|
|
Stranica: 7/11.
|
[ 264 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
useless
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 14 lis 2020, 23:22 |
|
|
Ovo sam davno spominja. Da navijam za elektricna auta, ne zbog eko geeky trendova, nego da se dokrajci arape.
|
|
Vrh |
|
|
Ignat
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 14 lis 2020, 23:30 |
|
|
Na službenoj stranici kaže da punjenje do 100% traje do 12h. Za razliku od tebe nemam osobnog iskustva.
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 14 lis 2020, 23:36 |
|
|
Ignat je napisao/la: Na službenoj stranici kaže da punjenje do 100% traje do 12h. Za razliku od tebe nemam osobnog iskustva. Da traje, ali kad ga punis kuci na obicnu struju. Punjaci na autoputevima su drugacij. Tesla Supercharger ti ga napuni do kraja ispod sat vremena. Ne reklamiram auto nemam nista od toga ali radim u tom segmentu i vozio sam ga tako da mozes da mi vjerujes.
|
|
Vrh |
|
|
Bit cu kratak
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 14 lis 2020, 23:48 |
|
|
Sve litijum baterije imaju oko 300 ciklusa praznjenja/ punjenja, nakon cega gube kapacitet drasticno. Svakako se mora baterija mijenjati ako je recimo punis svaki drugi dan, za dvije godine. Zavisi isto i kako je punis. Ako je punis sa puno wati, baterije krace traju. Isto i praznjenje. Jedino rjesenje je da se napravi standard za baterije, i da na pumpama ti mjenjaju baterije, kao module.
_________________ Izučavaći budalizma su budalisti.
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 15 lis 2020, 00:06 |
|
|
Lajte vi na mjesec ali EL Auti dolaze to je očit trend pa kom krivo pa kom pravo. Umjesto prepiranja da li je to dobro ili ne usmjerimo diskusiju na to kako se što bolje pripremiti za tranziciju.
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 15 lis 2020, 09:54 |
|
|
Trenutno stanje s baterijama nije na pravoj razini ugl, mora doci do drasticnog poboljsanja i baterija i infrastrukture. Neki dan yugo pretice Teslu jer ovaj mora voziti 40 na sat da mu baterija izdrzi do sljedece uticnice.
Tesko cete vidjeti Teslu da vozi iznad 120 na autocesti.
|
|
Vrh |
|
|
Nbgd88
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 15 lis 2020, 10:01 |
|
|
Citat: Električna vozila činila su osam odsto prodaje automobila u Evropi u prvoj polovini godine, što je na talasu podsticaja za kupovinu otvorilo put utrostručenju njihovog tržišnog prodajnog udela ove godine, pokazuje analiza nevladine organizacije Transport&Environment (T&E).
Iako je pandemija novog korona virusa srezala prodaju automobila, porasla je prodaja elektromobila, koje je T&E definisao kao one koje pokreću baterije i hibridni modeli.
Tako su električni automobili više nego utrostručili svoj tržišni udeo u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA), u poređenju sa prvom polovinom prošle godine, pokazuju podaci T&E-a.
Očekuje se da će se direktna prodaja takvih vozila ove godine približno udvostručiti, na milion jedinica, navodi se u analizi, prenosi Index.hr.
Povećanje prodaje T&E pripisuje strožim standardima za emisije izduvnih gasova u Evropskoj uniji, koji su stupili na snagu ove godine, te podsticajima za kupovinu u Nemačkoj i Francuskoj.
Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) smatra da je prodaja električnih vozila podstaknuta nacionalnim programima podrške za podsticanje ekonomskog oporavka od pandemije covida-19, ali da taj trend ne mora nužno biti dugoročan.
Pored toga što ne zagađuju životnu sredinu, e-automobili su i znatno isplativiji od klasičnih benzinaca ili dizelaša, manje troše, a i jeftiniji su za servisiranje od klasičnih automobila.
_________________ Pogled Joca Vujičića
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 15 lis 2020, 10:02 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37685 Lokacija: Gl. grad regije
|
VUKsaJUGA je napisao/la: Ignat je napisao/la: Na službenoj stranici kaže da punjenje do 100% traje do 12h. Za razliku od tebe nemam osobnog iskustva. Da traje, ali kad ga punis kuci na obicnu struju. Punjaci na autoputevima su drugacij. Tesla Supercharger ti ga napuni do kraja ispod sat vremena. Ne reklamiram auto nemam nista od toga ali radim u tom segmentu i vozio sam ga tako da mozes da mi vjerujes. Daj malo više infoa. Meni se Tesla 3 čini kao auto koji zadovoljava sve moje potrebe, čak nije ni preskup.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
tucepi
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 15 lis 2020, 10:17 |
|
|
Ja sam probno vozio Hyundai Konu Electric. To je takav gušt voziti po gradu, instant ubrzanje, tišina. Većina ljudi koja proba elekrika navuče se....
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 15 lis 2020, 19:20 |
|
|
useless je napisao/la: Trenutno stanje s baterijama nije na pravoj razini ugl, mora doci do drasticnog poboljsanja i baterija i infrastrukture. Neki dan yugo pretice Teslu jer ovaj mora voziti 40 na sat da mu baterija izdrzi do sljedece uticnice.
Tesko cete vidjeti Teslu da vozi iznad 120 na autocesti. Jbg ja pisem iz i o zapadnoj evropi a ti o Balkanu. A rekao sam da je infrastruktura jos uvjek problem.
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 15 lis 2020, 19:25 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: VUKsaJUGA je napisao/la: Da traje, ali kad ga punis kuci na obicnu struju. Punjaci na autoputevima su drugacij. Tesla Supercharger ti ga napuni do kraja ispod sat vremena. Ne reklamiram auto nemam nista od toga ali radim u tom segmentu i vozio sam ga tako da mozes da mi vjerujes.
Daj malo više infoa. Meni se Tesla 3 čini kao auto koji zadovoljava sve moje potrebe, čak nije ni preskup. Koristio sam Tesla S, stvar je sto je bilo sluzbeno auto pa se nisam zajebavao sa servisima itd. Koliko sam skontao ti si u ZG i neces imat problema stim ali neko ko zivi u nekoj vukojebini mora da se raspita ocel mu dolazit serviser kuci (mislim da za Teslu 3 to ne rade) ili mora auto vozit u ZG. Isto nemam pojma kakva je infrastruktura u HR, u njemackoj supermarketi kao Kaufland itd nude ti 1-2 sata bezplatno punjene dok si u kupovini i imas mnogo takvi mogucnosti. Inace Tesla model S mi je bio zvjer, iznenadjen sam bio. Kao sto "tucepi" spominje to ubrzavanje je bas specificno.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 15 lis 2020, 20:23 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ovo su električna auta danas. Bi li kupili ovo ? I sad treba čekati koliko se čekalo na ovo. Tek onda će električna vozila neku kitu vrijediti. Danas su rupa bez dna za novac i samo glavobolja.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 15 lis 2020, 20:28 |
|
|
BBC je napisao/la: Ovo su električna auta danas. Bi li kupili ovo ? Neugodno mi je priznati, ali i sad imam ovo.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1029 of 2558 - 40.23%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 15 lis 2020, 20:55 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Je, kad ideš u noćni ribolov misliš se jesi li dovoljno novčano situiran za toliko rezervnih baterija. I pored toga štednja pri korištenju maksimalna. Upravo kao električna auta.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 15 lis 2020, 22:42 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37685 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ne znam zasto ste se toliko skoncentrirali na aute. Jedna od najvećih stvari koju zamjeram Bandiću je nedostatak prave bicikkističke staze s istoka Zagreba u centar. Bila bi masa ljudi s biciklima i električnim romobilima. Fali nekih 3 km. A hvali se s 400 km staza... jbm im mater.
Meni auto skoro da i ne treba. Treba mi za otići na g.o. i s njega. Na g.o. mi ne treba. I kad idem u Bosnu. U principu mi auto baš treba 2 tjedna godišnje. Teretni bicikl može puno toga.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 16 lis 2020, 01:31 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ako se ne varam Teslu možeš i doma puniti.
A šta ako živiš u stanu na osmom spratu?
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 16 lis 2020, 01:36 |
|
|
VUKsaJUGA je napisao/la: Kao sto "tucepi" spominje to ubrzavanje je bas specificno. Zato što dobijaš maksimalni obrtni momenat odmah i bez čekanja da motor nasvira obrtaje kao kod automobila sa unutrašnjim sagorevanjem. Zbog tog nenormalnog obrtnog momenta osećaš da ti spljošti organe dok ubrzavaš. Jedina mana kod toga je što ne možeš da ugradiš menjač, jer bi ga jačina obrtnog momenta smrvila, pa svi elekrtični automobili imaju direktan prenos i jednu brzinu.
|
|
Vrh |
|
|
Velebit
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 16 lis 2020, 06:47 |
|
|
BBC je napisao/la: I pred njima 8 auta x 20 minuta. Pa ti čekaj na svojih 20 minuta. Ako kreneš za Božić ili kad Italijani krenu na Jadran, onda čekaj 65 x 20 minuta. Nece oni to da cuju nista. Kaze se, amateri misle o bitkama a majstori o logistici. Ti spominjes logistiku a to ekipisSa ne zeli znat... kvari im optimizam. Misle buducnost, futurizam, arapi u suzama. Nema nista od el auta. To je doslovno nemoguce primjenit na vise od 20ak% ljudi. Zasada tiha vecina (i to zbilja dobro koristenje ove rici) trpi ovaj moralni egzibicionizam zapadnjackih dusebriznika. Ista ekipa koja je za egalitarizam, otvorene granice je i za veganstvo i eko fasizam.
_________________ Hrvati BiH tribaju uvest americke/ceske zakone o oruzju.
|
|
Vrh |
|
|
Velebit
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 16 lis 2020, 07:05 |
|
|
Ignat je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Neće se čekati da nafte nestane. Norveška koja sama naftaška zemlja prva je prešla 49% na električne automobile. Do 2025 vlada im je zacrtala 100% električnih auta i praktički zabranu benzinskih automobila.
Zapad neće čekati. Jer Zapadom drma eko-sekta i sve je podložno njenim dogmama. One države koje budu čekale i u medjuvremenu iskoriste prednosti jeftinije nafte će profitirati. RH koja se povodi za eko-manijacima će ispušit. Osim pojedinaca, “investitora” u vjetroelektrane, ekskluzivnih uvoznika EV i sl. lopova. Fascinantno kako si svisan eko sekte a ne i da su to imenon i prezimenin isti ljudi koji guraju egalitarizam, otvorene granice i ostala libtard sranja.
|
|
Vrh |
|
|
Velebit
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 16 lis 2020, 07:11 |
|
|
Svega 10% auta u Norveskoj su elektricna. Dakle u Americi i to u kaliforniji koja doslovno ima pola elektricnih auta jedva oko 15 na tisucu ljudi ima elektricna auta. Sad ide kriza momci, ide deficit. Razdoblje 2014-2019 su bile lude '20 tip rastrosnosti. To jos ljudima nije silo al sist ce.
|
|
Vrh |
|
|
tucepi
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 16 lis 2020, 07:36 |
|
|
Velebit je napisao/la: Sad ide kriza momci, ide deficit. Razdoblje 2014-2019 su bile lude '20 tip rastrosnosti. To jos ljudima nije silo al sist ce. https://electrek.co/2020/10/15/vw-massi ... c-minibus/Takva je kriza da je VW naručio 2200 industrijskih robota isključivo za proizvodnju elektrčnih auta. Riječ je o 4-5 milijardi €. Rashodovanih električnih auta nema niti će ih ikad biti. Kad električni auto doživi totalni karambol, baterije se prodaju ko suho zlato, integriraju se solarnim panelima, elektranama. 40000$ polovna tesla S polovna vrijedi. dozivi totalku, samo polovne baterije 25000$ na ebayu. Reprogramira se sakorištenjem sa solarima. Znači nema otpada, motori se recikliraju, baterije, sekundarno tržište sve proguta. Ovo nije bitno, bitno je da su Saudijci uveli PDV, nabili cijene benzina, oporezuju svašta, a opet im svake godine fali 50-100 mlrd US$, i tako opet dizane poreza kad nestane.. Ima ona poslvica : Dabogda imao pa nemao :)) Na kraju će arapkinje dolaziti u novi Beograd na vodi... Da li je to prevara sa elektrikima nije to bitno..Samo je ovo bitno! Nema arapskog utjecaja na ameriku ——>> muslimani u BiH na suhom..
|
|
Vrh |
|
|
Velebit
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 16 lis 2020, 08:12 |
|
|
Ne osporavam da uticaj Arapa ide doli ali osporavam metanarativ eko i EV ekipe.
Doduse protivnik sam konzumerizma stoga meni samom je ide u korist to sta pricam. Recimo weasel ce rec da ista libtard elita kojoj se mora suprostavit oko otvorenih granica, zamjene stanovnistva, multirasnog drustva, lgbt i unistavanja tradicije pak da in triba samo popustit oko ovih eko sranja jer to ide na stetu Arapa.
Meni takve takticke nebuloze ne padaju na pamet zanima me samo istina. A istina je da logistika uvodenja ovih stvari cini taj projekt nemogucim. Svejedno, ja se nadam da Njemacka uradi apsolutno sve da unisti svoju Industriju. Ako imaju 2 zemlje koje zelin da odu u mp3 to su Njemacka i SAD i na dobrom su putu. Njihov glavni izvozni proizvod je libtardizam a to je stetnije od Vehabizma jer Vehabije bar imaju dicu a nemaju spolne bolesti.
To sta ti pricas da nema nusproizvoda je propaganda eko lobija. Reciklaza sama po sebi je uglavnom neisplativa i ovisi i zemljama treceg svita di se to vodi ka 'rjeseno'. Tona toga ovisi o katastrofa podatcima di se oslanjas na 'eksperte' a koji su eko aktivisti. To ti je ka sta leftard u Hrvatskoj tomasevic sebe zove strucnjakom na institutu za demokraciju a to je ngo di je njih desetak.
Kad obicni, ekologijom nezabrinuti ljudi vide koliko je jeftina nafta a koliko in se forsira to smece poludit ce. Eno su bili neredi od zutih prsluka pola godine jer je macaron uvea neku vecu trosarin zbog eko sranja.
Ja jedva cekam sta ce bit. Business as usual ide u zaborav na dugo vrimena.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 16 lis 2020, 08:17 |
|
|
Naravno da su električni auti neisplativi i naravno da ih se ne može na ovaj način gurati dugo. Cijela logika je da se očekuje veliki tehnički napredak kako se budu više koristili čime će onda postati isplativi.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1029 of 2558 - 40.23%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
tucepi
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 16 lis 2020, 08:24 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Naravno da su električni auti neisplativi i naravno da ih se ne može na ovaj način gurati dugo. Cijela logika je da se očekuje veliki tehnički napredak kako se budu više koristili čime će onda postati isplativi. Električni auto je apsolutno isplativ u barem ovom slučaju: Kad imaš kuću, kao drugi auto, gradski..do 150 km dnevno. Takav polovni auto u francuskoj star 5 god. 6000€. Znači za ovaj specifičan slučaj je super. Štediš jači dizel/benzinac, a ovog džabe voziš..
|
|
Vrh |
|
|
Ignat
|
Naslov: Re: Elektricni auti ce dokrajciti vanjskopoliticku poziciju bosanskih muslimana? Postano: 16 lis 2020, 09:35 |
|
|
tucepi je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Naravno da su električni auti neisplativi i naravno da ih se ne može na ovaj način gurati dugo. Cijela logika je da se očekuje veliki tehnički napredak kako se budu više koristili čime će onda postati isplativi. Električni auto je apsolutno isplativ u barem ovom slučaju: Kad imaš kuću, kao drugi auto, gradski..do 150 km dnevno. Takav polovni auto u francuskoj star 5 god. 6000€. Znači za ovaj specifičan slučaj je super. Štediš jači dizel/benzinac, a ovog džabe voziš.. Točno. I upravo je viša srednja klasa sloj ljudi koji kupuju EV, kao drugi/treći automobil, isključivo za gradsku vožnju.
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|