dva HDZ-a "ogroman iskorak" u stabilizaciji BiH te da on građanima BiH nudi potpuno drugačiju perspektivu.

"Želimo europsku BiH, moderno organiziranu BiH, demokratsku BiH, u kojoj će ustavno biti osigurana prava sva tri naroda i svakog građanina na potpuno identičnim načelima", naglasio je Čović.

Kada je u pitanju sudjelovanje HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u vlasti, Sporazumom je predviđeno da se razgovori o toj temi nastave na temelju usuglašenih načela nakon što sporazum prihvate stranačka tijela.

(avaz)

Toooooooooooooooooooooooo!

Pitanje je vremena kada ce Ustaski Jugobihunitaristi iz HSP-a i Daidze ovo osuditi kao "rusenje BiH" :smajl049

Lupetate gluposti, ja sam pravaš pa se ipak zalažem za pravo Hrvata za vlastitim političkim vodstvom, a ne nametnutim.

Jedino je ljigavo što predsjednik HDZ BiH vodi ovu inicijativu, a Hrvatom se u Jugi nije niti smatrao niti dokazao.

Vrh

PostPostano: 27 stu 2010, 15:16 

Kaće HSS u hrvatski blok sa dva HDZ-a?

Vrh

PostPostano: 28 stu 2010, 20:14 

Citat:
Tihomir blaškić
OSIM DVA HDZ-A, TREBALE BI SE UJEDINITI SVE HRVATSKE STRANKE

■ Koje je najbolje političko rješenje za Hrvate u Bosni? Dva HDZ-a jedinstveno zagovaraju treći entitet.

- Nisam član nijedne stranke, a bilo bi i neodgovorno govoriti o nekom rješenju kada ne živim na tom prostoru. Ali mogu reći da je u 21. stoljeću nedopustivo da Hrvatima člana Predsjedništva BiH bira drugi narod, u ovom slučaju Bošnjaci. Nedopustivo je da se Hrvate u njihovoj zemlji svodi na nacionalnu manjinu, a to su postali i u Federaciji i u RS. Opravdano je svako političko rješenje koje će Hrvate učiniti ravnopravnim narodom. Činjenica je, a to su pokazali i posljednji izbori, da oni to još uvijek nisu. Stoga je dobro to što su se dva HDZ-a ujedinila oko strateških interesa hrvatskog naroda, a dobro bi bilo da se ujedine i sve stranke s hrvatskim predznakom i sve institucije koje mogu pomoći da se zauzmu što bolje pozicije za budućnost i opstanak Hrvata. Treba postojati minimalan konsenzus o zaštiti interesa hrvatskog naroda. Vjerujem da će u tome važnu pomoć pružiti i Hrvatska.

To je to!

Vrh

PostPostano: 28 stu 2010, 21:23 

Kome jos treba objasnjavati sta je prioritet ( izuzev debila lijana i zubonje jurisica). Sve stranke sa hrvatskim preznakom u jedan blok JEDINSTVENI HRVATSKI.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2010, 21:48 

Citat:
Tihomir blaškić
OSIM DVA HDZ-A, TREBALE BI SE UJEDINITI SVE HRVATSKE STRANKE

■ Koje je najbolje političko rješenje za Hrvate u Bosni? Dva HDZ-a jedinstveno zagovaraju treći entitet.

- Nisam član nijedne stranke, a bilo bi i neodgovorno govoriti o nekom rješenju kada ne živim na tom prostoru. Ali mogu reći da je u 21. stoljeću nedopustivo da Hrvatima člana Predsjedništva BiH bira drugi narod, u ovom slučaju Bošnjaci. Nedopustivo je da se Hrvate u njihovoj zemlji svodi na nacionalnu manjinu, a to su postali i u Federaciji i u RS. Opravdano je svako političko rješenje koje će Hrvate učiniti ravnopravnim narodom. Činjenica je, a to su pokazali i posljednji izbori, da oni to još uvijek nisu. Stoga je dobro to što su se dva HDZ-a ujedinila oko strateških interesa hrvatskog naroda, a dobro bi bilo da se ujedine i sve stranke s hrvatskim predznakom i sve institucije koje mogu pomoći da se zauzmu što bolje pozicije za budućnost i opstanak Hrvata. Treba postojati minimalan konsenzus o zaštiti interesa hrvatskog naroda. Vjerujem da će u tome važnu pomoć pružiti i Hrvatska.

Bravo viteže! :klanjam :klanjam

:zastava_Hrvata

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 219 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: