HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 pro 2025, 06:22.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 488 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Francis Boyle misli da će se fašistička tvorevina raspasti
PostPostano: 10 kol 2012, 23:08 

Baš vam prešlo u naviku. Sad bi Hrvatima i novinare birali.

Mislim da vi još uvijek ne kužite kako stoje stvari. Probudite se dok vam ne bude stvarno prekasno.
Trpali ste se na silu u zajedničku državu sa vrlo zajebanim nacionalno osviješćenim Srbima i Hrvatima.

Trebali ste imati unaprijed neku strategiju i taktiku za budućnost. Ako je nemate žao mi vas, sami ste ovu situaciju htjeli. Srbi nisu htjeli sa vama ni 1995-e, pa njih ne možete kriviti ni za što.

Prestanite se glupirati i pitajte ih otvoreno koliko će u teritoriju platiti izlazak iz BiH. Samo patite i sebe i druge.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2012, 23:25 

BBC je napisao/la:

Boyle ne vjeruje u izbijanje novog rata u BiH.

"Ja ne zagovaram rat ili nešto takvo, ali može biti nešto gore od toga: da gledate kako vam otimaju zemlju, a da ne možete ništa uraditi. Vidite, bosanski Srbi imaju Republiku Srpsku blisko povezanu sa Srbijom. Bosanski Hrvati imaju dvojno državljanstvo, veze sa Hrvatskom i raniji pristup Evropskoj uniji. A bosanski muslimani, šta su oni dobili?! Muslimanski bantustan“, rekao se Boyle.

Jedinu nadu za opstanak BiH, ovaj ekspert međunarodnog prava vidi u narodu kojeg poziva da digne glas za svoju zemlju.

"Budućnost države BiH je u rukama njenih ljudi koji moraju pokazati više volje i želje za prosperitet svoje zemlje", uvjeren je Boyle.

Svjetski priznati ekspert međunarodnog prava ubijeđen je da se međunarodna zajednica vratila na sporazum Tuđmana i Miloševića iz Karađorđeva, dogovoren još 1991.

"U politici se stvari ne dešavaju slučajno. Tuđman i Milošević su u Karađorđevu sve dogovorili, a Holbrook im je u Daytonu rekao da će malo potrajati dok njihov dogovor ne bude proveden".

Srbija nikad nije prestala da negira postojanje države BiH, a presuda Međunarodnog suda pravde kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid i agresiju, otvorila je vrata za neki novi napad na BiH u budućnosti, uvjeren je Boyle.

...zaključio je ekspert za međunarodno pravo, profesor na američkom Univerzitetu Illinois, Francis Boyle, u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija.

Bantustan :sneaky2 ovo ima potencijal da postane nova mantra...

Prvo da krenem od kraja, agencija Anadolija, a besednik je neki americki dripac iz Chikaga, sa tamne strane globusa on savetuje ko s kim ovde treba da zivi... ajde npr neki nas ekspert da savetuje sukobljene strane u Kirgiziji kako treba da zive, a da intervju da agenciji iz Bangladesa... :001_tongue

Cija se tu zemlja otima, jel zna on od kad Srbi i Hrvati zive u Bosni... milenijum pre nego sto je neki njegov predak iz Yorkshire-a uzeo parobrod da potrazi srecu preko bare...

Ovo u nastavku, narod da digne glas... odmah pomislim na onu bulumentu koja je branila Jovu Srbina, koja je docekivala Ganica i Orica, oni sto psuju majku sto je dosla na godisnjicu Dobrovoljacke... to je jezgro tih patriJota, a virtualne mutacije citamo na citiranim komentarima ispod teksta... to je to ljuto, a naoruzano, samo ceka poziv, poletece kao galebovi da oslobode Jednu i Jedinu...

Njih treba zaliti, ali oni su samo posledica kolektivne propagande, ves masine koja vrti mozak 1.5 miliona Bosnjaka, tesko je ziveti u paranoji da stalno neko radi protiv tebe, rusi ti drzavu, negira ti genocid...

Ono sto rade vec 15 godina je uterivanje straha svom narodu, do kostane srzi, do granice pucanja... ti ljudi su na izmaku normalnosti, hipnoza koja im se servira, u kombinaciji sa losim materijalnim stanjem... to je cir pred pucanjem...

Nije uopste za salu, situacija je ozbiljna, pod hitno iskljuciti struju zamrzivacu koji taj narod drzi u davno-proslom vremenu... za mnoge je tamo jos 1994...

Vrh

PostPostano: 10 kol 2012, 23:31 

Dzoni, pojma nemaš o ljudim o kojima tako često komentarišeš.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2012, 23:34 

Inače što se tiče Bantustana na Zapadau je uvelike iskrivljena percepcija. Crnačka plemena su imala osnovane bantustane na područjima gdje su povijesno prebivala. JAR je ogromna zemlja i dobrim dijelom je bila nenaseljena dok bijelci nisu razvili ekonomiju da se množeći crnci mogu prehraniti. I ulagali su oglomnu lovu u te bantustane koji su funkcionirali kao pa recimo Republika Srpska unutar BiH. :zubati

Kad se pogledaju neke snimke gdje se ide u ta područja za vrijeme apartheida, a crnci tamo imaju predsjednika, policiju.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2012, 23:41 

Nazalost ovo nije misljenje samo Boyle.Negiranjem pocinjenih zlocina, genocida, progona i sl, Srbija godinama stvara uslove za nastavak scenarija iz devedesetih.Izborom cetnickog vojvode Nikolica, Srbi ( odnosno velika vecina- ONI koji su mu dali glasove ) potvrdili su dokle je taj proces dosao.I onda neko postavlja pitanje " zasto se Bosnjaci nisu odmakli puno od devedesetih "
Zar je potrebno dodatno pojasnjavati ?Dokle je taj proces dosao kod susjeda.Hrvatska je jasno stavila do znanja da nema pretenzija prema teritoriji BiH, dok Srbija RS, vidi kao dijelom jednonacionalne drzave Srba.Postala sam ovaj tekst vec na temi o Srebrenici, no korisno ga je i ovdje vidjeti, upravo zbog podudarnosti sa tekstom iz uvodnog posta.

Negiranje genocida – preduvjet za nove zločine!
Politički vrhovi na prostorima bivše Jugoslavije još uvijek nisu spremni za suočavanje s prošlošću. Umjesto toga dominira zataškavanje i negiranje genocida – što je osnovni preduvjet za nove zločine.

17.06.2012

To je mišljenje sociologinja dr. Janja Beč-Neumann izložila auditoriju na Bečkom sveučilištu, dajući pri tome detaljniji osvrt na sadržaj svog postdiplomskog tečaja “Ratni zločini, genocid i sjećanja; korijeni zla: želim razumjeti”. Bilo je to jedno od ukupno dva predavanja koje je dr. Beč-Neumann održala boraveći u Austriji, a na poziv bosanskohercegovačkih udruženja Im-Puls Media iz Beča i Centra savremenih inicijativa Austrije – CSI iz Linza. Cilj ovih predavanja bilo je senzibiliziranje austrijske javnosti za probleme nesuočavanja s prošlošću na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za pokušaje određenih političkih elita da zataškaju zločine, odnosno, da ih bagateliziraju.

Janja Beč-Neumann je bila nominirana za Nobelovu nagradu

Dr. Janja Beč-Neumann je srbijanska sociologinja koja se usredotočila na istraživanje ratnih zločina i genocida. Diplomirala je u Beogradu, a doktorirala u Zagrebu i Cambridgeu. Ona je u Srbiji pozvala na priznavanje da je tokom rata od 1992. do 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima. 2005. godine je bila predložena za Nobelovu nagradu za mir.

