|
|
Stranica: 1038/1361.
|
[ 34004 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:20 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38539 Lokacija: Gl. grad regije
|
Lutorčina je napisao/la: Još da ne zaboravim turistička mjesta uglavnom Trokutistan odakle se ubiru pare : Sarajevo,Ilidza,Travnik,Istočni Mostar,Blagaj,Bihać. 3 najjača turistička mjesta si fulao a istočni Mostar je u RS. Međugorje, Jajce, Kupres. A ako si mislio na Trokutistan samo je Sarajv'o s Ilidžom u njemu.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
JAS
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:21 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:22 |
|
|
Mislio je na Bliskoistočni Mostar 
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:22 |
|
|
JAS je napisao/la: Mislio je na stari most. On je u Mostaru. Nakon rjesenja izbornih pravila u Mostaru nema potrebe da se više spominje bilo što drugo. Grad je ujedinjen.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:23 |
|
|
Jednostavno ga nazivat okupirani dio grada
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:25 |
|
|
Inače, koliko vidim Tjentište s okolicom je iznimno pipularno i u Hrvata. I ja planiram se zaletit jednom. Ljeti.
I naravno opet još koji put na Jahorinu zimi.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:27 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Jednostavno ga nazivat okupirani dio grada Upotrebljavat prošlo vrijeme. Tako Novosađani za Petrovaradin. 'To je bila najveća austrijska tvrđava'. To je bio turski dio grada koji smo očuvali unatoč pritiscima. 
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:28 |
|
|
Srbi su uništili RS kada su protjerali Bošnjake i Hrvate pa sada čitava istočna Bosna je pusta kao i Posavina i još neki dijelovi.
|
|
Vrh |
|
 |
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:30 |
|
|
Sve će bit pusto uskoro osim Škutorije. Zato treba sad već kolonizaciju Škutora planirat
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
 |
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:31 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Srbi su uništili RS kada su protjerali Bošnjake i Hrvate pa sada čitava istočna Bosna je pusta kao i Posavina i još neki dijelovi. Trougao Zvornik-Istocno Sarajevo-Rudo : USK! Sta je gusce naseljeno i sta ima bolju demografsku perspektivu?
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:32 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Srbi su uništili RS kada su protjerali Bošnjake i Hrvate pa sada čitava istočna Bosna je pusta kao i Posavina i još neki dijelovi. Mi to ne vidimo tako. Šume i oranice svakako trebaju biti prazne. Bolje suživot sa vukom nego sa Talibanom. 
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:32 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Srbi su uništili RS kada su protjerali Bošnjake i Hrvate pa sada čitava istočna Bosna je pusta kao i Posavina i još neki dijelovi. Eno Zenica i Tuzla cvjetaju otkad nema Srba i Hrvata.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:38 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Srbi su uništili RS kada su protjerali Bošnjake i Hrvate pa sada čitava istočna Bosna je pusta kao i Posavina i još neki dijelovi. Trougao Zvornik-Istocno Sarajevo-Rudo : USK! Sta je gusce naseljeno i sta ima bolju demografsku perspektivu? Pa ne znam tačnu površinu i tačan broj stanovnika ali ovako na prvu područje oko Bihaća mi djeluje znatno manje od tog trokuta a čisto sumnjam da ima manje stanovnika uprkos velikom iseljavanju iz Krajine a i ako ima manje nekako je kompaktnije.
|
|
Vrh |
|
 |
Lutorčina
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:40 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Srbi su uništili RS kada su protjerali Bošnjake i Hrvate pa sada čitava istočna Bosna je pusta kao i Posavina i još neki dijelovi. Ti krajevi su i prije bili slabo razvijeni i siromašni. Srbi su recimo pomogli Bošnjacima da se nasele u Sarajevo i da kupe stanove i kuće od Srba i Hrvata. Istočna Bosna je bila dugo godina pod sankcijama međunarodne zajednice bez pomoći i kredita npr Foča dok su u to vrijeme Goraždu stizale donacije. Foča je proglašen za grad ratnih zločinaca i narednu deceniju nisu mogli ni najmanji kredit podići u banci za sanaciju puta,iako je većina ratnih zločinaca deportovana u Hag. Sličnu sudbinu je doživio Han Pijesak i možda još koja opština. Bošnjaci koji su živjeli prije rata u Bratuncu,Foči ili Vlasenici a sad žive u Sarajevu,žive tri puta bolje nego prije rata u svojim kućama Istočne Bosne. Neki su bukvalno iz opanaka u ministarske fotelje kao npr pokojni Esad Radeljaš koji prije rata bio portir pa dogurao do milionera. Samo ste se vi šprdali na klixu sa njim jer non stop čopa nos ili sisa prst.
|
|
Vrh |
|
 |
Lutorčina
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:42 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Inače, koliko vidim Tjentište s okolicom je iznimno pipularno i u Hrvata. I ja planiram se zaletit jednom. Ljeti.
I naravno opet još koji put na Jahorinu zimi. Lijepo doći na kampovanje. Posjeti prašumu Perućicu i najveći vodopad u BiH. Zelengora očarava.
|
|
Vrh |
|
 |
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:46 |
|
|
Lebowski je napisao/la: aleksije radicevic je napisao/la:
Trougao Zvornik-Istocno Sarajevo-Rudo : USK! Sta je gusce naseljeno i sta ima bolju demografsku perspektivu?
Pa ne znam tačnu površinu i tačan broj stanovnika ali ovako na prvu područje oko Bihaća mi djeluje znatno manje od tog trokuta a čisto sumnjam da ima manje stanovnika uprkos velikom iseljavanju iz Krajine a i ako ima manje nekako je kompaktnije.  Pa naizgled trougao Zvornik-IS-Rudo je veci od USK, ali ne mnogo. Ako se uzme u obzir iseljavanje, to mozda govori i o ekonomskoj situaciji i perspektivi. Za razliku od USK, nije bas da svakodnevno citamo da negde u Istocnoj Bosni nedostaje nastavnika, da se odeljenja gase i sl. Pa tako se vracamo na pocetno pitanje: da li su Srbi bas tako, ili gore, devastirali Istocnu Bosnu, kao Bosnjaci zapadnu?
|
|
Vrh |
|
 |
Svarog
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:47 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 10244 Lokacija: Banja Luka
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Inače, koliko vidim Tjentište s okolicom je iznimno pipularno i u Hrvata. I ja planiram se zaletit jednom. Ljeti.
I naravno opet još koji put na Jahorinu zimi. Preporuka ,vrjedi otići ,ja odem često . I to bar na nekoliko dana , da možeš obići bar parče Perućice , popeti se na Maglić ( ili bar do Trnovačkog jezera ) . Polovinom 15/16/17 jula će biti i OK fest .
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:51 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Pa ne znam tačnu površinu i tačan broj stanovnika ali ovako na prvu područje oko Bihaća mi djeluje znatno manje od tog trokuta a čisto sumnjam da ima manje stanovnika uprkos velikom iseljavanju iz Krajine a i ako ima manje nekako je kompaktnije.
 Pa naizgled trougao Zvornik-IS-Rudo je veci od USK, ali ne mnogo. Ako se uzme u obzir iseljavanje, to mozda govori i o ekonomskoj situaciji i perspektivi. Za razliku od USK, nije bas da svakodnevno citamo da negde u Istocnoj Bosni nedostaje nastavnika, da se odeljenja gase i sl. Pa tako se vracamo na pocetno pitanje: da li su Srbi bas tako, ili gore, devastirali Istocnu Bosnu, kao Bosnjaci zapadnu? Pa i meni se odokativno čini da je I. Sarajevo aktivnije od Bihaća ili Zvornik od Cazina. Gradi se i useljava dok se u USK ne gradi i iseljava. Al šta ja znam, saće neki Muygur da nam to rastabiri.
|
|
Vrh |
|
 |
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 22:55 |
|
|
Na području Istočnog Sarajeva u prvi razred osnovne škole u sledećoj školskoj godini upisano je 590 učenika, što je oko 50 učenika više nego u istom periodu lani, https://www.novosti.rs/republika-srpska ... 90-ucenikaOvako nešto bi spadalo u znanstvenu fantastiku za USK tako da ne vjerujem da se može uspoređivat. USK je poseban slučaj.
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 23:00 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 23:00 |
|
|
Ne ismijavam se, ali da pokazem koliko je citava BiH demografski u kurcu, to je na nivou Zivinica.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 23:01 |
|
|
Svarog je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Inače, koliko vidim Tjentište s okolicom je iznimno pipularno i u Hrvata. I ja planiram se zaletit jednom. Ljeti.
I naravno opet još koji put na Jahorinu zimi. Preporuka ,vrjedi otići ,ja odem često . I to bar na nekoliko dana , da možeš obići bar parče Perućice , popeti se na Maglić ( ili bar do Trnovačkog jezera ) . Polovinom 15/16/17 jula će biti i OK fest . Lajkam izvođače. Ne paše mi termin. https://www.okfest.net/
|
|
Vrh |
|
 |
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 23:02 |
|
|
Ajde da izbacimo istocno sarajevo, jer je kolega Lebovski spominjao istocnu bosnu, a Sarajevo-Romanija nije Istocna Bosna.  Da uporedimo okruge Foca+Vlasenica sa USK - ko bolje stoji? A ona mozemo i najjace sto imamo: Kanton Sarajevo i okrug Banjaluka. 
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 23:04 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Ne ismijavam se, ali da pokazem koliko je citava BiH demografski u kurcu, to je na nivou Zivinica. Pa normalno da je u nivou Živinica kad Živinice i Istočno Sarajevo imaju isti broj stanovnika. Al vidi Bihaća... Kad je Istočno Sarajevo bilo pašnjak Bihać je bio šeher... 
|
|
Vrh |
|
 |
Karabaja
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 29 svi 2022, 23:04 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Na području Istočnog Sarajeva u prvi razred osnovne škole u sledećoj školskoj godini upisano je 590 učenika, što je oko 50 učenika više nego u istom periodu lani, https://www.novosti.rs/republika-srpska ... 90-ucenikaOvako nešto bi spadalo u znanstvenu fantastiku za USK tako da ne vjerujem da se može uspoređivat. USK je poseban slučaj. Nije to nikakva naucna fantastika nego se sa okolnih brda i planina sljevaju u I Sarajevo, koje zbog blizine Sarajeva ima neku perspektivu.
_________________ Right-wing lives don't matter
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|