|
|
Stranica: 1113/1358.
|
[ 33945 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Lutorčina
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 17:17 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Sta kaze u Šumskoj broj rodjene Srbadije 9500 od stoljeća sedmog. Jeste ali u k. Pusto ostade sve etnički očišćeno. Dabogda primat vukovi i zmije preuzimali. Znakovito. Dan nakon 11.07.2022 Šumska pustinja. Sad ce degen novovrijeme demantirati ovo. Lol Citat: BANJALUKA - Nakon prvog upisnog roka na univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Banjaluci ostalo je slobodnih malo manje od 1.700 mjesta, a kao i prethodnih godina za fiziku, matematiku, poljoprivredne nauke, srpski jezik i književnost i još neke studijske programe interesovanje studenata praktično i ne postoji, zbog čega je neophodna revizija.
Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu niko nije upisao filozofiju, matematiku i fiziku, dok je srpski jezik od 35 planiranih studenata upisao svega jedan.
Studijski program geografija na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu upisao je samo jedan student tako da je ostalo još 29 slobodnih mjesta, dok je na Poljoprivrednom fakultetu gdje je planiran upis 110 studenata mjesta ostalo za njih još 69.
Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu odobren je upis 1.693 studenta i ostalo je slobodnih 876 mjesta.
Slična je situacija i u Banjaluci, gdje je odobren upis 2.500 studenata, a u prvom upisnom roku upisano ih je 1.685, tako da je mjesta ostalo za još 815. Kao i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, studenti nemaju interes za srpski jezik i književnost, gdje je od odobrenih 30 upisano svega sedam studenata. Fiziku je na Univerzitetu u Banjaluci od 15 odobrenih upisalo svega tri studenta, isto kao i filozofiju. Od ukupno 80 odobrenih, Poljoprivredni fakultet u Banjaluci upisalo je svega 15 studenata, s tim da je Smjer animalna proizvodnja upisalo svega četiri studenta, a agrarnu ekonomiju i ruralni razvoj svega jedan student.
"Prijemni su bili, završeni su i sad odmah neko rješenje nemamo, ali definitivno treba sjesti, analizirati i vidjeti šta se dešava. Potrebna je reorganizacija, i revizija treba i biće. Moramo sve analizirati, kompletno visoko obrazovanje kako javno, tako i privatno i tražiti rješenja. Pitanje je kompleksno i detaljno ga treba analizirati i tražiti rješenja: da li je to gašenje ili spajanje srodnih studijskih programa, ne možemo znati bez analize", rekla je Nedeljka Ivković, predsjednica Savjeta za visoko obrazovanje Republike Srpske.
Kada je riječ o Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, u prvom upisnom roku popunjena su mjesta samo na studijskim programima računarstvo i informatika, i studijski programi medicine i stomatologije, dok su na Univerzitetu u Banjaluci popunjena mjesta samo na Mašinskom fakultetu, i to na smjerovima proizvodno mašinstvo i mehatronika te na Fakultetu bezbjednosnih nauka, koji je u prvom roku upisao svih 130 studenata, koliko im je dozvoljeno.
Kada je riječ o broju studenata, u problemu je i Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci, koji je dobio dozvolu za upis 155 studenata, a upisao 80, s tim da je, recimo, od planiranih 15 fiziku upisalo svega tri studenta, a ekologiju i zaštitu životne sredine od planiranih 15 nije upisao nijedan student. Geografiju je od planiranih 15 upisalo svega pet studenata, dok Smjer tehničko vaspitanje i informatika od planiranih 10 nije upisao nijedan student.
"Upisali smo više nego prošle godine. Što se tiče konkretno geografije, radili smo transformaciju opšteg smjera u GIS i turizam i očekujemo studente iduće godine. Trudimo se da pratimo potrebe tržišta i u planu je transformacija smjera biologija, ali u svakom slučaju potrebna je reorganizacija studijskih programa i kakva je situacija uopšte mi smo na PMF-u zadovoljni. Danas su veće mogućnosti, mladi sve više odlaze u inostranstvo na studiranje i mi moramo nešto preduzeti. Teško je na osnovu jedne godine govoriti o trendovima, ali reorganizacija treba", rekao je Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluc
Hvala na informacijama ovo je jedna pozitivna vijest. Danas nema hljeba od fakulteta. Bacanje para. Zanatlije nađu odmah posao a oni sa VSS su nekoliko godina na birou. Profesora Srpskog jezika na birou kolko hoćeš,učitelja na birou kolko hoćeš. O pravnicima i ekonomistima je suvišno govoriti koliko ih ima na birou. Pozitivne stvari su što se upisuje više medicinske i medicnski fakultet. Upisuje se mašinstvo i etf. Sa tom diplomom mogu raditi ovdje a mogu vani. Jedina mana što je ministarstvo obrazovanja dozvolilo otvaranje privatnih fakulteta(ekonomija i pravo) koji sahranjuju kvalitetno obrazovanje. Ista situacija i kod vas u Trokutu.
|
|
Vrh |
|
 |
Lutorčina
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 17:22 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Lutorčina je napisao/la: Kupatila su postojala u Evropi prije dolaska Arapa u Španiju jedino Arapi što su uveli dobro u Španiji je sistem navodnjavanja. Rimljani su donijeli kulturu javnih kupatila u Tunisu,Maroku... Kupatila su postojala i u antičkoj Grčkoj. Prljavi srednjevjekovni gradovi su bili na potezu od germanskog i anglosaksonskog svijeta. Južna Evropa ,arapski svijet i Vizantija su bile razvijenije tada od Njemačke i Skandinavije, Što se tiče obrezivanja ta tradicija je nastala u sredinama gdje nema vode. Jevrejstvo,islam i hrišćanstvo su nastali u pustinjskim krajevima gdje nema dovoljno vode. Bosna ima vode više nego dovoljno. Što je prednost obrezivanja na Bliskom Istoku gdje nema vode ,u Evropi je to nepotrebno. Obrezani muškarci u sjevernoj Evropi imaju češće upale mokraćnih kanala i prostate jer kožica šitit od hladnoće. Brate priznaj da ti je neugodno kad svuces gaće a ono dole ko mravojed. Ja kad god svučem ljepši od Filipa Kostića Šta fali mravojedu ? Simpatična životinja. O ukusima Karabajo nećemo rasparavljati  .
|
|
Vrh |
|
 |
Bošnjak_007
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 19:59 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Bošnjak_007 je napisao/la: Bogatstvo nije garant higijene. Francuski plemići pa i kraljevi su bili truhli od bogatstva i luksuza a srali u šerpe po sobama. Nisu se kupali sedmicama, već parfem i deri. Zato su i bili ko pacovi. Englezi isto. Naravno da smrdite. Ima nas koji smo jebavali Srpkinje i znamo o čemu pričamo. To što je novovrijeme debil pa misli da se od izmeta ruka ne može dezinfikovati tečnim ili običnim sapunom je njegov problem. Veći je problem ostaviti dio izmeta na dupetu pa ga lijepiti po gaćama. To po njemu ne ostavlja mogućnost infekcija. Sunce ti jebem sa kakvim ja idiotima razmjenjujem mišljenje.  I tako znaci, zapadom odaju ulicama mase ljudi inficiranih zadnjica...  Sto se tice Srpkinja, slagao si. Pa moja rodjena zena nece da legne sa mnom, ako nije sigurna da je maksimalno cista gde su intimni delovi, iako bi posle deset godina braka ocekivao malo vise opustenosti. Ujutro prvo ode da opere zube pa se vrati u krevet, ako treba da budemo intimni. Zene je jednostavo sramota da im neko vidi necistocu. Ali eto tebi Srpkinje nakon sto obave nuzdu uskacu u krevet... Nisam rekao da su inficirane ali ako hodaju sa fekalijama na gaćama lahko može doći do iste. Ne znam kakva je tvoja žena nisam je upoznao ali svašta sam se nagledao a između ostalog i Srpkinja pa ti iz prve ruke kažem. U svakom slučaju najbolje od svega je nakon velike nužde tuširanje, topla voda, gelovi i tako to.
|
|
Vrh |
|
 |
laganini
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 20:11 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Dobro, ti si iz Čikaga i tvoja supruga je ipak gospođa. Moramo ipak pitati Rudonju da li njegova izabranica iz Donjih Vrbljana ima naviku da se podapjere Za tvoju hanumu znamo da je umazana fekalijama 100%. Pitanje koliko vam se i ruka koja je bila u direktnom kontaktu za govnom može dobro oprati sapunom. Tu treba neko jače sredstvo. Alkohol al nije halal...  ..opomenuo sam te za ovaj post koji je ispod dostojanstva normalnog čovika..seljačina si teška.. 
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 20:15 |
|
|
laganini je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Za tvoju hanumu znamo da je umazana fekalijama 100%. Pitanje koliko vam se i ruka koja je bila u direktnom kontaktu za govnom može dobro oprati sapunom. Tu treba neko jače sredstvo. Alkohol al nije halal...  ..opomenuo sam te za ovaj post koji je ispod dostojanstva normalnog čovika..seljačina si teška..  A Karabaju što pljuje po Srpkinjama ništa? 
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
 |
laganini
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 20:17 |
|
|
..nisam pročitao uključio sam se u zadnjoj stranici al ako vidim prijaviću i njega...
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 20:18 |
|
|
laganini je napisao/la: ..nisam pročitao uključio sam se u zadnjoj stranici al ako vidim prijaviću i njega... Ne moraš, gdje ćeš na svoje, kazniće te alah. 
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
 |
laganini
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 20:19 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: laganini je napisao/la: ..nisam pročitao uključio sam se u zadnjoj stranici al ako vidim prijaviću i njega... Ne moraš, gdje ćeš na svoje, kazniće te alah.  ..uozbilji se.. 
|
|
Vrh |
|
 |
Mariooo
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 20:27 |
|
|
HHerceg je napisao/la: Dečki jeste se zapitali kako su tretirane vaše majke? Kako ovaj gospodin prolazi neopaženo? Kakva je ovo priča? Šta majke, šta imputiraš?
|
|
Vrh |
|
 |
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 20:39 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
elit star
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 21:16 |
|
|
Myjguri ovo je tema o Republici Srpskoj državi srpskog naroda. Ljubite zastavu. 
_________________ Ja radim šta ja hoću.
|
|
Vrh |
|
 |
laganini
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 21:22 |
|
|
elit star je napisao/la: Mariooo je napisao/la: Kako ovaj gospodin prolazi neopaženo? Kakva je ovo priča? Šta majke, šta imputiraš? Ništa ne imputira.Evo ja ću da ti kažem. Majke su vam se jebale sa četnicima.Kasnije sa umproforcima.Teška priča.A sad idi da kmečiš moderaciji.  ..jel ono kvačica reka da si umni bolesnik da te se ne dira.. 
|
|
Vrh |
|
 |
Legionnaire
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 21:59 |
|
Pridružen/a: 27 kol 2019, 22:54 Postovi: 4862 Lokacija: Svjetski poznat oslobođeni grad na istoku Srpske
|
Jel ovo Satler na paradi srama u Srebrenici izjavio da je pomirenje uvreda za žrtve ? HAHAHAHAHA, tako je, kakvo crno pomirenje, samo razlaz!
_________________ Nećete u Bejruuut, niste ni prije.
|
|
Vrh |
|
 |
HHerceg
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 21:59 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 17:35 Postovi: 10020 Lokacija: No Country for White Men
|
Vidim da me Mario citira. Puno s i ti bezobrazan Mųygur s obzirom da imaš izrasline po nogama.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
Vrh |
|
 |
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 22:13 |
|
|
elit star je napisao/la: Myjguri ovo je tema o Republici Srpskoj državi srpskog naroda. Ljubite zastavu.  De ba... 99 % foruma je starije od te kreature
|
|
Vrh |
|
 |
Mariooo
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 22:20 |
|
|
elit star je napisao/la: Mariooo je napisao/la: Kako ovaj gospodin prolazi neopaženo? Kakva je ovo priča? Šta majke, šta imputiraš? Ništa ne imputira.Evo ja ću da ti kažem. Majke su vam se jebale sa četnicima.Kasnije sa umproforcima.Teška priča.A sad idi da kmečiš moderaciji.  Ne pomaže tebi moderacija. Sokolac je za tebe 
|
|
Vrh |
|
 |
Karabaja
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 22:23 |
|
Pridružen/a: 17 ožu 2021, 15:33 Postovi: 11210 Lokacija: Global South
|
Legionnaire je napisao/la: Jel ovo Satler na paradi srama u Srebrenici izjavio da je pomirenje uvreda za žrtve ? HAHAHAHAHA, tako je, kakvo crno pomirenje, samo razlaz! Nema ni jednog ni drugog
_________________ HBEXIT 2070
|
|
Vrh |
|
 |
elit star
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 22:24 |
|
|
Mariooo je napisao/la: elit star je napisao/la: Ništa ne imputira.Evo ja ću da ti kažem. Majke su vam se jebale sa četnicima.Kasnije sa umproforcima.Teška priča.A sad idi da kmečiš moderaciji.  Ne pomaže tebi moderacija. Sokolac je za tebe  Ni meni ni nama ne treba nikakva pomoć.Tebi i vama stalno treba neka pomoć i briga.Zakinuti ste intelektualno,mentalno,karakterno,kako hoćeš.
_________________ Ja radim šta ja hoću.
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar18
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 22:27 |
|
|
Mariooo je napisao/la: Bio sam u par situacija kad sam morao koristiti samo toalet papir.
Jebote, svrbi poslije. 100% si greškom uzeo šmirgl papir.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
 |
sev
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 22:28 |
|
|
Jel ovo sa toalet papirom neka zajebancija?
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar18
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 22:28 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: elit star je napisao/la: Myjguri ovo je tema o Republici Srpskoj državi srpskog naroda. Ljubite zastavu.  De ba... 99 % foruma je starije od te kreature I od Bošnjaka 1993 isto.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar18
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 22:29 |
|
|
sev je napisao/la: Jel ovo sa toalet papirom neka zajebancija? Što zajebancija ? Pa poznato je da muslimani ne znaju šta je toalet papir.
|
|
Vrh |
|
 |
sev
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 22:33 |
|
|
Viš nisam znao to, ja sam ipak zatucani gedža, ne poznajem druge kulture dovoljno. Pa kako onda, izlaze umazanih dupeta u čaršiju?
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar18
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 22:36 |
|
|
sev je napisao/la: Viš nisam znao to, ja sam ipak zatucani gedža, ne poznajem druge kulture dovoljno. Pa kako onda, izlaze umazanih dupeta u čaršiju? Peru guzu prije izlaska,onda odu na ćevape,onda potajno piju alkohol,i na kraju povraćanje u Miljacku.
|
|
Vrh |
|
 |
sev
|
Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj Postano: 12 srp 2022, 22:37 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: sev je napisao/la: Viš nisam znao to, ja sam ipak zatucani gedža, ne poznajem druge kulture dovoljno. Pa kako onda, izlaze umazanih dupeta u čaršiju? Peru guzu prije izlaska,onda odu na ćevape,onda potajno piju alkohol,i na kraju povraćanje u Miljacku. Pa nekad satera čoveka i dok je u izlasku.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|