“Genocid je zločin države”

“Veliki problem je da se negiranjem genocida stvaraju uvjeti za nove zločine, posebno ako imate društvo koje nije doživjelo ni zakonsku ni socijalnu pravdu, pogotovo ako imate društvo koje tradicionalno nema tu, da tako kažem, kulturu pravde i koje se tek treba boriti protiv kulture ubijanja. Takav nastup politike u takvim uvjetima je jako neodgovoran, ali ne začuđuje, jer je tim politikama zapravo u interesu da sve gurnu pod tepih. S druge strane je to opet i logično, te politike, direktno ili indirektno, još uvijek podržavaju idologije koje su omogućile da se genocid uopće dogodi”, objasnila je ova sociologinja.

Podržavanje ideologija koje su dovele do genocida, po definiciji je ujedno i jedan od kriterija samog genocida, dodala je dr. Beč-Neumann. A upravo je definiranje razlika između zločina i genocida bilo ono što je nazočne na Bečkom sveučilištu posebno zanimalo.

“Genocid je po definiciji zločin države. I poslije genocida imamo situaciju da se društvo ne distancira od toga i da ideologija koja ga je omogućila i dalje živi. I to je ono što je u stvari najteže i ono što po definiciji razlikuje genocid od zločina. Broj žrtava nije nezanimariv, mada se genocid može izvršiti i nad jednim čovjekom. Presudna je namjera da se potpuno uništi jedna skupina – vjerska, nacionalna, etnička ili rasna – i da se to radi planski, uz svu potrebnu logistiku, i da je to plan državnih struktura”, pojasnila je sociologinja.

“Poricanje genocida je strategija države”

Jedna od tema informativne večeri na Bečkom sveučilištu bilo je i negiranje genocida u Srebrenici od strane političkih elita u Srbiji. “Poricanje genocida je njegova zadnja, osma faza, i po definiciji je i poricanje genocida takođe strategija države, jer država ima interes da se izvjesne stvari prikriju i ne saznaju. Što je i logično, jer je ideologija koja je genocid omogućila ili organizirala, i dalje na snazi”, rekla je dr. Beč-Neumann.

Za boravka u Austriji sociologinja dr. Janja Beč-Neumann je u više navrata izrazila žaljenje zbog toga što je njen postdiplomski tečaj “Ratni zločini, genocid i sjećanja; korijeni zla: želim razumjeti” ugašen, te što trenutno u cijeloj regiji ne postoji niti jedna katedra na kojoj se na temelju činjenica podučava o dešavanjima i zločinima u proteklim ratovima.

“Elita u regiji je spržena”

Nikolić je izazvao val prosvjeda izjavama o Srebrenici

„Obrazovanje je državna institucija, a u regiji je ono devastirano”, smatra sociologinja i ističe: “Elita u regiji je spržena i ona je spržena tako što je ili ubijena ili otjerana ili je totalno osiromašena. Nacionalistički koncept je arhaičan koncept – on mora spržiti i uništiti. Tako da se može reći da je i nad tom elitom izvršen genocid. Dokazivanja genocida preko riječi „destroy – uništiti“, dokazala su da grupa ne mora biti samo ubijena, već može biti toliko marginalizirana, toliko osiromašena, da postaje irelevantna za zajednicu. Prostor bivše Jugoslavije je prije Drugog svjetskog rata bio dosta nepismen i jadan po tom kriteriju. Socijalizam je iznjedrio elite, a nacionalizam ih je uništio i cijeli prostor vratio u taj mračni period u kojem su obrazovani ljudi nepoželjni.”

Dodala je, međutim, kako ipak vjeruje u reanimaciju prostora bivše Jugoslavije i u dešavanje procesa koji će dovesti do toga da je negiranje genocida u BiH kažnjivo kao i negiranje holokausta u Njemačkoj. “To je dugotrajan proces i nerijetko se događa nekoliko desetljeća kasnije. Ali ja moram vjerovati da je to moguće, jer ako se ne dogodi, to bi bila neizmjerna nepravda”, zaključila je dr. Janja Beč-Neumann.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 10 kol 2012, 23:43 

Lebowski je napisao/la:
Dzoni, pojma nemaš o ljudim o kojima tako često komentarišeš.

Ja sa pristojne blizine vidim bolje neke stvari nego ti koji si unutra...

Pratim medije u svim okolnim drzavama, reakcije obicnih ljudi... sa sigurnoscu mogu reci da ono kako izvestavaju bosnjacki mediji je ravno predratnoj propagandi kojoj sam licni svedok u Srbiji pocetkom 90-ih...

Ne pricam o problemu zagadjenosti mora na istocnim obalama Japana...tu smo, pre stignem do Bosne nego do Nisa, ozbiljno ti kazem, ne valja to nista, ja ne vidim uopste pomake, jasne politicke opcije i medije koji ce tu ista menjati... i to je mozda najgore od svega.

Stavili su vam crni povez preko ociju, da se ne vidi koliko je politicka garnitura suplja, koliko nema resenje ni za jedno egzistencijalno pitanje svojih ljudi... zasto bi oni pravili ikakve pomake, kad tako lako mogu da vas plase svaki dan da neke zle sile rade protiv vas, i da uopste nije vazno koliko ljudi dobija otkaz, nego kako zabiberiti bradatim cetnicima koji vam unistavaju drzavu...a kad pogledas sta je ustvari ta drzava u koju se kunu... suplja skoljka, forma bez sadrzaja, sauna u kojoj se troje ljudi preznojavaju, odavno je to prestalo biti uzivanje...

Najlakse ti je da skrenes u pricu - ti ne zivis tu, sta te briga... ja zivim pored, mnogo je slicnih problema, i kako sam kritican prema mojima, tako i prema vama, u istom su bubnju, i ne treba biti vizionar pa to sve videti...

Vrh

PostPostano: 10 kol 2012, 23:51 

NoviSeer je napisao/la:
Nego emt i Lebowski. Jeste li vi spremni uzeti pušku i krenuti u gašenje Republike Šumske? :D

Kad ces nam ti N.S odrzati kraci kurs iz balvananja? Vidim da si se fino asimilirao po kojekakvim srpskim forumima, te cemo sacekati da nam preneses iskustva i strategije.
NASI rodni gradovi ni u najmokrijim srpskim snovima nece nikad biti dio RS-a. :bih
Kako kod tebe stoje stvari ?

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 10 kol 2012, 23:55 

Ja sam da Bošnjaci dobiju svoju državu i odvoje se od ustaša i četnika.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2012, 23:55 

Citat:
Ja sa pristojne blizine vidim bolje neke stvari nego ti koji si unutra...

Mogu li onda ja isto tako reći za tebe, ovog ili onog, samo zato jer nisam unutra.

Citat:
Pratim medije u svim okolnim drzavama, reakcije obicnih ljudi... sa sigurnoscu mogu reci da ono kako izvestavaju bosnjacki mediji je ravno predratnoj propagandi kojoj sam licni svedok u Srbiji pocetkom 90-ih...

Pratim i ja, a što se tiče običnih ljudi ne možeš znati bolje od mene, ili nekog ovdje.
Samo ja vidim razliku između vaše propagande mašine i ove naše. Naša je prilično bezopasna prema drugima i radi u drugačijem vremenu, bez medijske blokade, cenzure. Manje je i uspješna.

Citat:
Ne pricam o problemu zagadjenosti mora na istocnim obalama Japana...tu smo, pre stignem do Bosne nego do Nisa, ozbiljno ti kazem, ne valja to nista, ja ne vidim uopste pomake, jasne politicke opcije i medije koji ce tu ista menjati... i to je mozda najgore od svega.

Pa nije nešto ekstra dobro, fakat.

Citat:
Stavili su vam crni povez preko ociju, da se ne vidi koliko je politicka garnitura suplja, koliko nema resenje ni za jedno egzistencijalno pitanje svojih ljudi... zasto bi oni pravili ikakve pomake, kad tako lako mogu da vas plase svaki dan da neke zle sile rade protiv vas, i da uopste nije vazno koliko ljudi dobija otkaz, nego kako zabiberiti bradatim cetnicima koji vam unistavaju drzavu...a kad pogledas sta je ustvari ta drzava u koju se kunu... suplja skoljka, forma bez sadrzaja, sauna u kojoj se troje ljudi preznojavaju, odavno je to prestalo biti uzivanje...

Ne slažem se, mnogi ljudi vide sve loše stvari samo mnogi ne znaju kako da se pokrenu, šta mogu uraditi da nešto promijene. Dajete preveliku važnost tim četnicima, kao i Avaz. IStina, četnike i ne vole baš al nije niko opterećen time, osim određenih, manjih grupa ljudi.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:04 

Pa smijesno je uopce Lebowski sto se pravdas, nismo im mi iz BiH izabrali obrijanog cetnika na celo drzave.Plus svega toga, gdje i u kojoj drzavi bivse Jugoslavije to tece med i mlijeko u ekonomskom smislu.U Srbiji ?
Covjek bi rekao Švicarac nam prigovara standardu i nesredjenoj politickoj situaciji :)
Srbija ekonomski propada, a ocitavaju se besposleni gradjani sa savjetima " kako vi u BiH treba da živite ";)

Mladi ljudi, ocigledno bez poslovnih obaveza iz te iste drzave nocivaju na forumu, upravo ovdje, a nama pišu eseje o ekonomskom prosperitetu.

Komedija :)

Ti si makar iskren u nasem bosanskohercegovackom duhu sa onom temom, " kako otici iz BiH ".
Radio bi, ne živiš u nekom paralelnom svijetu ubjedjujuci sebe kako ti je dobro, a od roditelja uzimas novac za izlazak.
Znas gdje je problem. Prerastao si bajke i samozavaravanja .To je pozitivan pristup.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:05 

lider30 je napisao/la:
Velikobošnjački nacionalizam možeš detektirati nepogrešivo sa fetišom na državu. E sad ne znam zašto oni misle da su bolji sa fetišom na državu od velikonacionalističkim pokretima iz 20. stoljeća, koji su imali fetiš na naciju. :neznam

I oni imaju fetiš na naciju, to što im treba Lebensraum ih ne čini drugačijim, pa ni to što posežu za tuđim...

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:08 

Lebowski je napisao/la:
Pratim i ja, a što se tiče običnih ljudi ne možeš znati bolje od mene, ili nekog ovdje.
Samo ja vidim razliku između vaše propagande mašine i ove naše. Naša je prilično bezopasna prema drugima i radi u drugačijem vremenu, bez medijske blokade, cenzure. Manje je i uspješna.

Tu je problem... ti to ne vidis...

Nije lako ni videti, ali ja vidim, vec sam jednom gledao. To nije bezopasno, novoformirana post-ratna bosnjacka ideologija je kopirana verzija motora Yugo-Dedinje, proizvodnja 1991... samo je manji, manja kubikaza, manje je upregao konja, nema turbo-ubrizgavanje, nema pogon na 4 tocka...

Nemate armiju, nema vas mnogo... ali da ste u situaciji u kojoj su Srbi bili 1991, isto bi radili, jer politika izasla iz ideologije zrtve i pravednika ne ume drugacije.

Zato ste na stand-by opciji, cekate da se promene okolnosti, da prevagne demografija, da RS propadne ekonomski, da Amerika resi sve carobnim stapicem... a ima i rezervni plan, da se puste sa lanca sve patriote...pa sta bog da...

Ajde pokusaj malo da budes kritican, samokritican prema svom narodu...

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:09 

Bošnjačka mašinerija propagande je odlična, čim je ne kužite uopće.

No, neusporedivo su bolji uvjeti za raspad bili 95. nego danas. Koliko god loše izgledalo, banke funkcioniraju, to je njima dovoljno.

Isto tako, kao da je problem je sad podijelit, uzme Amer olovku i crta. Ili kaže kao na Kosovu: Tu je granica.

Zato ovaj stari prdi bezveze i još jedan na platnoj listi NED-a.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:13 

DzoniBG je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:

Tu je problem... ti to ne vidis...

Nije lako ni videti, ali ja vidim, vec sam jednom gledao. To nije bezopasno, novoformirana post-ratna bosnjacka ideologija je kopirana verzija motora Yugo-Dedinje, proizvodnja 1991... samo je manji, manja kubikaza, manje je upregao konja, nema turbo-ubrizgavanje, nema pogon na 4 tocka...

Nemate armiju, nema vas mnogo... ali da ste u situaciji u kojoj su Srbi bili 1991, isto bi radili, jer politika izasla iz ideologije zrtve i pravednika ne ume drugacije.

Zato ste na stand-by opciji, cekate da se promene okolnosti, da prevagne demografija, da RS propadne ekonomski, da Amerika resi sve carobnim stapicem... a ima i rezervni plan, da se puste sa lanca sve patriote...pa sta bog da...

Ajde pokusaj malo da budes kritican, samokritican prema svom narodu...

Ali nismo, i veliko, veliko je pitanje da li bi radili isto.

Ovo ostalo nemam volje sada komentarisati, valja i spavati.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:15 

Lebowski je napisao/la:

Ali nismo, i veliko, veliko je pitanje da li bi radili isto.

Ovo ostalo nemam volje sada komentarisati, valja i spavati.

Nisi razumeo...ok...

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:16 

Pa ajde pojasni dok sam tu.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:20 

Lebowski je napisao/la:

Pojasnio sam ti sve u 2-3 posta...

Kasno je sad za neke velike price, dao sam ti par paralela, ti mislis da to nije uporedivo... ja mislim da jeste...

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:21 

Lebowski je napisao/la:

2012 godina, BiH je mala Juga.Mi Bosnjaci u ulozi Srba ( no skromnog vojnog i ljudskog potencijala ), Srbi u ulozi Hrvata ( lafo ) a Hrvati u ulozi Muslimana /Bosnjaka.

Sad vrati slike devedesetih i zamisli da radimo sto su Srbi onda.

Mora alibi uvijek postojati, paralela, poredjenje i izjednacavanje :)

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:22 

DzoniBG je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:

Pojasnio sam ti sve u 2-3 posta...

Kasno je sad za neke velike price, dao sam ti par paralela, ti mislis da to nije uporedivo... ja mislim da jeste...

Trebate Junuzu neke osnovne stvari objasniti. Vama dvojici je to manje više sve jasno, iako malo teško nekad javno priznati.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:23 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:

2012 godina, BiH je mala Juga.Mi Bosnjaci u ulozi Srba ( no skromnog vojnog i ljudskog potencijala ), Srbi u ulozi Hrvata ( lafo ) a Hrvati u ulozi Muslimana /Bosnjaka.

Sad vrati slike devedesetih kako i zamisli da radimo sto su Srbi onda.

Tko su Crnogorci ?

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:23 

Lebowski je napisao/la:

Tako sam i skonto.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:24 

BBC je napisao/la:

Tko su Crnogorci ?

Slovenci, promatraci :D

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:26 

BBC je napisao/la:

Tko su Crnogorci ?

Dijaspora na socijali.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:28 

BBC je napisao/la:
Trebate Junuzu neke osnovne stvari objasniti. Vama dvojici je to manje više sve jasno, iako malo teško nekad javno priznati.

Bibicko, ostavljam tebi tu nezahvalnu ulogu :zubati

Vrh

PostPostano: 11 kol 2012, 00:31 

BBC je napisao/la:

Dijaspora na socijali.

Aha.

No svi ovi mokri snovi, moraju ostati nazalost samo to.HR ulazi u EU, obzirom da će Gunja, Slavonski Brod, Zupanja i ostali pogranicni dijelovi preko Save biti dio evropske porodice, zaboravite slobodno na puskaranja, ratove i sl.Ljudi nece dozvoliti na svom pragu oruzani sukob ponovo.Ako se bude moglo postici zadovoljavajuce rijesenje za sva tri naroda mirnim putem, biće odlična opcija, ako ne rahat patnja.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 488 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: pakovic i 32 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: