HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 pro 2025, 18:50.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 168 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: ETIAS napokon! Od 10.11. online "viza" ili okretanje na granici sa EU
PostPostano: 17 ruj 2025, 15:59 

Naša Kvačica je napisao/la:
novem je napisao/la:
U Hr je kazna 20 eura.

Na stranu kazna, ako planiraš dulje boraviti u Hrvatskoj trebaš prijaviti prebivalište radi sebe, ne radi države. Jednostavnije je za svakodnevnicu, ako želiš otvoriti račun u banci, ako hoćeš kod doktora, ako išta radiš poslovno itd.

Pravilo vrijedi za sve zemlje.

Vrh

Naslov: Re: ETIAS napokon! Od 10.11. online "viza" ili okretanje na granici sa EU
PostPostano: 17 ruj 2025, 16:00 

SmartMujoCheck.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 07:52 

U svakom slučaju, za većinu bošnjaka i srba, ovo je samo dodatna procedura, i neće im nešto značajno promijeniti u putovanju, ako nisu vozači, i oni koji, zbog sezonski poslova na crno, prekoračuju dozvoljeni boravak.

Postoji i ona manjina koji imaju kriminalni dosje i mogli bi dobiti odbijenicu kada ETIAS posve proradi, ali opet, treba vidjeti kakva će biti implementacija, mislim da EU javnosti još nije najavila puni opseg primjene.

Većini ni to neće biti problem, najveću promjenu koju EES i ETIAS prave dogodit će se u svijesti bošnjaka i srba o tome kako nisu EU građani nego građani trećih zemalja, i bez obzira dali im država imala kandidatski status, koliko su poglavlja uspjeli otvoriti i sl., dok ne uđu u EU oni su građani trećih zemalja. Kako nas EU okružuje a najviše i poslujemo sa EU zemljama onda će to baš odjeknuti kroz svijest javnosti.

Možda će se napokon kod naroda pojaviti želja za pripadnosti EU koja nadilazi sitne inate na kojima političari redovno dobijaju izbore, a koji drže BiH i Srbiju izvan EU.

Teme tipa Kosovo, koje svakako de facto nije srpsko, ili Komšić, koji je bošnjacima tek inat, i ništa korisno, možda budu potisnute željom da nemoraju prolaziti ovo svaki puta.

Utoliko će možda i političarima biti lakše, kada Vučić kaže, moramo ovo potpisat jer nemožemo drugačije u EU, narod možda onda i prihvati, isto tako kada Trojka ili bilo tko već bude u vlasti od bošnjaka, ako kaže, moramo novi Izborni zakon ili ćemo biti blokirani na putu u EU, možda to ne bude političko samoubojstvo kakvo je sada.

Naravno da će biti kritike za svakoga u Srbiji tko popusti prema Kosovu, i od bošnjaka prema političaru koji popusti hrvatima, ali možda se na vagi okrene da mu korist od EU integracija bude veća od negativnosti koje će mu priređivati oporba.

Vidjet ćemo, ali u svakom slučaju je dobro da ide EES sada, kada još ima vremena za dogovor do općih izbora u BiH :001_smile

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 09:56 

Jedina stvarna promjena će biti za one koji su osuđivani. Do sad je osoba nakon što je izašla iz zatvora u BiH mogla isti dan sjesti u auto i otići u EU bez da ju itko išta pita.

Sad će morati u prijavi navesti svoju osuđivanost, ako im se ne odobri, godinama neće moći ni do Makarske na kupanje.

Opet će u prednosti biti hrvatski kriminalci iz BiH, oni sa EU putovnicom neće imati tih briga.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 11:49 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:

Opet će u prednosti biti hrvatski kriminalci iz BiH, oni sa EU putovnicom neće imati tih briga.

U istoj prednosti kao što su kriminalci iz Njemačke, iz Švedske, iz Francuske, iz Italije... iz Švicarske jer i oni ulaze pod Schengen, ako ne žive unutar Schengen zone, nego u Americi, ili Velikoj Britaniji recimo.

Reći da su naši kriminalci "u prednosti" podrazumijeva da ih uspoređuješ sa trećezemljašima, dok smo svi mi hrvati ravnopravni EU građani sa ovima koje sam nabrojao i ostalima.

Iskreno, mislim da nismo dovoljno prašine podizali kada nam se otežavao ulazak u Hrvatsku u vrijeme korone. Svrha je bila zabrana širenja bolesti, ali je posljedica bila diskriminacija dijela EU građana. Kao hrvat nisam mogao u svoju vlastitu zemlju jedno vrijeme. To je skandal o kojem se ne priča.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 11:53 

potocnj je napisao/la:

U istoj prednosti kao što su kriminalci iz Njemačke, iz Švedske, iz Francuske, iz Italije... iz Švicarske jer i oni ulaze pod Schengen, ako ne žive unutar Schengen zone, nego u Americi, ili Velikoj Britaniji recimo.

Reći da su naši kriminalci "u prednosti" podrazumijeva da ih uspoređuješ sa trećezemljašima, dok smo svi mi hrvati ravnopravni EU građani sa ovima koje sam nabrojao i ostalima.
Hrvatski kriminalci iz BiH su u definitivnoj prednosti nad kriminalcima iz Njemačke, Švedske, Francuske, Italije ili Švicarske, zato što imaju i putovnicu BiH, koja ne izručuje svoje državljane. Pitaj Zdravka Međugorskog.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 12:03 

potocnj je napisao/la:

Hrvatski kriminalci iz BiH su u definitivnoj prednosti nad kriminalcima iz Njemačke, Švedske, Francuske, Italije ili Švicarske, zato što imaju i putovnicu BiH, koja ne izručuje svoje državljane. Pitaj Zdravka Međugorskog.

To ti gledaš iz pogrešne perspektive.

Tko kaže da kriminalac iz Švedske nemože biti istodobno građanin Ujedinjenog Kraljevstva ili Kanade?

Za ovo je jedino bitna perspektiva Europske Unije, kada netko izađe iz EU, što će treća zemlja raditi s njim je njena stvar.

Hrvatska je bila u EU pa je UK dugo blokirala izručenje Todorića u Hrvatsku.

Edward Snowden nije državljanin Rusije pa se tamo sklonio.

Na koji način i zašto je stvar Rusije nakon što se osoba nađe na njenom teritoriju.

Ujedno si pronašao i najpoznatiji, ali i najgori i najmanje reprezentativan primjer Zdravka Mamića kojeg su vlasti iz Hrvatske svjesno pustili da ode, sve o čemu je pričao onako na divlje u medijima on je mogao iz zatvora svjedočiti, a sigurno ima u rukavu asova koje još nije povukao.

Znalo se da je uzeo BiH državljanstvo i znalo se da ima gdje pobjeći, nitko mu nije oduzeo putovnicu. Nakon toga isto to uradili i s njegovim bratom.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 12:13 

potocnj je napisao/la:
Napokon!

Uf ovo će stvoriti ogromne kolone na granici i čuđenje zbunjenih trećezemljaša kada nemogu uć u Hrvatsku, ali red se mora uspostaviti.

Bošnjaci, samo se sjetite Bakirevog "vrtio sam ukrug" kada vas na granici budu vrtjeli ukrug.

Ili, ako ste informirani, budete se na stranicama za online prijave vrtjeli ukrug prije toga :D

Znamo dobro da ovo neće profunkcionirati kako treba od prve, zato je HR putovnica u ormaru, a osobna u džepu divota !

Pogledajte malo u komentare i vidite izljeve jalnosti i bijesa, usporedbe sa Gazom i zapadnom obalom :smijeh

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ovo-su- ... /240823040

Jel može objašnjenje?
Putujem iz Širokog Brijega i Posušja preko Vinjana Gornjih(tko prolazi zna koliko je granica mala i uska jer je praktički između kuća) i naravno kolona zbog novog sustava.
Dali ja koji imam hrvatsku putovnicu mogu po lijevoj traci zaobići kolonu ili ipak moram čekati s Muslimanima dok njih pregleda s obzirom da nema fizičkog prostora da ih zaobiđem?
Mislim da je ipak ovo drugo u pitanju i da ipak ne putuješ puno, stoga ne znam čemu se veseliš kad će to i našim putnicima izazvati duža čekanja!

Ovo me podsjeća na covid vrijeme kada su Božinović i Zvonko Milas uveli Hrvatima Herceg-Bosne plaćanje ulaza u Hrvatsku dok se istodobno cijela EU bućkala i šepurila po Jadranu bez ikakvih potvrda.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 12:16 

Hrvati iz BiH su najveća skupina državljana EU koji žive izvan EU, a da postoje zajednica, koja ima neke institucije i neki svoj teritorij.
Poljaka u UK ima nešto više, ali nemaju svoje županije, policiju, sveučilište. Nemaju svoj nacionalni puk u britanskoj vojsci niti kvotu u Domu naroda britanskog parlamenta.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 12:48 

Donkingzagreb je napisao/la:

Jel može objašnjenje?
Putujem iz Širokog Brijega i Posušja preko Vinjana Gornjih(tko prolazi zna koliko je granica mala i uska jer je praktički između kuća) i naravno kolona zbog novog sustava.
Dali ja koji imam hrvatsku putovnicu mogu po lijevoj traci zaobići kolonu ili ipak moram čekati s Muslimanima dok njih pregleda s obzirom da nema fizičkog prostora da ih zaobiđem?
Mislim da je ipak ovo drugo u pitanju i da ipak ne putuješ puno, stoga ne znam čemu se veseliš kad će to i našim putnicima izazvati duža čekanja!

Ovo me podsjeća na covid vrijeme kada su Božinović i Zvonko Milas uveli Hrvatima Herceg-Bosne plaćanje ulaza u Hrvatsku dok se istodobno cijela EU bućkala i šepurila po Jadranu bez ikakvih potvrda.

To će ovisiti o implementaciji s hrvatske strane.

Logika bi bila da svi granični prelazi, pa i oni manji, "sa strane" maknu vozila onih koji moraju ostavljati otiske prsta i registrirati se prvi puta, a da ostali prolaze slobodno.

Ako je prijelaz baš mali i to može biti problem, naročito ako ima "navale" na granicu.

Moguć je scenarij da svi koji nisu ostavili podatke, a nisu EU državljani, moraju ići na veće granične prelaze jer manji možda neće ni imati mogućnost uzimanja otiska prsta, slike i sve to, zbog nedostatka prostora i kadra.

Druga mogućnost je da se posve obustavi prijelaz na manjim prelazima za one koji nisu EU državljani, pa bi, u tom slučaju, ti imao manju gužvu na tom manjem prelazu nego da ideš na veći sa više traka i kućica.

Naravno, uvijek je moguće da se samo naprave ogromne gužve i da ideš brzinom puža, u kom slučaju je opet bolje na veći granični prijelaz.

Nisam se informirao, ako ti trebaju prave informacije a ne razina razgovora i spekulacija, provjeri što kažu na stranicama MUP-a RH, i općenito vijesti o tom.

Iskreno, mislim da ni oni koji to provode nemaju ideju kako će sve to izgledati i funkcionirati.

Činjenica je da će ovaj novi sustav, pogotovo u početku, i smanjiti broj sumnjičavih bošnjaka i srba koji pokušavaju prijeći granicu a mnogi su takvi :001_smile

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 13:07 

potocnj je napisao/la:

Jel može objašnjenje?

To će ovisiti o implementaciji s hrvatske strane.

Logika bi bila da svi granični prelazi, pa i oni manji, "sa strane" maknu vozila onih koji moraju ostavljati otiske prsta i registrirati se prvi puta, a da ostali prolaze slobodno.

Ako je prijelaz baš mali i to može biti problem, naročito ako ima "navale" na granicu.

Moguć je scenarij da svi koji nisu ostavili podatke, a nisu EU državljani, moraju ići na veće granične prelaze jer manji možda neće ni imati mogućnost uzimanja otiska prsta, slike i sve to, zbog nedostatka prostora i kadra.

Druga mogućnost je da se posve obustavi prijelaz na manjim prelazima za one koji nisu EU državljani, pa bi, u tom slučaju, ti imao manju gužvu na tom manjem prelazu nego da ideš na veći sa više traka i kućica.

Naravno, uvijek je moguće da se samo naprave ogromne gužve i da ideš brzinom puža, u kom slučaju je opet bolje na veći granični prijelaz.

Nisam se informirao, ako ti trebaju prave informacije a ne razina razgovora i spekulacija, provjeri što kažu na stranicama MUP-a RH, i općenito vijesti o tom.

Iskreno, mislim da ni oni koji to provode nemaju ideju kako će sve to izgledati i funkcionirati.

Činjenica je da će ovaj novi sustav, pogotovo u početku, i smanjiti broj sumnjičavih bošnjaka i srba koji pokušavaju prijeći granicu a mnogi su takvi :001_smile

Upravo o tome govorim. Spomenuo sam mali granični prijelaz, ali i npr. međunarodni prijelazi poput Gradiške nemaju te uvjete. Jer poanta je da se uglavnom čeka u koloni na BH strani jer na hrvatskoj granici dugo pregledavaju.

Na graničnim prijelazima kada se ulazi u Hrvatsku kolona bude uglavnom na BH strani i implementacija ovog pravila znači da će i hrvatski državljani morati čekati u koloni dok ne dođu pred hrvatsku granicu gdje se račva više traka za EU putnike i za ostale. Neće BH policija micati u stranu svoje državljane da mi prođemo do onog djela gdje se račvaju spomenute trake.

Nisam komentirao s namjerom da mi daš informaciju, nego da ti ukažem da ćemo i mi čekati duže na granici i da se nemamo čemu veseliti.
A dovoljno su Šengenom produžili čekanje i zezaju za svaku glupost poput sira i ostalih domaćih proizvoda koje ljudi nose isključivo za domaću konzumaciju, ne za preprodaju.

Uglavnom, ići ću za Sisvete doli pa ćemo vidjeti, ali generalno očekujem duža čekanja na granici.

A sve te Srbe i Muslimane naše obavještajne službe ionako imaju u evidenciji i ne moraju zbog toga ljude gnjaviti. Zg je ionako pun Azijata:)

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 13:55 

Teoretski ćemo dulje čekat, ali ja mislim da ćemo letit preko granice. Skupo je talibaniji plaćat 20 €.. neće ni ići preko grane.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 14:04 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Teoretski ćemo dulje čekat, ali ja mislim da ćemo letit preko granice. Skupo je talibaniji plaćat 20 €.. neće ni ići preko grane.

Nece se nitko zbog 7eura u 3 godine odreći putovanja, a mi ćemo nažalost duže čekati. Ne vidim neke benfite za nas, nego još jednu tlaku.
Ono tek si krenuo iz Hercegovine, stojiš na granici i iscrpljuješ se, a u podsvjesti znaš da imaš jos 400km drndanja.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 14:59 

Junuz Djipalo je napisao/la:

Nece se nitko zbog 7eura u 3 godine odreći putovanja, a mi ćemo nažalost duže čekati. Ne vidim neke benfite za nas, nego još jednu tlaku.
Ono tek si krenuo iz Hercegovine, stojiš na granici i iscrpljuješ se, a u podsvjesti znaš da imaš jos 400km drndanja.

Dobro, ima potencijalnih nedostataka i za nas, moguća gužva na granici, kaos i sl. ali ukupno gledano, politički, ovo je veliki plus za naš EU status.

Inače, tu gužvu prema Hrvatskoj i prave uglavnom EU državljani, naročito hrvati iz Hrvatske koji dođu u jeftiniju kupovinu, a ljudi iz BiH koji ni nemaju nekog razloga da robu voze u Hrvatsku pa onda ni tu zabranjenu robu poput mesa, jaja, mliječnih proizovoda, cigareta u nedozvoljenoj količini.

Isto tako, ove mjere će obeshrabriti bezveze glavinjanje preko granice od strane bošnjaka, srba i ostalih koji nemaju RH dokumente poput Željka Komšića.

Tako da bi se mogao iznenadit sa manjom gužvom na granici a ne većom.

Sačekajmo. Ionako nije do nas, bit će kako bude, a ja ću se fokusirati na pozitivne aspekte ovoga :zubati

Usput, ETIAS će koštati 20 eura a ne 7, ali ovo što kreće uskoro nije još uvijek ETIAS.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 15:14 

Imam pitanje: koliki je uopće udio putnika bez hrvatske putovnice na granični prijelazima Vinjani Gornji/Donji?
Prolaze li putnici iz Sarajeva tuda kada idu prema moru ili idu na Kamensko ili na Bijaču?

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 17:58 

Čuj neće ih obeshrabrit. Obitelj od 5x20 €, 100 €. Tj. 200 KM. Kako ih neće obeshrabrit.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 18:05 

potocnj je napisao/la:

Dobro, ima potencijalnih nedostataka i za nas, moguća gužva na granici, kaos i sl. ali ukupno gledano, politički, ovo je veliki plus za naš EU status.

Inače, tu gužvu prema Hrvatskoj i prave uglavnom EU državljani, naročito hrvati iz Hrvatske koji dođu u jeftiniju kupovinu, a ljudi iz BiH koji ni nemaju nekog razloga da robu voze u Hrvatsku pa onda ni tu zabranjenu robu poput mesa, jaja, mliječnih proizovoda, cigareta u nedozvoljenoj količini.

Isto tako, ove mjere će obeshrabriti bezveze glavinjanje preko granice od strane bošnjaka, srba i ostalih koji nemaju RH dokumente poput Željka Komšića.

Tako da bi se mogao iznenadit sa manjom gužvom na granici a ne većom.

Sačekajmo. Ionako nije do nas, bit će kako bude, a ja ću se fokusirati na pozitivne aspekte ovoga :zubati

Usput, ETIAS će koštati 20 eura a ne 7, ali ovo što kreće uskoro nije još uvijek ETIAS.

Obični ljudi neće osjetii nikakve benefite niti pluseve od EU statusa, nego će im se produžiti putovanje.
Gužvu prave svi, Hrvati prave gužvu za vjeske blagdane, Srbi i Muslimani za prvi maj, a na Izačiću je gužva svaki vikend zbog dolazaka i odlazaka u Sloveniju. A mi ne možemo npr.s BH strane zaobići kolonu i stati prvi u red nego moramo čekati. O tome govorim.

Govorim o činjenici da se prije Šengena i kamera moglo starom cestom od ŠB do ZG stići za 5,5 sati, a sada ne možeš ispod 7h efektivne vožnje. Sad kad god dođem gužva na granici.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2025, 18:11 

Imam pitanje: koliki je uopće udio putnika bez hrvatske putovnice na granični prijelazima Vinjani Gornji/Donji?
Prolaze li putnici iz Sarajeva tuda kada idu prema moru ili idu na Kamensko ili na Bijaču?

Ovisi gdje idu na more, danas ljudi prate na internetu stanje u prometu pa kalkuliraju. Možda ne baš iz Sarajeva ovuda, ali iz drugih djelova da.

Kad sam bio klinac i putovao busom Međugorje-Mostar-Široki-Posušje-Zg, uvijek bi u busu bilo par putnika Muslimana i uvijek bi ih izvodili i obično bi se neki vratili u bus, a neke bi zadržali.

Ja npr. imam trojicu prijatelja koji su braća, žive u Hercegovini i stariji i mladji imaju BH putovnice, a srednji ima hrvatsku putovnicu :)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 168 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica, pakovic, Perun_Velež, VUKsaJUGA i 83 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: