HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: uto srp 27, 2021 1:09 am.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 298 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 10:08 am 
Offline

Pridružen/a: ned pro 27, 2009 1:35 pm
Postovi: 983
Zločin za svaku osudu ali nema smisla, pa uvijek isto iz tzv RH, sramota koliko favoriziraju zločine nad Bošnjacima a 100.000 protjeranih Hrvata kao i načinjene zločine nad njima uopće ne spominju, idemo u EU...


Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
Petak šesnaesti
Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo

'Osjetio sam bol i pao. Trenutak prije nego me pogodio, vidio sam roditelje malo dalje. Onaj vojnik koji je pucao na mene naredio je drugome da puca na tatu i mamu. Vikao je 'Ubij ih, ubij ih, ubij ih!'... tri puta. Kad je drugi put rekao 'Ubij ih', moj otac je rekao: 'Ubij mene, samo pusti ženu i djecu!''
Povodom godišnjice masakra u Ahmićima prenosimo tekst koji je Boris Dežulović napisao za Nezavisne novine, a objavljen je uoči posjete hrvatskog predsjednika Ive Josipovića tom stratištu civila pobijenih oružjem HVO-a.

Osuđeni ratni zločinac iz Busovače, Dario Kordić je, naime, 15. travnja 1993. godine u Vitezu okupio svoje oficire i razradio detaljni plan sutrašnjeg napada na Ahmiće. U "Pregledu saznanja MUP-a RH o događajima vezanim za zločin u Ahmićima", tajnom izvještaju o svojedobnoj istrazi hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, zabilježeno je kako je na tom sastanku netko dobacio da "u Ahmićima ima i djece", na što je neimenovan netko odgovorio: "Pa, što onda? Ta djeca bi mogla postati odrasli ljudi!".

Prisjećajući se 16. travnja, koji je te tragične 1993. godine padao na petak, kao što pada i danas, Dežulović započinje tekst iskazom jednoga od dvoje preživjele djece iz obitelji Zec iz Ahmića gdje opisuju što se dogodilo rije točno 17 godina:

- Adnane, tko je tada živio u vašoj obiteljskoj kući?

- Otac Sabahudin, on je bio 37 godina star, majka Hajrija, koja je imala 40, sestra Alisa od 11 godina i druga sestra Melisa, ona je imala šest godina. Meni je tada bilo trinaest.

- U četvrtak, 15. aprila navečer, svi ste bili kod kuće?

- Da, zaspali smo oko deset sati. Ja sam spavao u svojoj sobi, sestre u svojoj, a roditelji u trećoj sobi.

- Adnane, hoćeš li, molim te, ispričati ovom sudu što se dogodilo sutradan, u petak, 16. aprila?

- Rano ujutro, oko pet sati, otac i majka su utrčali u naše sobe i probudili nas vičući da se brzo obučemo i bježimo, jer kuća gori. Vani su se čule detonacije i pucnjava. Roditelji i sestre su bježali prema Nurijinoj kući, a ja malo niže. Negdje kraj Zahirove kuće zaustavio me neki vojnik, lice mu je bilo obojano u crno, i pitao: "Gdje ćeš ti, mali?" Vidio sam da Zahir leži na tlu do njega, rekao sam da se puca, da bježim, a on je rekao: "Bježi, bježi!" Nastavio sam trčati, a onda me zaustavila grupa vojnika i rekli su mi da stanem. Okrenuo sam se da pobjegnem natrag, ali s druge strane su dolazila tri vojnika. Oni su odmah zapucali. Osjetio sam bol i pao. Trenutak prije nego me pogodio, vidio sam roditelje malo dalje. Onaj vojnik koji je pucao na mene naredio je drugome da puca na tatu i mamu. Vikao je "Ubij ih, ubij ih, ubij ih!"... tri puta. Kad je drugi put rekao "Ubij ih", moj otac je rekao: "Ubij mene, samo pusti ženu i djecu!"

- Tvoje sestre su tada još uvijek bile s ocem i majkom?

- Da, otac je držao za ruku Alisu, a majka Melisu.

- Što se tada dogodilo?

- Onaj drugi je najprije pucao u oca i Alisu. Oboje su pali mrtvi. Onda je ubio majku, ali nije pogodio Melisu. Moja sestra je samo pala na tlo zajedno s mamom.

- Što se s njom kasnije dogodilo?

- Kad sam došao svijesti, nje više nije bilo tu. Kasnije sam saznao da ju je pokupio Elvir Ahmić sa svojom sestrom. Rekao je da je našao Melisu kako spava kraj maminog tijela. Isprva nije htjela ići s njima, govorila je da će pričekati da se mama probudi.

- Adnane, ta tri vojnika koja su pucala u tvoje roditelje bila su u uniformama, zar ne? Kakve su im bile uniforme?

- Bili su u maskirnim uniformama.

- Jesu li na uniformama imali nekakve oznake?

- Da. Imali su oznake Hrvatske vojske.Gdje je Adnan, gdje je Melisa?

Autor nadalje navodi: "Adnan Zec danas ima trideset godina, sestra mu Melisa dvadeset tri. Što je s njima sada, što rade, gdje žive, imaju li svoje obitelji, kako se nose sa svojim užasima - ne znamo. Znamo, međutim, što je s njihovim ocem: Sabahudin Zec je jedan od stotinu i šesnaest žitelja malog sela Ahmići kraj Viteza, koje su u petak 16. travnja 1993. poubijali pripadnici Jokera, eskadrona smrti iz sastava Hrvatskog vijeća obrane, 'Hrvatske vojske', kako ih je na suđenju u Haagu dječački točno opisao Sabahudinov sin Adnan. Znamo i što je bilo s njegovom majkom: Hajrija Zec jedna je od trideset dvije žene likvidirane toga petka. Znamo, najzad, i što je bilo s jedanaestogodišnjom sestrom Alisom: ona je bila jedna od petnaestoro mališana hladnokrvno smaknutih toga petka po dječjim sobama, avlijama i sokacima Ahmića."

Na obljetnicu "zlokobnog četvrtka kad su se u Vitezu sastale glavešine lašvanskog HVO-a da dogovore plan sutrašnjeg napada na Ahmiće" koji je ujedno i posljednji četvrtak Adnanovih i Melisinih roditelja i sestre Alise, novi hrvatski predsjednik je posjetio Ahmiće i time postao prvi visoki hrvatski funkcioner i prvi hrvatski političar uopće koji će u Ahmićima kleknuti i zatražiti oprost.


Oplakivanje Darija Kordića

"Nije poznato koliko će to značiti Adnanu i Melisi. Vijenac pod spomenik njihovim roditeljima njima ne treba - on treba Hrvatima, onima dakle čija je vojska toga petka upala u selo i čiji predsjednik će se sedamnaest godina kasnije pokloniti ahmićkim žrtvama. Adnan i Melisa ionako su naučili živjeti izvan hrvatskog pamćenja", piše Dežulović, te nastavlja:

"Iz tog su pamćenja Ahmići - mjesto najstrašnijeg zločina kojega su vojnici sa šahovnicom na nadlakticama počinili u svih pet godina svih naših ratova - u proteklih sedamnaest godina temeljito izbrisani. Za to vrijeme Hrvatska je plaćala vojne penzije ubojicama iz Ahmića i advokate njihovim zapovjednicima, davala im lažne lične karte i utočišta pred pravdom. Pratila je sve to vrijeme Hrvatska kalvariju vitezova Lašvanske doline u haškom zatočeništvu, čitala bez daha potresne reportaže iz zatvora 'Karlau' u Grazu, 'austrijskog Guantanama', oplakujući gorku sudbinu Darija Kordića, i nikad se nitko u tih sedamnaest godina nije sjetio Adnana i njegove sestre Melise, koja je toga petka čekala da joj se mrtva majka probudi. Minuta šutnje za njihove roditelje u Hrvatskoj traje punih sedamnaest godina."


Gdje su ubojice? U Registru

Josipovićeva posjeta Ahmićima neće puno toga promijeniti jer se Adnana i Melise Hrvatska neće sjetiti ni danas, a predsjednikova će gesta "biti tek šlagvort za nove šovenske i revizionističke komentare". Mozgovi "operacije Ahmići" danas su u zatvoru, ali ubojice Adnanovih roditelja i danas su na slobodi:

"Eno ih u famoznom Registru hrvatskih branitelja, u rubrici HVO, s reguliranim ratnim stažom i zasluženim penzijama. Registra s imenima Sabahudina, Hajrije i Alise Zec u Hrvatskoj nema, niti će ga biti i poslije ovog četvrtka."

"Adnan i Melisa su postali odrasli ljudi. O njima, hvala na pitanju, ne znamo ništa. Ništa o njima nećemo znati ni kad večeras u televizijskom dnevniku pogledamo vijest da se predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u četvrtak 15. aprila poklonio žrtvama zločina u Ahmićima. Adnanu i Melisi bit će, slutim, svejedno. Njihovi užasi počinju sutradan", zaključuje.

izvor: Net.hr


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 10:19 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet lis 08, 2009 7:58 pm
Postovi: 25271
Lokacija: Gl. grad regije
Ne ponovilo se, treba istitrat do kraja a i konačno tražit procesuiranje i hrvatskih stratišta...

Zato je i došao I.J. da osudi zločin i da traži da to i drugi učine ali ne selektivno ili licemjerno...

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 10:24 am 
boris dežulović? nije li to onaj mentalni kripl, splitski orjunaš što se odselio u beograd, a koji je bio i ostao zvijezda vodilja i uzor ovdje opjevanim kolumnistima?


Vrh
  
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 10:27 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 3:45 pm
Postovi: 25388
Ove momke sam poznavao...Tko ima volje za ostala imena,nek potraži na HIC.

ŽEPAČKIĆ, IVICA - muškarac, po nacionalnosti Hrvat, pripadnik HVO-a. Pripadnici Armije BiH ubili su ga, 16.04.1993., kada je na patrolu HVO-a, kojoj je pripadao imenovani, na punktu kod katoličkog groblja u gradu Vitezu (a vis á vis sela Ahmića),

IVANKOVIĆ, ZLATKO - muškarac, po nacionalnosti Hrvat, pripadnik HVO-a. Pripadnici Armije BiH ubili su ga, 16.04.1993., kada su na patrolu HVO-a, kojoj je pripadao imenovani, na punktu kod katoličkog groblja u gradu Vitezu (a vis á vis sela Ahmića), iz zasjede otvorili paljba. Ovo ubojstvo je bilo i razlogom (‘kap koja je prelila čašu’) otpočinjanja oštrih oružanih sukoba između Muslimana i Hrvata na širem području Lašvanske doline.

ŠANTIĆ, MIRJAN - muškarac, rođen 05.06.1956., po nacionalnosti Hrvat, iz sela Šantići (općina Vitez), pripadnik HVO-a. Ubili su ga, 16.04.1993., u selu Ahmići (općina Vitez), metkom iz lovačke puške ispaljenim u leđa (krupnom sačmom za lov na medvjede), pripadnici Armije BiH.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 10:29 am 
Offline

Pridružen/a: sri lip 03, 2009 3:13 pm
Postovi: 1607
Čovjek koji se svojim igrokazom "Melodije Bljeska i Oluje" smije braniteljima i češka jaja trokutlijama, nedavno je imao turneju po BIH.

_________________
1Kor7:Odsad koji plaču kao da ne plaču koji se vesele, kao da se ne vesele koji kupuju, kao da ne posjeduju,koji uživaju ovaj svijet, kao da ga ne uživaju, jer prolazi obličje ovoga svijeta.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 10:34 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 3:45 pm
Postovi: 25388
Mar-kan je napisao/la:
Ove momke sam poznavao...Tko ima volje za ostala imena,nek potraži na HIC.

ŽEPAČKIĆ, IVICA - muškarac, po nacionalnosti Hrvat, pripadnik HVO-a. Pripadnici Armije BiH ubili su ga, 16.04.1993., kada je na patrolu HVO-a, kojoj je pripadao imenovani, na punktu kod katoličkog groblja u gradu Vitezu (a vis á vis sela Ahmića),

IVANKOVIĆ, ZLATKO - muškarac, po nacionalnosti Hrvat, pripadnik HVO-a. Pripadnici Armije BiH ubili su ga, 16.04.1993., kada su na patrolu HVO-a, kojoj je pripadao imenovani, na punktu kod katoličkog groblja u gradu Vitezu (a vis á vis sela Ahmića), iz zasjede otvorili paljba. Ovo ubojstvo je bilo i razlogom (‘kap koja je prelila čašu’) otpočinjanja oštrih oružanih sukoba između Muslimana i Hrvata na širem području Lašvanske doline.

ŠANTIĆ, MIRJAN - muškarac, rođen 05.06.1956., po nacionalnosti Hrvat, iz sela Šantići (općina Vitez), pripadnik HVO-a. Ubili su ga, 16.04.1993., u selu Ahmići (općina Vitez), metkom iz lovačke puške ispaljenim u leđa (krupnom sačmom za lov na medvjede), pripadnici Armije BiH.


------------------------------------------------------------------------------------
Cvijeće je položeno i svijeće su upaljene i na grobove Ivice Vidovića, Mirjana Šantića, Ivana Žuljevića, Zlatka Ivankovića, Ivice Žepačkića i Ante Krište, Vitežana poginulih prvoga dana krvavog rata.

Istoga dana 16. travnja, i Bošnjaci se s dužnim pijetetom sjećaju tragičnog početka rata kad su pripadnici vojne policije HVO-a u dvodnevnim borbama za strateški vrlo važno naselje Ahmići, uz znatan broj vojnika, ubili i desetke nedužnih civila tog sela koje je potpuno porušeno i spaljeno.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 10:48 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet lis 08, 2009 7:58 pm
Postovi: 25271
Lokacija: Gl. grad regije
Pobiju ljude na punktu a nakon toga puste selo da spava i povuku vojsku u Počulicu i ostave selo nebranjeno, a nakon toga puste kerove, što bi Blaškić rekao 4 korpusa, da odrade posao u središnjoj Bosni po već pripremljenim akcijama...

Meni je samo upitno je li i sa hrvatske strane neko sudjelovao u ovoj "predstavi" trgovine ljudskim životima...

I da li je to bilo namjerno ili nenamjerno...

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 10:51 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet svi 22, 2009 4:26 pm
Postovi: 118
Markane,da li si zamijetio na HTV izvjesce, vele u Ahmicima pobijeno 116 bosnjaka, civila zena djece, a u Krizancevu Selu 75 HVO vojnika i spomenu par civila? Meni se ovo sve gadi, nitko nas obezvrijedit i ukopat ne zna ko mi sami. Ispade da su u Ahmicima bili samo civili, a Krizancevo selo legitimni vojni sukob, sto je totalno obratno! Zalosno


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 10:57 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet svi 22, 2009 4:26 pm
Postovi: 118
Junuz Djipalo je napisao/la:
Ne ponovilo se, treba istitrat do kraja a i konačno tražit procesuiranje i hrvatskih stratišta...

Zato je i došao I.J. da osudi zločin i da traži da to i drugi učine ali ne selektivno ili licemjerno...

...da li ti stvarno vjerujes da su u Ahmice, eto tek tako, povampirene ustase upale i poklale sve sto im je stajalo na putu? jel uopce znas gdje su smjesteni ti Ahmici i sta je sve dovelo do sukoba oko tog posranog sela? Jel znas gdje je bila Armija i sto je uopce doslo do napada? jel znas kako su BiBicijevci upali tamo u roku odma? A nasi svjeze kolju dok ovi snimaju? jesi li toliko plitak i naivan ili si prirodno glup?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 11:08 am 
Offline

Pridružen/a: ned pro 27, 2009 1:35 pm
Postovi: 983
Više ne piše vojnici nego su izmjenili i stoji: "dan kada su "junačine" sa šahovnicom pobile cijelo selo"
Sporazumjeli smo se da je to zločin za osudu, ovdje bih se dotakao ljudi koji uporno tvrde to je neki Dežulović, to je neki ovaj, to je neki onaj, ljudi on piše za jedan od cjenjenijih portala, a ima Dežulovića koliko hoćeš, ali ni to nije bitno, najbitnije je da se njemu i takvima dopušta da pišu šta i kako hoće, znači dopušteno im je od uredništva, što dalje vuče da mu je dopušteno od same politike, ja se zaista nekada zapitam čemu ovo sve vodi...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 11:11 am 
Offline

Pridružen/a: uto lip 16, 2009 2:37 pm
Postovi: 900
Ne znam za Ahmice, ali znam odlicno za Stupni do, pretpostavljam da je scenarij slican.

Muslimanske kuce pretvorene u bunkere, iskopani i dobro utvrdjeni rovovi okrenuti ka Hrvatima, pripremljeni planovi za napad na hrvatske sela i sam grad, i nakon preventivne akcije HVO-a kojom je sprijecen napad muslimanskih ekstemista, izbacuje se vijest o "vise od stotinu likvidiarnih civila". Ciji je broj (u primjeru Stupnog dola) spao na petnaestak, jer su ostali "civili" ili isparili sa spiskova pobijenih, ili nadjeni sa oruzjem u rukama. To sto je on u civilnom odijelu (i dobrano naoruzan do zuba), to ne znaci da je on civil.

Na Dezulovica se vise ne treba obazirati, eto ga tamo u Beogradu, on je danas srbijanski problem.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 11:12 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 3:45 pm
Postovi: 25388
DaNi je napisao/la:
Markane,da li si zamijetio na HTV izvjesce, vele u Ahmicima pobijeno 116 bosnjaka, civila zena djece, a u Krizancevu Selu 75 HVO vojnika i spomenu par civila? Meni se ovo sve gadi, nitko nas obezvrijedit i ukopat ne zna ko mi sami. Ispade da su u Ahmicima bili samo civili, a Krizancevo selo legitimni vojni sukob, sto je totalno obratno! Zalosno


Istoga dana 16. travnja, i Bošnjaci se s dužnim pijetetom sjećaju tragičnog početka rata kad su pripadnici vojne policije HVO-a u dvodnevnim borbama za strateški vrlo važno naselje Ahmići, uz znatan broj vojnika, ubili i desetke nedužnih civila tog sela koje je potpuno porušeno i spaljeno.

U Križančevu selu su veći dio ZAROBLJENI,odvedeni i pobijeni-masakrirani u Počulici.Poslije ZAROBLJAVANJA!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 11:13 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned sij 03, 2010 9:19 pm
Postovi: 767
Lokacija: HercegBosna
DaNi je napisao/la:
Markane,da li si zamijetio na HTV izvjesce, vele u Ahmicima pobijeno 116 bosnjaka, civila zena djece, a u Krizancevu Selu 75 HVO vojnika i spomenu par civila? Meni se ovo sve gadi, nitko nas obezvrijedit i ukopat ne zna ko mi sami. Ispade da su u Ahmicima bili samo civili, a Krizancevo selo legitimni vojni sukob, sto je totalno obratno! ZalosnoMa normalna stvar muslimani imaju medije u svojim rukama a mi smo narod bez icega pa i bez politicara. Imamo par seljaka sto idu da popune fotelje da bi se moglo da kaze da smo ravnopravni i da imamo prestavnike hrvatske politike u vlasti.
Malo sam bio blag pa sam napisao da su seljaci ali nisu oni seljaci oni su ....... Pogodite sta!
Politicari bi trebali prvi da se bune i sukobljavaju kada takve lazi izadju na vijesti a oni kao sto rekoh nemogu da dignu guzicu iz fotelja da nebi cija druga duzica upala pa osta on bez.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 11:17 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sri pro 23, 2009 3:42 pm
Postovi: 6024
Lokacija: Maaskantje
.

_________________
Too proud to beg, too dumb to steal

It's probably me...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 11:32 am 
Offline

Pridružen/a: sri lip 03, 2009 3:13 pm
Postovi: 1607
unknown je napisao/la:
Više ne piše vojnici nego su izmjenili i stoji: "dan kada su "junačine" sa šahovnicom pobile cijelo selo"
Sporazumjeli smo se da je to zločin za osudu, ovdje bih se dotakao ljudi koji uporno tvrde to je neki Dežulović, to je neki ovaj, to je neki onaj, ljudi on piše za jedan od cjenjenijih portala, a ima Dežulovića koliko hoćeš, ali ni to nije bitno, najbitnije je da se njemu i takvima dopušta da pišu šta i kako hoće, znači dopušteno im je od uredništva, što dalje vuče da mu je dopušteno od same politike, ja se zaista nekada zapitam čemu ovo sve vodi...

Vodi ka izjedančavanju krivice, razbijanju hrvatskog korpusa, pljuvanju po domovinskom ratu, stvaranju nekih novih balkanskih integracija?! :neznam

_________________
1Kor7:Odsad koji plaču kao da ne plaču koji se vesele, kao da se ne vesele koji kupuju, kao da ne posjeduju,koji uživaju ovaj svijet, kao da ga ne uživaju, jer prolazi obličje ovoga svijeta.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 12:02 pm 
Offline

Pridružen/a: pon svi 18, 2009 1:06 am
Postovi: 552
Jeste vi normalni?
Koga zaboli kurac sto je drug bora napisao?
Čovjek je skroz izgubio kompas..nekad je bio faca samo takva i bio potreban ondasnjem jednoumlju,koliko god se ne slagao sa lošom demagogijom koju furao..
Ali čovjek je ostao negdje u '94,pregazilo ga vrijeme,kompleksi,zuc i gorcina koju fura..
Čim se vi bavite


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 12:26 pm 
Offline

Pridružen/a: uto sij 26, 2010 9:04 am
Postovi: 1122
Junuz Djipalo je napisao/la:
Pobiju ljude na punktu a nakon toga puste selo da spava i povuku vojsku u Počulicu i ostave selo nebranjeno, a nakon toga puste kerove, što bi Blaškić rekao 4 korpusa, da odrade posao u središnjoj Bosni po već pripremljenim akcijama...

Meni je samo upitno je li i sa hrvatske strane neko sudjelovao u ovoj "predstavi" trgovine ljudskim životima...


I da li je to bilo namjerno ili nenamjerno...Ovo je ključ muslimansko-hrvatskog sukoba i ta dvostruka pročetnička linija zapovijedanja,i kod nas i kod Muslimana.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 12:37 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet svi 22, 2009 4:26 pm
Postovi: 118
Ne solite o "dvostrukim linijama" ... etnicari rade plan o "prorijedjivanju Ustasa" u srednjoj Bosni, od sijecnja'93 provociraju, ubijaju,pucaju, ukopavaju, prave linije prema "Ustasama" ... Nasi pregovaraju, pokusavaju, ali se ne pokoravaju kako to muslietnicari zele...Doslo se do tocke kad vise nema nazad, i tad je puklo. Ako znate gdje su Ahmici, i laiku je jasno zasto se to moralo uzeti. O zlocinima je vec sve napisano, i previse ako mene pitate.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 12:38 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet lis 08, 2009 7:58 pm
Postovi: 25271
Lokacija: Gl. grad regije
Ostala je haška priča na tome da su neki ljudi pod maskama sa šahovnicama po naredbi D. Kordića pobili civile po noći u Ahmićima a kamere BBC-a se tu slučajno odmah našle. A i Kordić je nešto izokola optužen i osuđen i za Ahmiće. A kao neka odšteta se šuti o hrvatskim stratištima.

A meni tu fali puuunooo toga, čini se da ovakav epilog odgovara svima: i Zagrebu, i Sarajevu, i MZ odnosno Britancima a i Srbima jer su eto i Hrvati ubijali. Cijena je jedan D. Kordić na 15-ak godina u zatvoru pa i nije neka velika, dobit će vjerojatno i kakvu lovu da šuti i istrpi još malo...

E sad kome se sviđa da ovako ostane neka mu smeta što je Josipović izvukao Ahmiće i Križančevo selo iz zaborava...

Baš mi je drago što je to napravljeno, možda bi puno bilo jasnije štošta a svakako bi bili bez zadrške procesuirani i domaći talibani kad bi se točno saznalo što se događalo, ovako je sve nedorečeno i prepuno šutnje i simplifikacije a u međuvremenu oni koji su ubijali Hrvate dobivaju boračke...

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Zadnja izmjena: Junuz Djipalo; pet tra 16, 2010 12:39 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 12:38 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet srp 03, 2009 5:25 pm
Postovi: 5508
Crni bombarder je napisao/la:

Na Dezulovica se vise ne treba obazirati, eto ga tamo u Beogradu, on je danas srbijanski problem.


Ovo je istina. I u 80% tekstova se bavi kritikom srpske političke scene. Ali čim je nešto osetljivo na tapetu u Hr. ili BiH, ne propušta "zicer".

_________________
http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 12:48 pm 
Offline

Pridružen/a: uto sij 26, 2010 9:04 am
Postovi: 1122
DaNi je napisao/la:
Ne solite o "dvostrukim linijama" ... etnicari rade plan o "prorijedjivanju Ustasa" u srednjoj Bosni, od sijecnja'93 provociraju, ubijaju,pucaju, ukopavaju, prave linije prema "Ustasama" ... Nasi pregovaraju, pokusavaju, ali se ne pokoravaju kako to muslietnicari zele...Doslo se do tocke kad vise nema nazad, i tad je puklo. Ako znate gdje su Ahmici, i laiku je jasno zasto se to moralo uzeti. O zlocinima je vec sve napisano, i previse ako mene pitate.Molim lijepo,nazovi to kako hoćeš,ali tajne službe su odigrale svoju ulogu.

Kako bi ti objasnio da u vrijeme stotina pregovora i sastanaka,Armija BiH ne brani istočnu Bosnu,ali napada Srednju Bosnu,nudi Fočacima što već ne?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 12:49 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 3:45 pm
Postovi: 25388
DaNi je napisao/la:
Ne solite o "dvostrukim linijama" ... etnicari rade plan o "prorijedjivanju Ustasa" u srednjoj Bosni, od sijecnja'93 provociraju, ubijaju,pucaju, ukopavaju, prave linije prema "Ustasama" ... Nasi pregovaraju, pokusavaju, ali se ne pokoravaju kako to muslietnicari zele...Doslo se do tocke kad vise nema nazad, i tad je puklo. Ako znate gdje su Ahmici, i laiku je jasno zasto se to moralo uzeti. O zlocinima je vec sve napisano, i previse ako mene pitate.


Prije,od 92.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 12:52 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet lis 08, 2009 7:58 pm
Postovi: 25271
Lokacija: Gl. grad regije
Mar-kan je napisao/la:
DaNi je napisao/la:
Ne solite o "dvostrukim linijama" ... etnicari rade plan o "prorijedjivanju Ustasa" u srednjoj Bosni, od sijecnja'93 provociraju, ubijaju,pucaju, ukopavaju, prave linije prema "Ustasama" ... Nasi pregovaraju, pokusavaju, ali se ne pokoravaju kako to muslietnicari zele...Doslo se do tocke kad vise nema nazad, i tad je puklo. Ako znate gdje su Ahmici, i laiku je jasno zasto se to moralo uzeti. O zlocinima je vec sve napisano, i previse ako mene pitate.


Prije,od 92.


I to od prve polovice 92. dakle odmah nakon starta...

Ili točnije kako je Aljo strateški raspoređivao prognane iz RS čime je narušena ravnoteža u mješovitim mjestima i osjetili su se zeleni "jačim" zbog brojnosti.

Kad su im se još Sandže i Arapi priključili čekao se samo okidač...

Neko kome i nije bilo stalo do LD im ga je i dao...

No opet, sve smrdi na KOS-ovce a i neko je prognao ljude koji su narušili ravnotežu i okupirao 70 % BiH.

I to ne treba zaboravit kao primarni uzrok...

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 1:01 pm 
Offline

Pridružen/a: ned pro 27, 2009 1:35 pm
Postovi: 983
Junuz Djipalo je napisao/la:
Ostala je haška priča na tome da su neki ljudi pod maskama sa šahovnicama po naredbi D. Kordića pobili civile po noći u Ahmićima a kamere BBC-a se tu slučajno odmah našle. A i Kordić je nešto izokola optužen i osuđen i za Ahmiće. A kao neka odšteta se šuti o hrvatskim stratištima.

A meni tu fali puuunooo toga, čini se da ovakav epilog odgovara svima: i Zagrebu, i Sarajevu, i MZ odnosno Britancima a i Srbima jer su eto i Hrvati ubijali. Cijena je jedan D. Kordić na 15-ak godina u zatvoru pa i nije neka velika, dobit će vjerojatno i kakvu lovu da šuti i istrpi još malo...

E sad kome se sviđa da ovako ostane neka mu smeta što je Josipović izvukao Ahmiće i Križančevo selo iz zaborava...

Baš mi je drago što je to napravljeno, možda bi puno bilo jasnije štošta a svakako bi bili bez zadrške procesuirani i domaći talibani kad bi se točno saznalo što se događalo, ovako je sve nedorečeno i prepuno šutnje i simplifikacije a u međuvremenu oni koji su ubijali Hrvate dobivaju boračke...


Ovo je c/p s jednog drugog foruma:

Citat:
Nakon otmice zapovjednika Zeničke brigade HVO-a vojna se situacija u Lašvanskoj dolini značajno pogoršala. Obavještajni podatci HVO-a upućivali su na gomilanje snaga ABiH iz pravca Zenice oko Ahmića. Zapovjedništvo 3. korpusa izdalo je zapovijed za napad i presijecanje ceste između Viteza i Busovaće smjerom Ahmića 16. 4. 1993. Zbog toga je glavni lokalni zapovjednik Blaškić izdao zapovijed za proširenje i učvršćenje ovog koridora. Prostor koji je kontrolirao HVO bio je mjestimice širok jedva 2 km, a odnos snaga je bio 1:6 u korist Muslimana, a u trenutcima najjačih sukoba čak i 1:12. U Ahmićima je bila stacionirana muslimanska postrojba TO u školi i džamiji, a zbog strateške važnosti Ahmića bila je pod izravnim zapovjedništvom 325 brigade ABiH. Borbe su trajale dva dana: prvi dan artiljerija, drugi dan upad u selo, a sve su promatrali Britanci koji su imali bazu samo 900 metara dalje. Čak su i u toku najžešćih sukoba pripadnici BRITBAT-a nekoliko puta oklopnim transporterima prolazili kroz selo. Ubijeno je stotinjak Muslimana, većinom u civilnoj odjeći, a 70% - 80 % ubijenih civila bilo je naoružano lakim pješačkim oružjem. U napadu je sudjelovalo oko 80 vojnika HVO-a, a broj muslimanskih branilaca bio je otprilike isti. Za napad na naseljeno mjesto potreban je omjer napadača 1/3 do 1/6 da bi napad uspio. Neriješeno je ostalo pitanje kako je napad uspio s omjerom 1/1. Uz Ahmiće postoji uzvisina koju su držali Muslimani i prije i za vrijeme borbe, ali i poslije. Upravo na prilazu toj uzvisini bilo je najviše mrtvih. I sami vojnici HVO-a koji su osvojili Ahmiće bili su iznenađeni količinom mrtvih muslimana te su poprište napustili i ne pokušavajući ukloniti leševe. Ostalo je otvoreno pitanje je li vodstvo muslimanske ABiH zapovjedilo blokadu Ahmića bez osiguranog streljiva, ili su možda u napadu sudjelovale i neke prikrivene snage za koje HVO nije znao. U napadu su mogli sudjelovati i neki prikriveni snajperisti koji su mogli djelovati i s udaljenosti od pola do jednog kilometra, sa strane ili odostrag. Naime, obučeni snajperist s puškom na koju je stavljen prigušivač korištenjem streljiva s ispodzvučnom brzinom zrna može u toku jačeg sukoba ostati neprimijećen vojnicima udaljenima nekoliko desetaka metara. Moguće je da su snajperisti gađali civile i iz samih muslimanskih rovova koji su se nalazili na uzvisini iznad Ahmića, a prisutnim mudžahedinima, vojnicima ABiH, reći kako gađaju vojnike HVO-a koji napadaju Ahmiće. Moguće je, također, da su snajperisti djelovali i iz oklopnih transportera koji su se nekoliko puta provezli kroz selo u jeku najžešćih sukoba. Leševi se nisu ni ohladili, a strani novinari su sve snimili. Ni potpuni vojni amateri ne bi leševe ostavili po dvorištima, osim ako se radi o žurnom povlačenju, a pogotovo ne bi ostavili leševe žena i djece 900 metara od Britanske vojne baze, osim ako to nekom nije odgovaralo. Iako su mediji za ovo odmah pokušali optužiti predsjednika Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana, činjenica je kako je to upravo njemu najmanje odgovaralo, a dobro je došlo premijeru Velike Britanije. Naime, sve se dogodilo četiri dana prije nego je bivša britanska premijerka Margaret Tacher trebala posjetiti Zagreb. Ona je zastupala drugačije stavove o sukobu na Balkanu od tadašnjeg britanskog premijera Jona Mayora i vojno-obavještajnog establišmenta te se zalagala za suradnju između Hrvata i Muslimana. Nakon Ahmića, sastanak u Zagrebu između M. Tacher i Tuđmana je otkazan, a Hrvati koji su do tada u zapadnim medijima tretirani kao žrtva, sve su češće opisivani kao zločinci. Čak je i prosrpski orijentirani profesor dr. Muhamed Filipović 18. travnja 1997. izjavio u Vjesniku kako je »napad na Ahmiće organizirala britanska tajna služba MI6, kako bi se dokazalo da u Bosni nije srpska agresija, već da se vodi građanski rat!« Što je u ovom slučaju istina, vjerojatno neće biti otkriveno dok se ne otvore arhivi britanskih tajnih službi i SAS-a koji su djelovali na ovom području.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dan kad su vojnici sa šahovnicom pobili cijelo selo
PostPostano: pet tra 16, 2010 3:24 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned srp 26, 2009 3:47 pm
Postovi: 889
Muslimanima je trebala isprika za pogrom 105000 Hrvata Sredjne Bosne i Ahmicu su odradjeni u tom cilju. Mogu oni srat do sudnja dana, mi znamo istinu i tako ce ostat za vijeke vijekova.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 298 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: crni_bombarder, DŽorDŽ, Hagresor, Robbie MO i 55 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO